11 minggu 13 minggu

12 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

Kehamilan trimester pertama berakhir. Ini bermakna bahawa satu per tiga jalan yang tidak selesa oleh seorang wanita berjaya diluluskan. 12 minggu kehamilan adalah luar biasa dan sangat menarik. Pada masa depan ibunya, mungkin, menunggu "pertemuan" yang pertama dengan remah-remahnya pada ultrasound. Kali ini sangat sesuai untuk menyimpulkan hasil pertama. Apa yang berlaku pada minggu ke-12 dengan bayi dan ibu, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Berapa bulan?

Bulan kehamilan ketiga mengandung. Dalam setiap bulan kebidanan, tidak seperti bulan kalendar, betul-betul 4 minggu dan tidak sehari lagi. Selalunya, wanita keliru dengan istilah mereka sendiri, kerana menurut pengiraan mereka, hanya ada satu istilah, dan di klinik antenatal, doktor menetapkan jangka panjang.

Fakta adalah bahawa pakar obstetrik dan pakar ginekologi mengira dari hari pertama haid yang terakhir, dan ibu-ibu masa depan sendiri kebanyakannya menganggapnya dari konsepsi (atau dari ovulasi, kerana pada masa ini konsepsi itu lebih besar). 11-12 minggu kehamilan kehamilan - yang terakhir dalam trimester pertama. Ia bermakna itu 10 minggu dari konsep, 8 minggu dari kelewatan. Tepat dalam seminggu, seorang wanita akan memasuki trimester kedua, yang dianggap paling menyenangkan dan mudah, dipenuhi dengan emosi positif dan harapan keajaiban.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Perkembangan bayi

Pada minggu lalu, serbuk itu telah membuat terobosan nyata dalam perkembangannya - dalam beberapa hari ia telah berubah secara dramatik secara luaran dan dalaman. Sekarang bayi tidak lagi seperti makhluk dari planet lain atau berudu, ia hampir dibentuk, hanya orang yang sangat kecil.

Hampir setengah bulan lalu, bayi berubah status - dia bukan lagi embrio, tetapi janin. Itulah yang dipanggil doktor. Ini bermakna bahawa tempoh pembangunan yang paling berbahaya telah berlalu, dan sekarang serbuk itu akan tumbuh dan menguatkan, semua organ dan sistem dibentangkan. Sebahagian daripada mereka sudah berfungsi.

Pertumbuhan bayi kini berkisar antara 50 hingga 95 mm, beratnya menghampiri 15-20 gram. Untuk membayangkan berapa saiz yang telah dicapai oleh anak, anda perlu mengingati apa yang kelihatan seperti limau sederhana. Kadar pertumbuhan sangat mengagumkan: hanya dalam 2 minggu yang lalu, bayi mempunyai dua kali ganda saiz.

Perubahan Pembangunan dalam 7 Minggu Fetal

Rupa

Kepala janin masih besar, sebab itu ada beberapa ketidakpastian dalam penampilan anak. Limbs kelihatan pendek, lengan dan kaki belum berkembang dan memperoleh perkiraan normal. Tangan bayi lebih panjang daripada kaki. Pembentukan jari-jari sudah lengkap: mereka sudah mempunyai kuku yang kecil tetapi lut.

Mata remah-remah berpindah ke tempat mereka di kedua sisi jambatan hidung. Minggu ini pembentukan kelopak mata selesai, yang setakat ini meliputi organ penglihatan. Bayi tidak akan belajar untuk membuka matanya tidak lama lagi. Sementara itu, pembentukan retina, kornea dan kanta berterusan.Telinga kecil, pembentukan yang berlangsung selama beberapa minggu yang lalu, hampir terbentuk. Pada minggu ke-12, telinga kanak-kanak "memperoleh" lobus.

Hidung tumbuh. Wajah tidak lagi diratakan, pelepasan, profil muncul. Pada kepala tumbuh rambut. Banyak wanita mengaitkan proses ini dengan berlakunya pedih ulu hati dalam tempoh ini. Suka atau tidak, ubat tidak diketahui pasti. Tetapi sekarang anak-anak, yang ditakdirkan untuk dilahirkan dengan kepala rambut yang mewah dan lucu, mempunyai rupa yang sedikit berbeza daripada serbuk, yang dilahirkan hampir botak.

Organ-organ dalaman tidak lagi "melihat keluar" di luar rongga perut, perut mengambil rupa yang kemas. Lebih banyak leher ditarik: ia telah terbentuk, dan bayi secara teorinya boleh membuat pergerakan kepala. Kulit tidak kelihatan merah kerana kulit bayi mempunyai warna yang berbeza. Ia hanya begitu tipis bahawa saluran darah dan kapilari kelihatan melaluinya.

Sistem saraf

Ia terus berkembang dan membentuk. Walaupun impuls utama tiba di saraf tunjang, sejak otak belum dapat menerima dan memprosesnya. Terdapat perkembangan aktifnya. Sudah, otak remah mempunyai dua hemisfera, cerebellum dan medulla terbentuk. Harian jumlah sel otak meningkat sekitar seperempat juta.

Sambungan saraf, pembentukan yang bermula lebih awal, terus muncul setiap hari. Sambungan neuromuskular mula ditambahkan kepada mereka minggu ini, sejak kanak-kanak mula secara aktif mengembangkan tisu otot. Sambungan refleks secara beransur-ansur terbentuk - menggenggam, menelan dan menghisap refleks sudah sedia untuk bayi.

Endapan saraf menembusi kulit nipis janin, sensasi sentuhannya terus berkembang, bayi mula belajar tentang dunia.

Apa yang ada di luar rahim ibu, sedangkan dia tidak berminat, tetapi sekarang bayi itu pandai dalam keadaan berubah-ubah - dia belajar untuk bertindak balas terhadap rangsangan luar (bergoncang, berubah kedudukan badan ibu, dan sebagainya).

Reaksi masih ditunjukkan oleh peningkatan aktiviti motor dan degupan jantung. Rasa tunas telah terbentuk pada lidah dan permukaan dalaman pipi, kanak-kanak membezakan antara rasa dan sudah mula memberi keutamaan kepada gula-gula dan tidak suka pahit dan masam.

Organ dalaman

Bookmark dan pembentukan semua organ telah selesai. Kini mereka perlu berkembang dan bertambah baik. Selesai pembentukan rektum. Usus benar-benar sesuai dengan rongga perut, dari dada memisahkan ia membentuk diafragma. Pada minggu obstetrik 12, usus mula "berlatih" kerja mereka selepas bayi dilahirkan. Ia berkurang sedikit. Kemudian luka ini akan menjadi peristalsis sepenuhnya.

Jantung janin dibahagikan kepada 4 kamar, ia sama persis dengan orang dewasa, masih sangat kecil. Jantung berfungsi dengan baik, membekalkan darah kepada semua organ dan tisu dalaman "tuan rumah "nya. Kadar denyutan jantung purata (kadar denyutan jantung) minggu ini adalah 162 denyutan seminit. Normal juga dianggap sebagai petunjuk dalam jarak antara 150 hingga 174 denyutan seminit.

Perubahan tidak hanya melalui saluran darah bayi, tetapi juga saluran darah yang menyediakan sambungan yang kuat antara ibu dan bayi - uteroplacental. Mereka tumbuh, meningkatkan diameter, menjadi lebih tahan lama.

Bayi pada minggu 12 makan dengan bantuan plasenta, melalui aliran darah dia juga menerima oksigen dari darah ibunya. Kembali ke sistem ini, dia memberikan produk metabolisme.

Hati bayi kelihatan besar. Ini benar-benar normal. Perut mula menerima apa yang memasuki esofagus, dan ini hanya air yang ditelan bayi. Sistem kencing aktif berfungsi - buah pinggang, pundi kencing. Kurang cemas pissing ke dalam perairan yang mengelilinginya. Keupayaan unik cecair amniotik terletak pada keupayaannya untuk membersihkan diri, untuk diperbaharui.Ia berlaku setiap 3-4 jam.

Penentuan seks

Tubercles seks, yang kecil di antara kaki, yang walaupun seminggu lebih awal hampir sama pada lelaki dan perempuan, mula berubah. Ini adalah proses pembentukan organ kelamin luar. Pada minggu ke 12 pada kanak-kanak lelaki, tubercle genital menjadi zakar, dan pada kanak-kanak perempuan ia semakin pendek dan mula berubah menjadi labia.

Untuk mengetahui lantai secara teorinya mungkin. Tetapi ketika perbezaan seks sangat kecil, sangat mudah untuk mengelirukan mereka.

Itulah sebabnya pada ultrasound pada minggu ke-12, walaupun doktor cuba untuk memeriksa siapa yang tinggal di perut ibu, dia tidak akan memberikan apa-apa jaminan ketepatan dan menasihati untuk menghubungi beliau dengan isu ini pada trimester kedua pada ultrasound yang dirancang tidak lebih awal daripada 16-18 minggu.

Kini di dalam badan budak lelaki mula menghasilkan testosteron hormon. Dalam gadis-gadis kecil, pembangunan terus dalam jenis feminin - di bawah pengaruh ibu dan sejumlah kecil estrogen sendiri.

Apa yang telah dilakukan untuk belajar?

Ketangkasan bayi baru diperoleh dengan kelajuan yang belum pernah terjadi sebelumnya. Sekiranya ibu hamil kini dapat menonton bayi dalam masa sebenar, dia akan melihat bahawa dia tidak akan bosan. Pada 12 minggu obstetrik, janin boleh melakukan banyak, dia:

 • tidur dan bangun;
 • bergerak aktif apabila otot tumbuh;
 • membuka dan menutup mulut;
 • menguap;
 • menelan cairan amniotik;
 • cuba menghisap jari atau cam;
 • meremas tangan ke tangan;
 • membina wajah dan kengerian, kerana otot-otot meniru minggu ini sudah cukup berkembang;
 • dompet bibirnya dan lipatan "tiub";
 • merebut dirinya dengan muka, menyentuh tali pusat, mula menjangkau kakinya dengan tangannya;
 • berenang dalam cecair amniotik, secara aktif mengetuk kaki;
 • menolak kakinya dari rahim apabila tersentuh secara tidak sengaja.

Ia masih belum dapat mendengar dan melihat, tetapi sudah merasakan getaran yang timbul dari suara ibu, batuk, dan muzik yang kuat dari luar. Minggu ini, bayi mula berempati dengan emosi ibu. Sekiranya ibu sedih, maka bayi itu tidak gembira, jika dia terluka, kenyaman juga mengalami sesuatu seperti ketakutan. Betapa betulnya sambungan yang tidak kelihatan ini tidak dapat dijelaskan oleh ubat.

Satu-satunya versi yang boleh difahami mengenai apa yang berlaku adalah berdasarkan kepada perubahan halus dalam latar belakang hormon yang mengiringi sebarang emosi yang jelas seorang wanita. Ini adalah perbezaan di peringkat kimia yang dirasakan bayi, menerima darah komposisi yang sedikit berbeza dalam aliran darah uteroplacental.

Bayi anda pada ultrasound

Banyak wanita hamil dihantar untuk ultrasound minggu ini, kerana ia adalah sebahagian daripada pemeriksaan antenatal pertama - kajian yang sangat penting dalam menilai keadaan dan perkembangan janin, dalam meramalkan kemungkinan patologi. Sudah tentu, jumlah yang dilihat semasa melawat pejabat diagnostik ultrasound secara langsung bergantung kepada kelas apa peranti itu adalah untuk pelupusan doktor. Jika pengimbas dimiliki oleh peranti pakar moden, maka anda akan melihat lebih banyak lagi. Jika peranti dilengkapi dengan fungsi 3D atau 4D, bingkai yang tidak dapat dilupakan sedang menunggu ibu.

Prosedur pemeriksaan sendiri pada masa ini dilakukan dengan cara luar - sensor melalui perut, transabdominally, atau dengan cara internal - oleh sensor vagina melalui dinding vagina.

Kedua-dua kaedah ini agak bermaklumat, dan doktor akan memutuskan mana yang dipilih, menilai bentuk badan ibu masa depan, jumlah lemak di perutnya, kerana tugasnya adalah untuk memilih kaedah yang membolehkan bayi lebih baik.

Pada minggu ke 12, jelas kelihatan berapa banyak buah-buahan dalam rahim, dan aktiviti penting mereka (denyutan jantung dan pergerakan) direkodkan. Telur janin telah menjadi besar, tidak lagi masuk akal untuk mengukurnya, sekarang KTR akan menceritakan banyak tentang kadar pertumbuhan serbuk. Ini adalah segmen yang dibentangkan dari titik paling rendah dari tulang ekor ke titik tertinggi mahkota, jadi saiznya disebut coccyx-parietal.Kadar untuk minggu kebidanannya adalah seperti berikut.

KTR pada minggu kehamilan kehamilan ke-12:

Umur kehamilan

Saiz Kopchik-parietal (KTR), mm - kadar purata

KTR - nilai yang dibenarkan dalam had biasa, mm

11 minggu dan 1 hari

44,7

38,6 – 50,8

11 minggu dan 2 hari

46,3

40,2 – 52,5

11 minggu dan 3 hari

48,0

41,8 – 54,2

11 minggu dan 4 hari

49,6

43,4 – 55,6

11 minggu dan 5 hari

51,3

45,0 – 57,6

11 minggu dan 6 hari

52,9

46,5 – 59,3

12 minggu betul-betul

54,6

48,0 – 61,1

Antara saiz lain, yang juga boleh membicarakan perkadaran dan pertumbuhan bayi, data fetometrik seperti biasa untuk minggu kehamilan ini:

 • BPR - (saiz bipariented atau melintang) - 15-24 mm, rata-rata - 19mm;

 • DBK - (panjang femur) - 7-9 mm setiap;

 • diameter dada - dari 22 hingga 24 mm;

 • lilitan kepala - 63-71 mm;

 • lingkar abdomen - 51-61 mm.

Semua organ dalaman janin, doktor dapat dengan sempurna mempertimbangkan apa yang dia pasti lakukan untuk menilai sejauh mana tab dan pembentukannya telah lulus dengan betul. Juga tertakluk kepada pemeriksaan plasenta. Ketebalannya normal pada minggu obstetrik ini ialah 14.5 - 15.5 mm. Perhatian khas pada ultrabunyi ini adalah tanda-tanda ultrasound visual yang mungkin terdapat pada kelainan kromosom yang mungkin (Down syndrome dan lain-lain).

Tanda-tanda ini, yang hanya dipanggil penanda, adalah dua - ketebalan kawasan leher dan panjang lubang hidung. Peningkatan ketebalan leher kali ganda, serta penurunan panjang muncung atau ketidakhadirannya, mungkin tanda-tanda tidak langsung kehadiran kelainan perkembangan kasar dalam bayi. Berikut adalah norma penanda ini.

Ketebalan ruang kolar dan panjang tulang hidung pada minggu ke-12 kehamilan:

Umur kehamilan

TVP, mm

Tulang hidung, mm

11-12 minggu

1.6 (turun naik dari 0.8-2.4)

2.3 (naik turun dari 1.8 ke 2.9)

Adalah penting bahawa doktor mengkaji ovari, serviks, keadaan saluran serviks untuk memastikan tidak ada ancaman penamatan kehamilan disebabkan oleh patologi sistem pembiakan wanita atau sebab-sebab lain.

Kesejahteraan ibu masa depan

Kebanyakan wanita mengalami kelegaan minggu ini - toksikosis mula menurun, selera makan dan kembali mood normal. Ia menjadi perut yang agak ketara, terutama pada wanita yang mempunyai kembar atau kembar. Fakta ini menyebabkan kebanggaan wanita. Dia mengubah almari pakaiannya untuk pakaian yang lebih luas dan tersenyum secara bermakna sebagai tindak balas terhadap pandangan yang ingin tahu rakan-rakan dan kenalannya. Pada masa ini, wanita yang, akibat perasaan buruk sebelum ini, takut memberitahu sahabat atau rakan sekerja mengenai "kedudukan yang menarik" mereka, boleh mula membuka tabir kerahsiaan, kerana risiko keguguran mungkin pada minggu ke-12 berkurangan.

Perut dan pinggul yang dibundarkan tidak hanya menjadi sebab kebanggaan, tetapi juga sebab untuk mengubah tabiat. Ia menjadi sukar untuk tidur di perut, rahim yang semakin meningkat secara signifikan mengganggu dengan melakukan ini.

Tetapi seorang wanita mempunyai kepedulian baru yang boleh dipanggil menyenangkan - dia mula membeli perkara pertama untuk pakaiannya "hamil" - sekarang kita memerlukan seluar baru, kerana yang lama tidak berkumpul di pinggang dan tidak mengikat, kita perlu bra baru, sebaiknya disesuaikan khusus untuk hamil dan wanita menyusu.

Dalam tubuh ibu masa depan, progesteron hormon terus "memerintah bola". Dia adalah pelindung utama janin yang semakin meningkat sejak jam pertama kewujudannya. Disebabkan peningkatan kepekatan bahan ini, seorang wanita pada minggu ke-12 terus pergi ke tandas sama seperti kerap - kencing meningkat adalah salah satu "kesan sampingan" progesteron. Kerana dia, selera makan meningkat, ibu yang mengandung ingin makan hampir sepanjang masa dan anda perlu mempunyai tekad tertentu agar tidak mula makan segala-galanya dan tidak membenarkan berat badan berlebihan.

Hormon akan menjejaskan mood. Pada wanita, masih ada ketidakstabilan psikologi dan emosi, tetapi keadaan sudah mulai membaik. Ramai yang mengatakan bahawa mereka menjadi lebih baik tidur, mereka tidak mungkin mengalami mimpi buruk. Hampir semua wanita hamil pada masa ini menjadi pelupa dan tidak berpikiran.Ini juga merupakan "tipu muslihat" progesteron, yang cuba melindungi seorang kanak-kanak yang telah mula bertindak balas terhadap perasaan ibunya, dari wanita muda yang terlalu emosi, yang dengan emosi mereka boleh membahayakan janin.

Minggu ini, wanita mungkin merasa lebih cemas berbanding sebelum ini, kerana pemeriksaan pranatal, tentang mana banyak khabar angin dan "cerita seram" yang beredar di kalangan wanita hamil, hampir sama sekali.

Jika anda tidak mempunyai kekuatan untuk mengatasi kebimbangan anda sendiri dan tidak ada sesiapa pun untuk membincangkan "pemeriksaan yang dahsyat dan mengerikan", maka anda boleh menghubungi klinik antenatal sekarang. Di sana, ahli psikologi biasa bekerja pada kes sedemikian, yang akan membantu memahami ciri-ciri diagnostik ini, pasti akan meyakinkan dan menyesuaikan diri dengan gelombang positif.

Ramai wanita terus mengadu bahawa mereka sering mengalami sakit kepala. Ini adalah akibat penyesuaian hormon dan meningkatkan jumlah darah. Pastikan untuk memastikan bahawa tiada perbezaan tekanan darah. Rhinitis fisiologi, di mana membran mukus membengkak akibat progesteron, akibatnya pernafasan hidung terganggu, biasanya hilang pada minggu ke 12. Tetapi walaupun hidung berair itu berterusan, anda tidak perlu risau - tidak lama lagi ia akan berlalu. Tunggu tidak lama.

Antara aduan yang biasa minggu ini paling sering disebut kesakitan kecil di abdomen bawah, di belakang. Ibu-ibu masa depan mengadu bahawa belakang adalah sakit. Jika rasa sakit itu bukan sifat yang kuat, mereka lulus dengan cepat, tidak disertai dengan pelepasan darah, maka anda tidak perlu takut kepada mereka. Ini adalah tanda-tanda pertumbuhan rahim. Organ wanita reproduktif utama berkembang, dan ligamen yang memegangnya terbentang.

Sekiranya bahagian bawah adalah kekejangan, pelepasan luar biasa telah muncul, wanita tidak boleh menunggu, anda perlu berjumpa dengan doktor secepat mungkin. Kesakitan semacam itu mungkin menunjukkan ancaman keguguran.

Perubahan dalam badan

Perubahan utama minggu ini - pertumbuhan abdomen. Yang lebih kurus dan langsing wanita sebelum kehamilan, semakin tinggi kemungkinan bahawa perut kini akan menjadi ketara. Dalam wanita yang penuh dan megah, tanda-tanda kehamilan yang tidak diragukan ini menjadi jelas sedikit kemudian.

Saiz rahim meningkat panjang hingga 10 sentimeter. Ketinggian bahagian bawah (bahagian atas) kini 10-11 cm. Berat tubuh telah melebihi 300 gram, dengan uterus yang kira-kira dua kali lebih berat semasa kehamilan kedua. Organ besar seperti ini tidak lagi dapat masuk ke dalam pelvis, jadi rahim mula masuk ke rongga perut. Minggu ini dia berada di tahap symphysis kemaluan dan akan naik. Ini mencipta bulat yang sangat menyentuh bahawa wanita sendiri dan kebanyakan pasangan mereka begitu dikagumi sekarang.

Hormon yang mengawal semua proses dalam tubuh wanita hamil, kini menghasilkan plasenta. Oleh kerana dia telah sepenuhnya menganggap semua tanggungjawab untuk perlindungan dan pemakanan kanak-kanak, mengambil "tongkat" dari kantong kuning, jumlah darah yang beredar dalam tubuh ibu masa depan telah meningkat dengan ketara. Ini mewujudkan beban yang meningkat di buah pinggang, hati, paru-paru dan jantung seorang wanita hamil. Dalam tempoh ini, seorang wanita boleh memberi perhatian kepada hakikat bahawa denyutannya telah menjadi lebih kerap.

Di bawah tindakan hormon, peristalsis usus ibu terganggu. Tugas sokongan hormon: tidak membenarkan rahim datang dalam nada, masing-masing, ototnya berehat.

Malangnya, progesteron tidak mempunyai kesan terpilih, jadi pada masa yang sama melegakan usus. Pada minggu ke 12 untuk alasan ini, wanita sering melakukan pelanggaran kerusi - cirit-birit, sembelit, akumulasi gas.

Pada minggu kebarangkalian ke-12, untuk melegakan kesakitan kebanyakan wanita hamil, kesakitan di dada berkurang. Selama hampir tiga bulan, payudara berkembang disebabkan oleh peningkatan tisu kelenjar. Sekarang, banyak mumi masa depan boleh mengatakan dengan kebanggaan yang cukup bahawa bust mereka telah berkembang dengan 2 saiz, dan untuk beberapa lagi. Puting tidak lagi begitu sensitif, ruang di sekitar putingnya telah menjadi gelap.Beberapa kegelapan berwarna, seseorang - sepenuhnya. Hampir semua wanita dalam tempoh ini mempunyai nodul Montgomery dan kolostrum yang terkenal.

Sekiranya kelahiran bukanlah yang pertama, sangat mungkin kolostrum itu tidak hanya dilepaskan apabila anda menekan puting, tetapi ia secara spontan, pakaian dan linen yang menjalar. Dalam kes ini, ia patut membeli bra dengan "poket" untuk pad khas yang akan menyelamatkan dari "masalah" itu.

Pengambilan berat badan pada minggu 12 dirasakan oleh mereka yang, dari hari pertama selepas ujian bergelombang, telah dilanda serangan serangan toksikosis. Jika wanita itu diberi makan dan tidak mengalami loya, maka kenaikan normal untuk minggu ini adalah antara + 2 hingga 4 kilogram kepada berat badan awal wanita.

Proses hormonal minggu ini sering menyebabkan peningkatan jumlah pelepasan dari saluran genital. Bimbang tentang perkara ini tidak berbaloi - proses ini sememangnya bersifat fisiologi. Hanya berdarah, seperti darah, jingga atau hijau, coklat "daub", coretan darah, dengan bau busuk, berbuih dan pelepasan tebal yang berlebihan harus diberitahu., digabungkan dengan gatal-gatal yang tidak menyenangkan di perineum dan organ kelamin luar.

Ada yang disebut "hormon kehamilan", yang termasuk gonadotropin chorionic (hCG) dan progesteron, dan beberapa aspek positif. Seorang wanita di bawah pengaruhnya menjadi lebih menarik - keadaan kulitnya bertambah baik, kuku kuatnya tumbuh, rambutnya mendapat bersinar alami, kilauan luar biasa muncul di mata wanita hamil. Ramai yang mengatakan bahawa mereka tidak begitu luar biasa, seperti pada akhir trimester pertama, sama ada sebelum mengandung atau selepas melahirkan anak. Masa ini boleh dan patut dinikmati.

Kemungkinan bahaya dan risiko

Walaupun diyakini bahawa akhir trimester pertama, yang merupakan minggu kehamilan kehamilan ke-12, boleh dikatakan selamat untuk ibu dan bayi, anda tidak sepatutnya melupakan berhati-hati dan berhati-hati. Apa bahaya yang boleh menanti wanita dan bayi pada istilah ini, beritahu kami dengan lebih terperinci.

Ancaman keguguran

Walaupun fakta bahawa patologi ini sangat biasa di kalangan wanita hamil pada trimester pertama, pada minggu ke-12 ia kurang biasa. Anda tidak perlu takut apa-apa, perkara utama adalah untuk sentiasa mengawal pelepasan anda dan memberi perhatian kepada perubahan dalam kesejahteraan anda. Dengan kemunculan sakit dan pelepasan luar biasa dari alat kelamin, adalah perlu untuk berjumpa doktor. Jika ada ancaman, wanita pasti akan memerlukan bantuan perubatan yang berkelayakan.

Mengenai kemungkinan pengguguran secara spontan boleh menunjukkan rasa sakit, yang menarik diri, diperparah oleh pergerakan, berjalan. Rahim datang ke hipertonus, sukar untuk tidak merasakannya - perut menjadi "berbatu", rasa sakit mulai "menyapu" ke dalam kawasan rektum, ada perasaan yang anda benar-benar ingin mengosongkan usus anda. Alokasi boleh berbeza dalam kuantiti, warna. Tetapi mereka akan berbeza dari biasa - cahaya, tidak berbau dan sedikit. Selalunya, pelepasan ini mempunyai kekotoran darah.

Jika darah merah murni telah hilang, ia boleh menjadi gejala keguguran yang telah bermula.

Sebab-sebab yang kini boleh membawa kepada ancaman keguguran boleh terletak pada tekanan yang teruk, kegagalan fizikal berat oleh wanita, tabiat buruk, seperti merokok, dalam kerja pada waktu malam, "melompat" secara tiba-tiba dalam tahap hormon, progesteron. Sekiranya dalam tempoh yang terdahulu, kelainan kromosom janin adalah selalunya penyebab keguguran, kini kebarangkalian sedemikian rendah.

Keabnormalan genetik kasar biasanya dikenali sebagai keguguran pada awal. Sehingga 12 minggu biasanya kanak-kanak sihat hidup.

Ramalan doktor mengenai ancaman yang berlaku pada minggu kehamilan ke 12 adalah sangat baik - dengan rawatan yang tepat pada masa ibu dalam perundingan hampir selalu kehamilan boleh diselamatkan.

Perkara utama adalah keinginan wanita itu sendiri untuk "bekerjasama" dengan doktor, untuk memenuhi semua cadangannya, untuk mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan, bukan untuk menolak kemasukan ke hospital, jika itu, menurut doktor, keadaan itu memerlukan.

Kekurangan serviks

Patologi ini, yang mengancam keguguran dan kelahiran pramatang, wanita biasanya mengetahui hanya pada minggu ke-12, apabila mereka datang ke ultrasound, dan doktor yang melakukan diagnosis itu, memastikan pemendekan serviks. Secara normal, serviks itu sendiri melancarkan dan menjadi lebih pendek, tetapi ini berlaku sebelum kelahiran: ini adalah bagaimana serviks bersedia untuk pembukaan semasa proses buruh. Sememangnya, kesediaan untuk membuka pada minggu 12 adalah patologi.

Sebab mengapa leher rahimnya lemah. Ini adalah anomali kongenital struktur organ genital dalaman, dan kecederaan yang mana leher rahim sebelum ini tertakluk - bersalin sukar, pengguguran, pembersihan dan penyambungan untuk tujuan diagnostik. Wanita yang berlebihan berat badan dan wanita yang tidak merawat penyakit radang sistem reproduktif untuk masa yang lama berisiko. Seringkali, serviks pendek diperhatikan selepas IVF, terutama jika ovari wanita habis.

Mendengar diagnosis seperti itu, jangan panik. Dalam kebanyakan kes, seorang wanita boleh membantu. Terdapat banyak cara untuk melakukan ini - dari menyusun leher rahim dengan benang pembedahan untuk pessary obstetrik. Cara yang sesuai untuk petunjuk dalam keadaan tertentu akan dipilih oleh doktor yang hadir.

Kehamilan pudar

Kebarangkalian kehamilan yang pudar selalu sampai 28 minggu. Tetapi minggu ke-12 bukanlah antara yang berbahaya, jika kita bercakap tentang sudut pandang doktor tentang perkembangan patologi ini. Kehamilan yang paling tidak berkembang berlaku dari segi 3-4 minggu, 8-10 minggu, dan kemudian dalam 16-18 minggu. Walau bagaimanapun, fakta ini tidak lebih daripada pemerhatian doktor. Untuk menganggapnya benar, benar untuk semua, adalah mustahil. Secara teori dan praktikal kehamilan beku pada 12 minggu adalah mungkin.

Penyebab kematian janin di dalam rahim, masih dikaji, mereka tidak diketahui dengan pasti. Doktor yang paling mungkin termasuk kecacatan genetik, pendedahan radiasi, mengambil ubat teratogenik, merokok, dan penggunaan alkohol dan ubat secara sistematik pada pertigaan pertama yang membawa bayi. Kadangkala patologi berlaku sebagai akibat daripada jangkitan virus atau penyakit berjangkit lain, dipindahkan pada trimester pertama dan menyebabkan kelainan pada perkembangan bayi, contohnya, cacar air, rubella, parotitis berjangkit.

Penyebab kematian seorang kanak-kanak boleh bermasalah dengan plasenta atau perubahan tajam dalam keseimbangan hormon dalam wanita. Gejala patologi ini tidak hadir. Walau apa pun, sehingga masa tertentu.

Wanita yang berpengalaman yang mengalami tragedi yang sama mengatakan bahawa pada satu ketika dada hanya berhenti mencederakan, gejala-gejala toxemia, yang telah lama wujud dan membawa banyak perasaan yang tidak menyenangkan, hilang. Sudah tentu, tanda-tanda ini hanya boleh secara tidak langsung menunjukkan sesuatu yang berlaku kepada kanak-kanak. Pada minggu 12, dada boleh berhenti mencederakan hanya kerana masa telah tiba, toksikosis hilang kerana alasan yang sama, sementara bayi itu baik-baik saja.

Selalunya, pengguguran pengguguran sebagai fakta pertama kali diumumkan pada minggu ini. Faktanya ialah bayi itu mungkin telah menghentikan perkembangannya beberapa minggu yang lalu, pada ketinggian tempoh "berbahaya", dari 8 hingga 10 minggu. Tetapi ketiadaan gejala tidak memberi inspirasi kepada ketakutan. Dan hanya sekarang, apabila mereka mula menjalankan ultrasound yang dirancang, fakta sedih akan menjadi jelas.

Sekitar 3 minggu selepas pudar, jika patologi tidak dikesan, coklat "daub" boleh bermula, yang akan meningkat, perut akan sakit.Proses penolakan janin, yang kini menjadi bahaya kepada ibu bapa, akan bermula - keradangan dan sepsis boleh bermula pada bila-bila masa.

Keterlambatan pertumbuhan intrauterin

Pelbagai sebab boleh menyebabkan keterlambatan dalam perkembangan bayi. Fakta ini juga boleh diketahui hanya pada minggu 12, apabila seorang wanita pergi ke ultrasound. Jika janin jauh di belakang ciri-ciri parameter biasa dalam tempoh ini, adalah mustahil untuk tidak memberi perhatian. Doktor bercakap tentang kelewatan perkembangan apabila ketinggalan yang signifikan - perbezaannya adalah 2 minggu atau lebih. Pada masa yang sama bayi itu hidup, ia mempunyai detak jantung dan aktiviti motor direkodkan.

Sekiranya kelewatan itu bersifat simetri, iaitu saiz semua serbuk dikurangkan berbanding norma dalam perkadaran yang sama, ramalan lebih baik. Bayi mungkin tidak mempunyai cukup vitamin, terdapat masalah dengan plasenta, rawatan yang disediakan akan membantu anak kecil dengan cepat "mengejar" dengan saiz rakan sebaya mereka.

Jika terdapat asimetri (kepala "menarik" dalam saiz hanya selama 8 minggu, dan semua saiz lain - sebanyak 11 minggu), maka doktor akan mengandaikan bahawa bayi mempunyai kecacatan genetik kongenital dan akan menetapkan diagnosis tambahan untuk wanita itu.

Pengantar chorion

Kerana segala-galanya tidak dapat difahami, frasa ini sering menakutkan wanita hamil. Malah, tidak ada patologi dalam konsep ini. Ia semua bergantung pada bagaimana dan di mana plasenta berada. Ia adalah doktornya pada trimester pertama, sering disebut chorion.

Dalam 5% ibu hamil terdapat lokasi yang rendah, dalam 95% kes chorion itu secara beransur-ansur meningkat lebih tinggi apabila rahim berkembang. Majoriti wanita hamil mempunyai kecenderungan chorionic di dinding depan atau belakang. Inilah norma mutlak.

Jika menurut ultrasound, doktor yang direkodkan dalam kad pertukaran wanita hamil bahawa dia mempunyai persembahan serantau mengenai chorion, ini bermakna plasenta lebih kurang satu pertiga menindih serviks. Keadaan ini agak berbahaya dan memerlukan pemerhatian yang lebih berhati-hati semasa kehamilan, tetapi dalam kebanyakan kes semua perkara berakhir dengan baik lagi.

Yang paling berbahaya adalah persembahan utama. Jika diagnosis seperti itu dibuat, itu bermakna plasenta benar-benar bertindih serviks dan saluran serviks. Kemungkinan besar, wanita itu dimasukkan ke hospital dan dirawat ubat-ubatan dan rehat tidur yang ketat. Penghantaran dalam kes-kes seperti ini dilakukan oleh bahagian caesar. Sekiranya anda mengikuti semua cadangan doktor, maka terdapat kira-kira lebih daripada 95% kemungkinan kanak-kanak tersebut dapat disampaikan kepada masa yang ditetapkan, mengelakkan komplikasi patologi utama dan paling dahsyat - pendarahan besar dan kematian janin.

Pada minggu ke-12 kehamilan, menentukan lokasi plasenta adalah penghormatan kepada tradisi obstetrik, sementara maklumat ini tidak mempunyai nilai diagnostik, kecuali dalam hal pembentangan pusat lengkap.

Tiada tempat yang rendah atau tidak ada tempat "tempat kanak-kanak" kini boleh dipanggil akhir - plasenta cenderung "berhijrah" selepas dinding rahim yang berkembang. Maklumat ini menjadi relevan terutama pada masa-masa yang akan datang, apabila perlu untuk merancang cara pengiriman.

Analisis dan kaji selidik

Pada minggu ke-12, biasanya semua wanita hamil telah didaftarkan di klinik untuk wanita di tempat kediaman. Jika ini tidak dilakukan untuk beberapa sebab, minggu ini anda perlu mengambil pasport, polisi insurans perubatan dan daftar untuk mengandung. Adalah penting untuk mempunyai masa untuk lulus pemeriksaan pranatal yang pertama.

Juga, untuk pendaftaran awal (sehingga 12 minggu), elaun satu kali khas diberikan. Bayarannya kecil - pada 2018 ia hanya lebih 600 Rubles. Jumlah ini dibayar di pejabat perakaunan di tempat kerja atau di pihak berkuasa keselamatan sosial (untuk orang yang tidak bekerja) setelah mengemukakan sijil dari konsultasi mengenai keadaan ibu masa depan.

Pada minggu 12, seorang wanita menjalani ujian air kencing umum.Dia kini akan melakukan ini sebelum setiap lawatan berjadual ke doktornya. Pada hari "istimewa" yang mana pemeriksaan dijadualkan, dari pagi lagi anda harus datang ke perundingan pada perut kosong. Dalam satu hari, seorang wanita perlu menderma darah dari vena dan membuat ultrasound.

Pemeriksaan trimester pertama

Perkataan berbahasa Inggeris ini menandakan kompleks penyelidikan yang dijalankan untuk semua wanita hamil atas cadangan Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia. Pada trimester pertama, jangka masa yang paling sesuai untuk tempoh ini ialah tempoh 10 hingga 13 minggu termasuk. Dalam kebanyakan kes, doktor cuba menetapkan diagnosis pada 12 minggu atau sedikit kemudian - pada 12 minggu dan 2 hari atau pada 12 minggu dan 3 hari. Tempoh ini adalah optimum, kerana sekarang kepekatan dalam darah hormon tertentu - hCG (hcgb), yang menghasilkan sel-sel chorion dari minggu pertama kehamilan, mencapai kepekatan maksimum dan puncaknya.

Pemeriksaan adalah satu cara untuk mengenal pasti wanita yang mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mempunyai bayi dengan anomali perkembangan genetik dari yang lain. Risiko lalai adalah lebih tinggi untuk ibu-ibu yang berumur "berumur 35 tahun ke atas, untuk wanita yang telah melahirkan anak-anak dengan patologi kromosom, wanita yang hamil akibat incest, dan juga untuk pasangan yang mana kedua-duanya atau salah satu pasangan mempunyai patologi keturunan atau patologi seperti ini mempunyai kerabat dekat.

Terdapat banyak patologi genetik. Pemeriksaan ini bertujuan untuk mencari tanda-tanda hanya beberapa sindrom Down - Downer, Turner, Edwards dan Sindrom Patau, sindrom Cornelia de Lange, dan triploidy bukan molar. Tidak mustahil seseorang berfikir bahawa pemeriksaan membantu untuk menubuhkan diagnosis. Diagnosis yang tepat adalah prerogatif kaedah diagnostik lain. Fakta bahawa seorang wanita hanya boleh mengetahui jika risiko yang tinggi bahawa bayinya menderita salah satu diagnosis di atas.

Diuji dalam ujian darah kompleks untuk hCG dan sejenis protein plasma khusus PAPP-A. Dalam patologi, penunjuk hCG boleh dipandang remeh atau menurun dengan ketara berbanding norma, paras protein juga tidak "sesuai" ke dalam nilai normal. Jika dalam kesimpulan ditulis bahawa kedua-dua bahan tersebut terkandung dalam jumlah dari 0.5 hingga 2.0 MoM, maka semuanya baik-baik saja. Varian perbezaan yang berbeza harus dianalisis oleh seorang ahli genetik. Pada ultrasound, yang berlaku pada hari yang sama, risiko visual (TVP dan tulang hidung) dinilai. Kami bercakap tentang norma penunjuk ini di atas.

Pemeriksaan "buruk" bukan ayat, tetapi hanya asas untuk peperiksaan tambahan. Sekiranya perlu, seorang wanita disyorkan biopsi chorionik atau sedikit kemudian - amniosentesis.

Mereka yang tidak mahu berisiko (dan kaedah penyelidikan invasif, walaupun tepat, tetapi sangat berbahaya untuk kanak-kanak), terdapat ujian DNA pranatal yang tidak invasif. Ia tidak kurang tepat dan selamat, kerana bahan genetik janin (DNAnya) diperoleh dari darah vena ibu, di mana terdapat sel darah merah bayi pada masa ini. Kelemahannya adalah bahawa analisis sedemikian memerlukan beberapa puluhan ribu rubles, dan ia boleh dilakukan tidak di setiap klinik, tetapi hanya di pusat perubatan dan genetik khusus.

Peperiksaan tambahan

Sesetengah ibu bapa masa depan mereka pada masa ini tidak berpuas hati dengan ultrabunyi biasa dalam perundingan dan dicatatkan pada imbasan ultrabunyi tiga dimensi atau empat dimensi, supaya "pertemuan" pertama dengan remah-remah kekal selama-lamanya dalam sejarah sejarah keluarga - gambar dan video serbuk, yang berusia 9 minggu sahaja, akan diambil dalam kisah ini tempat penghormatan istimewa.

Sekiranya seorang wanita didaftarkan beberapa minggu yang lalu, dia tidak akan diberi ujian tambahan - peperiksaan utama berakhir, masih ada masa sebelum yang berikutnya. Mereka yang akan datang ke klinik antenatal untuk kali pertama minggu ini akan diberikan senarai kajian sebagai tambahan kepada pemeriksaan. Ia termasuk ujian darah dan air kencing, penentuan kumpulan darah dan faktor Rh, status HIV, hepatitis dan sifilis, analisis antibodi kepada jangkitan biasa dan laten, perut rembesan vagina pada mikroflora.

Cadangan kepada ibu mengandung

Seks

Kehidupan seks aktif dibenarkan, tetapi dari minggu ini adalah perlu untuk melakukan seks dengan penuh perhatian, memilih postur yang tidak akan ada penembusan yang mendalam. Rahim sudah cukup besar, wanita itu merasakannya. Dia tidak mengganggu seks, tetapi agak mengehadkan wanita itu, tidak membenarkan dia secara fizikal dan emosi sepenuhnya berehat.

Persoalan sama ada anda boleh menjalani kehidupan seks yang aktif, harus dialamatkan kepada doktor anda. Sekiranya tidak ada contraindications, dia akan memberi petunjuk dan melaporkan bahawa seks sangat berguna untuk wanita hamil dan keadaan psikologinya.

Sekiranya terdapat komplikasi kehamilan, ancaman, kelemahan serviks, persembahan patologi plasenta, maka larangan boleh dikenakan ke atas hubungan seksual.

Kuasa

Seorang wanita yang tidak mendapat berat badan sebelum 12 minggu bukan kejadian yang jarang terjadi, begitu juga wanita yang sudah mempunyai masa untuk mendapatkan kilo tambahan pada masa ini. Banyak bergantung pada bagaimana ibu hamil mengatur makanannya. Sekarang penting untuk mematuhi prinsip pemakanan yang sihat, sambil menambah menu sebilangan besar sayur-sayuran segar, buah-buahan, daging tanpa lemak, susu dan keju kotej, serta sayur-sayuran. Makanan sedemikian akan memberikan serbuk dengan jumlah kalsium yang diperlukan, sekarang bayi memerlukannya.

Pemakanan yang betul akan menghilangkan sembelit, yang kini menyiksa setiap ibu masa depan yang kedua, mengurangkan pedih ulu hati dan pengumpulan gas yang tidak menyenangkan di dalam usus. Anda perlu makan sekurang-kurangnya 5-6 kali sehari dalam bahagian kecil.

Sepanjang hujung trimester pertama, adalah perlu untuk mengecualikan pengambilan minuman berkarbonat, sejumlah besar garam, gula, makanan goreng dan lemak.

Membeli-belah

Ibu minggu ini perlu mendapatkan coli dengan tali lebar. Sekarang payudara beliau memerlukan sokongan tambahan. Perhatian yang teliti perlu dibayar kepada pilihan seluar. Mereka tidak sepatutnya ketat dan sempit, memerah kerongkong, dan tekan tali getah pada perut yang semakin meningkat. Wanita harus membeli pakaian untuk diri mereka dari kain semulajadi tanpa mengira musim tahun ini. Berpeluh pada masa ini bertambah, kulit harus dapat "bernafas sepenuhnya".

Jika anda berjaya menentukan jantina, anda sudah boleh mula membeli-belah atau memilihnya untuk bayi. Bayi masa depan sudah boleh memilih tempat tidur, kereta dorong, satu set untuk dilepaskan. Ramai hari ini tidak mematuhi takhayul dan tidak percaya pada omens yang buruk, terutama wanita yang akan melahirkan anak kedua atau ketiga. Mereka tahu betapa sukarnya fizikal dan sukar untuk berbelanja untuk bayi sebelum melahirkan.

Ubat-ubatan

Walaupun masa embrionik pada masa lalu, seorang wanita perlu berhati-hati berhubung dengan ubat-ubatan. Sekiranya ada yang menyakitkan, sebelum anda mengambil pil, anda perlu menyemak dengan doktor anda, walaupun melalui telefon, anda boleh atau tidak boleh mengambil ubat ini atau itu sekarang. Selesema pada minggu 12 tidak lagi berbahaya seperti dulu.. Walaupun peningkatan dalam suhu badan tidak akan menjejaskan bayi secara destruktif sebulan sebelumnya.

Sebaiknya, anda harus menjaga diri sendiri, mengelakkan tempat di mana anda boleh mendapat jangkitan, dan memastikan bahawa tubuh anda mempunyai cukup vitamin dan mineral. Tetapi jika penyakit itu masih berlaku sekarang, jangan panik.

Adalah lebih baik untuk merawat gigi selepas beberapa minggu, kerana ubat penahan sakit yang digunakan untuk anestesia adalah kontraindikasi.

Ulasan ibu masa depan

Sesetengah ibu masa depan pada minggu kebogelan ini marah dan bingung - trimester berakhir, dan toksikosis tidak lulus! Tidak perlu risau, beberapa gejala toksemia mula menurun hanya selepas 13-14 minggu. Siasatan, yang sangat menakutkan ramai, menyebabkan banyak perbincangan, terutamanya mengenai isu-isu penyahkodan keputusan. Sesetengah wanita mengisytiharkan niat mereka untuk tidak menjalani pemeriksaan saringan, kerana mereka tidak mahu saraf dalam jangkaan hasilnya.

Pemeriksaan bukan tugas, tetapi ia masih wajar untuk lulus.Dan agar tidak gugup, anda hanya perlu merawatnya sebagai darah biasa atau sumbangan air kencing. Persepsi terhadap diagnosis ini sebagai analisis yang paling biasa tidak akan mendiami keadaan.

Mengenai apa yang berlaku pada minggu ke-12 kehamilan, lihat video seterusnya.

11 minggu 13 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan