27 minggu 29 minggu

28 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

Trimester ketiga bermulabetapa wanita dapat mengucapkan tahniah. 28 minggu kehamilan dianggap sebagai salah satu yang paling penting untuk keseluruhan tempoh kehamilan. Ini adalah masa yang baik untuk mengambil beberapa langkah pertama dan memulakan perancangan kelahiran. Bagaimanakah bayi dan apa yang dirasakan oleh ibunya dalam masa sekarang, kami akan mempertimbangkan lebih terperinci.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Berapa bulan?

28 minggu kehamilan - permulaan trimester ketiga. Menurut kalendar itu, diperlukan enam setengah bulan. Tetapi semasa kehamilan, adalah kebiasaan untuk mengira waktu mengikut peraturan bulan - Bulan lunar, dalam setiap satu tepat empat minggu dan bukan sehari lagi. Dengan piawai obstetrik, seorang wanita sekarang betul-betul 7 bulan kehamilan.

Dua puluh enam minggu dari konsepsi, dan 24 minggu telah berlalu sejak permulaan penangguhan bulanan. Seorang wanita sekarang mungkin kelihatan bahawa semua kejadian ini sangat terkini. Masa dalam dua trimester pertama benar-benar terbang lebih cepat. Kini keadaan kesihatan berubah, ia tidak lagi jadi tidak berawan, dan ibu yang merasakan dapat merasakan waktu itu semakin lambat.

Hanya 12 minggu sahaja sehingga tarikh penyerahan yang dimaksudkan. Walau bagaimanapun, tidak perlu menyesuaikan diri dengannya, hanya 5% bayi dilahirkan di DA. Yang lain memilih istilah lain untuk diri mereka sendiri - sama ada sebelum atau selepas DA. Sekiranya seorang wanita mempunyai seksyen cesarean yang dirancang, tarikhnya belum ditentukan sama sekali, tetapi ia akan menjadi kira-kira 38-39 minggu atau sedikit lebih awal.

Pada 27-28 minggu obstetrik, yang kita bercakap tentang, pelbagai perubahan berlaku dengan bayi dan ibu.

Rasa ibu masa depan

Semakin, seorang wanita ingin berbaring dan berehat, semakin sulit untuk berdiri, duduk lama untuk berjalan. Ibu masa depan mula menjadi letih dengan cepat, dan ini agak semula jadi: menjadi sangat sukar untuk membawa bayi yang lebih tua dan berat badan anda sendiri.

Angka wanita itu bulat, dan sekarang tidak ada tanda-tanda garis pinggang, dan pinggul dan pinggul lebih luas. Pada minggu 28, seorang wanita boleh memberi perhatian kepada hakikat bahawa dia telah menyimpan "lemak" pada pinggul dan perut. Ini bukan akibat daripada makan berlebihan, tetapi proses fisiologi biasa.

Lemak tubuh sedemikian disediakan oleh alam untuk melindungi janin, serta menyediakannya dengan tenaga sekiranya makanan ibu tiba-tiba hilang sepenuhnya (dalam alam semula jadi ia berlaku).

Meningkatkan keletihan menjadikannya sangat sukar untuk bekerja dan belajar pada masa ini. Wanita hamil dengan satu bayi mula iri hati kepada mereka yang menanggung kembar atau kembar dengan cara yang baik - ibu-ibu seperti itu pergi cuti bersalin pada hari-hari yang akan datang, sementara orang lain akan perlu menunggu sehingga 30 minggu.

Sangat membantu peluang untuk mengambil cuti tetap, jika wanita di dalamnya tidak sebelum bersalin. Undang-undang tidak melarang perkara ini. Dan pelajar perempuan boleh memohon cuti akademik atau mengatur persekolahan rumah dengan kewajipan untuk lulus semua peperiksaan dan ujian secara peribadi.

Pergerakan janin dan kaedah pengiraan

Pada minggu 28, ramai wanita mengandung mendapati bahawa pergerakan janin menjadi agak "lebih senyap" dan kurang. Di rahim, ruang masih cukup untuk pergerakan, dan bayi tidak terlalu besar untuk menduduki keseluruhan ruang intrauterin. Sebab "penurunan" sementara tidak dalam parameter bayi, tetapi pada peringkat seterusnya pembentukan sistem sarafnya - kini bayi mengawal pergerakannya dengan lebih baik, dan pukulan spontan lengan dan kaki yang ibu merasa seperti gegaran dan pinto menjadi lebih kecil.

Bayi dalam 7 bulan secara keseluruhan agak kerap bergerak. Sudah seminggu ini seorang wanita boleh menerima cadangan daripada doktor untuk memulakan buku harian dan merekodkan pergerakan janin di dalamnya. Terdapat beberapa kaedah untuk mengira mereka, tetapi dalam setiap, bukan pergerakan yang berasingan diterima sebagai pergerakan, tetapi satu siri pergerakan. Contoh: bayi menolak ibunya dengan kakinya dan diserahkan - ini bukan dua pergerakan yang berbeza, tetapi satu.

Kaedah Pearson, Cardiff, ujian Sadowski - yang paling biasa. Salah seorang daripada mereka boleh dipilih oleh doktor yang perlu.

Pergerakan Cardiff - ini pengiraan pergerakan dua belas jam. Sebaik sahaja seorang wanita mengira 10 episod aktiviti bayi, anda boleh berhenti mengira lagi - segala-galanya sesuai dengan bayi. Jika dalam 12 jam pergerakan selusin tidak direkrut, anda pasti perlu berjumpa doktor.

Ujian Sadowski adalah takrif aktiviti motor bayi selepas makan seorang ibu. Jika sejam selepas makan seorang wanita berjaya memperbaiki 4 episod pergerakan bayi dan banyak lagi, tidak ada apa-apa yang perlu dibimbangkan.

Sekiranya pergerakannya terlalu aktif (lebih daripada 15 episod per jam) atau kurang tidur (kurang daripada 4 sejam selepas makan), anda pasti akan pergi ke temujanji dengan doktor anda untuk mengetahui sebab-sebab kelakuan ini serbuk.

Yang paling popular dan biasa ialah kaedah menghitung perkusi pertussion. Jadual istimewa diberikan kepada wanita, di mana dia mesti merakam masa pengadukan dari 9 pagi hingga 9 malam atau dari jam 8 pagi hingga 8 malam.

Nilai diagnostik mempunyai selang masa antara 1 dan 10 perturbasi. Sekiranya kurang dari separuh sejam telah berlalu - hasilnya baik, jika kira-kira sejam atau lebih, anda perlu berunding dengan doktor anda.

Mengira perturbasi tidak diperlukan oleh doktor, kerana dia mempunyai senjata yang banyak cara yang lebih tepat untuk mengetahui nuansa keadaan janin, sebagai ibu yang sangat masa depan. Ini memberikan lebih banyak ketenangan kepadanya, kerana dia belajar untuk mengawal keadaan bayinya sendiri dan memberi perhatian kepada kemungkinan perubahan dalam tingkah lakunya. Tetapi pada setiap kemasukan berjadual, doktor pasti akan berminat dengan berapa banyak pergerakan yang ada dan apa yang mereka ada.

Pada amnya, watak pergerakan pada minggu ke-28 menjadi lebih ketara, iaitu remah-remah itu sudah memukul remah dengan kaki dan lengannya, kadang-kadang menyebabkan rasa sakit kepada ibu bapa masa depannya. Kebanyakan wanita hamil berjaya menjalin hubungan rapat dengan bayi mereka minggu ini - bayi mula bertindak balas terhadap sentuhan tangan ibu di perut, mengusap, dan ibu tahu apa yang dia mahu dan apa yang dia lakukan pada masa ini.

Walau bagaimanapun, tidak perlu mengandaikan bahawa bayi akan bersemangat dengan bertindak balas dengan kickskin kepada tangan seseorang yang lain di perutnya. Sukar untuk mengatakan bagaimana bayi menentukan sendiri dan yang lain, tetapi sebenarnya ini adalah apa yang berlaku. Apabila anda menyentuh perut seseorang yang tidak dikenali, remah-remahnya berhati-hati.

Kebanyakan kanak-kanak juga "tidak mempercayai" bapa mereka sendiri. Sekiranya seorang lelaki menunjukkan ketekunan, sering bercakap dengan remah, digunakan untuk perut pasangan dengan tangan dan pipinya, bayi pasti akan membalas.

Anak anda pada minggu obstetrik sangat meteosensitif, dan juga sangat bergantung kepada keadaan dan kesejahteraan ibu anda. Apabila cuaca berubah, aktiviti fizikalnya berubah. Sekiranya seorang wanita gembira, tong sampah bertindak lebih aktif berbanding momen kesedihan ibunya. Sebagai tindak balas kepada makan malam atau makan malam yang lazat yang dimakan oleh ibu, bayi dalam rahim dihidupkan semula.Sudah menjadi perangai kanak-kanak itu agak jelas: dia tangkas dan gembira "gelisah" atau tenang dan tenang "mengantuk."

Sensasi kesakitan

Menjelang minggu 28, seorang wanita hamil jarang dapat bermegah dengan kesakitan yang lengkap. Kebanyakan mumia masa depan sudah, sebagai peraturan, mempunyai banyak aduan dan penyakit.

7 bulan kehamilan - tempoh yang mantap, dalam tempoh ini tubuh wanita mula mengalami beban yang berlebihan.

Berbagai kesakitan di belakang dan belakang adalah yang paling biasa dalam tempoh ini. Loin menyakitkan dan "sakit" terutamanya disebabkan oleh fakta bahawa pusat graviti telah beralih, dan agak sukar bagi otot untuk menjaga wanita seimbang. Rahim tumbuh, dan bersama-sama dengannya ligamen yang memegangnya terbentang. Ini menyebabkan pelbagai sensasi menarik pada sisi abdomen, bahagian belakang dan kawasan sakral.

Penembakan yang keras, yang wanita sering dibandingkan dengan kejutan elektrik, berlaku apabila rahim besar memerah endings saraf tertentu. Bahagian belakang menyakitkan bukan sahaja kerana perut besar dan peregangan ligamen, tetapi juga kerana dada telah menjadi beberapa saiz yang lebih besar, dan beban pada otot belakang telah meningkat dengan sewajarnya.

Dari minggu ke 28, tulang rusuk boleh mula menyakiti. Rahim menekankan diafragma, organ-organ dalaman perlu "bergerak", gerbang kosta sedikit "menyimpang", yang menyebabkan rasa ketara. Semakin, seorang wanita mengalami keletihan di kakinya, sendi-sendinya boleh sakit, atau vena varikos dapat menampakkan diri - semua ini adalah akibat peningkatan berat badan seorang wanita hamil. Berat tumbuh lebih cepat daripada badan mempunyai masa untuk mengimbanginya. Sendi sendi dan pergelangan kaki adalah sangat terdedah.

Lebih separuh daripada wanita hamil mempunyai tulang kemaluan pada minggu 28. Anda tidak perlu takut - kesakitan ini menunjukkan bahawa tubuh mula aktif bersiap untuk melahirkan anak. Relaxin hormon dihasilkan, yang melembutkan dan menjadikan tulang pelvik lebih elastik. Pada masa yang tepat, mereka harus berpisah dan biarkan bayi keluar. Proses melembutkan tulang dan ligamen disertai dengan kelemahan dan kecil "lumbago" dalam sendi kemaluan.

Sekiranya kesakitan menjadi tidak tertanggung, wanita tidak boleh berjalan, berdiri, mendaki tangga, sukar untuk tidur kerana kesakitan yang lebih buruk pada waktu malam, anda harus memberitahu doktor anda mengenainya - adalah mungkin bahawa symphysitis berkembang - penyimpangan patologi symphysis kemaluan, di mana cukup sering wanita ditunjukkan hanya bersalin oleh bahagian caesar.

Seorang wanita pada minggu 28 perlu tahu bahawa apa-apa kesakitan yang disertai dengan pelepasan dari alat kelamin selain daripada jangkitan normal, meningkat, kram atau memotong adalah alasan untuk memanggil ambulans, kerana kelahiran pramatang agak mungkin pada masa ini.

Jenis pelepasan

Pada wanita, dengan permulaan trimester ketiga, peningkatan pengeluaran estrogen. Oleh sebab itu, pelepasan pada 28 minggu mungkin menjadi lebih cair daripada sebelumnya. Jumlah pelepasan masih banyak, rembesan vagina banyak dihasilkan. Ini perlu supaya komposisi mikroflora vagina dikekalkan pada tahap yang akan memastikan pemotongan "betul" dalam saluran genital.

Pelepasan cecair tidak boleh dikelirukan dengan berair. Jika seorang wanita kini mempunyai pelepasan berair yang berlimpah, pastikan anda memberitahu doktor untuk memastikan bahawa air itu tidak longkang dan tidak bocor.

Untuk minggu ke 28, pelepasan dianggap ringan, sedikit berair, homogen, tanpa kekotoran atau bau yang tidak menyenangkan. Varian normal adalah warna kekuningan cahaya (hormon kehamilan, progesteron, boleh memberikan rembesan vagina seperti warna). Jika pelepasan itu telah mendapat warna kuning yang kaya, menjadi tebal, menghirup, pastikan untuk melawat doktor dan melakukan analisis smear.

Pelepasan kehijauan atau kelabu yang tidak menyenangkan, yang disertai dengan bau yang tidak baik dan gatal-gatal di perineum, mungkin menunjukkan kehadiran jangkitan bakteria saluran kemaluan, jangkitan genital. Pelepasan putih, dengan serpihan dan gatal-gatal bersampingan - ini adalah serigala.

Yang paling berbahaya sekarang adalah pelepasan darah. Mereka boleh bercakap mengenai ancaman kelahiran pramatang, gangguan plasenta, permulaan kelahiran pramatang. Pendarahan mungkin mempunyai penampilan yang berbeza - dari darah merah tulen hingga merah jambu, krim, cecair coklat yang bervariasi dan konsisten.

Dalam masa untuk melihat perubahan itu akan membantu kebiasaan memakai pad pembersihan nipis setiap hari. Mereka bukan sahaja "menunjukkan" warna dan konsistensi rembesan faraj, tetapi juga membantu menghilangkan sensasi kelembapan di perineum, yang dikaitkan dengan peningkatan jumlah pelepasan yang semula jadi untuk tempoh ini. Tampon tidak boleh digunakan.

Suasana ibu masa depan

Pada minggu ke-28 kehamilan, perubahan mood, kerengsaan, dan ketekunan tidak dikecualikan. Keadaan kesihatan bertambah buruk, dan ia secara langsung berkaitan dengan perubahan mood.

Kebanyakan wanita sedang menunggu bantuan dari rakan dan saudara mara, tetapi hakikat bahawa mereka tidak dapat bersama tanpa bantuan ini kadang-kadang menimbulkan rasa depresi dan membuat mereka merasa agak rendah diri. Oleh itu, sudah sukar bagi seorang wanita hamil untuk mengikat tali kasutnya sendiri atau untuk mengikat ritsleting pada but kasinya, berdiri di dapur atau mendidih pakaian. Menaikkan objek yang jatuh tanpa berlutut, sering gagal.

Kebimbangan pada keputusan juga menyumbang kepada kebimbangan, kerana wanita bekerja bimbang tentang keselamatan tempat kerja mereka: ibu hamil perlu memastikan bahawa dia akan pergi selepas cuti kerja dan dia akan dijangka di sana. Untuk mengetepikan seorang wanita yang sedang cuti bersalin atau cuti orang tua, mengikut undang-undang adalah mustahil. Jadi sekarang anda tidak boleh bimbang mengenainya.

Kebanyakan kebimbangan pada 28 minggu menyebabkan ketakutan kelahiran yang akan datang. Ia bukan sekadar wanita hamil yang mengandung yang takut melahirkan, dan wanita yang telah melahirkan lebih awal sering lebih risau kerana mereka lebih mengetahui semua bahaya dan risiko dan sudah biasa dengan sensasi dan komplikasi yang mungkin.

Pakar psikologi tidak mengesyorkan supaya diam tentang ketakutan seperti itu, kerana tidak ada yang luar biasa atau luar biasa mengenainya.

Jika anda tidak boleh bercakap tentang pengalaman anda dengan saudara-mara anda, atau wanita itu tidak merasa sokongan dan pemahaman, anda boleh menghubungi seorang ahli psikologi yang menerima ibu-ibu masa depan di setiap klinik antenatal secara percuma.

Perubahan dalam badan

Semua organ dan sistem ibu masa depan bekerja dengan batas keupayaan mereka. Apabila keadaan mereka dibandingkan dengan beban ruang, tidak jauh dari kebenaran. Rahim berkembang dengan pesat sehingga kini organ terbesar, selebihnya "penghuni" rongga perut tidak mempunyai pilihan selain menolak.

Uterus pertumbuhan

Bernafas menjadi keras. Nafas dalam tidak mudah, kerana kini rahim mengencangkan diafragma dari bawah. Terdapat sesak nafas, yang meningkat walaupun selepas latihan sedikit. Lebih sukar untuk mendaki tangga, berjalan kaki, kerja rumah tangga.

Rahim, yang merupakan ukuran tinju wanita sebelum kehamilan, kini berkembang menjadi saiz yang mengagumkan. Ketinggian kedudukan hari ini adalah 27-29 sentimeter. Di atas garis pusat, rahim meningkat sebanyak 8 sentimeter.

Dyspnea bukan satu-satunya masalah yang disebabkan oleh kenaikan itu. Heartburn dan belching - akibat daripada mampatan perut, cirit-birit dan pembentukan gas yang berkaitan dengan tekanan pada pundi hempedu dan aliran keluar terjejas hempedu, sembelit - akibat tekanan dari rahim pada gelung usus. Kencing manis yang kerap adalah cemeti dari semua wanita hamil, kerana pundi kencing dipenggal oleh rahim salah satu yang pertama.

Panjang serviks dalam norma adalah 35-45 mm, pemendekan kecil tidak dianggap sebagai patologi, terutamanya dalam kehamilan berganda atau berulang. Tetapi memendekkan kurang daripada 35 mm dianggap sebagai ancaman kepada penghantaran preterm.

Kanak-kanak itu sudah cukup berat, dia menimbang beratnya di bahagian dalamnya. Serviks kaya yang sihat boleh menahan tekanan ini sehingga 38-40 minggu kehamilan. Dengan ketidakstabilan isthmic-serviks, risiko kelahiran pramatang bayi disebabkan oleh hakikat bahawa serviks tidak dapat memegangnya dalam rahim adalah sepuluh kali lebih tinggi.

Rahim mungkin lebih kerap daripada sebelumnya, datang ke nada. Sekiranya ini berlaku terlalu kerap, wanita diberi rawatan. "Ginipral" membantu melegakan otot-otot rahim, "Papaverine», «No-shpa».

Pada minggu 28, memakai pendakap ortopedi antenatal akan bermanfaat. Peranti ini membolehkan anda meringankan beban pada bahagian belakang, kaki dan belakang yang lebih rendah, yang akan mewujudkan penurunan ketidakselesaan.

Berat badan

Berat badan pada minggu 28 adalah sengit dan tidak memberikan perasaan yang paling menyenangkan kepada ibu masa depan. Wanita itu sudah pasti "lebih berat", tetapi ini bukan sahaja disebabkan oleh berat badannya sendiri, tetapi juga oleh berat badannya, yang kini lebih dari satu kilogram, berat plasenta, yang sudah menghampiri 400 gram. Cecair amniotik - kira-kira satu liter, dan rahim sendiri kini mempunyai berat kira-kira 600 gram. Jumlah darah dalam tubuh wanita hamil telah meningkat, dan ini juga tercermin dalam berat badan.

Peningkatan mingguan dalam tempoh ini tidak boleh melebihi 400 gram. Sekiranya kita menganggarkan jumlah peningkatan untuk keseluruhan tempoh bayi, maka ia sudah padat - lebih daripada 9 kilogram.

 • Gadis-gadis nipis boleh mendapat keuntungan pada minggu ini sebanyak 10 kilogram.
 • Seks yang adil dengan berat normal adalah kira-kira 9 kilogram.
 • Wanita yang mempunyai masalah dengan berat badan berlebihan sebelum pembuahan tidak boleh mendapat lebih daripada 6 kilogram.

Wanita sering memberi perhatian kepada fakta bahawa doktor berbeza menggunakan carta yang berbeza dari berat badan. Satu doktor, pada 8 kilogram, akan mengatakan pada minggu 28 bahawa ini adalah hasil yang sangat baik dan segala-galanya baik-baik saja, sementara yang lain akan menyarankan diet untuk penurunan berat badan. Anda perlu memberi tumpuan hanya pada standard doktor yang mengamati kehamilan anda, tanpa membandingkan keuntungan anda dengan orang lain.

Sikap berat dalam berat badan boleh memberi amaran kepada doktor, kerana ia boleh membicarakan tentang patologi plasenta, keterlambatan pertumbuhan intrauterin bayi. Daya brute juga berbahaya - kejadian komplikasi dalam buruh pada wanita dengan berat patologi adalah lebih tinggi daripada yang memberi nilai kurang.

Juga, berat badan yang berlebihan boleh menjadi tanda kehadiran edema dalaman - preeklampsia.

Latihan latihan

Kontraksi Braxton-Hicks pada 28 minggu, menurut statistik yang ada, pengalaman sekitar 50% wanita. Pada dasarnya, mereka yang akan melahirkan anak pertama mereka. Bagi wanita yang membawa anak kedua, ketiga atau seterusnya, kontraksi palsu biasanya kelihatan lebih dekat kepada melahirkan anak, kadang-kadang beberapa hari atau bahkan jam sebelum mereka. Terdapat wanita yang tidak mempunyai kontraksi palsu sama sekali. Sebagai contoh, wanita hamil sekali lagi selepas kehamilan pertama berakhir pada bahagian caesar, sangat jarang menemui fenomena seperti kontraksi palsu.

Sifat sebenar pengambilan Braxton-Hicks kepada doktor dan saintis hari ini tidak sepenuhnya jelas. Versi umum mengenai apa yang sedang berlaku menerangkan otot rahim mereka "kerja" persediaan mereka.

Seorang wanita merasakan kontraksi sememangnya jarang. Mereka ditunjukkan oleh ketegangan kecil abdomen, wanita itu merasakan beberapa saat atau minit yang rahim menjadi "batu". Sekiranya anda berbaring dan berehat, otot-otot licin uterus berehat lagi.

Ini adalah perbezaan utama antara pergaduhan palsu dan yang sebenar. Sekiranya kelahiran bermula, kontraksi tidak lagi dapat dikurangkan. Tiada rehat atau mandi hangat tidak akan membantu.

Perubahan lain

Tekanan darah meningkat, dan pada minggu 28 datang ke tahap yang semula jadi untuk wanita ini sebelum kehamilan. Tetapi ibu-ibu masa depan yang terdedah kepada peningkatan tekanan, mungkin mula mengalami hipertensi.Oleh itu, sekarang, lebih dari sebelumnya, adalah penting untuk memantau tekanan darah, mengukur tahap hariannya pada dua tangan.

Kulit wanita hamil menjadi kering, di beberapa tempat terdapat kawasan dengan peningkatan pigmentasi. Moles dan freckles menjadi lebih cerah. Sekarang anda tidak boleh berjemur, kerana kepekaan terhadap ultraviolet tumbuh puluhan kali.

Gatal-gatal di paha, dada dan abdomen mungkin berlaku: ini adalah akibat daripada peregangan kulit. Pembentukan "stretch mark" juga merupakan fenomena yang agak kerap dikaitkan dengan jurang di kawasan yang meregang pada kulit elastin dan serat kolagen.

Tahap darah meningkatkan kolesterol. Dan ini adalah kes yang sangat jarang apabila fenomena sedemikian dianggap sebagai norma. Bahan ini diperlukan untuk plasenta supaya ia dapat menampung fungsi penjanaan hormonnya.

Kelenjar pernafasan terus menyampaikan banyak ketidaknyamanan dan estetik yang tidak mencukupi: berpeluh meningkat, wanita sering melemparkan "panas". Brek payudara, jumlah colostrum meningkat.

Dalam tempoh ini, wanita paling mudah terdedah kepada alahan - kontak dan makanan. Ini disebabkan penurunan sementara imuniti. Dan walaupun wanita yang sebelum ini tidak mempunyai manifestasi alahan, mungkin mula mengalami gatal-gatal dan ruam yang luar biasa, batuk dan hidung berair selepas menggunakan kosmetik dari stretch mark, selepas stroberi yang diimport yang dibeli pada bulan Januari, setelah mengambil multivitamin yang paling biasa.

Perkembangan bayi

Organ dan sistem baru pada minggu 28 (bersamaan dengan minggu embrio 26) tidak terbentuk. Segala-galanya sudah terbentuk dan sedang bersiap untuk fakta bahawa tidak lama lagi bayi akan mula wujud secara berasingan dari ibu. Tempoh pranatal telah berakhir, minggu ke 28 peringkat perinatal atau berkaitan kelahiran bermula. Sekarang tugas utama bayi anda adalah untuk bertumbuh dan menguatkan, pada masa kelahiran dia perlu mengumpulkan banyak.

Pertumbuhan bayi minggu ini meningkat sedikit berbanding minggu sebelumnya - hanya 1 sentimeter. Sekarang dia kira-kira 36-37 sentimeter.

Berat janin meningkat dengan lebih ketara: pada minggu 28 ia adalah purata dalam julat dari 1,300 hingga 1,400 gram. Terdapat perbezaan berat antara kanak-kanak lelaki yang berbeza. Oleh itu, kanak-kanak perempuan pada minggu 28 lebih ringan berbanding lelaki dengan kira-kira 150-200 gram.

Kebanyakan bayi telah mengambil posisi kepala di rahim. Persembahan sakit kepala dianggap paling sesuai untuk dilahirkan. Sekiranya bayi anda masih duduk di atas paus (persembahan panggul) atau berbaring (penyampaian melintang jarang berlaku), masih ada peluang bahawa keadaan akan berubah menjadi sakit kepala.

Di dalam rahim masih terdapat ruang kosong untuk bayi itu. Seorang wanita disyorkan untuk gimnastik khas ini dan berdiri di kedudukan siku lutut. Ia banyak membantu.

Rupa

Bayi menjadi lebih comel. Pada minggu 28, bulu matanya dipanjangkan, muncul pipi manis. Kuku pada tangan dan kaki mula berkembang dengan lebih aktif - sehingga panjang mereka sampai ke ujung jari, oleh itu remah-remah tidak menggaruk sendiri. Mata sehingga semua bayi mempunyai warna biru-langit, sedikit kemudian, iris akan mulai berubah.

Perut telah berkembang, tangan dan kaki telah pulih sedikit. Kerana fakta bahawa dalam beberapa minggu kebelakangan, bayi telah secara aktif meningkatkan lemak subkutan, dia tidak lagi kelihatan seperti kurus seperti sebelumnya, tetapi dia masih tidak kelihatan seperti cutie yang baru lahir dengan buku iklan.

Berbanding dengan bayi jangka panjang, dia sangat nipis. Tetapi kulitnya tidak lagi merah, matang, saluran darah tidak kelihatan melalui kulit. Kulit telah menjadi empat lapisan.

Pengumpulan tisu lemak subkutaneus adalah salah satu proses yang paling penting pada masa ini, kerana berapa banyaknya ia terbentuk bergantung pada berapa banyak bayi yang dapat menjadi panas setelah kelahirannya. Walaupun deposit lemak berlaku pada pipi, bahagian belakang, leher. Pemendapan tisu subkutaneus bermula di daerah punggung. Tidak lama kemudian akan ada keldai yang cukup berisi.

Kanak-kanak kelihatan agak berkadar.Kepala, badan, anggota badan - semuanya berada dalam "keseimbangan" visual. Seminggu sebelum ini, bayi itu mula mengambil pose "fleksi" semulajadi. Ia tidak akan masuk ke dalam rahim dalam keadaan lurus, ia menjadi sesak.

Sekarang, kerana fakta bahawa remah menekan kaki, mungkin sukar untuk mendiagnosis seks bayi pada ultrasound. Jika sebelum ini tidak mungkin untuk mengetahui lantai, sekarang ketepatan penentuan adalah rendah: alat kelamin ditutup dengan kaki, tali pusat, pemegang.

Semua ciri wajah bayi terbentuk sepenuhnya. Mata masih kelihatan besar, tetapi ini disebabkan oleh beberapa penipisan. Sebagai keuntungan berat, visual "penipuan" ini akan hilang.

Telinga sedikit terbengkalai: tisu tulang rawan tidak mengeras dengan serta-merta, ia memerlukan masa. Kening, yang beberapa minggu lalu mengingatkan Brezhnev - berat dan besar, berkurang, terhenti untuk "hang" di atas soket.

Pada badan bayi terdapat lapisan pelincir seperti keju yang melindungi kulit, yang belum menyelesaikan pembentukan semua fungsi pelindungnya. Pembaikan pelincir dan memegang lapisan rambut lanugo dara. Mereka muncul dengan serta-merta, sebaik sahaja folikel rambut terbentuk, dan pada minggu ke-28 bayi mula menghilangkannya.

Kulit menjadi lebih sempurna, pelinciran tetap menjadi keperluan hanya di lipatan, di mana geseran mungkin, dan di tempat yang terdedah - pangkal paha, di lipatan pada lengan dan kaki, lipatan leher. Lebih dekat dengan pelinciran kelahiran akan kekal di sana. Di Lanugo juga, hampir tidak perlu. Rambut gugur. Menjelang minggu ini, bayi akan menyingkirkan kira-kira sepersepuluh garis rambut itu.

Sistem saraf

Pergerakan bayi sudah mengingatkan pergerakan bayi yang baru dilahirkan. Untuk mencapai ini, sistem saraf perlu "berfungsi" dengan betul, dan pembentukannya belum selesai. Kanak-kanak mempunyai beberapa refleks penting untuk hidup - menghisap, menelan dan menggenggam. Ini hanya "hujung gunung kecil." Di samping itu, refleks otot dan tendon, tonik dan serviks, sudah dijumpai dalam bayi.

Pakar juga merujuk kepada pergerakan pernafasan refleks, yang kini boleh dilihat dengan jelas pada ultrasound. Bayi membuatnya tidak teratur. Doktor percaya bahawa cara ini bayi meningkatkan peredaran darahnya, kerana semasa pergerakan tersebut tekanan di dalam rongga abdomen berkurangan dan aliran darah ke vena cava bertambah. Juga pergerakan pernafasan pada minggu 28 secara aktif menyediakan paru-paru dan bronchi untuk pernafasan bebas masa depan.

Semua bahagian utama sistem saraf pusat dan persisian terbentuk. Perkembangan otak yang paling sengit. Sekarang ia mempunyai pusat yang kemudiannya akan bertanggungjawab untuk berfikir, kemahiran analisis, persepsi ucapan, dan imej. Komponen fungsional pusat thermoregulation diletakkan.

Neuron baru dibentuk dalam jumlah besar setiap jam. Mereka membina hubungan neural dan neuromuskular baru, menyambungkan otot dengan otak, jadi remah itu sudah cukup baik untuk usianya untuk mengawal pergerakan dengan tangan dan kepala.

Otak kini saling berhubungan dengan korteks adrenal, kanak-kanak mempunyai latar belakang hormonnya sendiri, dan hormon pertumbuhan adalah antara yang pertama yang mula disintesis.

Bayi salah satu daripada hemisfera sudah mengatasi yang lain. Sekiranya dia lebih suka menghisap cam tangan kanan, dia sudah tangan kanan, jika tangan kirinya adalah tangan kiri. Dalam kes yang jarang berlaku, ambidexters dilahirkan - orang yang sama-sama memiliki kedua-dua tangan kanan dan kiri.

Otak sudah menerima isyarat dari pancaindera. Bayi itu mendengar dan mendengar bagaimana tubuh ibu berbunyi dari dalam, terutama dia suka suara dan suara hatinya.

Bunyi luaran didengar kepadanya dengan kesulitan: mengganggu dinding perut tebal, plasenta, cecair amniotik. Tetapi sesuatu yang kecil dapat didengar - kepak suara, panggilan, suara keras, muzik. Kanak-kanak itu menjadi kurang takut daripada seminggu lebih awal, dia secara beransur-ansur terbiasa dengan bunyi dari luar.

Saraf optik mula menghantar imej pertama ke otak. Walaupun ia berwarna bintik-bintik dengan pelbagai saiz.Tetapi sekarang bayi "memahami" bahaya cahaya terang: refleks sepadan menyebabkan dia menutup matanya jika pancaran cahaya yang kuat diarahkan pada perut hamil.

Rasa bau hampir terbentuk, sentuhan bayi telah dikuasai agak lama dahulu. Dari minggu ke-28, ia menjadi lebih mendiskriminasi dalam "makanan" - selera makan bertambah baik. Kini bayi itu mempunyai nuansa halus dari rasa.

Bayi tidur kira-kira 21-22 jam sehari. Dia bermimpi, kerana dia sudah mempunyai fasa tidur yang cepat di perkakasan. Bayi ini sangat sensitif terhadap emosi dan pengalaman ibu, jadi kini sangat penting untuk melindungi ibu masa depan dari tekanan dan kejutan.

Perkembangan organ dalaman

Semua organ dalaman bayi bekerja dengan normal. Mereka terbentuk dan kini hanya meningkat dalam saiz. Pencernaan ditubuhkan: bayi minuman cecair amniotik, lanugo dan sel epitelium, yang terdapat di dalamnya, tidak dicerna dan dihantar terus ke usus, di mana, bercampur dengan hempedu, mereka menjadi asas kepada mekonium najis asal.

Usus bayi kosong selepas kelahiran. Dalam sesetengah kes, pembuangan air intrauterin berlaku. Ia biasanya dikaitkan dengan hipoksia teruk janin, dan mekonium di perairan adalah asas untuk penghantaran awal.

Hati bayi mengepam lebih daripada 20 liter darah setiap hari, ia berfungsi "seperti jam," 140-169 berdegup seminit dianggap sebagai norma degupan jantung pada minggu ke-28 kehamilan. Semua pembuluh darah terbentuk sepenuhnya.. Bayi menghasilkan semua sel-sel darah struktur. Buah pinggang sibuk mengeluarkan air kencing, bayi itu mengeringkan satu jam atau kurang.

Proses yang paling global minggu ini berlaku dalam sistem pernafasan bayi. Dalam paru-paru, pembentukan alveoli - vesikel kecil - peserta langsung dalam pertukaran gas selesai. Untuk mengelakkan dinding mereka daripada melekat bersama selepas tamat pertama, bahan khas diperlukan - surfactant. Pengeluarannya kini terlibat dalam alveoli yang tidak matang.

Semakin banyak remah yang terkumpul surfactant pada masa kelahirannya, semakin besar peluang hidupnya. Penyebab umum kematian dalam bayi pramatang adalah kegagalan pernafasan yang akut, yang disebabkan oleh sedikit surfaktan.

Vitality

Kanak-kanak tujuh bulan bertahan dengan baik sekiranya kelahiran pramatang mereka. Semua orang tahu mengenainya, walaupun orang yang jauh dari ubat. Sekiranya kelahiran berlaku pada minggu ke-28, bayi akan dianggap tepat berumur tujuh bulan. Kira-kira 95% bayi masih berdaya maju pada masa ini.

Mengikut klasifikasi perubatan prematur, mereka dianggap terlalu awal, dan untuk masa yang tertentu mereka memerlukan inkubator khas. Di dalamnya, kanak-kanak itu akan "masak", menerima oksigen dan dipanaskan, kerana jumlah tisu subkutaneus yang dikumpulkan oleh bayi pada minggu ke-28 tidak mencukupi bagi tubuh untuk mengekalkan haba.

Dalam inkubator, bayi perlu menghabiskan banyak masa yang diperlukan untuk mendapatkan 700 kilogram berat 1 kilogram. Kemudian bayi itu akan dipindahkan ke sebuah katil dengan pemanasan, dan apabila berat badannya melebihi 2 kilogram, anak dan ibunya akan pulang.

Mereka yang dilahirkan pada minggu ke-28 kehamilan tidak hanya mempunyai peluang yang tinggi untuk bertahan hidup, tetapi juga sedikit mengurangkan risiko untuk perkembangan patologi sistem saraf, walaupun pilihan ini tidak dapat dikecualikan sepenuhnya: sistem saraf yang tidak matang dapat memberikan banyak "kejutan" yang tidak menyenangkan yang tidak akan diambil oleh mereka walaupun doktor yang paling berpengalaman.

Bayi anda pada ultrasound

Rujukan kepada ultrasound pada minggu ke-28 kehamilan dikeluarkan hanya untuk sebab-sebab perubatan khas, yang termasuk ancaman kelahiran pramatang, kecurigaan terhadap masalah janin, patologi plasenta.

Sekiranya seorang wanita hamil hanya ingin mengagumi bayi, dan pakar ginekologi sering bercakap bahawa ubat terbaik untuk ibu masa depan adalah ultrasound, maka dia boleh melakukannya secara berbayar di mana-mana klinik yang menawarkan perkhidmatan diagnostik sedemikian.

Memudaratkan atau tidak melakukan ultrabunyi semasa kehamilan sering kali menjadi masalah. Terdapat banyak hujah memihak kepada jawapan yang berbeza untuk soalan ini. Secara rasmi, kemudaratan daripada ultrasound tidak wujud.

Penentang kajian menunjukkan bahawa kesan ultrasound belum difahami sepenuhnya. Oleh itu, persoalan ini tetap mengikut budi bicara wanita hamil dan ahli keluarganya.

Jika, bagaimanapun, pada minggu ke-28 ia dirancang untuk melakukan ultrasound, anda harus tahu norma-norma perkembangan bayi yang biasa untuk minggu semasa:

 • BPR - 65-79 mm;
 • LZR - 83-99 mm;
 • DBK - 49-57 mm;
 • DKG (shin atau panjang tibia) - 45-53 mm;
 • DKP (panjang tulang bahu) - 45-53 mm;
 • Lingkaran kepala - 245-275 mm;
 • Lidah abdomen - 220-280 mm.

Plasenta kini mempunyai ketebalan 22-37 mm, paling sering - 28-29 mm. Tahap kematangannya minggu ini adalah normal - sifar. Dalam kes penuaan pramatang plasenta, wanita itu diberi rawatan khas, yang direka untuk mengekalkan "kerusi bayi" dalam keadaan berfungsi selama mungkin.

Bahaya dan Risiko

Imuniti wanita sangat berkurang, dan ini sebabnya yang menjadi faktor risiko utama pada minggu ke-28 kehamilan. Pada permulaan kehamilan, adalah mustahil untuk dilakukan tanpa pengurangan perlindungan kekebalan: mekanisme ini disediakan supaya imuniti ibu tidak membuang janin. Hasilnya, menjelang pertengahan kehamilan, imuniti berkurangan sebanyak kira-kira 30%, dan menjelang minggu 28 ia menjadi lebih lemah.

Ini mewujudkan ancaman jangkitan sebenar dengan influenza atau ARVI, jangkitan virus dan bakteria yang lain. Walaupun selsema kencing dapat mengejar wanita lebih kerap dan mengalir lebih berat dari biasanya. Selalunya wanita dalam tempoh ini berhadapan dengan angina, konjunktivitis, rhinitis dan bronkitis.

Dengan sendirinya, penyakit-penyakit ini untuk bayi tidak lagi berbahaya kerana pada permulaan tempoh kehamilan. Lebih berbahaya bagi wanita dan kanak-kanak untuk cuba menyembuhkan demam sejuk atau mengurangkan dengan ubat-ubatan atau ubat-ubatan rakyat, penggunaannya tidak diselaraskan dengan doktor.

Bahaya kelahiran preterm dapat memerangkap wanita, bukan hanya wanita hamil berisiko keguguran, kekurangan serviks, dsb.

Untuk mengurangkan permulaan permulaan aktiviti buruh pada masa awal untuk tempoh ini akan membantu memperbaiki gaya hidup dan sikap wanita yang prihatin terhadap kesihatan mereka dan keperluan untuk mematuhi saranan tersebut.

Sekarang anda harus mengelakkan pergerakan secara tiba-tiba, kecederaan, mengangkat berat badan dan melakukan senaman fizikal yang berlebihan. Dalam kes kemerosotan kesejahteraan, anda perlu segera berjumpa dengan doktor: dalam banyak kes, kelahiran prematur boleh dihentikan di hospital dengan bantuan ubat-ubatan. Di bawah pengawasan doktor seperti seorang wanita hamil perlu tinggal selama beberapa minggu.

Diet yang tidak betul, gaya hidup yang tidak aktif dan tekanan rahim pada usus dan urat berongga rendah pada masa ini boleh menyebabkan gejala buasir - gatal-gatal di dubur, sakit semasa pembuangan, pembakaran, dan darah semasa pergerakan usus. Mereka tidak perlu ditoleransi: pada trimester ketiga, anda boleh menggunakan ubat-ubatan yang agak luas untuk penyakit halus ini. Alat tertentu boleh mencadangkan doktor.

Analisis dan kaji selidik

Pada minggu ke-28 kehamilan, peperiksaan lengkap diperlukan untuk wanita yang mengambil cuti bersalin - ibu mengandung anak kembar atau tiga anak. Selebihnya wanita, seperti sebelum ini, hanya mengesyorkan kiraan darah yang lengkap, yang akan menunjukkan sama ada wanita itu mempunyai diabetes dan anemia gestational, dan ujian kencing umum, mengikut mana doktor akan menilai kerja ginjal wanita hamil dan memastikan bahawa dia tidak mempunyai preeklamsia.

Wanita dengan faktor Rh negatif diberikan ujian darah untuk titer antibodi minggu ini jika kajian itu tidak dilakukan seminggu yang lalu, dan jika perlu, immunoglobulin anti-Rh diberikan.

Sekiranya keadaan kanak-kanak menimbulkan kebimbangan, terdapat kecurigaan hipoksia janin atau masalah lain dalam perkembangannya, CTG pertama (kardiotografi) boleh ditunjukkan pada minggu ini.

Cadangan kepada ibu mengandung

Pada minggu ke-28 kehamilan, pemakanan seorang wanita perlu menjadi lebih berkhasiat - keperluan kalori meningkat kepada 3200 Kcal. Ini tidak bermakna anda kini boleh makan goreng dan lemak.

Adalah disyorkan untuk meningkatkan kandungan kalori melalui produk tenusu, salad sayuran dengan minyak sayuran, roti gandum. Cadangan lain yang relevan pada masa ini adalah seperti berikut.

 • Merancang cuti bersalin anda, cuba mentransfer semua urusan kepada rakan sekerja anda, jangan meninggalkan perniagaan yang belum selesai dan isu-isu yang tidak dapat diselesaikan. Anda dirawat di hospital selama 30 minggu. Anda boleh mengira jumlah bayaran bersalin, dengan mengambil kira pendapatan untuk dua tahun yang lalu, menggunakan kalkulator khas.
 • Apabila bercuti atau melancong untuk mendapatkan kekuatan sebelum melahirkan, pastikan anda menyemak dengan syarikat penerbangan jika anda memerlukan sijil doktor bahawa penerbangan itu tidak mengancam kesihatan anda. Biasanya sijil tersebut memerlukan semua ibu hamil dari minggu kehamilan ke-28.
 • Sekiranya anda mengalami insomnia, dapatkan bantal khas untuk wanita hamil. Ia membolehkan anda selesa menampung perut besar, kualiti tidur akan bertambah baik. Juga, berjalan lebih jauh di udara segar, jangan mengabaikan perjalanan malam sebelum tidur.
 • Mulakan melakukan latihan Kegel - satu set latihan untuk melatih otot pelvis anda, yang akan menjadi persiapan yang baik untuk melahirkan anak. Di samping itu, gim seperti ini meningkatkan kualiti seks. Sebelum kelas, pastikan untuk memeriksa dengan doktor anda jika anda mempunyai sebarang kontraindikasi terhadapnya.
 • Seks itu sendiri pada minggu 28 tidak dilarang jika kehamilan itu berlaku tanpa komplikasi dan ancaman. Tetapi sekarang dia menuntut dari rakan-rakan sikap yang lebih menghormati terhadap kedudukan seorang wanita. Seks anal adalah kontraindikasi, postur di mana tekanan digunakan pada perut, serta postur dengan penembusan yang mendalam.
 • Jika mas kahwin anak belum disediakan, minggu ini anda boleh pergi membeli-belah. Tentera untuk ini dalam wanita hamil masih wujud, pergi ke kedai tidak akan berubah menjadi siksaan yang berterusan. Sekiranya anda menangguhkannya untuk suatu tarikh kemudian, anda perlu membuat pembelian dari kuasa terakhir.
 • Ingat bahawa bayi anda merasai segala-galanya. Baca kepadanya cerita dongeng dan menyanyikan lagu-lagu, menonton filem-filem jenis di mana tidak ada adegan berdarah dan keganasan, mendengar muzik yang lembut: rasa yang baik dan rasa keindahan sedang dibentuk sekarang. Elakkan skandal, jeritan, penyalahgunaan, negatif dan tekanan.
 • Ikuti peraturan kebersihan diri. Berpeluh, banyak pelepasan, kekebalan yang berkurang - ini adalah prasyarat yang baik untuk perkembangan penyakit berjangkit, serta penyakit kronik yang berulang.
 • Pastikan anda memasukkan mod jam tenang anda. Satu setengah jam tidur siang akan membantu seorang wanita untuk lebih mudah menanggung semua trimester ketiga.

Ulasan hamil

Wanita, yang pada minggu ke-28 memutuskan untuk mengambil satu lagi cuti sebelum cuti bersalin, perhatikan bahawa rehat di laut, yang seluruh keluarga telah menunggu, untuk ibu yang hamil itu adalah sengsara. Ia sudah menyusahkan dalam saman mandi, anda tidak akan berbaring di bawah sinar matahari untuk jangka masa yang panjang, anda mahu makan sepanjang masa, tetapi sudah sukar untuk pergi ke lawatan untuk entah bagaimana mengalih perhatian anda dari bufet.

Ramai yang mengesyorkan supaya tidak pergi ke laut, tetapi ke mana-mana bandar peranginan dengan udara yang baik dan segar, sebagai contoh, kepada Pyatigorsk. Rehat di sana akan membawa lebih banyak faedah.

Wanita membandingkan keadaan mereka dengan penerbangan angkasa, keadaan meterai, ikan paus. Keterlambatan ramai mula menyakitkan. Pembengkakan dan pembuluh varikos adalah "satelit" yang kerap pada minggu ini. Antara soalan yang tidak standard, kebanyakan wanita bimbang sama ada mungkin sekarang untuk memotong dan mencelupkan rambut mereka. Gaya rambut boleh diterima, dan lebih baik menunggu sedikit dengan pencelupan rambut.

Mengenai apa yang berlaku kepada janin dan ibu masa depan pada minggu ke-28 kehamilan, lihat video berikut.

27 minggu 29 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan