Berapa tempoh kehamilan dianggap paling berbahaya dan bagaimana untuk mengurangkan risiko minimum?

Kandungannya

Seorang wanita hamil dalam sembilan kalendar (10 tahun kebidanan) perlu mematuhi langkah berjaga-jaga yang khusus - selepas semua itu, dari saat penampilan dua jalur pada ujian dan sehingga menangis pertama di dalam dewan kerja, dia bertanggungjawab sepenuhnya terhadap segala perkara yang berlaku kepada bayi. Tindakan yang sia-sia boleh membawa kepada akibat yang menyedihkan. Walau bagaimanapun, semasa kehamilan memancarkan tempoh yang paling berbahaya apabila kemungkinan pelbagai ancaman bertambah. Apakah syarat-syarat dan bagaimana untuk meminimumkan risiko, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Apakah bahaya itu?

Pakar sakit puan dan pakar obstetrik yang berpengalaman telah lama menyedari bahawa sepanjang tempoh kehamilan pada seorang wanita, walaupun kehamilannya tidak teratur, terdapat masa-masa peningkatan bahaya. Dengan kebetulan komplikasi dan tempoh berbahaya kehamilan mungkin terganggu.

Selalunya, pada trimester pertama, seorang wanita diancam dengan keguguran spontan, serta pengguguran yang tidak dijawab, di mana janin mati, berhenti berkembang, tetapi terus kekal di rahim untuk beberapa waktu. Pada trimester kedua, terdapat beberapa minggu di mana kemungkinan kejang dan gestosis meningkat. Separuh kedua kehamilan mempunyai "sempadan" yang membimbangkan, di persimpangan yang meningkatkan kemungkinan kelahiran pramatang.

Tempoh kritikal bukanlah mitos atau fiksyen rakyat, tetapi satu kenyataan yang perlu anda ketahui terlebih dahulu agar berhati-hati dan tidak membiarkan kehidupan bayi dan kesihatan berisiko.

Mari lihat setiap tempoh ini.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Trimester pertama

Trimester pertama berakhir 13 minggu kehamilan, termasuk. Tempoh ini tanpa membesar-besarkan peringkat paling penting. Dari beberapa sel, embrio tumbuh, yang secara beransur-ansur berubah menjadi janin. Ia adalah selama tiga bulan dalam kanak-kanak bahawa semua organ dan sistem diletakkan, anggota badan, otak, peredaran darah, dan alat kelamin terbentuk. Apa-apa kesan negatif pada trimester pertama (sebagai contoh, ubat tidak terkawal, SARS atau jangkitan virus lain, demam tinggi, dll.) Boleh menyebabkan akibat tidak dapat dipulihkan - dari patologi perkembangan anak kepada kematian dan penolakannya.

Sedikit kemudian, pada trimester kedua, bayi dari toksin, dadah yang diambil oleh ibu, akan melindungi plasenta - ini adalah penghalang semula jadi yang terbaik, tetapi sementara plasenta masih terbentuk dan tidak berfungsi, ini bermakna bahawa kanak-kanak itu benar-benar terdedah kepada banyak ancaman dari luar.

Dengan sendirinya, trimester pertama adalah satu istilah berbahaya besar. Tetapi di dalamnya, bagaimanapun, pakar membezakan tiga tempoh yang paling berbahaya. Yang pertama adalah implantasi telur disenyawakan ke lapisan fungsional endometrium rahim. Ini berlaku kira-kira seminggu selepas ovulasi, yang sepadan dengan 2-3 minggu hamil kehamilan.

Faktor risiko utama untuk tempoh ini ialah kekurangan implantasi atau penolakan ovum dalam masa beberapa hari selepas dia masih dapat melekat pada dinding rahim. Dalam kebanyakan kes, ini berlaku tanpa disedari oleh seorang wanita.Hanya dalam masa atau dengan sedikit kelewatan, tempoh berikutnya akan datang, dan wanita tidak menyedari bahawa kehamilan itu.

Implantasi boleh gagal kerana pelbagai sebab, termasuk pendedahan kepada bahan toksik (merokok, alkohol, ubat), tekanan dan kejutan emosi, gangguan hormon dalam tubuh wanita, keabnormalan janin kongenital yang tidak sesuai dengan kehidupan (pemilihan semula jadi), tahap fizikal yang tinggi beban, yang pada masa ini wanita sedang mengalami, serta adanya perubahan pada endometrium rahim (endometriosis, parut pada rahim selepas operasi).

Selalunya, implantasi telur yang disenyawakan menyebabkan kesukaran untuk wanita yang menderita fibroid rahim, mempunyai anomali anatomi yang kongenital atau memperoleh anomali rahim, serta wanita yang mengalami beberapa pengguguran, kerana setiap curettage menjadikan penipisan endometrium.

Tempoh berbahaya kedua pada trimester pertama adalah 4-6 minggu kehamilan. Pada masa ini, kelewatan bermula, ujian sudah "menggali", tetapi ini jika mereka mengharapkan kehamilan. Jika seorang wanita tidak mengesyaki "kedudukannya yang menarik", maka dia sedang menanti tempohnya dalam tempoh ini dan tidak selalu memastikan bahawa nikotin atau alkohol yang sama, serta beberapa pil sakit kepala tidak masuk ke dalam badan. Pada masa ini, primordia embrio dibentangkan. Risiko patologi dan kelainan adalah yang tertinggi.

Tempoh kritikal ketiga trimester pertama adalah 8-11 minggu kehamilan. Dalam tempoh ini, pembentukan intensif plasenta. Mungkin terdapat "melompat" secara tiba-tiba tahap hormon yang boleh menyebabkan keguguran. Juga, tempoh ini dianggap sebagai salah satu yang paling berbahaya dari segi kemungkinan perkembangan janin yang pudar di dalam rahim.

Trimester kedua

Pertengahan kehamilan sepatutnya dianggap tempoh yang lebih tenang. Ia adalah kurang daripada bahaya, keadaan kesihatan mumia masa depan adalah lebih baik. Bayi mula bergerak, tetapi selagi saiznya kecil dan pergerakan ini tidak menyebabkan rasa tidak selesa kepada wanita, sebaliknya, mereka gembira dan mengejutkannya. Dalam tempoh ini, bayi mula tumbuh secara aktif, semua organ dalaman bayi sudah terbentuk.

Plasenta kini bukan sahaja menyuburkan kanak-kanak dan menyediakannya dengan oksigen, tetapi juga melindunginya daripada bahan-bahan yang tidak diingini, yang kelewatannya mengikut prinsip penghalang hidup.

Pada trimester kedua terdapat satu tempoh yang berbahaya di mana seorang wanita perlu berhati-hati dan berhati-hati. Ia bermula dari 18 dan berakhir dengan 21 minggu kehamilan (inklusif). Pada masa ini, apa yang dipanggil "keguguran lewat", pelepasan air, boleh berlaku. Risiko kehilangan pengguguran biasanya terhad kepada 21-22 minggu. Kehamilan yang tidak dikembangkan selepas minggu obstetrik ini jarang berlaku.

Sebab-sebab yang boleh mengakibatkan keguguran pada suatu tempoh yang lewat (fenomena ini berlaku dalam 1-2% kes) paling sering dikaitkan dengan perkembangan ketidakstabilan isthmic-serviks, akibatnya leher rahim terlalu lemah untuk menjaga janin yang semakin bertambah. Tekak dalaman terbuka, keguguran berlaku. Juga, sebab sering kali terletak pada susunan "tempat kanak-kanak" yang salah (pembentangan, detasmen) atau dalam jangkitan kelamin, yang mana wanita boleh menjadi sakit setelah bermulanya kehamilan.

Trimester ketiga

Bahaya utama kehamilan trimester ketiga adalah kemungkinan permulaan kelahiran pramatang, kerana bukanlah fakta bahawa bayi itu akan bersedia untuk memasuki dunia kita - ia mungkin tidak menyelesaikan kematangan tisu paru-paru, berat badan rendah. Ini adalah dua sebab utama kematian bayi neonatal pada bayi pramatang.

Yang paling berbahaya pada ketiga terakhir tempoh kehamilan ialah tempoh 28 hingga 32 minggu. Pada masa ini, tenaga kerja pramatang tidak semestinya akan berakhir dengan selamat untuk kehidupan dan kesihatan bayi.Pada masa ini, preeklampsia (toksikosis lewat), penuaan awal atau detasmen "tempat kanak-kanak", serta ketidakseimbangan serviks, yang didiagnosis lebih awal, boleh memprovokasi kelahiran.

Keabsahan hormon dalam tubuh ibu masa depan, tekanan yang kuat, berat badan berlebihan - semuanya adalah faktor risiko.

Bagaimana untuk mengelakkan komplikasi?

Pada trimester pertama, seorang wanita harus sangat memperhatikan kesejahteraannya. Anda harus mengucapkan selamat tinggal kepada rokok dan alkohol pada tanda pertama jalur kedua pada ujian, atau lebih baik, pada tahap perancangan kehamilan enam bulan sebelum pembuahan. Apa-apa ubat sepanjang tempoh ini tidak akan memberi manfaat kepada bayi. Pengecualian adalah hormon yang ditetapkan oleh doktor, vitamin, asid folik.

Wanita harus berhati-hati dengan bahan kimia rumah, varnis dan cat, aseton, petrol, nitrat dan garam logam berat. Sekiranya kerjanya berkaitan dengan aktiviti yang berbahaya, sijil perlu disediakan dari pusat kaunseling wanita di tempat kerja - oleh undang-undang, wanita akan dipindahkan ke pekerjaan yang kurang berbahaya.

Seorang wanita hamil perlu tidur cukup, makan secara normal. Seks tidak dikontraindikasikan jika tidak ada ancaman keguguran. Di pesawat anda boleh terbang, tetapi dengan berhati-hati, sekali lagi tanpa adanya ancaman pengguguran. Pada trimester pertama, anda perlu menjaga pendaftaran awal, lulus semua ujian dan lulus peperiksaan. Jika kesakitan, pelepasan yang luar biasa dari organ-organ kelamin, hendaklah segera berjumpa doktor.

Pada trimester kedua, cadangan adalah sama, tetapi seorang wanita boleh dibenarkan beberapa ubat, kerana plasenta sudah melaksanakan fungsi penghalangnya. Adalah penting untuk melawat doktor mengikut jadual, jangan terlepas lawatan ke konsultasi. Mengenal pasti masalah dan meminimumkan masalah mereka dengan serviks, dengan ancaman pengguguran keguguran, membantu diagnosis tepat pada masanya. Dalam 95% kes mengandung yang diancam, adalah mungkin untuk menyelamatkan kehamilan jika seorang wanita melawat seorang doktor tepat pada masanya dan tidak duduk di rumah dengan harapan bahawa "segala-galanya akan lulus dengan sendirinya".

Pada trimester ketiga, adalah penting untuk memantau berat badan, menandakan pergerakan janin dan menghalang perkembangan preeklamsia. Seorang wanita perlu bersedia untuk dimasukkan ke hospital pada bila-bila masa semasa tempoh berbahaya trimester ketiga untuk menjalankan terapinya. Beberapa ibu di masa depan berisiko dimasukkan ke hospital "hanya sekiranya" supaya mereka dapat bertahan dalam "tempoh krisis" di bawah pengawasan doktor. Kumpulan risiko termasuk wanita selepas IVF, dengan kekurangan isthmic-serviks, preeklampsia, kehamilan berganda, kekurangan air teruk atau penghidratan tinggi.

Sekiranya ada kesakitan yang tidak biasa, pelepasan yang tidak normal berlaku, anda perlu segera menghubungi doktor. Lebih baik untuk selamat daripada diabaikan. Dari minggu ke 32 adalah lebih baik untuk mengelakkan perjalanan melalui udara, untuk berehat lebih, tidak membebankan diri dengan kerja rumah.

Bahaya individu

Terdapat juga tempoh berbahaya individu yang agak sukar dijelaskan dalam bahasa kering sains perubatan, tetapi setiap doktor tahu tentang kewujudan mereka. Jika kehamilan sebelum wanita berakhir dengan keguguran atau janin, sebagai contoh, pada minggu ke-16 kehamilan, minggu ke-16 kehamilan berikutnya akan menjadi yang paling berbahaya bagi wanita tertentu. Sering kali, senario negatif diulangi pada minggu yang terdekat. Oleh itu, apabila mendaftar, pastikan anda teringat dengan seberapa banyak yang mungkin pada tarikh dan bagaimana kehamilan terdahulu anda berakhir. Maklumat ini akan membantu doktor merancang bagaimana melindungi anda dan bayi anda dalam "masa kritis" anda sendiri.

Wanita yang tidak dapat hamil untuk waktu yang lama biasanya sukar untuk memakai kehamilan - amalan menunjukkan bahawa dalam 20% kes selepas konsep lama ditunggu keguguran berlaku pada tempoh awal. Dalam 15-20% kes, tidak mungkin untuk membawa kehamilan untuk melahirkan anak dan wanita yang telah ditegur oleh pakar kesuburan semasa protokol IVF.

Semakin tinggi umur ibu masa depan, semakin besar kemungkinan tempoh kehamilan yang berbahaya akan menjadi lebih sukar, dengan komplikasi. Cukup aneh, bukan sahaja "ibu mengandung" yang mengandung wanita, tetapi terlalu muda masa depan ibu, yang berusia 18-19 tahun, berisiko dengan usia.

Dalam video seterusnya anda akan mendengar maklumat penting mengenai tempoh kritikal perkembangan janin.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan