2 minggu

Gejala dan sensasi pada minggu pertama kehamilan

Kandungannya

Asal kehidupan baru selalu menjadi misteri alam yang besar. Pada peringkat awal selepas konsepsi, agak sukar untuk menentukan kehamilan. Artikel ini akan membantu anda mengetahui bagaimana ini boleh dilakukan.

Menentukan tarikh yang tepat

Konsep (persenyawaan) dianggap sebagai momen segera kelahiran kehidupan manusia - ketika sel sperma menembus sel telur. Pada masa ini, dan ada unit biologi yang baru - bayi masa depan. Pakar telur yang menyuburkan memanggil zigot. Pada jam pertama selepas persenyawaan, zigot terdiri daripada hanya beberapa sel. Di masa depan, ia mula menjadi sangat terfragmentasi, dan jumlah sel meningkat dengan pesat.

Dari masa persenyawaan, keadaan klinikal khas berlaku, yang dipanggil kehamilan. Selepas beberapa bulan kehamilan, bayi dengan saiz mikroskopik akan berkembang menjadi beberapa puluhan sentimeter. Proses ini benar-benar unik.

Untuk menentukan tempoh kehamilan, doktor menggunakan pelbagai teknik. 1 minggu dari masa konsepsi ditentukan secara langsung dari tarikh persenyawaan. Biasanya, ia dapat mengenal pasti dengan tepat seorang wanita yang bersungguh-sungguh dan bersungguh-sungguh bersedia untuk menjadi ibu.

Kaedah mengira minggu obstetrik digunakan oleh pakar obstetrik-ginekologi. Untuk melakukan ini, mereka menentukan tempoh kehamilan, dengan menggunakan tarikh haid yang terakhir. Ia adalah dari dia bahawa minggu pertama dan semua minggu obstetrik berikutnya dikira. Dalam kes ini, tempoh masa bayi untuk bayi adalah 40 minggu.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Sensasi

Pada jam pertama selepas persenyawaan, wanita itu tidak merasakan sesuatu yang istimewa. Dia masih tidak mengalami sebarang sensasi yang luar biasa.

Zigot yang telah terbentuk mempunyai dimensi mikroskopik. Sejurus selepas penggabungan sel-sel kuman, tahap hormon dalam darah seorang wanita tetap berada dalam had biasa. Latar belakang hormon akan berubah sedikit kemudian, apabila ukuran telur yang disenyawakan akan meningkat. Peningkatan tahap hormon biasanya bermula selepas implantasi telur ke dinding rahim.

Biasanya proses implantasi (lampiran) berlaku pada 6-7 hari selepas persenyawaan. Ia adalah pada masa ini bahawa seorang wanita dapat merasakan perubahan tertentu dalam dirinya. Mereka kebanyakannya menyerupai sensasi yang serupa dengan yang dialami oleh beberapa wanita dengan sindrom pramenstruasi (PMS).

Gejala yang paling ketara biasanya berlaku pada masa implantasi embrio kecil, iaitu, pada akhir minggu pertama selepas pembuahan.

Harus diingat bahawa keterukan manifestasi klinikal ini boleh diabaikan. Banyak wanita mencatatkan bahawa pada masa ini mereka tidak melihat apa-apa gejala tertentu atau luar biasa dalam tempoh ini.

Pelepasan dari saluran kemaluan

Ini muncul kerana fakta bahawa proses implantasi sedang berlaku. Semasa "implantasi" embrio di endometrium (lapisan dalaman dinding rahim), kerosakan sedikit berlaku. Ia dimaksudkan oleh alam semula jadi untuk memastikan bayi masa depan agak terikat dengan dinding rahim.

Sebagai peraturan, selepas 6-8 hari selepas pembuahan, seorang wanita mempunyai pelepasan vagina. Mereka biasanya mempunyai warna coklat atau kemerah-merahan. Oleh isipadu, rembesan tersebut mungkin berbeza, tetapi biasanya nombor mereka adalah sederhana atau kecil. Oleh kerana pelepasan mungkin disertai oleh gejala lain, ini menjadikan wanita mungkin berfikir bahawa dia hanya mempunyai tempohnya. Kebanyakan wanita menyifatkan gejala-gejala ini kepada kitaran haid yang tersasar atau perubahan hormon.

Walau bagaimanapun, rembesan ini biasanya mempunyai beberapa ciri. Mereka tidak bertahan lama - hanya satu, maksimum dua hari. Dalam sesetengah wanita, pelepasan coklat semacam itu mungkin tunggal. Dalam kes ini, sebagai peraturan, ibu mengandung menyedarinya dalam seluar dalamnya.

Pakar pakar pergigian dan pakar ginekologi yang bekerja dengan wanita hamil perhatikan bahawa, mengikut statistik, wanita penggera seperti wanita agak jarang. Dalam kebanyakan kes, mereka hanya diabaikan atau ditafsirkan memihak kepada permulaan haid secara tiba-tiba.

Perhatikan bahawa pelepasan tidak selalu berlaku, tetapi ini tidak bermakna implantasi tidak berlaku - hanya sedikit darah yang dikeluarkan semasa proses ini dicampur dengan air kencing ketika buang air kecil, dan wanita itu tidak menyadarinya.

Sakit dalam perut

Pada jam pertama selepas persenyawaan, sakit tidak berlaku pada wanita. Kesakitan biasanya berlaku menjelang akhir minggu pertama dari saat pembuahan. Seorang wanita mungkin merasakan bahawa dia mempunyai abdomen atau ketidakselesaan yang lebih rendah di kawasan ini. Gejala-gejala yang tidak spesifik juga sering dikaitkan dengan PMS.

Biasanya simptom rasa sakit diungkapkan sedikit atau cukup sederhana. Kesakitan itu dikeluarkan dengan baik semasa mengambil ubat penghilang rasa sakit. Dalam kedudukan mendatar, rasa sakit berkurangan. Juga, latihan angkat berat atau terlalu sengit di gim boleh menyebabkan kesakitan meningkat.

Mual

Gejala ini juga boleh berlaku pada peringkat awal kehamilan, dan keparahannya mungkin berbeza. Sesetengah wanita mencatatkan bahawa pada hari-hari pertama kehamilan mereka tidak merasa lelah, sementara yang lain mengatakan bahawa gejala buruk ini cukup jelas.

Mual adalah gejala ketidakselesaan yang sangat ketara. Ia boleh muncul pada bila-bila masa sepanjang hari. Ramai wanita percaya bahawa gejala kehamilan adalah mual pada waktu pagi, tetapi ini tidak berlaku. Gejala ini boleh berlaku pada bila-bila masa.

Mual juga boleh memburukkan lagi selepas memakan apa-apa makanan, walaupun makanan kegemaran yang sering digunakan boleh menyumbang kepada mual. Juga, sesetengah wanita mempunyai perasaan tidak bertoleransi subjektif terhadap asap tembakau. Penyedutan asap rokok juga boleh menyumbang kepada kesihatan loya atau mual.

Perubahan mood

Pergigian emosi biasanya tertakluk kepada wanita yang agak emosi. Walau bagaimanapun, setiap hari kehamilan, sebagai perubahan hormon, perubahan mood boleh berlaku dalam wanita yang cukup tenang.

Ini difasilitasi oleh peningkatan hormon darah secara beransur-ansur. Dengan setiap hari perkembangan embrio bayi, tahap bahan hormon akan meningkat. Ini perlu supaya kanak-kanak itu dapat tumbuh dan berkembang sepenuhnya dalam perut ibu saya.

Perubahan mood mungkin berbeza-beza. Ciri yang paling ciri adalah perubahan kegembiraan yang agak cepat dan bahkan keghairahan kepada keadaan tertekan. Sesetengah wanita mempunyai air mata yang berlebihan. Tingkah laku agresif juga boleh menjadi manifestasi kehamilan. Cecair kemarahan boleh berubah dalam tempoh, tetapi biasanya mereka jangka pendek. Selepas itu, mood dapat berubah lagi dan menjadi gembira.

Progesteron yang meningkat dalam darah membawa kepada kemunculan agresif yang berlebihan pada wanita pada masa ini. Hormon ini adalah salah satu yang paling penting semasa kehamilan. Di bawah pengaruhnya, terdapat banyak tindak balas biologi yang berbeza yang bertujuan untuk perkembangan embrio yang terletak di rahim.

Degradasi prestasi

Keletihan adalah salah satu kemungkinan kehamilan. Penurunan toleransi terhadap beban biasa mungkin menunjukkan bahawa semua kuasa badan kini bertujuan untuk mengekalkan daya maju embrio kecil yang ada di rahim.

Tidak semua wanita mengalami penurunan prestasi. Perkembangan gejala ini dipengaruhi oleh banyak sebab yang berkaitan, serta kehadiran sebarang penyakit kronik dalam wanita. Itulah sebabnya hampir mustahil untuk mengesyaki kehamilan pada masa yang singkat hanya untuk gejala klinikal.

Tanda-tanda kehamilan yang paling awal

Selepas persenyawaan telur, beberapa perubahan mula berlaku di dalam badan wanita, tetapi mereka berkembang dengan perlahan. Keterukan manifestasi tersebut juga berbeza-beza. Gejala-gejala kehamilan yang mungkin termasuk gejala berikut.

  • Meningkatkan suhu basal. Selepas persenyawaan, ia tumbuh, yang dapat dikesan dengan betul di carta. Jika seorang wanita bersiap sedia untuk mengandung dan mengukur suhu basalnya secara tetap sepanjang kitaran haid, maka dia akan dengan mudah melihat peningkatan tersebut.
  • Pembesaran payudara. Dada kelihatan bengkak. Kelenjar susu boleh meningkat sedikit dan bahkan sakit.
  • Penampilan lendir dari faraj. Rembesan mukus yang meningkat boleh menunjukkan perubahan dalam kerja organ-organ pembiakan wanita akibat kehamilan. Keparahan gejala ini adalah berbeza - dari kecil menjadi agak sengit.
  • Menarik sensasi di punggung bawah. Biasanya gejala ini muncul selepas bermain sukan atau mengangkat berat, begitu ramai wanita tidak menekankannya. Selepas rehat, ketidakselesaan di bahagian bawah belakang biasanya hilang.

Bagaimana cara menentukan kehamilan pada masa ini?

Tanda klasik yang dalam kebanyakan kes menyebabkan wanita pergi ke farmasi untuk ujian kehamilan adalah kelewatan haid.

Pada masa ini, pasaran farmaseutikal menawarkan pelbagai jenis sistem diagnostik yang berbeza. Mereka berbeza dengan kos, ketepatan, reka bentuk dan banyak lagi. Perlu diingatkan bahawa Ujian moden cukup tepat dan membolehkan anda menentukan kehadiran kehamilan dengan kebarangkalian yang agak tinggi.

Adalah dipercayai bahawa ujian kehamilan dengan hasilnya dapat dilakukan 10-12 hari setelah persenyawaan telur, tetapi untuk minggu pertama tidak ada metode yang tepat.

Penentuan kehamilan dalam kes ini dilakukan dengan menentukan dalam air kencing gonadotropin tertentu (hCG). Semasa kehamilan, norma-normanya berbeza - pertama, hCG muncul dan meningkat dalam darah, dan kemudian di dalam air kencing.

Penentuan jalur ujian asas kehamilan adalah agak mudah. Untuk ini anda memerlukan sedikit air kencing, yang biasanya dikumpulkan pada waktu pagi. Ramai wanita sedang tergesa-gesa untuk mengetahui sama ada mereka mengandung, mereka menggunakan ujian pada waktu petang atau pada bila-bila masa. Perlu diingatkan bahawa Pada suatu tarikh awal, mendapatkan keputusan ujian yang tepat mungkin tidak mungkin. Pada waktu pagi, kepekatan hCG dalam air kencing adalah maksimum, yang diperlukan untuk ujian sedemikian.

Penentuan kehamilan dengan bantuan jalur ujian yang dibeli di farmasi hanyalah ujian indikatif. Keputusan yang diperoleh di rumah, apabila menggunakan kaedah diagnostik ini tidak selalu boleh dipercayai dan tepat.

Pasti menentukan tanda-tanda kehamilan hanya boleh ginekologi. Untuk melakukan ini, beliau menjalankan pemeriksaan klinikal lengkap pada kerusi ginekologi.Pada masa yang sama, beliau menilai nada dan keadaan serviks, serta dimensi rongga.

Adalah mungkin untuk mengesahkan kehadiran kehamilan pada peringkat awal dengan menganalisis penentuan hCG dalam darah. Untuk analisis memerlukan sedikit darah vena. Ketepatan ujian makmal agak tinggi, dan lebihan konsentrasi hCG ke atas norma dapat menunjukkan adanya kehamilan. Perlu diingat bahawa tahap hormon ini dalam darah dapat ditingkatkan pada wanita yang tidak hamil dengan penyakit tertentu. Untuk mengesahkan kehamilan, seseorang harus menyemak semula hasilnya selepas beberapa waktu.

Juga, untuk mengetahui tentang kehadiran embrio dalam rahim, pemeriksaan ultrasound digunakan. Lebih banyak maklumat dan tepat dalam kes ini adalah ultrasound transvaginal.

Adalah penting untuk diingat bahawa kesilapan boleh dibuat semasa imbasan ultrasound, atau ralat teknikal boleh dibuat. Dalam kes ini, anda juga perlu menyemak semula hasilnya selepas beberapa ketika.

Masalah yang mungkin berlaku

Minggu pertama kehamilan adalah tahap perkembangan intrauterin janin yang sangat penting. Kesihatan ibu masa depan memainkan peranan yang sangat penting untuk pertumbuhan penuh embrio kecil. Sejenis atau jangkitan boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan serbuk dan membawa kepada perkembangan beberapa patologi berbahaya.

Rawatan penyakit pada wanita hamil mesti didekati dengan sangat hati-hati. Tidak semua ubat rakyat pada tahap ini boleh selamat untuk embrio. Sesetengah antibiotik boleh memberi kesan buruk pada janin.

Dengan kemunculan sariawan, pastikan anda menghubungi pakar sakit puan. Doktor akan menjalankan pemeriksaan yang diperlukan dan, jika perlu, menetapkan fluconazole atau ubat anti-kandidat yang lain.

Dari hari kehamilan yang pertama harus berhenti mengambil minuman beralkohol. Kekuatan alkohol tidak memainkan peranan khas. Semua minuman yang mengandungi etil alkohol menjejaskan fetus dan mungkin menyebabkan lag dalam perkembangannya.

Sejak penubuhan kehamilan, doktor pasti akan mengesyorkan ibu mengandung mengambil kompleks multivitamin - ini diperlukan untuk memenuhi peningkatan keperluan vitamin dalam tubuh. Oleh kerana ubat-ubatan tersebut digunakan dengan pelbagai cara: "Feimbion", "Prenatal", "Elevit Pronatal" dan banyak lagi.

Mengenai apa yang berlaku kepada ibu masa depan pada minggu pertama kehamilan, lihat video seterusnya.

2 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan