Bulan kelapan

Bulan kesembilan kehamilan

Kandungannya

Bulan kehamilan yang terakhir telah bermula. Ia akan menjadi salah satu yang paling sukar, kerana kanak-kanak itu besar dan ibu menjadi sukar untuk memakainya di bawah hatinya. Segala-galanya benar-benar tepu dengan jangkaan yang tidak sabar - ibu bapa, saudara mara, teman keluarga dan bilik kanak-kanak yang disediakan sedang menunggu bayinya muncul. Jika dia belum bersedia, tiba masanya untuk menyelesaikan persediaan.

Ciri khas

Bulan kesembilan kehamilan menutup trimester ketiga. Kelahiran boleh berlaku pada hari tertentu, kerana tarikh anggaran (DA yang sama) menyumbang hanya kira-kira 5% daripada semua kelahiran, sisanya berlaku dari minggu ke 38 hingga minggu 42 pada bila-bila masa.

Bulan itu termasuk beberapa minggu obstetrik akhir: 36, 37, 38, 39 dan 40 minggu. Bermula dari minggu ke-37 kehamilan, melahirkan anak dianggap penting, dan kanak-kanak tidak akan menjadi pramatang.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Perkembangan janin

Dari awal 9 bulan, bayi memulakan persediaan berskala besar untuk persalinan yang akan datang. Baginya, proses ini juga akan menjadi ujian yang serius, kerana melalui saluran kelahiran tidak semudah itu tugas mudah seperti yang mungkin kelihatan. Proses-proses yang sedang berlaku dalam organisma kanak-kanak akan menyumbang kepada penyesuaiannya kepada habitat baru selepas kelahiran: kepada jenis pernafasan baru, kepada ketiadaan persekitaran akuatik, kepada suhu yang berbeza, dan juga banyak mikrob dan virus yang mendiami dunia kita.

Bayi turun ke bawah dan tekan kepala mereka ke arah keluar dari rahim. Ini adalah kedudukan pra-pelancaran mereka. Tekanan kepala pada tenggorokan dalam serviks merangsang pematangan dan pembukaan, membawa momen kelahiran lebih dekat. Walau bagaimanapun, lebih mudah bagi ibu untuk bernafas, kerana uterus menekan pada diafragma tidak begitu banyak, pedih ulu hati hilang, tetapi kencing menjadi lebih kerap.

Kumpulan kanak-kanak itu, menekan dagunya ke dadanya, melipat tangannya, menekan kakinya, dan dalam kedudukan ini dia akan mula dilahirkan apabila dia mempunyai masa. Sesuai dengan beberapa ciri setiap minggu dari kehamilan bulan kesembilan.

36 minggu

Pada masa ini, bayi mencapai berat 3 kilogram. Kita bercakap tentang bayi purata, kerana sekarang semua serbuk sangat berbeza: ada yang besar, berat yang telah melebihi 3 kilogram, ada yang kecil, yang beratnya dalam 2.7 kilogram. Kedua-dua adalah normal jika kanak-kanak tidak mempunyai hipotrofi, dan paru-parunya telah matang ke tahap yang mencukupi. Kedua-dua faktor ini akan memastikan kelangsungan hidupnya dalam kes kelahiran sekarang. Kanak-kanak juga membesar dengan cara yang berbeza, ketinggian purata pada masa ini adalah 46-49 sentimeter.

Kebanyakan kanak-kanak tidak lagi mempunyai lanugo (rambut nipis di kulit badan), pelincir seperti keju dipelihara hanya di lipatan kulit, di mana geseran mekanikal adalah mungkin: lipatan inguinal, popliteal, siku dan leher kali ganda. Jika lanugo masih dipelihara sebahagiannya, tidak ada patologi mengenainya - walaupun bayi itu lahir lembut, rambut akan gugur semasa minggu pertama kehidupan.

Tidak merawat atau menyumbang kepada perkara ini.

Semua tulang anak telah menjadi kalsium yang kuat, padat, dan disimpan. Hanya tulang tengkorak yang kekal mudah alih dan lembut., tetapi ia sepatutnya - bayi perlu meneruskan perjalanan melalui saluran kelahiran yang sempit, dan jika tulang terlalu kuat dan tidak dapat menyesuaikan diri dengan keadaan, maka bayi itu akan terjebak.

Pada masa ini, kanak-kanak mempunyai manicure mewah - plat kuku untuk kali pertama dalam tempoh perkembangan intrauterin mula menonjol di luar batas-batas falang. Seorang kanak-kanak, jika dia dilahirkan sekarang, masih akan menjadi awal, tetapi tahap pra-matang akan ditakrifkan sebagai yang paling ringan, tidak memerlukan kebanyakan resusitasi.

37 minggu

Dari minggu ini, janin mula menambah 40-50 gram sehari. Pelarasan organ rasa bermula - sensor perlu melakukan kerja yang hebat untuk melancarkan mekanisme penyesuaian otak selepas bayi dilahirkan. Segala-galanya siap untuk ini dalam tubuhnya.

Tisu paru-paru kebanyakan bayi matang.dapat memberikan pernafasan bebas yang normal. Bayi baru lahir pada masa ini tidak akan dipertimbangkan sebelum ini, dan kini ia kelihatan seperti bayi baru lahir. Bayi bergerak sedikit - rahim menjadi terlalu ramai untuk pergerakan yang aktif, tetapi seringkali merangsang - diyakini anak-anak melatih refleks pernafasan, yang sudah terbentuk sepenuhnya, dan juga "menaikkan" sistem pencernaan - makanan akan segera mengalir bukan melalui darah, tetapi melalui esofagus .

Kanak-kanak tidur banyak, lihat mimpi. Apa yang mereka bermimpi, ubat tidak diketahui pasti, tetapi penyelidikan telah menunjukkan bahawa tidur REM berlaku, yang memungkinkan untuk membuat kesimpulan tentang impian.

38 minggu

Kira-kira sepertiga wanita melahirkan minggu ini. Ini adalah penyampaian yang normal, yang tidak menimbulkan rasa takut di kalangan doktor dan tidak harus menakutkan seorang wanita. Kanak-kanak itu berat Secara purata, kanak-kanak kini menimbang dari 3.3 hingga 3.6 kilogram dengan pertumbuhan 50-52 sentimeter.

Pada masa ini hanya 2% kanak-kanak lelaki tidak mempunyai buah zakar dalam skrotum, tetapi masih ada masa. Air amniotik telah menjadi lebih kecil, yang memberi wanita pengalaman yang tidak dapat dilupakan - walaupun kejutan dan tendangan yang sangat penting tetapi jarang berlaku dari bahagian dalam. Pose di mana anak berada dalam rahim adalah muktamad.

Dan jika bayi itu tidak bertukar ke bawah, doktor cuba melakukan seksyen cesarean untuk mengurangkan risiko kecederaan kelahiran bagi serbuk dan ibunya.

39 minggu

Minggu ini, majoriti wanita hamil melahirkan. Kanak-kanak itu sudah bersedia untuk hidup di luar rahim, ia tetap menunggu kesediaan organisme ibu. Scarce dengan tekun membantu ibu: plasenta menghasilkan oxytocin, yang, yang terkumpul dalam kepekatan yang mencukupi, membentuk dominan generik dan merangsang kontraksi dan kontraksi rahim. Jika serviks tidak matang, kemasukan ke hospital boleh ditawarkan kepada wanita dalam tempoh ini untuk menyediakan serviks untuk pembukaan dan kelahiran bayi di hospital.

Kebanyakan seksyen cesarean yang dirancang, yang mana wanita itu mempunyai tanda-tanda perubatan, dilakukan hanya pada minggu ini agar tidak menunggu permulaan tenaga kerja yang bebas.

40 minggu

Walaupun ibu sedang menderita ketika menunggu hari bersalin, bayi itu mengalami kesakitan. Ia sangat sukar baginya untuk bergerak, dinding rahim agak rapat menutup pundi kencing janin, di mana air sangat sedikit. Plasenta dengan cepat menua dan kehilangan fungsinya, sehubungan dengan kebuluran oksigen bayi yang mungkin terjadi. Dalam kebanyakan kes, tubuh kanak-kanak sudah cukup kuat untuk mengaktifkan mekanisma pampasan dan membantu kanak-kanak menunggu, di bawah keadaan yang sukar, sepanjang hayatnya sehingga kelahiran.

Oleh kerana kanak-kanak itu sempit, dia mengalami tekanan, dan oleh itu dalam badan kanak-kanak kecil menghasilkan hormon stres - adrenalin. Sekarang dia juga membantu ibu. Adrenalin meningkatkan pengeluaran oxytocin, dan badan ibu saya mula bersiap sedia untuk bersalin.

Kesejahteraan wanita

Bulan kesembilan untuk ibu masa depan dipenuhi bukan sahaja dengan pelbagai sensasi semua warna dan nuansa, tetapi juga dengan jangkaan cemas. Beg di hospital bersalin dikumpul dan berdiri di tempat yang paling menonjol, telefon sentiasa dikenakan dan di tangan. Sekarang lebih baik jangan pergi jauh dari rumah, tetapi keluar jangan lupa untuk memasukkan pasport dan kad pertukaran anda - melahirkan anak boleh bermula dari mana-mana dan entah bagaimana. Mempunyai dokumen dengan anda akan membuat lebih mudah untuk masuk ke hospital pilihan anda terlebih dahulu.

Stirrings

Pergerakan kanak-kanak menjadi jarang berlaku, tetapi kadar mereka tetap sama - sekurang-kurangnya sepuluh episod aktiviti dalam 12 jam. Sekarang adalah penting untuk mengesan pergerakan dan watak mereka dengan perhatian yang besar. Kelembapan boleh menjadi tanda keadaan yang teruk dan tidak terkompensasi, penderitaan kanak-kanak, dan pergerakan yang mendadak dan kerap, menyakitkan untuk ibu, mungkin menunjukkan bahawa hipoksia baru saja bermula.

Dalam kedua-dua kes, anda perlu pergi ke doktor secepat mungkin.

Selalunya wanita menyedari bahawa lebih dekat kepada melahirkan anak, pergerakan hampir hilang sepenuhnya dan menganggapnya sebagai peranda melahirkan anak. Tetapi anda perlu berhemah. Doktor perundingan tidak menyakitkan.

Perut

Rahim mencapai puncaknya. Ia terletak hampir di kawasan seluruh bahagian abdomen, yang menyebabkan kekangan dan disfungsi organ-organ lain - tekanan pada pundi kencing menyebabkan kencing kerap, manakala kebocoran air kencing boleh mencetuskan batuk, dan ketawa. Tekanan pada saluran hempedu membawa kepada cirit-birit, dan pada usus dan urat yang lebih rendah - untuk varises, sembelit dan buasir.

Perut kecil tidak bermakna bahawa dalam rahim janin kecil, bayi boleh terletak dengan muka dan lengan dan kaki kecil ke arah usus ibu, dan kemudian perut benar-benar kelihatan lebih kemas. Kebanyakan mereka mempunyai sedikit perut pada akhir trimester ketiga.

Sakit belakang disebabkan oleh rahim besar dan berat dan tekanan janin, ia menyakitkan pinggang kerana pusat graviti yang dipindahkan, ia menyakitkan kaki, lutut. Perasaan bukanlah yang paling menyenangkan, tetapi cukup difahami. Penyediaan serviks, pelembutan dan pembukaan mungkin disertai dengan perasaan yang digambarkan wanita sebagai "kesemutan dalam".

Keadaan psikologi

Latar belakang hormon berubah dengan cepat. Estrogen, relaxin, oxytocin dan prolaktin menggantikan progesteron. Pembakaran "koktail" ini akhirnya memulakan proses generik, tetapi sebelum ini, semasa penyediaan badan untuk saat ini penting, ia mempengaruhi keadaan mental - wanita itu menjadi sangat cemas, terdedah, mendengung. Oleh itu, skandal keluarga dan adegan pada bulan lepas tidaklah biasa.

Seorang wanita memerlukan hubungan istimewa saudara dan suami, dia memerlukan perhatian dan penyertaan. Tanpa mendapatkannya, dia menjadi marah. Latar belakang dan tekanan hormon meninggalkan jejak mereka pada sifat tidur - sangat kerap pada bulan lalu ada insomnia. Pelanggaran tidur malam dikaitkan dengan ketidakselesaan rampasan tepi ke sisi.

Bahagian kiri dan kanan adalah satu-satunya postur yang boleh diterima dan mungkin untuk tidur sejurus sebelum lahir.

Berat badan

Tubuh wanita mula menghilangkan cecair berlebihan, yang progesteron terkumpul dengan tekun "untuk hari hujan". Oleh itu berat badan boleh berkuranganbiasanya kehilangan 2-3 pon pada akhir bulan. Ia menjadi lebih mudah pada plasenta, dalam janin pundi kencing kurang air, semua ini, satu cara atau yang lain, mempengaruhi hakikat bahawa wanita menjadi lebih mudah.

Pertambahan berat badan patologi sepanjang tempoh ini mungkin menunjukkan gestosis. Apabila ia tidak semestinya mempunyai bengkak luar (pembengkakan kaki, lengan, muka), kadang kala toksikosis terlambat ditunjukkan oleh bengkak dalaman, yang lebih berbahaya lagi. Itulah sebabnya sekarang anda memerlukan sedikit sebanyak untuk memakan garam, dan sekerap mungkin ditimbang. Walaupun penurunan berat badan, kulit meregang hingga batas, oleh itu dalam kelenjar perut dan mamalia boleh dikatakan gatal.

Tulang awam

Banyak ibu di masa depan pada masa ini menyakiti tulang pelvis - mereka menyimpang di bawah tindakan relaxin, hormon yang melembutkan ligamen dan tulang pelvis. Mekanisme sedemikian yang dicipta oleh sifat bijak bukannya tidak sengaja - ia akan membantu untuk memudahkan bayi. Tetapi kini penting untuk memastikan kesakitan itu sederhana. Jika menjadi mustahil untuk berjalan, berdiri, duduk, berguling, anda harus memaklumkan kepada doktor anda.

Ia tidak dikecualikan yang berlaku symphysitis, dan dalam kes itu, mereka boleh memerintahkan seksyen cesarean untuk mencegah kecederaan pada tulang wanita pelvis. "Sakit belakang" di pelvis dan tulang pelvis, yang kadang-kadang berlaku - tanda meremas sudah menjadi ujung saraf kanak-kanak yang besar.

Peruntukan

Pelepasan dari saluran genital menjadi lebih sedikit daripada sebelumnya, dan sekarang anda perlu berhati-hati dengannya. Normal dianggap sebagai pilihan. cahaya, telus, tiada kekotoran. Brown boleh bercakap tentang masalah dengan plasenta, hijau - mengenai jangkitan, putih dengan gatal-gatal dan bau ragi - mengenai sariawan. Apa-apa pelepasan yang tidak normal adalah alasan untuk lawatan segera ke doktor. Semua jangkitan dan kerosakan mesti dirawat sebelum permulaan buruh, supaya tidak ada risiko menjangkiti bayi ketika melewati saluran kelahiran.

Pemisahan bahagian lendir atau bekuan besar dengan darah atau garis-garis coklat - pelepasan pucuk lendir, yang menutup saluran serviks sepanjang tempoh mengangkut bayi. Ini adalah tanda bahawa kelahiran sudah menghampiri. Kehadiran pelepasan berair mungkin menjadi kebocoran cecair amniotik.

Seorang wanita perlu pergi ke doktor segera untuk mendapatkan rujukan untuk dimasukkan ke hospital.

Masalah lain

Antara masalah biasa pada bulan lalu - cystitis dan buasir. Dalam kedua-dua kes, wanita itu sudah dapat menerima rawatan, kerana kesan ubat pada janin tidak lagi berbahaya seperti sebelumnya. Tidak lama sebelum melahirkan, wanita semakin menarik abdomen yang lebih rendah, rahim riang - anda hanya perlu membiasakan diri dan menerimanya sebagai tidak dapat dielakkan. Pusing dihubungkan dengan sejumlah besar darah yang beredar dalam tubuh wanita hamil. Jika pening, adalah penting untuk mengawal tahap tekanan darah dan cuba untuk tidak meninggalkan salah satu rumah.

Nada rahim, yang timbul dari semasa ke semasa, adalah latihan kontraksi. Sebagai pendekatan kelahiran, mereka menjadi lebih kerap dan lebih kuat. Hidung berair mungkin mempunyai asal-usul fisiologi - bengkak ciri-ciri membran mukus ramai ibu hamil. Selepas melahirkan anak seperti hidung berliku lulus pada siang hari.

Bilakah pergi ke hospital?

Ini adalah soalan utama yang membimbangkan ibu masa depan. Sekiranya seorang wanita melahirkan buat pertama kalinya, dia sangat takut untuk mengabaikan dan terlepas tanda-tanda melahirkan anak. Tenang segera - tidak mustahil untuk melihat ini pada dasarnya. Berikut adalah senarai situasi di mana anda perlu pergi ke hospital bersalin.:

 • Kontraksi berirama rahim bermula (uterus berkeras, bahagian bawah menangkap dan mengeluarkan kira-kira sekali setiap 10 minit) - ini adalah kontraksi buruh penuh, anda selamat boleh melahirkan;
 • air berlepas (dengan segera atau sebahagian) - kami tidak menunggu pergaduhan dan pergi ke hospital;
 • terdapat pendarahan - jangan tunggu air atau pergaduhan, panggil ambulans dan pergi ke hospital bersalin.

Hari ini, terdapat banyak aplikasi untuk telefon pintar, yang akan membantu mengira kontraksi dengan sedikit kecurigaan bahawa kelahiran telah bermula. Tetapi anda tidak seharusnya bergantung sepenuhnya kepada mereka - mengukur masa dan keteraturan anda sendiri, dengan bantuan jam biasa dengan jam randik. Apabila anda menghubungi ambulans sila maklumkan:

 • umur anda;
 • umur kehamilan;
 • gejala: kekerapan kontraksi, tempoh masing-masing;
 • warna dan jumlah cecair amniotik, jika mereka telah berpindah;
 • jenis kelahiran.

Ini akan membantu para doktor untuk cepat menavigasi ke peringkat kelahiran anda, dan sebaliknya membawa anda ke institusi obstetrik.

Cadangan

Proses generik bergantung kepada tingkah laku wanita pada bulan lepas: kecemasan, tekanan, dan ketakutan meningkatkan pengapit otot fizikal pada tahap fizikal, dan oleh itu pematangan serviks melambatkan, ia menjadi sukar untuk membuka, penghantaran lebih lama dan menyakitkan. Sediakan diri untuk membantu melahirkan anak Cadangan berikut:

 • Berlatih latihan pernafasan dan otot yang disarankan dalam kaedah "Kelahiran tanpa kesakitan dan ketakutan", supaya anda boleh mula menggunakannya dari awal proses kelahiran;
 • bergerak lebih jauh, berjalan kaki, melakukan kerja terbaik anda di sekitar rumah - ini menyumbang kepada kematangan serviks.

Perjalanan melalui udara tidak lagi disyorkan - penurunan tekanan boleh mencetuskan permulaan hak buruh di dalam pesawat. Tetapi seks tidak dilarang, tetapi hanya di bawah keadaan yang tidak ada komplikasi kehamilan. Dalam kes kehamilan berganda, kehamilan IVF, apa-apa komplikasi, serta selepas pelepasan palam dan kebocoran air, seks adalah dilarang.

Apabila memanjangkan kehamilan, seks sering disyorkan, kerana sperma mengandung prostaglandin semula jadi yang membantu melembutkan serviks, dan orgasme mungkin memulakan proses kelahiran. Tetapi di sini terdapat batasan-batasan di atas.

Ia penting! Selepas pelepasan gabus tidak boleh mandi - anda hanya boleh mandi semasa berdiri.

Pertimbangkan tip lagi yang lebih berguna.

 • Ia adalah mungkin untuk merawat gigi, tetapi dengan berhati-hati. Jika ada kemungkinan untuk menangguhkan prosedur pergigian, lebih baik menangguhkannya untuk tempoh selepas bersalin.
 • Suhu, jangkitan virus pernafasan akut, selesema, cacar air, selesema tidak lagi berbahaya untuk kanak-kanak, tetapi boleh merumitkan keadaan ibu - dengan tanda-tanda penyakit di hospital bersalin hanya di jabatan pemerhatian (berjangkit).
 • Cuba untuk tidak makan makanan dengan alergi tinggi dalam beberapa minggu kebelakangan ini, supaya tidak mencetuskan kecenderungan alahan pada kanak-kanak - mandarin, oren dan makanan laut tidak boleh dimakan sekarang. Produk alergen sederhana sepatutnya terhad kepada minimum.
 • Alkohol (walaupun sampanye dan bir) adalah dilarang sama seperti kopi. Mereka boleh merangsang permulaan buruh apabila serviks tidak masak sepenuhnya, yang boleh mengakibatkan kecederaan pada saluran kelahiran dan bayi. Anda hanya boleh minum air bersih dan teh herba.
 • Ia tidak disyorkan untuk rambut pewarna, perm, tumbuh kuku bulan lepas - plasenta sudah terlalu kurus dan mungkin tidak mengandungi bahan toksik yang terkandung dalam pewarna rambut, penyelesaian dan produk untuk manicure.

Perkara utama bukan untuk tergesa-gesa melahirkan anak.

  Segala-galanya perlu berlaku pada waktunya. Percubaan untuk memanggil mereka di rumah boleh menjadi sangat berbahaya.

  Bulan kelapan
  Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan