Trimester kedua

Apa yang perlu anda ketahui mengenai trimester pertama kehamilan?

Kandungannya

Trimester pertama kehamilan tanpa keterlaluan dianggap utama, meletakkan asas untuk kewujudan bayi. Ia adalah dalam tempoh ini bahawa semua organ dan sistem manusia baru terbentuk; trimesters yang tinggal hanya memberi peluang untuk berkembang dan menjadi lebih besar. Itulah sebabnya tiga bulan pertama kehamilan memerlukan ibu dari masa depan penjagaan tambahan, berhemat, perhatian dan kepatuhan terhadap cadangan.

Bilakah ia bermula dan berakhir?

Seluruh masa membawa bayi terbahagi kepada tiga fasa besar yang disebut trimester, kerana ia termasuk tepat tiga bulan. Dan hanya tempoh masa pertama terdiri daripada beberapa tempoh - preimplantation, embrio, janin. Iaitu, selama tiga bulan bayi itu akan menjadi cara yang luar biasa, mengubah dan mengubah hampir setiap jam, mengubah dari dua sel ibu bapa menjadi satu yang bebas, dan kemudian menjadi organisme multiselular yang kompleks.

Dalam obstetrik, istilah kehamilan bukan dari konsepsi, kerana tidak selalu mungkin untuk menentukan masa penting ini.

Orang dewasa yang sihat secara reproduktif menjalani kehidupan seks yang tepu, dan oleh itu hampir mustahil untuk menegaskan hasil daripada hubungan seksual bayi itu dikandung. Oleh itu, kalendar obstetrik digunakan untuk menyederhanakan masa. Terdapat minggu obstetrik dan bulan. Dalam setiap bulan ini, tepat empat minggu. Oleh itu bulan kehamilan dalam kehamilan adalah sepuluh, bukan sembilan.

Minggu pertama kehamilan dalam pemahaman ahli obstetrik, itu bukan fakta - seorang wanita mempunyai haid yang lain, dan hanya pada akhir minggu kedua seseorang boleh mengharapkan ovulasi dan konsepsi seorang kanak-kanak. Seorang wanita tidak boleh mengandung bayi pada mana-mana hari kitaran, ini berlaku hanya apabila telurnya matang dan meninggalkan folikel. Oosit itu hanya berdaya maju untuk satu hari, dan oleh itu, konsepsi sebenarnya boleh berlaku sama ada pada hari ovulasi atau dalam masa 24 jam selepas itu. Tetapi ovulasi itu sendiri mungkin berada di bawah pengaruh faktor luaran dan dalaman.

Oleh sebab itu, kehamilan dianggap bukan dari ovulasi, bukan dari konsep, tetapi dari hari pertama yang terakhir hingga permulaan "kedudukan menarik" haid. Malah, tempoh sebenar kehamilan berbeza dari obstetrik selama dua minggu. Anda perlu tahu bahawa semua ujian, peperiksaan, jadual piawaian untuk ultrasound dan sebagainya sentiasa dibentangkan dalam minggu obstetrik.

Syarat trimester pertama - 1-13 minggu kehamilan (sekali lagi dalam istilah obstetrik). Pada masa ini, banyak perkara yang menarik berlaku kepada wanita dan bayi.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Apa yang berlaku kepada bayi: peringkat utama

Untuk membayangkan apa yang terjadi dengan bayi secara harfiah setiap hari trimester pertama, anda perlu mempunyai imaginasi yang maju dan imaginasi yang baik. Sekiranya kita menganggap perkembangan serbuk selama berminggu-minggu, maka perlu diperhatikan pencapaian utama pembentukannya.

Minggu pertama dan kedua

Seorang wanita sebenarnya belum hamil, janin tidak wujud, tetapi segala-galanya secara aktif bersiap untuk asal-usulnya dalam tubuh wanita. Satu lagi haid berlaku, di bawah pengaruh hormon seks. ovum mula matang. Terdapat beberapa yang matang, tetapi hanya satu yang akan menjadi "dipilih". Folikel ini akan menjadi dominan dan akan berkembang menjadi akhir kemenangan - sehingga ovulasi, pertumbuhan selebihnya pada tahap hormon akan dibekukan.

Pada akhir minggu kedua pecah folikel dan melepaskan, lebih tepat lagi, kepada bahagian ampulari tiub fallopio dari sebelah kanan atau kiri (bergantung kepada ovari yang dihasilkan oleh oosit) sel telur yang matang, yang cukup bersedia untuk menunggu pertemuan dengan sel sperma. Daripada berjuta-juta sel lelaki, hanya satu kemenangan.

Dia berjaya memecahkan cangkang oosit, selepas itu telur menguatkan cangkang ke kelebihan sehingga tidak ada sperma lain yang dapat menembusnya.

Sperma menghilangkan ekor, yang diperlukan hanya untuk bergerak, dan bermula proses fusion genetik gamete wanita dan lelaki. Hasilnya adalah sel baru. Bahawa dia - anak masa depan anda.

Di peringkat kromosom, terdapat banyak maklumat penting di dalamnya - jantina kanak-kanak, ketinggiannya, ciri-ciri wajah, warna rambut dan mata, dan warna kulit. Dan sudah pada tahap ini, apabila ibu bapa masa depan masih belum menyedari kewujudan kehidupan baru, sel ini betul-betul "tahu" penyakit apa yang akan dipinjam anak dari nenek moyang, keupayaan dan bakat yang akan dimilikinya.

Selepas pembuahan oosit menjadi zigot. Zygote mula berpecah. Ia tidak meningkatkan saiz, tetapi dengan cepat meningkatkan bilangan sel kecil di dalam yang utama. Dari saat yang sama, perjalanan zigot yang besar ke rongga rahim bermula, di mana kehamilan akan berkembang.

Minggu ketiga

Minggu ini terdapat proses yang sangat penting yang sering tidak disedari oleh wanita - bayi itu ditanam di rahim atau tidak ditanam, dan kehamilan tidak berlaku seperti itu. Kekurangan telah rosak sehingga keadaan morula, dan sekarang menjadi blastocyst. Dan bulat dan struktur selular yang besar pada minggu ketiga terapung di dalam rahim untuk mencari perlindungan. Sebaik sahaja dia berjaya melekat pada endometrium, dia akan segera turun ke perniagaan - cengkerang luar akan melepaskan villi, yang akan mengeluarkan bahan enzim dan membubarkan sel-sel endometrium.

Jadi embrio akan dapat "menggali" ke dalam endometrium lebih mendalam. Proses ini dipanggil implanbiasanya berlaku 7-8 hari selepas ovulasi dan berlangsung tidak melebihi empat puluh jam. Pada akhir implantasi, kehamilan menjadi nyata, embrio mula memakan nutrien dan mengambil oksigen dari darah ibu - villi luar akan disambungkan ke saluran darah, dan kemudian mereka harus menjadi chorion dan plasenta.

Minggu keempat dan kelima

Prosesnya nipis, kebanyakannya biokimia. Untuk pertama kalinya, embrio mendapat berat badan yang lebih sedikit, dan sekarang kita dapat dengan selamat mengatakan bahawa walaupun sebelum penundaan ibunya bayi beratnya sekitar setengah gram. Dalam kes ini, serbuk tidak dapat mencapai panjang walaupun milimeter.

Pembezaan lobus germinal bermula - kumpulan sel yang mempunyai tujuan yang sama. Sudah sekarang jantung terbentuk, terdapat asas-asas kord tunjang, buah pinggang, hati dan usus, sel-sel kuman. Tetapi setakat ini ini bukan organ, tetapi hanya kelompok sel yang mana organ yang diperlukan akan dibentuk.

Perkara yang sama tidak boleh dikatakan hanya tentang hati - ia kini sedang dibentuk secara aktif oleh dua ruang, tetapi sedikit kemudian ia akan menjadi empat ruang.

Minggu kelima jantung mula mengecut, dan seminggu selepas permulaan penangguhan, ibu boleh melawat pejabat doktor ultrasound dan mendengar bagaimana ia berdegup, tetapi pada masa kini ini hanya mungkin dengan sensor transvaginal. Pada masa yang sama dengan degupan jantung, sel-sel seks mula terbentuk dalam kanak-kanak.Ibu masih tertanya-tanya jika dia mengandung atau tidak, dan kanak-kanak itu sudah "tahu" pasti sama ada dia seorang lelaki atau perempuan.

Keenam - Minggu Ketujuh

Dari permulaan penangguhan, hanya 2-3 minggu berlalu, dan bayi telah mencapai dan mencapai banyak. Bayangkan - ia telah berkembang menjadi 4 mm dan berat sehingga satu setengah gram menjelang akhir minggu ketujuh.

Tiub saraf secara aktif membentuk, dan kemudian ia harus menjadi otak dan saraf tunjang. Terdapat tab penting untuk sistem imun kehidupan manusia. Struktur kepala kecil terbentuk: bintik-bintik gelap pada sisi kepala kini "menandai" tempat-tempat di mana mata akan menjadi, dan lubang-lubang pada sisi akan menjadi telinga masa depan.

Terdapat tangan kecil, setakat ini tanpa jari. Kanak-kanak mempunyai sembilan sirip dan ekor. Keupayaan untuk bergerak muncul hanya pada akhir minggu ketujuh, apabila serat saraf pertama terbentuk.

Perut, yang setakat ini hanya satu, dibahagikan kepada beberapa bahagian. Mereka akan menjadi perut, pharynx, usus besar dan usus kecil. Jantung sudah berfungsi lebih lancar dan membekalkan darah ke organ dan serbuk sistem, dan plasenta pertama hingga tebal sentimeter muncul di lokasi lampiran villi chorionic. Satu lagi bulatan peredaran darah muncul - uteroplacental. Selalunya ini sebabnya minggu 7 bermula toksikosis.

Minggu Kelapan dan Sembilan

Kini bayi anda mempunyai otak dan saraf tunjang - tiub saraf telah menyelesaikan pemisahan ini. Alat kelamin luar mula terbentuk, tetapi selagi anda tidak boleh menyeksa doktor untuk ultrasound, seks anak tidak kelihatan. Hanya ada satu perkara biasa untuk kedua-dua kanak-kanak lelaki dan perempuan untuk kenop seksual, yang akan menjadi sama ada kelentit atau zakar, tetapi masih perlu menunggu sehingga masa itu.

Pada minggu kesembilan, kanak-kanak mempunyai semua bahagian badan. Dan hampir selesai proses meletakkan organ. Menjelang akhir minggu, anak anda akan menjadi embrio, dan ini adalah peristiwa yang paling penting dalam hidupnya. Dia akan menjadi buah. Bayi hampir tiada ekor yang tersisa, tetapi secara umum ia masih menyerupai dinosaur hebat yang hebat - dengan kepala yang besar berbanding dengan betis, dengan kaki kecil dan tangan yang besar.

Bayangkan, sudah pada masa ini, anak anda menghilang dari mulut, gigi masa depan (asas-asas dalam gusi) terbentuk di dalamnya, letusan yang akan anda tunggu.

Di samping itu, dia sudah tahu bagaimana untuk mengepalkan tangannya ke tangan. Dia ada jenis darah sendiri, faktor Rh, limfosit mereka dihasilkan, hati yang terbentuk dan buah pinggang mula berfungsi. Bayi itu berat kira-kira 5 gram.

Bulan kesepuluh dan kesebelas

Sekarang kanak-kanak, setelah menyelesaikan tempoh yang paling penting dalam pembentukan organ, mula berkembang. Dan pertumbuhan ini akan menjadi sangat aktif. Sudah sekarang, tidak lama sebelum penghujung trimester, beratnya kira-kira 10 gram dan telah berkembang hingga 7 mm.

Otak bayi dibahagikan kepada dua hemisfera. Tetapi selagi otak hidup sendiri, ia tidak mengawal pergerakan, tidak menyelaraskan kerja organ dalaman. Untuk ini, rangkaian saraf yang maju mesti dibentuk, yang sedang berlaku sekarang.

Pada akhir 11 minggu untuk kali pertama kanak-kanak akan dapat menjangkau wajahnya dan cuba menyentuhnya. Bayi menelan cairan amniotik, dan kemudian mengosongkan pundi kencing kembali ke persekitaran akuatik di mana ia terletak, tetapi anda tidak perlu risau - air bersih, steril, mereka dikemas kini setiap tiga jam.

Wajah anak itu memperoleh spons, selama berabad-abad, ada hidung dan telinga, tetapi ini masih sangat kecil. Berkembang rambut pertama Sensasi sentuhan kulit pertama muncul. Terdapat diafragma, dan sekarang dada dan rongga perut dipisahkan. Membangunkan saraf mata dan optik.

Pada akhir minggu 11, serbuk menjadi gourmet terbaik - mereka membezakan rasa cairan amniotik. Berat mencapai 15 gram, dan ketinggian - sehingga 8 sentimeter. Kanak-kanak untuk tempoh ini adalah perenang yang baik - mereka berenang, menolak dengan kaki mereka, berpaling. Mereka tahu bagaimana untuk menguap.

Minggu kedua belas dan ketiga belas

Bayi mencapai saiz lemon besar. Ketinggiannya adalah antara 9 hingga 11 sentimeter, dan beratnya adalah sekitar 20-22 gram.Mata dari permukaan sampingan kepala bergerak ke tempat yang sepatutnya berada - di bahagian depan kepala, tetapi setakat ini, serbuk tidak tahu cara membuka dan menutupnya. Muncung spout membuatkan bayi anda menawan. Kini, walaupun imej ultrasound hitam dan putih menunjukkan topografi cantik manis kepala janin.

Otak berkembang pesat dan memperoleh bukan sahaja bahagian, tetapi juga mula menerima dari otot impuls yang pertama, iaitu, Kawalan otak didirikan atas fungsi badan. Pergerakan usus pertama bermula. Kanak-kanak kedua-dua jantina mempunyai organ-organ kelamin, tetapi pada masa ini agak sukar untuk mempertimbangkannya - kebarangkalian kesilapan dalam pengenalan seks pada ultrasound adalah tinggi.

Bayi memulakan pertumbuhan aktif tisu otot.

Terdapat refleks asas - menghisap dan menelan. Bayi bergerak secara aktif. Otot-otot muka yang paling maju pada peringkat ini, dan oleh itu Bayi sudah mempunyai pelbagai ekspresi wajah - mengerutkan kening, meletakkan bibirnya dengan busur dan bahkan meludah.

Secara luaran, anak-anak pada masa ini agak tidak seperti kanak-kanak yang gemuk cantik dari kad. Anak anda masih sangat nipis, berwarna merah terang, kerana kulitnya adalah kulit kertas yang sangat tipis di mana semua saluran darah berlalu. Sebagai berat badan bayi, terkumpul lapisan tisu lemak subkutan, kulitnya akan menjadi lebih dan lebih ringan, dan bentuknya akan menjadi lebih bulat dan cantik.

Menjelang akhir bayi trimester pertama tahu bagaimana untuk mendengartetapi setakat ini tidak seperti kita. Mereka hanya membentuk telinga tengah, dan proses-proses terbaik dalam batin masih terus. Tetapi dia dapat mengambil getaran gelombang bunyi. Sepenuhnya mendengar ia akan bermula hanya selepas beberapa bulan, apabila pembentukan saraf auditori, koklea, selesai.

Pada masa kanak-kanak perempuan pada masa ini, kelenjar seks dari rongga perut turun ke pelvis, dan pada lelaki lelaki testis kekal di perut, jalan mereka ke skrotum akan bermula lebih lama. Bayi bermula aktif mengambil kalsium dari tubuh ibu saya - tulang tulangnya mengeraskan. Menjelang akhir trimester pertama, tali vokal dibentuk pada bayi.

Kesejahteraan wanita

Trimester pertama - tanpa keterlaluan yang paling sukar dan sukar semasa kehamilan keseluruhan. Sudah tentu, tidak sukar untuk membawa kanak-kanak, ia adalah sangat kecil, tetapi badan perlu membiasakan diri dan menyesuaikan diri dengan mod operasi baru, kerana perubahan di dalamnya adalah besar.

Sejurus selepas pembuahan dalam badan dalam kuantiti yang banyak dikeluarkan progesteron, maka peringkatnya dikekalkan oleh chorionic gonadotropin, yang dihasilkan oleh villa chorionic. Ia adalah progesteron yang penting untuk membawa janin, kerana ia mengambil banyak perubahan dalam badan wanita - menyediakan mukosa rahim untuk implantasi, melembutkan semua membran mukus di dalam badan, mengekalkan cecair dan menggalakkan pengumpulan lemak, menghilangkan nada rahim, dan menindas sistem imun wanita yang dapat lusuh kuman yang tidak seratus peratus berasal dari genom untuk seorang wanita (kanak-kanak mempunyai 50% DNA DNA).

Tindakan hormon itu meluas ke sistem saraf dan jiwa.

Ia adalah dengan kuasa besar progesteron bahawa keadaan kesihatan ibu masa depan dalam tempoh tiga bulan pertama kehamilan adalah wajar. Kepada gejala yang paling biasa dan menampilkan trimester pertama termasuk:

 • kelemahan;
 • sakit kepala biasa;
 • kenaikan suhu hingga 37.0 darjah tanpa tanda-tanda sakit atau sejuk;
 • sedikit bengkak bibir, alat kelamin, muka, kesesakan hidung;
 • insomnia, kerengsaan, air mata, ketidakstabilan melampau emosi dan suasana hati;
 • sembelit dan pedih ulu hati (disebabkan oleh aktiviti contractile dikurangkan saluran gastrousus);
 • sakit payudara, pembesaran payudara (dada sakit kerana pengaktifan hormon progesteron lain yang bertanggungjawab untuk menyediakan kelenjar susu untuk penyusuan susu - kenaikan kadar, saluran susu baru terbentuk).

Perasaan wanita adalah berbeza. Sesetengah tidak berasa sangat serius, tidak mengalami toksemia, dan mereka tidak mempunyai sakit kepala yang menyakitkan. Mereka boleh dipanggil bertuah. Tetapi kira-kira 8 daripada 10 wanita, mengikut statistik perubatan, mempunyai manifestasi tertentu mengenai kerja progesteron. Keamatan dan keterukan mereka bergantung kepada kepekaan individu, pada keadaan awal kesihatan, imuniti, dan bahkan pada keadaan psikologi dan emosional ibu masa depan.

Tanda awal kehamilan

Ramai orang yang tertanya-tanya sama ada kemungkinan untuk mengiktiraf kehamilan dalam diri sebelum ujian dapat dilakukan atau sampel darah boleh didermakan. Secara rasmi, perubatan percaya bahawa tanda-tanda tersebut tidak wujud. Terdapat menunda haid, dan ini adalah tanda objektif pertama kehamilan yang mungkin menjadi permulaan tinjauan: ujian memberi keputusan yang sangat tepat dengan 1-2-3 hari kelewatan, dan ujian darah dari vena untuk hCG anda boleh mengambil beberapa hari sebelum penangguhan bermula - dengan implantasi yang tepat pada masanya terdapat kemungkinan bahawa analisis akan menjadi positif.

Tetapi ramai yang merancang mengandung bimbang dengan tepat kira-kira 14 hari yang memisahkan ovulasi mereka dari hari pertama penangguhan, dan persoalan apakah mungkin untuk hamil bayi atau tidak menjadi salah satu yang paling penting.

Tanda sebelum penangguhan itu mungkin atau mungkin tidak.

Segala-galanya bergantung kepada ciri-ciri individu badan wanita. Sering kali, wanita dengan keyakinan berasa hamil beberapa hari sebelum penangguhan. Yang paling awal (malangnya, secara tidak langsung) dengan peregangan hanya boleh dikaitkan dengan mereka sensasi dan tanda-tandayang wanita sendiri menerangkan dalam kitaran "hamil" paling kerap:

 • mengantuk, keinginan yang besar untuk tidur pada waktu malam dan siang hari;
 • perasaan "kenyang" di perut bawah;
 • lemah, pendarahan pendarahan pendek kira-kira seminggu selepas ovulasi (pendarahan implan yang dipanggil);
 • sensasi sejuk dan panas, kadang-kadang menggantikan satu sama lain beberapa kali di waktu petang;
 • impian yang terang dan berwarna-warni yang bermula selepas implantasi, beberapa hari sebelum permulaan haid;
 • perubahan selera makan.

  Sering kali, seorang wanita merasakan dia sakit - dia menggigil, sakit kepala, sedikit bertambah suhu. Ini mungkin disebabkan oleh fungsi imunosupresif progesteron. Setiap tanda-tanda ini tidak boleh menjadi kehamilan, tetapi sejuk atau manifestasi umum gejala pramenstruasi. Tetapi selalunya simptom mungkin bersifat psikogenik - jika seorang wanita benar-benar mahu hamil, dia mula mencari tanda-tanda yang sedikit dan kadang-kadang sama sekali tidak masuk akal "kedudukan menarik" dalam keadaannya.

  Toksikosis

  Ketoksikan badan atau toksikosis kehamilan adalah satu fenomena yang kurang dikenali, walaupun ia meluas. Oleh kerana beberapa faktor dalaman mempengaruhi seorang wanita, toksikosis wanita hamil dirujuk sebagai keadaan endogen. Alasannya tidak difahami dengan baik, tetapi ada versi, dan pada masa ini dianggap paling meyakinkan bahawa progesteron hormon yang sama adalah untuk dipersalahkan untuk segala-galanya. Beliau, sebagai tambahan kepada perkara di atas, boleh memberi kesan merangsang muntah otak.

  Tetapi mekanisme utama adalah sistem kekebalan tubuh, yang sangat dipengaruhi oleh progesteron. Perlindungan imun "pemberontak," menentang penindasan, dan oleh itu menyebabkan gejala mabuk.

  Selalunya, gejala pertama menunjukkan diri mereka pada 5-6 minggu atau seminggu kemudian, pada 7 minggu kehamilan. Ia adalah dengan pembentukan plasenta yang banyak doktor mengaitkan serangan toxemia yang paling menyakitkan. Ia nyata mual, muntah, tidak bertoleransi terhadap makanan, bau tertentu, sakit kepala, cirit-birit, dan kadang-kadang rupa ruam kulit.

  Pada kebanyakan wanita, toksikosis awal berakhir pada 13-14 minggu kehamilan.

  Ia adalah melalui tarikh ini bahawa pembentukan plasenta selesai. Iaitu, kadang-kadang keseluruhan trimester toksikosis berlangsung. Tetapi kebanyakan wanita mengatakan bahawa keadaan itu lebih mudah pada minggu ke-12.

  Dalam kes toksikosis, adalah penting untuk lulus ujian dan pastikan tiada perubahan leukosit dalam darah, dan aseton tidak dinaikkan dalam air kencing. Sekiranya terdapat perubahan, adalah penting bagi wanita itu pergi ke hospital dan menerima rawatan yang menyokong.

  Untuk toksemia ringan dalam obstetrik adalah keadaan di mana muntah diulangi tidak lebih daripada 3-4 kali sehari, dan kehilangan berat badan tidak penting, tidak melebihi tiga kilogram. Tengah keparahan dianggap sebagai keadaan dengan muntah hingga 8 kali sehari, dengan tanda-tanda anemia, dan peningkatan kadar nadi. Berat toksikosis disertai oleh dehidrasi, denyutan nadi, denyutan jantung yang cepat, muntah lebih kerap 15 kali sehari, penurunan berat badan lebih daripada 8 kilogram. Keadaan ini memerlukan rawatan bukan sahaja, tetapi juga penamatan kehamilan atas sebab hidup.

  Faktor-faktor yang meningkatkan kemungkinan membasmi toksikosis gestational, keadaan seperti itu dipertimbangkan:

  • wanita hamil yang terlalu muda - berumur 19 tahun dan "lebih tua" - lebih 35 tahun;
  • penyakit buah pinggang, kelenjar endokrin, gangguan imun;
  • penyakit organ-organ pembiakan;
  • kehadiran tabiat buruk dalam wanita hamil;
  • toksikosis dalam kehamilan pertama, toksikosis dalam ibunya sendiri;
  • perubahan iklim tidak lama sebelum kehamilan;
  • anemia.

  Adalah perlu untuk berunding dengan doktor dengan toksikosis untuk menilai ijazahnya dalam masa dan betul, dan seorang wanita harus menerima bantuan perubatan yang diperlukan jika dia memerlukannya. Keseluruhannya, pecahan pemakanan, teh dengan pudina dan rosehip, air dengan jus lemon, penyedutan minyak aromatik dan sitrus. Bagi seorang wanita yang mempunyai toksikosis, penting untuk memelihara ketenangan fikiran dan untuk mengelakkan tekanan - mereka memburukkan keadaan yang sudah sukar.

  Peruntukan

  Semasa keseluruhan trimester pertama adalah perlu untuk mengikuti rembesan terutamanya dengan teliti, ia adalah perubahan watak mereka yang boleh banyak bercerita. Keadaan wanita yang sihat dalam kehamilan normal tidak membayangkan apa-apa pelepasan lain. kecuali cahaya, putih atau kekuningan. Progesteron memberi mereka warna kuning. Hingga 7-8 minggu kehamilan, pelepasan biasanya kecil dan langka. Kemudian secara beransur-ansur jumlah mereka mula meningkat.

  Seringkali pada trimester pertama kehamilan, wanita dihadapkan dengan serangga.

  Ia terbukti terutamanya pada mereka yang pernah mengalami kandidiasis sekurang-kurangnya sekali. Ini adalah tindak balas badan untuk mengurangkan imuniti. Rawat kandidiasis Ia harus menjadi mandatori - saluran kemaluan harus bersih pada bila-bila masa, dan terutama pada permulaan kehamilan dan pada minggu-minggu terakhirnya.

  Pelepasan coklat juga sukar untuk dipertimbangkan secara normal - mereka bercakap tentang campuran basi darah yang menonjol beberapa ketika dahulu. Ini berlaku sekiranya hematoma retrohorial (pengumpulan darah di tempat detasmen ovum), dengan ancaman keguguran, dengan kekurangan tahap progesteron dalam tubuh, yang dengan sendirinya menghasilkan ancaman pengguguran.

  Jika dalam pilihan darah hadir, mereka boleh dicat dengan pelbagai cara bergantung kepada jumlah darah - merah, merah jambu, krim, oren, coklat dan hitam. Jika rembesannya berwarna kelabu atau hijau, dan tidak menyenangkan, menyerupai bau yang mencurigakan, maka kita bercakap tentang proses jangkitan bakteria.

  Mana-mana pelepasan yang sedikit pun berbeza dari normajika mereka berada di bawah abdomen, ada rasa sakit di abdomen bawah, menarik bahagian bawah, sepatutnya menjadi sebab lawatan segera ke doktor. Sekiranya hari libur atau bercuti, adalah penting untuk memanggil ambulans, kerana sangat kerap kehamilan dengan ancaman keguguran sebenar dapat diselamatkan.

  Perut

  Perut wanita langsing, nipis muncul lebih awal, dan penuh - kemudian. Tetapi pada trimester pertama, hampir tiada siapa yang dapat melihat perutnya. Pengecualian mungkin mungkin wanita hamil yang tipis dengan pelvis sempit, membawa kembar. Dan juga mereka perut hanya digariskan pada akhir trimester pertama.

  Pertumbuhan abdomen bermakna satu perkara - uterus mula meninggalkan batas panggul kecil dan secara beransur-ansur bergerak ke rongga perut, di mana ia akan tumbuh dan menetap sampai kelahiran. Hingga 12 minggu dipertimbangkan dibenarkan untuk tidur di perut, jika seorang wanita terbiasa dengan jawatan ini, selepas tempoh ini, tidur di tempat ini tidak dialu-alukan, serta tidur di belakang, kerana rahim yang diperbesar sudah mula secara bertahap memampat vena cava, yang penuh dengan kesedaran dan peredaran darah yang merosot, serta hipoksia janin.

  Bila hendak didaftarkan?

  Mengikut undang-undang, seorang wanita mempunyai hak untuk diletakkan pada pendaftaran kehamilan pada bila-bila masa yang dia mahukan. Ini bermakna bahawa doktor di klinik antenatal tidak mempunyai hak untuk menolak pendaftaran sama ada wanita itu datang dalam 5 minggu kehamilan, atau jika dia muncul dalam perundingan untuk kali pertama hanya pada bulan kehamilan kelapan.

  Tetapi pementasan sehingga 12 minggu dianggap paling baik, kerana trimester pertama sangat bermaklumat dari sudut pandangan analisis dan tinjauan.

  Ini adalah masa yang sangat baik, yang membolehkan doktor belajar tentang keadaan bayi dan ibunya sebanyak mungkin. Sekiranya wanita didaftarkan sehingga 12 minggu maka dia akan diberikan sijil yang akan membolehkan dia menerima elaun sekaligus untuk pengeluaran awal.

  Masa terbaik untuk melawat doktor adalah Tempoh 6-7 minggu. Pada masa ini (2 minggu selepas permulaan penangguhan), doktor sudah boleh menghidupkan kehamilan yang menentukan sama ada kehamilan dilakukan, ultrasound boleh dilakukan, tanda-tanda tanda-tanda penting embrio dapat dilihat - mendengarkan hatinya, mengukur saiz parietal yang copikal untuk menilai tempoh kehamilan dan kadar kepatuhan. standard pertumbuhan embrio. Ia adalah pada masa ini bahawa ia layak mendaftar, ia akan membolehkan, tanpa terlalu tergesa-gesa, untuk menyediakan untuk pemeriksaan yang akan datang pada akhir trimester pertama, dan juga untuk mengetahui patologi, jika ada, dalam istilah terawal.

  Survei dan analisis

  Semasa tempoh bayi, seorang wanita menjalani pelbagai ujian dan menjalani pelbagai ujian. Tetapi nilai dan kebolehpercayaan yang paling bermaklumat berbeza tepatnya dengan analisis dan pemeriksaan yang ditetapkan dalam trimester pertama.

  Semasa mendaftar

  Menerima kad pertukaran di tangannya ketika mendaftar, seorang wanita bersama dengannya mendapatkan satu arahan pepejal untuk analisis. Ini adalah peperiksaan pertama, sejenis kenalan doktor dengan seorang wanita dan petunjuk makmalnya. Harus diingat bahawa semua ujian dilakukan secara percuma, doktor tidak berhak mencadangkan ujian berbayar. Apa yang diperlukan untuk lulus:

  • ujian darah - umum dan biokimia;
  • ujian pembekuan darah;
  • ujian untuk menentukan kumpulan dan rhesus (dengan faktor Rh negatif, bapa anak yang belum lahir menjalani pemeriksaan yang sama);
  • darah untuk hepatitis B dan C;
  • darah untuk sifilis dan gabungan HIV;
  • ujian darah untuk jangkitan TORCH;
  • urinalysis;
  • ujian makmal ujian vagina.

  Seorang wanita ditimbang, tekanan diukur - ini akan dilakukan pada setiap peserta dalam perundingan.

  Jika perlu, lakukan ultrasound untuk memastikan bahawa pada masa ini tidak ada komplikasi.

  Dengan laluan penyaringan pertama

  Pemeriksaan pranatal pertama - Satu kajian penting yang melengkapkan trimester pertama. Atas syor Kementerian Kesihatan, ia dijalankan dari minggu ke-11 hingga ke-13 kehamilan dan termasuk dua jenis pemeriksaan - kajian biokimia serum ibu dan ultrasound untuk mencari penanda kelainan kromosom.Pemeriksaan membolehkan anda menetapkan individu, dengan mengambil kira usia dan status kesihatan, risiko kecacatan tiub neural janin janin, serta trisomi 21, 18 dan sindrom lain, lebih dikenali sebagai Sindrom Down, sindrom Edwards dan penyakit kromosom kongenital yang lain, kebanyakannya tidak sesuai dengan kehidupan.

  Pemeriksaan dilakukan bukan oleh orang, tetapi oleh komputer, yang menerima data mengenai hasil ujian darah dan pemeriksaan ultrasound, risiko dinilai sebagai pecahan - rasio kemungkinan, misalnya, 1: 46 - risiko tinggi, yang mengatakan bahawa 1 dari 46 wanita tersebut pada usia yang sama dan keadaan kesihatan sahaja akan melahirkan anak dengan trisomi atau sindrom yang lain. Risiko 1: 2000 - rendah, tidak menimbulkan kebimbangan.

  Risiko trisomi 21 (Down Syndrome) meningkat dengan usia ibu dan ayah, seperti kebanyakan penyakit kromosom yang lain. Jika anda mengenal pasti risiko tinggi, wanita ditawarkan untuk menjalani pemeriksaan tambahanSebagai contoh, biopsi villa chorionic atau amniocentesis (sampel cecair amniotik untuk analisis genetik). Kaedah invasif agak berbahaya, tetapi mereka mempunyai ketepatan yang tinggi - dengan kebarangkalian 99%, jawapan akan diterima kepada soalan sama ada bayi mempunyai sindrom kromosom yang teruk.

  Tolak Dinding perut anterior dengan jarum panjang untuk pengambilan bahan dilakukan menggunakan anestesia tempatan dan di bawah kawalan ultrasound. Tetapi ada juga kaedah bukan invasif - ujian NIPT yang dipanggil, yang dilakukan selepas 9 minggu kehamilan. Ia melibatkan ujian darah untuk wanita hamil, sel darah merah bayi diasingkan di dalamnya, dan DNA diperoleh dari mereka, yang dapat menjawab semua soalan.

  Analisis itu muncul di Rusia baru-baru ini, ia tidak dilakukan secara percuma.

  Komplikasi dan kesukaran yang mungkin

  Minggu kehamilan yang paling berbahayaSeperti yang anda fikirkan, ia adalah dalam trimester pertama iaitu 2-3, 4-6 minggu, 7 minggu, 8-9 minggu. Mana-mana salah faham yang boleh berlaku pada masa konsepsi pada peringkat kromosom, serta faktor luaran negatif yang boleh menyebabkan hakikat bahawa bayi berhenti berkembang, kehamilan terganggu, atau naib serius. Berikut adalah yang paling banyak masalah biasa dalam tempoh ini:

  • kehamilan ektopik;
  • anembryonia;
  • ancaman keguguran;
  • pengguguran tidak dijawab;
  • previa chorion;
  • ubah bentuk ovum.

  Adalah penting untuk mengetahui bahawa dalam majoriti besar, pada tahap perkembangan ubat sekarang, dengan ancaman keguguran, ia dapat diurus dengan cukup berhasil. Perkara utama adalah untuk tidak berdiam diri dan bukan untuk mengubat sendiri, tetapi untuk berunding dengan doktor pada masa yang sama dengan segala masalah yang meragukan, rembesan dan gejala lain yang menyebabkan kecemasan.

  Petua berguna

  Lebih mudah untuk bertahan pada trimester pertama yang sukar akan membantu nasihat pakar yang mudah.

  Dadah dan Penyakit

  Banyak ubat mempunyai kesan teratogenik yang tidak dapat diterima dalam pembentukan organ dan sistem badan kanak-kanak, dan oleh itu pada trimester pertama tiada ubatwalaupun valerian yang kelihatan tidak berbahaya, mengambil tanpa pengetahuan doktor tidak boleh. Terdapat keadaan apabila ubat-ubatan benar-benar diperlukan - wanita mempunyai jangkitan bakteria atau suhu yang sangat tinggi, tetapi dalam setiap kes hanya doktor harus menentukan antibiotik atau ubat antivirus sesuai untuk wanita hamil pada waktu yang paling awal. Dia akan menentukan dos dan kaedah penggunaan - penyedutan, suntikan, pil, lilin dan sebagainya.

  Wanita hamil pada trimester pertama sering diperbetulkan buasir. Dalam kes ini juga pakar harus terlibat dalam pemilihan supositoria. Dengan cystitis, yang sering juga mengiringi yang pertama 3 bulan, rawatan diperlukan, dan ubat-ubatan rakyat sering tidak mencukupi.

  Boleh jadi sangat berbahaya cacar air, herpes pada bibir, alat kelamin, sitomegalovirus, campak dan jangkitan lain, jika seorang wanita pulih dari mereka pada trimester pertama.Dalam setiap kes, mereka ditangani secara individu, tetapi sering disyorkan untuk menamatkan kehamilan, kerana kecacatan janin semasa jangkitan semasa embriogenesis hampir tidak dapat dielakkan.

  Untuk sakit kepala, kesesakan hidung dan lain-lain "masalah sehari-hari", tidak disyorkan untuk segera merebut ubat - ubat penahan sakit atau titisan hidung, kerana banyak perubahan disebabkan oleh progesteron, yang bermaksud bahawa ubat-ubatan tidak akan mendatangkan manfaat lain selain bahaya.

  Ia adalah mungkin untuk merawat gigi pada trimester pertama jika perlu, tetapi x-ray dan anestesia tidak disyorkan. Menurut ulasan, kebanyakan wanita merancang untuk melawat doktor gigi untuk trimester kedua, apabila ancaman utama berakhir.

  Seks

  Tidak dilarang pasangan postur boleh memohon sewenang-wenangnya. Sekatan hanya berlaku untuk kes-kes khas apabila komplikasi kehamilan dikesan, dan doktor sangat mengharamkan kehidupan intim.

  Alkohol

  Alkohol pada trimester pertama, seperti yang berikut, boleh mempunyai kesan total, terutamanya jika ia diambil secara sistematik. Anda perlu tahu bahawa bir bukan alkohol, yang sering dipilih oleh ibu-ibu masa depan, tidak sama sekali tidak mempunyai alkohol. Alkohol, yang diambil wanita tanpa mengetahui tentang kehamilan, kemungkinan besar tidak akan menyakiti, kerana pada masa itu bayi tidak menerima pemakanan dari darah ibunya.

  Penerbangan

  Mana-mana jenis pengangkutan dibenarkan, Seorang wanita boleh terbang dalam pesawat tanpa sebarang masalah jika tidak ada ancaman keguguran dan larangan individu dari doktor.

  Kuasa

  Pada trimester pertama untuk wanita, penting untuk digunakan lebih banyak makanan protein, terutamanya protein haiwan. Protein adalah bahan struktur untuk bayi. Sayur-sayuran dan buah-buahan akan menenunkan diet vitamin dan akan melindungi wanita daripada sembelit dan cirit-birit. Anda tidak boleh makan goreng, pedas, merokok, minum kopi.

  Ia perlu membincangkan dengan doktor anda tentang keperluan untuk mengambil vitamin. Keperluan wanita semakin meningkat - pada permulaan kehamilan anda memerlukan lebih banyak asid folik, ia mengurangkan sebanyak 75% kebarangkalian perkembangan anomali tiub janin janin. Dari 8-9 minggu anda perlu secara beransur-ansur meningkatkan pengambilan kalsium dan pada minggu 7, vitamin A diperlukan kerana organ-organ penglihatan terbentuk. Berdasarkan analisis biokimia darah, doktor akan dapat memberitahu bahan-bahan tertentu yang wanita hamil tidak mempunyai, dan menetapkan kepadanya dengan tepat mereka multivitamin atau persediaan vitamin individu yang akan membantu menghapuskan kekurangan dan tidak akan menyebabkan hypervitaminosis.

  Trimester kedua
  Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan