25 minggu 27 minggu

26 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

Minggu ke-26 kehamilan melengkapkan trimester kedua, yang bermaksud bahawa tempoh awan berakhir, dan wanita itu memasuki peregangan rumah. Keadaan kesihatan wanita hamil berubah dengan cepat, kerana bayi itu berubah. Mengenai apa yang sedang berlaku pada masa ini, kami akan menerangkan secara terperinci.

Berapa bulan?

Minggu 26 - yang terakhir dalam trimester kedua. Selepas enam hari, ketiga-tiga anak yang terakhir akan bermula. Ia adalah bulan kehamilan yang ketujuh. Ahli ukur wanita mengukur usia kehamilan dalam bulan lunar, setiap satu mempunyai betul-betul empat minggu. Sekarang, mengikut piawaian mereka, seorang wanita mempunyai 6.5 bulan kebidanan. Ini adalah kira-kira 6 bulan pada kalendar biasa.

24 minggu berlalu dari konsepsi, dan 22 minggu dari kelewatan haid. Kira-kira 14 minggu kekal sehingga tarikh lahir yang dijangkakan. Lebih separuh daripada perjalanan yang panjang dan menarik ditinggalkan.

Ke depan adalah tahap yang agak sukar. Pada awal minggu ke-26, seorang wanita pergi ke "tahap baru" - kini semua pemikirannya hanya diduduki oleh kelahiran yang akan datang dan bayi itu.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Rasa seorang wanita

Perubahan secara harfiah "berlegar di udara." Ibu masa depan berubah secara luaran, mood dan kesejahteraannya berubah dramatik. Sudah pada 26 minggu, banyak berhenti bekerja, mengambil kesempatan daripada percutian lain. Undang-undang membenarkan anda mengambil cuti tetap sebelum cuti bersalin. Keputusan itu sepatutnya pergi pada minggu 30, jika seorang wanita menanggung kembar, dia diberi cuti sakit pada minggu 28. Jika anda menambah percutian lain dan semua masa terkumpul, maka sekarang anda boleh mengucapkan selamat tinggal kepada rakan sekerja anda dan menyerahkan kerja dan kedudukan anda kepada penggantinya.

Ia menjadi lebih sukar dan lebih sukar bagi ibu hamil untuk memenuhi tugas pekerjaannya, duduk di tempat kerja, melakukan kerja rumah. Sekarang dia memerlukan bantuan dan berehat. Euforia yang menyenangkan, yang berlangsung selama hampir trimester kedua, secara beransur-ansur memberi laluan kepada keletihan dan keletihan yang semakin meningkat.

Perut

Perut telah meningkat dengan ketara, dan ramai wanita pada 25-26 minggu notis kehamilan yang telah menjadi sukar bagi mereka untuk memakai kasut sendiri, terutamanya jika musim sejuk di halaman, dan kasut atau kasut perlu dicelupkan atau dilepaskan. Ia menjadi lebih sukar untuk bengkok, perut mengganggu, ia juga sukar untuk duduk di atas kasut, kerana ia menjadi sukar untuk menaikkan kaki ke tahap lengan.

Banyak wanita hamil tidak lagi melihat kaki mereka ketika berjalan, hampir tidak ada yang dapat melihat di mana wanita itu pergi. Ini menimbulkan ancaman kehilangan keseimbangan, kejatuhan, kecederaan, terutamanya pada musim sejuk.

Perut tumbuh dengan pesat. Sudahlah, bukan sahaja wanita merasakan pergerakan bayinya, mereka dapat dilihat dengan baik oleh semua orang di sekelilingnya: semasa aktiviti, perut secara harfiah berjalan di bawah pakaian. Ia tidak mungkin lagi untuk menyembunyikan tum, walaupun pakaian yang luas tidak menyembunyikan "posisi yang menarik".

Stirrings

Bayi pada minggu 26 secara aktif menaikkan berat badan, ia semakin menjadi lebih padat dalam rahim, dan oleh itu pada minggu ke 26, pergerakan dapat merosakkan seorang wanita. Yang kurus ibu hamil, semakin kuat dia merasakan pergerakan serbuk.

Wanita yang membawa kembar, pada masa ini sudah mengalami penderitaan yang nyata dan kejutan kepada pelbagai organ dalaman.

Pergerakan telah menjadi biasa. Ibu masa depan telah "mempelajari" irama kehidupan kanak-kanak dan rejimnya. Dia tahu betul-betul ketika bayi sedang tidur, dan ketika dia terjaga, ketika puan itu cegukan, dan ketika ia khawatir. Kaedah mengira perturbasi yang ada tidak mempunyai penggunaan praktikal. Mereka biasanya digunakan dari minggu kehamilan ke-28. Sementara itu, ibu mengandung hanya perlu merekod kehadiran atau ketiadaan aktiviti motor janin.

Pergerakan yang terlalu aktif dan berpanjangan (untuk beberapa jam tanpa rehat) boleh menjadi tanda bahawa bayi telah menyebarkan umbilical cordnya sendiri dengan tubuhnya atau telah disembuhkan, dan sekarang ia mengalami kekurangan oksigen.

Memudar sering menunjukkan bahawa bayi sedang tidur, tetapi jika pada siang hari ia tidak diketahui sendiri, anda juga harus berjumpa doktor.

Sekarang aktiviti puzozhitel berada di puncaknya. Ini akan berterusan sehingga kira-kira 32 minggu, maka akan ada sedikit ruang dalam rahim, bayi akan tumbuh, dan pergerakan aktif akan menjadi sukar baginya. Sudah, anak-anak tidak dapat menyerah.

Pada 26 minggu, wanita sering memberi perhatian kepada hakikat bahawa aktiviti bayi dikaitkan tidak hanya dengan rutin harian peribadinya, tetapi juga dengan faktor luaran, seperti cuaca di luar tingkap. Pada hari-hari hujan dan dalam haba yang melampau, bayi cuba tidur lebih banyak.

Juga, aktiviti ini bergantung pada banyak faktor lain - makanan ibu, moodnya. Jika seorang wanita mempunyai tekanan, hormon-hormon tertentu yang dihasilkan olehnya dalam tempoh ini disebarkan kepada bayi dan bertindak dengan cara yang sama di tubuhnya. Kacau menjadi lebih jarang.

Tetapi dari ibu makan coklat dan peristiwa gembira dalam anak-anaknya hidup diaktifkan. Sambungan emosi yang tidak dapat dilihat ini akan dikekalkan pada bulan pertama selepas kelahiran bayi.

Pada waktu malam, pada minggu obstetrik, kebanyakan bayi melakukan "menari" kepada ibu mereka, dan oleh itu menjadi sukar bagi wanita untuk tidur dan berehat sepenuhnya. Pada sebelah petang, apabila wanita berada dalam kedudukan tegak, dia berjalan, melakukan sesuatu, bayi itu "digegarkan", dan dia bergerak kurang intensif.

Di samping itu, walaupun kini serbuk dengan kekuatan dan utama "menunjukkan watak": sesetengah bayi menolak dan menendang sering, dan yang lain menelan lebih banyak. Selepas kelahiran, perangai akan kekal: beberapa kanak-kanak akan menjadi tenang, dan yang lain - pengembara yang ingin tahu secara harfiah dari hari-hari pertama kehidupan mereka.

Keadaan dan mood psikologi

Kesejahteraan wanita tidak lagi ringan dan santai seperti biasa, dan ini tidak dapat mempengaruhi moodnya. Cuti bersalin cepat membangkitkan perasaan bercampur.

Dalam satu tangan, wanita itu gembira dan gembira bahawa tidak lama lagi dia akan dapat berehat sebanyak yang dia mahu, dan tidak perlu bangkit pada waktu pagi. Di sisi lain, ada keraguan dan kebimbangan mengenai sama ada mereka akan menyimpan tugasnya, sama ada dia akan mempunyai tempat untuk meninggalkan perintah itu, kerana mencari kerja baru, dalam hal ini, memegang anak kecil tidak begitu mudah.

Mengikut undang-undang, untuk memberhentikan seorang wanita yang cuti bersalin, majikannya tidak mempunyai hak untuk mengurangkan. Pengecualian adalah kes pembubaran lengkap perusahaan, tetapi dalam hal ini perempuan tidak akan tetap tanpa cara penghidupan, dia akan dibayar kompensasi yang disediakan oleh undang-undang.

Oleh itu, bimbang dan risau tidak berbaloi. Adalah lebih baik untuk memberi tumpuan kepada memenuhi bayi anda tidak lama lagi.

Bagaimanapun, kenyataan penghantaran yang akan datang pada masa ini mula menakutkan wanita. Lebih-lebih lagi, melahirkan anak menakutkan bukan sahaja bagi mereka yang menghadapinya buat kali pertama. Kadang-kadang, semasa kehamilan kedua atau ketiga, kebimbangan dan ketakutan menjadi lebih kuat, kerana wanita itu sudah mempunyai gambaran yang jelas tentang bagaimana buruh pergi dan apa komplikasi dan situasi yang tidak dapat diduga timbul di dalamnya.

Kebanyakan wanita hamil pada minggu obstetrik 26 mengakui bahawa mereka berasa tidak selesa dengan bergantung kepada orang lain. Sekarang seorang wanita memerlukan bantuan untuk mengikat kasut, pergi ke kedai runcit, menggantung pakaian yang dibasuh, dan lain-lain. Segala sesuatu yang dia telah berjaya mengatasi dirinya sebelum ini, sekarang tanpa bantuan menjadi sangat sukar.

Oleh kerana itu, kemungkinan mengembangkan neurosis dan depresi wanita hamil bertambah. Begitulah cara ahli psikologi dan psikoterapi memanggil gangguan emosi ketika hamil. Sekiranya seorang wanita hamil tidak mempunyai sesiapa untuk berkongsi ketakutan dengannya, Sekiranya anda tidak dapat menarik diri sendiri, tukar kembali ke gelombang positif, anda harus menghubungi psikologi wanita, yang menerima secara percuma dalam konsultasi dalam masyarakat.

Pakar-pakar seperti ini mempunyai pengalaman yang cukup banyak dengan kontinjen wanita hamil, terdapat kaedah dan teknik individu yang akan membolehkan memahami keadaan, memberikan nasihat dan cadangan praktikal, kerana perdamaian sekarang ibu masa depan memerlukan kurang daripada vitamin dan nutrisi yang baik.

Sensasi kesakitan

Walaupun pada hakikatnya sehingga kelahiran masih kira-kira 3 bulan, tubuh ibu hamil itu memulakan "kegiatan" persediaan berskala besar untuk ujian sukar ini. Pengeluaran hormon relaxin bermula, di bawah tindakan tulang pelvis menjadi lembut dan lebih lentur. Banyak wanita mengandung merasa bahawa mereka mempunyai sakit di tulang kemaluan.

Jika kesakitan ini bukan sifat yang tajam dan tajam, tidak menghadkan pergerakan dan keupayaan untuk bergerak, duduk, berjalan di atas tangga, maka tidak ada sebab untuk penggera. Sekiranya kesakitan akut, seorang pakar obstetrik dan pakar bedah ortopedik perlu dikunjungi untuk mengecualikan symphysitis.

Di bawah pengaruh peningkatan berat badan, wanita sakit dan sakit kaki, terutama sendi lutut dan pergelangan kaki. Kejang pada otot betis, terutamanya pada waktu malam, tidak dikecualikan. Kontraksi yang menyakitkan adalah tanda-tanda kekurangan kalsium dalam badan, kerana bayi telah mengambil banyak mineral ini, dan keperluan untuk kalsium belum kering.

Belakang pada masa ini menyakitkan dan sakit sekaligus kerana dua sebab: pusat graviti telah beralih disebabkan oleh perut dewasa, dan otot belakang mengalami peningkatan beban kerana keperluan untuk menjaga bahagian atas badan dalam kedudukan menegak dengan payudara berkembang beberapa saiz.

Pertumbuhan uterus berterusan, ligamen menghulurkan dan menebal, tugasnya adalah untuk menjaga organ wanita reproduktif dalam kedudukan yang betul. Ini disertai oleh kesedihan di rahim dan di sisinya, pinggang kadang-kadang menyakitkan di dalam wanita. Pinggang menarik bukan sahaja kerana peregangan alat ligamen, tetapi juga kerana berat beban.

Kesakitan fisiologi tidak memerlukan rawatan, mengambil ubat penghilang rasa sakit, fisioterapi. Untuk membezakannya dari patologi agak mudah.

Sakit semula jadi dalam tempoh ini tidak disertai oleh rembesan abnormal dari alat kelamin, sakit tidak meningkat, tidak menyerupai kontraksi alam semula jadi, rahim tidak datang dalam nada. Sekiranya anda berehat sedikit, berbaring, rendam dalam pancuran hangat, kemudian mereka mereda.

Peruntukan

Pelepasan dari alat kelamin dari minggu ke-26 kehamilan memerlukan pemantauan yang teliti. Agar tidak terlepas perubahan patologi, ia sepatutnya menggunakan pad pembersihan nipis setiap hari.

Tampon tidak boleh digunakan, kerana ia meningkatkan kemungkinan genangan di dalam vagina, yang menyumbang kepada pembiakan bakteria patogen, bahaya dari sudut pandang memperkenalkan jangkitan adalah proses yang sangat memperkenalkan tampon ke dalam saluran genital.

Pelepasan pada minggu 26 semakin besar. Sekiranya kehamilan berlaku secara normal, maka rembesan faraj mempunyai warna putih, krim atau kekuningan, konsisten seragam, tanpa kekotoran darah, lendir, atau gumpalan. Bau tidak mungkin sama sekali, dan mungkin ada sedikit bau susu masam. Rembesan sedemikian dianggap benar-benar normal.

Warna-warna lain yang mempunyai bau yang tidak menyenangkan, tekstur aneh, serta menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan seperti gatal-gatal, terbakar, mungkin menunjukkan penyimpangan dari norma-norma. Rembesan patologi ini termasuk sifat pelepasan kehijauan dan abu-abu jangkitan bakteria dan purulen, pembuangan cheesy putih, yang mungkin menjadi tanda sariawan, serta darah dan pembuangan berair.

Pelepasan merah jambu dan coklat juga termasuk darah dan berbeza antara satu sama lain hanya dalam jumlah sel darah merah dalam pembuangan vagina. Sekiranya pelepasan itu sama dengan air, ia banyak atau dikumuhkan dalam jumlah yang kecil, tetapi secara teratur, ini mungkin menunjukkan pelepasan air atau kebocorannya.

Dalam semua kes penyimpangan dalam jenis pelepasan dari norma, anda harus pergi ke doktor, dan jika air telah berlepas, sebaiknya segera menghubungi Ambulans.

Pada 26 minggu, seorang wanita perlu dibasuh dengan air suam tanpa sabun, dua atau tiga kali sehari, untuk mencegah jangkitan saluran kemaluan. Rembesan yang berlimpah - persekitaran subur untuk pembiakan bakteria dan kulat. Keperluan yang mematuhi peraturan kebersihan intim berkembang beberapa kali.

Perubahan dalam badan

Perubahan pada tahap fizikal minggu ini menjadi lebih ketara. Kebanyakan wanita mengandung telah meningkat pigmentasi. Moles, bintik-bintik (jika sebelum mengandung) menjadi lebih cerah, dan cawan di sekitar puting menjadi gelap.

Dada sendiri menyakitkan dengan ketara kurang daripada sebelumnya, atau tidak mengganggu seorang wanita sama sekali. Kolostrum boleh dilepaskan dari puting - ini juga biasa.

Selalunya wanita pada 26 minggu melihat bahawa jari-jarinya tidak mati, ada kesemutan di kaki. Semua ini adalah akibat daripada proses-proses besar dan penting yang kini sedang berlaku di tubuh wanita.

Uterus pertumbuhan

Rahim terus berkembang dengan bayi. Pada 26 minggu dia berada di rongga abdomen, bahagian bawahnya naik 6 sentimeter di atas pusar. Pusar itu sendiri telah berhenti menggantung, tetapi kini terdapat lebih banyak masalah yang ketara. Rahim "mengakar" diafragma, wanita itu mula mengalami kesukaran bernafas, sesak nafas muncul, hampir mustahil untuk mengambil nafas yang mendalam.

Mual, pedih ulu hati kembali. Kali ini mereka tidak berkaitan dengan penyesuaian hormon, seperti yang berlaku pada trimester pertama. Sekarang hanya rahim yang besar dan berat, yang memerah perut, pundi hempedu, adalah untuk disalahkan kerana gangguan pencernaan.

Gelung usus yang ditekan tidak dapat menyediakan najis yang normal, jadi pada masa ini cirit-birit, sembelit, dan pembentukan gas yang meningkat tidak dikecualikan. Rahim meningkat secara purata setiap sentimeter per minggu. Ketinggian kedudukan rahim pada minggu 26 ialah 24-28 sentimeter. Panjang serviks - 35-45 mm.

Tubuh rahim pada akhir trimester kedua telah mencapai saiz yang mengagumkan - ketinggian 24-28 sentimeter dan lebar 15 -17 sentimeter. Pengurangan leher rahim pada peringkat ini adalah penyebab utama pekerja pramatang.

Serviks biasanya menjadi lebih pendek dan licin sebelum penghantaran. Tempoh ini tidak dianggap normal bagi proses sedemikian. Leher pendek memerlukan terapi pengekalan. Pessary obstetrik, yang sebelum ini dijahit di leher, membetulkannya dan tidak membenarkannya dibuka lebih awal daripada masa, adalah cara utama untuk memanjangkan kehamilan dalam kes kegagalan leher.

Seorang wanita merasakan rahim tidak hanya sempurna semasa duduk atau berpaling ke sisi. Kini lokasi rahim mudah ditentukan dan tanpa bantuan doktor, had atas organ pembiakan hampir merangkumi bahagian bawah kelenjar mamma.

Sekarang, lebih dari sebelumnya, keperluan untuk melegakan beban semakin meningkat. Pembalut antenatal ortopedik khas akan membantu wanita ini.

Berat badan

Berat terus tiba agak intensif. Tidak ada yang aneh dalam hal ini, kerana pada minggu ke-26 jumlah cairan amniotik adalah sekitar 700 ml, plasenta seberat kira-kira 300 gram, bayi beratnya hampir satu kilogram dan kira-kira setengah kilo adalah rahim.Sekiranya kita menambah rizab lemak kita sendiri dan peningkatan jumlah darah yang beredar di badan wanita, kita mendapat nombor yang agak mengagumkan.

Pertambahan berat badan dianggap normal jika ibu hamil kini menambah tidak lebih dari 400-500 gram seminggu. Bagaimanapun, "berat badan" umum adalah perkara yang agak individu.

 • Wanita langsing biasanya perlu menambah minggu ini tidak lebih daripada 9 kilogram ditambah dengan berat asalnya.
 • Wanita yang mempunyai berat badan biasa harus tidak melebihi 8 kilogram.
 • Ibu yang akan datang yang "donat" sebelum kehamilan - tidak melebihi 5-5.5 kilogram.

Untuk berat badan sekarang anda perlu mengikuti dengan teliti, menimbang dengan mingguan dan menulis keputusan dalam buku nota khas.

Peningkatan berat badan yang tidak ditarik dalam tempoh ini, sambil memerhatikan prinsip-prinsip pemakanan sihat dan gaya hidup yang aktif, mungkin satu-satunya gejala komplikasi kehamilan berbahaya - gestosis.

Latihan latihan

Latihan yang dipanggil minggu ini diperhatikan pada kira-kira 30% wanita. Dan kebanyakan mereka - primiparous. Dalam kehamilan kedua atau ketiga, kontraksi latihan biasanya bermula sebelum penghantaran, dalam masa beberapa hari, atau bahkan jam. Tetapi ada pengecualian.

Dengan sendirinya, kontraksi latihan tidak boleh menakutkan seorang wanita hamil, kerana ia tidak memberi kesan kepada kanak-kanak dan kesihatan wanita, dan tidak membawa kepada melicinkan dan pembukaan serviks. Walaupun ketakutan wanita, kontraksi palsu tidak membawa kelahiran lebih dekat, dengan atau tanpa mereka (selepas semua, tidak ada satu pengecutan palsu berlaku di beberapa kehamilan keseluruhan) penghantaran akan bermula pada masa yang sesuai.

Ia tidak sukar untuk menentukan nada rahim dalam tempoh ini; semua wanita dalam "kedudukan" fasih dalam ini. Pergaduhan latihan kelihatan seperti itu. Selama beberapa minit, rahim menjadi batu, tegang perut, dan selepas itu segala-galanya berlalu tanpa jejak. Kontraksi seperti ini tidak berulang kali, pada minggu 26 mereka boleh "melawat" seorang wanita hamil setiap beberapa hari.

Sekiranya seorang wanita terletak pada masa perjuangan, mengubah kedudukan badannya, berehat, atau melawat bilik mandi, perasaan yang tidak menyenangkan dan menakutkan akan berkurang.

Penguncupan yang betul adalah sukar untuk mengelirukan dengan yang salah. Jika buruh preterm telah bermula, aktiviti kontraksi rahim akan diteruskan mengikut prinsip-prinsip yang sama seperti dalam kes kehamilan jangka panjang: pengecutan akan diulang pada selang masa yang tetap, menggiatkan. Keluarkan mereka dengan pancuran hangat tidak akan berfungsi.

Tekanan darah

Pada minggu ke-26 kehamilan, tekanan darah akhirnya kembali kepada asal-usulnya, ke tahap yang biasa untuk seorang wanita, yang dia telah sebelum mengandung. Jika semasa trimester kedua tekanan darah agak rendah, maka pada akhir tempoh ini akan meningkat pada semua ibu hamil, sehingga menaikkan nilai "tidak hamil".

Ini bermakna bahawa seorang wanita yang sihat mula mengalami kurang sakit kepala, kurang cenderung untuk merasa pening, dan kebarangkalian kehilangan kesedaran berkurang. Walau bagaimanapun, pada wanita yang mempunyai berat badan berlebihan, kehamilan berganda dan wanita yang terdedah kepada tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi), kini sakit kepala boleh mula menyakiti. Sekiranya terdapat preeklampsia, ia boleh menjadi lebih teruk.

Dari minggu ke 26, perhatian khusus perlu dibayar kepada tahap tekanan darah.. Diukur pada dua tangan pada waktu pagi dan pada waktu petang, sekiranya terdapat peningkatan dalam nilai-nilai, adalah penting untuk berunding dengan doktor tanpa menangguhkannya untuk kemudian, kerana tekanan tinggi berbahaya untuk plasenta dan bayi.

Jika kepala anda menyakitkan kerap, anda juga perlu berunding dengan doktor: mungkin alasannya tidak terletak pada tahap tekanan darah.

Kurangkan ketajaman penglihatan

Ramai ibu hamil di tengah-tengah bulan kebidanan bulan ke-5 mendapati bahawa mereka sedikit menurun ketajaman penglihatan.Perubahan seperti ini disebabkan oleh pengekalan cecair dalam badan, kadang-kadang edema kelopak mata, peningkatan tekanan pada semua kapal, termasuk yang intraocular, dan juga "sindrom mata kering".

Jika seorang wanita mempunyai masalah penglihatan sebelum kehamilan, sekarang dia perlu melihat oculist. Sekiranya tidak ada masalah seperti itu, anda tidak boleh risau: pengurangan dalam penglihatan adalah sementara, selepas lahir, fungsi visual akan dipulihkan sepenuhnya.

Perkembangan bayi

Kebanyakan bayi pada minggu 26 mengambil kedudukan yang betul dalam rahim - kepala, iaitu, mereka berada di kepala ke arah keluar dari rahim. Dalam kedudukan ini, mereka akan dilahirkan, walaupun sesetengah kanak-kanak yang sangat mudah alih masih dapat menukar posisi badan mereka.

Jika sekarang serbuk dalam pembentangan pelvik atau melintang, jangan panik lebih awal dari masa dan tunas ke bahagian caesarean yang tidak dapat dielakkan. Kedudukan janin untuk memilih cara penghantaran biasanya ditentukan lebih lama. Walaupun bayi mempunyai masa untuk menukar kedudukannya.

Sekarang bayi menjadi lebih dan lebih seperti seorang lelaki kecil, dia secara aktif mendapat berat badan. Pada 26 minggu, beratnya dari 750 gram hingga satu kilogram. Ketinggiannya - 33-35,5 sentimeter. Dari mahkota ke coccyx (KTR), pertumbuhannya adalah kira-kira 29 sentimeter.

Rupa

Kemunculan bayi pada masa ini sudah sangat individu. Di dalamnya, banyak ciri yang wujud hanya kepadanya, ia adalah kanak-kanak ini dan tidak ada orang lain. Embrio menyerupai satu sama lain seperti dua titik air, tetapi selepas tempoh embrionik, masa yang cukup untuk bayi menunjukkan ciri-ciri yang dia "diwariskan" dari ibu dan ayahnya.

Sekarang anak-anak mempunyai saiz yang berbeza daripada hidung, silia yang berbeza, bentuk bibir dan ketinggian dahi. Dan hanya lubang-lubang yang sedikit serupa di mana mereka sedikit bengong.

Telinga terbuat dari tulang rawan, ia masih agak lembut. Sebaik sahaja kerang mengeraskan, mereka akan mengambil kedudukan yang lebih semula jadi berhubung dengan kepala. By the way Doktor menilai sejauh mana tahap awal bayi, jika dilahirkan lebih awal daripada masa, dengan tahap kelembutan telinga.

Kulit mula lancar kerana penampilan tisu lemak subkutan, tetapi tidak semua kedutan telah hilang lagi, dan bayi, jika anda melihatnya dalam format 3D atau 4D pada ultrasound, kelihatan seperti seorang lelaki tua yang sedikit. Kerana kedut kelihatan licin, persamaan ini akan beransur-ansur hilang.

Rahang bayi berkembang dengan baik. Terdahulu, permulaan gigi susu diletakkan, kini akar, gigi kekal dalam ayunan penuh. Sebelum tempoh kehilangan gigi susu, mereka akan berada dalam kedalaman tisu rahang.

Kanak-kanak itu mula mengembangkan pigmen kulitnya sendiri, kini dia tidak lagi berudu merah, tetapi seorang lelaki kecil yang terbentuk dengan kulit yang mirip dengan warna biasanya, walaupun lebih halus daripada kelihatannya. Terdapat kuku pada jari, cap jari ditentukan oleh cap jari - corak unik unik pada kulit.

Gris asal menunjukkan tubuh dan wajah bayi. Ia melindungi kulit daripada pendedahan air. Grease tidak membasuh rambut, yang dipanggil "lanugo". Rambut-rambut nipis ini di seluruh badan adalah hasil daripada folikel rambut, dan secara beransur-ansur bayi telah mula menghilangkannya.

Perkadaran tubuh bayi telah menjadi lebih tepat. Kepala bukan lagi bahagian terbesar badan, tetapi kaki, yang pendek, kini telah tumbuh lebih lama daripada pegangan.

Perutnya mula bertambah baik, pipi comel yang kecil muncul, lengan dan kaki tidak lagi membuat kesan buruk dengan penipisan mereka.

Sistem saraf dan organ rasa

Pada minggu 26, bayi dalam rahim tidak membosankan. Dia aktif mengembangkan deria, yang membolehkan anak kecil anda untuk meneroka dunia dengan minat dalam rangka kerja di mana ia sekarang mungkin. Mata seorang kanak-kanak terbuka dan rapat. Dia melihat dalam warna, tetapi kejelasan imej meninggalkan banyak yang dikehendaki.Segala-galan yang dilihat dilihat oleh serbuk sebagai bintik-bintik kabur yang berwarna-warni.

Organ-organ pendengaran berfungsi sepenuhnya, kini bayi mendengar dengan teliti. Bunyi kegemaran - denyutan jantung ibu, dia menenangkannya. Selepas melahirkan cahaya ini, bayi juga akan bertindak balas terhadap bunyi hati ibunya, sebab itulah bayi, jika mereka sakit atau nakal, disarankan untuk memakai lebih kerap ke dada, untuk menekan kepada diri mereka sendiri. A crumb akan mendengar suara yang akrab dan tenang.

Kini pembentukan reseptor yang bertanggungjawab terhadap rasa bau terus berlaku. Sensasi taktil sudah biasa kepada kanak-kanak itu, dia "menggunakan" sentuhan dan cukup berjaya, merasakan segala sesuatu yang mengelilinginya dan dirinya sendiri. Juga, bayi pada masa ini adalah gourmet sebenar, dia membezakan warna rasa cecair amniotik, kerana ia mempunyai citarasa yang terletak di permukaan dalam pipi dan lidah.

Korteks serebrum terus berkembang. Terima kasih kepada perkembangan neuron, beribu-ribu sambungan saraf baru terbentuk di setiap, bayi belajar pergerakan dan kemahiran baru.

Walaupun fakta bahawa pembentukan sistem saraf adalah yang paling lama, bayi sudah banyak mencapai: dia boleh menghisap, merebut, meludah, menelan. Dia mempunyai pena kanan atau kiri yang lebih aktif, dan kini seseorang dapat memahami sama ada dia adalah kidal atau tangan kanan.

Bayi memerah cams, memberi reaksi kepada rangsangan, baik suara dan sentuhan, dia tidur dan terjaga, dan semasa tidur, yang pada minggu ke-26 membawanya sehingga 22 jam sehari, anak anda melihat mimpi yang paling nyata. Ia adalah mungkin untuk memikirkan ini dengan menetapkan fasa tidur cepat dan perlahan pada buah-buahan pada akhir trimester kedua. Fasa tidur REM, di mana mimpi biasanya berlaku, berlaku pada bayi.

Pada minggu ke 26, otak bukan sahaja mengawal anggota badan dan bahagian tubuh yang lain, tetapi juga membuat hubungan penting dengan korteks adrenal. Sekarang bayi mula membentuk latar belakang hormonnya sendiri.

Organ dalaman

Proses utama minggu ini adalah di dalam paru-paru bayi. Mereka meneruskan pembentukan alveoli dan pengeluaran surfactant, yang bermula beberapa hari lalu. Paru-paru sendiri kini menempati posisi yang betul di dada - "segitiga" dengan ke atas. Kematangan tisu paru-paru adalah tahap yang sangat penting.

Alveoli menyerupai gelembung. Di sini mereka dipenuhi udara dan mengambil bahagian dalam pertukaran gas. Dan bayi-bayi di dalam rahim ibu, sementara mereka tidak mempunyai pernafasan penuh bebas, vesicles-alveoli kosong. Sehingga selepas penyedutan pertama dan keluar mereka tidak "dibuang" dan tidak "bersatu bersama" kembali, surfaktan diperlukan - bahan yang dihasilkan oleh alveoli sendiri. Jika bayi terburu-buru dengan kelahiran, surfaktan mungkin tidak mencukupi, yang penuh dengan kegagalan pernafasan akut.

Organ pencernaan bayi, kelenjar endokrin bekerja hampir dalam mod normal penuh. Buah pinggang menghasilkan air kencing, kotoran pertama disimpan di dalam usus - meconium, yang terdiri daripada zarah epitel mengelupas, lanugo, yang jatuh ke dalam air dan ditelan oleh bayi.

Jantung bayi mengetuk dengan rhythmically dan jelas. Bapa masa depan kini boleh mendengarnya, jika dia "mendengar" dengan perut isterinya dengan stetoskop. Denyut jantung bayi kira-kira dua kali lebih kerap berbanding denyutan jantung ibunya. Minggu ini, kadar jantung normal adalah 140-170 denyut seminit.

Mengakhiri pembentukan sistem pembiakan pada kanak-kanak lelaki. Kanak-kanak perempuan menyelesaikan proses ini lebih awal. Kebanyakan wakil masa depan seks yang lebih kuat minggu ini, buah zakar, yang telah jauh dari rongga perut, turun ke dalam skrotum. Bagi yang lain, ini berlaku pada masa akan datang. Hanya sebilangan kecil bayi yang dilahirkan dengan kelenjar seks yang tidak dipertikaikan, dan buah zakar dalam kes ini sering diturunkan selepas lahir.

Pituitari bayi pada minggu ke-26 kehamilan mula menghasilkan hormon pertumbuhan sendiri. Dan sekarang ia akan mempercepatkan laju pematangannya dengan ketara.

Vitality

Kelahiran pada 26 minggu tidak dianggap sebagai keguguran, ia adalah kelahiran sepenuhnya, hanya pramatang. Sekiranya bayi itu muncul sekarang berat sehingga satu kilogram, ia akan dianggap sebagai prematur yang melampau. Ramalan yang diragui, walaupun penjagaan pernafasan yang diperlukan, hanya 20% bayi yang masih hidup.

Sekiranya berat badan melebihi kilogram sedikit, tahap awal akan dianggap mendalam. Dengannya, kira-kira 30-35% bayi boleh diselamatkan.

Kanak-kanak yang dilahirkan pada minggu 26 diletakkan dalam inkubator khas dengan pemanasan dan bekalan oksigen, dan bayi tumbuh di dalamnya sehingga mereka memperoleh 1.7 kilogram berat badan. Selepas itu, mereka boleh diletakkan di dalam katil yang dipanaskan. Apabila kanak-kanak mencapai 2 kilogram, dia boleh pulang ke rumah dengan ibunya.

Malangnya, ahli neonatologi yang sangat baik tidak dapat menjamin bahawa bayi yang dilahirkan pada minggu ke-26 akan sihat sepenuhnya. Gangguan neurologi yang berbeza-beza tahap keterukan, gangguan pendengaran dan penglihatan, dan kerosakan sistem saraf pusat sering direkodkan kepada mangsa yang selamat. Tetapi keputusan sebegini adalah pilihan. Cerita itu tahu cukup banyak anak yang muncul pada bulan kehamilan ketujuh, terselamat melalui usaha para doktor dan kini berkembang cukup sihat dan kuat. Banyak bergantung pada perasaan ibu bapa dan, secara tidak langsung, bayi itu sendiri.

Ahli neonatologi tahu pasti ada anak-anak yang kuat yang "berpegang teguh" dengan semua kekuatan mereka, mereka benar-benar mahu hidup dan bertahan, bertentangan dengan ramalan pakar. Jika ini berlaku, anda hanya perlu mempercayai anak anda, dan segala-galanya akan bersesuaian untuknya.

Bayi pada ultrasound

Pemeriksaan ultrabunyi minggu ini tidak termasuk dalam senarai kajian mandatori. Tetapi ia boleh ditetapkan jika doktor mempunyai alasan yang baik. Komplikasi yang mungkin timbul dalam proses membawa bayi minggu ini dianggap sebagai alasan yang berat: ketiadaan gangguan, terlalu banyak masalah yang menyakitkan, kehadiran sakit dan rembesan yang teruk yang dirawat oleh doktor.

Sekiranya tidak ada petunjuk untuk ultrabunyi dan kehamilan berjalan lancar, maka wanita itu berhak untuk pergi ke bilik ultrasound sendiri, kini terdapat bilik-bilik sedemikian di mana-mana klinik swasta. Ini mungkin diperlukan untuk menentukan hubungan seks bayi, mengambil gambar, yang pasti akan menghiasi arkib keluarga. Jantina kanak-kanak pada masa ini jelas kelihatan, ketepatan penentuannya agak tinggi.

Kemudian, apabila bayi menjadi sangat ramai di dalam rahim, ia akan mengambil kedudukan yang lebih padat, memegang tangan dan kaki bersama-sama, dan tidak mudah untuk melihat alat kelamin. Jika anda ingin mengetahui jenis kelamin bayi, kini adalah masa yang paling sesuai untuk ini.

Wanita hamil benar-benar ingin tahu adakah bayinya memenuhi piawaian perkembangan untuk tempoh ini. Pada minggu 25-26, norma untuk fetometri adalah seperti berikut:

 • BPR - 56-74 mm;
 • LZR - 75-96 mm;
 • DBK - 38-55 mm;
 • DKG (shin atau panjang tibia) - 34-47 mm;
 • DKP (panjang tulang lengan bawah) - 35-43 mm;
 • Lingkaran kepala - 224-262 mm;
 • Lingkaran abdomen - 194 -240 mm.

Norma-norma ini lebih tepat, kerana, seperti yang telah disebutkan, semua kanak-kanak dalam tempoh ini berbeza. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa ketinggalan dari norma selama lebih dari 2 minggu mungkin menunjukkan kelambatan dalam perkembangan intrauterin, dan had awal norma untuk tempoh yang sama mungkin merupakan tanda bahawa janin besar tumbuh dan berkembang di perut ibu, yang beratnya kelahiran akan melebihi 4 kilogram.

Kemungkinan bahaya dan risiko

Terdapat banyak situasi berbahaya yang boleh menjerat seorang wanita hamil pada minggu 26. Pematuhan terhadap cadangan doktor akan membantu mengelakkannya. Doktor mengatakan apa-apa yang tidak penting atau tidak sengaja: jika dia tidak mahu makan terlalu banyak atau mengambil Utrozhestan pada masa yang lama, maka dia mempunyai sebab untuk berbuat demikian. Ancaman berikut kini menjadi bahaya terbesar.

Gestosis

Edema adalah yang paling berbahaya kerana mereka adalah gejala seperti komplikasi kehamilan yang tidak menyenangkan dan berbahaya seperti gestosis. Toksisosis lewat boleh menyebabkan kematian seorang wanita dan kanak-kanak, hipoksia intrauterin dan komplikasi semasa melahirkan anak. Pada minggu ke 26, edema mungkin kelihatan bukan sahaja pada lengan dan kaki, tetapi juga di muka. Selalunya, "merebak" hidung, dagu dan bibir wanita hamil.

Diagnosis ditubuhkan oleh kehadiran edema, visual yang boleh dibezakan, serta disyaki edema dalaman, dengan penampilan protein dalam air kencing dan peningkatan tekanan darah. Untuk mengelakkan ini, kini anda perlu mengecualikan daripada diet makanan masin, daging salai, jumlah garam dikurangkan kepada 5 gram sehari.

Tabiat yang berbahaya, penyakit kronik yang bersamaan hanya memperburuk perjalanan gestosis. Jika doktor menawarkan kemasukan ke hospital, tidak perlu menolaknya.

Buasir dan urat varikos

Mampatan rahim pada urat yang lebih rendah pada 26 minggu dapat menyebabkan varises, dan gangguan sirkulasi darah dalam urat hemoroid sering menyebabkan buasir pada wanita hamil. Kedua-dua penyakit tersebut dianggap biasa "satelit" pada separuh kedua tempoh melahirkan anak.

Kedua-dua penyakit adalah lebih mudah untuk mencegah daripada menyembuhkan. Untuk pencegahan urat varikos, adalah wajar untuk memakai stoking khusus, yang dijual di mana-mana salun ortopedik. Pencegahan buasir terbaik - diet yang seimbang dengan banyak sayur-sayuran dan buah mentah yang banyak, mereka menghalang berlakunya sembelit. Ia juga dinasihatkan supaya tetap aktif, sejauh keadaan kesihatan ibu masa depan membolehkan, cara hidup.

Jika, bagaimanapun, penyakit yang tidak menyenangkan masih nyata, anda pasti perlu berunding dengan doktor: pengambilan diri semasa mengandung benar-benar kontraindikasi.

SARS, selesema, sejuk

Imuniti dikurangkan pada minggu 26 menyumbang kepada jangkitan yang lebih mudah. Dan kerana ibu masa depan perlu berhati-hati, berhati-hati dengan penyakit musiman - ARVI, selesema. Malah selesema biasa boleh memberikan banyak ketidakselesaan.

Sekiranya profilaksis tidak membantu, ibu hamil mempunyai sakit tekak, demam, selesema, batuk, anda perlu memanggil doktor ke rumah anda. Akibat selesema tidaklah berbahaya pada akhir trimester kedua sebagai rawatan yang tidak munasabah dan tidak masuk akal dengan ubat-ubatan dan ubat-ubatan rakyat yang tidak diluluskan oleh doktor yang hadir.

Pembacaan penyakit kronik

Oleh kerana peningkatan beban pada semua organ dan sistem, seorang wanita kini boleh memburukkan lagi penyakit kronik. Sekiranya sebelum ada kolitis, ulser, masalah dengan pundi hempedu, buah pinggang, hati, jantung, sekarang manifestasi penyakit dapat terjadi.

Kencing manis yang kerap pada masa ini tidak semestinya bererti pembengkakan pyelonephritis atau penyakit lain dalam sistem kencing. Sekiranya tiada ujian kesakitan dan air kencing yang baik, kami bercakap tentang pemampatan pundi kencing oleh rahim. Ini adalah ketidaknyamanan semulajadi untuk wanita hamil, yang akan lewat setelah melahirkan.

Analisis dan kaji selidik

Pada tempoh ini, ujian mandatori tidak dilantik. Sekiranya minggu ini adalah temujanji lain dengan seorang doktor, anda mesti lulus urine sebelum ia. Kebanyakan wanita hamil juga diberi arahan untuk mengira jumlah darah lengkap pada 26 minggu untuk mengatasi satu lagi komplikasi yang berbahaya, anemia.

Wanita dengan darah Rh negatif minggu ini juga boleh menderma darah untuk menentukan titer antibodi, pertumbuhan yang mungkin menunjukkan konflik Rh yang sedang berkembang. Wanita dengan ketidakseimbangan hormon ditetapkan ujian untuk testosteron, hCG, progesteron dan estrogen.

Cadangan kepada ibu mengandung

Khususnya dalam tempoh ini ialah semua cadangan yang diberikan kepada wanita lebih awal harus diperbetulkan, dengan mengambil kira bahawa keadaan masa depan ibu tidak membenarkan berjalan dalam jangka waktu yang lama dan secara aktif terlibat dalam kerja dan belajar. Kini - "penasihat" utama - akal fikiran.

Pada 26 minggu, anda tidak boleh melakukan apa yang diberikan dengan kesukaran yang besar. Cadangan berikut akan berguna pada masa ini.

 • Mulailah mewujudkan tradisi keluarga yang baik. petang berjalan sebelum tidur. Berjalan bersama suaminya akan membantu menjalin hubungan, kedua-dua pasangan akan mendapat manfaat. Kemudian, apabila bayi dilahirkan, anda boleh pergi berjalan-jalan di malam hari dengan seluruh keluarga.
 • Daftar untuk kursus untuk ibu hamil. Sekiranya anda sudah mempunyai anak dan segala-galanya sudah biasa, dalam kelas-kelas semacam ini, anda boleh mencari komunikasi yang berguna dan menarik di kalangan orang-orang yang berfikiran sama, dan juga bertanya kepada doktor - pakar sakit puan, pakar pediatrik, ahli neonatologi.
 • Merancang menu selama seminggu atau beberapa hari, seorang wanita mesti mengambil kira fakta bahawa tekanan rahim pada organ pencernaan minggu ini telah meningkat. Sekarang adalah wajar untuk meningkatkan bukan sahaja pengambilan kalori harian oleh 500-600 Kcal, tetapi juga untuk memperkenalkan pengambilan makanan tambahan baru, mengurangkan jumlah makanan yang digunakan. Ini akan membantu mengelakkan pedih ulu hati dan loya.
 • Jika tanda regangan mula muncul pada kulit, pastikan untuk perlu menggunakan kosmetik khas untuk mengelakkannya lebih jauh. Kulit kini lebih sensitif terhadap kosmetik, tindak balas alahan boleh berlaku. Jika seorang wanita adalah pemilik kulit sensitif, sebaiknya gosok bunga matahari sayur-sayuran atau minyak badam yang dipanaskan ke dalam kulit dada, paha, perut selepas mandi.
 • Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, anda tidak selesa untuk tidur di sebelah kanan atau kiri, wanita itu Perlu membeli bantal khas untuk wanita hamil. Ia akan membolehkan anda untuk mengambil tempat tidur yang fisiologi dianggap paling sesuai untuk ibu masa depan.
 • Seks pada 26 minggu tidak contraindicated jika kehamilan tidak teratur. Sekiranya ragu-ragu, adalah lebih baik untuk berjumpa doktor tentang kemungkinan menjalani kehidupan seks yang aktif. Langkah berjaga-jaga adalah sama seperti sebelumnya, kecuali pilihan pose semakin kecil. Kini penting bukan sahaja untuk memerah perut semasa seks, tetapi juga untuk mengelakkan penembusan yang mendalam. Sekiranya anda mengalami kesakitan atau pelepasan yang tidak normal selepas melakukan hubungan seks, pastikan anda melawat doktor.

Jika perjalanan dijadualkan untuk tarikh ini, anda tidak perlu bimbang tentang penerbangan itu. Hampir semua syarikat penerbangan sebelum minggu kehamilan 28 tidak meminta seorang wanita untuk mendapatkan sijil doktor.

Walau bagaimanapun, mungkin terdapat beberapa nuansa yang ditetapkan oleh peraturan pembawa. Oleh itu, sebelum membeli tiket, anda perlu menamakan had masa anda dan bertanya jika terdapat sebarang sekatan.

Ulasan ibu masa depan

Wanita yang telah meninggalkan ulasan mereka mengenai minggu ke-26 kehamilan dalam forum khusus untuk ibu bapa, perhatikan bahawa sekarang terdapat puncak keinginan seksual. Hubungan dengan suaminya bertambah baik, dan ini mempunyai kesan positif terhadap mood. Kadang-kadang ada aduan bahawa perut kelihatan terlalu kecil. Ini membimbangkan ibu masa depan. Saiz abdomen tidak bergantung kepada tempoh, ia bergantung kepada saiz pelvis dan badan seorang wanita, serta pada saiz janin.

Bentuk perut, ramai ibu masa depan cuba meneka budak itu di perut atau gadis. Mereka juga membandingkan data dari jadual Cina dan kaedah pembaharuan darah untuk "membandingkan" dengan data ultrasound mengenai penentuan jantina. Bentuk perut dan "ramalan" mengikut jadual tidak berkaitan dengan definisi seks.

Mengenai apa yang berlaku kepada seorang wanita pada minggu kehamilan ke-26, lihat di bawah.

25 minggu 27 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan