33 minggu 35 minggu

34 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

Tahap akhir sebelum melahirkan sangat penting. Pada masa ini, perubahan yang menarik berlaku dengan ibu dan bayi. Secara beransur-ansur, seorang wanita sedang bersiap untuk kualiti baru - keibuan.

Berapa bulan?

34 minggu mengandung adalah trimester ketiga. Pakar pakar bedah dan pakar sakit puan percaya bahawa tempoh ini sama dengan penuh bulan kebogelan kedelapan dan dua minggu lagi. Juga, tempoh ini sepadan dengan usia janin, bersamaan dengan 32 minggu dari konsepsi.

Perbezaan dalam pengiraan usia kehamilan adalah disebabkan oleh sistem pengukuran yang berbeza. Doktor sering menggunakan istilah "bulan obstetrik." Dalam tempoh tersebut, terdapat empat minggu obstetrik.

Adalah penting untuk diingat bahawa kaedah kalendar mudah dan obstetrik agak berbeza antara satu sama lain.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Ciri-ciri ibu

Perubahan pada 33-34 minggu kehamilan berlaku dalam organisma ibu. Jalankan hormon mereka. Bahan-bahan biologi aktif ini disintesis oleh sistem endokrin. Menukar tahap hormon adalah tindak balas fisiologi yang diperlukan, yang dicipta oleh alam semula jadi untuk mempersiapkan badan wanita untuk kelahiran yang akan datang.

Fisiologi

Di dalam aliran darah ibu mengandung pada tahap kehamilan ini, kepekatan prolaktin agak tinggi dikesan. Bahan hormon ini menjejaskan radang ligamentous dan otot pelvis. Ini membawa kepada fakta bahawa otot semakin elastik. Ciri-ciri sedemikian dikandung oleh alam semula jadi, sehingga semasa melahirkan semula jadi risiko kecederaan traumatik tetap tidak penting.

Meningkatkan tahap prolaktin dalam badan wanita juga menyumbang kepada perubahan lain. Jadi, seorang wanita mempunyai sakit dada. Kelenjar susu pada masa yang sama mula membesar dan bertambah besar. Penyediaan fisiologi semacam itu perlu bagi badan untuk bersiap untuk peringkat berikutnya selepas kelahiran bayi - laktasi.

Meningkatkan kepekatan prolaktin dalam darah juga menyumbang kepada fakta bahawa sesetengah wanita secara beransur-ansur mula menerima colostrumperlu untuk memberi makan bayi pada masa pertama selepas kelahirannya.

Secara beransur-ansur, komposisi kimia kolostrum mula berubah. Ini adalah perlu bagi kanak-kanak untuk menerima sepenuhnya semua komponen pemakanan yang diperlukan untuk pembangunannya. Pada mulanya, kolostrum agak tebal. Secara beransur-ansur, ia menjadi lebih cair. Komposisi kimia produk pemakanan ini juga berubah.

Bayi 34 minggu kehamilan sangat aktif.Ini membawa kepada fakta bahawa ibu mengandung sering merasakan pelbagai gegaran yang timbul semasa pergerakannya.

Jika bayi agak besar, uterus meningkat dengan kuat. Ini menyumbang kepada pemisahan sedikit diafragma. Keadaan ini membawa kepada fakta bahawa ibu masa depan mengubah nafasnya - menjadi sukar untuk bernafas.

Sesetengah wanita mungkin mengalami sesak nafas. Biasanya, ia kelihatan sendiri walaupun melakukan kerja rumah biasa.

Untuk bernafas untuk kekal normal, doktor mengesyorkan ibu hamil untuk menghadkan latihan fizikal intensif semasa tempoh kehamilan ini.

Penilaian penting mengenai keadaan ibu dan bayi masa depan adalah penentuan berat badan wanita bulanan. Doktor melakukan kajian mudah kepada wanita hamil secara teratur. Kaedah pemeriksaan bermaklumat ini membolehkan doktor menentukan keadaan umum badan ibu masa depan. Juga menggunakan teknik klinikal ini, doktor secara tidak langsung dapat menilai keamatan perkembangan janin.

Doktor percaya itu Tontonkan berat badan perlu memastikan semua ibu hamil. Semua nilai yang diperolehi dimasukkan ke dalam rekod perubatan. Ini membolehkan profesional menilai dinamika semasa kehamilan. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa peningkatan purata dalam tempoh yang berbeza kehamilan adalah berbeza. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh perkembangan janin dan perubahan fungsional dalam badan wanita.

Petunjuk berat badan secara keseluruhan dalam wanita yang berlainan mungkin berbeza. Banyak faktor yang mempengaruhi kadar kenaikan berat badan semasa kehamilan. Pada masa ini, peningkatan jisim badan seorang wanita berlaku pada 9-13 kilogram.

Ibu mengandung harus ingat bahawa penunjuk klinikal ini adalah purata. Ulasan ramai wanita menunjukkan bahawa kenaikan berat badan mereka sangat berbeza. Ada orang yang mendapat 7 kilogram, dan seseorang dan semua 20 orang.

Pada masa yang sama, penilaian komprehensif tentang kesejahteraan ibu masa depan dan keamatan perkembangan bayi adalah lebih penting. Untuk ini, doktor menggunakan pelbagai kaedah penyelidikan.

Sensasi

Menjelang masa kehamilan, ibu hamil di dalam badan terdapat banyak perubahan. Pada peringkat perkembangan intrauterin, bayi sudah maju dengan baik.

Sebagai peraturan, pada masa ini kehamilan terdapat hubungan fisiologi dan emosi yang kuat antara ibu dan bayi. Perkembangan bayi pada perut ibu saya membawa kepada fakta bahawa wanita merasakan pelbagai sensasi yang berbeza.

Perubahan dalam mood dan tingkah laku

Perubahan dalam latar belakang hormon menyumbang kepada penampilan pengsan siang hari di banyak wanita hamil. Keperluan untuk bercuti sedemikian, sebagai peraturan, semakin meningkat setiap hari. Banyak wanita yang menjadi ibu mencatatkan bahawa pengsan siang hari mereka meningkat dengan ketara lebih dekat kepada melahirkan anak.

Walau bagaimanapun, pada malam hari keadaan sebaliknya berlaku agak kerap - kesukaran untuk tidur. Seorang wanita boleh mengalami insomnia. Selalunya, gejala buruk ini berkembang di kalangan wanita yang cukup cemas dan menarik.

Satu lagi gejala yang mungkin berlaku pada ibu mengandung pada peringkat kehamilan ini adalah perubahan mood. Perubahan khusus ini juga menyebabkan perubahan hormon. Reaksi pelindung dari sistem saraf adalah hasil penyediaannya untuk buruh yang akan datang.

Ini ditunjukkan paling kerap oleh hakikat bahawa seorang wanita boleh "memecah" lebih tipis. Ibu mengandung meningkatkan kebimbangan. Seorang wanita boleh menekankan peristiwa harian yang tidak begitu penting. Perkembangan gejala tersebut juga sangat dipengaruhi oleh ciri-ciri peribadi jiwa, temperamen dan temperamen.

Perkembangan situasi alternatif adalah mungkin - penurunan dalam intensiti emosi. Ini ditunjukkan oleh perkembangan sikap tidak peduli pada ibu masa depan, yang dilihat pada wanita dari luar.Wanita yang agak aktif pada peringkat kehamilan ini boleh menjadi lebih senyap, membataskan hubungan sosial.

Reaksi semacam jiwa itu adalah pampasan. Badan perempuan itu mengehadkan semua kejadian luaran, seolah-olah melindungi bayi dari pengaruh tekanan.

Latar belakang hormon yang berubah menyumbang kepada fakta bahawa perubahan dalam tingkah laku dan mood adalah, sebagai peraturan, sementara. Selepas kelahiran bayi, keadaan minda berubah. Jika ibu mengandung mengalami kesukaran yang besar dalam tingkah laku dan keadaan mental mereka, maka lebih baik baginya untuk berunding dengan ahli psikologi.

Menjelang masa kehamilan ini, ibu hamil mula menghadapi lebih banyak pengaruh dengan pelbagai pengaruh psiko-emosi. Ramai wanita menyedari bahawa ia menjadi sukar bagi mereka untuk menahan tekanan.

Kesan tekanan memberi kesan negatif pada nada pembuluh darah. Juga semasa tekanan, hormon khas memasuki darah. Semua perubahan ini mempunyai kesan negatif bukan sahaja terhadap keadaan umum wanita, tetapi juga pada bayinya.

Pada peringkat kehamilan ini, aktiviti mental korteks serebrum terutamanya bertujuan untuk mempersiapkan kelahiran terdahulu. Ini menyumbang kepada hakikat bahawa seorang wanita menjadi lebih sukar untuk melihat sejumlah besar maklumat.

Pada masa ini, kehilangan ingatan dan gangguan perhatian juga boleh berkembang. Ramai wanita mungkin mengalami masalah dengan multitasking. Ini membawa kepada hakikat bahawa mereka cuba untuk melakukan semua tindakan secara konsisten. Oleh itu, lebih mudah bagi mereka untuk mengesan hasilnya.

Aktiviti mental yang terlalu kuat boleh menyebabkan keletihan yang cepat. Ini membawa kepada hakikat bahawa seorang wanita menjadi lebih letih lebih cepat. Ibu masa depan mungkin merasa bahawa dia mempunyai sakit kepala. Untuk memulihkan kekuatan mental, dia memerlukan masa rehat yang lebih kerap.

Juga, aktiviti mental yang sengit boleh menyumbang kepada kekejangan yang sederhana dari saluran darah. Ini membawa kepada fakta bahawa oksigen dalam darah memasuki sedikit.

Dalam kes ini, wanita mungkin merasakan bahawa dia adalah pening. Keparahan gejala buruk ini jauh lebih ketara dalam kedudukan mendatar. Pencegahan pelbagai vertigo adalah untuk mengawal rejim hari dan rehat. Tekanan yang berlebihan pada tahap kehamilan untuk ibu dan bayi masa depan adalah berbahaya.

Sensasi badan

Sesetengah wanita pada 34-35 minggu kehamilan mempunyai sakit belakang yang lebih rendah. Gejala ini lebih cerah pada wanita hamil, membawa kembar atau kembar tiga.

Menarik bahagian belakang yang lebih kuat selepas melakukan senaman fizikal. Sesetengah wanita juga kelihatan kesakitan di bahagian belakang. Ibu masa depan mungkin juga merasakan bahawa dia mempunyai rasa sakit pada tulang di antara kakinya.

Ramai wanita pada peringkat kehamilan ini kelihatan bengkak. Jadi patologi yang agak berbahaya dapat nyata - preeklampsia. Selain edema, hipertensi arteri juga boleh berkembang dengan penyakit ini dan protein mungkin muncul di dalam sedimen kencing.

Edema boleh berlaku pada wanita wanita masa depan bukan sahaja disebabkan oleh perubahan patologi. Sesetengah wanita juga mendapati bahawa mereka hanya mengalami gejala-gejala ini untuk kali pertama semasa kehamilan.

Kemunculan bengkak disebabkan oleh hakikat bahawa rahim yang diperbesarkan meremas organ-organ di sekitarnya. Tekanan kuat juga diberikan kepada buah pinggang dan ureter. Ini menyumbang kepada fakta bahawa perkumuhan air kencing agak teruk. Pada akhirnya, ini membawa kepada kemunculan bengkak yang kuat.

Edema berkembang di pelbagai bahagian badan, tetapi paling sering di kaki dan muka. Pada ibu-ibu masa depan yang mengalami edema yang teruk, walaupun penampilan berubah dan kontur perubahan wajah. Ini membawa kepada hakikat bahawa ia menjadi lebih bulat dan bengkak.

Bengkak yang muncul di muka menyebabkan bengkak kelopak mata.Ini memberikan ekspresi muka yang kelihatan lebih cemberut dan sedih. Apabila menekan pada kulit yang bengkak, cap jari kekal di atasnya. Bengkak ini paling jelas, biasanya pada waktu pagi.

Rahim yang diperbesar meletakkan banyak tekanan pada organ jiran. Sebagai peraturan, ini ditunjukkan oleh fakta bahawa ibu hamil mula berlari ke tandas lebih kerap. Dorongan untuk buang air kecil semakin dekat dengan kelahiran.

Jadi, untuk tempoh kehamilan ini, ibu hamil mungkin mula menunjukkan kontraksi. Mereka bukanlah pelopor kelahiran cepat. Doktor memanggil latihan kontraksi sedemikian.

Anda boleh mengenal pasti mereka menggunakan kardiotografi. Untuk melakukan ini, sensor khas ditumpangkan pada perut ibu masa depan. Dengan kajian ini, anda boleh menentukan amplitud dan kekerapan sebarang kontraksi, termasuk yang salah. Ia muncul disebabkan oleh peningkatan kontraksi dinding rahim.

Sesetengah wanita tidak merasakan apa-apa perubahan ketara dalam keadaan mereka semasa pergaduhan latihan. Orang lain berasa tidak selesa dalam perut. Kesakitan yang teruk di negeri ini tidak berkembang.

Apa yang boleh mengganggu mengandung pada masa ini?

Walaupun dengan kehamilan yang sihat, ibu mengandung mempunyai pelbagai gejala. Perubahan khusus yang berlaku pada masa ini dalam badan wanita membawa kepada perkembangan mereka.

Jika seorang wanita mempunyai sebarang penyakit organ dalaman, keadaan umumnya mungkin lebih teruk. Ia sering berlaku bahawa semasa tempoh kehamilan, banyak penyakit semakin memburuk.

Kecenderungan untuk selsema

Kerja sistem imun semasa mengandung berbeza-beza. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa pada tubuh wanita muncul objek "biologi baru", yang mempunyai set genetiknya sendiri. Kekurangan imuniti diperlukan. Ini menyumbang kepada fakta bahawa tubuh ibu tidak menolak bayi.

Kerja kerja sistem imun yang diubahsuai membawa kepada hakikat bahawa Ibu hamil menjadi terdedah kepada banyak penyakit berjangkit. Pelbagai virus dan bakteria patogen boleh menyebabkan perkembangan mereka.

Kursus patologi mungkin berbeza. Ini sebahagian besarnya bergantung pada keadaan awal wanita dan kehadiran penyakit kronik organ-organ dalaman yang memburukkan.

Risiko kesejukan pada tahap kehamilan ini juga agak tinggi. Dengan patologi catarrhal, banyak gejala yang berbeza berkembang, sangat mengganggu kesejahteraan ibu masa depan.

Oleh itu, seorang wanita mungkin mengalami kesesakan hidung, serta kesukaran bernafas. Rinitis sejuk (hidung berair) juga disertai dengan penampilan hidung hidung. Proses keradangan juga boleh bermula di oropharynx. Dalam kes ini, wanita mengalami kesakitan apabila menelan. Zev menjadi merah, boleh mengurangkan selera makan.

Kemunculan herpes pada bibir adalah patologi biasa yang berlaku pada tahap kehamilan ini. Perkembangannya juga menyumbang kepada kelemahan imuniti. Ia juga berlaku bahawa gelembung herpetic di bibir muncul walaupun selepas supercooling banal dengan angin.

Herpes memanifestasikan dirinya dengan cara yang berbeza. Di sesetengah wanita, jangkitan herpes adalah sukar.

Dengan kemunculan letusan herpetik, ibu hamil harus selalu berjumpa dengan doktornya. Sebagai peraturan, ubat-ubatan tempatan digunakan untuk menghapuskan gejala-gejala buruk.

Gangguan dalam organ saluran gastrousus

Untuk tempoh ini perubahan kehamilan berlaku dalam berfungsi sistem pencernaan. Ini membawa kepada fakta bahawa wanita mula mengalami gejala yang tidak selesa. Sensasi sedemikian boleh muncul pada ibu mengandung yang tidak pernah mengalami penyakit pencernaan.

Salah satu perubahan yang mungkin ciri-ciri usia kehamilan yang diberikan adalah peningkatan keasidan jus gastrik. Ini boleh membawa kepada seorang wanita yang mengalami pedih ulu hati.Kesalahan dalam diet juga boleh menyebabkan peningkatan dalam gejala buruk ini.

Keasidan terlalu banyak jus gastrik juga menyumbang kepada ketidakselesaan dan juga kesakitan di dalam perut. Sebagai peraturan, maksimum manifestasi ini berlaku pada jam pertama selepas makan makanan.

Perubahan dalam saluran pencernaan juga boleh diwujudkan oleh pelbagai gangguan pada najis. Ramai wanita mengadu kepada doktor mereka pada masa ini bahawa mereka mengalami sembelit.

Perkembangan gejala ini menyumbang kepada gangguan fungsi motor usus. Perubahan sedemikian membawa kepada hakikat bahawa Kerusi ibu masa depan mungkin tidak teratur. Sesetengah wanita mungkin mengalami rasa sakit pada rektum semasa pergerakan usus.

Toleransi gejala sedemikian tidak sepatutnya. Ia sangat penting apabila mereka segera berjumpa dengan doktor. Doktor akan membuat satu set cadangan dan, jika perlu, mencadangkan jaksat yang selamat.

Dalam sesetengah kes, untuk menormalkan fungsi usus hanya pembetulan makan yang cukup. Kemasukan dalam diet harian buah-buahan dan sayur-sayuran kaya serat, akan menyumbang kepada kerusi biasa. Juga, ibu masa depan jangan lupa tentang rejim minum. Pengambilan cecair yang tidak mencukupi juga menyumbang kepada masalah najis biasa.

Kesukaran dengan buang air besar juga boleh menjadi rumit dengan perkembangan buasir.. Keadaan ini, malangnya, direkodkan dalam banyak wanita semasa kehamilan. Paling buruk, jika buasir di rektum mula berdarah.

Kejadian buasir adalah sebab penting untuk lawatan kecemasan kepada doktor. Bahaya patologi adalah bahawa pendarahan buasir boleh menyebabkan anemia wanita. Anemia juga berbahaya untuk perkembangan bayi.

Untuk memperbaiki kesejahteraan, suppositori rektum mungkin diperlukan. Dilantik sebagai doktor oleh doktor. Penting untuk mengingatnya apabila mereka dilantik, potensi risiko dari penggunaannya semestinya dinilai.

Gangguan kerusi mungkin berbeza. Dalam kes ini, ibu masa depan mungkin mengalami cirit-birit. Jika ia disertai oleh demam, sakit perut, dan muntah, ini mungkin disebabkan oleh jangkitan usus atau keracunan makanan. Dalam keadaan ini, dapatkan bantuan perubatan secepat mungkin. Keadaan ini berbahaya bagi kedua-dua wanita dan bayi mereka.

Pada tahap kehamilan ini, semua organ saluran pencernaan mula bekerja lebih intensif. Ini menyebabkan fungsi mereka berubah.

Aktiviti penyembur organ banyak juga bertambah. Ini membawa kepada fakta bahawa kepekatan darah pelbagai enzim meningkat. Oleh itu, kerja hati yang intensif boleh mengakibatkan fakta bahawa dalam aliran darah akan ada tahap enzim hati yang agak tinggi - AST dan ALT.

Jika ibu mengandung suka makan makanan berlemak dan goreng, maka dia, sebagai peraturan, mengembangkan masalah dalam pundi hempedu.

Pada wanita yang mengalami cholecystitis kronik sebelum kehamilan, penyalahgunaan makanan ringan boleh mengakibatkan masalah penyakit.

Keadaan ini ditunjukkan oleh rasa sakit di sebelah kanan di bawah tulang rusuk selepas makan. Mungkin ada masalah dengan kerusi. Sesetengah wanita mempunyai kulit gatal.

Untuk menormalkan kesejahteraan, doktor pasti mengesyorkan untuk mengikuti diet. Dalam sesetengah kes, keperluan untuk ubat choleretic. Ia biasanya ditetapkan oleh ahli terapi. Jika ibu masa depan mempunyai penyakit kronik organ saluran gastrousus, maka dia juga boleh berunding dengan pakar gastroenterologi untuk mendapatkan nasihat.

Masalah pergigian

Pada tahap kehamilan ini, ibu-ibu masa depan sering mempunyai pelbagai patologi dalam rongga mulut. Ini juga didahului oleh perubahan hormon. Salah satu gejala buruk adalah gusi berdarah.Tanda klinikal ini mungkin merupakan manifestasi penyakit periodontal.

Kurangkan gusi pendarahan boleh mencuci mulut khas dan ubat gigi yang lembut. Anda boleh menggunakan produk yang mengandungi ekstrak tumbuhan ubatan. Juga, untuk menguatkan gusi, anda boleh lakukan dan bilas dengan potongan bunga chamomile farmaseutikal atau bijak. Buat sup seperti ini boleh dengan mudah di rumah.

Apabila menggunakan herba, sangat penting untuk diingat mengenai kemungkinan reaksi alahan, terutamanya jika seorang wanita mempunyai kecenderungan untuk mengembangkan alergi.

Sekiranya terdapat masalah dalam rongga mulut, ibu hamil harus segera berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan nasihat. Tariklah dengan perundingan ini, jika seorang wanita mengalami sakit gigi, anda tidak seharusnya. Banyak ibu yang akan datang sangat bimbang tentang bagaimana mereka akan dirawat dengan rawatan pergigian. Senang tentang ini tidak berbaloi.

Pada masa ini, banyak produk pergigian yang selamat digunakan semasa kehamilan. Adalah lebih baik untuk ibu masa depan untuk merawat gigi dengan pakar yang mempunyai pengalaman bekerja dengan wanita hamil.

Gangguan dalam organ-organ pembiakan

Keadaan organ-organ pembiakan ibu masa depan sangat penting untuk menilai pada semua peringkat kehamilan. Dinamika sedemikian membolehkan doktor mengenal pasti keadaan berbahaya dan patologi yang muncul pada masanya.

Kekurangan serviks

Terdapat banyak patologi yang berbeza yang berkaitan dengan pemendakan serviks. Leher serviks terlalu pendek boleh menyebabkan kesukaran dengan kelahiran semula jadi seorang kanak-kanak. Juga, keadaan ini boleh menyebabkan kelahiran pramatang.

Pengurangan leher rahim boleh menyebabkan perkembangan patologi yang agak berbahaya - kekurangan isthmic-serviks. Dia berbahaya kerana Risiko kelahiran pramatang adalah sangat tinggi.

Rawatan kecacatan serviks mungkin berbeza. Terapi taktik dibuat secara individu. Untuk ini, keadaan awal wanita dan keunikan perkembangan janin semestinya dinilai.

Salah satu kaedah terapi ialah preskripsi ubat hormon. Dana ini mempunyai kesan ke atas serviks.

Untuk terapi hormon boleh digunakan ubat yang berbeza. Salah seorang daripada mereka "Utrozhestan." Ubat ini ditetapkan oleh ahli kandungan wanita ginekologi yang memerhatikan wanita semasa kehamilannya. Pembatalan Utrozhestan dijalankan dengan kawalan wajib keadaan organ-organ pembiakan.

Untuk tujuan rawatan ketidakstabilan isthmic-serviks, satu lagi kaedah juga boleh dipilih - penggunaan alat-alat obstetrik khas. Mereka dipanggil pesri. Dana ini diperlukan untuk mengurangkan risiko kelahiran preterm.

Terdapat tanda-tanda perubatan tertentu untuk memasang pessary. Peranti obstetrik ini akan berada dalam vagina wanita cukup lama untuk bayi dalam rahim untuk mempunyai masa yang diperlukan untuk pembangunannya.

Parameter lain juga digunakan untuk menilai keadaan doktor wanita. Salah satunya adalah nada rahim. Ini adalah kriteria penting untuk keadaan organ-organ pembiakan ibu hamil.

Toning yang berlebihan boleh membahayakan perkembangan banyak patologi bagi bayi.

Rembesan khusus dari saluran genital

Dalam tempoh kehamilan ini, ibu masa depan juga sangat penting untuk memantau pelepasan vagina. Norma adalah pelepasan ringan, tidak mempunyai bau masam atau tidak menyenangkan. Pelepasan lendir juga boleh cukup fisiologi.

Kemunculan rembesan vagina warna merah atau merah jambu harus menjaga ibu masa depan. Gejala ini boleh menjadi sangat tidak menyenangkan dan menunjukkan pelbagai patologi yang berkaitan dengan plasenta. Sebagai contoh, dengan cara ini detasmennya mungkin nyata.

Apabila pembuangan berdarah dari vagina, seorang wanita hamil perlu segera berjumpa doktor.Doktor akan menjalankan pemeriksaan klinikal dan memeriksa organ genital dalaman dengan alat perubatan.

Jika anda mengesyaki perkembangan patologi, dia juga akan mengarahkan ibu masa depan menjalani ultrasound segera. Jika, bagaimanapun, wanita itu didiagnosis dengan gangguan plasenta yang teruk, dia akan dimasukkan ke hospital di hospital. Untuk menghapuskan gangguan vaskular, pelbagai ubat boleh digunakan. Menurut keterangan, ubat berikut diperkenalkan:No-shpa», «Papaverine, Penyelesaian magnesia dan banyak lagi.

Kursus buruk patologi vaskular yang timbul daripada ibu atau bayi mungkin memerlukan penghantaran segera. Pilihan taktik dalam kes ini ditentukan secara individu oleh doktor yang hadir.

Candidiasis

Gangguan sistem imun dan perubahan dalam tahap hormon menjadikan wanita hamil dapat mengembangkan gejala-gejala thrush. Kesilapan yang dibenarkan dalam pemakanan juga boleh meningkatkan pertumbuhan ragi Candida.

Wanita yang menyalahgunakan manis dan coklat berisiko tinggi untuk mengembangkan penyakit ini. Patologi ini disertai oleh perkembangan pelbagai gejala ketidakselesaan. Mereka boleh memburukkan lagi keadaan umum wanita.

Gejala ciri adalah gatal-gatal. Keterukannya mungkin berbeza. Sesetengah wanita mempunyai rasa gatal di kawasan intim betapa kuatnya ia melarang cara hidup mereka yang biasa.

Tiada gejala tertentu candidiasis adalah rupa pelepasan putih yang luar biasa - dalam konsistensi mereka menyerupai keju kotej. Jika ibu masa depan mempunyai gejala-gejala ini, dia harus segera berjumpa dengan doktor anda.

Tulang lebat di kawasan pelvis

Gejala yang kerap berlaku yang membimbangkan ibu-ibu masa depan pada peringkat kehamilan ini adalah kesakitan di rantau pelvis. Ramai wanita mengadu kepada doktor mereka tentang penampilan kesakitan di kawasan tulang kemaluan, serta dalam unjuran sendi pinggul.

Gejala-gejala seperti itu sering berkembang di ibu mengandung yang membawa bayi besar. Juga, kesakitan di rumpangan pelvis berlaku pada wanita yang mempunyai kembar atau kembar. Gejala-gejala ini muncul sebanyak mungkin selepas berjalan kaki atau selepas mengangkat objek berat.

Pelepasan gabus dari saluran kemaluan

Peristiwa ini mungkin berlaku pada 33-34 minggu kehamilan. Dengan perkembangan keadaan ini, ibu hamil perlu segera berjumpa doktor.

Pelepasan pucuk lendir dari faraj tidak menjadi sebab panik. Penting untuk mengingatnya ramai wanita mempunyai penyumbat yang berlepas lebih awal daripada jangkaan penghantaran. Perkembangan keadaan ini bukan lagi alasan untuk bayi itu dilahirkan dengan cepat dalam beberapa jam. Ia juga berlaku bahawa banyak masa berlalu antara pelepasan gabus dan kelahiran bayi. Ini juga dibuktikan dengan ulasan ramai wanita yang telah mengalami keadaan ini.

Dalam kes ini, sangat penting untuk diingat bahawa ia tidak berbaloi untuk menangguhkan. Doktor akan menjalankan pemeriksaan klinikal wanita hamil dan akan dapat menentukan prognosis lanjut. Dalam hal kelahiran yang dekat, ibu hamil dimasukkan ke hospital.

Pada tahap kehamilan ini, sesetengah wanita mungkin mengalami kebocoran cecair amniotik. Dalam kes ini, anda juga harus berjumpa doktor dengan segera. Doktor harus menilai keadaan ibu dan janin, serta menilai risiko permulaan buruh. Doktor mengatakan bahawa banyak anak yang dilahirkan pada usia 34 minggu didaftarkan.

Mengenai kemungkinan kehidupan seks

Persoalan aktiviti seksual pada tahap kehamilan ini sangat penting. Ramai ibu bapa di masa depan mula mengehadkan seks secara seksual atau mengecualikannya sepenuhnya. Mereka melakukannya kerana mereka takut membahayakan bayi mereka.

Sekatan seks pada peringkat ini tidak diperlukan untuk semua pasangan. Adalah sangat penting untuk menilai bagaimana kehamilan yang dihasilkan.

Jika bayi sedang berkembang dengan baik, dan ibu masa depan tidak mempunyai patologi, maka seks tidak boleh dikecualikan sepenuhnya. Dalam perkara intim ini sangat penting untuk memerhatikan kesederhanaan. Ibu bapa masa depan perlu memilih postur yang paling lembut.

Jika kehamilan meneruskan komplikasi atau ada sebab untuk membatasi seks, maka doktor pasti akan menasihati untuk mengehadkan kehidupan seksual. Cadangan sedemikian dibuat secara individu.

Untuk membuat cadangan mengenai kemungkinan melakukan hubungan seks, doktor mesti menilai keadaan awal wanita dan janin.

Pada peringkat kehamilan ini, wanita mungkin mengalami beberapa perubahan sensasi semasa hubungan seksual. Jadi, sensasi emosi mereka mungkin sedikit berkurang, bagi sesetengah wanita, mencapai orgasme juga boleh berubah. Perubahan seksual tersebut disebabkan oleh perubahan hormon.

Mempunyai anak

Pada masa ini perkembangan pranatal, banyak perubahan khusus yang berlainan telah berlaku di janin. Ramai daripada mereka adalah fisiologi.

Pada struktur badan bayi dipengaruhi oleh beberapa faktor. Malah perlembagaan ibu bapa boleh menjejaskan prestasi tubuh anak mereka. Ciri-ciri individu tersebut mesti dinilai oleh doktor dalam penyediaan penilaian komprehensif perkembangan intrauterin janin.

Pada peringkat kehamilan ini, kanak-kanak juga boleh muncul dan patologi spesifik. Untuk mengenal pasti mereka dalam masa, doktor menggunakan pelbagai kaedah pemeriksaan. Juga, menggunakan gabungan beberapa kaedah penyelidikan, seseorang dapat menentukan sejauh mana pendekatan buruh itu.

Ciri-ciri anatomi janin pada masa ini

Saiz badan janin adalah kriteria yang sangat penting untuk perkembangan intrauterinnya. Untuk ukuran mereka, doktor mengambil kaedah pemeriksaan ultrasound.

Pada masa ini kehamilan, berat bayi sudah mencapai 2250-2300 gram. Pertumbuhan bayi dalam kes ini adalah kira-kira 44-46 cm.

Ibu mengandung harus memahami bahawa angka-angka ini menunjukkan. Dibenarkan dan ciri-ciri individu perkembangan kanak-kanak.

Wanita yang membawa beberapa kanak-kanak pada masa yang sama semasa mengandung sering menghadapi hakikat bahawa anak-anak mereka berkembang dengan cara yang berbeza. Sebagai peraturan, satu bayi tumbuh lebih cepat daripada yang kedua. Ini boleh membawa kepada hakikat bahawa berat dan ketinggian kanak-kanak akan sangat berbeza.

Lilit kepala bayi pada masa kehamilan ini adalah kira-kira 29-33.9 cm. Pada masa yang sama, lilitan abdomen pada masa ini adalah pada purata 26.7-32.5 cm.

Apabila melakukan pemeriksaan ultrasound, doktor pasti akan menilai petunjuk klinikal lain mengenai perkembangan janin. Oleh itu, ia mentakrifkan saiz jurulatih. Biasanya, nilai-nilainya pada masa kehamilan adalah 7.9-9.3 cm.

Penunjuk klinikal lain yang dikesan adalah saiz fronto-occipital. Nilai normalnya adalah 10-11.9 cm.

Perkembangan fisiologi

Untuk tempoh perkembangan bayi pranatal ini, banyak organ dalamannya sudah terbentuk dengan baik. Secara beransur-ansur, organ-organ sistem saraf, kardiovaskular dan pencernaan mula berfungsi. Untuk sebenar, mereka akan mula bekerja hanya selepas kelahiran bayi.

Pada masa ini, perubahan kualitatif mula berlaku di dalam tubuh kanak-kanak. Contohnya, jumlah perubahan tisu otot dan adipose. Pada peringkat perkembangan ini, jumlah lemak dalam badan bayi mencapai kira-kira 8% berat badannya.

Sel lemak diperlukan untuk badan - mereka mengumpul lemak, yang diperlukan untuk kerja aktif sistem thermoregulatory. Fungsi pentingnya adalah untuk mengekalkan suhu tubuh dan perlindungan terhadap hipotermia. Selalunya berlaku bahawa pada masa bayi termoregulasi dilanggar.

Dengan tempoh kehamilan ini, kanak-kanak yang tinggal di perut ibu saya, terdapat perubahan serius dalam sistem muskuloskeletal.Ini ditunjukkan oleh fakta bahawa tulang-tulang tubular bayi dipanjangkan.

Struktur tulang itu sendiri juga berubah. Tulang menjadi lebih padat. Pada masa akan datang, mereka akan diperkuat setiap hari.

Agar proses ini berjalan dengan baik, ibu hamil perlu memantau dengan teliti diet mereka. Makanan yang mengandungi kalsium mesti ada dalam diet hariannya.

Sebelum tempoh kehamilan ini, kanak-kanak sering kali menukar posisi mereka di perut ibu saya. Kedudukan yang paling berfaedah dan berfungsi - apabila ketua kanak-kanak itu diarahkan ke bawah sepanjang saluran genital.

Dalam sesetengah kes, pembentangan bayi mungkin berbeza. Satu pilihan itu adalah pembentangan panggul. Dalam setiap kes, doktor mesti mengambil kira lokasi kanak-kanak, kerana perlu untuk memilih taktik buruh yang betul.

Dengan tempoh kehamilan ini, bayi sudah cukup aktif. Setiap ibu masa depan boleh merasakannya. Doktor mendapati bahawa ia adalah optimum jika anak itu menolak perut ibunya sekurang-kurangnya sepuluh kali dalam 12 jam sehari.

Pada masa ini, anda boleh menentukan kematangan tisu paru-paru. Pada masa ini kehamilan, paru-paru sudah terbentuk dengan baik. Walau bagaimanapun, mereka akan memulakan kerja penuh mereka hanya selepas bayi dilahirkan.

Jika kematangan tisu paru-paru adalah cukup baik, ia akan menjadi mudah bagi bayi untuk mengambil nafas pertama ketika dilahirkan. Jika paru-paru tidak berkembang, maka pernafasan pulmonari mungkin diperlukan. Dia dikendalikan oleh neonatolog segera selepas kelahiran bayi di bilik penghantaran.

Perkembangan aktif sistem saraf pada kanak-kanak membawa kepada hakikat bahawa dia mungkin nyata emosi tidak sedarkan diri. Mereka boleh "dilihat" apabila melakukan ultrasound. Kanak-kanak cenderung mengerang atau tersenyum. Sesetengah kanak-kanak hanya boleh berpaling dari sensor ultrasonik.

Pakar percaya bahawa pada masa ini bayi mempunyai mimpi. Emosi yang dialami oleh ibu, boleh memberi impak kepada bayi. Ramai wanita sedar bahawa semasa tekanan mereka merasakan peningkatan aktiviti motor pada kanak-kanak.

Selain menilai penunjuk asas badan bayi, pakar ultrasound juga akan menilai keadaan membran janin. Oleh itu, pelbagai perubahan patologi dalam plasenta menyumbang kepada fakta bahawa semasa melahirkan anak, ibu hamil boleh mengembangkan komplikasi dan patologi tertentu.

Kemungkinan patologi dalam bayi

Untuk berkembang dan berkembang, bayi memerlukan nutrien dan oksigen. Dia membawa mereka melalui tali pusat. Organ khusus ini mengikat ibu dan bayi semasa kehamilan. Pembuluh darah memasuki tali pusat dan menyediakan badan kanak-kanak dengan semua bahan yang diperlukan.

Badan ini mungkin mempunyai saiz yang berbeza. Panjang ditentukan oleh pelbagai faktor. Sakit kepala yang terlalu pendek boleh membawa kepada perkembangan keadaan yang berbahaya bagi janin. Oleh itu, ia akan menjadi lebih sukar bagi kanak-kanak untuk bergerak sepanjang cara seks ibu semasa kelahirannya. Sebagai peraturan agar bayi tidak mempunyai penyakit berbahaya, doktor dipaksa dalam keadaan ini untuk melakukan bahagian caesar.

Kantung umbi yang terlalu lama juga boleh menyebabkan keadaan yang agak berbahaya untuk bayi, contohnya, menyerang tali pusat di leher kanak-kanak.

Perlu diingatkan bahawa Gelung umbilical boleh "mengikat" bayi bukan sahaja di leher, tetapi juga di peringkat kaki atau perut bayi Ia bergantung kepada berapa lama korda, saiz bayi, dan juga jumlah cecair amniotik.

Dengan perkembangan patologi ini, doktor semestinya menilai keadaan umum janin. Ia diambil kira sama ada kanak-kanak mempunyai tanda-tanda hipoksia (kebuluran oksigen tisu). Negeri hipoksia membawa kepada hakikat bahawa organ-organ dalaman bayi tidak mendapat cukup oksigen dan nutrien. Akhirnya, negeri ini dan menyumbang kepada pembangunan pelbagai gangguan dalam keadaan umum.

Sekiranya tanda-tanda hipoksia dalam bayi terlalu jelas dan terdapat ancaman terhadap hidupnya, doktor pasti akan mempertimbangkan keperluan untuk bantuan obstetrik segera.

Anda boleh mengetahui bagaimana seminggu 34 seorang wanita sedang mengandung wanita dalam video di bawah.

33 minggu 35 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan