35 minggu 37 minggu

Perkembangan janin pada kehamilan 36 minggu

Kandungannya

Sehingga kelahiran bayi meninggalkan sedikit. Tidak lama kemudian ibu bapanya akan dapat bertemu dengan bayi. Artikel ini akan menceritakan mengenai ciri-ciri perkembangan janin pada minggu 36.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Apa rupanya?

Penampilan janin pada minggu ke-36 kehamilan adalah sama seperti bayi baru lahir. Pada masa ini semua ciri utama lelaki kecil sudah terbentuk. Oleh itu, kanak-kanak mempunyai hidung yang jelas, dahi mudah dibezakan. Pembentukan ini di wajah sudah kelihatan sangat besar, dan tidak rata, seperti dahulu. Pipi janin agak gemuk - ini disebabkan oleh pengumpulan tisu lemak di bawah kulit. Bibir di muka. Rumpun mereka adalah ciri individu yang wujud dalam setiap kanak-kanak.

Di kepala bayi tumbuh rambut. Menjelang kehamilan ini, mereka telah berkembang agak lama. Tidak boleh ada rambut di badan, dan setiap hari penutup badan janin bayi berkurangan. Kulit bayi agak kelihatan berkerut. Ini terutamanya kerana bayi sentiasa dalam persekitaran akuatik. Selepas dia dilahirkan, kulitnya akan lancar, dan jumlah kedutan akan berkurangan dengan ketara.

Menjelang minggu ke-36, kadar badan bayi juga berubah. Oleh itu, kepala kanak-kanak tidak lagi kelihatan terlalu besar berhubung dengan lengan dan kaki, tetapi anggota badan adalah panjang fisiologi. Setiap hari, pergerakan bayi meningkat.

Tulang tengkorak kanak-kanak agak lembut. Ia disediakan oleh alam semula jadi agar bayi itu dapat dilahirkan. Ketumpatan khas seperti tulang membolehkan kepala janin bergerak bebas melalui saluran kelahiran tanpa sebarang masalah, dan oleh itu tanpa kerosakan. Selepas kelahiran tulang anak, tengkorak akan menjadi lebih sukar.

Warna kulit bayi menjadi merah jambu dengan sedikit warna kelabu kerana pelincir asal, yang di luar merangkumi badan janin. Pengumpulan minyak pelincir terbesar di tempat lipatan semula jadi pada badan kanak-kanak.

Pergerakan

Bayi yang beratnya lebih daripada 2.5 kg sudah, dalam rahim menjadi lebih dan lebih rapat setiap hari. Sudah tentu, kanak-kanak boleh bergerak semasa dalam rahim, tetapi tidak melakukannya secara aktif seperti sebelumnya. Saiz bayi yang agak besar dan penurunan kecilnya ke dalam pelvis kecil ibu menyumbang kepada fakta bahawa kanak-kanak itu cuba mengambil kedudukan yang lebih fungsional untuknya. Untuk melakukan ini, dia membawa dagunya ke leher, melintasi tangan dan kakinya.

Buah biasanya sangat aktif pada siang hari. Keupayaan untuk mengenali siang dan malam muncul pada kanak-kanak beberapa minggu yang lalu, ini disebabkan oleh perkembangan otak yang agak baik. Doktor memanggil irama sirkadian ciri ini. Pada siang hari, bayi biasanya ditolak, dan pada waktu malam ia tidur atau berehat.

Semasa siang hari, seorang wanita hamil, sebagai peraturan, berasa terasa sangat kuat dalam perutnya. Oleh itu, bayi menunjukkan daya hidupnya. Dia boleh menolak dinding rahim dengan kakinya tanpa menggunakan tangannya. Oleh kerana kanak-kanak itu sudah cukup besar, amplitud gerakannya terus berkembang setiap hari. Sekiranya bayi itu terlalu berat, ia boleh menyebabkan sakit pada perut ibunya.

Juga, seorang wanita hamil mungkin merasakan gegaran ringan di dalam perut jika bayi sering mengalami cegukan. Hiccup adalah kejadian biasa. Ia adalah sebahagian dari proses kompleks pembangunan intrauterin dan perlu untuk memperbaiki sistem pernafasan dan pencernaan.

Ciri-ciri anatomi

Menjelang minggu 36, bayi itu sudah dewasa. Sekiranya sebelum 36 minggu janin tumbuh dengan cepat dan berat badan meningkat, maka selepas tempoh ini, ia akan tumbuh dengan lebih perlahan. Ciri ini disebabkan oleh fakta bahawa tubuh kanak-kanak terbentuk sepenuhnya dan bersedia untuk dilahirkan.

Mengukur saiz janin pada masa ini boleh menjadi sangat mudah, kerana janin sudah cukup baik. Mengendalikan pengukuran tepat struktur anatomi utama dalam bayi menggunakan pemeriksaan ultrasound.

Nilai normal parameter yang dikaji yang berbeza untuk setiap minggu adalah berbeza. Berikut adalah jadual parameter nilai asas yang ditentukan semasa tinjauan.

Kriteria kajian

Norm pada minggu ke-36 kehamilan

Pertumbuhan

46-47 cm

Berat badan

2500-2600 gram

Saiz biparietal (BPR)

84-97 mm

Panjang Tali Lengan

50-58 mm

Panjang tulang tulang belakang

57-67 mm

Panjang paha

63-74 mm

Panjang bahu

56-67 mm

Lilitan abdomen

29.1-35.3 sm

Lilitan kepala

30.4-35 cm

Saiz hadapan

105-124 mm

Bagaimana ia berkembang?

Tugas utama minggu yang berakhir pada trimester ketiga adalah penyediaan tubuh anak untuk kehidupan yang akan datang di luar kandungan ibu. Kebanyakan badan serbuk telah pun terbentuk dan bahkan mula berfungsi.

Satu ciri penting dalam tempoh ini adalah pengumpulan lemak subkutan. Kanak-kanak mempunyai lemak coklat dan putih di dalam badan. Pakar percaya bahawa jumlah tisu adipose pada kanak-kanak pada minggu 36 mencapai 7% berat badan.

Lemak untuk tubuh kanak-kanak adalah perlu. Ia adalah tisu lemak, "terbakar", yang mengeluarkan sejumlah besar haba. Pada peringkat perkembangan intrauterin, tenaga semacam itu tidak diperlukan oleh kanak-kanak itu, kerana dia sentiasa berada di dalam rahim, di mana suhu selesa tertentu sentiasa dikekalkan. Selepas kelahiran, rejim suhu berubah, dan tanpa lemak yang cukup, bayi boleh membekukan dengan cepat.

Pengumpulan tisu adiposa pada badan menyumbang kepada fakta bahawa bayi mempunyai mulut kecil yang manis. Juga, lemak terkumpul di dalam perut, di bahagian punggung, di atas kaki, di atas pinggang bahu atas.

Agar bayi yang dilahirkan pada minggu ke-36 dapat hidup, semua organ penting mesti bekerja untuknya. Adalah sangat penting bahawa kanak-kanak mempunyai jantung berfungsi.

Sistem kardiovaskular pada janin hingga ke tahap ini telah terbentuk dengan baik, tetapi sejauh ini janin menerima semua nutrisi yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangannya melalui sistem bekalan darah bersama dengan ibu. Secara mandiri dalam mod penuh, jantung dan saluran darah akan mula berfungsi pada janin hanya selepas kelahirannya.

Doktor yang memantau perjalanan kehamilan, semestinya menilai denyutan jantung janin. Beliau menjalankan kajian sedemikian beberapa kali sepanjang hayat janin dalam rahim. Hakikatnya adalah dengan bantuan mendengar denyutan jantung janin, anda tidak boleh mendapatkan maklumat tentang bagaimana jantung berfungsi, tetapi juga menilai kesejahteraan keseluruhan bayi. Kadar denyutan jantung yang terlalu cepat (takikardia) menunjukkan, sebagai peraturan, bayi mengalami ketidakselesaan.

Sebab-sebab pembangunan negara ini mungkin berbeza. Seringkali hipoksia membawa kepada peningkatan degupan jantung - penurunan bekalan oksigen.

Apabila berlakunya hipoksia, doktor mesti membuat cadangan cadangan, yang ibu hamil harus tegas mematuhi agar bayi berasa normal.

Untuk hidup bebas, kanak-kanak juga memerlukan pernafasan. Dalam tempoh ini, paru-paru dan batang bronkial berkembang dengan baik dalam janin.Menariknya, bahan khas, surfaktan, terbentuk dan berkumpul di dalam tisu paru-paru. Ia adalah perlu supaya vesikel pulmonari (alveoli) tidak "melekat" antara satu sama lain semasa bernafas. Tanpa surfaktan yang mencukupi, pernafasan spontan adalah mustahil.

Secara berkuatkuasa, paru-paru boleh mendapat hanya selepas kanak-kanak mengambil nafas pertama dalam hidupnya. Bahagian pertama udara atmosfera yang memasuki organisma kanak-kanak akan memaksa paru-paru untuk mula bekerja.

Alveolus pulmonari

Perubahan yang menarik kepada 36 minggu berlaku di otak. Korteks serebrum pada masa ini sudah terbentuk dengan baik. Alur dan gyrus, yang memberikan otak rupa yang tersendiri, juga dipandang baik. Sejumlah besar sinaps saraf yang sedia ada menyumbang kepada fakta bahawa kanak-kanak membentuk pelbagai refleks yang berbeza. Mereka perlu untuk bayi supaya ia wujud di luar perut ibu dan bertindak balas terhadap rangsangan yang datang dari persekitaran luaran.

Salah satu refleks penting yang telah terbentuk pada masa ini adalah menghisap. Bayi hampir sepanjang masa menghisapnya. Ini, dengan cara ini, sering diperhatikan oleh pakar ultrasound yang menjalankan pemeriksaan wanita hamil.

Refleks menghisap sangat penting dan perlu supaya selepas kelahiran bayi secara naluriah menghisap payudara ibu.

Juga, bayi telah membentuk refleks menelan, yang cukup jelas apabila air janin ditelan. Struktur teratur seperti korteks serebrum dan penganalisis saraf menyumbang kepada hakikat bahawa kanak-kanak itu mempunyai perasaan sendiri. Oleh itu, bayi dapat menentukan rasa cairan amniotik, mampu merespon kesan ringan dan menyakitkan, mendengar pelbagai bunyi.

Bagaimana ia terletak di rahim?

Pakar pakar pergigian dan pakar ginekologi yang bekerja dengan wanita hamil dalam pesakit mereka mesti menilai kriteria yang paling penting - pembentangan janin. Untuk melakukan ini, mereka menentukan bagaimana bahagian besar badan bayi terletak di rahim. Dari mana kepala, pelvis dan kaki kaki kanak-kanak berada, dan persembahannya.

Ia dianggap bahawa pembentangan kepala adalah paling fisiologi yang menggalakkan. Dalam kes ini, kepala kanak-kanak itu turun, pertama ke arah kanal lahir. Kaki dan pelvis bayi adalah di atas ikat pinggang humeral atas. Dengan pilihan ini, kedudukan janin dalam rahim semasa kelahiran yang akan datang adalah agak baik. Risiko kecederaan kelahiran dan kerosakan dalam kes ini adalah minimum.

Lokasi kurang baik adalah persembahan panggul. Dalam kes ini, bayi adalah sebaliknya. Dengan pilihan ini, akhir pelvik kanak-kanak itu diarahkan terlebih dahulu ke arah kanal lahir, dan ketua kanak-kanak di atas.

Pembentangan sedemikian berbahaya kerana dalam proses bersalin, mungkin ada komplikasi yang berbahaya dan juga kecederaan.

Juga agak tidak menguntungkan ialah kedudukan lateral. Ia berlaku jika kanak-kanak itu atas sebab tertentu tidak berpaling ke bawah. Dengan susunan janin janin, semua bahagian besar badan bayi berserenjang dengan garis longitudinal kanal lahir. Dalam kes ini, kelahiran seorang kanak-kanak adalah penuh dengan perkembangan banyak patologi.

Menjelang minggu 36, bayi sudah berada dalam kedudukan tetap dalam rahim. Dengan setiap minggu berikutnya, dia akan secara beransur-ansur tenggelam dan menurunkan ke bawah pelvis ibunya. Lebih dekat kepada melahirkan anak, pergerakan kanak-kanak yang lebih kuat akan berlaku.

Tahap akhir kehamilan sangat penting. Pada masa ini, ibu masa depan perlu memantau dengan teliti keadaan kesihatan mereka. Sekiranya seorang wanita hamil mendapati kebocoran cecair amniotik atau penampilan sindrom kesakitan yang kuat di dalam perut, dia harus segera mendapatkan bantuan perubatan. Risiko kelahiran lebih awal dari jadual kini sudah tentu wujud.

Untuk maklumat tentang bagaimana janin berkembang pada kehamilan 36 minggu, lihat video berikut.

35 minggu 37 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan