4 minggu 6 minggu

5 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

Minggu kehamilan kelima kehamilan adalah istimewa. Pada masa ini kebanyakan wanita mengetahui bahawa mereka akan menjadi ibu. Itulah sebabnya kenapa minggu ini dikenang selama bertahun-tahun. Mengenai apa yang berlaku dengan bayi dan ibu masa depan, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Berapa bulan?

5 minggu hamil kehamilan adalah 6 hari pertama kelewatan haid seterusnya. Dari konsep adalah 3 minggu. Ramai wanita keliru kerana perbezaan nombor. Malah, semuanya adalah mudah. Dalam perubatan, adalah kebiasaan untuk mengira tempoh kehamilan dalam minggu obstetrik, mereka dikira dari hari pertama yang terakhir sebelum kehamilan bulan itu.

Oleh itu, kehamilan obstetrik bermula kira-kira dua minggu sebelum pembuahan berlaku.

Kira-kira di tengah-tengah kitaran haid, pada masa ovulasi atau sehari selepas itu, pertemuan sel telur dan sel sperma berlaku. Hari ini adalah permulaan tempoh embrio. Sejak masa permulaan ovulasi mungkin berbeza-beza, lebih mudah untuk menghitung tempoh kehamilan dari hari pertama haid yang terakhir. Jika terdapat 4-5 minggu obstetrik, ia bermakna bahawa masa yang paling sesuai telah pasti mengesahkan bahawa terdapat kehamilan.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Bagaimana embrio berkembang?

Baru-baru ini, bayi itu hanya beberapa sel yang sentiasa dibahagikan, dan pada masa ini mereka telah menjadi blastocyst sfera, yang, 8 hari selepas pembuahan, telah tenggelam ke dalam rahim dan bertubuh di sana. Sekarang, hampir dua minggu selepas implantasi, bayi kelihatan seperti silinder sekitar 1.5-2 mm panjang. Ia adalah pada minggu obstetrik kelima yang secara rasmi dikenali sebagai embrio., sejak tempoh pembangunan embrio bermula.

Sebelum ini, bayi telah melalui peringkat perkembangan germinal, maka selama 40 jam berada di peringkat implantasi. Selama ini, embrio tidak boleh dipanggil embrio, kerana sebenarnya ia belum lagi. Tahap itu, yang bermula untuknya minggu ini, adalah yang paling bertanggungjawab dan penting untuk seluruh kehamilan.

Sehingga 9 minggu, apabila tempoh embrio berakhir dan tempoh janin (janin) bermula, organ-organ dalaman dan sistem akan dibentuk secara aktif, impuls pertama sistem saraf akan dibahaskan. Apa-apa kesan bahaya sifat teratogenik boleh menyebabkan mutasi, anomali kasar dan kecacatan, kematian janin.

Minggu ini, kanak-kanak meletakkan laluan udara. Yang pertama akan mula membina trakea, paru-paru dan bronkus mula terbentuk hanya selepas beberapa minggu. Pada 5 minggu selepas pembuahan, pembentukan tiub saraf berterusan.Bagaimana proses ini akan diteruskan bergantung kepada bagaimana kepala bayi dan saraf tunjang terbentuk, bagaimana sistem saraf pusatnya akan berfungsi. Minggu ini, tiub saraf ditutup, ditutup.

Pada 5 minggu kebidanan, iaitu, dalam beberapa hari yang akan datang, bayi akan mengenalpasti seksual - gonoblast akan mula diletakkan di dalam kantong kuning - sel-sel germinal utama, yang kemudiannya menjadi sel sperma jika anak lelaki itu dikandung, atau telur, jika dalam rahim " "Gadis. Di peringkat selular hari ini, organ pencernaan dan sistem kencing sedang dibuang.

Tiada makna manusia dalam imej embrio. Ia kelihatan seperti tiang kepala dengan kuman kepala bujur, suatu penonjolan di mana pemegang akan muncul tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, sudah pada tarikh awal, jantung kecil muncul di embrio. Selagi ia hanya mempunyai dua atria, ia akan dibahagikan kepada 4 bilik sedikit kemudian. Pada akhir minggu embrionik ini, jantung mula mengalah dan tidak lama lagi ia dapat dilihat sebagai kerlipan kecil, dan sedikit kemudian anda boleh mendengarnya di mesin ultrasound yang sensitif.

Untuk membayangkan lebih baik saiz serbuk, anda perlu ingat bagaimana sebiji nasi kecil kelihatan seperti. Menjelang akhir minggu obstetrik ke-5, pertumbuhan embrio akan hampir 4 mm. Bayi ini sudah menuntut rasa hormat diri dan pada minggu kelima ia mula "mencapai" kebebasan dan kemerdekaan tertentu, ekspresi diri.

Ia dipisahkan dari struktur embrio (chorion, amnion dan kantung kuning). Sekarang plasenta muda akan mula terbentuk, yang pada akhir trimester pertama, struktur embrio akan sepenuhnya memindahkan tanggungjawab mereka untuk pengeluaran, perlindungan, dan pemakanan hormon pada janin.

Perkembangan embrio kecil berjalan pada kadar yang sangat cepat: baik secara luaran dan dalaman, bayi berubah setiap hari. Tidak pernah dalam kehidupan seseorang adalah pembangunan dan pertumbuhan begitu pesat dan sengit seperti dalam tempoh embrionik perkembangannya.

Ultrasound

Untuk melihat embrio pada ultrasound semasa minggu kelima tidak selalu mungkin. Daunnya terlalu kecil, tidak setiap pengimbas dapat mengenalinya. Tetapi pada akhir minggu, pada 5 minggu kebarangkalian tepat, peluang yang diingini bayi meningkat dengan ketara.

Jangan menganggap bahawa imbasan ultrasound akan membenarkan bayi itu sendiri. Pada masa ini, pada masa yang terbaik, kehamilan ditakrifkan sebagai pembentukan cecair negatif echo, yang merupakan telur yang disenyawakan. Diameter dalaman puratanya kini kira-kira 4-5 mm. Jika ovulasi terlambat, maka telur yang disenyawakan akan mempunyai SVD yang lebih kecil, dan mungkin tidak mungkin untuk melihat sama sekali pada imbasan ultrasound minggu ini.

Di samping saiz, doktor perlu memberi perhatian kepada kontur dan garis besar ovum. Biasanya, mereka harus lancar dan jelas. Sekiranya embrio belum kelihatan, terlalu awal untuk membunyikan penggera.

Seorang wanita diberi ultrasound kedua selepas kira-kira seminggu.

Kehamilan ditunjukkan oleh penebalan endometrium, perubahan dalam ovari. Saiz badan kuning dalam julat normal dari 19 hingga 29 mm, saiz kantong kuning dalam tempoh ini adalah kurang daripada 5 mm. Kantong kuning telur mungkin juga tidak dapat dikesan pada minggu kelima kerana saiznya yang kecil, tetapi selepas 7 hari ia pasti akan digambarkan jika kehamilan sedang berjalan normal.

Pemeriksaan ultrabunyi minggu ini dianggap pramatang, kerana risiko mendapat keputusan negatif palsu adalah sangat tinggi: mereka tidak akan melihat kehamilan, walaupun ia berlaku. Untuk menyelamatkan saraf anda, wanita yang pasti ingin mendapatkan bukti dokumentasi tentang kehamilan mereka harus menunggu kira-kira seminggu, pada 5-6 minggu kebidanan, diagnosis dengan bantuan ultrasound tidak menyebabkan sebarang kesulitan.

Sekiranya wanita itu tidak mempunyai sejarah keguguran dan kehamilan berlaku secara semulajadi, dan bukan dengan IVF, tidak ada keperluan bagi imbasan ultrasound. Dan walaupun kemudaratan daripada pendedahan ultrasound kepada janin belum terbukti, tiada siapa yang belum berjaya membuktikan kecacatan.

Pakar mengesyorkan untuk pergi ke diagnosis seperti hanya seperti yang diarahkan oleh doktor yang hadir.

Apa perasaan ibu masa depan?

Sesetengah wanita tidak merasa apa-apa yang luar biasa sekarang. Tetapi kebanyakan mereka mengatakan bahawa keadaan kesihatan mereka telah berubah - pesat pesat telah muncul, saya mahu tidur dan makan. Terdapat juga wanita yang, pada tarikh yang awal, mula merasakan toksikosis - mereka sakit pada waktu pagi, sakit dengan bau yang sudah lama menyenangkan dari cengkraman suaminya. Perasaan di peringkat fizikal mungkin menyerupai sindrom pramenstruasi - sedikit menarik belakang, perut, seperti sebelum haid.

Oleh kerana proses di dalam tubuh wanita sangat sengit dan memerlukan banyak tenaga, kebanyakan wanita mengandung pada minggu 5 mengatakan bahawa mereka ingin tidur lebih banyak dan bergerak kurang. "Fads" boleh bermula sekarang. Sebagai peraturan, ia berkaitan dengan perubahan dalam pilihan rasa - Saya mahu timun masin, coklat, herring dengan jem, tomato dengan gula, dll.

Untuk menjelaskan mengapa ketagihan aneh itu timbul, ubat tidak boleh dilakukan dengan teliti, tetapi ada satu versi yang semua ini memberi isyarat kepada tubuh tentang kekurangan bahan-bahan tertentu yang diperlukan untuk memastikan pertumbuhan embrio dan perubahan tubuh wanita.

Perubahan dalam tubuh wanita

Perubahan objektif pada masa ini adalah kelewatan yang berlaku beberapa hari. Secara luaran, kehamilan tidak ditunjukkan. Tetapi di dalam wanita terdapat banyak proses yang sangat kompleks dan perlu menyediakan tubuhnya untuk jangka panjang janin dan melahirkan anak. Sesetengah wanita sudah pada masa ini mula menghitamkan puting hampir.

Payudara sendiri meningkat dengan ketara dalam saiz, perasaan "kepenuhan" muncul, kepenatan kelenjar susu, menyentuh puting boleh menyebabkan rasa sakit, kepekaan mereka bertambah. Pembebasan kolostrum pada minggu obstetrik 5 adalah lebih pelik kepada pelbagai. Mereka yang menjadi mengandung anak pertama mereka mungkin tidak mempunyai gejala ini.

Semua perubahan dalam tubuh wanita berlaku disebabkan perubahan dalam tahap hormon. Dari minit-minit pertama selepas pembuahan, hormon progesteron dihasilkan dalam jumlah besar, yang diperlukan supaya otot rahim tidak mengeras, santai, dan juga supaya imuniti ibu tidak memusnahkan embrio: hormon ini mengurangkan keupayaan sistem imun, perlindungan wanita melemahkan, tetapi peluang bayi untuk bertahan hidup meningkat.

Perkembangan progesteron menyumbang kepada hCG hormon. Ia dihasilkan oleh membran chorionic dan memasuki darah dan air kencing ibu hamil, berkembang setiap dua hari. Pada minggu ke 5, anggaran obstetrik menunjukkan bahawa tahap hCG menjadi cukup untuk mendiagnosis kehamilan dengan ujian cepat. Estrogen, hormon seks wanita, juga menyokong kedua-dua hormon paling penting untuk kehamilan.

Terhadap latar belakang serangan hormon yang besar, keadaan mood dan psikologi ibu masa depan biasanya adalah yang pertama berubah. Sudahlah, seorang wanita boleh memberi perhatian kepada fakta bahawa dia telah menjadi lebih cemas, menangis, sensitif, sentimental.

Di bawah tindakan hormon progesteron, pencernaan boleh diganggu: pedih ulu hati akan berlaku atau cirit-birit akan bermula. Sesetengah wanita menekankan bahawa mereka telah mengganggu tidur, mereka tidak dapat tidur, mereka berasa terharu.

Progesteron meningkatkan selera makan. Rahim mula bulat, sebelum pembuahan, ia lebih berbentuk pir. Minggu ini, terdapat sedikit peningkatan dalam organ pembiakan wanita dalam jumlah. Ini boleh menyebabkan sakit belakang menarik kecil. Pelepasan vagina juga boleh meningkat.

Progesteron mengekalkan air dalam tisu, ini menyebabkan peningkatan rembesan. Ramai wanita berasa air liur meningkat, sebagai contoh, dalam mimpi.

Properti progesteron yang sama menyebabkan rupa rhinitis fisiologi wanita hamil - ramai pada minggu ke-5 mempunyai hidung berair tanpa gejala lain yang sejuk atau ARVI. "Ribut" hormon dalam badan wanita sering menyebabkan demam pada waktu malam. Wanita itu berasa sejuk, suhu meningkat kepada 37.0 darjah atau sedikit lebih tinggi. Ramai yang mula bimbang - adakah mereka sakit? Gejala-gejala ini tidak ada kaitan dengan penyakit ini. Biasanya pada waktu pagi suhu sudah hilang.

Tetapi suhu basal, yang mana beberapa wanita terus berubah dalam minggu kebidanan kelima, terus mengekalkan nilai subfebril - progesteron, selagi parasnya cukup untuk mengekalkan kehamilan, tidak membenarkan ia jatuh.

Masalah yang mungkin berlaku

Awal permulaan kehamilan bukanlah semata-mata kegembiraan kerana "segala-galanya akhirnya berhasil", tetapi juga kemungkinan munculnya pelbagai masalah yang harus diketahui oleh wanita. Berikut adalah beberapa daripada mereka.

Kehamilan biokimia

Perubatan mendakwa bahawa kira-kira 70% wanita sekurang-kurangnya sekali dalam kehidupan mereka telah mengalami kehamilan, yang tidak disyaki, yang dikatakan mengandung biokimia. Mana-mana wanita secara teorinya boleh menghadapi dia minggu kelima ini mengikut pengiraan obstetrik. Sekiranya pada hari pertama atau kedua kelewatan ibu mengandung yang tidak sabar membuat ujian atau memberikan ujian darah, maka mereka mengesahkan kehamilan. Ujian menunjukkan jalur kedua yang berbeza, tahap hCG dalam darah ditentukan, sepadan dengan tempoh tersebut.

Tetapi selepas satu atau dua hari bulan ini, ia boleh bermula setiap bulan. Fenomena ini dipanggil kehamilan biokimia. Malah, perkara berikut berlaku: telur disenyawakan, implantasi berlaku, tetapi untuk beberapa sebab, hampir serta-merta selepas implantasi, embrio ditolak, terlepas, dan kematiannya.

HCG hormon mempunyai masa untuk berkembang dalam kuantiti tertentu, iaitu kepekatan ini yang ditunjukkan semasa melakukan ujian darah. Seminggu kemudian, janin keluar, dan ia kelihatan seperti haid biasa, hanya sedikit tertunda dan sedikit lebih banyak daripada biasa.

Sebab-sebab di mana bayi boleh menghentikan pembangunan selepas implantasi banyak. Selalunya akar masalahnya terletak pada proses imun, kadang kala keabnormalan kromosom yang timbul semasa penggabungan sperma dengan telur. Selalunya, kehamilan biokimia berlaku pada wanita dengan penyakit radang organ-organ pembiakan, serta gangguan endokrin. Tetapi sebab sebenar fenomena ini belum dipelajari.

Kehamilan biokimia tidak dianggap sebagai keguguran, ia tidak menjejaskan kehamilan dan melahirkan. Selalunya fakta kehamilan seperti ini secara umumnya tidak disedari, dan wanita itu berpendapat bahawa tempohnya hanya datang dengan sedikit kelewatan. Gejala dan tanda-tanda ciri kehamilan normal, biasanya tidak.

Satu-satunya cara untuk menubuhkan BHB (nama pendek untuk kehamilan biokimia) adalah ujian darah untuk hCG.

Anembrionia

Istilah ini merujuk kepada patologi kehamilan, di mana tidak ada embrio di dalam ovum. Telur itu sendiri biasanya tumbuh, dan dinamika pertumbuhannya dapat dikesan dengan baik oleh ultrasound. Pada masa yang singkat, anembryonia sering dikelirukan, dan sebabnya terletak pada ovulasi lewat. Menurut pengiraan obstetrik, seorang wanita berada dalam minggu kelima, tetapi disebabkan oleh ovulasi dan implantasi lewat, telur yang disenyawakan masih kecil, dan embrio mempunyai dimensi kecil.

Anembryonia sejati mungkin akibat kesan buruk pada janin - radiasi, ubat-ubatan, racun, genetik tidak sihat. Biasanya punca itu tidak boleh ditubuhkan. Minggu kelima terlalu singkat untuk diagnosis sedemikian. Jika kini andaian ini telah didengar oleh doktor ultrasound, perlu menenangkan, tunggu 7-10 hari dan sekali lagi melawat bilik diagnosis ultrasound.

Sepanjang minggu ini, anda boleh melakukan kiraan darah sebanyak 2 kali untuk HCG. Dengan kehamilan progresif, tahap hormon akan meningkat dengan pesat.

Pada kehamilan 6-7 minggu, embrio pada ultrasound harus kelihatan dengan jelas, tanpa mengira waktu bermulanya ovulasi. Sekiranya anembrionia disahkan, wanita akan ditunjukkan kuret rahim atau pengguguran perubatan.

Kehamilan pudar

Tinggal dalam pembangunan, hentikan kemunculan kehamilan dalam tempoh embrionik pada bila-bila masa, dan sebab-sebab bagi set ini. Ini termasuk penyakit radang dan berjangkit dalam wanita, tabiat buruknya, tekanan, kebimbangan, usaha fizikal yang berlebihan. Walau bagaimanapun, tidak semua bergantung kepada yang paling mengandung. Sekiranya embrio mempunyai anomali disebabkan oleh kelainan kromosom, dalam banyak kes perkembangannya menjadi tidak mungkin.

Kadang-kadang punca kepudaran terletak pada sperma paternal - jika morfologi sel germa lelaki dilanggar (teratozoospermia), konsepsi adalah sukar, tetapi mungkin, tetapi risiko lebih tinggi daripada pembentukan set fetus genetik yang salah.

Pada minggu ke 5, sukar untuk mengenali kehamilan yang tidak berkembang itu, tetapi mungkin. Jika seorang wanita tiba-tiba mempunyai tanda-tanda toksemia yang sudah ada, jika dada tiba-tiba berhenti mencederakan, keadaan umumnya berubah, dan tiada yang menunjukkan kehamilan yang mungkin, dengan banyak kebenaran yang boleh anda katakan bahawa janin mungkin berhenti. Lebih banyak maklumat akan menjadi ujian darah untuk hCG. Selepas kematian janin janin, tahap hormon mula menurun.

Dan dua ujian selama seminggu akan cukup untuk doktor mencurigakan dan menghantar seorang wanita ke ultrasound.

Selepas kira-kira 2-3 minggu, embrio mati, jika keguguran tidak berlaku sebelum ini, secara beransur-ansur dapat ditolak oleh organisme ibu. Muncul coklat bercak, menarik kesakitan di bahagian bawah abdomen dan bahagian bawah belakang. Apabila diagnosis disahkan, wanita itu menjalani pembedahan pembedahan dan antibiotik anti-radang terapi ditetapkan atau pengguguran perubatan dilakukan.

Adalah dinasihatkan untuk memeriksa sampel tisu embrio dalam makmal genetik untuk cuba menentukan sama ada kelainan kromosom tertentu dan mutasi gen telah menyebabkan penghentian dalam perkembangannya. Maklumat ini diperlukan untuk perancangan seterusnya kehamilan yang akan datang.

Kehamilan ektopik

Seperti namanya, kehamilan ini berkaitan dengan penambakan janin yang tidak di rahim, tetapi di luar rongganya, sebagai contoh di dalam tiub fallopian atau di dalam serviks. Penyebab fenomena ini juga boleh terletak pada pelbagai patologi sistem pembiakan wanita, gangguan hormon, dan penyakit berjangkit. Pada minggu ke 5, tidak mungkin untuk mewujudkan kehamilan ektopik.

Tanda utama kehamilan rahim adalah kehadiran ovum dalam rahim. Untuk melihatnya pada minggu 5, seperti yang kita ketahui, tidak selalu mungkin, dan ini masih tidak menunjukkan kehadiran patologi wajib.

Satu-satunya cara untuk mengesyaki kehamilan yang tidak normal dalam masa yang singkat adalah ujian darah untuk hCG. Tahap gonadotropin chorionic manusia dalam badan dengan lampiran embrio ektopik sentiasa jauh di bawah norma, jalur ujian dari farmasi pada umumnya boleh menunjukkan hasil negatif atau jalur kedua yang tidak terekspresikan walaupun beberapa hari selepas penangguhan.

Berdasarkan ujian darah, tiada diagnosis dibuat, dan doktor akan memilih untuk menunggu seminggu lagi untuk memastikan tidak ada ovum di rahim. Tanda-tanda pada minggu 5 mungkin tidak hadir, tetapi mungkin bahawa rasa sakit mungkin sudah muncul di bahagian bawah abdomen, di sebelah kanan atau di sebelah kiri, yang bergantung pada bahagian tertentu telur yang disenyawakan. Pada minggu ke 5, rasa sakit boleh berlaku pada wanita di mana embrio "diselesaikan" di bahagian sempit tiub fallopian.

Jika janin terletak dan berkembang di bahagian lebar tiub, maka gejala tidak akan bermula sebelum 8 minggu, dan jika embrio diperbaiki lebih dekat ke ovari atau di bahagian perut, maka gejala tidak menyenangkan yang pertama biasanya muncul pada akhir minggu ke-6 kehamilan. Selain kesakitan, mungkin terdapat pelepasan coklat dengan garis-garis darah.

Malangnya, doktor tidak boleh berbuat apa-apa. Kehamilan ektopik ditakdirkan untuk mengganggu. Tugas doktor adalah untuk melakukan ini seawal mungkin, untuk mencegah pecah tiub fallopian atau serviks. Selepas kehamilan seperti itu, jika tiub, ovari boleh disimpan, kehamilan baru adalah mungkin selepas rawatan.

Jika kehamilan ditemui di serviks, ramalannya kurang optimis. Biasanya, seperti patologi (dengan cara ini, jarang berlaku) memerlukan pakar bedah untuk mengeluarkan sepenuhnya rahim.

Toksikosis awal

Toksisosis awal bukan kejadian yang jarang berlaku. Ia semua bergantung kepada bagaimana ia mengalir. Mual dan muntah yang ringan pada waktu pagi adalah variasi norma, tetapi jika muntah itu meletihkan, berterusan, ia berulang kali beberapa kali sehari, wanita tidak boleh makan, maka keadaan ini penuh dengan dehidrasi dan mengancam keguguran.

Toksisosis awal yang kuat memerlukan perhatian perubatan. Persiapan vitamin diberikan kepada wanita untuk mengkompensasi kekurangan nutrien dan mineral embrio yang semakin meningkat di dalam darah ibu. Toksikosis biasanya berundur lebih dekat kepada minggu 12-13.

Alasan mengapa sesetengah wanita mempunyai toksikosis, sementara yang lain tidak mempunyai tanda-tanda mual dan pening, ubat tidak diketahui dengan pasti. Pakar cenderung percaya bahawa toksikosis adalah disebabkan oleh ciri-ciri individu sistem imun wanita, serta oleh latar belakang hormon yang berubah.

Diagnostik

Simptom utama yang tidak boleh disedari oleh seorang wanita pada minggu kebidanan kelima ialah ketiadaan haid yang teratur pada hari yang ditetapkan. Ini bermakna bahawa ia kini mungkin dan perlu untuk mengetahui sebab-sebab penangguhan. Pada tempoh ini, anda boleh menggunakan kaedah yang berbeza untuk diagnosis, dengan pengecualian ultrasoundyang, sebagai peraturan, belum dapat menjawab dengan yakin soalan sama ada terdapat kehamilan.

HCG hormon, yang mula dihasilkan selepas implantasi, minggu ini dalam darah meningkat sekurang-kurangnya 60 kali berbanding dengan norma untuk tidak hamil. Ujian darah dari hari pertama penangguhan itu akan membiarkan wanita hamil sekarang hamil. Kadar hCG untuk minggu ini ialah 300 hingga 5000 IU / liter.

Kepekatan hormon chorionic dalam air kencing juga melebihi ambang sensitiviti ujian cepat, yang boleh diperoleh dengan mudah di mana-mana farmasi. Sekiranya ambang kepekaan ujian secara purata 20 hingga 30 unit setiap mililiter, maka pada hari pertama kelewatan ujian akan menunjukkan jalur kedua.

Antara cara yang boleh digunakan untuk mendiagnosis kehamilan pada masa ini adalah untuk wanita itu sendiri. Ujian darah mempunyai kelebihannya - ia tidak hanya membolehkan untuk mewujudkan kehamilan, tetapi juga untuk memastikan ia berkembang secara normal, jika tahap hormon sesuai dengan istilah.

Jika kepekatan hormon gonadotropik chorionic berada di atas norma, ia juga boleh diandaikan bahawa wanita dalam rahim tidak mempunyai satu, tetapi dua embrio.

Pengurangan jumlah hCG dalam darah mungkin menunjukkan keguguran yang terancam pada awal tempoh. Ujian rumah cepat, bahkan yang paling mahal, misalnya, elektronik, tidak akan memberikan maklumat yang sangat berguna. Dia hanya akan menunjukkan fakta kehamilan tanpa butiran. Tetapi lebih mudah untuk dijalankan, ia tidak memerlukan latihan khas. Mana-mana wanita boleh dengan mudah menangani tugas itu.

Dalam keadilan, kita perhatikan bahawa ketepatan ujian rumah lebih rendah daripada ketepatan ujian darah makmal. Jalur ujian lebih kerap berlaku, memberikan hasil negatif palsu dan palsu.

Sekiranya terdapat minggu pertama dari awal kelewatan (ini adalah minggu obstetrik ke-5), dan ujian adalah negatif, maka anda harus menderma darah untuk hCG dan melawat doktor dengan hasil ini.

Analisis dan kaji selidik

Di laman forum wanita terdapat pertikaian serius mengenai bila menghubungi klinik antenatal untuk pendaftaran. Jawapannya hanya boleh satu - semakin cepat. Pendaftaran awal akan mendedahkan kemungkinan patologi pada peringkat terdahulu, contohnya, mengesan kehamilan ektopik di pentas apabila mudah melakukan pembedahan laparoskopi dan mengekalkan kesihatan wanita reproduktif, dan tidak apabila janin yang semakin meningkat mengalirkan tiub fallopian untuk menghancurkan dan menyelamatkan kehidupan wanita perlu mengeluarkannya sepenuhnya.

Tidak seorang pun, tentunya, memaksa seorang wanita untuk pergi ke doktor sebaik sahaja ujian di rumah, yang menunjukkan dua jalur dihargai. Tetapi menunggu kehamilan untuk "melangkah" 8-10 minggu juga tidak berbaloi. Jika ada keinginan, maka soalan ini boleh ditutup sekali dan untuk semua dengan melawat pakar sakit puan pada akhir minggu kehamilan kehamilan ke-5.

Adalah dinasihatkan untuk mendapatkan keputusan ujian darah untuk hCG dengan anda supaya pakar tersebut tidak mempunyai keraguan tentang fakta kehamilanLagipun, penyelidikan manual pada masa ini tidak selalu menunjukkan peningkatan ketara dalam saiz rahim.

Sekiranya keputusan itu dibuat, wanita perlu tahu bahawa dia akan bersedia untuk menyediakan untuk pemeriksaan pranatal yang pertama, yang berlangsung dari 10 hingga 13 minggu kehamilan, termasuk. Latihan ini akan terdiri daripada kelewatan semua analisis yang diperlukan untuk pendaftaran, serta lawatan ke doktor kepakaran lain, yang disyorkan pada trimester pertama.

Pada lawatan pertama kepada doktor, kad wanita hamil dan wanita yang berpengalaman diisi, satu salinan kecil dikeluarkan - kad pertukaran, yang diberikan kepada wanita. Sekarang inilah dokumen utamanya, yang harus selalu anda bawa bersama, terutama pada konsultasi seterusnya. Hasil semua ujian, ultrasound akan direkam dalam kad pertukaran. Adalah dengan kad ini bahawa wanita itu akan pergi ke hospital bersalin apabila tarikh matang untuk penghantaran.

Ujian yang akan ditetapkan pada peringkat pertama adalah banyak. Ini adalah ujian darah dan air kencing umum, dan pemeriksaan vagina pada mikroflora, dan ujian darah biokimia yang luas. Anda perlu menderma darah untuk HIV dan sifilis, hepatitis, untuk jangkitan TORCH (rubella, sitomegalovirus, herpes, toxoplasmosis). Seorang wanita wajib mengesahkan jenis darahnya dan faktor Rh.

Sekiranya dia mempunyai Rh negatif, pasangannya juga perlu datang ke konsultasi untuk menderma darah untuk kumpulan dan Rh.

Pada permulaan kehamilan, ujian darah untuk tahap hormon, serta ultrasound organ pelvis dengan ancaman penamatan kehamilan, boleh diberikan mengikut indikator individu.

Cadangan

Walaupun hakikat bahawa anda baru sahaja belajar mengenai kehamilan, cara hidup harus semestinya diperbetulkan untuk perubahan yang akan berlaku pada masa akan datang. Kanak-kanak itu tidak akan, dia sudah, dan sekarang bayi memerlukan perlindungan ibu dan keadaan optimum untuk perkembangannya. Cadangan mudah akan membantu untuk membantu embrio berkembang dengan baik.

Vitamin

Sudah, embrio dan organisme ibu mula merasakan keperluan untuk bahan tertentu. Minggu ini, memandangkan sistem saraf janin secara aktif terbentuk, adalah penting untuk mula mengambil asid folik. Optimal untuk mengambil sebelum konsep, tetapi jika ini tidak berlaku atau kehamilan tidak pada asalnya termasuk dalam rancangan ambulan pasangan, kini adalah masa untuk memulakan membekalkan diri dan bayi dengan bahan berguna ini.

Di kawasan yang tidak ada laut dan matahari, wanita dinasihatkan untuk mengambil makanan tambahan iodin. Tetapi kompleks vitamin, yang banyak dipublikasikan dan agak mahal, jangan terburu-buru untuk dibeli.Ia bernilai menunggu keputusan analisis biokimia darah, yang juga menunjukkan betapa pentingnya keperluan wanita dalam mineral dan vitamin tertentu.

Ini adalah satu lagi besar pendaftaran awal - ada peluang untuk memilih seorang individu, yang diperlukan untuk dadah ibu masa depan yang mengandungi multivitamin dan mineral.

Kadang-kadang vitamin dan suplemen mineral disyorkan untuk diambil bukan sebagai sebahagian daripada kompleks, tetapi secara berasingan.

Seks

Mempunyai hubungan seks pada minggu obstetrik 5 adalah mungkin. Kehidupan intim kanak-kanak ibu bapa tidak membahayakan, jika wanita itu tidak mempunyai contraindications jelas. Sekiranya aktiviti seksual tidak diingini, doktor akan memaklumkan wanita ini, memandangkan sejarah obstetriknya. Untuk kontraindikasi termasuk keguguran kebiasaan pada peringkat awal, tidak sekata untuk tempoh pelepasan atau sakit di bahagian perut.

Selepas IVF perlu berhati-hati, termasuk dalam hal kehidupan seksual yang aktif, kerana rahim pada masa orgasme datang dalam nada, yang boleh mencetuskan detasmen ovum.

Sekiranya tidak ada kontra, maka seks akan memberi manfaat kepada wanita. Mereka memperbaiki moodnya, membuat perbezaannya kurang ketara, menanamkan rasa keperluan dan kepentingan mereka sendiri untuk lelaki ini, memperbaiki iklim mikro dalam keluarga dan hubungan antara rakan kongsi.

Hubungan normal sekarang adalah lebih penting daripada sebelumnya, kerana tekanan yang disebabkan oleh konflik dalam keluarga, menurut statistik, menduduki salah satu tempat pertama di kalangan penyebab pengguguran spontan pada suatu tempoh awal.

Kuasa

Sebaik sahaja ujian menunjukkan dua jalur, seorang wanita perlu memikirkan pemakanan yang betul. Walaupun tuntutan tubuh badan yang ingin herring dengan jem atau madu dan bacon, adalah wajar mengambil isu ini dengan serius dan mempertimbangkan semula diet anda.

Pemakanan yang betul akan membantu mengekalkan kawalan berat badan mingguan, yang sudah pun bermula, dan tidak akan membenarkan seorang wanita mendapat pound tambahan, yang dapat merumitkan bulan-bulan terakhir membawa bayi dan kelahiran yang akan datang.

Nutrisi pecahan seimbang akan mengurangkan kesan progesteron pada pencernaan - akan mengurangkan kembung, kembung, mengelakkan pedih ulu hati, sembelit dan cirit-birit. Produk yang dipilih dengan betul akan memberi badan betina dan badan yang cepat berkembang dengan serbuk halus dengan segala yang diperlukan.

Pertama sekali, adalah perlu untuk menolak goreng, lemak, berlebihan asin dan manis. Adalah penting untuk makan sayur-sayuran segar dan buah-buahan, daging tanpa lemak, ikan, produk tenusu.

Anda perlu makan sekurang-kurangnya 5-6 kali sehari, makan terakhir - 3 jam sebelum waktu tidur. Cecair perlu minum sekurang-kurangnya satu setengah liter - kini embrio mempunyai keperluan bukan sahaja untuk nutrien dan vitamin, tetapi juga untuk air. Seorang wanita "dalam kedudukan", walaupun dalam istilah terawal, dilarang daripada minuman berkarbonat, menyimpan jus dalam pek, penaik, susu pekat, coklat. Jumlah garam perlu dikurangkan kepada 5 gram sehari.supaya tidak membuat prasyarat untuk penampilan edema dan perkembangan preeklampsia berbahaya bagi ibu dan janin.

Ubat-ubatan

Selalunya, dalam minggu pertama kehamilan, seorang wanita telah memburukkan penyakit kronik, kerana beban pada semua organ meningkat sepuluh kali ganda. Imuniti dikurangkan pada masa awal dapat menyebabkan jangkitan dengan jangkitan virus atau lain-lain. Doktor mengatakan bahawa penyakit pada awal kehamilan tidaklah berbahaya seperti pengambilan ubat yang tidak terkawal yang tidak disetujui oleh doktor.

Banyak ubat mempunyai kesan teratogenik, mereka berbahaya untuk embrio yang muncul. Yang paling berbahaya adalah antibiotik, imunostimulants, antidepresan, ubat anti-pengilapan, banyak ubat penahan sakit.

Oleh itu, apabila batuk muncul, jika gigi, kepala, perut atau buah pinggang menyakitkan, anda tidak perlu mengambil dadah yang selalu membantu dalam situasi ini, tidak kira betapa hebatnya godaan.Pil yang diambil oleh wanita sebelum mengandung boleh menyebabkan kemudaratan yang serius pada peringkat awal kehamilan.

Penyelesaian terbaik adalah untuk menangani kesakitan kepada doktor. Dia akan dapat mengambil dadah yang boleh diambil oleh wanita hamil, dan jika tidak ada, dia akan memberitahu anda beberapa preskripsi dari bidang ubat alternatif yang akan membantu seorang wanita melegakan keadaannya. Ibu yang kurang sebelum minggu ke-12 kehamilan akan dimakan tablet dan kapsul, suntikan kurang akan dibuat, lebih baik untuk janin.

Keadaan kerja

Minggu kelima harus menjadi titik perubahan dan dalam jadual kerja wanita. Sekiranya kerja beliau berkaitan dengan kerja peralihan pada waktu malam, maka sekarang adalah masa untuk mendapatkan sijil di klinik antenatal dan tunjukkan kepada ketua supaya jadwal kerja akan berubah secara eksklusif pada waktu siang.

Tidur malam adalah penting bagi mana-mana orang, kerana tepat pada malam hari bahawa hormon tertentu penting untuk kesihatan, sebatian protein dan enzim disintesis. Untuk tidur malam mengandung adalah penting sekali.

Kod buruh Persekutuan Rusia membenarkan ibu mengandung menerima, atas permintaan, hari bekerja yang terhad dan ketat, keadaan kerja yang selamat dan tidak berbahaya, dan rehat makan tengah hari. Ramai yang takut untuk meminta kepimpinan mereka, kerana mereka takut pemecatan. Tidak mustahil untuk menolak wanita hamil oleh undang-undang, jadi tidak ada yang perlu dibimbangkan.

Wanita pada peringkat awal dikontraindikasikan dalam kerja di kedai cat, di kedai-kedai yang mempunyai bunyi dan getaran yang kuat, dalam industri yang berkaitan dengan pendengaran elektromagnetik atau radiasi. Seorang wanita mempunyai hak untuk menolak perjalanan yang panjang, dari kerja lebih masa. Untuk pendaftaran awal, sejumlah kecil sehingga 600 Rubles ditambah ke pembayaran bersalin.

Cara hidup

Dua jalur pada ujian - bukan alasan untuk duduk di sofa dan duduk di sana selama 9 bulan. Pada masa ini, wanita harus terus menjalani gaya hidup yang biasa. Jika dia terlibat dalam sukan, anda harus sedikit mengurangkan aktiviti fizikal., tetapi untuk meninggalkan mereka tidak semestinya perlu, sudah tentu, jika doktor membenarkan.

Jika sebelum ini seorang wanita tidak bermain sukan, sudah tiba masanya untuk memulakan latihan ringan pada waktu pagi, dan pada waktu malam untuk pergi ke kolam renang, berenang, melakukan aerobik air, dan membuat petang berjalan di udara terbuka sebelum tidur. Gaya hidup sedemikian tidak akan dikaitkan dengan beban yang berlebihan, tetapi tidak akan membenarkan untuk menjalankan gaya hidup hipodinamik, penuh dengan obesiti, bersalin sukar, tempoh selepas bersalin yang panjang.

Alkohol dan nikotin

Ramai wanita berminat bagaimana alkohol dan nikotin akan menjejaskan kanak-kanak, yang mungkin diambil oleh seorang wanita sebelum dia mengetahui bahawa dia mengandung. Sekiranya alkohol tidak menyerupai alkohol kronik, pengambilan minuman beralkohol yang sistematik dalam kuantiti yang besar, maka tidak ada mudarat kepada embrio. Perkara utama sekarang ialah menahan dan tidak membenarkan pengambilan minuman keras.

Nikotin agak rumit. Jika kita bercakap tentang perokok yang kronik yang mempunyai tabiat buruk ini selama 10 tahun atau lebih, maka anda harus berunding dengan doktor anda - dalam beberapa kes, penolakan rokok yang lengkap menimbulkan keguguran, kerana ia membawa kepada sindrom penarikan yang dikaitkan dengan perubahan tekanan darah, perubahan hormon .

Wanita hamil semacam itu kadang-kadang ditawarkan sebagai rokok pengecualian dengan kandungan nikotin yang lebih rendah dan pengurangan bilangan rokok yang diasumsikan 1-2 sehari.

Sekiranya semuanya tidak diabaikan, maka Seorang wanita disyorkan untuk berhenti merokok sejurus selepas penemuan dua jalur pada ujian cepat. Nikotin sangat berbahaya dalam tempoh ketika sistem saraf terbentuk, serta jantung dan saluran darah bayi.

Ulasan

Ramai wanita pada masa ini secara aktif membincangkan tindak balas suami mereka kepada berita bahawa tidak lama lagi akan ada tambahan kepada keluarga. Lelaki tidak selalu bertindak balas dengan ini dengan sukacita yang ikhlas, dan oleh itu terdapat banyak sebab untuk membimbangkan ibu-ibu masa depan sekarang.Ramai yang cuba mendaftar untuk ultrasound pada minggu ini untuk memastikan keibuan ibu mereka.

Banyak soalan dan keraguan minggu ini adalah ujian dan keputusan mereka. Yang paling tepat, tetapi mahal, wanita hampir sebulat suara menganggap ujian elektronik, yang, menurut kepekatan hCG dalam air kencing, menunjukkan tempoh yang dijangkakan dalam minggu. Mereka yang sudah mula toksemia bingung, kerana oleh semua akaun ia terlalu awal untuk mual, tetapi ubat mendakwa bahawa ini juga merupakan variasi norma.

Mengenai apa yang berlaku pada minggu ke-5 kehamilan, lihat video seterusnya.

4 minggu 6 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan