6 minggu 8 minggu

Perkembangan janin pada minggu ke-7 kehamilan

Kandungannya

Tidak sekali lagi dalam kanak-kanak itu tidak akan berlaku seperti beberapa perubahan untuk masa yang terhad, seperti sekarang, apabila terdapat trimester pertama kehamilan. Pada 7 minggu kebidanan, bayi berubah setiap hari, sentiasa, setiap minit.

Proses yang berlaku di dalam rahim ibu dapat dibandingkan dengan sihir atau keajaiban. Mengenai apa yang telah menjadi remeh oleh tarikh ini, dan apa yang menanti dalam tempoh tujuh hari akan datang, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Umur bayi - dua mencari istilah

7 minggu kebarangkalian sepadan dengan 4 minggu penuh kehidupan bayi dari saat pembuahan. Pergi ke minggu kelima. Sejak ovulasi pada wanita yang berlainan berlaku pada masa yang berlainan, tetapi dalam kebanyakan kes di tengah kitaran, lebih mudah bagi pakar obstetrik untuk menyederhanakan tugas untuk mempertimbangkan tempoh dari hari pertama tempoh haid yang terakhir. Oleh itu, seorang wanita mungkin mempunyai kekeliruan, kerana dia digunakan untuk menghitung tempoh embrionik.

Sebenarnya, semua peperiksaan perubatan, semua piawai ultrasound dan keputusan ujian selalu ditunjukkan dalam minggu obstetrik, dan oleh itu sekarang, apabila lebih dari 4 minggu telah berlalu sejak pembuahan dan selepas penundaan - hanya 2 minggu penuh, minggu kehamilan yang ketujuh.

Jika 7 minggu berlalu sejak konsepsi bayi anda, maka kita bercakap tentang tempoh yang sama sekali berbeza - minggu ke-9 kehamilan.

Perkembangan embrio

Pada minggu 7, dianggap bahawa tempoh yang paling kritikal dari segi kebarangkalian kehilangan bayi sudah ditinggalkan. Malah, ancaman penamatan kehamilan masih sangat tinggi, kerana serbuk itu sangat terdedah, sebarang faktor buruk boleh mempengaruhi perkembangannya.

Walaupun bayi anda masih dianggap sebagai embrio. Malah, tempoh neoplasia peralihan bermula, yang akan berlangsung selama 2 minggu. Pada minggu ke-9 kehamilan, tempoh janin perkembangan intrauterin akan bermula, dan bayi akan secara rasmi dipanggil janin, bukan embrio.

Sekarang bayi berada dalam tahap peralihan - ia sebenarnya bukan embrio, tetapi juga bukan janin. Oleh itu, ia boleh dipanggil kedua-dua embrio dan janin. Ramai doktor cenderung untuk mempercayai bahawa bayi itu sudah layak dipanggil janin, oleh itu, kesimpulannya, ultrasound pada masa ini sudah menulis bahawa janin digambarkan dalam rahim.

Tempoh embrionik awal kekal di belakang, apabila serbuk itu merupakan kumpulan sel yang dibahagikan. Sekarang dia telah menjumpai garis besar yang serupa dengan manusia, dan persamaan ini semakin bertambah dengan setiap hari berlalu.

Ketinggian dan berat badan

Sekurang-kurangnya empat minggu berlalu dari saat pembuahan, bagaimanapun, bayi telah meningkat dari hari pembuahan sekitar 10 ribu kali! Embrio janin tumbuh dengan sangat intensif, dan pada permulaan minggu ini, pertumbuhannya akan lebih kurang separuh hingga akhir.

Dalam 6-7 minggu kebarangkalian, pertumbuhan bayi adalah kira-kira 2 sentimeter. Pada akhir minggu, pertumbuhan akan meningkat kepada 5 sentimeter. Berat tidak datang begitu cepat, peringkat di mana anak mula mendapat gram, masih belum dimulakan. Sementara itu, berat bayi - sedikit kurang daripada gram, secara purata - 0.8 gram.

Saiz serbuk boleh dibandingkan dengan saiz padat kacang. Tetapi saiznya sepenuhnya - bersama-sama dengan membran janin.Rahim ibu telah berkembang satu setengah kali, dan kini ia adalah kira-kira saiz oren. Bayi "kacang" masih sangat selesa dan luas di dalamnya, terdapat ruang yang cukup dalam rongga rahim.

Sistem saraf

Tubuh bayi pada masa ini kelihatan tidak sesuai. Bahagian terbesar tubuhnya adalah kepalanya. Tidak semestinya, tidak berbentuk bulat, tetapi saiz yang mengagumkan bukanlah kehendak alam, tetapi keperluan mendesak.

Sekarang bayi itu seperti tiang kepala kerana otaknya tumbuh lebih intensif daripada semua organ lain. Pada minggu 7, otak sudah dibahagikan kepada dua hemisfera - kiri dan kanan. Bahan otak terbentuk dengan pantas.

Banyak perkara yang diselesaikan untuk bayi hari ini, kerana dia mempunyai lima rongga di kepalanya yang menyerupai gelembung. Rongga ini ditakdirkan untuk segera menjadi bahagian otak.

Setiap "gelembung" akan sesuai dengan salah satu kawasan otak. Tiub saraf belum ditutup, Perkembangan sistem saraf sangat sengit.

Ia tepat dalam tujuh hari ini, yang tergolong dalam minggu kebidanan yang ketujuh, bahawa pembentukan dan perkembangan rangkaian gentian saraf bermula. Mereka tidak lama lagi perlu menyambungkan otak dan saraf tulang belakang dengan semua organ dalaman.

Sekiranya rangkaian dibentuk dengan betul dan tepat, masalah dengan sistem saraf pusat tidak timbul dalam bayi, tetapi jika faktor negatif mengganggu proses ini sekarang, malformasi teruk seperti microcephaly (penurunan saiz otak), hydrocephalus (dropsy otak ), anencephaly (ketiadaan otak), pelbagai kecacatan tiub saraf. Dalam kebanyakan kes, kecacatan tersebut tidak sesuai dengan kehidupan.

Selalunya mereka mengiringi janin dengan patologi kromosom, dan ini adalah anomali pada tahap kromosom yang ditetapkan dalam kes ini yang merupakan faktor negatif utama yang "mengganggu" dengan pembentukan sistem saraf dan otak pada 6-7 minggu kebogelan.

Segala sesuatu yang berlaku kepada ibu dan bayi masa depan kini boleh diterangkan dalam dua perkataan - penyusunan semula global. Sebab itulah sekarang seorang wanita harus berhati-hati dan memperhatikan kesihatannya, tidak akan terdedah kepada asap tembakau, bau cat, varnis, radiasi, tidak berada di tempat yang mempunyai getaran kuat, tidak mengambil ubat-ubatan dan bahan-bahan lain tanpa bukti perubatan.

Organ dalaman

Tubuh bayi itu belum lagi manusia dalam pengertian biasa, tetapi tidak lagi menyerupai embrio binatang. Melalui membran tembus dan kulit telus, organ-organ dalaman meluncur, yang sudah mula menduduki tempat yang sepatutnya.

Jadi, minggu ini usus hanya menjalani transformasi. Ia dibahagikan kepada tiga bahagian utama - perut, larynx dan esofagus. Bahagian atas usus dihubungkan dengan satu-satunya organ sistem pernafasan setakat ini - trakea. Bahagian bawah minggu ini mula berubah menjadi sinus urogenital.

Dibentuk rektum dan lampiran. Di tengah-tengah usus masuk ke tali pusat. Hari-hari ini, pemasangan saluran empedu telah bermula, dan pankreas yang muncul mula menghasilkan insulin sendiri.

Seperti yang telah dinyatakan organ pernafasan masih sedikit - hanya trakea yang ada, tetapi minggu ini pembentukan paru-paru dan bronkus bermula, permulaan telah dibuat. Ia adalah pada minggu embrion kelima yang pembentukan penglihatan bermula.

Bahagian cembung dari vesicle serebral anterior bermula untuk datang, dari sini bahawa perkembangan saraf optik dan retina bermula. Mata masih kelihatan seperti bintik hitam yang terletak di sisi kepala. Lama kelamaan, mereka akan mula mendekati pusat muka di tempat yang betul.

Minggu ini, serbuk jantung menjadi empat ruang, ia mengepam darah ke seluruh badan kecil. Ini membantu dia pembuluh darah, yang juga aktif membangun. Pada minggu ini terutamanya saluran darah yang besar berkembang.

Seks kanak-kanak

Jantina seorang kanak-kanak ditentukan dengan serta-merta pada saat pembuahan dan tetap menjadi rahsia besar sehingga masa tertentu. 7 minggu obstetrik tidak terkecuali. Jantina masih tidak dapat dibezakan. Tentukan ia tidak mungkin.

Embrio berkembang tanpa mengira ciri-ciri seksual. Walau bagaimanapun, minggu ini bahawa penggelek membentuk terbentuk, yang akan menjadi kelenjar seks kelak.

Di mana alat kelamin tidak lama lagi, minggu ini tubercle genital muncul. Sedikit kemudian pada kanak-kanak lelaki, ia akan menjadi zakar, dan pada kanak-kanak perempuan - di labia. Sementara itu, lebam pada bayi kedua-dua jantina kelihatan sama. Tidak mustahil untuk mengetahui jantina seorang kanak-kanak. Hormon seks dalam badan kanak-kanak belum dihasilkan.

Kaedah penentuan denyutan jantung janin seksMenurut kemajuan darah, mengikut kumpulan darah ibu bapa, dari sudut pandangan perubatan rasmi, mereka tidak boleh dipercayai dan lebih mengingatkan tentang keberuntungan - kebetulan adalah mungkin dengan kebarangkalian 50% - sama ada lelaki atau perempuan.

Rupa

Kemunculan bayi itu masih sedikit seperti seorang lelaki, tetapi setiap hari serbuk menjadi lebih dan lebih seperti dia. Kanak-kanak mempunyai pucuk hidung minggu ini. Dan jika ia bukan untuk mata yang luas, wajah serbuk akan menyerupai muka manusia.

Minggu ini, telinga dalam mula terbentuk dan gegelung diletakkan. Setakat ini mereka hanya kelihatan seperti anjing laut rawan kecil, tetapi tidak lama lagi mereka akan menjadi telinga yang akrab, dan bayi akan dapat mendengar.

Peletakan gigi susu bermula, rahang atas dan bawah terbentuk. Lajur tulang belakang terbentuk, dan bayi hari ini akan "menerima" pada pelepasan penuh lengkung lehernya yang pertama. Dari kedudukan embrio yang bawaan - buaian secara beransur-ansur mula keluar. Minggu ini dia akan mula melonggarkan badan seperti ulat.

Berhenti pada kaki lagi, tetapi asas mereka telah muncul, dan di mana tumit tidak lama lagi terdapat anjing laut - kuku depan yang akan bergerak ke jari segera selepas pembentukan mereka.

Semua embrio mempunyai ekor. Pada minggu ke-7, dia memendekkan hampir dua kali, dalam seminggu atau dua dia akan menjadi rudiment dan menjadi tulang belakang. Anggota-anggota yang lebih rendah pada kanak-kanak pada masa kehamilan ini berkembang lebih perlahan daripada tangan.

Kaki atasnya kini mempunyai penampilan oars atau paddles - ini adalah bagaimana tangan terbentuk. Jari-jari itu belum dipisahkan, di antara mereka - membran kulit tebal, tetapi tidak lama lagi mereka boleh dikira sebagai ultrasound.

Kord pusing dipadatkan, minggu ini ia menjadi hubungan yang terhubung antara plasenta yang muda dan tidak terbentuk, yang kini hanya sedikit lebih daripada satu sentimeter tebal, dan bayi. Aliran darah usus-plasenta mula debug, tetapi plasenta masih jauh dari kerja penuh. Setakat ini kerja utama menyusukan anak dilakukan oleh kantung kuning telur.

Apa yang boleh bayi?

Bayi pada minggu 7 mula bergerak. Ibu masa depan, secara semula jadi, tidak dapat merasakan ini. Sehingga ketika dia mula merasakan pengadukan anaknya, masih ada cukup waktu. Walau bagaimanapun, ketiadaan sensasi tidak bermakna ketiadaan pergerakan.

Pada minggu ke 7 mengikut ukuran obstetrik dan pada minggu embrionik 5 bayi mula membengkok dan melepaskan pegangan - oars di kawasan pergelangan tangan. Ini adalah pergerakan pertamanya, yang pada akhir minggu telah diberikan dengan mudah dan semulajadi.

Satu kemahiran baru yang membolehkan bayi untuk melepaskan tubuhnya boleh diperhatikan pada ultrabunyi jika seorang wanita pergi kepadanya dalam tempoh ini. Pada masa ekstensi terbesar, yang disebut CTE, ukuran coccyx-parietal, biasanya mula diukur.

Ultrasound pada minggu 7

Ultrasound minggu ini tidak dianggap wajib dan tidak digalakkan. Sekiranya keadaan kesihatan ibu masa depan tidak menimbulkan kebimbangan dan ketakutan, dia tidak mempunyai rasa sakit, pelepasan luar biasa, maka tidak perlu untuk mengimbas ultrasound.

Kesan gelombang ultrasound pada janin yang semakin meningkat tidak difahami sepenuhnya, dan oleh itu doktor mengesyorkan supaya tidak menyalahgunakannya dengan diagnosis yang mudah dan mendedahkan.

Doktor mungkin mengesyorkan untuk menjalani ultrasound pada masa ini hanya dalam keadaan tertentu, apabila terdapat tanda-tanda yang sangat khusus untuk kajian ini, tanpa menunggu pemeriksaan pranatal yang pertama, yang biasanya berjalan dari 10 hingga 11 minggu hingga 13 minggu kehamilan, termasuk.

Seorang wanita perlu pergi ke diagnostik ultrasound sekarang, jika, apabila mendaftar dengan perundingan pakar ginekologi, ada keraguan, kebimbangan dan persoalan timbul. Oleh itu, ultrasound kini ditunjukkan:

  • untuk mengesahkan fakta kehamilan;
  • untuk menubuhkan hakikat pengguguran ektopik, yang tidak dijawab;
  • untuk mengesahkan atau menafikan pelbagai kehamilan;
  • untuk pemeriksaan organ panggul untuk tanda-tanda ancaman pengguguran spontan;
  • untuk menjelaskan tempoh kehamilan;
  • untuk mengecualikan komplikasi kehamilan dengan keguguran yang biasa;
  • untuk maklumat tentang ciri-ciri kehamilan, yang disebabkan oleh teknik pembiakan, contohnya, IVF.

Ultrasound pada tempoh ini paling sering dilakukan dengan sensor intravagina, kerana janin masih sangat kecil, supaya ia dapat diperiksa melalui dinding abdomen anterior yang lebih padat. Prosedur ini tidak mengambil masa lebih daripada 15 minit, tidak menyakitkan.

Minggu ini, doktor-somnologist semestinya menilai daya maju janin, menentukan jumlah buah, membandingkan saiz ovum dengan norma untuk tempoh ini. Setakat ini, hanya dua parameter yang digunakan. Salah satunya diukur di antara dinding dalaman membran. Ia dipanggil diameter dalaman purata ovum:

Diameter dalaman purata ovum pada minggu ke-7 kehamilan:

Diameter ovum (SVD, mm)

Apa yang sepadan dengan tempoh kehamilan

12

6 minggu + 1 hari

13

6 minggu + 2 hari

14

6 minggu + 3 hari

15

6 minggu + 4 hari

16-17

6 minggu + 5 hari

17-18

6 minggu + 6 hari

18-19

7 minggu tepat

Penunjuk yang sangat penting ialah garis besar ovum. Sekiranya mereka licin, bujur atau bulat, bentuk yang betul, maka perkembangan bayi tidak menimbulkan masalah. Telur yang telah cacat dan mempunyai asimetri, pinggang yang tidak rata dapat bercakap mengenai ancaman keguguran dan keguguran yang telah bermula.

Untuk memperjelas masa sekarang, apabila bayi telah belajar untuk melonggarkan, saiz coccyx-parietal dapat digunakan, walaupun masih kecil sehingga tidak setiap mesin ultrasound dapat memperbaikinya.

Peranti resolusi tinggi moden, peranti kelas pakar, serta seorang doktor berpengalaman yang menjalankan peperiksaan, minggu ini adalah kunci kepada kejayaan pengukuran CTE. Norma adalah seperti berikut.

Saiz Kopchiko-parietal pada minggu ke-7 kehamilan:

KTR, mm

Apa yang sepadan dengan istilah itu

6,5-7

6 minggu + 2 hari

7

6 minggu + 3 hari

8

6 minggu + 4 hari

8,5

6 minggu + 5 hari

9

6 minggu + 6 hari

10

7 minggu tepat

Denyutan jantung janin pada minggu ke-7 membingungkan dengan jelas, ibu hamil akan dapat mengalami sensasi yang tiada tandingan apabila doktor membolehkannya mendengar denyutan jantungnya, yang hanya berusia empat minggu yang sebenarnya. Kadar jantung (kadar denyutan jantung) kini berada dalam lingkungan 129-146 denyutan seminit.

Pada pemantauan pengimbas ultrasound, wanita itu tidak akan melihat bayinya dalam segala kemuliaannya. Tetapi dia akan ditunjukkan telur yang disenyawakan, di mana terdapat janin kecil, embrio yang kelihatan seperti tempat gelap di rahim dengan bintik-bintik heterogen di dalamnya.

Sekiranya alat kelas pakar digunakan, garis besar kepala dan tangan kasar dapat dipertimbangkan.

Ancaman dan risiko

Ancaman paling nyata minggu ini adalah ancaman keguguran. Juga, kehamilan mungkin ectopic atau berdiri diam, menghentikan pembangunan. Beberapa patologi awal disertai dengan gejala yang teruk - sakit perut, rupa pelepasan luar biasa.

Sekiranya seorang wanita melihat sesuatu yang serupa dengannya, anda perlu segera berjumpa dengan doktor untuk mencegah keguguran, pemisahan plasenta.

Walaupun risiko kehilangan bayi masih tinggi, dalam kebanyakan kes, doktor menguruskan untuk memberikan bantuan yang diperlukan kepada wanita hamil, dan lebih dari 85% masa itu, kehamilan dapat dikekalkan.

Jangan teragak-agak untuk pendaftaran gantian. Minggu ini adalah masa yang sesuai untuk berkonsultasi dengan ahli kandungan ginekologi, menjalani peperiksaan, lulus ujian mandatori dan tambahan jika perlu (sebagai contoh, tentukan tahap hCG sebagai penunjuk perkembangan bayi), dapatkan kad pertukaran di tangan anda.

Untuk maklumat lanjut mengenai pembangunan janin pada minggu 7, lihat video di bawah.

6 minggu 8 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan