Bulan keempat Bulan keenam

Bulan kehamilan kelima

Kandungannya

Pada bulan kelima kehamilan, semuanya kelihatan cantik dan menakjubkan. Membawa bayi di bawah jantung tidak sukar, kehamilan tidak. Wanita itu berasa ceria dan penuh kekuatan. Pada masa yang sama, sudah tiba masanya untuk memilih mas kahwin untuk kanak-kanak, kerana kebanyakan pasangan sudah mengetahui jenis kelamin kanak-kanak dan dengan selamat boleh memilih kereta dorong dan sampul warna yang dikehendaki.

Bulan kelima membawa hasil tertentu pada separuh pertama kehamilan. Pada akhir tempoh ini, seorang wanita akan dapat menandakan sejenis "khatulistiwa" - separuh daripada tempoh kehamilan akan ditinggalkan.

Maklumat am

Tidak semua ibu masa depan mempunyai idea yang jelas tentang berapa banyaknya ini dalam beberapa minggu. Jelas sekali satu perkara - adalah trimester kedua kehamilan, yang paling tenang dan mudah. Berbahaya kepada kanak-kanak dan wanita, yang pertama telah lama berlalu, ketiga yang sukar belum bermula.

Jika anda mengira tempoh kehamilan kerana semua doktor dan pakar obstetri lakukan - dari hari pertama haid yang terakhir, maka minggu obstetrik pada bulan kelima akan menjadi tepat empat - 17, 18, 19 dan 20 termasuk. Dalam kalendar kalendar yang kita gunakan, satu minggu mengandungi lebih banyak hari daripada 28, dan oleh itu, jika kita bandingkan dengan kalendar dinding, maka bulan kelima akan menyertakan 18, 19, 20 dan 21 minggu.

Untuk mengelakkan kekeliruan, tandakan permulaan bulan kelima dari 17.5 minggu obstetrik dan hitung turun 4.5 minggu. Oleh itu, bulan akan berakhir apabila anda mempunyai 20 minggu dan 3 hari tepat.

Wanita pada masa ini kurang bimbang, kerana risiko keguguran atau pengguguran pengguguran telah menurun dengan ketara. Terdapat dimensi tertentu, kelancaran pergerakan, kelambatan, yang masih tidak ada kaitan dengan kekaburan yang ibu-ibu masa depan berbeza dalam istilah-istilah kemudian.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Perkembangan janin

Anak anda sangat besar dan tumbuh sangat cepat. Kini dan pada separuh kedua kehamilan dia akan mendapat berat yang diperlukan. Tiada apa-apa yang baru di dalam badan kanak-kanak itu akan muncul, segala-galanya terbentuk dan sekarang organ-organ sedang berfungsi, menyahpecutan interaksi. Dalam rahim ibu, percayalah, tidak ada masa untuk bosan sama sekali - dia secara aktif menyedari ruang di sekelilingnya. Tulangnya menjadi lebih kuat, mereka berkumpul, menyerap kalsium dari tubuh ibu. Otot mimik dikembangkan - bayi mengetahui beberapa variasi wajah lucu dan membuat wajah dengan kekuatan dan utama.

Inilah yang berlaku dalam minggu-minggu berlainan bulan ini.

17,5-18 minggu

Minggu pertama bulan kelima menjadikan bayi lebih banyak dilipat: kadar pertumbuhan kepalanya berhenti sedikit, manakala seluruh tubuh terus berkembang. Oleh itu, dia secara beransur-ansur berhenti daripada kelihatan seperti alien dengan kaki pendek dan lengan panjang.

Berat buah mencapai 220-250 gram, berjaya tumbuh hingga rata-rata 22 sentimeter.

Otak sudah berkembang dengan baik sehingga remah-remah mula secara aktif menguasai pergerakan sukarela yang sedar. Sekarang, semakin banyak, dia menangkap tali pusat, bukan kerana ia hanya ternyata berada dalam jangkauan tangan, tetapi kerana itu menarik dan bermaklumat. Bayi belajar menghisap jarinya. Pada masa ini, bayi boleh mula menangkap tangan dan kaki yang sudah dewasa, tetapi anda tidak boleh menyeretnya ke mulut anda lagi.

Jantung, perut, usus, buah pinggang, kerja kelenjar endokrin, sel darah dihasilkan.

19 minggu

Kadar pertumbuhan telah mencapai puncak dan kini proses ini akan berjalan sedikit lebih lambat berbanding sebelum ini. Sekarang tugas utama yang dihadapi kanak-kanak bukan untuk mendapatkan sentimeter, tetapi untuk mendapatkan berat badan. Kekurangan "telah meningkat" sehingga 300 gram, telah berkembang menjadi 24 sentimeter. Rizab pertama lemak subkutanus mula membina.

Bayi ini sangat mudah alih dan aktif, tetapi tidak semua wanita dapat merasakannya. Sebagai contoh, primitif di kalangan majoriti masih tidak perasan sebarang pergerakan yang dapat dilihat, tetapi ibu-ibu yang mengalami pengalaman mengandung dan melahirkan anak, biasanya mempunyai sedikit babi.

Dari tarikh ini anda bayi mula mendengar sepenuhnya. Jika terdahulu dia melihat bunyi dalam tubuh ibu saya dan datang dari luar sebagai getaran, sekarang struktur telinga dalam akhirnya terbentuk, dan dia mendengar dengan cara yang sama seperti anda dan saya. Tidak semuanya datang melalui perut, cairan amniotik ke telinga kecil, tetapi dia sudah membezakan bunyi yang kuat di dunia luar, dan juga tahu suara ibu, bapa, dia ditenangkan oleh sentuhan jantung ibu dan gemuruh darah yang mengalir melalui vakumnya.

Anda boleh mula membaca serbuk dongeng dan menyanyi lagu-lagu, bercakap dengannya dengan lembut. Dia mendengar dan melihat segala-galanya.

20 minggu

Itu adalah pertengahan tempoh anda. Tarikh penting untuk anda dan kanak-kanak. "Khatulistiwa" kehamilan bayi bertemu dengannya sehingga 26 sentimeter dan berat kira-kira 350-370 gram.

Penampilannya berubah, remah-remah tidak kelihatan lebih patologis dan nipis. Pipi kecil muncul. Kulit meninggalkan tahap perkembangan baru dan menjadi empat lapisan. Tahap perlindungan meningkat - tidak lama lagi kanak-kanak itu tidak lagi memerlukan pelincir asal dan rambut lanugo yang meliputi seluruh tubuhnya. Tetapi untuk ini, semua empat lapisan kulitnya perlu menjadi lebih tahan lama.

Kehidupan dengan mata tertutup rapat bosan kanak-kanak itu. Pada masa ini, dia akan mula cuba untuk membuka matanya, tetapi setakat ini ia hanya akan menjadi cubaan yang malu-malu. Begitu juga pembentukan refleks berkedip.

Kanak-kanak sekarang dilindungi dengan lebih baik daripada ancaman luar, sejak dari masa ini dia mempunyai imuniti sendiri. Sistem pertahanan, tentu saja, tidak matang, lemah, tetapi sel-sel imun yang pertama sudah dihasilkan, permulaan telah dibuat.

Minggu ini, wanita biasanya mula merasa kacau. Jika ini tidak berlaku, sila bersabar dan tunggu sedikit lagi, mungkin anda mempunyai "mengantuk" yang tidak aktif atau anda tidak mempunyai pengalaman mengalami sensasi sedemikian.

Dengan cara ini, pada masa ini bayi menunjukkan tangan mana yang akan menjadi pemimpinnya - dia sudah memilih sama ada kanan atau kiri. Dalam kes yang jarang berlaku, kedua-dua tangan bekerja dengan aktiviti yang sama seperti kedua-dua hemisfera otak, dan kemudian anak itu akan dilahirkan sebagai ambidextral.

21 minggu

Tiga hari terakhir selepas minggu 20 selesai bulan kelima. Dan kanak-kanak datang ke peringkat ini dengan peningkatan berat badan - dia pulih hingga 400-420 gram dan berkembang menjadi hampir 28 sentimeter.

Kulit mula memperoleh naungan normal, kerana epidermis dan dermis kini dipisahkan dari saluran darah dengan lapisan yang agak mengesankan lemak subkutan. Untuk mengumpulnya adalah sangat penting - selepas kelahiran, seorang kanak-kanak dengan kekurangan tisu lemak subkutan (hypotrophy) akan mempunyai masalah yang serius dengan memelihara haba badannya sendiri. Untuk mengelakkan ini berlaku, alam semula jadi telah memastikan bahawa bayi mendapat bentuk yang montok terlebih dahulu.

Kejayaan aktif dibuat oleh otak dan sistem saraf - berjuta-juta sambungan saraf baru membolehkan kanak-kanak itu untuk mengawal badannya dengan lebih baik dan mempelajari refleks baru yang perlu untuk bertahan dalam persekitaran baru untuk dirinya sendiri selepas lahir.

Pada masa ini, bayi-bayi sudah mempunyai kemiripan rejim - mereka tidur dan terjaga dalam irama tertentu.

Kesejahteraan ibu

Pada bulan kelima, perut mula tumbuh, dan di antara mereka, yang kecil hari ini berubah menjadi "bola" yang agak ketara dalam beberapa hari sahaja. Adalah baik sekiranya seorang wanita bersedia untuk perubahan pesat dalam penampilannya terlebih dahulu, jika tidak, ia mungkin tidak akan dipakai untuk bekerja atau belajar. Sudah tiba masanya untuk menukar almari pakaian, kerana pertumbuhan abdomen kini akan cepat.

Saiz perut pada masa ini bergantung bukan sahaja sama ada bayi itu besar atau kecil, satu atau dua kanak-kanak, tetapi juga berapa banyak cecair amniotik, di mana plasenta diperbetulkan, berapa lebar pinggul ibu masa depannya. Kemudian, pertumbuhan perut adalah ketara pada wanita gemuk dengan pinggul yang luas. Sebelum ini, perut mula kelihatan nipis, dengan pelvis sempit, dengan lokasi plasenta di dinding depan, serta dengan polyhydramnios.

Walau bagaimanapun, perut pada bulan kelima kelihatan sangat kemas. Jika seorang wanita tidak mahu mengiklankan kedudukannya, dia mungkin menyembunyikan kehamilan di belakang pakaian yang longgar dan terpilih. Jika nampaknya perut tidak berkembang sama sekali, ia patut dibincangkan dengan doktor anda - setiap obstetrik mempunyai gudang argumen yang mengagumkan dan cara untuk menenangkan ibu masa depan dalam keadaan ini.

Ia amat membimbangkan untuk mendapatkan doppler janin - peranti mudah dan sederhana ini dengan sensor ultrasonik pada bila-bila masa akan membolehkan ibu mendengar denyutan jantung janin untuk memastikan bayi itu hidup dan segala-galanya teratur. Pembelian ini juga berguna untuk wanita yang panik tentang ketiadaan kacau pada bulan kelima.

Pada masa ini, tiada apa-apa yang mengganggu - berat badan tidak begitu besar sehingga sukar untuk berjalan, uterus tidak begitu besar untuk memencet organ-organ dalaman dan menyebabkan gangguan fungsinya.

Kesakitan yang sedikit mengganggu di bahagian bawah abdomen di sisi dan belakang. Bahagian belakang tidak selalu menyakitkan, tetapi hanya secara sporadis dan tidak banyak. Alasannya tidak boleh menyebabkan kebimbangan: ligamen yang memegang rahim terbentang, dan pusat graviti juga berubah.

Perubahan yang boleh berada dalam keadaan kesihatan pada tahap ini membawa bayi.

 • Mengurangkan hemoglobin, anemia - Keadaan ini berkembang disebabkan peningkatan jumlah darah beredar. Stok kalsium dan besi dalam tempoh semasa habis dari seorang wanita, semuanya diambil oleh kanak-kanak, yang memerlukan unsur-unsur ini untuk perkembangan normal sistem muskuloskeletal dan pembentukan darah. Pastikan untuk melakukan ujian darah dan hasilnya mula mengambil makanan tambahan zat besi. Malah mereka yang mempunyai hemoglobin berada dalam jarak normal, disarankan untuk menambah makanan lebih banyak makanan dengan kandungan besi (soba, hati, daging merah, epal).

 • Pelepasan mungkin menjadi kekuningan.. Hal ini dimungkinkan oleh tindakan hormon progesteron. Pelepasan putih atau tidak berwarna juga dianggap normal, sederhana, tidak meninggalkan tanda pada linen. Mereka mungkin mempunyai sedikit bau masam atau tidak ada bau sama sekali. Bulanan pada masa ini tidak, percaya spekulasi bahawa "buah itu dibasuh" dengan penampilan pendarahan sangat berbahaya. Ini adalah tanda yang mengancam, jadi anda perlu segera berjumpa doktor. Ketakutan harus menyebabkan kecacatan coklat, kelabu, dan kehijauan - ini boleh menjadi tanda jangkitan.

 • Dada tumbuh lebih sedikit dan menjadi agak besar.. Banyak wanita mengandung tidak mempunyai colostrum untuk kali pertama. Sekiranya sangat mengganggu, anda perlu membeli coli khas, di mana ada liner (sama seperti coli penyusu). Memerah kolostrum tidak boleh. Tetapi dengan penampilannya, kemungkinan jangkitan dalam saluran susu meningkat, kerana kolostrum adalah medium nutrisi berharga bagi bakteria. Kini anda perlu mencuci payudara anda dengan air suam tanpa sabun dua kali sehari, untuk memantau kebersihannya. Dalam colostrum primiparous biasanya 4.5-5 bulan lagi.

 • Pruritus muncul di kawasan peregangan - pada bahagian sisi kelenjar susu, perut. Yang lebih aktif payudara bertambah, semakin cepat perut tumbuh, semakin gatal dapat. Seorang wanita disyorkan untuk menggunakan krim anak-anak lemak atau menggunakan cara khas untuk stretch mark (stretch mark).

 • Pada permulaan perturbasi, anda mesti memaklumkan kepada doktor. Ini akan membantu dia sekali lagi untuk memastikan bahawa istilah itu ditetapkan dengan betul. Dari saat penampilan penyimpangan pertama, biasanya mengambil masa 20 minggu untuk melahirkan anak sulung, dan kira-kira 22 minggu untuk melahirkan semula. Pergerakan masih sangat halus, lembut. Mereka sangat mudah dikelirukan dengan pergerakan usus, dan oleh itu wanita yang tidak mempunyai pengalaman mengesan gangguan dicadangkan untuk cuba berbaring di belakang mereka, benar-benar santai, makan sesuatu yang manis atau minum segelas susu panas sebelum itu. Selalunya, kacau pertama direkodkan pada waktu petang apabila ibu hamil sedang bersedia untuk tidur dan benar-benar santai.

 • Heartburn, sembelit - Gejala yang tidak menyenangkan, tetapi bagi ramai, malangnya, agak nyata. Mereka disebabkan oleh tindakan progesteron hormon kehamilan yang sama. Ia menyebabkan kelonggaran otot licin rahim untuk mengurangkan nada. Pada masa yang sama, nada kerongkong dan usus berkurangan.

Pada amnya, keadaan wanita pada peringkat ini adalah memuaskan. Tiada ketoksikan. Tidur malam bertambah baik, sakit kepala secara beransur-ansur hilang, yang selalu menyakitkan dia pada peringkat awal. Suasana menjadi lebih stabil, tanpa jatuh secara tiba-tiba.

Ramai yang mula berfikir tentang bagaimana kelahiran akan berlaku, untuk mengalami, mengalami ketakutan. Pada peringkat ini adalah bernilai melalui kursus penyediaan psiko-profilaksis untuk melahirkan anak.. Sudah, kaedah relaksasi, menguasai pernafasan yang betul, yang tidak hanya akan menangguhkan ketakutan, tetapi juga membantu melegakan proses leluhur secara semula jadi, akan berguna.

Apa yang boleh dan tidak boleh?

Pada masa ini, adalah penting untuk mempertimbangkan dengan serius cadangan doktor untuk menentukan diet yang seimbang. Proses mineralisasi tulang kanak-kanak merosakkan tubuh wanita, kerana dia kehilangan kalsium, giginya boleh menyakiti, kukunya dapat pecah. Adalah penting untuk menambah produk tenusu, keju kotej, sayur-sayuran segar untuk makanan.

Jangan lakukan yang berikut.

 • Makan dua dan kelaparan. Dalam kes pertama, anda boleh mendapatkan berat badan yang berlebihan, yang akan meningkatkan kemungkinan preeklampsia pada masa kehamilan yang akan datang, dalam kes kedua kanak-kanak akan menerima kurang nutrien. Kandungan kalori optimum dalam diet harian ialah 2500-2700 Kcal.

 • Minum alkohol, dadah dan apa-apa ubat yang tidak diselaraskan dengan doktor anda. Banyak ubat mempunyai kesan teratogenik, boleh menjejaskan perkembangan janin. Dan walaupun organogenesis telah berakhir dan serbuk terbentuk dan dilindungi oleh plasenta, semua ini harus dielakkan.

 • Angkat beban dan gementar.

 • Pakai pakaian yang ketat, meratakan perut dan berjalan di tumit tinggi.

 • Pembohongan lama di belakang awak - rahim yang sedang berkembang kini berada dalam kedudukan ini yang memberi tekanan pada vena cava, yang boleh mengakibatkan kehilangan kesedaran dan kebuluran oksigen akut kanak-kanak itu sendiri. Pose terbaik untuk ibu masa depan adalah di sebelah. Sudah tiba masanya untuk mula menguasainya, kerana sekarang ia perlu tidur sehingga kelahiran.

Walaupun lebih banyak dibenarkan daripada yang dilarang, anda boleh dengan selamat pergi bercuti ke laut, jika anda mahu, ia tidak dilarang untuk terbang pesawat; pengangkutan. Terdapat sekatan untuk tinggal di matahari terbuka - Hindari ini, tetapi berenang di air laut akan berguna.

Seks tidak dilarang jika seorang wanita tidak mempunyai komplikasi kehamilan. (kecacatan isthmic-serviks, plasenta previa, dan sebagainya). Untuk semua komplikasi yang mungkin diperburuk oleh hubungan seksual, doktor biasanya memberi amaran tentang risiko.Jika ragu-ragu, tanyalah pada resepsi jika anda boleh melakukan hubungan seks.

Pasangan sepatutnya memberi perhatian kepada pilihan postur untuk hubungan seksual. Kedudukan misionaris sudah tidak sesuai kerana fakta bahawa tidak mungkin untuk menekan perut. Pertimbangkannya. Ia juga tidak diingini untuk melibatkan diri dalam seks dubur (meningkatkan kemungkinan buasir), serta mengamalkan penembusan yang mendalam.

Doktor tidak mencadangkan pasangan untuk menggunakan pelincir dan pelincir pada bulan kelima kehamilan.

Analisis dan kaji selidik

Pada bulan kelima, ibu sedang menunggu penerimaan biasa di klinik antenatal - dengan menimbang dan mengukur ketinggian rahim. Denyutan jantung janin dijumpai dengan stetoskop obstetrik. Dengan kaedah ini, anda perlu lulus urinalysis umum dan ujian darah (supaya anda dapat menentukan jika ada anemia).

Pada masa ini, pemeriksaan pranatal yang kedua sedang menunggu wanita itu, yang akan termasuk "Ujian triple" (ujian darah biokimia) dan ultrasound. Biasanya arahan itu diberikan dari 16-17 hingga 20 minggu. Dalam kes ini, ujian darah tidak lagi perlu dilakukan pada hari yang sama dengan ultrasound, kerana pada trimester pertama. Biasanya ujian darah jatuh pada awal bulan kelima - pada minggu 17-18, dan ultrasound dilakukan lebih hampir pada minggu ke-20.

Seperti dalam kes pertama, risiko kemungkinan kromosom kromosom akan dinilai, tetapi oleh penanda lain. Mengikut keputusan pemeriksaan, wanita sama ada akan benar-benar yakin atau dihantar ke peperiksaan tambahan jika risiko tinggi.

Sila ambil perhatian bahawa pemeriksaan tidak digunakan untuk peperiksaan wajib, hanya disyorkan oleh Kementerian Kesihatan untuk semua wanita hamil. Tetapi wanita selalu berhak menolak, jika dia menganggap ini betul.

Baki ujian dan peperiksaan untuk bulan ini hanya disyorkan untuk indikasi individu.

Anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai perkembangan janin pada bulan kelima dari video di bawah.

Bulan keempat Bulan keenam
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan