6 minggu 8 minggu

7 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

7 minggu kehamilan untuk banyak yang dikeluarkan bukanlah yang paling mudah. Tidak ada keraguan lagi - kehamilan telah datang, fakta ini disahkan. Sekarang kehidupan sehari-hari ibu masa depan mula berubah dengan cepat setiap hari. Lebih terperinci tentang apa yang berlaku pada masa ini dengan bayi dan wanita, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Berapa bulan?

7 minggu kehamilan adalah istilah obstetrik. Doktor untuk kegunaan menggunakan pengiraan sistem khas - mereka mengira dari hari pertama haid yang terakhir. Oleh itu, tempoh sebenar berbeza dengan kira-kira 2 minggu, kerana dalam 14 hari pertama kitaran adalah mustahil untuk menjadi hamil kerana ketidakupayaan telur. 7 minggu dengan standard obstetrik adalah 5 minggu dari konsepsi.

Tempoh embrio adalah kira-kira lima minggu, jika ovulasi berlaku pada masa, di tengah kitaran.

Tempoh ini mungkin sedikit kurang jika ovulasi terlambat. 6-7 minggu obstetrik, yang akan dibincangkan, adalah hampir dua bulan kehamilan atau bulan kehamilan (mereka bertahan 4 minggu setiap satu). Dalam masa kalendar yang lebih konvensional bermula bulan kehamilan kedua. Tiga minggu telah berlalu sejak permulaan penangguhan. Bayi kini tidak hanya membahagikan sel, tetapi embrio yang sepenuhnya, dan dalam tempoh lima minggu dalam rahim dia berjaya.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Perkembangan embrio

The crumb masih secara rasmi dianggap sebagai embrio, tapi sebenarnya minggu ini bermula dengan tahap baru untuknya - periode neo-janin, yang akan berlangsung 2 minggu lagi. Selepas 9 minggu, bayi secara rasmi dipanggil buah-buahan. Ini 14 hari antara 7 dan 9 minggu dianggap sebagai tempoh peralihan dari peringkat embrio ke janin. Tempoh yang paling kritikal di mana prognoses mengenai kehidupan kanak-kanak dan kesinambungan kehamilan tidak ada, berakhir.

Sejak minggu ketujuh, terdapat ancaman yang kurang dan kurang untuk pembangunan dan aktiviti penting bayi, peluangnya untuk bertahan dan dilahirkan di dunia ini semakin meningkat. Banyak doktor kini tidak memanggil embrio bayi dan bercakap tentang mereka sebagai buah.

Ketinggian dan berat badan

Bayi semakin berkembang, dan begitu pantas bahawa parameternya berubah setiap hari. Semua tenaga, semua kekuatan serbuk dan tubuh ibu kini dibuang tepat pada pertumbuhan. Minggu ini pada permulaannya, pertumbuhan embrio berkisar kira-kira 2 sentimeter, tetapi menjelang akhir minggu ia boleh mencapai 5 sentimeter. Berat serbuk pada minggu ini kurang dari gram, bayi akan mula mendapat massa kemudian.

Untuk memvisualisasikan bagaimana bayinya kelihatan sekarang, perlu diingati bagaimana kacang putih kelihatan sederhana dalam ukuran - itulah yang berlaku sekarang.

Sistem saraf

Bahagian terbesar badan minggu ini adalah kepala. Dan ini bukan hanya kerana otak sedang menjalani perkembangan yang paling intensif pada masa ini. Ia menghasilkan lima buih - rongga yang sesuai dengan setiap otak. Bahan otak "menambah" dalam berat dan volume, otak dibagi menjadi dua buah hemisfera. Tiub saraf belum lagi ditutup, pembentukan sistem saraf.

Minggu ini bermula dengan perkembangan serat saraf yang akan menghubungkan "pusat kawalan" - sistem saraf pusat dan semua organ dalaman. Ia bergantung kepada bagaimana keadaan yang menggembirakan bayi berkembang pada minggu ke-7, bagaimana sistem sarafnya akan terbentuk dan akan berfungsi.

Sesetengah kecacatan kromosom kongenital, jika mereka mempunyai janin, tidak membenarkan otak terbentuk pada masa ini, bayi tersebut mati. Pada masa ini, wanita harus ingat bahawa ia tidak seharusnya terdedah kepada radiasi, toksin, kebanyakan ubat, kerana semua ini benar-benar dan tidak boleh menjejaskan pembentukan otak kanak-kanak.

Organ dalaman

Minggu ini mula membentuk penglihatan. Pundi hempedu cerebral anterior mula membesar sedikit ke hadapan. Ia adalah orang yang akan menimbulkan saraf optik dan retina. Seorang wanita perlu ingat bahawa pada minggu 7 dia tidak sepatutnya kekurangan vitamin A dan asid folikperlu untuk perkembangan organ-organ penglihatan yang betul dan sistem saraf serbuk.

Perubahan terbesar dalam tempoh ini berlaku dalam sistem pencernaan kanak-kanak. Perut, sementara satu-satunya, dibahagikan kepada bahagian utama, yang akan menjadi esofagus, perut dan pharynx sepenuhnya. Bahagian median usus mula pergi ke arah tali pusat. Belakang usus hari ini rumit, membentuk sinus urogenital dan rektum. Saluran hempedu muncul, lampiran diletakkan, dan pankreas akan mula mengeluarkan insulin pertama minggu ini.

Organ pernafasan diwakili hanya oleh trakea. Tetapi paru-paru dan bronkus sudah berlumuran dan berkembang. Tetapi satu "terobosan besar" dirancang dalam sistem kardiovaskular.

Jantung menjadi empat ruang, kini ia dapat mengepam darah ke seluruh tubuhnya. Rangkaian saluran darah mengembang, tumbuh, mengembangkan saluran darah yang besar.

Paul

Pada minggu ke 7, penggemar seks yang dikenali sebagai buah pinggang mula terbentuk di buah pinggang primer. Mereka adalah kuman kelenjar kelamin. Di tempat organ kelamin luar, hanya tubercle genital terbentuk, yang kelihatan sama sekali sama dengan lelaki dan perempuan.

Jantina ditentukan dari masa konsepsi. Kromosom pada pasangan terakhir bertepatan sama seperti XX, dan kemudian puteri kecil ditakdirkan untuk muncul, atau seperti XY, dan kemudian seorang lelaki akan dilahirkan. Walau bagaimanapun, walaupun tidak mungkin menentukan jenis kelamin dengan cara apa pun. Gonad janin tidak menghasilkan hormon seks lagi, organ kelamin luar tidak terbentuk.

Rupa

Setiap hari makhluk kecil di dalam rahim ibu akan semakin menyerupai manusia. Sementara itu, serbuk itu kelihatan seperti orang asing. Dasar-dasar mata terletak pada sisi kepala besar. Setiap hari mereka secara beransur-ansur akan "keluar" ke pusat muka - di mana pembentukan asas hidung telah bermula.

Minggu ini, telinga dalam terbentuk dan diucapkan titik-titik dengan tisu tulang rawan "menandakan" tempat-tempat di mana auricles ditakdirkan. Pada minggu 7, asas-asas gigi susu diletakkan dan rahang mula terbentuk.

Lajur tulang belakang tumbuh, minggu ini, serbuk-bintik muncul tengkuk leher pertama. Bayi mula bergerak - sementara hanya dia boleh melepaskan dan membengkok seperti ulat kecil. Pada mengendalikan gambar seperti sekop pada jari-jari dan jari-jari muncul, kuku belum terbentuk.

Ekor embrio memendekkan kira-kira dua kali, dalam dua minggu ia akan hilang sepenuhnya, bertukar menjadi tailbone biasa kepada kita masing-masing.

Kaki-kaki janin berkembang sedikit lebih perlahan daripada pegangan, hingga kaki dibentuk pada mereka, tetapi dasar-dasar seperti drop telah muncul. Ini bukan perkara paling penting sekarang. Semua kuasa bayi dan ibu minggu ini dihantar untuk menubuhkan komunikasi - membentuk aliran darah uteroplasi.

Plasenta yang masih muda tidak lebih dari 1 sentimeter tebal - ia masih belum berkembang cukup lama sebelum mengambil semua fungsi pemakanan dan perlindungan kanak-kanak.

Apa yang boleh bayi?

Pada minggu 7, bayi itu belajar pergerakan yang menarik - dia belajar menggerakkan tangan dan kereta di pergelangan tangannya sendiri. Ini adalah kelonggaran dan lanjutan dari kaki atas yang pada dasarnya bergerak dengan tangan yang pertama. Pada akhir pergerakan minggu akan lebih yakin.

Apa yang boleh menunjukkan ultrasound?

Pengimbasan ultrasound, begitu disukai oleh semua wanita hamil, tidak termasuk dalam jumlah ujian yang disyorkan pada masa ini. Jika kesejahteraan seorang wanita yang bersiap untuk menjadi seorang ibu adalah baik, tidak ada yang mengganggunya, tidak menyakiti dan tidak menimbulkan keprihatinan, anda tidak boleh melakukan ultrasound. Diagnostik sedemikian mungkin disyorkan sekiranya itu jika terdapat keperluan untuk menjelaskan sama ada terdapat kehamilan sama ada ia rahim, sama ada terdapat ancaman gangguan dan komplikasi lain.

Selalunya, pada 7 minggu, ultrasound dilakukan kepada ibu hamil, yang mengandung mungkin selepas menggunakan teknologi pembiakan yang dibantu, contohnya, selepas IVF atau inseminasi intrauterin, untuk menjelaskan sama ada bayi itu berdaya maju, sama ada dia satu atau dua atau tiga.

Jika tiba-tiba anda perlu melawat bilik ultrasound pada minggu ke-7, maka anda tidak boleh mengharapkan bahawa akan ada banyak maklumat.

Doktor pada masa ini tidak menentukan jantina, tidak mengukur parameter individu, tetapi hanya menentukan berapa banyak bayi yang berkembang, memperbaiki daya tahan mereka (denyutan jantung, pergerakan kadang kala), dan juga mengaitkan parameter ovum hingga tempoh obstetrik. 7 minggu kebidanan disifatkan oleh saiz berikut:

Diameter dalaman purata ovum pada minggu ke-7 kehamilan:

Diameter ovum (SVD, mm)

Memadankan usia kehamilan

12

6 minggu + 1 hari

13

6 minggu + 2 hari

14

6 minggu + 3 hari

15

6 minggu + 4 hari

16-17

6 minggu + 5 hari

17-18

6 minggu + 6 hari

18-19

7 minggu tepat

Bentuk ovum juga akan memberitahu anda banyak: walaupun, bujur atau bulat - ini adalah variasi norma, dan telur cacat dengan kontur kabur yang tidak rata pasti akan memberi amaran kepada diagnosis.

Untuk menjelaskan tarikh, saiz janin boleh diukur oleh coccyx-parietal, walaupun masih kecil sehingga tidak setiap mesin ultrabunyi dapat membaikinya. Jika anda bernasib baik melakukan ultrasound pada pengimbas yang baik dengan resolusi tinggi, CTE untuk tempoh ini adalah dalam piawaian berikut.

Saiz Kopchiko-parietal pada minggu ke-7 kehamilan:

KTR, mm

Apa yang sepadan dengan istilah itu

6,5-7

6 minggu + 2 hari

7

6 minggu + 3 hari

8

6 minggu + 4 hari

8,5

6 minggu + 5 hari

9

6 minggu + 6 hari

10

7 minggu tepat

Kantong kuning telur, yang belum lagi "memindahkan" plasenta tanggungjawabnya untuk memberi makan bayi, kini ditentukan dalam 4-4.5 mm. Denyutan jantung janin berada dalam lingkungan 129-146 denyutan seminit. Kadar jantung mungkin berbeza daripada julat ini, tetapi tidak melebihi 180 denyutan seminit dan tidak jatuh di bawah 110.

Pada pemantauan pengimbas ultrasound, wanita itu tidak akan melihat bayinya dalam segala kemuliaannya. Kemungkinan besar, doktor akan dapat menunjukkan ibu mengandung hanya titik gelap - ovum dan segmen antara dua mata di rongga gelap - CTE.

Apa perasaan ibu masa depan?

Segala-galanya yang berlaku di tubuh ibu masa depan kini berlaku di bawah pengaruh penyesuaian hormon. Sejurus selepas persenyawaan, pengeluaran hormon progesteron semakin meningkat, tugasnya adalah untuk memelihara bayi, mencegah rahim daripada meniup dan menolak paruh rongga, dan juga tidak membenarkan imuniti ibu untuk "melumpuhkan" embrio, yang hanya separuh daripada nama ibu.

Pada minggu ketujuh, gejala dan tanda-tanda kehamilan awal tidak lagi meninggalkan keraguan. Di bawah pengaruh hormon, pilihan rasa telah berubah.

Progesteron meningkatkan selera makan, kerana "tugas "nya juga termasuk penciptaan rizab lemak sebagai rizab tenaga penting untuk anak dan ibunya.

Kerana hormon yang mengamuk, wanita itu menjadi tidak stabil secara emosi. Suasananya berubah dari keseronokan hingga menangis dalam beberapa minit. Seorang wanita merasa tidak terlindungi, terdedah, terdedah, dia boleh mula melihat filem dan gambar yang terlalu sentimental.

Oleh kerana semua perubahan yang berlaku dengan bayi dan badan ibu, memerlukan kos tenaga yang besar, seorang wanita tepat pada waktu pagi selepas bangun dapat mulai merasa letih, letih. Pening, sakit kepala, kelemahan, loya tidak dikecualikan.

Apabila aliran darah uteroplacental mula terbentuk, kepekatan hormon hCG meningkat dengan ketara, yang membawa kepada gejala tambahan indisposition.

Perubahan hormon boleh menyebabkan petang meningkat pada suhu kepada nilai subfebril (melebihi 37.0 darjah). Selalunya, wanita melihat ini sebagai gejala sejuk yang baru, tetapi, selain daripada menggigil ringan, sensasi "pipi yang membakar" tanda-tanda penyakit lain tidak dipatuhi. Pada waktu pagi tidak ada jejak suhu.

Saiz rahim telah meningkat sebanyak separuh. Sekarang ia boleh dibandingkan dengan saiz telur angsa atau oren. Pertumbuhan rahim belum dirasakan oleh seorang wanita, ia tidak melampaui batas pelvis, perasaan berat pada bahagian bawah perut tidak timbul lagi.

Perubahan dalam tubuh wanita

Walaupun kerja harian seorang wanita tidak memerlukannya menumpukan kekuatan mental dan fizikal, penurunan prestasi pada masa ini adalah jelas. Lebih sukar bagi wanita untuk menumpukan perhatian, dia tersebar, mengantuk. Keadaan ini dianggap normal untuk usia kehamilan awal.

Sekiranya kerja wanita dikaitkan dengan pengeluaran ketepatan tinggi, maka masuk akal untuk sementara bergerak ke posisi lain. Jika kerja melibatkan pendedahan kepada bahan-bahan berbahaya, varnis dan cat, racun, Ini harus diketahui oleh majikan dan bergerak ke kerja yang lebih mudah dan lebih selamat - peluang untuk wanita hamil disediakan oleh undang-undang buruh.

Tekanan darah minggu ini mungkin di bawah normal, dan sehingga komunikasi uteroplacental biasa telah ditetapkan, ini adalah perkara biasa. Toksikosis, jika ia bermula minggu ini, dapat dilihat dalam semua "kemuliaannya".

Ramai wanita, yang bercakap mengenai toksikosis, menyiratkan mual, tetapi ia dianggap agak biasa, dan muntah, terutamanya berulang, gejala yang memerlukan nasihat perubatan.

Muntah yang berulang kali boleh disertai oleh dehidrasi, yang berbahaya bagi ibu dan bayinya. Oleh itu, toksikosis, disertai dengan muntah yang teruk, yang diulangi tidak hanya pada waktu pagi, tetapi juga pada siang hari, semestinya memerlukan pembetulan perubatan, yang boleh diberikan kepada seorang wanita di jabatan sakit ginekologi di mana dia akan menerima rujukan.

Kulit seorang wanita tidak dapat bertindak balas terhadap perubahan hormon. Minggu ini, di bawah tindakan hCG, ia menjadi lebih kerap, dan oleh itu jerawat, ruam, serpihan kulit kering yang gatal dan gatal mungkin muncul. Ketombe mungkin muncul, walaupun tidak ada sebelum ini. Sesetengah wanita mengadu kekeringan dalam faraj. Semua ini adalah variasi respon organisma ibu terhadap perubahan hormon.

Dada wanita menjadi sangat menyakitkan. Ia tumbuh pesat dan bertambah besar disebabkan oleh perkembangan tisu kelenjar, yang diaktifkan di bawah pengaruh progesteron. Puting-puting dan cangkir di sekelilingnya boleh menjadi gelap, dan tidak selalu sekata - kadang-kadang pigmentasi nampak berwarna dengan warna yang lebih sengit. Anda tidak perlu takut mengenainya. Bra sokongan yang selesa akan membantu mengurangkan sakit dada.

Usus dan organ pencernaan seorang wanita di bawah tindakan progesteron boleh mula bekerja dengan cara yang berbeza, dan oleh itu, pada minggu ke-7, peningkatan pembentukan gas, cirit-birit, sembelit, dan pedih ulu hati dapat terjadi.

Untuk mengurangkan ketidakselesaan dan simptom, seseorang harus mula makan sekarang, supaya bayi tidak mengalami defisit atau lebihan zat tertentu, vitamin, mineral, dan tubuh ibu berfungsi lebih lancar. Pemakanan yang betul sering membantu pada masa yang sama untuk menyelesaikan masalah toksemia.

Sakit

Sakit merengsa kecil di sisi rahim, serta di kawasan lumbar, tidak dianggap patologi. Intinya adalah dalam ligamen yang memegang rahim. Organ wanita reproduktif utama berkembang setiap minit, dinamik ini tidak berhenti, ligamen terpaksa menyesuaikan diri dengan pertumbuhan ini. Ini menyebabkan sakit sedikit. Secara beransur-ansur, wanita itu terbiasa dengan mereka, mereka berhenti dianggap sebagai satu pun yang menjadi perhatian.

Sakit abdomen yang lain tidak boleh dianggap normal pada minggu 7. Kerosakan merbahaya pertama, kesakitan yang teruk, di mana rahim datang dalam nada. Sindrom nyeri itu mungkin menunjukkan pengguguran terancam, kerana pada masa ini risiko sedemikian masih tinggi.

Sakit pada ancaman mengingatkan sakit pada setiap bulan, hanya sedikit lebih kuat.

Sekiranya kawasan lumbar sakit, belakang sakit, ia memberi kepada rektum, rasa sakit semakin bertambah, adalah penting untuk berunding dengan doktor, kerana dalam kebanyakan kes, jika doktor mengganggu masa, kehamilan dapat dipelihara dan dibawa ke waktu yang tepat, maka bayi yang sehat sehat dilahirkan.

Sekiranya anda mengalami sakit kepala pada minggu 7, ini mungkin disebabkan penurunan tekanan darah. Adalah penting untuk mengawalnya setiap hari, terutamanya jika seorang wanita mempunyai kecenderungan tertentu untuk hipertensi atau hipotensi sebelum permulaan kehamilan. Ini mesti dilaporkan kepada doktor di klinik antenatal, dia akan mengajar untuk mengukur tekanan pada kedua-dua tangan dan menyimpan diari kehamilan. Titik tekanan adalah penuh dengan permulaan preeklampsia - keadaan yang sangat berbahaya bagi ibu dan janin.

Tiada ubat untuk sakit dada. Mereka hanya perlu bertahan, kerana pada awal trimester kedua, mereka biasanya mereda. Pertumbuhan aktif tisu kelenjar sentiasa jatuh pada ketiga kehamilan yang pertama, seperti yang diakui oleh alam semula jadi.

Secara umum, dengan ibu mengandung pada minggu obstetrik ini pelbagai perubahan dapat terjadi, disertai dengan rasa sakit. Sekiranya seorang wanita mempunyai penyakit kronik yang terdahulu, sekarang mereka boleh menjadi lebih teruk dan merasakan sensasi yang menyakitkan.

Peruntukan

Normal untuk tempoh ini dianggap pelepasan, mempunyai warna cahaya atau warna susu, tidak berbau atau dengan sedikit bau masam. Apa-apa pelepasan lain untuk tempoh ini adalah tanda-tanda bahawa kehamilan meneruskan dengan komplikasi.

Yang paling berbahaya adalah pelepasan berdarah. Darah dalam apa jua bentuk - dari merah jambu, krim dan pelepasan coklat untuk membuka pendarahan bersih boleh bercakap tentang ancaman gangguan, keguguran spontan, gangguan plasenta atau ovum.

Sekiranya ada "daub" yang berdarah atau nipis, lebih banyak daripada sekadar mengesan, darah telah hilang, wanita itu harus segera menghubungi "ambulans" dan pergi ke hospital.

Terdapat peluang untuk menyelamatkan kanak-kanak, tetapi mereka akan berkurang dengan cepat jika wanita itu tinggal di rumah dan bukannya mencari rawatan perubatan kecemasan.

Pelepasan seperti ragi putih tebal, heterogen, dengan bau masam yang ketara, disertai dengan gatal-gatal dan ketidakselesaan di perineum dan dubur, boleh bercakap mengenai perkembangan sariawan. Penyakit ini secara langsung berkaitan dengan latar belakang hormon yang berubah.

Dalam kes ini, pastikan anda menjalani rawatan, pilihan ubat perlu membuat doktorkerana tidak semua agen antikulat dan antimikrobial dibenarkan untuk wanita dalam "posisi yang menarik".

Hijau, abu-abu gelap, coklat, tidak jelas warna pelepasan dengan bau yang tidak menyenangkan, disertai dengan gatal-gatal, pembakaran, biasanya merupakan manifestasi jangkitan kemaluan, penyakit radang organ-organ kemaluan. Mereka mesti dirawat dengan patogen khusus untuk mengelakkan jangkitan intrauterin janin.

Masalah yang mungkin berlaku

Sejak minggu kehamilan ke-7 masih agak singkat, kebarangkalian membina pelbagai komplikasi masih tinggi, walaupun fakta bahawa ancaman utama kepada kehidupan bayi telah berlalu.

Apakah masalah yang dihadapi oleh ibu mengandung minggu ini akan dibincangkan dengan lebih terperinci.

Heksoma retrochorial

Diagnosis sedemikian boleh didengar setiap kehamilan keempat. Hematoma terbentuk di ruang antara membran janin dan chorion, jika terdapat detasmen. Ruang penuh dengan darah, dan kawasan ini ditentukan oleh ultrasound.

Dalam kebanyakan kes, seorang wanita pada minggu ke-7 tidak akan belajar tentang hematoma di bilik diagnostik ultrasound, tetapi mengikut gejala pertama, yang menyebabkannya melihat seorang doktor - dengan kemunculan kecacatan coklat atau merah jambu, kesakitan menarik sedikit. Walaupun gejala yang menakutkan, dalam kebanyakan kes, kehamilan boleh dikekalkan.

A hematoma mungkin berlaku kerana seorang wanita melebihkan dirinya secara fizikal. - Meningkatkan berat badan, secara profesional terlibat dalam sukan. Seringkali, hematoma retrochorial adalah akibat dari "melompat" dalam keseimbangan hormon, gema penyakit radang organ-organ sistem pembiakan seorang wanita.

Patologi sering kali diperbetulkan pada wanita hamil yang tidak berpisah dengan tabiat buruk - merokok dan alkohol, serta wanita yang mempunyai masalah dengan pembekuan darah, terdedah kepada tekanan yang kuat.

Pelepasan dengan hematoma bukan tanda mandatori. Kadang-kadang patologi berlaku tanpa gejala sama sekali. Brown "daub" dengan patologi yang disahkan adalah tanda yang berjaya, bermakna darah dari hematoma secara beransur-ansur bergerak jauh.

Jika seorang wanita mempunyai darah merah, dan rasa sakitnya bertambah, kemungkinan besar hematoma meningkat dalam saiz dan bahaya besar bagi kehidupan anak.

Ramalan yang menguntungkan biasanya mengenai hematoma, yang tidak melebihi seperempat kawasan ovum. Sekiranya pendarahan lebih besar, semuanya bergantung kepada lokasi dan saiz sebenar hematoma. Rawatan ini bertujuan menghentikan pendarahan, kelonggaran otot-otot rahim dengan bantuan ubat antispasmodik.

Kehamilan yang belum dimajukan

Kehilangan kehamilan yang tidak dijangkakan dipanggil seperti kehamilan di mana janin berhenti berkembang dan mati, tetapi terus kekal di dalam rahim. Oleh itu Patologi kadang-kadang dipanggil keguguran kegagalan.

Terdapat banyak sebab mengapa bayi berhenti berkembang, dan tidak semuanya telah dikaji dengan teliti oleh perubatan dan sains. Antara pakar yang paling mungkin adalah patologi kromosom janin. Jika bayi, pada konsep, "mewarisi" kromosom tambahan atau mereka kekurangan, jika ia mempunyai gen mutasi yang menghalang perkembangan dan pertumbuhan penuh, maka kematian anak itu tidak dapat dielakkan.

Selain prasyarat genetik, kehamilan boleh berhenti berkembang jika racun, ubat-ubatan tertentu, racun, radiasi radioaktif, dan jangkitan mempengaruhi janin. Seringkali punca sebenar kematian serbuk pada suatu tarikh awal masih tidak dapat dikesan.

Mengesan pengguguran terlewat pada 7 minggu boleh pada dasarnya hanya pada ultrasound, yang akan menunjukkan kekurangan denyutan jantung janin dan ketara yang ketara dari norma yang bersaiz.

Minggu ini, ramai wanita pergi ke konsultasi untuk pendaftaran.Pengguguran pengguguran terlewat boleh muncul di pakar ginekologi obstetrik, yang, pada rayuan pertama, menjalankan pemeriksaan manual rahim dan serviks pada kerusi ginekologi - rahim akan kurang daripada saiz yang ditetapkan.

Jika kehamilan telah berhenti 2-4 minggu yang lalu, maka kini gejala yang jelas dapat muncul - pelepasan coklat yang menunjukkan, permulaan penolakan ovum mati.

Untuk menjaga mengandung tidak perlu sakit, sakit tidak menemani kematian janin, dan hilang secara tiba-tiba sakit dan tanda-tanda kehamilan. Jika dada itu sakit, mual, dan kemudian semua gejala tiba-tiba hilang, dada berhenti mencederakan, ini mungkin menunjukkan bahawa bayi itu "membeku". Ini boleh ditentukan oleh diagnostik ultrasound.

Kehamilan ektopik

Ectopic dipanggil kehamilan, yang berlaku di luar tempat alam semula jadi - uterus. Telur janin boleh ditanam selama 6-8 hari selepas persenyawaan, tidak ke dalam rongga rahim, tetapi perlu dipasang di dalam tiub, di serviks, di luar rahim. Malangnya, bayi seperti ini dihukum mati, tetapi sebagai tambahan kepada ini terdapat bahaya besar bagi kehidupan seorang wanita.

Jika janin yang ditanam menyebabkan pecah tiub, maka wanita boleh memulakan pendarahan dalaman secara besar-besaran, yang boleh membawa maut.

Sesetengah wanita yang tidak melakukan ultrasound sebelum 7 minggu mungkin berada dalam kegelapan, kerana semua tanda-tanda kehamilan normal akan menunjukkan diri mereka sendiri - rasa mual, pening, menangguhkan haid, perubahan bau, sakit dada. Pada masa ini, kebenaran yang dahsyat boleh dibuka kepada seorang wanita ketika mendaftar di klinik antenatal.

Pemeriksaan manual di kerusi ginekologi akan menunjukkan saiz rahim yang tidak memenuhi tempoh obstetrik, berkaitan dengan mana wanita itu akan segera dihantar ke ultrasound, di mana ternyata tidak ada telur janin di rahim.

Bergantung pada di mana janin telah ditetapkan, gejala kehamilan ektopik pada minggu ke-7 mungkin sudah nyata. Kesakitan perut, demam, gangguan usus, muntah.

Dengan penampilan kesakitan yang tajam, kehilangan kesedaran, pecah tiub fallopian adalah mungkin, seorang wanita haruslah di mana-mana kos dibawa ke hospital secepat mungkin.

Sekiranya pecah tidak berlaku, dan kehamilan ektopik dikesan semasa peperiksaan rutin dengan ultrasound, maka kebarangkalian menjaga wanita sebahagian daripada sistem pembiakan adalah tinggi. Operasi laparoskopi untuk mengekstrak janin dari tiub membolehkan anda kemudian hamil dan cukup selamat membawa anak itu. Unfavorable dianggap sebagai kehamilan serviks, yang biasanya perlu mengeluarkan keseluruhan uterus sepenuhnya.

Anembrionia

Kira-kira 15% wanita hamil didiagnosis dengan ketiadaan embrio di dalam ovum - anembrionia. Pada masa-masa terdahulu, diagnosis seperti ini sering kali tersilap, dan sudah ada ultrasound yang seterusnya menunjukkan bahawa bayi sedang berkembang, hatinya sedang berdegup. Tetapi pada minggu ke-7 obstetrik, kesilapan dalam diagnosis praktikal dikecualikan - serbuk sudah cukup besar, hampir mustahil untuk tidak melihat dan tidak mendengar degupan jantung.

Telur buah bertumbuh semasa anembryonia, saiznya bertambah, tetapi tidak ada buah di dalamnya. Pakar percaya bahawa penyebab patologi tempoh embrio awal - apabila implantasi berlaku, tetapi embrio di dalam ovum meninggal dunia.

Patologi genetik kromosom dipanggil sebab yang paling mungkin, kesan faktor negatif berbeza dari penurunan status hormon ke tekanan, dadah, ekologi yang lemah, nikotin dan alkohol, ubat-ubatan, dan radiasi. Penyebab kematian embrio pada peringkat permulaan perkembangannya biasanya tidak dapat diwujudkan.

Jika ketiadaan embrio dikesan minggu ini, ia biasanya menyebabkan trauma psikologi yang serius kepada wanita, terutamanya jika kehamilan dikehendaki dan kanak-kanak itu lama ditunggu-tunggu.Ibu semacam itu sehingga 7 minggu biasanya mempunyai masa untuk memilih nama, menjaga buaian dan kereta bayi, memutuskan pembaikan di tapak semaian, jadi berita bahawa tidak ada anak boleh mencetuskan pecahan saraf serius di dalamnya. Seorang wanita mungkin memerlukan bantuan pakar dari ahli psikiatri atau psikoterapi.

Konsol satu perkara - selepas anembryonia, kebanyakan pasangan menjadi hamil dengan cukup berjaya dan menanggung dan melahirkan bayi yang sihat tanpa sebarang masalah. Kes-kes embolisme semula - jarang.

Ancaman keguguran

Diagnosis ini di klinik wanita lebih kerap berbanding orang lain. Mengikut statistik perubatan, kira-kira 70% ibu mengandung hamil dengan ancaman penamatan, kebanyakannya didiagnosis pada peringkat awal. Sebab-sebab di mana risiko kehamilan pada bila-bila masa untuk mengganggu, boleh menjadi sangat pelbagai, tetapi kebanyakan doktor dapat mengatasi masalah ini dan membantu wanita mengatasi masa yang sukar, sambil mengekalkan kehamilan.

Sudah tentu, tiada siapa yang akan menjamin apa-apa. Kadang-kadang, walaupun usaha terbaik doktor, keguguran masih berlaku. Ini biasanya berlaku jika kanak-kanak pada mulanya ditakdirkan mati akibat kelainan kromosom, jumlah kecacatan yang menghalangnya daripada berkembang secara normal. Malangnya, adalah mungkin untuk menubuhkan ini hanya selepas kematian - Sampel tisu janin tertakluk kepada analisis genetik, yang menunjukkan adanya kelainan kromosom.

Keguguran mengancam wanita berumur 35 tahun, di ibu hamil yang berusia lebih dari 40 tahun, kemungkinan hasil buruk adalah kira-kira 40%. Dalam kumpulan risiko, wanita yang mempunyai tabiat buruk, bekerja dengan tekanan yang tetap, mengambil ubat yang tidak terkawal, penyalahgunaan kopi atau teh yang kuat, dan ibu-ibu masa depan yang mengalami penuaan fizikal yang kuat.

Seringkali keguguran adalah biasa - mereka diulangi untuk tempoh yang sama. Sekiranya kehamilan sebelum ini berakhir dengan keguguran pada minggu ke 7, pendaftaran perlu dilakukan seawal mungkin. untuk bertemu dengan "kritikal" minggu di hospital di bawah penyeliaan sepanjang masa doktor.

Kemungkinan mengancam wanita yang telah menggugurkan kandungan, termasuk pengguguran perubatan, semakin meningkat. Selepas keguguran IVF pada 6-7 minggu dan sedikit kemudian, kira-kira 25% daripada semua kehamilan berakhir. Dan pada wanita dengan imunologi Rh-konflik dengan janin, kebarangkalian keguguran adalah hampir 60%.

Keadaan yang mengancam biasanya ditunjukkan menarik sakit atau rasa "petrifikasi" abdomen bawah, rembesan yang tidak normal - berdarah, berair, succinic.

Sejuk, selsema

Progesterone, yang membantu mengekalkan kehamilan, melemahkan imuniti ibu hamil. Itulah sebabnya pada peringkat awal pelbagai penyakit virus dan bukan berjangkit sering berlaku. Sekiranya selesema atau ARVI bermula pada minggu 7, ia boleh menjadi sangat berbahaya bagi bayi, kerana di dalam badannya sekarang proses yang paling penting pembentukan otak berlaku, dan suhu tinggi meningkatkan kebarangkalian keguguran sepuluh kali ganda.

Keadaan ini rumit oleh fakta bahawa seorang wanita tidak boleh menggunakan dadah biasa untuk rawatannya, yang dia gunakan dalam kes serupa sebelum kehamilan. banyak ubat-ubatan kini dikontraindikasikan kerana mereka mempunyai kesan teratogenik (memberi kesan negatif kepada perkembangan janin).

Hubungi doktor anda pada tanda pertama jangkitan virus atau selesema. Dia akan dapat mencadangkan ubat-ubatan mana yang boleh digunakan, kaedah rakyat untuk meringankan keadaan yang boleh digunakan wanita tanpa membahayakan kanak-kanak.

Penyakit berjangkit dalam tempoh yang singkat sebagai minggu ketujuh kehamilan tidak dalam semua kes membawa kepada akibat yang tidak boleh diperbaiki, Lebih berbahaya adalah rawatan yang salah, yang mana wanita itu akan mengambil tindakan tanpa izin dan kelulusan doktor yang merawatnya.

Untuk sejuk, seorang wanita boleh mengambil manifestasi fisiologi yang cukup untuk kehamilan awal, sebagai contoh, hidung berair. Hidung tersumbat pada wanita pada minggu 7 sering tidak disebabkan oleh hipotermia atau jangkitan virus, tetapi kerana tindakan progesteron pada membran mukus. Di bawah tindakan hormon dalam tisu mula mengumpul cecair, yang membawa kepada rhinitis.

Jika kesesakan hidung dan kesukaran bernafas tidak disertai dengan gejala tambahan penyakit pernafasan akut atau ARVI, tidak ada yang perlu dikhuatiri. Hidung berair seperti ini tidak memerlukan rawatan dan tidak membahayakan kanak-kanak.

Analisis dan kaji selidik

Memandangkan kebanyakan komplikasi kehamilan dalam tempoh awal tanpa gejala, adalah disyorkan untuk wanita masuk ke klinik untuk rawatan antenatal secepat mungkin. Adalah lebih baik untuk melakukan ini pada 5-6 minggu kehamilan, tetapi minggu ketujuh adalah yang terbaik untuk pemeriksaan lengkap dan terperinci mengenai kesihatan ibu dan bayi masa depan.

Apabila anda melawat konsultasi yang boleh dijadualkan tepat minggu ini, anda perlu mengambil polisi pasport dan insurans perubatan anda dengan anda. Jika wanita telah melawat ultrasound atas inisiatifnya sendiri, maka anda harus mengambil pendapat doktor dengan anda.

Pada resepsi, doktor akan menyusun riwayat obstetrik wanita yang terperinci, menilai semua faktor risiko, menjalankan pemeriksaan ginekologi manual dan mengeluarkan arahan untuk ujian dan peperiksaan yang diperlukan semasa mendaftar. Analisis sedemikian merangkumi:

  • Ujian darah dan air kencing umum;
  • ujian darah biokimia;
  • ujian darah untuk jangkitan, antibodi kepada jangkitan TORCH;
  • ujian darah untuk HIV dan sifilis, untuk hepatitis B dan C;
  • mengikis dari serviks dan merembeskan cecair vagina pada mikroflora;
  • kolposkopi;
  • coagulogram (ujian darah untuk penentuan faktor pembekuan).

Selain itu, mengikut indikasi individu, seorang wanita boleh diberikan ujian diagnostik lain. Sekiranya terdapat keperluan untuk menjelaskan usia kehamilan, imbasan ultrabunyi dilakukan, jika terdapat kehamilan berganda yang disyaki, ujian darah untuk hCG dan ultrasound dilakukan, ujian untuk kandungan hormon - progesteron, testosteron, hormon kelenjar tiroid boleh disyorkan.

Apabila mendaftarkan seorang wanita disarankan untuk melawat doktor lain, yang akan memberikan kesimpulan tentang kemungkinan komplikasi dari organ dan sistem dalaman - ahli kardiologi, ahli terapi, doktor gigi, ahli gastroenterologi, pakar mata dan ahli otolaryngologi.

Sekiranya seorang wanita mempunyai penyakit kronik, doktor yang sesuai harus memberikan cadangan bertulis untuk ahli kandungan ginekologi tentang ciri-ciri kehamilan ini, dengan mengambil kira penyakit ini.

Cadangan kepada ibu masa depan

Untuk mengurangkan risiko komplikasi pada minggu kehamilan ketujuh akan membantu langkah-langkah keselamatan yang mudah dan tidak rumit yang wajar untuk semua wanita hamil.

Kuasa

Sekiranya 7 minggu, sudah tiba masanya untuk berfikir tentang bagaimana untuk mewujudkan pemakanan yang betul, yang akan membantu bayi untuk mendapatkan semua nutrien yang diperlukan, dan lebih mudah bagi ibu untuk menahan semua "keadaan yang menarik". Mana-mana diet diikuti oleh seorang wanita sebelum kehamilan, kini masuk akal untuk membuat penyelarasan kepadanya.

Untuk makan seorang wanita perlu pecahan - 5-6 kali sehari. Bahagian harus lebih kecil dalam jumlah, tetapi lebih lengkap dalam komposisi dan nilai tenaga.

Ia harus benar-benar meninggalkan minuman berkarbonat, mayonis, saus tomat, daging asap, sosej dan sosej. Pengambilan garam sebaiknya dikurangkan kepada 5 gram sehari - ini akan membantu mengelakkan kemungkinan mengalami gestosis dengan edema.

Ia juga lebih baik untuk menolak gula-gula kilang, coklat, jem dan jem, lebih memilih buah-buahan manis dan jus semulajadi.

Diet perlu sayur-sayuran segar, kaya serat, yang tidak hanya membekalkan tubuh ibu dengan vitamin, tetapi juga menyumbang kepada normalisasi kotoran, mencegah terjadinya sembelit.

Makanan berlemak yang dikecualikan - lemak, daging babi, kambing, banyak mentega, marjerin. Sekurang-kurangnya adalah wajar untuk mengurangkan penggunaan roti, terutamanya yang dipanggang daripada adonan pastri atau ragi. Sekiranya seorang wanita sebelum ini suka vegetarian, sekarang adalah masa untuk memperkenalkan daging daging lembu, daging lembu, daging arak ke dalam diet anda, dan ayam dan ayam belanda, kerana tanpa protein haiwan, perkembangan janin sangat sukar.

Untuk menahan pelbagai hidangan, anda perlu membeli bekas makanan khas yang membolehkan seorang wanita makan bersama mereka untuk bekerja atau belajar. Pastikan untuk memantau dan meminum - minum sehari sekurang-kurangnya 1.5 liter air bersih.

Seks

Sekiranya seorang wanita tidak mempunyai komplikasi, rasa sakit atau pelepasan patologi, jika dia tidak berisiko keguguran, maka seks pada minggu 7 bukan sahaja dibenarkan, tetapi disyorkan.

Hayat intim penuh mempunyai kesan yang bermanfaat kepada keadaan psikologi ibu masa depan. Perut belum berkembang dan tidak mengganggu, pergerakan tidak terhad, tidak lagi perlu melindungi diri sendiri.

Semua ini menjadikan wanita lebih santai, dia boleh mendapatkan lebih banyak keseronokan daripada bercinta daripada sebelumnya. Ia tidak perlu dibimbangkan oleh kanak-kanak - kehidupan intim ibu bapa sama sekali tidak membahayakan perkembangannya, tidak mengganggu dia.

Kawalan berat badan

Dari minggu ini anda harus mula mengawal berat badan anda. Banyak wanita hamil memperoleh skala lantai dan pada minggu ke-7 mereka mula menyimpan diari kehamilan, di mana mereka menunjukkan bukan sahaja berat badan, tetapi juga suhu asas, serta tahap tekanan darah.

Tidak perlu menimbang setiap hari, cukup untuk melakukan satu atau dua kali seberat (pada permulaan dan akhir minggu obstetrik ini). Anda perlu menimbang diri anda pada waktu pagi selepas tandas, mengosongkan pundi kencing dan usus, sebelum sarapan pagi.

Peningkatan biasa kini dianggap 100-300 gram seminggu. Sekiranya seorang wanita mengalami toksemia, mungkin terdapat penurunan berat badan.

Peningkatan patologi dianggap peningkatan melebihi 0.8-1 kilogram seminggu. Ini mesti dilaporkan kepada doktor untuk mencegah perkembangan wanita hamil - gestosis.

Perjalanan dan Penerbangan

Perjalanan, termasuk perjalanan udara, pada minggu 7 tidak dilarang. Pengecualian adalah kes-kes ancaman yang jelas mengenai penamatan kehamilan dan keguguran pada masa-masa awal dalam sejarah, kontraindikasi individu, yang termasuk, khususnya, masalah saluran darah dan jantung. Penerbangan dalam kes ini tidak diingini.

Semua wanita mengandung tidak disyorkan untuk menukar zon iklim pada peringkat awal. Aklimatisasi boleh agak menyakitkan dan berbahaya dari sudut pandang ancaman pengguguran.

Vitamin

Secara mandiri menyerahkan diri anda vitamin tidak berbaloi. Menurut keputusan analisis biokimia darah, doktor akan dapat menilai dengan yakin mana bahan-bahan dalam tubuh ibu masa depan tidak mencukupi. Atas dasar ini, satu atau lain-lain penyediaan vitamin ditetapkan.

Pada minggu 7, keperluan untuk vitamin A meningkat, kerana mata bayi terbentuk. Cukup untuk memasuki makanan yang kaya dengan retinol, contohnya, salad wortel segar atau hati ikan kod.

Cara hidup

Seorang wanita dalam minggu 7 mesti tidur cukup. Sudah tiba masanya untuk melupakan kerja pada peralihan malam, meminta pihak pengurusan mengubah jadual kerja ibu masa depan.

Sekiranya tiada kontra, anda boleh dan harus terlibat dalam berenang, berjalan di udara segar. Aktiviti fizikal yang berlebihan kini harus ditangani. dalam mana-mana, kelas dalam jurulatih kuasa di gym tidak ditunjukkan dengan jelas sekarang.

Ulasan hamil

Banyak wanita hamil, yang meninggalkan ulasan tentang minggu ke-7 kehamilan mereka dalam forum ibu bapa yang istimewa di Internet, mendakwa bahawa minggu ini mereka mula berfikir tentang menukar almari pakaian mereka dan bermula dengan ... kasut. Ia menjadi tidak selesa untuk memakai kasut dan kasut dengan tumit tinggi - kaki menjadi letih, dan pada waktu petang terdapat sakit di belakang dan belakang. Akibatnya boleh menjadi lebih serius, kerana rahim dengan pusat graviti yang diubah suai sering muncul dalam nada.

Oleh itu, banyak pada masa ini telah memilih sendiri kasut dengan sol rata atau tumit platform kecil.

Kebanyakan wanita melaporkan peningkatan selera makan dan gangguan tidur.

Mengenai apa yang berlaku kepada janin dan ibu masa depan pada 7 minggu kehamilan, lihat video berikut.

6 minggu 8 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan