29 minggu 31 minggu

30 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

30 minggu kehamilan dipenuhi dengan kerja dan urusan. Kebanyakan wanita mengandung menjalani cuti bersalin, tetapi menerima hospital didahului dengan ujian lulus dan peperiksaan penuh. Minggu ini adalah cara terbaik untuk berhati-hati merancang masa yang tinggal sebelum penghantaran. Lebih lanjut mengenai dia - dalam bahan ini.

Berapa bulan?

Permulaan minggu ke-30 adalah minggu penuh 29 obstetrik. Terdapat trimester ketiga - tempoh yang paling sukar untuk membawa bayi, memerlukan kesabaran dan ketenangan dari seorang wanita. 29-30 minggu kebarangkalian - ini adalah tujuh bulan mengandung mengikut piawaian kalendar dan sudah 7.5 bulan oleh standard obstetrik.

28 minggu berlalu dari konsep, dari masa penangguhan - 26 minggu. Ramai wanita mengakui bahawa mereka sudah bosan dengan "mengandung." Sehingga hari lahir yang dijangka kekal kira-kira 10 minggu. Tetapi kelahiran itu sendiri mungkin akan berlaku lambat laun daripada hari ini, kerana hanya 5% wanita melahirkan di DA.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Rasa seorang wanita

Kebanyakan wanita hamil memasuki minggu ke-30 kehamilan mereka dengan pelepasan ketara. Di sebalik "sempadan" ini adalah masa yang bebas dari kerisauan kerja, keperluan untuk bangun sebelum loceng penggera, masa seorang wanita dengan hati nurani yang jernih dapat mengabdikan dirinya dan anaknya yang belum lahir. Adalah mungkin untuk melakukan semua aktiviti yang dirancang - untuk menyelesaikan susunan bilik kanak-kanak, untuk membeli mas kahwin untuk bayi.

Wanita kini semakin memerlukan rehat. Dia cepat letih, dia mempunyai banyak sensasi yang menyebabkan ketidakselesaannya. Tanpa bantuan luar tidak cukup. Tetapi walaupun ini, wanita itu gembira, tidak lama lagi dia akan bertemu dengan bayi dan status baru - status ibu. Apa perasaan yang boleh menemani istilah ini, kami akan memberitahu secara terperinci.

Pergerakan janin

Pada minggu 30, ramai wanita ketawa, mengingatkan pengalaman mereka dua bulan lalu. Kemudian sentiasa bimbang tentang bagaimana untuk tidak mengelirukan pergerakan bayi dengan motilitas usus. Sekarang pergerakan bayi tidak dapat dikelirukan dengan apa-apa - ia kuat, kuat, dan kadang-kadang agak menyakitkan untuk ibu masa depan.

Pada minggu ke 30, perturbation menjadi sedikit kurang. Bayi tidak lagi begitu luas dan bebas di rahim, dia tidak lagi mempunyai pergerakan aktif seperti sebelumnya. Tetapi kekuatan pergerakan meningkat, tendangan dan tol dirasakan lebih jelas. Siri gerakan telah menjadi lebih pendek. Sekiranya sebelum ini kanak-kanak itu aktif menggosok selama beberapa minit, dan kemudian dia mengambil "jeda", kini siri ini boleh terdiri daripada hanya 1-2 gerakan.

Ibu jelas merasakan bagaimana bedak itu berubah dan tanpa masalah dapat menentukan di mana dia kini mempunyai pantat, dan di mana - kepala. Pergerakan bayi sudah jelas terlihat oleh orang lain, dan ini menyebabkan kegembiraan - perut tiba-tiba mula bergerak.

Ramai yang mahu menyentuh dan merasakan bagaimana bayi ditekan. Jangan biarkan orang yang tidak dikenali menyentuh perut mereka jika tidak menyukainya. Jangan ragu untuk muncul tidak sopan.

Minggu 30 merujuk kepada tempoh aktiviti terbesar bayi. Sedikit kemudian, selepas 32 minggu, pergerakan akan menjadi lebih kecil.Ini disebabkan bukan sahaja fakta bahawa remah-remahnya tumbuh dengan kuat, dan rahim melambatkan kadar pertumbuhannya, tetapi juga kerana sistem saraf bayi terus bertambah baik dan ia mengawal pergerakannya lebih baik dan lebih baik setiap hari.

Kanak-kanak mempunyai rutin hariannya. Dia sedang tidur, bangun, bermain, bercakap dengan ibunya. Menjelang minggu ke-30, wanita biasanya telah mempelajari secara terperinci rutin harian anak mereka. Dengan kacau, bayi berkomunikasi dengan ibunya, menunjukkan bahawa dia tidak selesa, lapar, bosan. Ia juga adalah keseronokan untuknya untuk mengetuk telapak tangan ibunya dengan kaki dan tangannya jika seorang wanita meletakkan tangannya pada perutnya dan sedikit sebatan. Ramai kanak-kanak berkomunikasi dengan ayah masa depan dengan cara yang sama.

Aktiviti bayi kini dipengaruhi oleh banyak faktor yang berbeza. Ia sensitif terhadap perubahan dalam cuaca - kanak-kanak menikmati hari yang lebih cerah dan cerah lebih daripada hujan dan bersalji. Dalam cuaca buruk, dia lebih suka tidur. Kegembiraan ibunya menyebabkannya menghasilkan seratonin. Bayi hormon ini mendapat melalui aliran darah dan juga bermula dengan "aktivnichat". Kesedihan atau perasaan ibu menyumbang kepada pengeluaran hormon tekanan, mereka juga menerima seorang anak yang menjadi lebih tenang pada hari-hari tersebut.

Selepas makan tengah hari yang lazat, ibu yang makan dengan keseronokan, bayi lebih aktif. Apabila seorang wanita lapar, dia dapat mengingatkan dia tentang keperluan untuk makan tajam dan menuntut tendangan dari dalam. Menjelang minggu ke-30, sifat bayi - aktif atau tenang - tidak diragui. Pada waktu malam, semua bayi diaktifkan, dan ini sangat normal. Pada 30 minggu seorang wanita semestinya menyimpan kiraan harian pergerakan bayi.

Kiraan pergerakan

Aktiviti motor bayi tidak stabil. Oleh itu, pengiraan mestilah "fleksibel", setia. Seorang wanita perlu mengambil kira semua faktor - cuaca, keadaan kesihatannya sendiri, dan sebagainya. Jangan lupa bahawa penurunan aktiviti pada minggu ke-30 adalah benar-benar normal.

Jangan menganggap bahawa pengiraan gangguan hanya diperlukan oleh doktor yang menegaskan ini. Ini perlu terutamanya untuk wanita itu sendiri. Tenanglah untuk keadaan bayi - asas latar belakang psikologi normal ibunya. Jika pergerakan tidak normal, wanita akan dapat melihatnya dengan cepat dan berunding dengan doktor tanpa berlengah-lengah.

Biasanya, pergerakan itu direkodkan dalam jadual khas, yang boleh didapati di klinik antenatal atau dimuat turun dari Internet.

Tetapi anda boleh memasukkan data dalam buku nota biasa. Perkara utama adalah tidak lupa untuk membawa keputusan ini kepada anda untuk penerimaan di klinik antenatal. Adalah mungkin untuk mempertimbangkan perturbasi sebagai salah satu kaedah yang sedia ada:

 • Kaedah Pearson - perhatikan setiap pengaduan kesepuluh, bermula pada pukul 8 pagi atau 9 pagi dan hingga jam 20.00 atau 21.00. Norma - tidak kurang daripada 10 pergerakan janin dalam setengah jam semasa tempoh terjaga.
 • Kaedah Cardiff - tandakan sepuluh penolak selama 12 jam. Norm - 10 episod dalam masa yang diperuntukkan.
 • Kaedah Sadowski - Perhatikan jumlah pergerakan dalam masa 1 jam selepas wanita makan. Norm - sekurang-kurangnya 4 gerakan.

Untuk mengelakkan kekeliruan dengan pelbagai kaedah, banyak pakar bedah pakar kandungan di klinik antenatal mencadangkan kaedah pengiraan sejagat tunggal. Apabila ia direkodkan pergerakan dalam tempoh aktiviti bayi. Normal selama 30 minggu dipertimbangkan jika kanak-kanak membuat enam pergerakan sejam, 10 - selama 6 jam, 24 episod aktiviti - selama 12 jam.

Bagaimana cara mengira pergerakan, bagaimanapun, tidak selalu menjelaskan. Oleh itu, ibu-ibu masa depan mempunyai banyak masalah yang berkaitan dengan ini. Kiraan yang betul tidak bermakna cegukan. Kanak-kanak sering menyerang, tetapi untuk kacau ia tidak boleh dipertimbangkan. Untuk satu kacau mempertimbangkan siri pergerakan, jika mereka konsisten. Contoh: bayi menendang ibunya di tulang rusuk dengan kakinya dan tersenyum - ini satu kacau, dan jika dia tidak hanya ditendang, tetapi kemudian bertukar dengan tubuhnya, ini juga satu kacau, dan bukan dua, seperti yang difikirkan oleh beberapa wanita hamil.

Penyebab penyimpangan dalam tingkah laku kanak-kanak pada minggu 30 mungkin berbeza.Pelanggaran aktiviti yang paling biasa - akibat hipoksia, kebuluran oksigen. Bayi boleh menghantar korda itu sendiri, keterlambatan boleh berlaku, dan kekurangan plasenta, konflik rhesus antara ibu dan kanak-kanak, najis plasenta, dan tabiat buruk ibu - merokok atau minum alkohol boleh menyumbang kepada hipoksia. Pada peringkat awal hipoksia, bayi bergerak lebih kerap daripada biasanya, pergerakannya tajam, menyakitkan, dia cuba mengurut plasenta dengan tangannya, cuba meningkatkan jumlah oksigen. Dalam hipoksia yang teruk dan berpanjangan, kanak-kanak, sebaliknya, berkurangan.

Sebilangan kecil gerakan membolehkannya untuk menyelamatkan oksigen. Tindakan ibu yang akan datang, yang menyedari bahawa bayi bergerak pada 30 minggu berbeza, harus terdiri dalam lawatan awal ke dokter. Anda tidak boleh teragak-agak.

Doktor akan membuat cardiotocography, imbasan ultrasound dengan doppler, menilai aliran darah, ketelusan air, lokasi kord pusing dan membuat kesimpulan tentang kesejahteraan bayi. Dalam sesetengah kes, dengan hipoksia teruk, seksyen caesarean kecemasan boleh dilakukan minggu ini untuk menyelamatkan nyawa kanak-kanak.

Masalah mood dan psikologi

Suasana seorang wanita pada minggu 30 dicirikan oleh latar belakang yang membimbangkan. Perubahan luar melibatkan kegelisahan dalaman, kerapuhan menjadikan wanita lebih mudah terdedah, tidak seperti percaya diri seperti dahulu. Di samping itu, terdapat pelbagai ketakutan. Pada 30 minggu, yang paling biasa adalah ketakutan pada melahirkan anak, termasuk pramatang, ketakutan komplikasi dan seksyen cesarean yang mungkin, ketakutan untuk tidak pergi ke hospital dalam masa jika kelahiran tiba-tiba, dan ketakutan buang air besar.

Untuk takut melahirkan anak tidak perlu, anda perlu bersedia untuk mereka. Pakar psikologi dinasihatkan untuk berhenti membaca "kengerian" mengenai proses bersalin, dan sebaliknya mendaftar kursus untuk ibu hamil di klinik antenatal dan mula menghadiri kelas-kelas yang berpengalaman pakar obstetrik mengajar untuk bernafas dengan betul, untuk menolak, untuk memberitahu bagaimana untuk membezakan palsu daripada yang sebenar ada di hospital.

Seorang wanita tidak perlu takut ketakutannya, ia agak semula jadi. Tetapi adalah mustahil untuk berdiam diri mengenainya. Anda harus membincangkan kebimbangan anda dengan ibu bapa, suami, dan ahli psikologi anda. Perkara utama adalah bahawa kengerian digantikan dengan menunggu tenang dan fokus.

Bahagian pernafasan ketakutan juga tidak berbaloi. Operasi berlaku di bawah anestesia umum atau epidural; kanak-kanak yang dilahirkan dengan cara ini tidak akan berbeza dalam apa cara daripada perkembangan kanak-kanak yang dilahirkan dengan cara tradisional. Pemulihan selepas seksyen cesarean agak cepat, dan tidak ada masalah dengan penyusuan. Jika seorang wanita ditunjukkan kaedah penyampaian ini, anda tidak perlu takut bahawa masalah kemudian akan timbul dengan kelahiran kedua atau ketiga.

Tidak semestinya kehamilan kedua akan berakhir dengan operasi. Sesetengah wanita berjaya melahirkan sendiri selepas bahagian cesarean yang pertama.

Ketakutan untuk tidak sampai ke hospital pada masa adalah salah satu yang paling kuat. Penyediaan yang betul akan membantu untuk mengatasinya. Beg pra-dipasang dengan perkara-perkara dan dokumen, kad pertukaran yang ditandatangani di hospital bersalin, panggilan tepat pada masanya untuk "Bantuan Pertolongan Pertama" - ini praktikal semua yang diperlukan untuk mempunyai bayi tidak di dalam kereta atau di rumah, tetapi di institusi perubatan di bawah pengawasan perubatan.

Ketakutan untuk mengosongkan usus kini boleh mengejar walaupun mereka yang tidak mengalami sembelit atau buasir. Tidak membuang air kecil itu sendiri adalah mengerikan, tetapi cubaan, kerana, pada pendapat banyak wanita hamil, mereka boleh menyebabkan melahirkan anak. Malah, tidak. Tiada apa yang perlu ditakuti. Untuk mendaki dengan tandas lebih mudah, anda perlu makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan mentah - serat akan melembutkan najis.

Sensasi kesakitan

Segala-galanya yang berlaku pada bayi dan ibu pada minggu ke-30 kehamilan dikaitkan dengan pertumbuhan rahim dan janin itu sendiri. Tidak semua sensasi, malangnya, boleh dipanggil ringan dan menyenangkan. Berbagai kesakitan semakin mengingatkan diri dan kini terus kelahiran. Seorang wanita tidak perlu panik kerana setiap kesemutan, tetapi pastikan untuk mengetahui apa jenis sakit sekarang dianggap normal dan yang boleh membicarakan masalah.

Perut menjadi lebih berat, kerana bayi dengan cepat dapat meningkatkan berat badan. Ini menambah tekanan pada ligamen yang memegang rahim, serta pada otot belakang. Pusat graviti telah lama beralih dan terus beralih, itulah sebabnya belakang sakit, menarik bahagian bawah. Sensasi yang tidak menyenangkan diperparah oleh keperluan untuk berdiri lama, duduk, berjalan. Sakit semacam itu agak semula jadi dan tidak menimbulkan bahaya kepada ibu dan anak.

Tubuh sedang bersiap untuk melahirkan anak. Di bawah tindakan relaxin hormon, tulang pelvik dan radas ligamentous menjadi lebih elastik dan lembut, jadi pada minggu ke-30 kehamilan lebih daripada separuh wanita mengadu bahawa tulang kemaluan menyakitkan. Kesakitan ini tidak boleh terlalu sengit, tajam.

Jika sakit di antara kaki anda supaya wanita tidak dapat berdiri, duduk, mengambil kedudukan yang tegak, jika dia sangat menyakitkan untuk mendaki tangga, jika rasa sakit yang tajam di perineum meningkat pada waktu malam dan membawa kepada insomnia, anda pasti perlu berjumpa doktor. Ada kemungkinan bahawa symphysitis berkembang - komplikasi yang berkaitan dengan perbezaan patologi symphysis kemaluan.

Lutut dan pergelangan kaki wanita hamil pada minggu 30 menyakitkan kerana kenaikan berat badan yang ketara, beban yang dipaksa dipakai. Cara kerja dan rehat yang dirancang dengan baik, tidur dengan kaki yang tinggi akan membantu membuang kesakitan yang tidak menyenangkan pada bahagian bawah kaki.

Seringkali pada masa ini seorang wanita mengalami sakit gigi, walaupun masalah pergigian yang lebih awal tidak diperhatikan. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa pada masa depan ibu ibu terdapat kurang kalsium, kerana alasan yang sama, ia boleh "mengurangkan" kaki dengan kekejangan.

Sekarang anda boleh melawat doktor gigi dan menyembuhkan gigi anda jika perlu.

Kepala saya sakit pada trimester ketiga agak kerap. Ini disebabkan oleh jumlah beban pada kapal dan jantung, dengan peningkatan fisiologi tekanan darah dalam tempoh ini. Jika seorang wanita mempunyai kecenderungan untuk hipertensi, kawalan ke atas tekanan darah adalah wajib pada minggu ke-30. Ukur ia perlu dua kali sehari pada dua tangan pula. Jika sakit kepala tidak dikaitkan dengan peningkatan tekanan, wanita perlu berehat lebih kerap di dalam bilik pengudaraan yang baik, sedikit gelap. Ia membantu untuk memulihkan kesejahteraan biasa.

Dengan kesakitan yang anda perlukan untuk pergi ke hospital pada 30 minggu - persoalannya sangat kerap. Sekiranya rasa sakit itu tajam, tidak henti-henti, bertambah, jika ia disertai dengan rembesan atipikal dari alat kelamin, ia perlu memanggil "bilik kecemasan".

Peruntukan

Bermula dari minggu ke-30 kehamilan, walaupun wanita-wanita yang mempunyai kursus tanpa awan untuk semua 7 bulan dinasihatkan supaya menjadi perhatian terhadap topik seperti halus seperti pelepasan dari alat kelamin. Watak mereka berubah, dan hanya mengawal jumlah, warna dan konsistensi rembesan vagina akan membantu wanita dengan cepat dapat melihat penyimpangan yang mungkin.

Jumlah pelepasan meningkat, dan konsistensi menjadi lebih nipis. Ini dianggap sebagai keadaan yang sama sekali normal, kerana tahap estrogen secara beransur-ansur mula meningkat dalam tubuh ibu masa depan. Semakin dekat dengan kelahiran, semakin tinggi kepekatan hormon ini. Pelepasan berlimpah boleh menyebabkan ketidakselesaan, kerana di perineum boleh menjadi kelembapan yang hampir tetap tinggi. Masalah ini boleh diselesaikan dengan menggunakan pad sanitari harian yang tipis.

Tampon semasa mengandung adalah dilarang.

Biasanya, rembesan pada minggu 30 mempunyai warna terang, putih keputihan, warna kekuningan cahaya dibenarkan, tidak sepatutnya bau yang tidak menyenangkan, hanya bau yang lembut. Sebilangan besar pelepasan merupakan bahaya tertentu bagi seorang wanita dan bayi, kerana rembesan vagina adalah medium nutrien yang baik untuk bakteria patogen.Untuk mengecualikan jangkitan, anda harus lebih prihatin terhadap kebersihan intim, bilas sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari tanpa menggunakan sabun tandas, kerana bahan alkalinya boleh mengganggu komposisi mikroflora saluran alat kelamin, menyebabkan kekeringan yang berlebihan.

Sebarang penyimpangan dari norma harus segera dibincangkan dengan doktor anda. Memandangkan minggu ke-30 adalah tempoh pranatal (pranatal), melahirkan bayi boleh bermula pada bila-bila masa. Saluran alat kelamin mesti disediakan untuk ini. Mana-mana jangkitan adalah risiko menjangkiti bayi, dan kekebalannya belum bersedia untuk "mengenali" dengan E. coli, jangkitan kulat atau staphylococcus.

Pengasingan warna kuning kehijauan, warna kuning-hijau dan kelabu jenuh paling sering "bercakap" mengenai jangkitan bakteria. Pelepasan tebal putih dengan gatal-gatal dan pembakaran di perineum - ini adalah serigala. Brown, merah jambu, pelepasan air mawar - pilihan untuk pendarahan. Semua pelepasan dengan kekotoran darah kini boleh menjadi sangat berbahaya, kerana mereka sering "mengasah" masalah dengan serviks, dengan plasenta, mengenai ancaman kelahiran pramatang.

Pelepasan berair, sama dengan air kencing, tetapi tanpa warna dan bau, boleh menjadi tanda kebocoran cecair amniotik. Anda boleh mula menggunakan ujian khas yang menentukan cecair amniotik. Ini terutama berlaku untuk wanita yang mengalami kebocoran air kencing pada 30 minggu dengan senaman, batuk atau bersin, fenomena ini juga biasa terjadi pada trimester ketiga kehamilan.

Perubahan dalam badan

Seorang wanita kehilangan bahagian singa dari pergerakannya. Pergerakannya menjadi lebih janggal, pinggulnya lebih luas, berat badannya bertambah. Pinggang yang sudah lancar, sekarang mungkin untuk mengandalkan penampilannya hanya dalam tempoh selepas bersalin.

Pada kehamilan 30 minggu, perut sudah begitu besar sehingga kebanyakan wanita tidak dapat mengikat tali kasut mereka pada kasut mereka, mengangkat objek yang jatuh dan tidak dapat melihat kaki mereka semasa berjalan.

Uterus pertumbuhan

Rahim wanita pada masa ini berasa sangat baik. Ini tidak boleh dilakukan, kerana organ pembiakan, yang kini berfungsi sebagai "rumah" yang selesa untuk bayi, telah berkembang dan hampir mencapai nilai tertinggi dalam saiz. Ketinggian hari rahim yang berdiri minggu ini adalah purata 28-31 sentimeter, kini rahim tumbuh lebih perlahan daripada sebelum ini, dan sebelum kelahiran, ketinggiannya akan berkurangan disebabkan oleh ketiadaan kepala bayi untuk keluar dari pelvis kecil.

Di atas garis pusat, pada 30 minggu, uterus meningkat hampir 10 sentimeter. Sekarang perut sudah menyokong bahagian bawah payudara. Ini mengehadkan mobiliti - wanita tidak boleh lagi membengkokkan. Di samping itu, ia adalah fakta yang menyebabkan dyspnea. Rahim meletakkan tekanan pada diafragma dan wanita kini menjadi sangat bernafas, sentiasa merasa bahawa dia tidak mempunyai udara yang cukup. Walaupun berjalan kaki singkat boleh menyebabkan sesak nafas, tanpa kesukaran bernafas, memanjat tangga dan pembersihan rumah biasa tidak boleh lagi dilakukan.

Organ-organ dalaman, habitat biasa yang merupakan rongga perut, terpaksa memberi ruang. Mereka perlu bekerja dalam keadaan yang melampau. Perut yang dicekik oleh uterus tidak dapat diatasi dengan fungsi pencernaan, dari semasa ke semasa jus gastrik dibuang ke dalam esofagus, seorang wanita mempunyai pedih ulu hati. Pundi hempedu yang dibina mencipta prasyarat untuk masalah pencernaan, kejadian cirit-birit, belching, loya.

Pundi kencing, yang juga ditekan, terus membuat wanita pergi ke tandas. Kencing manis yang kerap kadang-kadang menghalang tidur yang normal pada waktu malam.

Panjang serviks normal pada minggu 30 menurun hingga 35-30 mm. Leher yang lebih pendek mewujudkan ancaman kelahiran pramatang, kerana ia tidak dapat menanggung berat bayi dan membuka lebih awal. Secara beransur-ansur mula masak serviks, dia sedang bersiap untuk melahirkan anak.Pada minggu-minggu terakhir trimester ketiga, leher akan menjadi pendek, licin apabila proses ini selesai, faring mata dalaman dan luaran akan mula dibuka dan aktiviti buruh akan bermula.

Sekiranya seorang wanita belum memperoleh pembalut prenatal, sudah tiba masanya untuk melakukannya. Peranti ortopedik mudah ini akan menjadikannya lebih mudah untuk bertahan pada ketiga pertiga tempoh masa hamil bayi, meringankan beban di bahagian belakang dan belakang, mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Berat badan

Berat badan yang diperoleh wanita dalam tujuh bulan pertama kehamilannya adalah individu. Sesetengah telah mendapat lebih daripada 14 kilogram, sementara yang lain hanya mempunyai 6. Oleh itu, persoalan sama ada ini atau kenaikan berat badan adalah biasa menyakitkan wanita mengandung lebih dan lebih. Kadar kenaikan tunggal tidak wujud. Ia bergantung kepada bagaimana berat wanita sebelum permulaan kehamilannya.

Menjelang minggu ke-30 adalah dianggap normal jika seorang wanita yang nipis menambah kira-kira 11.9 kilogram. Bagi wanita yang mempunyai fisiologi normal sebelum kehamilan, peningkatan yang dibenarkan dianggap sebagai peningkatan tidak lebih daripada 10 kilogram. Bagi wanita yang pernah mengalami masalah berat badan, peningkatan sebanyak 6.5 kilogram dianggap boleh diterima.

Berat wanita kini terdiri daripada banyak komponen: jisim kelenjar susu, otot, tulang dan tisu adipose, berat anak, plasenta dan cairan amniotik. Biasanya, pada masa ini seorang wanita perlu menambah tidak lebih daripada 400 gram seminggu.

Lompatan berat, keuntungan patologi yang tidak bergantung kepada pemakanan seorang wanita hamil, kini boleh bercakap mengenai kehadiran edemas, yang tidak selalu kelihatan secara visual. Kadang-kadang bengkak adalah dalaman, dan berat dalam kes ini adalah satu-satunya parameter yang secara tidak langsung dapat menunjukkannya. Gestosis, yang berkembang pada minggu ke-30 kehamilan, berbahaya bagi ibu dan bayi. Itulah sebabnya Adalah penting untuk memantau peningkatan dan tidak mengabaikan cadangan doktor.

Sekiranya kaki, lengan, muka membengkak, kasut menjadi terlalu kecil, kita bercakap tentang pembengkakan luar, mengenai wanita hamil. Ini juga merupakan bentuk preeklampsia. Kehadiran komplikasi seperti ini mesti dilaporkan kepada doktor.

Latihan latihan

Kekerapan Braxton-Hicks, yang merupakan nama latihan atau kontraksi palsu dalam bahasa perubatan, berlaku minggu ini pada kira-kira tujuh daripada sepuluh wanita. Hanya kekerapan mereka berbeza. Dalam sesetengahnya, kontraksi palsu diulang setiap beberapa hari, dan di lain-lain setiap beberapa jam. Kedua-dua pilihan ini tidak bercanggah dengan norma, kerana tidak ada peraturan seperti itu mengenai buruh palsu.

Perubatan sehingga akhirnya tidak jelas tujuan kontraksi seperti itu, kerana mereka tidak menjejaskan pembukaan serviks, tidak kira tarikh penghantaran, tidak menyediakan serviks dan uterus untuk buruh yang akan datang. Sesetengah wanita tidak mempunyai serangan latihan sama sekali. Dan ini juga merupakan variasi biasa.

Latihan manifestasi pengecutan bolos jangka pendek rahim. Dia datang ke nada dan kemudian secara bebas tanpa bantuan dia kembali ke negeri asalnya yang santai. Selalunya, kontraksi seperti berlaku pada 30 minggu untuk wanita yang akan melahirkan anak pertama.

Pada ibu-ibu yang melahirkan bukan untuk kali pertama, serangan latihan biasanya muncul pada masa yang akan datang - beberapa minggu atau hari sebelum penghantaran.

Perubahan lain

Jika seorang wanita sebelum 30 minggu kehamilan menunjukkan peningkatan pigmentasi pada kulit, maka selepas tempoh ini pigmen baru dan bintik-bintik tidak akan lagi terbentuk. Walau bagaimanapun, yang sebelumnya tidak tergesa-gesa untuk dilalui. Proses ini akan bermula beberapa lama selepas penghantaran. Kulit kering, yang kini boleh diperhatikan di tangan, muka, bersifat fisiologi. Seorang wanita pasti mengkaji makanannya, termasuk makanan kaya vitamin E dan A.

Wanita dalam tempoh semasa meningkatkan degupan jantung, selalunya "mengepel" darah ke muka. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa jantung dan saluran darah bekerja pada had keupayaan mereka, dan jumlah darah hampir dua kali ganda.

Pengurangan sedikit penglihatan juga akibat penurunan tekanan arteri. Tidak perlu bimbang, wawasan akan sembuh selepas bersalin secara bebas, proses tidak dapat dipulihkan tidak berlaku. Peredaran darah terjejas di bahagian bawah badan kini boleh menyebabkan pembuluh darah buasir dan varikos. Lebih separuh daripada wanita hamil dalam tempoh ini menghadapi perubahan yang tidak menyenangkan ini.

Seorang wanita pada bulan kehamilan kelapan mungkin mengalami masalah yang serius dengan tidur dan tidur yang nyenyak. Perut tidak lagi membolehkan anda berbaring di belakang anda, satu-satunya pilihan untuk berehat adalah di sebelah. Coups dari sisi ke sisi dan bangun seorang wanita hamil, akibatnya dia hampir tidak pernah mendapat cukup tidur. Oleh itu, pada waktu siang, rasa mengantuk dan kerengsaan meningkat.

Gaya masa depan ibu pada masa ini menyerupai pergerakan bebek, di bawah beratnya sendiri dan berat kaki bayi meratakan sedikit, kasut boleh menjadi tidak nyaman. Ini juga merupakan fenomena sementara, ciri-ciri anatomi kaki akan kembali kepada normal beberapa lama selepas bayi dilahirkan.

Perkembangan janin

Kanak-kanak terus berkembang dan membuat ibunya berasa yakin dan kuat. Pada kehamilan selama 30 minggu, dia kelihatan hampir seperti bayi yang baru lahir, memberikan kepadanya kecuali saiznya. 90% bayi terletak di bawah kepala, kedudukan ini paling mudah dilahirkan.

Sekiranya serbuk masih dalam persembahan breek atau dalam kedudukan melintang, kebarangkalian bahawa dia secara bebas akan berubah menjadi kedudukan kepala, tetapi tidak lagi seperti sebelum ini. Saiz janin praktikal tidak membolehkannya jatuh dan menukar kedudukannya di dalam rahim.

Pertumbuhan kanak-kanak dalam 30 minggu kebidanan adalah 39-41 sentimeter, dan beratnya lebih daripada satu setengah kilogram. Bayi-bayi besar sudah boleh menelan sehingga 1600 gram. Kanak-kanak lelaki lebih besar daripada perempuan dengan kira-kira 200-300 gram. Saiz bayi adalah sebanding dengan saiz tembikai.

Rupa

Kulit bayi pada 30 minggu akhirnya berubah merah jambu. Untuk masa yang lama, ia adalah nipis dan merah terang. Sejak permulaan pembentukan lemak subkutan, beberapa minggu telah berlalu. Pada masa ini, bahagian lapisan subkutaneus ini meningkat kepada 6% daripada berat badan bayi. Terima kasih kepada ini, integumen telah menjadi lebih kuat, lebih tebal, lipatan dilicinkan, dan rangkaian saluran darah telah berhenti muncul melalui epidermis dan dermis, dan kini bayi kelihatan agak bagus.

Bayi mula menggelapkan rambut di kepalanya. Dari pigmen tempoh ini dihasilkan yang bertanggungjawab untuk warna rambut dan kulit. Oleh itu, blondes berkulit putih tetap sama seperti mereka, tetapi dalam kulit berkulit gelap kulit menjadi lebih gelap dan rambut pada masa kelahiran akan kira-kira sama seperti yang sepatutnya mengikut kod genetik.

Menjelang minggu ke-30, silia bayi meningkat, keningnya tidak lagi "hang" di atas soket dan naik ke tempat yang betul. Telinga masih melekat sedikit, tetapi tisu tulang rawan, walaupun lebih lambat dari tulang, secara beransur-ansur menjadi lebih sukar. Dalam sebulan setengah, gegelung akan menjadi sukar untuk tidak melekat.

Bayi kini terpaksa menetap di rahim lebih padat. Sekarang dia berada di postur fleksi - kaki terselip ke perut, lengan di dada, dagu juga dibawa ke dada. Posisi ini menjadikannya lebih mudah baginya pada bulan-bulan terakhir berada di dalam rahim, kerana sekarang ia adalah ketat dan menyusahkan dengan cara lain.

Tubuh bayi kelihatan lebih berkadar daripada sebelumnya. Perut, mengendalikan, kaki telah pulih, terdapat pipi bersaiz yang baik. Kanak-kanak menyedihkan, tersenyum, menguap, menendang kepalan tangan dan menghisap mereka dan jari-jari pada kaki. Kaki kelihatan hebat, tetapi ini adalah ilusi. Sebaik sahaja lemak subkutaneus pada kaki akan menjadi lebih sedikit, perasaan ini akan hilang.

Pada 30 minggu, bayi anda terus menghilangkan lanugo - penutup rambut yang tipis dan tidak berwarna, yang muncul hampir sejurus selepas meletakkan folikel rambut. Biasanya, proses kejatuhan lanugo lebih hampir kepada persalinan. Tetapi banyak bayi dilahirkan dengan sisa-sisa rambut asli.Mereka gugur selepas kelahirannya.

Bersama-sama dengan lanugo yang hilang, ada sedikit lemak yang tidak seperti keju, yang hingga saat ini menutup seluruh tubuh dan wajah remah-remah dengan lapisan tebal. Ini diperlukan apabila kulit sangat nipis dan terdedah. Sekarang, apabila kulit diperketat, keperluan untuk pelinciran masih terdapat di beberapa tempat di mana terdapat gesekan mekanikal - di pangkal paha, di bawah lengan, di bawah leher bayi, di lipatan anggota badan.

Sistem saraf

Sistem saraf bayi mengalami perubahan yang paling meluas dalam tempoh ini. Di dalamnya, proses tidak berhenti sebentar dan dengan setiap minit bayi menjadi lebih pintar dan pandai. Pada minggu 30, pembezaan korteks serebrum selesai. Tudung dan gyrus masih terus terbentuk, tetapi asasnya dibentangkan. Potensi elektrik otak tidak hanya direkodkan, tetapi juga menjadi biasa.

Setiap hari terdapat sambungan neural baru, kerana bilangan neuron yang terbentuk dalam badan bayi, menghampiri satu perempat juta sejuta minit. Otak semakin menyebar ke atas organ dan sistem janin. Terima kasih kepada semua proses ini, bayi itu sudah mempunyai beberapa dozen refleks yang dia perlukan untuk terus hidup. Dia boleh menghisap dan menelan, ambil tangan, tarik kaki dengan kaki.

Ia menutup perut, sebagai tempat yang paling lemah di dalam tubuh manusia, jika sesuatu yang tidak sengaja menyentuh perut. Kanak-kanak itu dapat bertindak balas terhadap isyarat-isyarat reseptor kulit, dan juga secara aktif melatih refleks pernafasan - dada membuat pergerakan ciri untuk ini, tetapi setakat ini tidak teratur.

Pergerakan tangan dan kaki sudah dikawal oleh otak, ketika bayi mendengar bunyi keras, aktivitasnya dicatat di bidang otak yang bertanggung jawab untuk pengenalan pertuturan, pemikiran logik dan analisis. Pendengaran bayi itu agak baik. Dia sudah terbiasa dengan bunyi perut ibunya. Latar belakang yang biasa mengenainya ialah pemukulan hati ibu, suaranya, bernafas, bunyi darah, usus, dan perut.

Walau bagaimanapun, dia dengan minat melihat bunyi datang dari luar. Photoreceptor organ penglihatan sudah mampu membezakan cahaya dan kegelapan, refleks berkedip terbentuk, bayi mampu membuka mata. Nostrils dibebaskan dari colokan lendir, tidak lama lagi bayi akan mula mengambil warna bau, dan ketika dia sempurna belajar untuk membezakan nuansa cita rasa.

Setelah ibu makan manis, bayi dengan kesenangan menelan cairan amniotik, yang tidak dapat dikatakan menelan setelah ibu makan bawang putih atau mustard.

Organ dalaman

Pembentukan organ dalaman telah siap dalam tempoh embrio. Sekarang semua organ hanya bertambah dan semakin besar. Jantung telah berkembang dengan ketara, ia mengetuk dengan kekerapan 140-160 denyutan seminit dan mengepam lebih dari 20 liter darah setiap hari. Semua saluran darah dari kapilari ke kapal-kapal besar utama berfungsi dengan kuasa penuh.

Ginjal menghasilkan sehingga 500 ml air kencing setiap hari, dan pundi kencing dikosongkan kira-kira sekali sejam. Organ pencernaan terus mempersiapkan diri untuk kerja-kerja autonomi. Pundi hempedu menghasilkan hempedu, sementara pankreas menghasilkan insulin.

Jika sekarang wanita akan "bersandar" pada manis, maka beban dua kali pada pemisahan glukosa akan jatuh tidak hanya pada pankreas sendiri, tetapi juga pada organ yang sama bayi.

Usus telah belajar untuk kontrak, beberapa kali sejam, dia membuat pergerakan yang sama dengan peristalsis sepenuhnya. Usus secara beransur-ansur mengumpul meconium cal asli. Ia mempunyai warna hijau gelap dan terdiri daripada hempedu, zarah lanugo yang jatuh dan sel epitelium.

Pertuturan akan berlaku buat kali pertama selepas kelahiran bayi. Dalam sesetengah kes, perkara ini berlaku sebelum lahir, tetapi setiap kes itu adalah sebab untuk penghantaran awal, kerana pembuangan air intrauterin menunjukkan kesukaran janin yang melampau, Sebagai contoh, kebuluran oksigen yang jelas.

Teruskan memerah tisu paru-paru.Pembentukan alveolar hampir selesai. Sekarang mereka mengumpul surfaktan - bahan khas yang bergantung kepada kehidupan bayi. Man memerlukan vesikel kecil alveoli untuk melakukan pertukaran gas - untuk mengambil oksigen dan melepaskan karbon dioksida. Mereka akan mula melaksanakan fungsi mereka selepas kelahiran seorang kanak-kanak.

Nafas pertama akan mengisi mereka dengan oksigen, nafas pertama akan mengalihkan karbon dioksida, dan supaya nafas kedua dapat terjadi sehingga alveoli tidak melekat bersama, dan surfaktan yang sama diperlukan. Jumlah yang tidak mencukupi walaupun dalam bayi jangka panjang boleh menyebabkan kegagalan pernafasan akut, yang boleh membawa maut.

Vitality

Kanak-kanak dikembangkan dengan cukup baik untuk mempunyai peluang untuk bertahan hidup. Kanak-kanak yang dilahirkan pada usia 30 minggu, kebanyakannya bertahan, dengan cepat "mengejar" dengan ketinggian dan berat badan rakan-rakan mereka dan berkembang cukup sihat dan kuat. Benar tanpa rawatan perubatan yang berkelayakan selepas kelahiran, mereka masih tidak boleh lakukan.

Kanak-kanak tersebut dianggap pramatang. Selepas kelahiran pada 30 minggu, mereka boleh diancam dengan dua bahaya utama - kekurangan paru-paru disebabkan oleh sedikit surfaktan dalam alveoli paru-paru dan hipotermia sistemik, kerana tisu lemak subkutaneus masih tidak cukup untuk bayi untuk mengekalkan haba dalamannya sendiri.

Untuk bantuan doktor datang teknologi moden. Kanak-kanak tersebut diletakkan dalam inkubator reanimasi, di mana suhu tertentu dikekalkan, kelembapan udara, di mana oksigen dibekalkan. Pakan bayi melalui siasatan. Setelah remah-remah itu beratnya 1700 gram, jika pada saat lahir ia ditimbang kurang, ia akan ditempatkan di tempat tidur rutin khusus dengan pemanasan, di sana ia akan "tumbuh" hingga 2 kilogram.

Selepas itu, jika keadaan bayi tidak mengilhami ketakutan, ibu akan dilepaskan pulang dengan bayi. Ibu bapa perlu cuba "keluar" seperti bayi, untuk masa yang lama, pakar neurologi akan memerhatikan mereka di dispenser, sejak kehamilan sangat sering digabungkan dengan fungsi gangguan sistem saraf.

Bayi pada ultrasound

Hingga ultrasound berjadual yang ketiga kekal sekurang-kurangnya dua minggu, dan maksimum - satu bulan penuh. Dan ibu saya sudah merindukan bayinya, kerana pertemuan terakhir mereka di bilik ultrasound semasa pemeriksaan pranatal kedua - pada 18-21 minggu. Itulah sebabnya ramai ibu di masa depan dalam minggu ini dihantar untuk pemeriksaan ultrasound sendiri, tanpa cadangan doktor, kerana banyak klinik dan pusat perubatan menawarkan peluang ini.

Petunjuk untuk diagnosis boleh agak perubatan. Ini adalah pelanggaran terhadap aktiviti motor janin, dan juga kecurigaan mengenai kelewatan dalam perkembangannya. Peperiksaan ultrabunyi sering disyorkan untuk menjelaskan tempoh kehamilan, kerana doktor perlu tahu dengan pasti bahawa tidak ada kesilapan untuk membuat dokumen untuk meninggalkan wanita pada cuti bersalin. Juga di pejabat diagnostik ultrasound pada minggu 30, wanita hamil sering kembar dan kembar, serta wanita yang mengandung mungkin hanya melalui IVF.

Keseronokan khas minggu ini - ultrasound dalam format tiga dimensi atau empat dimensi. Kaedah diagnostik ini bukan hanya untuk mengkaji semula bayi secara terperinci, tetapi juga untuk mendapatkan gambar dan rakaman video yang sangat baik dan jelas dalam arkib keluarga. Bayi, jika dia tidak tidur, akan dapat menunjukkan banyak perkara yang menarik.

Tetapi dengan diagnosis lantai sekarang mungkin terdapat beberapa masalah. Flexion pose, yang mengambil bayi, sekarang tidak selalu membenarkan untuk mempertimbangkan organ kelamin luarnya.

Fetometri janin pada masa ini mempunyai norma sendiri. Mereka adalah, sememangnya, agak anggaran dan purata, tetapi oleh mereka bahawa pematuhan bayi dengan tempoh kehamilan dihakimi.

Norma fetometri janin pada 29-30 minggu kehamilan:

 • BPR - 76-78 mm;
 • LZR - 94-97 mm;
 • Panjang femur adalah 53-56 mm;
 • Panjang tulang kaki bawah - 76-79 mm;
 • Panjang lengan panjang - 44-46 mm;
 • Panjang humerus - 51-53 mm;
 • Diameter dada - 76-79 mm;
 • Lingkaran kepala - 275-285 mm;
 • Lingkaran abdomen - 253-264 mm.

Ia perlu menentukan persembahan bayi, tahap kematangan plasenta, jumlah kapal dalam tali pusat, dan juga memeriksa organ-organ dalaman serbuk. Sekarang mereka dapat dibayangkan, jika terdapat kecacatan atau kelainan dalam perkembangan, doktor pada masa ini mungkin dapat menentukan ini.

Bahaya dan Risiko

Bahaya paling besar dalam tempoh ini adalah kebarangkalian kelahiran pramatang. Walaupun bayi telah mencapai kejayaan besar dalam pembangunan, dia belum matang untuk dilahirkan, dan ia akan menjadi lebih baik untuk semua orang jika remah-remah menghabiskan beberapa bulan dalam rahim ibu yang selesa. Untuk mengurangkan risiko kelahiran preterm, Wanita perlu mengelakkan beban fizikal, mengangkat berat badan, tekanan yang teruk.

Dengan nada rahim yang kerap, seorang wanita disyorkan "Papaverine"," No-Shpy ", dalam beberapa kes, rawatan yang ditetapkan di hospital.

Imuniti dikurangkan pada 30 minggu sering menjadi punca penyakit berjangkit - selesema, jangkitan virus pernafasan akut, dan juga cacar air, jika seorang wanita tidak menderita di masa kanak-kanak. Jangkitan tidak lagi boleh membahayakan bayi, ia dilindungi secara selamat oleh plasenta dan imuniti ibu, selain imuniti sendiri telah mula berfungsi. Bukan penyakit itu sendiri adalah berbahaya, tetapi rawatan diri. Untuk merawat sebarang penyakit dalam tempoh ini, walaupun kita bercakap mengenai selesema biasa yang paling biasa dengan tekak yang sejuk dan sakit, mestilah secara eksklusif seorang doktor.

Analisis dan kaji selidik

Minggu ini, seorang wanita mengambil senarai panjang ujian. Ini adalah perlu untuk pendaftaran cuti bersalin. Ia termasuk urinalisis lengkap, yang dapat menunjukkan kehadiran preeklampsia (protein dalam air kencing), kiraan darah lengkap, yang akan menentukan sama ada wanita mempunyai anemia. Biasanya, hemoglobin dikurangkan pada masa ini, tetapi penurunan yang signifikan adalah berbahaya bagi ibu dan anak.

Seorang wanita juga mengambil ujian darah biokimia, ujian darah untuk HIV dan sifilis, hepatitis B dan C, serta koagulogram (ujian faktor pembekuan darah). Sekiranya perlu, doktor mungkin menetapkan ultrasound, CTG, ujian untuk hormon.

Cadangan kepada ibu masa depan

Baki masa sebelum bersalin akan lebih mudah jika wanita mengelakkan situasi berbahaya dan mematuhi saranan asas - untuk makan secara kerap dan kecil, walaupun tidak ada selera makan, seimbang, berjalan di udara segar, berehat lebih jauh dan berkomunikasi dengan bayi. Cadangan lain diringkaskan:

 • Pakai bra sokongan yang selesa dengan tali lebar, jika perlu, gunakan liner supaya kolostrum tidak mengotorkan pakaian dan seluar dalam anda.
 • Jangan minum cecair yang banyak sebelum tidur, supaya tidak memburukkan edema.
 • Jika ada ancaman kelahiran pramatang, ketua janin adalah rendah, anda tidak perlu risau dan melakukan hubungan seks. Semua wanita hamil yang tidak mempunyai komplikasi dan ancaman, seks tidak contraindicated, orgasme masih menjadi kesenangan dan manfaat.
 • Sekiranya anda merancang perjalanan yang berkaitan dengan penerbangan, anda perlu mendapatkan sijil dari doktor anda bahawa tidak ada contraindications untuk seorang wanita dan anda boleh terbang. Perakuan sedemikian dari wanita hamil pada masa ini diperlukan oleh semua syarikat perkapalan ketika mendaftarkan penumpang untuk penerbangan.
 • Mandi kaki sejuk boleh membantu melegakan kesakitan kaki pada minggu 30. Seorang wanita boleh menambah sedikit cendawan kepada mereka, ini akan meningkatkan peredaran darah dan menenangkan kaki.
 • Dengan pembebasan cuti bersalin, lebih banyak masa lapang akan muncul. Adalah penting untuk merancangnya dengan manfaat. Pastikan untuk meluangkan sedikit masa untuk menghadiri kursus untuk ibu mengandung. Ini akan membantu mempersiapkan diri untuk bersalin dan berasa lebih santai.

Ulasan hamil

  Pada kehamilan ke-30, ibu-ibu masa depan berkongsi maklumat dan pengalaman mengenai lulus peperiksaan sebelum menjalani cuti bersalin. Antara yang bimbang tentang plasenta yang rendah sebulan yang lalu, majoriti mempunyai sebab untuk kegembiraan - plasenta yang rendah meningkat pada masa ini. Sesetengah ujian menunjukkan peningkatan tahap glukosa - diabetes gestasi berkembang.

  Banyak wanita hamil telah mula membeli kereta bayi dan katil bayi, sampul surat untuk pelepasan dan lain-lain perkara yang baik untuk kanak-kanak.

  Ia adalah pada masa ini, menurut ulasan, ia juga bernilai membuat sesi foto "hamil", supaya foto-foto itu akan mengingatkan kemudian masa sukar ini, tetapi masih sangat gembira, yang indah - masa menunggu untuk keajaiban kecil.

  Mengenai apa yang berlaku kepada janin dan ibu masa depan pada usia 30 minggu, lihat video seterusnya.

  29 minggu 31 minggu
  Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan