Bulan ketujuh Bulan kesembilan

Keempat bulan kehamilan

Kandungannya

Tempoh tanpa hujan dan mudah ditinggalkan. Kedelapan bulan kehamilan menetapkan tugasan baru untuk ibu masa depan, yang menjadi semakin sukar untuk diselesaikan. Kelahiran hanya sekitar sudut, keseronokan semakin meningkat, dan kesejahteraan semakin merosot. Kesabaran dan sikap yang betul terhadap perubahan yang berlaku dalam tubuh, akan membantu ibu hamil untuk terus hidup dalam masa yang sukar ini.

Maklumat am

Bulan kelapan adalah pertengahan trimester ketiga. Masa ini secara tradisinya dianggap pranatal, persediaan. Ia mungkin kelihatan kepada seorang wanita yang trimester pertamanya, dengan segala kegembiraannya, sudah lama dahulu pengalaman telah terlupa. Sudah ada rasa keletihan dan keinginan untuk melahirkan dengan cepat untuk memudahkannya.

Semua simptom yang ada mungkin bertambah buruk, dan ibu mengandung tidak perlu takut dengan ini. Ia hanya bahawa badannya benar-benar letih, sistem imun berkurangan, proses dalaman persediaan untuk melahirkan yang tidak dapat dilihat pada mata bermula. Daripada bimbang, lebih baik untuk turun bekerja - mengumpul beg untuk bersalin, memilih hospital bersalin dan menandatangani kad pertukaran di sana, mula menghadiri kursus untuk ibu hamil, di mana wanita akan diajar tingkah laku yang betul dan pernafasan semasa bersalin, kehalusan penjagaan anak pada hari pertamanya, penubuhan penyusuan susu ibu - pengetahuan ini sangat berguna.

Bulan kedelapan sepadan dengan minggu 30-34 dan mengambil beberapa hari dari minggu ke-35, jika kita mengukur tempoh dengan kaedah kalendar biasa dan biasa. Tempoh obstetrik, sama dengan bulan kelapan, termasuk 29-32 minggu. Pada kehamilan, tidak 9 bulan obstetrik, tetapi 10.

Bercakap tentang 8 bulan, kami akan mempertimbangkan istilah itu dari 30 hingga 34.5 minggu.

Perkembangan janin

Tempoh berbahaya untuk bayi sudah berakhir. Ancaman trimester pertama, apabila pembentukan organ bayi aktif aktif, kekal jauh di belakang. Bayi dilindungi dengan baik oleh plasenta, dan setakat ini ia mengatasi dengan tugasnya - ia memberi makan, oksigen, melindungi dan bertindak sebagai penyerap kejutan.

Kanak-kanak itu lebih cantik setiap hari - menambah berat badan, memperoleh bulat yang comel, yang membuat bayi baru lahir begitu comel. Tali bahu telah dibundarkan, yang digunakan untuk menonjol secara mendadak. Keterampilan yang dimakan selama tujuh bulan di dalam rahim membolehkannya bertahan jika kelahiran berlaku sekarang. Tetapi ia masih berbahaya untuk melahirkan, kerana bayi itu akan dipertimbangkan lebih awal.

Bahaya utama kelahiran pada 8 bulan terletak pada ketiadaan tisu paru-paru - surfaktan, yang tidak membenarkan alveoli melekat bersama selepas nafas pertama, belum terkumpul cukup. Kesan bersalin dalam tempoh 30 hingga 34.5 minggu boleh menjadi sangat menyedihkan - kegagalan pernafasan akut, iskemia dan infarksi serebral, hipotermia sistemik akibat berat badan yang rendah dan sedikit lemak subkutan. Alam telah menyediakan segala-galanya agar anak itu akan tinggal di dalam rahim sedikit lagi, dan anda perlu menyumbang kepada ini dengan segala kekuatan anda.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Mari kita lihat bagaimana bayi merasakan pada bulan kelapan.

31 minggu

Bayi kelihatan hampir seperti bayi baru lahir, tetapi anda perlu memahami bahawa organ dan sistem serbuk belum matang sepenuhnya. Berapa banyak berat badan yang perlu ditimbang pada masa ini lebih sukar untuk dikatakan, kerana beratnya diperoleh dengan cepat, dan data genetik semua kanak-kanak adalah berbeza. Ada sudah bayi yang berat kira-kira 2 kilogram, dan ada serbuk dengan berat hanya satu setengah kilogram.Purata adalah berat 1800 gram. Ketinggian kanak-kanak juga mungkin berbeza (ada orang yang tinggi, dan ada orang pendek), secara purata, kanak-kanak membesar hingga 40-42 sentimeter.

Kulit anak itu tidak lagi merah. Lemak subkutan telah cukup terkumpul untuk melicinkan kulit dan menjadi merah jambu lembut. Sekiranya kanak-kanak itu berkulit gelap atau berkulit hitam, maka pigmen sudah dihasilkan yang cat kulitnya dalam warna yang diingini yang disediakan oleh genom.

Daya tahan dinilai tinggi, jadi tidak perlu takut melahirkan anak pada waktu ini, walaupun tidak ada keperluan untuk tergesa-gesa.

32 minggu

Untuk bayi, tempoh percuma berakhir apabila dia boleh bergerak seperti yang dia suka, tidak ada tempat di rahim. Agar tidak membawa kepada overstretching dan peningkatan tekanan di dalam rahim, jumlah cecair amniotik mula berkurangan. Mereka yang kini berada dalam persembahan panggul atau melintang, sudah tentu, kemungkinan besar tidak akan terungkap - peluang untuk itu adalah 1 dalam beberapa ribu. Bayi membesar sehingga kira-kira 43 cm dan meningkatkan berat badan kepada 2 kilogram.

Plasenta mula menghasilkan oxytocin, hormon yang, pada masa yang tepat, yang terkumpul dalam kuantiti yang tepat, akan menyebabkan kontraksi uterus - kontraksi. Dia akan menjadi dominan generik.

33 minggu

Pengumpulan surfaktan dalam tisu paru-paru terus berlaku. Penambahan berat badan juga berterusan. Bayi itu tumbuh lebih sedikit - sehingga 44-45 sentimeter, dan berat sehingga 2.1 kilogram. Pada minggu ini, ramai yang menjalani pemeriksaan pranatal yang ketiga dan meninggalkan pejabat doktor kecewa: pertama, kanak-kanak tidak lagi kelihatan pada monitor, doktor hanya boleh memeriksa bahagian badannya - kepala, anggota badan, buah pinggang, jantung, perut, kedua, Dalam kebanyakan kes, jantina kanak-kanak tidak dapat dilihat - pose bayi tidak dibenarkan. Mereka yang belum mengetahui jantina atau menerima jawapan yang bercanggah dari doktor dalam tempoh yang terdahulu kini perlu menunggu untuk bersalin - menentukan hubungan seks bayi di dalam bilik penghantaran mempunyai ketepatan tertinggi - 100%.

Kanak-kanak mula bergerak sedikit. Dia sangat rapat, pergerakan diberikan dengan kesukaran yang besar. Tetapi mimicry pada kanak-kanak pada masa ini hanya cantik. Untuk melihatnya, anda boleh pergi ke ultrasound tiga dimensi atau empat dimensi - anda akan mempunyai kedua-dua senyuman, separuh senyuman, dan wajah yang terkoyak, dan ekspresi terkejut di wajah anda.

Jika anda meminta untuk mengambil gambar atau merekodkan ultrasound pada media elektronik (kad flash), maka video ini boleh menjadi hadiah hebat untuk anak anda apabila dia membesar. Melihat diri sebelum kelahiran adalah bernilai banyak!

34 minggu

Buah yang diperolehi dalam berat kira-kira 300-400 gram seminggu. Sekarang, ramai kanak-kanak menyeberangi tahap psikologi kritikal sebanyak 2.5 kilogram. Semasa lahir dengan berat badan sedemikian, kanak-kanak menerima tahap yang paling baik, paling ringan pada peringkat awal, dengan syarat ia mempunyai segalanya dengan paru-paru.

Plasenta mula haus. Di dalamnya, proses penuaan bermula dari tempoh ini, yang akan ditentukan oleh ultrasound dalam darjah. Walaupun ini adalah tahap kematangan pertama, keadaan kanak-kanak dikompensasi, yang bermaksud bahawa proses penuaan "tempat kanak-kanak" tidak membahayakan bayi dengan cara apapun.

Bersama degeneratif penuaan, plasenta mula menghasilkan prolaktin hormon. Ia membolehkan kelenjar susu untuk menyediakan sebanyak mungkin untuk penyusuan susu ibu yang akan datang.

35 minggu

3 hari pertama minggu ini menutup bulan kehamilan kelapan dan menyimpulkan sejenis hasil. Hanya ada satu bulan kalendar, yang memisahkan wanita dari pertemuan dengan bayinya. Menjelang akhir bulan kelapan, bayi itu meningkat dengan peningkatan hampir 46-47 sentimeter, dengan berat 2, 4 kilogram hingga 2.9 kilogram.

Acara utama bulan ini menjadi kanak-kanak warna mata sendiri - iris tidak lagi biru, kerana semua buah-buahan mempunyai sebelum tarikh ini, tetapi seperti yang seharusnya (terima kasih kepada ibu bapa!). Kepala yang biasa membuat anak itu seperti humanoid dari thriller hebat, telah mencapai hubungan yang harmonis dengan ukuran badan yang lain, sekarang kawasannya tidak lebih dari seperlima, dan ini akan terus berlanjut hingga kelahiran. Kanak-kanak seperti itu akan dilahirkan mengikut masa.

Kesejahteraan ibu masa depan

Seorang wanita menjadi terhad dalam pergerakannya, kerana rahim tumbuh pada kadar yang sangat pantas, keadaan umum semakin bertambah buruk, semua ini tidak dapat tetapi mempengaruhi keadaan psikologi dan emosi - ramai yang mula berasa sangat cemas, mereka menjadi tearful, mudah marah.

Perut

Perut kecil pada 8 bulan adalah jarang dan bukan peraturan. Biasanya tum yang padat telah muncul pada wanita dengan pinggul yang luas, dan pada wanita yang sempit, tanpa mengira berat badan dan saiz badan. Tidak mustahil untuk menyembunyikannya di bawah pakaian, dan tidak perlu - wanita itu bersalin cuti bersalin dan sekarang dia memutuskan di mana dan bila dia hendak pergi dan berjalan sama sekali.

Perut berkembang dengan cepat. Jika anda mengambil dua foto selfie pada awal bulan kelapan dan pada akhirnya, lebih mudah bagi seorang wanita melihat secara visual saiz besar. Bahagian bawah rahim merangkumi rusuk, karena ini ada perasaan kekurangan udara, sesak nafas, tulang rusuk sendiri dapat menyakiti, yang harus menyimpang sedikit untuk membuat ruang. Kondisi penyusunan bayi itu sendiri. Sekiranya dia menderita sakit kepala, maka pukulan dengan kakinya di bawah tulang rusuk sakit adalah perasaan yang unik dan tiada tandingannya.

Pusat graviti telah berubah, menjadi lebih sukar bagi seorang wanita untuk memakai kasut dan bengkok ke bawah dan juga melihat di bawah kakinya ketika berjalan tidak selalu berlaku, dan oleh itu risiko terjatuh dan kenaikan cedera. Oleh kerana peregangan ligamen yang memegang rahim bersaiz padat, kadang-kadang perut bahagian bawah yang sakit dan sakit, bahagian bawah belakang ditarik, dan bahagian belakangnya boleh menyakiti.

Stirrings

Pergerakan telah menurun, tetapi menjadi lebih sensitif untuk ibu masa depan - perairan telah menjadi kurang, dan oleh itu setiap sepakan dianggap agak menyakitkan. Ibu masa depan sudah tahu cara menentukan, dengan sifat pergerakan bayi, bukan hanya bagaimana perasaannya, tetapi juga keutamaannya, kerana anak-anak sudah seperti sesuatu, tetapi sesuatu tidak. Dari bulan ini, kanak-kanak menjadi lebih bergantung kepada keadaan meteorologi - mereka secara aktif bertindak balas terhadap perubahan cuaca.

Seorang wanita harus mengira pergerakan dan merekodkan data dalam buku nota atau buku nota khas. Cara mengira adalah berbeza, biasanya seorang wanita mempunyai kegemaran, tetapi perlu diingati bahawa, walaupun dengan sesak, Namun, sekurang-kurangnya 10 gerakan mesti direkodkan dalam 12 jam, sementara cegukan kanak-kanak tidak dianggap sebagai pergerakan.

Jika janin menjadi sangat aktif, menolak dengan kuat, bergerak dengan kerap dan banyak, anda perlu berjumpa dengan doktor - ini mungkin tanda hipoksia dalam peringkat awal. Sekiranya terdapat pergerakan kecil dan mereka perlahan, sekali lagi jalan itu harus berbohong kepada doktor dan secepat mungkin - pengurangan aktiviti fizikal dan degupan jantung kanak-kanak mungkin menunjukkan hipoksia yang tidak dapat dikompensasi, yang boleh mengakibatkan kematian anak atau akibat tidak dapat dikembalikan untuk sistem saraf dan otaknya.

Isu emosi

Pada masa ini, wanita sangat memerlukan sokongan keluarganya dan ahli psikologi pakar. Suasananya semula mula mengurus hormon, kerana sebelum kelahiran hormon mula berubah. Estrogen, yang digantikan oleh progesteron, menyumbang kepada pembentukan kebimbangan, meningkatkan ketakutan. Mereka perlu bekerjasama dengan mereka, dan ini juga diajar dalam kursus untuk ibu-ibu masa depan, dan oleh itu tidak ada sebab untuk menolak mengikuti kursus di klinik antenatal.

Ketakutan terhadap melahirkan anak dan kemungkinan melahirkan bayi yang sakit akan ditambah kepada ketakutan yang kesepian, ditinggalkan, kerana bentuknya berubah, dan kehidupan intim sering tidak berubah dengan lebih baik dengannya. Terdapat ketakutan - "dan jika ia berubah?", "Dan jika anda kehilangan cinta?".

Saudara-mara mungkin tidak mudah dalam keadaan ini, tetapi anda perlu sabar.

Bagaimana untuk mengenali melahirkan anak?

Kontraksi latihan, yang banyak bermula lebih awal, mungkin meningkat, dan kini nada rahim wanita mungkin mula mengalami lebih kerap. Ini bukan tanda persalinan, tidak perlu risau. Tetapi penting untuk dapat membezakan pergaduhan latihan dari yang sebenar. Fakta bahawa kelahiran sebenar bermula, anda akan diminta oleh dua ciri utama.

  • Kontraksi telah menjadi biasa dan diulang pada selang tertentu (contohnya, setiap 15 atau 20 minit), jangan hilang apabila kedudukan tubuh berubah, jangan pergi apabila mandi hangat diambil, tetapi hanya menggiatkan.
  • Hantar cecair amniotik (mungkin terdapat pilihan - bergerak sepenuhnya atau bocor). Jika air dikeluarkan sepenuhnya, perlu melahirkan. Jika mereka bocor sedikit, maka ubat-ubatan moden mempunyai banyak cara untuk memanjangkan kehamilan, berikan anak itu beberapa minggu lagi, tetapi hanya di hospital.

Darah dari saluran kemaluan boleh membicarakan masalah dengan plasenta, sebagai contoh, mengenai detasmennya.

Dalam situasi ini, anda perlu menghubungi ambulans, tenang dan ambil beg yang dikumpulkan di hospital. Pergi ke institusi obstetrik dengan tenang, tanpa panik - walaupun kelahiran bermula, bayi mempunyai peluang tanpa akibat kesihatan dilahirkan.

Kesakitan dan pelepasan

Selalunya, wanita kini mengadu bahawa pubis adalah sakit. Sebab kesakitan ini agak menghormati - di dalam tubuh wanita, relaxin hormon dihasilkan, melembutkan tulang dan ligamen pelvis sebelum melahirkan anak. Anda tidak perlu berbuat apa-apa, hanya bersabarlah. Tetapi jika symphysis kemaluan mula menyakitkan sehingga wanita tidak boleh berjalan, berdiri, duduk, anda pasti perlu berjumpa doktor - perkembangan symphysitis tidak dikecualikan, di mana seksyen caesar boleh ditunjukkan.

Sakit di lutut dan tumit, di bahagian bawah yang disebabkan oleh beban besar pada kaki dan tulang belakang.

Untuk sakit kepala, adalah penting untuk mengukur tekanan. Jika ia ditinggikan dan digabungkan dengan edema, anda perlu mendapatkan rujukan dari doktor yang hadir - gestosis berbahaya selama 8 bulan.

Pengekstrakan mungkin menjadi lebih banyak, dan ini disebabkan oleh estrogen. Pelepasan tebal putih dengan gatal - thrush, pastikan anda mempunyai masa untuk merawatnya sebelum melahirkan. Pelepasan dan pendarahan coklat tepu berbahaya, anda perlu segera menghubungi "ambulans". Pembuangan kuning dan kuning-kuning bercakap tentang jangkitan. Anda juga perlu mendapatkan rawatan secepat mungkin supaya saluran kelahiran bersih dan selamat untuk kanak-kanak.

Payudara boleh sakit di bawah pengaruh prolaktin, yang dalam jumlah yang kecil telah mula mengatur saluran susu. Tuntutan wanita yang "datang susu" pada masa ini tidak benar - hanya kolostrum yang boleh datang setakat ini. Ketibaan susu adalah mungkin hanya beberapa hari selepas kelahiran.

Sensasi lain

Wanita sekali lagi mula mengalami insomnia, tetapi kali ini bukan kerana kesan progesteron, tetapi kerana keperluan untuk tidur hanya di pihak mereka.

Denyutan kerana fakta bahawa jumlah darah beredar meningkat. Atas sebab yang sama, kadangkala kelemahan kelemahan berlaku. Dan sekali lagi kencing menjadi kerap. Kini walaupun batuk mudah boleh menyebabkan kebocoran air kencing pada wanita (sebab untuk menjaga pad urologi yang bersih).

Heartburn dan belching diseksa kerana tekanan rahim pada perut, cirit-birit atau sembelit juga boleh dikaitkan dengan tekanan rahim, tetapi sudah pada gelung usus dan pundi hempedu.

Kaki tidak membengkak sama sekali, dan ini adalah gejala yang perlu anda lawati doktor anda. Dia boleh bercakap tentang keadaan preeklampsia - komplikasi kehamilan yang serius di kemudian hari.

Analisis dan kaji selidik

Pada 8 bulan, wanita menjalani pemeriksaan pranatal yang ketiga. Ia biasanya diadakan dari 31 hingga 35 minggu. Dia tidak lagi bertujuan untuk mencari keabnormalan genetik dalam janin, seperti dua penyaringan pertama, dia mesti menjawab satu lagi soalan penting - bagaimana dan bila melahirkan.

Ia boleh menjadi asas bagi keputusan untuk menjalankan seksyen cesarean yang dirancang, jika wanita itu mempunyai bukti untuk berbuat demikian. Pastikan untuk lulus peperiksaan ini untuk wanita selepas IVF, wanita yang mempunyai kehamilan berganda, ibu mengandung berusia 35 tahun ke atas.

Peperiksaan ini termasuk ultrasound, CTG, ultrasound Doppler untuk menilai aliran darah dan keadaan plasenta.

Cadangan

Dalam bulan kelapan ia tidak diingini untuk pergi dalam perjalanan panjang. Di dalam kereta boleh "goncang", dan doktor tidak menyarankan untuk terbang. Sekiranya ia sangat diperlukan untuk terbang dengan kapal terbang sekarang, anda perlu mendapatkan sijil dari doktor pakar ginekologi bahawa dia tidak membantah penerbangan.

Bantu doktor sedemikian pada masa ini, menurut tinjauan, memberi berat hati, dan wakil-wakil syarikat penerbangan sangat memerlukan dokumen seperti itu dari seorang wanita hamil. Tetapi jika tidak ada contraindications, wanita itu sihat, tidak ada komplikasi kehamilan dan ancaman kelahiran pramatang, doktor masih boleh mengizinkan perjalanan.

Berikut adalah beberapa tip lagi.

  • Seks berguna dan perlu, tetapi dengan syarat tiada komplikasi, doktor tidak membantah. Poses harus mengecualikan penembusan yang mendalam. Selepas pemisahan plag mukus (benjolan lendir dengan setetes darah), selepas permulaan kebocoran air, mustahil untuk melakukan hubungan seks - terdapat risiko jangkitan yang tinggi di dalam rahim.
  • Jika gigi anda sakit, anda boleh merawatnya, tetapi tanpa radiografi.
  • Lebih baik untuk rambut pewarna dan tumbuh kuku selepas bersalin. Plasenta adalah penuaan dan bukan semua bahan berbahaya dari cat atau manicure boleh menahan diri.
  • Sekiranya seorang wanita jatuh sakit, jangkitan virus pernafasan yang sejuk, selesema atau akut telah berlaku, suhu telah meningkat, anda tidak perlu bimbang - bayi itu tidak berada dalam bahaya, tetapi ia boleh meningkatkan kemungkinan kelahiran pramatang, dan oleh itu penting untuk menghubungi ahli terapi dan mendapatkan temujanji.
  • Makanan perlu seimbang, secara beransur-ansur meningkatkan jumlah serat tumbuhan. Hilangkan alkohol (wain, champagne, bir), kerana alkohol boleh menjadi faktor yang menimbulkan kelahiran pramatang.

Gim gimnasium, berjalan lebih jauh, berjalan kaki. Ini akan membantu otot untuk bersalin.

Sekitar 8 bulan kehamilan, lihat video berikut.

Bulan ketujuh Bulan kesembilan
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan