Berapa berat janin pada minggu kehamilan?

Kandungannya

Ibu mengandung selalu sangat berminat dengan berapa banyak berat badan mereka akan dilahirkan. Oleh itu, mereka sangat berminat dengan berapa banyak reput yang berat ketika masih dalam rahim. Soalan ini penting untuk doktor. Walaupun berat janin dipanggil anggaran, tetapi ia juga membolehkan anda belajar banyak tentang perkembangan bayi. Apa yang biasanya berat remah-remah di rahim semasa tempoh kehamilan yang berlainan dan apa yang ia bergantung kepada, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Bagaimanakah bayi berkembang?

Pada permulaan kehamilan, semua serbuk, tanpa mengira jantina, bangsa, keturunan, tumbuh agak sama, menambah milimeter dan gram kepada berat badan setiap minggu. Semua embrio berkembang pada kira-kira kelajuan yang sama, dan hanya kemudian, apabila ciri-ciri individu lelaki kecil mula muncul, lakukan perbezaan mula muncul.

Ia adalah mungkin untuk mengukur pertumbuhan janin walaupun mesin ultrasound yang paling moden hanya pada separuh kedua trimester pertama. Hingga 8 minggu, ukur diameter ovum diukur, dan kriteria ini dianggap sebagai yang utama, yang menunjukkan pertumbuhan embrio.

Ukuran serbuk itu sendiri belum tersedia untuk pengukuran, pengecualian hanya adalah saiz coccyx-parietal, tetapi ia tidak memberikan alasan untuk mengira berat embrio.

Bercakap mengenai jisim janin untuk kali pertama adalah mungkin dengan laluan ultrasound, bermula pada 11 minggu. Ia adalah pada masa ini bahawa perbezaan pertama antara bayi mula muncul - beberapa bayi lebih, yang lain kurang. Pada 7-8 minggu bayi berat kira-kira 3 gram, tetapi sangat kecil sehingga berat tidak mempunyai nilai diagnostik.

Selepas 12 minggu, bayi mula aktif meningkatkan berat badan, kadang-kadang menggandakan jisimnya dalam masa satu minggu sahaja. Pada masa ini, semua organ dan sistem, sebagai peraturan, dibentuk; tempoh pertumbuhan intensif dan peningkatan mereka bermula. Secara beransur-ansur, serbuk itu mula menumpuk pada lemak subkutan, dengan itu peningkatan berat badan yang pesat. Peningkatan terbesar menanti keguguran pada trimester ketiga.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kanak-kanak sudah bersedia untuk dilahirkan secara fisiologi, ia tetap hanya sedikit "menjadi lebih baik", semua organ dan sistem bekerja. Oleh kerana bayi yang cukup dewasa tidak dapat bergerak secara aktif dalam rahim, tidur dan pergerakan unsharp yang kadang-kadang di rahim rapat menjadi pendudukan utamanya. Selama dua bulan yang lalu, bayi mendapat berat badan yang dia akan melahirkan, dan hanya pada hari-hari terakhir sebelum melahirkan berat badan hampir berhenti.

Dari penghujung trimester kedua, buah-buahan wanita mendapat sedikit kurang daripada kanak-kanak lelaki. Oleh itu, pada trimester ketiga, mereka hampir selalu berbeza dalam bentuk yang lebih kecil, walaupun ini bukan satu ratus peratus peraturan - terdapat gadis yang, dengan berat badan, boleh meninggalkan anak lelaki apa pun.

Apa yang menjejaskan massa?

Berat janin terutamanya menjejaskan keturunan. Jika ibu dan ayahnya besar dan besar, maka kebarangkalian bahawa mereka akan mempunyai "pahlawan" yang sama lebih dari 90%. Ibu yang kecil, rendah, nipis dan ayah biasanya melahirkan bayi dengan berat badan yang rendah. Untuk mempengaruhi pola ini kepada faktor-faktor dari luar agak sukar.

Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu ingat bahawa ada faktor yang tidak boleh menjejaskan berat badan bayi. Pertama sekali, ia adalah makanan. Jika seorang ibu makan dengan baik, seimbang, maka bayinya, bersama dengan darahnya, akan menerima satu set bahan berguna yang seimbang yang akan membantu dia mengembangkan dan berkembang dengan harmoni. Jika overeats ibu masa depan, menikmati karbohidrat, kek, baking, penyalahgunaan vitamin kompleks, walaupun dia tidak mempunyai kekurangan vitamin, maka anaknya menerima semua ini melalui aliran darah uteroplacental. Beratnya ibu semakin meningkat, berat badan bayi juga semakin meningkat.

Sekiranya pemakanan ibu tidak mencukupi, kekurangan vitamin dan mineral, protein dan karbohidrat, maka kanak-kanak itu, akan menjadi lemah, mengalami kekurangan zat-zat yang sangat diperlukan, berat badannya akan kurang berbanding dengan ciri-ciri genetik.

Merokok semasa hamil juga boleh menjejaskan berat janin. Dalam 70% perokok hamil dilahirkan kanak-kanak yang kurang berat. Dengan cara yang sama, alkohol, dan bahan-bahan narkotik, dan juga ubat-ubatan biasa yang diambil ibu semasa mengandung menjejaskan janin. Berlawanan dengan berat badan bayi mempengaruhi tekanan dan perasaan saraf ibu, kerja keras fizikal, keadaan kerja dalam pengeluaran berbahaya.

Sesetengah penyakit kronik yang ibu hamil juga memberi kesan kepada berat badan bayi. Sebagai contoh, sekiranya diabetes atau diabetes melahirkan, pertama kali dimanifestasikan dalam tempoh kehamilan, ada peluang untuk melahirkan bayi yang besar atau bahkan bayi raksasa, yang beratnya melebihi 5 kilogram. Kekurangan jisim janin boleh menampakkan diri dalam penyakit kronik buah pinggang, hati dan jantung dalam wanita.

Ciri-ciri kehamilan tidak boleh menjejaskan berat badan kanak-kanak. Sekiranya semuanya berjalan dengan lancar, maka tidak perlu risau. Tetapi bayi, yang berkembang dalam keadaan yang dekat dengan melampau - terhadap latar belakang ancaman keguguran, dengan komplikasi lain pada kehamilan, tidak mungkin menjadi pahlawan.

Jika kehamilan beraneka ragam, wanita itu mempunyai dua atau tiga bayi, maka berat masing-masing akan berada di bawah norma, dan ini adalah semula jadi.

Bagaimana ia ditentukan?

Obstetrik dan pakar ginekologi menggunakan beberapa formula untuk mengira berat badan yang diharapkan dari janin. Sekiranya anda ingin mengira berapa banyak berat badan bayi, ibu itu boleh secara bebas.

Formula Lankowitz

Pakar menganggap kaedah pengiraan ini menjadi yang paling tepat, walaupun malangnya ia tidak pergi tanpa kesilapan. Untuk pengiraan, seorang wanita perlu melihat kad tukarnya di halaman lawatan terakhir kepada doktor. Di sana dia akan mendapati dua parameter penting untuk pengiraan - lingkar abdomen (OJ) dan ketinggian lantai rahim (VSDM atau VDM).

Kedua-dua nilai ini ditambah, selepas itu jumlah yang dihasilkan menambah berat ibu dalam kilogram dan ketinggiannya dalam sentimeter. Jumlah yang dihasilkan didarabkan dengan 10. Sebagai contoh: tempoh kehamilan adalah 30 minggu, lingkar perut adalah 110, ketinggian bawah uterus adalah 30. Ketinggian wanita hamil adalah 170 cm, beratnya adalah 70 kilogram. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Kesilapan dalam pengiraan ini boleh sampai 0.5 kg. Oleh itu, adalah munasabah untuk mengandaikan bahawa seorang wanita mempunyai bayi besar - beratnya sebenarnya dalam tempoh ini sudah melebihi 3 kilogram.

Formula Bublychenko

Untuk pengiraan, anda hanya perlu mengetahui berat badan ibu masa depan pada saat ini. Beratnya dibahagikan dengan 200, jumlah yang dihasilkan didarabkan dengan 10. Sebagai contoh, berat seorang wanita adalah 80 kilogram. (80/200) x10 = 4. Kesilapan dengan kaedah ini adalah besar, ia berubah dalam satu kilogram, sebab itu pakar obstetrik baru-baru ini cuba mengelakkan menggunakan formula ini

Formula Yakubova

Bagi pengiraan ini, seorang wanita yang telah memutuskan untuk mengamalkan aritmetik dan memuaskan rasa ingin tahu ibunya akan memerlukan data pada ketinggian bawah rahim dan lilitan perutnya. Anda boleh menemui mereka dalam kad pertukaran, data ini dimasukkan ke dalamnya pada setiap kemasukan yang dijadualkan. WDM ditambah ke lilitan abdomen, dan jumlah yang dihasilkan dibahagikan dengan 4 dan didarabkan dengan 100. Sebagai contoh, WYD - 30, lilitan abdomen 100. (30 + 100) / 4 = 32.5.Apabila didarab dengan 100 ternyata 3250 gr.

Formula Jordania

Untuk mengira lagi, anda perlu mengetahui ketinggian bahagian bawah rahim dan lilitan perut ibu masa depan. Nilai-nilai ini membiak satu sama lain. Contohnya, WYD -30, lilitan - 100, ternyata berat anggaran kanak-kanak adalah 3 kilogram.

Ultrasound

Yang paling tepat ialah pengiraan yang dilakukan oleh kaedah sonografi, iaitu, melalui ultrasound. Untuk mendapatkan jisim badan putative seorang kanak-kanak, persamaan khusus digunakan, yang disusun oleh perisian alat pengimbasan, kaedah Headlock paling sering digunakan.

Nilai matematik yang diperlukan untuk persamaan adalah dimensi yang ditentukan oleh somnologist pada ultrasound. Ia adalah saiz bipariental kepala bayi, panjang femur, lutut perut dan kepala.

Untuk menjadikannya lebih jelas, kami membentangkan persamaan ini menggunakan dua kaedah pengiraan yang paling popular (menurut Headlock dan Shepard):

  • Shepard - Log10 BW = -1.7492 + 0.166 (saiz biparien) + 0.046 (lingkaran tumit janin) - (2.646 [(lingkaran perut) X (ukuran biparietal)] / 100).
  • Menurut Headlock - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (Lingkaran abdomen pada kanak-kanak) + 0.1844 (panjang femur) - 0.0037 (lingkar perut X panjang femur), atau Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 kepala) 2 + 0.0458 (lingkar abdomen) + 0.158 (panjang femur) - 0.003343 (berbilang lingkaran abdomen dengan panjang femur).

Oleh itu, parameter diukur bayi menjadi komponen ungkapan matematik, hasilnya komputer menghasilkan hasilnya. Ia biasanya ditunjukkan dalam protokol diagnostik ultrasound dalam bahagian "Anggaran Berat Badan". Kesalahan dalam kehamilan tunggal adalah dari 8 hingga 10%, apabila membawa kembar, kesilapan meningkat kepada 15%.

Kaedah ini tidak boleh dipanggil tepat, seperti di farmasi, tetapi ubat belum mencipta sesuatu yang lebih tepat.

Ia berdasarkan data ultrasound bahawa semua standard berat janin sedia ada untuk minggu dan bulan kehamilan telah diwujudkan.

Norma dalam istilah yang berbeza

Apa yang sepatutnya menjadi berat badan seorang kanak-kanak yang belum datang ke dunia pasti sukar untuk mengatakan, kerana kita semua berbeza - tinggi, rendah, nipis dan penuh. Bayi dalam rahim juga mempunyai ciri-ciri individu. Oleh itu, mungkin terdapat variasi, tetapi nilai min wujud.

Bermula dari minggu ke-11 kehamilan, mesin ultrasound sudah boleh mengira berat pertama:

Istilah obstetrik, minggu

Anggaran Berat (gram)

Istilah obstetrik, minggu

Anggaran Berat (gram)

11

11 -14

26

969 – 1000

12

19 – 25

27

1135 – 1200

13

31 – 40

28

1319 – 1400

14

52 – 65

29

1482 – 1530

15

77 – 105

30

1636 – 1690

16

118 – 135

31

1779 – 1830

17

160 -180

32

1930 – 1990

18

217 – 230

33

2088 – 2180

19

270 – 300

34

2248 – 2300

20

345 – 375

35

2414 -2500

21

416 – 460

36

2612 – 2690

22

506 – 130

37

2820 – 2910

23

607 – 640

38

2992 – 3000

24

733 – 800

39

3170 – 3250

25

844 – 900

40

3373 – 3500

Jadual ini dikumpulkan tanpa mengambil kira jantina kanak-kanak itu. Sesetengah pakar yang ingin mencapai ketepatan yang besar dalam situasi di mana mod penghantaran bergantung kepada berat yang diharapkan dan isu penting lain, gunakan jadual yang dibangunkan oleh doktor dari Jerman untuk mengukur berat anak-anak penampilan Eropah pada awal 90-an abad yang lalu. Ia berdasarkan kepada jantina janin.

Jadual nilai normal berat anggaran bayi yang berbeza:

Istilah obstetrik, minggu

Anggaran berat janin lelaki, turun naik yang dibenarkan (gram)

Anggaran berat janin wanita, turun naik yang dibenarkan (gram)

23

600 (420-770)

580 (400-750)

24

690 (480 -880)

670 (460 – 860)

25

800 (540 -1030)

760 (520 -990)

26

940 (610 -1180)

880 (590 -1140)

27

1080 (690 – 1360)

1000 (650 – 1300)

28

1220 (750- 1520)

1120 (710 – 1460)

29

1350 (830 – 1710)

1250 (790 -1650)

30

1520 (940 – 1910)

1420 (900 – 1850)

31

1690 (1070 – 2110)

1590 (1010 – 2050)

32

1890 (1200 – 2360)

1790 (1140 -2280)

33

2130 (1360 – 2690)

2030 (1300 -2610)

34

2390 (1600 – 3000)

2270 (1530 -2920)

35

2640 (1870 – 3320)

2550 (1790 – 3230)

36

2860 (2140 -3550)

2760 (2060 – 2460)

37

3090 (2400 – 3770)

2970 (2290 – 3650)

38

3300 (2620 – 4000)

3160 (2500 – 3850)

39

3470 (2760 – 4180)

3320 (2670 – 4020)

40

3600 (2910 -4350)

3450 (2800 – 4180)

Jadual Jerman, yang digunakan di seluruh dunia, bermula pada 23 minggu kehamilan tidak sengaja. Ia adalah pada masa ini pada kanak-kanak lelaki yang berbeza bahawa badan mula membentuk mengikut ciri-ciri seks, oleh itu mengapa berat badan dalam kanak-kanak lelaki dan perempuan mula berbeza antara satu sama lain. Dalam tempoh yang terdahulu, perbezaan ini antara bayi heteroseksual tidak hadir atau tidak disebut dengan cukup dan tetap tidak diperhatikan untuk diagnosis.

Penyimpangan dari nilai normal

Adalah dianggap normal jika seorang kanak-kanak dilahirkan pada tempoh 39-40 minggu dengan berat 3000 hingga 3800 g Walau bagaimanapun, bayi-bayi yang dilahirkan dengan berat sehingga 3 kilogram dan mereka yang mempunyai lebih dari 4.5 kg berat semasa lahir ahli neonatologi tidak takut.

Obstetrik mendesak ibu-ibu di masa depan untuk tidak panik mengenai perbezaan bilangan yang ditunjukkan dalam jadual rujukan dan nombor sebenar mereka.

Pertama, anda perlu membuat pembetulan kesilapan (ditambah atau tolak 500 g sekurang-kurangnya), dan kedua, anak-anak membesar "melompat", jadi pada 34 minggu, serbuk boleh mengganggu ibu dengan ketinggalan piawai purata, dan 36 minggu untuk mencapai purata biasa atau bahkan hampir dengan had atas normal.

Sekiranya bayi dalam semua kajian ultrasound semasa kehamilan menunjukkan lebihan norma yang degil, mereka bercakap mengenai janin besar. Trend ke arah bayi yang besar boleh dilihat pada trimester kedua. Berdasarkan ultrasound tunggal, kesimpulan sedemikian tidak dapat dibuat beberapa kajian diperlukan dalam masa beberapa minggu.

Pada masa yang sama, perhatian juga diberikan kepada ukuran instrumental - lilitan abdomen ibu masa depan dan ketinggian rahim. Apabila janin besar biasanya, WDM melebihi norma (pada 32 minggu pada kadar 32 cm, sebagai contoh, parameter ini meningkat kepada 34 cm, dan pada 36 minggu dan bukan set 36 cm ia adalah kira-kira 39 sentimeter).

Jika bayi dalam rahim terasa ketinggalan di belakang nilai-nilai min dan semasa beberapa ukuran diagnostik ia "lulus" hanya di sepanjang had terendah dalam norma (persentil ke-5), maka doktor menetapkan pemeriksaan tambahan, tujuannya untuk mendedahkan daya hidup aliran darah uteroplacental, kemungkinan janin, termasuk keturunan dan kromosom, keterlambatan pertumbuhan intrauterin, kehadiran atau ketiadaan jangkitan intrauterin, konflik rhesus.

Untuk melakukan ini, menjalankan kelas pakar ultrasound, USDG, membuat ujian untuk jangkitan, ujian klinikal darah dan air kencing. Sekiranya perlu, seorang wanita dihantar untuk perundingan kepada genetik dan laluan diagnosis invasif untuk mengenal pasti kelainan kromosom.

Terpulang kepada ibu mengandung untuk bersetuju dengan langkah-langkah sedemikian, terutamanya sejak perubatan moden bersedia untuk menyediakan alternatif yang tidak berbahaya tetapi mahal untuk kaedah diagnostik yang invasif - ujian DNA pranatal untuk analisis darah dari vena ibu.

Seorang wanita yang disyaki hipotrofi janin diberi pemantauan tetap terhadap keadaan bayi menggunakan kardiografi (CTG), dan rawatan tambahan ditetapkan (kadang-kadang di hospital), yang termasuk mengambil vitamin dan ubat untuk meningkatkan aliran darah uteroplasi. Anggaran berat remah dikawal oleh pemeriksaan ultrabunyi perantaraan.

Lagging di belakang norma-norma tidak dianggap sangat berbahaya jika semua parameter bayi dikurangkan secara simetris.. Kemudian ini mungkin merupakan variasi norma, ciri anatomi kanak-kanak.

Bermula dari 7 bulan kehamilan, berat badan bayi bukan sahaja menjadi subjek rasa ingin tahu yang membakar ibu mengandung, tetapi juga maklumat penting untuk obstetrik. Berdasarkan data umum tentang kehamilan dan berat anggaran serbuk, mereka membuat kesimpulan tentang cara terbaik untuk melahirkan anak.

Untuk janin yang besar, bahagian cesarean sering disyorkan, jika saiz janin tidak sepadan dengan saiz pelvis, walaupun jisim bayi itu sendiri adalah normal, ia juga disyorkan untuk melakukan bahagian caesar.

Ketepatan penentuan dan kesilapan

Seperti yang disebutkan di atas, yang paling tepat adalah kaedah menentukan anggaran berat bayi dalam rahim oleh ultrasound. Mengikut data yang diperoleh doktor Amerika dari Florida, kesilapan dalam mengira Headlock adalah kira-kira 14% daripada berat badan bayi. Dalam erti kata lain, jisim sebenar berbeza dari yang diramalkan oleh alat itu sebanyak 14% dalam satu arah atau yang lain. Hari ini ia adalah hasil tertinggi.

Kaedah yang digunakan oleh bidan sebelum penggunaan ultrasound, formula dan pengukuran yang meluas, praktikalnya tidak digunakan hari ini, kerana tidak ada keperluan untuk mereka. Untuk mendapatkan maklumat mengenai jisim badan yang mungkin dari serbuk tidak perlu mengira apa-apa. Kira semuanya akan membantu program komputer.Ketepatan formula (dibentangkan di atas dan yang lain) dianggarkan kira-kira 40-55%. Semasa pada ultrasound, ketepatan menganggarkan keuntungan massa kanak-kanak mencapai hampir 82%.

Kaedah yang paling tepat, seperti yang dikatakan oleh pakar sakit puan, adalah beratnya Oleh itu, mereka yang ingin mengetahui berapa banyak gram yang beratnya, anda hanya perlu sabar dan menunggu kelahirannya. Mereka akan menjawab soalan ini dengan ketepatan yang lengkap. Semua kaedah lain menyerupai nasib. Saiz tulang dan kepala bayi, walaupun pada ultrasound, boleh membicarakan berat badan secara tidak langsung, kerana terdapat anak-anak dengan kaki panjang (kepada ibu), tetapi kepala tipis atau besar (kepada bapa).

Doktor sendiri mengatakan bahawa ketepatan menentukan berat janin boleh menjejaskan kualiti pengimejan semasa ultrasound. Sekiranya seorang wanita penuh, mempunyai pound tambahan, deposit lemak pada abdomen, maka kesilapan akan meningkat. Sekiranya kehamilan wanita berlaku di latar belakang air rendah, kebarangkalian kesilapan yang lebih besar daripada 14% berat badan juga meningkat. Ia lebih sukar untuk mengira berat bayi semasa kembar kehamilan, terutama pada jangka masa panjang, kerana anggota badan satu bayi pada ultrasound mudah diambil pada anggota lain, akibatnya kesilapan penting dapat merayap ke dalam ramalan berat badan bayi.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai patologi perkembangan (hydrocephalus, microcephaly, gastroschisis), sukar untuk menentukan berat badan yang diharapkan, kerana dimensi yang penting untuk persediaan persamaan matematik tidak akan mencerminkan berat badan sebenar kanak-kanak.

Ulasan

Maklum balas daripada wanita dalam forum yang dikhaskan untuk isu-isu kehamilan dan keibuan didominasi oleh tinjauan mengenai penentuan berat berat anak sebelum penghantaran. Kebanyakan ibu muda menekankan bahawa berat badan yang diramalkan kurang daripada sebenarnya, dengan perbezaan antara 100 gram hingga satu kilogram.

Wanita yang secara kebetulan melakukan dua pemeriksaan ultrabunyi pada hari yang sama di dua tempat berlainan pada dua peranti yang berbeza, dengan alasan bahawa pengiraan berat badan yang dianggarkan bayi adalah berbeza dari satu sama lain. The "hit" yang paling hampir dengan kebenaran adalah jika ultrasound tiga dimensi telah dilakukan.

Semua mengenai berat janin selama berminggu-minggu, lihat video berikut.

Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan