Pemeriksaan kedua

Pemeriksaan ketiga semasa mengandung: masa dan piawaian

Kandungannya

Kehamilan sampai akhir. Terakhir tinggal bulan, dan ibu hamil itu sudah bersedia menemui bayi. Ia adalah pada masa yang sukar ini bahawa pemeriksaan pranatal terakhir jatuh. Ramai orang ingin mengetahui terlebih dahulu apa yang ada di belakang konsep ini dan apakah hasil yang dapat diberikannya.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Apa itu?

Penyaringan ketiga melengkapkan kajian komprehensif pranatal yang bertujuan untuk mengenal pasti kemungkinan peningkatan risiko kelahiran bayi dengan anomali perkembangan. Penyaringan dilakukan atas syor Kementerian Kesihatan kepada semua wanita hamil.

Pemeriksaan pertama dijadualkan untuk tempoh 10-13 minggu dan dianggap paling bermaklumat, termasuk pemeriksaan ultrasound janin dan pemeriksaan laboratorium darah ibu ("ujian ganda"). Yang kedua dijalankan dari 16 hingga 20 minggu dan juga membayangkan diagnosis makmal ("ujian triple") dan pengimbasan ultrasound. Skrining ketiga terakhir adalah perlawanan terakhir, ia menggabungkan analisis integral yang mendalam terhadap hasilnya pertama dan yang kedua kaji selidik dan melengkapkan gambar dengan data anda sendiri.

Tugas utama penyelidikan skrining antenatal adalah untuk mengira kebarangkalian kelahiran bayi dengan anomali kromosom kasar. Penanda dan kecenderungan wanita terhadap patologi genetik seperti Down syndrome, sindrom Edwards, penyakit Turner, sindrom Patau dinilai, kemungkinan kecacatan tiub neural dikesan. Semua anomali ini dianggap tidak dapat diubati, ramai daripada mereka adalah maut.

Kedua, kajian saringan membolehkan kita untuk menentukan bagaimana kehidupan pranatal seseorang kecil berjalan: sama ada terdapat pemakanan dan oksigen yang mencukupi, tiada halangan untuk perkembangan sihatnya yang normal.

Pemeriksaan ketiga dianggap istimewa, kerana sebagai tambahan kepada kemungkinan kemungkinan perkembangan bayi dengan itu anda boleh menetapkan beberapa komplikasi kehamilanyang boleh mengganggu kelahiran semula jadi normal. Kajian yang kedua juga diperlukan untuk memilih taktik yang betul untuk melahirkan anak, serta menjelaskan tarikh mereka.

Tarikh

Kajian ketiga dijadualkan untuk tempoh 30 hingga 36 minggu kehamilan. Kebanyakan pakar obstetrik dan pakar sakit puan cuba menghantar seorang wanita hamil untuk pemeriksaan pada masa itu dari 32 hingga 34 minggu. Kali ini secara diam-diam dianggap paling sesuai. Istilah adalah disebabkan oleh keunikan kehamilan dan perkembangan bayi.

Ia adalah selepas minggu tiga puluh, apabila berat janin meningkat dengan ketara, dan terdapat sedikit ruang di rahim untuk pergeseran dan pergerakan lain, risiko penurunan nilai peredaran uteroplacental meningkat secara mendadak. Plasenta itu sendiri mula "menjadi tua" juga selepas 30 minggu, dan kesejahteraan kanak-kanak itu secara langsung bergantung kepada kadar penuaannya.

Trimester ketiga - masa yang sesuai untuk menilai keadaan jantung dan saluran darah bayi, untuk menentukan tahap kematangan paru-parunya, kesediaan otak untuk "mengawal dan mengawal". Jika semasa kajian saringan sebelum ini apa-apa penyelewengan telah dikenalpasti, sekarang adalah masa untuk menilai dinamik.

Jika kecacatan organ-organ dalaman didapati di dalam bayi, ia adalah pemeriksaan ketiga yang dijalankan pada peranti tahap pakar, akan membantu pakar neonatrik pediatrik memutuskan bagaimana untuk membantu bayi dengan serta-merta selepas lahir.

Apa penyelidikan yang akan datang?

Berbeza dengan dua kajian pertama yang dilakukan pada trimester pertama dan kedua, pemeriksaan ketiga tidak menyenaraikan langkah wajib diagnostik. Apa yang sebenarnya akan dimasukkan ke dalam pemeriksaan pemeriksaan wanita tertentu ini diputuskan oleh beliau yang menghadiri pakar obstetrik-pakar sakit puan.

Keputusan ini didasarkan pada sejarah wanita, mengenai risiko yang dikira dalam tempoh sebelumnya, mengenai kesejahteraannya dan mengenai keunikan kehamilan. Semasa menjalani pemeriksaan saringan ketiga, hanya dua kajian semestinya ditunjukkan kepada semua ibu hamil - Ultrasound dan CTG.

Selebihnya disyorkan dan dilantik mengikut keadaan.

Doplerography

Hari ini, diagnosis jenis ini sangat disyorkan oleh setiap wanita hamil, kerana lawatan berasingan ke klinik antenatal tidak diperlukan untuk menjalaninya, pemeriksaan Doppler boleh dijalankan secara langsung semasa imbasan ultrasound. Prinsip yang mendasari kaedah ini adalah sama dengan pengimbasan ultrasound.

Hanya pada monitor semasa prosedur seorang wanita tidak akan melihat anaknya, tetapi beberapa jalur berdenyut berwarna-warni: kapal-kapal berwarna dalam warna-warna yang berbeza, kelajuan aliran darah yang berlainan.

Kaedah ini membolehkan anda menentukan sejauh mana kanak-kanak disediakan dengan nutrien dan darah ibu mengandung oksigen, sama ada terdapat masalah dengan pengembalian ibu darah kanak-kanak dengan produk metabolik yang akan dihapuskan. Doppler memeriksa plasenta, tali pusat, ketiga-tiga vakum tali pusat (biasanya ia mempunyai 3 kapal).

Jika doktor mempunyai kecurigaan hipoksia janin atau kekurangan plasenta, maka USDG boleh dilakukan lebih awal, bermula dari minggu ke-20 kehamilan., tetapi kandungan maklumatnya lebih tinggi dalam tempoh 32 hingga 36 minggu, apabila plasenta berfungsi pada had keupayaannya.

Penyaringan UZDG ketiga, dan mungkin lebih daripada sekali, semestinya termasuk wanita dengan tanda-tanda preeklampsia, pembengkakan dan tekanan darah tinggi, ibu Rh negatif yang membawa bayi Rh positif, terutama jika ujian darah menunjukkan konflik, wanita yang dalam kajian terdahulu mendedahkan anomali tali pusat atau plasenta.

Kaedah memberikan gambaran yang jelas tentang bagaimana saluran darah dan jantung bayi berfungsi, bagaimana fungsi arteri otaknya.

Pemeriksaan ini dianggap sangat penting bagi wanita yang membawa kembar atau kembar.Kerana dalam kes kehamilan berganda, setiap janin mempunyai aliran darah sendiri, dan tidak semua bayi mendapat yang terbaik dalam tahap yang sama - nutrien, vitamin, banyak oksigen.

Kardiotokografi

Ini adalah kaedah yang sangat mudah dan berpatutan, dan ia juga ditetapkan kepada semua wanita hamil sekurang-kurangnya 3 kali pada trimester ketiga, dan kepada wanita yang berisiko - setiap kali mereka melawat pakar ginekologi obstetrik. Hari ini, dalam perundingan wanita, peranti KTG dipasang di pejabat di mana penerimaan sedang berlaku, dan tidak perlu seorang wanita pergi ke suatu tempat untuk pemeriksaan. Intipati kaedah ini dalam pendaftaran pergerakan janin, kadar jantung dan kontraksi dinding rahim, yang diukur oleh sensor khas.

Mereka dilampirkan ke perut seorang wanita hamil di kawasan dugaan dada bayi itu. Prosedur berlangsung dari setengah jam hingga 2 jam.Ia semua bergantung kepada berapa cepat bayi menunjukkan "kebolehannya". Jika bayi sedang tidur pada waktu CTG, maka maklumat untuk program komputer tidak akan cukup, dan dia akan menawarkan untuk meneruskan pengukuran.

Petunjuk dicatatkan pada monitor komputer, dan program itu sendiri memaparkan data pada keadaan janin, dinyatakan dalam jumlah mata. CTG memberi gambaran yang jelas mengenai bagaimana bayi merasakan dalam rahim.

Peperiksaan yang paling perlu adalah untuk wanita dengan konflik Rh, preeclampsia, air rendah atau air yang tinggi, wanita hamil yang mengalami tekanan darah tinggi, dengan ancaman kelahiran pramatang.

Kaedah ini kemudiannya akan digunakan di hospital bersalin, kerana proses melahirkan semula jadi, walaupun mereka meneruskan tanpa komplikasi, dikawal Radas CTG setiap 3 jam supaya doktor dapat mengetahui bagaimana perasaan anak semasa kelahiran, sama ada dia mempunyai hipoksia akut, yang boleh membawa kepada perubahan tak berbalik pada sistem saraf pusat.

Ultrasound

Ultrasound dalam pemeriksaan ketiga dilakukan abdominally melalui dinding perut anterior. Rahim besar, jumlah air membuat visualisasi jelas. Semasa mengimbas menilai parameter fetometrik serbuk - panjang tulang, saiz kepala, dada, lilitan perut. Doktor dengan hati-hati meneliti organ-organ dalaman kanak-kanak itu.

Mereka terbentuk dan berfungsi sepenuhnya. Tahap kematangan, ketebalan dan lokasi plasenta, dan keadaan serviks dinilai.

Untuk pemeriksaan terusan serviks, jika terdapat ancaman kelahiran pramatang, kaedah dalaman boleh digunakan apabila sensor diletakkan secara vagina.

Ultrasonografi 3D dalam 30-36 minggu membolehkan anda melihat bayi dalam butiran terkecil. Ia kelihatan hampir seperti ia akan muncul selepas kelahirannya. Gambar yang diambil pada imbasan ultrasound seperti itu boleh menghiasi album rumah keluarga. Tetapi untuk mengetahui jantina kanak-kanak semasa pemeriksaan ketiga agak sukar. Jika sebelum ini untuk sesuatu sebab, tidak mungkin untuk menentukan jenis kelamin bayi, kini bukan masa terbaik untuk ini. Kanak-kanak itu terlalu besar, ia sudah cukup "meringkuk" dalam rongga rahim, kaki terselip di kepala previa, atau duduk di bahagian bawah dengan pelvis.

Walau apa pun, alat kelamin dilindungi dengan kaki, pemegang, tali pusar umbi, dan mustahil untuk mempertimbangkannya. Kedudukan anak yang sangat dalam rahim semasa pemeriksaan ini adalah maklumat penting yang diperlukan untuk memilih cara penyampaian. Sudah tentu, serbuk masih mempunyai beberapa minggu lagi untuk mengambil kedudukan yang betul. Tetapi jika dia tidak menggunakan peluang ini, Doktor mungkin membuat keputusan untuk menjalani bahagian caesar selama 38-39 minggu.

Ujian darah biokimia

Tidak semua orang perlu menderma darah pada pemeriksaan ketiga. Biasanya, rujukan ke bilik rawatan pada 32-34 minggu kehamilan mengakibatkan wanita yang mempunyai risiko penyakit genetik yang tinggi dalam trimester pertama dan kedua mengikut hasil pemeriksaan. Darah boleh disyorkan untuk disampaikan kepada wanita, di mana hasil kajian terdahulu adalah normal, tetapi ultrasound terakhir menunjukkan perkembangan yang tidak normal janin, kecacatan.

Analisis biokimia mendedahkan kepekatan darah hCG hamil, AFP, protein plasma PAPP-A. Jika "ujian kuadrup" dilakukan, penentuan kepekatan laktogen plasenta akan ditambah kepada bahan yang disenaraikan.

Penyediaan dan prosedur

Persediaan khusus penyaringan ketiga yang dirancang dari seorang wanita tidak memerlukan. Pergi ke ultrasound, tidak perlu minum sejumlah besar cecair untuk mengisi pundi kencing, kerana jumlah air sudah cukup besar untuk memberikan gambaran yang jelas pada monitor pemindai. Tidak lagi ada keperluan untuk mengisytiharkan perang ke atas gas usus, yang dapat merangsang organ-organ pelvis kecil, kerana rahim sangat besar dan tidak dapat mempengaruhi kedudukannya.

Satu-satunya perkara yang perlu diramalkan, pergi ke ultrasound dan penyelidikan Doppler - ganti serbet atau tuala keciluntuk menghapuskan abdomen dari gel selepas diagnosis.

Sebelum CTG adalah yang terbaik untuk makan bar coklat kecil. Sweet, sekali dalam cairan amniotik, akan memberikan rasa yang menyenangkan kepadanya, kanak-kanak itu tidak akan tidur, tetapi akan mula menunjukkan aktiviti dan bahkan menyerang, yang akan membolehkan program itu dengan cepat merancang pergerakan bayi dan detak jantungnya dalam keadaan aktif.

Dengan tujuan yang sama, sebelum memasuki pejabat di mana CTG akan diluluskan, ia bernilai sedikit berjalan kaki di jalan, berjalan di sepanjang koridor hospital, tarik nafas panjang, supaya bayi mendapat lebih banyak oksigen dan bertindak lebih aktif.

Sekiranya ujian darah biokimia ditetapkan (ini berlaku tidak begitu kerap, tetapi masih mungkin), keperluan adalah sama seperti dalam kajian saringan sebelum ini. Untuk datang ke bilik rawatan di mana darah dikumpulkan, anda perlukan pada perut kosong, beberapa hari sebelum analisis anda tidak boleh makan makanan berlemak, goreng, asap dan jeruk, serta sejumlah besar manis. Hidangan terakhir sebelum lawatan ke kemudahan perubatan harus diadakan tidak lebih dari 6 jam.

Pada hari pendermaan darah adalah perlu untuk mengukur suhu.Kerana suhu yang tinggi boleh memesongkan parameter biokimia darah. Sekiranya terdapat tanda-tanda sejuk atau sakit, anda mesti melaporkannya kepada doktor anda. Dalam sesetengah kes, ibu hamil atau ibu hamil yang mengalami kerosakan saraf atau telah mengambil apa-apa ubat pada malam diagnosis, tidak menganalisis.

Tafsiran - piawaian purata

Walaupun setiap kaedah mempunyai hasil sendiri, mereka dinilai, seperti dalam kajian saringan sebelumnya, hanya bersama-sama.

Ultrasound

Pada pengimbasan ultrasound, parameter yang dilihatnya dimasukkan ke dalam bentuk berasingan - protokol penapisan pada trimester ketiga. Singkatan utama dalam dokumen ini adalah seperti berikut:

 • BPR - saiz kepala biparient;
 • LZR - saiz kepala fronto-occipital;
 • OG - lilitan kepala;
 • Pengeringan - lilitan perut;
 • DBK adalah panjang femur;
 • DKG - panjang tulang kaki;
 • Duodenum - panjang humerus;
 • DKP - panjang tulang lengan bawah.

Fetometri bayi adalah pemeriksaan ketiga. Di bawah adalah jadual, semua dimensi berada dalam milimeter:

Minggu minggu

BPR

LZR

Og

Penyejuk

DBK

DKG

WPC

DKP

30

75

97

285

264

56

53

53

46

31

77

101

294

274

58

55

55

48

32

79

104

304

286

60

56

56

49

33

81

107

311

296

62

58

58

50

34

83

110

317

306

64

60

59

52

35

86

112

322

315

66

61

61

53

36

88

114

326

323

68

62

62

54

Jika kanak-kanak baik dengan organ dalaman, dan doktor memeriksa jantung, paru-paru, perut dan usus, ginjal dan pundi kencing, maka protokol itu menunjukkan - "norma" atau "diperiksa." "Tempat duduk bayi" dalam kehamilan yang normal tanpa komplikasi sehingga 35 minggu mempunyai kematangan -1, maka ia memperoleh ijazah kedua. Kedudukan biasa plasenta pada masa ini memainkan peranan yang penting untuk keputusan mengenai kemungkinan melakukan persalinan semula jadi secara semula jadi. Plasenta dan cairan amniotik adalah nilai biasa purata, jadual di bawah ditunjukkan:

Tempoh kehamilan, minggu penuh

IAG-indeks cecair amniotik, mm

Ketebalan plasenta, mm

30

145

30,48

31

144

31,33

32

144

32,18

33

143

33,04

34

142

33,89

35

140

34,74

36

138

35,59

Jadual ketinggian dan anggaran berat janin (nilai purata) adalah seperti berikut:

Istilah obstetrik, minggu

Anggaran berat, g

Ketinggian, cm

30

1500-1650

40-42

31

1650 – 1800

41- 43

32

1800 – 1950

42-43,5

33

1950 -2100

43- 44,5

34

2100 -2300

44,5 — 45,5

35

2300 – 2500

45 — 46,5

36

2500 – 2650

46 – 48

Ketidaksuburan dalam ultrasound

Perbezaan kecil antara kadar purata yang ditunjukkan dalam jadual dan angka sebenar untuk wanita tidak boleh menyebabkan kebimbangan. Pada trimester ketiga, kanak-kanak membesar dengan kelajuan yang berbeza, mereka sudah mempunyai penampilan individu, dan oleh itu kepala, kaki, lengan, dan perut seorang anak mungkin lebih besar daripada yang lain.

Berbahaya dari sudut pandangan kemungkinan kelemahan bayi adalah ketinggalan atau kemajuan nilai statistik purata lebih daripada 14 hari.

Pengurangan saiz oleh fetometri kepada nilai yang sama secara tidak langsung menunjukkan ketinggalan dalam pertumbuhan dan perkembangan serbuk, kemungkinan hipoksia, dan konflik Rh.Dalam sesetengah kes, kemasukan ke hospital atau sesetengah pesakit diperlukan sebelum waktu, jika keadaan tersebut dianggap sebagai mengancam nyawa kepada kacang tanah.

Selepas imbasan ultrasound ketiga, wanita hamil dengan penampan rendah dan pembentangan badan anak sementara ini, dengan penebalan awal dan penuaan struktur plasenta, dan wanita hamil dengan polyhydramnios yang disebut atau aliran rendah, dihantar ke hospital di bawah pemerhatian sehingga kelahirannya.

CTG

Petunjuk dinilai mengikut norma berikut:

Keadaan kanak-kanak

PSP (penunjuk status janin)

Kadar jantung HR (berdenyut seminit)

Bayi baik-baik saja

Sehingga 0.8

119-160 - sahaja

130-190 - semasa memandu

Mungkin terdapat beberapa pelanggaran

Dari 1.05 hingga 2.0

100-119 atau dari 160 dan lebih tinggi

Keadaan kanak-kanak itu serius, ancaman hidup adalah mungkin.

Dari 2.01 hingga 3.0

100 atau kurang atau 180 atau lebih tinggi

PSP adalah penunjuk keadaan janin - titik merangkumi utama keseluruhan kajian. Ia dikira oleh program berdasarkan data yang diperolehi semasa laluan diagnosis. Melebihi nilai normal CAP (sehingga 0.8) adalah asas untuk CTG berulang, mungkin dalam kedudukan yang berlainan badan (jika wanita duduk, anda perlu berbaring). Sekiranya keputusan negatif diulangi, maka wanita hamil dimasukkan ke hospital dan sudah di hospital mereka menjalankan penyelidikan tambahan dan memutuskan pilihan taktik lanjut.

Kajian Doppler (USDG)

Petunjuk:

Istilah obstetrik, mingguIndeks Rintangan VaskularIndeks pulsasi
300,640,95
310,630,85
320,620,84
330,610,84
340,600,83
350,590,81
360,580,81

Kajian biokimia (30-34 minggu)

Para pengikut adalah seperti berikut:

Kandungan HCG

Kandungan PAPP-A

Kandungan AFP

Kandungan Laktogen (PL)

2700-78100

0.5 - 2.0 MΩ, dengan dua kali ganda hingga 3.5 MoM

100-250 U / ml

3 - 12 mg / l

Mana-mana keabnormalan dalam ujian makmal semasa kehamilan boleh memberitahu banyak doktor yang berpengalaman, jadi jangan cuba menguraikan hasilnya sendiri. Dalam penyaringan ketiga, penunjuk kuantitatif hormon dan protein tidak diberikan begitu penting seperti dalam pemeriksaan pertama dan kedua, dan oleh itu pelbagai norma yang dibentangkan dalam jadual sangat luas.

Penilaian menyeluruh tentang semua jenis diagnostik, ditambah dengan gambaran makmal, boleh membantu doktor mencari punca sebenar ketidaknormalan tertentu atau keadaan patologi.

Masalah yang mungkin berlaku

Selepas penyaringan ketiga dan sebelum perkara penting ini, wanita mempunyai banyak persoalan tentang apa masalah yang dapat dituju oleh kempen diagnostik terkini ini. Yang paling biasa dan serius ialah syarat dan gejala berikut:

 • Konflik Rhesus - Ketebalan perut boleh ditingkatkan dengan fetometri, jika bentuk penyakit itu edematous, lebihan nilai yang lebih besar diperhatikan dengan seluruh tubuh.
 • Patologi genetik - pada peringkat terakhir kehamilan kebanyakan sindrom dan keabnormalan dalam perkembangan kanak-kanak sudah jelas kelihatan pada ultrasound. Mereka menampakkan diri sebagai cacat perkembangan berganda, hampir selalu - kecacatan jantung, ubah bentuk tulang muka, memendekkan tulang paha dan kaki bawah.
 • Hipoksia janin - biarkan ia memasang USDG dan CTG. Jika kanak-kanak kekurangan oksigen, semuanya bergantung kepada peringkat kebuluran oksigen. Hipoksia peringkat awal memerlukan sokongan perubatan anak kecil, kerana bayi masih terlalu awal untuk dilahirkan. Hipoksia yang teruk - petunjuk untuk pembedahan kecemasan - seksyen cesarean untuk menyelamatkan nyawa kanak-kanak.
 • Penampan rendah. Apabila "kerusi bayi" rendah, risiko peningkatan kelahiran pramatang. Hampir selalu, dengan masalah dengan lokasi plasenta dalam rongga rahim di peringkat kemudian, doktor cenderung untuk mengosongkan seorang wanita hamil supaya dia dan bayi itu boleh berada di bawah pengawasan yang berterusan oleh pakar.
 • Jangkitan intrauterin. Doktor mungkin mengesyaki dia mengenai peningkatan jumlah cecair amniotik.Jika pada penyaringan terakhir indeksnya agak normal, dan pada imbasan ultrasound ketiga menunjukkan polyhydramnios, pesakit dimasukkan ke hospital untuk mengetahui jenis jangkitan intrauterin dan untuk memutuskan bagaimana untuk membantu bayi.

Ketepatan penyelidikan

Penyaringan itu sendiri bukanlah langkah diagnostik yang tepat, menurut hasil yang mana beberapa diagnosa yang tidak dapat dipertikaikan akan dibuat kepada ibu hamil atau anaknya. Pemeriksaan hanya meramalkan dan menunjukkan kemungkinan risiko, dan walaupun berisiko tinggi melahirkan bayi yang sakit, bakteria dapat dilahirkan dengan sempurna. Hakim untuk diri sendiri, berisiko tinggi untuk penyakit Turner 1: 100 berarti bahwa dengan sindrom sedemikian hanya satu dari seratus bayi dengan risiko pasti yang sama akan dilahirkan. 99 yang lain akan dilahirkan dengan sihat, walaupun ramalan yang membimbangkan.

Ketepatan ultrasound pada trimester ketiga adalah tinggi - kira-kira 90%. Patologi, jika ada, doktor akan dapat melihat. Ketepatan berkurangan hanya apabila memeriksa kembar atau kembar - tidak selalu mungkin untuk memeriksa semua bahagian badan setiap bayi.

Secara umumnya, penyaringan ketiga diberikan kepada wanita lebih mudah dan lebih mudah daripada dua yang sebelumnya, jika anda percaya ulasan, maka wanita hamil menghabiskan kurang saraf semasa peperiksaan, dan penyelidikan terkini memberikan hasil yang kurang.

Pemeriksaan kedua
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan