Semua yang anda perlu ketahui mengenai minggu pertama kehamilan

Kandungannya

Mungkin tempoh kehamilan yang paling penting adalah minggu pertama. Hingga 9 minggu kehamilan, sementara tempoh embrio sedang berjalan, organ-organ bayi secara aktif diletakkan dan dibentuk, dan oleh itu sebarang gangguan negatif faktor-faktor berbahaya dalaman dan luaran boleh menyebabkan kecacatan dan meletakkan kelangsungan hidup serbuk di bawah ancaman sebenar.

Untuk mengetahui ciri-ciri minggu pertama kehamilan adalah perlu untuk tidak gugup dan bimbang tentang keadaan kanak-kanak, tetapi untuk untuk menyediakannya dengan keadaan yang paling selesa dan sesuai untuk pembangunan.

Ciri-ciri bulan pertama

Minggu pertama kehamilan bermula apabila wanita itu tidak hamil sama sekali - dengan permulaan haid, sebelum pembuahan. Ini mungkin kelihatan aneh dan bahkan tidak masuk akal, tetapi sebenarnya ini benar-benar berlaku.

Kami biasa berfikir bahawa kehamilan bermula apabila fakta berlaku, tetapi pakar obstetrik dari seluruh dunia memutuskan untuk menghitung tempoh kehamilan bukan dari ovulasi, bukan dari konsepsi, tetapi dari hari pertama tempoh haid terakhir sebelum kitaran "hamil".

Mungkin lebih tepat dan mudah untuk menghitung dari konsepsi, dan tidak akan ada kekeliruan dengan definisi usia kehamilan: bayi wujud dalam rahim untuk beberapa minggu, hari, dan ini boleh dianggap sebagai satu-satunya istilah yang betul. Tetapi masalah utama terletak pada hakikat bahawa hampir tidak mungkin untuk menentukan tarikh sebenar konsepsi, kerana wanita dewasa yang sihat yang normal mempunyai kehidupan seks yang aktif, dan ovulasi tidak selalu berlaku dengan tepat pada jam pada waktu tertentu, mungkin ada pelepasan telur kemudian atau lebih awal dari folikel .

Sesetengah wanita umumnya sukar untuk mengatakan apabila mereka mempunyai ovulasi. Itulah sebabnya diterima pakai sistem pengiraan obstetrik:

 • permulaan minggu pertama kehamilan adalah hari pertama haid yang terakhir;
 • hari pertama kelewatan tempoh seterusnya adalah minggu keempat kehamilan;
 • kehamilan berlangsung selama 40 minggu obstetrik (setiap 7 hari);
 • kehamilan berlangsung 10 bulan kebidanan (setiap kali tepat 4 minggu);
 • selama 40 minggu obstetrik, bayi menghabiskan 38 minggu (9 bulan kalendar) dalam tubuh ibu dari konsepsi hingga kelahiran.

Perkara utama yang perlu anda ketahui untuk semua yang merancang kehamilan adalah bahawa tempoh kehamilan yang sebenarnya sekurang-kurangnya 2 minggu berbeza dari obstetrik ke arah yang lebih kecil.

Oleh itu, anda tidak boleh menyalahkan doktor kerana menetapkan tarikh akhir yang salah dan cuba membuktikan yang bertentangan dengan pakar. Kedua-duanya betul: doktor yang menetapkan tempoh obstetrik, dan wanita yang mengira tempoh dari pertengahan kitarannya atau dari perbuatan seksual, jika dia yakin dia tahu bila semuanya berlaku.

Pada minggu pertama kehamilan, proses luar biasa berlaku - hanya dari satu sel mengembangkan organisma multiselular yang kompleks. Semua proses sangat halus dan halus. Kemudian, apabila bayi terbentuk, dia akan menjadi lebih terlindung, tetapi sekarang hidupnya dan kesihatan bergantung pada tingkah laku ibu, dan sebahagiannya pada kehendak kuasa yang lebih tinggi, kerana ubat masih tidak dapat menjelaskan banyak proses dan teka-teki pada masa embrio.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Konsepsi: keadaan dan peluang

Konsepsi adalah satu proses kompleks yang berlaku secara eksklusif dalam keadaan tertentu. Tetapi terdapat banyak fizik misterius dan tidak diterokai yang tidak boleh menentang undang-undang perubatan, terdapat banyak logik di dalamnya - kadang-kadang kehamilan berlaku dalam beberapa ketidaksuburan, yang doktor membuat diagnosis yang munasabah, dan dalam pasangan yang sihat untuk alasan yang tidak diketahui, konsep tidak berlaku.

Konsepsi adalah proses ringkas tetapi pendek yang hanya berlangsung lama, hanya pada masa penggabungan dua gamet - lelaki dan perempuan. Kemudian tempoh embrio perkembangan bayi akan bermula. Manusia subur sepanjang masa. Dia mampu meneruskan perlumbaan pada bila-bila masa, kecuali, sudah tentu, sihat.

Tetapi wanita berbeza - dia mempunyai keupayaan untuk hamil seorang kanak-kanak pada siang hari. Anda dengar betul - hanya beberapa hari. Begitu banyak nyawa telur. Walau bagaimanapun, spermatozoa hidup lebih lama, dan oleh itu dapat menunggu oosit pada saluran genital pada masa ovulasi, jika hubungan seksual berlaku 3-4 hari yang lalu.

Oleh itu, tetingkap subur seorang gadis atau wanita bermula 3-4 hari sebelum ovulasi yang dijangkakan dan berlangsung tepat sehari selepas itu. Oleh kerana ovulasi itu sendiri mungkin beralih dan berlaku sedikit kemudian, ia juga lazimnya untuk menambah bahagian kedua tetingkap subur (selepas ovulasi) 2-3 hari. Oleh itu, jika anda merancang kehamilan, bercinta dengan ketekunan khas adalah bernilai dari 10 hingga 16-17 hari kitaran haid.

Ovulasi pada kebanyakan wanita berlaku di tengah-tengah kitaran wanita. Sekiranya ia berlangsung selama 28 hari, maka pembebasan sel telur sedia untuk pembuasan berlaku paling kerap pada hari ke-14 kitaran, dan dengan tempoh kitaran 30 hari ia adalah 15 hari untuk menunggu ovulasi. Keadaan ini mungkin tidak dapat difahami untuk wanita dengan kitaran yang tidak teratur, tetapi ada jalan keluar juga - untuk menubuhkan masa ovulasi akan membantu diagnosis ultrasound, serta jalur ujian khas yang bertindak balas terhadap kepekatan estrogen yang tinggi di dalam badan (hormon ini memulakan proses pembebasan telur).

ovulasi

Ramai wanita mendakwa bahawa mereka merasakan dan menentukan perkiraan ovulasi dengan agak perubahan ciri dalam badan anda:

 • peningkatan hasrat seksual;
 • banyak, seperti protein ayam mentah, pelepasan dari alat kelamin;
 • pecah folikel boleh disertai dengan sedikit sakit di rantau ovari (di sebelah kanan atau kiri, bergantung kepada sama ada sel telur terbentuk di sebelah kanan atau di sebelah kiri);
 • meningkatkan kepekaan payudara.

Oosit itu meninggalkan folikel dan kekal selama sehari dalam bahagian ampulari tiub fallopian. Di sana, setelah lulus vagina dan rongga rahim, anda perlu mendapatkan sperma. Hanya jangkauan terkuat. Jutaan sel sperma mengalami kerugian besar walaupun di dalam vagina, kerana terdapat keasidan yang tinggi.

Pada masa ovulasi, perkumuhan menjadi lebih banyak dan ini dapat mengurangkan keasidan medium, yang merugikan spermatozoa. Dari masa hubungan seks dan ejakulasi hingga persenyawaan, ia boleh mengambil masa sehingga 40 minit.

Oosit mempunyai trilayers yang boleh dipercayai. Ia tidak mudah untuk menembusi pertahanan seperti itu. Serangan ini meluas, banyak sel-sel lelaki berjuang untuk hak untuk menjadi yang pertama menembusi sel seks wanita. Kepala sperma merembeskan bahan agresif yang membubarkan membran oosit, tetapi di dalam mendapat semua yang sama. Apabila ini berlaku, membran oosit menjadi tidak dapat ditembusi oleh orang lain. Spermatozoa yang "malang" akan dihukum mati.

"Yang bertuah" melepaskan ekornya yang diperlukan untuk bergerak, dan gabungan sel bermula. Semua maklumat tentang orang masa depan yang baru sedang dibentangkan sekarang.: jantina, minat dan keutamaannya, kecenderungan untuk penyakit tertentu. Genom mengandungi maklumat mengenai warna rambut, kulit, pertumbuhan dan kulit wajah masa depan.

Telur itu sendiri menjadi zigot - ini adalah peringkat pertama perkembangan bayi. Hanya satu sel, tetapi di dalamnya - seluruh alam semesta.

zygote

Sudah pada tahap ini, pelbagai anomali dan kesulitan mungkin timbul, yang, bagaimanapun, wanita tidak dapat mempengaruhi, mereka berlaku di peringkat genetik, akibat dari anomali seperti kebanyakannya keseluruhannya.

Jika seorang wanita mempunyai kualiti telur yang kurang baik atau ciri-ciri fungsinya sperma pasangannya berkurangan, konsepsi mungkin tidak berlaku sama sekali. Walaupun gabungan sel berlaku, mungkin ada kesilapan dalam penstrukturan pasangan kromosom organisma baru - jika strukturnya patah dalam 21 pasang, contohnya, bentuk embrio dengan penyakit Down. Sekiranya tidak satu tetapi dua sperma masuk ke dalam oosit, embrio dibentuk triploid dengan lebih banyak pasangan kromosom daripada yang diperlukan.

Embrio sedemikian tidak boleh berkembang dan berkembang. Gangguan morfologi sperma juga meningkatkan kemungkinan mutasi dan kelainan kromosom. Dalam kes ini, embrio akan berkembang, tetapi tidak lama, sebagai sebahagian daripada anomali. Selalunya, semuanya berakhir dengan keguguran pada masa yang paling awal atau pengguguran tidak dijawab.

ketiadaan embrio di ovum
tergelincir gelembung

Kebarangkalian konsepsi meningkat pada pasangan muda yang menjalani gaya hidup sihat, mengambil vitamin dan asid folik. Peluang menjadi ibu bapa lebih tinggi jika pasangan itu tidak menggunakan pelincir intim semasa hubungan seks, tidak menggunakan douching. Secara umum, peluang untuk mengandung anak dalam setiap kitaran dalam pasangan muda yang sihat adalah sekitar 11%. Dengan umur, angka ini menurun.

Sekitar 60% pasangan hamil dalam tempoh enam bulan, 30% pasangan boleh hamil dalam tempoh setahun. Pada wanita selepas 35 tahun, kebarangkalian menghidap kembar adalah lebih tinggi daripada kalangan orang muda - 25%.

Simptom implan

Agar kehamilan berlaku, persenyawaan yang berjaya sahaja tidak mencukupi. Ia perlu dari tiub fallopian, di mana semuanya berlaku, embrio selamat masuk ke rahim dan membetulkannya di sana, kerana alam tidak menyediakan apa-apa bearing janin di mana-mana tempat lain.

Semua yang akan berlaku sekarang, akan mula menyumbang kepada proses ini. Progesteron dikeluarkan - hormon bahawa endometrium (lapisan dalaman organ wanita reproduktif) perlu menyediakan untuk implantasi. The vieti tiub fallopian sedang bergerak dan menolak zygote ke bawah. Dengan sendirinya, telur bukan sahaja yang terbesar, tetapi juga sel yang paling "malas" badan - ia tidak tahu bagaimana untuk bergerak.

Zygote 28-30 jam pertama sibuk nukleasi. Ia dihancurkan (tidak dibahagikan!), Jumlah sel baru berkembang akibat penghancuran, dan saiz sel asal tetap sama. Sepanjang masa ini, ia perlahan-lahan didorong keluar ke rahim.

Pada kira-kira 4 hari embrio, yang sudah mempunyai kira-kira 16 sel, memasuki uterus. Dia kini menjadi morula. Dan pada hari ke 5, ia menjadi blastocyst. Blastocyst adalah berenang percuma selama 2-3 hari. Ia tidak tetap dan hanya terapung di dalam rahim. Pada masa ia datang masa untuk melekat pada dinding rahim, terdapat sehingga 200 sel.

blastocyst
implan

Melekat pertama berlaku. Embrio melekat pada endometrium dengan cangkang luar, dan kemudian cangkang ini mula mengeluarkan bahan khas yang membubarkan sel endometrium, jadi telur yang disenyawakan tenggelam ke dalam endometrium. Vili lapisan luar bersambung dengan saluran darah yang rosak dan mula memberi makan bayi dengan nutrien dan oksigen dari darah ibu. Proses implantasi dari melekat pada implan mengambil masa kira-kira 40 jam.

Vili, jika implantasi adalah normal, mula menghasilkan hCG hormon, yang harus mengekalkan tahap progesteron yang tinggi dan dengan itu mencegah timbulnya haid. Segala-galanya berlaku kira-kira 7-8 hari selepas persenyawaan.

Ramai wanita tidak merasakan implantasi sama sekali, jangan menganggapnya.Tetapi mereka yang memperhatikan badan mereka, dan telah merancang kehamilan untuk masa yang lama, tahu bahawa kira-kira sepertiga wanita secara teorinya boleh merasa gejala berikut:

 • rasa logam di dalam mulut;
 • sensasi haba atau menggigil;
 • sakit kepala;
 • perubahan mood;
 • pendarahan sedikit seminggu selepas ovulasi (implantasi pendarahan alam semula jadi, lebih seperti warna coklat atau warna merah pada siang hari);
 • peningkatan suhu badan sehingga 37 darjah;
 • sakit sakit yang lemah di bahagian perut.

Mengesan kitaran mereka dan graf utama suhu basal, boleh diperhatikan pada hari implantasi penurunan mendadak dalam BT (puncak ke bawah), yang disebut penarikan implan. Gaya hidup wanita tidak banyak mempengaruhi hasil implantasi. Kebarangkaliannya bergantung pada keadaan kesihatan, pada latar belakang endokrin, pada kehadiran atau ketiadaan kelainan kromosom pada embrio.

Ia penting! Pada masa implantasi, 3-4 minggu hamil kehamilan sudah dijalankan.

Salah satu akibat yang paling serius mengenai gangguan implan adalah kehamilan ektopik. Jika zigot itu gagal mencapai rahim, ia boleh menyelesaikan di dalam tiub atau kemudian menetap di serviks. Dalam kes ini, perkembangan bayi mungkin hanya selagi saiznya sangat kecil. Kemudian keadaan akan mengancam wanita itu.

Buah tidak menyimpannya. Ia perlu untuk menyelamatkan seorang wanita dan kesihatan reproduktifnya, dan dengan itu semua usaha pakar perubatan bertujuan untuk membina dan menghapuskan kehamilan ektopik sedini mungkin.

Tanda awal kehamilan

Ia sering berlaku bahawa seorang wanita berfikir tentang gejala-gejala kehamilan yang berlainan dengan ketiadaan kehamilan itu sendiri. Biasanya wanita "dosa" ini yang benar-benar ingin menjadi ibu. Oleh itu, penilaian tanda-tanda sebelum kelewatan itu harus dirawat lebih kritis. Secara teorinya, mereka boleh, tetapi hanya dalam wanita yang sangat sensitif, dan peraturan ini tidak terpakai kepada semua orang tanpa pengecualian. Selalunya wanita memberi perhatian kepada gejala tersebut.

 • Hidung berair. Hidung meletakkan, tetapi tiada pelepasan. Fenomena ini mungkin dikaitkan dengan tahap progesteron yang tinggi, yang menyumbang kepada pengekalan cecair dalam tubuh dan menyebabkan melonggarkan semua membran mukus, termasuk saluran hidung.
 • Masalah tidur. Keinginan untuk tidur secara berterusan atau insomnia mungkin juga disebabkan oleh perubahan dalam latar belakang hormon.
 • Mood khusus ketidakstabilan emosi. Ia adalah kesan sekunder pada jiwa manusia yang mempunyai progesteron. Ramai orang bahkan sebelum keterlambatan menunjukkan bahawa mereka telah menjadi sangat sentimental dan menangis atau, sebaliknya, mudah marah.
 • Ketenangan dalam perut sensasi kembung. Sudah tentu, adalah mustahil untuk mengiktiraf secara langsung kehamilan berdasarkan ini, tetapi banyak yang menggambarkan kesejahteraan mereka pada satu masa awal, menunjukkan perasaan seperti itu. Sebelum penangguhan, ia sering menarik perut bawah, seperti semasa haid, tetapi tidak berlaku semasa haid. Ini disebabkan peningkatan peredaran darah di organ pelvis selepas implantasi embrio.
 • Dada semakin besar dan menyakitkan. Secara visual, payudara di ambang haid kelihatan hampir sama seperti sebelum penundaan, sekiranya berlaku kehamilan. Tetapi puting susu menjadi lebih sensitif. Wanita yang pernah melahirkan dan diberi susu ibu mungkin melihat titisan colostrum, tetapi ini tidak perlu. Seringkali, dada tidak bertindak seperti biasa: jika sebelum haid itu tegang, maka ia menjadi lebih lembut sebelum kelewatan dan sebaliknya.
 • Cirit-birit, cirit-birit, mual. Tanda-tanda ini tidak tipikal dari segi awal, dan, sebaliknya, tidak dikaitkan dengan kehamilan, tetapi dengan keracunan makanan atau gangguan usus. Tanda-tanda awal toksikosis jarang muncul sebelum penundaan, dan wanita mula mual pada waktu pagi. Tetapi sembelit dan pedih ulu hati mungkin, kerana progesteron melegakan otot bukan sahaja rahim, untuk mengelakkan nada, tetapi juga organ-organ saluran penghadaman.

Untuk mencari tanda-tanda awal kehamilan, adalah penting untuk memberi perhatian kepada gejala-gejala sejuk. Biasanya, walaupun beberapa hari sebelum penangguhan itu, seorang wanita mungkin merasa menggigil, perhatikan kenaikan suhu pada waktu malam atau selepas makan malam hingga 37 darjah. Ramai orang berfikir bahawa mereka sakit dengan ARVI. Sebenarnya berurusan dengan mengurangkan imuniti. Ini adalah bahagian penting dalam kerja progesteron. Sekiranya anda tidak menahan imuniti ibu, dia boleh menolak janin.

Adalah penting untuk tidak mengambil antibiotik atau ubat lain pada peringkat ini. Hadkan diri anda untuk memanaskan teh dan permaidani lembut. Hanya sakit tekak yang dikembangkan memerlukan rawatan (perubatan!).

Selalunya wanita menyedari sakit kepala, kesakitan belakang, pembengkakan spesis, herpes. Pelepasan pada minggu pertama tidak berbeza dengan yang biasa - tidak tekstur mahupun jumlahnya. Mereka putih atau tidak berwarna, kecil, tidak berbau, tidak gatal. Sehubungan dengan pengurangan imuniti, tekak boleh sakit, cystitis muncul. Sering kali, kencing boleh menjadi tanda penyakit sistem genitouriner, dan tanda kehamilan awal.

Dipercayai mengetahui tentang kehamilan akan membantu ujian darah untuk hCG - ini adalah kaedah diagnostik yang paling awal yang mungkin. Anda boleh mengambil apa-apa analisis 3 hari sebelum tarikh haid dijangkakan. Dua jalur pada adunan lebih baik untuk melihat pada hari pertama penangguhan atau selepas itu. Dalam darah, chorionic gonadotropin meningkat lebih cepat daripada dalam air kencing.

Cadangan utama pakar dalam menentukan kehamilan adalah tidak tergesa-gesa. Ia juga penting untuk menghilangkan kebimbangan sehinggalah apabila ia mungkin dapat mengesan kedudukan "menarik" secara tepat kerana tekanan di mana wanita berada dalam untuk masa yang lama selepas ovulasi memberi kesan negatif terhadap perkembangan serbuk, dan minggu-minggu pertama ini sangat penting dia

Tempoh embrio

Bayi, yang bertubuh di dinding rahim, menerima status embrio. Ia berat setengah gram dan tidak melebihi satu setengah milimeter tinggi. Tetapi sudah pada skala yang kecil, peristiwa kepentingan sejagat berlaku:

 • selepas implantasi, kelopak germinal terbentuk, yang akan menjadi kulit, organ anak;
 • walaupun sebelum penundaan ibu, bayi mula membentuk hati, dan pada kehamilan 5 minggu (seminggu setelah permulaan penundaan) ia mulai mengalahkan;
 • pada minggu 6, tiub neural dan sistem imun terbentuk;
 • Sistem saraf mula terbentuk pada minggu ke-7 kehamilan dan terus berbuat demikian sehingga dan selepas kelahiran;
 • organ penglihatan mula diletakkan pada 7 minggu, pada masa yang sama organ-organ pencernaan dibentuk.
 • Sel-sel kuman terbentuk pada kehamilan 6 minggu;
 • toksikosis yang paling sering bermula pada wanita apabila plasenta utama muncul - pada minggu 7;
 • Semua organ terbentuk pada minggu ke-9 kehamilan.

Pada ketika ini, tempoh embrio berakhir. Bayi masuk ke dalam janin, menjadi janin. Kini plasenta akan melindungi dia, dan angina dan selesema ibunya, cacar air dan herpes akan menjadi kurang menakutkan baginya daripada dalam sembilan minggu pertama. Pada akhir trimester pertama, seorang wanita akan dapat mengambil ubat-ubatan yang sebelum ini dilarang, secara semula jadi, dengan berunding dengan doktor. Organ dan sistem akan berkembang dan meningkatkan interaksi fungsional mereka sepanjang minggu kehamilan.

Minggu yang paling berbahaya pada trimester pertama - 2-3, 6-7, 8-9. Punca yang boleh menjejaskan perkembangan janin dalam minggu pertama banyak:

 • penyakit maternal kronik;
 • sentuhan dengan cat, varnis, debu gipsum, bahan radioaktif;
 • merokok dan mengambil alkohol, dadah;
 • tekanan kronik dan kurang tidur;
 • ubat dengan kesan teratogenik.

Soalan Biasa

Terdapat persoalan yang berlaku lebih kerap daripada yang lain, kerana keadaan sangat di mana wanita jatuh pada tahap awal hampir sama.

Alkohol, merokok

Kesan alkohol amat berbahaya. sekiranya seorang wanita secara sistematik minum, yang mengubah set sel-sel germanya.Tidak kurang berbahaya, dan mutasi alkohol DNA spermatozoa pada lelaki. Sekiranya kedua-dua pasangan itu bukan ahli alkohol, dan membiarkan segelas wain sebelum mengandung, tidak ada yang mengerikan. Untuk DNA bermutasi, anda perlu minum gelas dan panjang.

Kehamilan tidak selalu dirancang, dan ini tidak bermakna wanita tidak mahu kanak-kanak. Tetapi selepas terkejut dengan jalur di atas doh, dia dapat mengingat bahawa dia mengambil alkohol selepas pembuahan kerana ketidaktahuan dalam keadaan sebenar. Sebelum implan (minggu pertama selepas ovulasi), kanak-kanak tidak menerima pemakanan daripada darah ibu. Baginya, alkohol dalam darahnya tidak kelihatan.

Kemudian alkohol menjadi berbahaya, tetapi sekali lagi ia bergantung kepada kuantiti dan kualiti. Pada kanak-kanak, walaupun embrio yang sangat kecil, mekanisme pampasan yang sangat baik. Jangan bimbang, perkara utama adalah untuk berhenti minum selepas kehamilan telah menjadi jelas.

Kehidupan seks

Anda tidak boleh takut hubungan seksual pada peringkat awal kehamilan, kerana orgasme membantu meningkatkan mood seorang wanita, mempunyai kesan positif pada peredaran darah organ panggul. Kehidupan seks adalah berguna, menyenangkan dan menolaknya pasti tidak berbaloi. Pengecualian adalah situasi apabila seorang wanita berisiko keguguran, ketika kehamilan adalah disebabkan oleh IVF. Dalam kes ini, rehat seksual ditunjukkan.

Perjalanan

Tiada sekatan ke atas perjalanan melalui udara atau kereta api pada minggu pertama kehamilan.

Tetapi bagi wanita yang mengalami pengguguran terancam atau kehamilan IVF, lebih baik tidak untuk terbang pesawat, tetapi untuk memilih apa-apa jenis pengangkutan darat. Penerbangan untuk mereka boleh berbahaya.

Bilakah pergi ke doktor?

Berair yang berair, hijau atau berwarna abu-abu, mengalir darah atau berlebihan pada minggu pertama kehamilan - sebab yang baik untuk segera mendapatkan bantuan perubatan. Sehingga 85% kehamilan yang berisiko boleh diselamatkan jika seorang wanita menerima bantuan tepat pada masanya. Adalah lebih baik untuk didaftarkan di klinik antenatal sebelum ini - ini akan membolehkan anda menjalani semua peperiksaan tanpa tergesa-gesa, dan jika patologi dikenal pasti, peluang untuk mendapatkan hasil yang berjaya akan meningkat dengan ketara.

Adalah lebih baik mendaftar pada 6-7 minggu kehamilan atau yang lewat, tetapi tidak lewat dari 12 minggu.

Petua dan tip berguna

    Marilah kita berpegang pada beberapa petua yang akan membantu wanita menyelamatkan anak pada bulan-bulan pertama dalam hidupnya.

    • Tarikh awal - bukan masa terbaik untuk rawatan pergigian. X-ray mungkin diperlukan semasa melawat doktor gigi, dan radiasi pengionan sekarang dikontraindikasikan. Oleh itu, fluorografi tidak boleh dilakukan.
    • Tidak berbaloi pada minggu pertama berjemur di solarium, tinggal lama di matahari terbuka, lawati rumah mandi dan sauna.
    • Sekiranya seorang wanita masuk sukan, perlu mengurangkan bebantetapi tidak banyak. Mengelak, mengangkat berat, melompat adalah dilarang. Kolam berenang, berjalan, yoga.
    • Jika seorang wanita mengambil "Duphaston" sebelum pembuasan, pastikan untuk harus terus mengambil dadah dan selepas itu. Waktu yang tepat akan menunjukkan doktor yang menghadiri, dan tidak mengkaji di Internet.
    • Makan dengan baik dan betul. Tambah lebih banyak daging, sayuran, buah-buahan untuk diet anda. Ambil vitamin jika perlu. Jangan lupa tentang asid folik. Sekiranya mengalami toksik, makan fraksional.

    Bagaimana bayi anda berkembang pada minggu pertama dapat ditemui dalam video ini.

    Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
    Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

    Kehamilan

    Pembangunan

    Kesihatan