39 minggu 41 minggu

40 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu mengandung?

Kandungannya

40 minggu kehamilan ditandakan dengan menunggu. Perkara-perkara di hospital telah lama dikumpulkan, dari hari ke hari seorang wanita sedang bersiap untuk menjadi seorang ibu. Apa kemajuan dalam pembangunan yang dicapai oleh bayi dan apa yang dirasakan ibu pada masa ini, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Berapa bulan?

Undur Obstetrik berlaku mengikut undang-undangnya sendiri. Tempoh kehamilan dianggap dari hari pertama haid yang terakhir. Oleh itu, 40 minggu mengikut standard obstetrik adalah tepat 38 minggu dari konsepsi. Kehamilan berlangsung selama 280 hari, pada akhir minggu keempat akan tepat 9 bulan.

Ia adalah pada akhir minggu ini bahawa anggaran tarikh penghantaran (DA) dijadualkan, dan ia tidak semestinya perlu supaya bayi "ditanya" ke dunia kita pada hari ini. Hanya 5% bayi dilahirkan dengan ketat di dalam DA.

Bagi semua yang lain, julat tarikh cukup besar - dari 38 hingga 43 minggu obstetrik. Tetapi ibu dan saudara-mara yang akan datang, tentu saja, sentiasa menunggu. Menjelang minggu ini, mereka pergi selama sembilan bulan.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Bagaimana bayi itu?

Bubur selama 28 minggu perkembangan embrio telah menjadi jauh, yang, sehingga butiran, mengulangi keseluruhan proses evolusi manusia. Dari struktur selular, ia berubah menjadi makhluk multiselular, rasional dan maju.

Saiz janin

Saiz bayi pada tempoh ini bergantung pada bagaimana kehamilan berlanjut, dan pada keturunan. Sesetengah bayi kini menimbang berat 2800 gram, dan berat badan orang lain telah melebihi 4 kilogram. Berat bergantung kepada jantina (kanak-kanak lelaki adalah lebih berat daripada kanak-kanak perempuan), mengenai ciri-ciri individu kanak-kanak.

Secara purata, ia adalah sama dengan 3.5 kilogram, dan pertumbuhan bayi pada masa ini boleh menjadi 50 sentimeter dan 56 sentimeter, semuanya bergantung kepada keturunan.

Sekiranya imbasan ultrasound dilakukan pada masa ini, pengukuran akan menunjukkan bahawa:

  • saiz bipariental kepala bayi telah menjadi agak besar - dari 90 hingga 103 mm;
  • Saiz kepala frontal-occipital ialah 120 mm;
  • lilitan perut adalah di antara 313 hingga 380 mm;
  • Panjang pinggul kanak-kanak pada masa ini secara purata ialah 75 mm;
  • batu humeral berkembang hingga 67 mm.

Stirrings

Jumlah cecair amniotik yang membantu dia berenang dan jatuh, apabila ketinggian dan berat bayi membenarkannya, kini semakin berkurangan, kesan susutnilai tidak lagi ada, dan ini membawa kepada fakta bahawa ibu hamil mula berasa lebih jelas, dan kadang-kadang menyakitkan, tekan kaki, mengendalikan.

Wanita pada masa ini sering bimbang tentang pengurangan bilangan gangguan yang jelas.Malah, mereka masih perlu sekitar 10 dalam 12 jam, manakala bayi itu terjaga, tetapi pergerakan halus perlu dikira, kerana sekarang mereka tidak semestinya mampu menghasilkan serbuk yang lebih ketara kerana keserupaan rahim.

Biasanya, jumlah pergerakan pada minggu ke-40 berkurangan. Ini difahami, kerana bayi menjadi sangat ramai di dalam rahim.

Dinding rahim membungkus bayi, posturnya tetap, kepala ditekan ke pintu masuk ke pelvis kecil (dengan persembahan yang betul). Oleh itu, pergerakan kini boleh dirasakan sebagai tidak menyenangkan "kacau" di bahagian paling bawah abdomen.

Kuat, aktif, melebihi kadar gangguan, yang menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan ibu mengandung - sebab untuk pergi ke doktor. Inilah bagaimana seorang kanak-kanak boleh menimbulkan kekurangan oksigen, kerana plasenta telah mulai berumur kerana "umur "nya, dan bayi itu dapat menerima kurang nutrien dan oksigen.

Sistem saraf

Sistem saraf adalah salah satu daripada sedikit yang perkembangan dan pembentukannya pada minggu ke-40 belum selesai, tetapi secara aktif berterusan. Otak dan saraf tunjang berkembang, mereka bertindak, tetapi semakin banyak sambungan saraf baru dibentuk setiap hari. The crumble tidak membuat pergerakan huru-hara dengan tangan dan kaki, semua pergerakannya sepenuhnya "dikendalikan" oleh otak.

Debugging sistem saraf adalah proses yang panjang, ia akan berterusan selepas bayi dilahirkan. Tetapi asas telah dibentangkan, dan sekarang sistem saraf seorang lelaki sedikit mengawal semua proses di dalam tubuhnya, dan terdapat proses yang mencukupi di dalamnya. Bayi pada 40 minggu yang dikembangkan dengan baik, menelan dan menggenggam refleks.

Organ dan sistem

Semua organ dan sistem bayi terbentuk sepenuhnya. Renyah jantung mengetuk berirama dan merata, mengepam darah. Bayi terus menelan cecair amniotik, perutnya mencerna, dan meconium najis hijau yang asli diletakkan di dalam usus.

Kosongkan usus kanak-kanak selepas kelahirannya, hari pertama. Kurang kerap, pengosongan berlaku walaupun secara intrauterin, ini berlaku semasa hipoksia dan merupakan petunjuk untuk penghantaran segera.

Hati menghasilkan hormon, dan kelenjar asas menghasilkan enzim. Ginjal secara aktif mengeluarkan cecair, kanak-kanak mengocok kira-kira sekali sejam terus ke perairan sekitarnya, tetapi mereka dikemas kini, jadi persekitarannya tetap bersih.

Serbuk ringan telah mengumpul sejumlah bahan khas - surfaktan, ia tidak akan membenarkan alveoli melekat bersama, dan paru-paru akan dapat dibuka sebaik sahaja bayi mengambil nafas pertama. Pada minggu ke 40, kekurangan surfaktan jarang terjadi. Tahap kesediaan paru-paru boleh dinilai oleh ultrasound.

Organ rasa

Kanak-kanak pada masa ini mendengar dengan baik (sejauh ketebalan dinding abdomen ibu membolehkan) segala-galanya yang berlaku di dalam dan di luar. Bunyi degupan jantung ibu saya, peristyle ususnya sudah biasa dengan bayi.

Untuk bunyi luaran yang tidak dikenali, suara-suara alur-alur yang boleh bertindak balas dengan rasa takut. Pada masa yang sama, dia sama ada kehilangan dan membeku, atau mula aktif. Bayi itu sudah mempunyai wataknya sendiri, keperibadiannya unik, individu, ia memperlihatkan dirinya sekarang.

Sepenuhnya melihat bayi itu belum dapat, walaupun pada hakikatnya mata di dalam rahim terbuka. Sejauh ini hanya perbezaan cahaya dan kegelapan yang ada padanya. Gariskan, garis besar, warna - semua ini akan datang kemudian, selepas kelahiran.

Pada masa yang sama, bayi tahu pasti ketika hari keluar dari perut ibu saya, dan ketika malam jatuh. Dia sudah menjalani rejimennya, dan semua wanita hamil tahu tentangnya. Ada masa ketika seorang anak sedang tidur, dan saat dia sedang terjaga.

Bau pada bayi belum tersedia, kerana dalam erti kata penuh, dia belum bernafas, tetapi dia membezakan dengan sempurna rasa. Selera di lidah dan pipi berfungsi dengan penuh, dan jika ibu makan sesuatu yang manis, selepas beberapa saat dia dapat merasakan aktiviti anak itu, kerana semua kanak-kanak, bahkan mereka yang belum dilahirkan, suka manis.

Rupa

Lewat hari-hari ketika buahnya nipis dan berkedut. Untuk trimester ketiga, bayi telah mengumpul sejumlah lemak subkutan yang mencukupi. Lipatan pada kulitnya terasa lebat, pipi comel dan telapak palem muncul. Lembing, yang baru-baru ini meliputi seluruh tubuhnya, kini hilang.

Kulit licin. Warna merahnya kaya menjadi merah muda, kerana lemak subkutaneus "menghilangkan" rangkaian saluran darah dari permukaan kulit. Gris asal, yang diliputi dengan bayi, hilang pada 40 minggu. Jumlah kecilnya hanya dipelihara di tempat di mana geseran mungkin, misalnya, di pangkal paha, di lipatan bawah lutut, di tikungan siku.

Di bawah pengaruh hormon seks wanita, estrogen, yang dihasilkan sebelum melahirkan, menyediakan tubuh ibu masa depan untuk kelahiran bayi, kelenjar susu ibu dan alat kelamin anak membengkak sedikit, tidak kira apa jenis seks anak itu. Selepas kelahiran pembengkakan hormon berfungsi secara beransur-ansur hilang apabila tubuh kanak-kanak dibebaskan dari sisa hormon ibu.

Sesetengah bayi pada minggu 40 mempunyai bulu tebal di kepala mereka, dan ada yang tidak boleh bermegah dengan banyak rambut. Dan satu dan yang lain adalah satu variasi dari norma. Rambut dan kuku pada tempoh ini terus berkembang.

Metabolisme dan Kekebalan

Metabolisme janin pada masa ini boleh diteruskan tidak berubah, biasa, dan boleh berubah jika plasenta, yang melakukan fungsi utama untuk menyampaikan nutrien, vitamin dan mineral kepada bayi dari darah ibunya, mula berumur dan kehilangan fungsi.

Melalui vakum uteroplacental, kanak-kanak menerima makanan dan melalui mereka juga menghasilkan produk metabolik yang tidak diperlukan untuknya, yang telah dibawa keluar oleh tubuh ibu.

Kekebalan kanak-kanak berfungsi, tetapi sangat lemah. Pada minggu 40, terdapat pertukaran antibodi aktif - ibu memberikan bayi dengan antibodi darah kepada banyak virus, jangkitan, dan penyakit yang dia sembuh sendiri dan dari mana dia telah vaksin.

Imuniti ini tidak stabil, cukup untuk melindungi bayi hanya dalam bulan-bulan pertama kehidupan bebas, maka perlindungan kekebalan bayi akan memiliki "pelatihan" sendiri - disebabkan oleh vaksinasi dan penyakit masa lalu.

Apa yang dirasakan ibu

Keadaan ibu masa depan pada masa ini meninggalkan banyak yang dikehendaki. Perut sudah besar, ia menjadi lebih sukar untuk dipakai, wanita kehilangan mobiliti. Negeri menunggu menjadi mengganggu dan kekal. Pada bila-bila masa sepanjang hari, wanita itu bersedia untuk pergi dalam penggera dan pergi ke hospital bersalin.

Semua ini bukanlah kesan terbaik pada moodnya, banyak wanita yang mengalami insomnia, sebab-sebabnya tidak hanya dalam faktor saraf, tetapi juga dalam perubahan dalam latar belakang hormon - kini menghasilkan lebih banyak estrogen dan relaxin.

Oleh kerana tidur malam yang terganggu dan hormon yang mengamuk, wanita menjadi lebih mudah marah, menangis, sensitif. Tidak termasuk konflik dalam keluarga. Saudara sepatutnya mempunyai kesabaran dan pemahaman, kerana negeri ini akan bertahan hanya dalam masa yang singkat; beberapa saat selepas melahirkan, latar belakang psikologi akan mula stabil.

Mood sekarang rosak dan sakit, dan gatal-gatal, yang disertai oleh overstretching kulit pada abdomen. Payudara kelihatan mewah - ia besar, bersedia sepenuhnya untuk menyusu, dari semasa ke semasa ia menghasilkan colostrum tebal.

Sakit

Kesakitan pada minggu ini boleh menggambarkan kepelbagaiannya. Seringkali, wanita mengadu bahawa belakang, belakang dan tulang kemaluan adalah sakit. Sakit ini paling sering disebabkan oleh perut dewasa. Rahim kini menduduki seluruh rongga abdomen, janin beratnya cukup, tekanan pada rahim sangat bagus.

Di bawah tindakan relaxin hormon, tulang pelvik melembutkan dalam proses melahirkan untuk menyediakan bayi dengan laluan yang lebih mudah melalui saluran kelahiran. Percanggahan ini adalah fisiologi, tetapi sensasi menyakitkan sederhana adalah mungkin.

Ia menjadi sukar bagi seorang wanita untuk memanjat tangga, duduk atau berdiri untuk waktu yang lama, untuk duduk dari kedudukan terdedah, sambil berjalan, rasa sakit di kawasan kemaluan boleh meningkat. Jika keamatan kesakitan rendah, dan wanita itu mengekalkan keupayaan untuk bergerak, jangan risau.

Jika pergerakan adalah terhad, kesakitan adalah akut dan tidak boleh ditanggung, anda perlu berjumpa dengan doktor untuk tidak memasukkan symphysitis dan percubaan patologi artikulasi kemaluan.

Kadang-kadang seorang wanita mungkin mengalami sakit merasakan kecil semasa haid. Ia juga merupakan proses semula jadi untuk mempersiapkan tubuhnya untuk melahirkan anak. Anda tidak perlu takut kepada mereka, anda hanya perlu berhati-hati "mendengar" sifat, keamatan, kekerapan sensasi sedemikian, pada masanya untuk menentukan permulaan kontraksi dan dengan tenang pergi ke hospital bersalin.

Selalunya wanita mengandung pada minggu 40 mengadu bahawa mereka mengalami sakit kepala. Sakit kepala dalam kebanyakan kes berlaku pada sarafOleh kerana terdapat banyak sebab untuk bimbang tentang ibu masa depan pada tempoh ini.

Sakit kepala yang kerap dan teruk boleh menjadi tanda peningkatan tekanan darah, dalam kes seperti di rumah, anda perlu memantau tekanan darah untuk mengukur tahap tekanan darah pada kedua-dua tangan. Sekiranya anda meningkat, anda harus menghubungi doktor.

Selalunya wanita pada masa ini mengadu kesakitan apabila membuang air kecil. Penyebabnya boleh menjadi sistitis, yang timbul akibat tekanan rahim besar dan berat pada pundi kencing. Atas sebab yang sama, bilangan dorongan untuk kencing meningkat.

Kesakitan yang lain, yang sering berlaku dalam minggu ke 40, adalah sakit gigi. Gigi menyakitkan kerana fakta bahawa bayi telah mengambil kalsium yang sangat besar dari tubuh ibu sejak beberapa bulan yang lalu. Menghadapi latar belakang kekurangan mineral ini, wanita hamil mengalami karies, penyakit periodontal boleh bermula.

Rawatan pergigian pada 40 minggu bukan merupakan penyelesaian terbaik, tetapi jika sakit menjadi tidak tertanggung, lebih baik untuk beralih kepada doktor gigi, kerana ubat penahan sakit yang berkesan tidak disyorkan untuk wanita.

Peruntukan

Biasa pada 40 minggu dianggap sebagai pakaian yang telus atau ringan, tidak berbau, tidak berlimpah, tidak berbau, tidak menonjol dan pad harian. Gasket mesti dilaburkan dalam seluar dalam pada waktunya untuk memberi perhatian kepada perubahan sifat pelepasan., dan mereka harus berubah tidak lama lagi.

Membran mukus yang tebal mungkin menunjukkan bahawa serviks sedang bersiap untuk melahirkan anak. Jika lendir mendapat warna merah jambu atau lendir coklat keluar, ini mungkin menjadi tanda bahawa palamnya telah keluar. Dalam proses membawa kanak-kanak dari jam pertama selepas pembuahan, pengumpulan lendir dalam saluran serviks serviks, yang dipanggil penyumbat, menghalang virus, bakteria, dan badan asing daripada memasuki rahim.

Sekarang, apabila saluran kelahiran mula berkembang, tidak ada lagi keperluan untuk lalu lintas. Palam lendir boleh keluar sekali gus, dalam gumpalan besar, atau mungkin secara beransur-ansur, dan ini akan diwujudkan oleh rembesan mukus dengan warna merah jambu atau kecoklatan.

Selalunya wanita mengadu bahawa saluran tiub disertai dengan sensasi khas - menarik bahagian bawah, "menusuk" dalam serviks. Tetapi tidak kurang kerap daun gabus tidak kelihatan untuk wanita hamil - semasa kencing, dalam mimpi atau bersama dengan air.

Jika pelepasan itu menjadi berlimpah, berair dan intensiti tidak kalah dengan kencing, itu adalah persoalan pengeluaran air - sudah tiba masanya untuk menelefon Ambulans dan pergi ke hospital tanpa panik, walaupun tidak ada kontraksi.

Sekiranya pelepasan menjadi berair, tetapi tidak banyak, maka kita boleh bercakap tentang kebocoran cecair amniotik. Jawapan yang lebih tepat untuk soalan ini boleh menggunakan ujian farmasi khas untuk penentuan cecair amniotik.

Kebocoran air tidak dianggap sebagai norma fisiologi, ia tidak selamat untuk tinggal di rumah., ia adalah yang terbaik untuk pergi ke hospital di mana keputusan akan dibuat mengenai apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Mengesan, pembekuan darah adalah asas untuk kemasukan segera.Sorotan kelabu kehijauan dan kotor boleh bercakap tentang jangkitan saluran kemaluan. Pelepasan cheesy putih dengan bau masam adalah spora, yang sering memberi kesan kepada wanita pada peringkat kemudian akibat perubahan dalam tahap hormon.

Mana-mana pelepasan yang tidak sesuai dengan norma, termasuk thrush, akan menjadi alasan untuk seorang wanita ditugaskan ke jabatan pemerhatian di hospital bersalin. Tidak ada yang salah dengan itu, tetapi lebih baik untuk mengelakkan jangkitan saluran kemaluan, kerana bayi, yang akan segera melalui mereka, sangat mungkin dijangkiti semasa proses kelahiran.

Pencernaan

Rahim yang diperbesarkan memerah usus dan pundi hempedu, dan perut dan pankreas juga ditekan. Semua ini tidak boleh menjejaskan pencernaan wanita hamil.

Pada 40 minggu, hampir semua ibu mengandung dalam satu darjah atau yang lain menderita pedih ulu hati, sembelit, cirit-birit. Oleh kerana organ-organ pencernaan bekerja dalam keadaan yang sangat sempit, diet yang seimbang dan seimbang boleh menyebabkan mual dan muntah.

Semua masalah ini berkaitan dengan fakta bahawa jus gastrik dilemparkan ke dalam esofagus, aliran keluar hempedu sulit, makanan dicerna dengan kesulitan. Itulah sebabnya seorang wanita disyorkan untuk memaksimumkan tugas saluran gastroususnya secara maksimum dan berhenti makan banyak daging, ikan, susu dan keju kotej minggu ini.

Adalah lebih baik untuk menghadkan bubur bubur, buah-buahan, sayur-sayuran mentah dan rebus segar.

Susu longgar pada hari-hari terakhir kehamilan sering merupakan tanda kelahiran yang akan datang. Jadi tubuh, oleh kehendak alam, dibebaskan dari semua yang tidak diperlukan, yang dapat mengganggu semasa proses kelahiran.

Selera makan pada minggu 40 mungkin tidak stabil. Bagi ramai, ia tidak hadir sepenuhnya, dan untuk sesetengahnya, sebaliknya, ia meningkat, dan seorang wanita mahu makan semuanya sekaligus. Penambahan berat badan pada masa ini akan menjadi tidak penting, tidak lebih daripada 100 gram seminggu. Banyak wanita hamil menyedari bahawa pada masa ini mereka mempunyai pengurangan berat 300-500 gram.

Peningkatan yang besar dalam minggu ke-40 dapat membincangkan perkembangan edema, termasuk yang dalaman, yang merupakan bahaya besar.

Seorang wanita sakit bukan sahaja kerana mampatan mekanikal organ-organ pencernaan, tetapi juga kerana perubahan dalam latar belakang hormon.

Masalah yang mungkin berlaku

Kehamilan dianggap benar-benar penuh, tidak ada lagi kebimbangan terhadap keselamatannya. Tetapi tiada siapa yang diinsuranskan terhadap masalah, termasuk pada masa ini. Mari kita lihat dengan lebih dekat apa masalah yang mungkin timbul semasa kehamilan minggu ke-40.

Toksikosis lewat

Toksisosis lewat berkembang pada kira-kira 10% wanita pada akhir kehamilan. Pada yang berlaku pada permulaan kehamilan, ia tidak kelihatan seperti. Seorang wanita tidak lagi sakit dengan pandangan herring atau bau petrol. Sekarang toksikosis dinyatakan sebagai pelanggaran keseimbangan garam air, selera makan, kencing, edema.

Penyebab sebenar ubat fenomena ini, malangnya, tidak diketahui. Kompleks penyebab yang mungkin dianggap hanya sebagai anggapan. Pada wanita pada hari-hari terakhir kehamilan, gangguan boleh berlaku berdasarkan saraf kerana pengalaman, dan juga kerana peningkatan beban pada semua organ dan sistem, dan pertama sekali - pada buah pinggang, hati, jantung, dan saluran darah. Sekiranya gejala toksemia berlaku pada tarikh terlambat, anda harus memberitahu doktor anda tentang perkara ini.

Pada minggu ke 40, adalah bijak untuk bersetuju untuk dimasukkan ke hospital, kerana ini adalah jalan keluar yang akan ditawarkan terlebih dahulu. Di bawah penyeliaan doktor, kemungkinan toksikosis akan menyebabkan komplikasi berkurangan dengan ketara.

Gestosis

Ini adalah komplikasi kehamilan yang sangat berbahaya, yang sering menyebabkan kematian seorang wanita dan bayi di "garisan penamat" - pada hari-hari terakhir membawa anak. Gestosis boleh menampakkan edema yang wanita tidak dapat mengabaikan - bengkak muka, lengan, kaki di pergelangan kaki.Bengkak kaki adalah setakat yang terdapat pada semua wanita hamil pada minggu ke-40, kerana tekanan rahim pada bahagian bawah badan sangat besar, tetapi pembengkakan edema adalah berbeza.

Jika di pagi hari ada edema kecil, yang benar-benar hilang dengan makan malam, maka untuk tempoh ini ia dianggap agak boleh diterima.

Walau bagaimanapun, edema yang berterusan, disertai dengan peningkatan tekanan darah, sakit kepala, kemunculan protein dalam air kencing - inilah sebabnya untuk kemasukan ke hospital dan penghantaran sebagai masalah segera. Wanita yang mengandung sedemikian mengancam nyawa kanak-kanak itu, kerana ia meningkatkan risiko detasmen secara tiba-tiba plasenta dengan pendarahan yang melimpah.

Edema mungkin tidak dapat dilihat secara luaran, dalaman. Dengan gestosis itu, seorang wanita akan mengalami hipertensi dan protein dalam air kencing. Itulah sebabnya urinisis pada 40 minggu perlu didermakan.

Pembentangan janin

Dalam majoriti kes, pada minggu ke-40 kanak-kanak itu menduduki kedudukan kepala di rahim, iaitu kepalanya ditekan untuk keluar dari pelvis kecil, bayi itu sudah siap sepenuhnya "untuk memulakan". Jika pada masa ini kedudukannya di rahim berbeza, maka hampir tidak ada kemungkinan bahawa dia akan mengubahnya kepada yang betul - di dalam uterus ia menjadi terlalu sesak untuk diserahkan, dan dinding rahim menggenggam tubuh bayi dengan ketat.

Dengan persembahan pelvis dan melintang, doktor cuba untuk tidak membahayakan kesihatan bayi, yang mana kelahiran sedemikian boleh mengakibatkan kecederaan kelahiran yang teruk. Sekiranya previa adalah pelvik atau melintang pada 40 minggu, seksyen cesarean akan dilakukan.

Biasanya ia dijalankan sebelum minggu keempat puluh, supaya tidak berisiko dan mencegah berlakunya aktiviti generik diri untuk bayi dengan kedudukan yang salah di ruang rahim.

Tetapi jika atas sebab tertentu wanita itu menolak operasi itu, berharap bahawa serbuk itu akan "pulih", kini adalah masa untuk pergi ke hospital untuk menjalankan operasi ini. Jika bersalin bebas bermula, wanita yang sedang bekerja mesti beroperasi secara kecemasan.

Placenta dan air

Plasenta pada masa ini tidak lagi berkembang, tetapi masih melaksanakan fungsi yang diberikan kepadanya. Seberapa bertanggungjawab dia bergantung kepada tahap penuaan plasenta. Biasanya ia adalah yang ketiga. Ketebalan "tempat kanak-kanak" pada 40 minggu biasanya 3-4 sentimeter. Ia mempunyai berat lebih daripada 500 gram.

Sekiranya, mengikut ultrasound, ketebalan plasenta berada di bawah normal, terdapat kemasukan yang kelihatan di dalamnya, ini adalah asas untuk penghantaran. Seorang kanak-kanak dengan "tempat kanak-kanak" seperti ini tidak mempunyai pemakanan dan oksigen, namun tetap tinggal di dalam rahim adalah tidak sihat.

Jumlah air berkurang, kerana jika ia tetap sama, tekanan pada bahagian dalam rahim, dengan berat badannya besar, akan menjadi berlebihan, yang boleh mengakibatkan pecah dinding, kecederaan pada serviks, kehilangan kehamilan.

Alam semulajadi telah memikirkan segalanya supaya sebarang kenaikan diberi ganti rugi oleh keberangkatan, oleh itu buah itu tumbuh dan airnya berkurangan. Indeks cecair amniotik pada minggu 40 biasanya purata 123 mm. Apabila mengurangkannya di bawah tanda 63 mm, mereka berkata tentang air rendah kritikal. Buruh bebas dengannya adalah mustahil, seksyen cesarean ditetapkan.

Dengan peningkatan air lebih daripada 240 mm mereka bercakap tentang polyhydramnios dan secara individu menentukan persoalan penghantaran. Selalunya, pilihan juga dihentikan pada bahagian caesar.

Buasir dan urat varikos

Tekanan rahim besar dan berat pada urat rendah sering menyebabkan keadaan yang tidak menyenangkan dan menyakitkan - buasir. Selalunya ia muncul untuk kali pertama atau menjadi lebih teruk jika ia telah berlaku sebelum, sebelum kelahiran, apabila beban pada urat hemoroid adalah maksimum.

Buasir boleh dalaman dan luaran, dengan prolaps nod dan tanpanya. Keadaan ini tidak boleh diabaikan.. Terdapat banyak ubat-ubatan yang dapat dengan cepat melegakan simptom penyakit yang tidak menyenangkan, kebanyakannya tidak dilarang untuk digunakan pada trimester ketiga.

Rawatan pasti perlu diteruskan selepas melahirkan anak, kerana buasir yang lewat jarang mengurus untuk menang sepenuhnya sehingga bayi dilahirkan, dan proses kelahiran hanya menguatkan manifestasi buasir.

Satu lagi akibat daripada kegagalan bekalan darah akibat tekanan rahim ialah urat varikos. Menyembuhkan sepenuhnya sebelum penghantaran agak sukar, tetapi anda boleh melegakan gejala dengan bantuan persediaan venotonik tindakan baik sistemik dan untuk kegunaan tempatan. Rawatan juga harus bermula selepas bayi dilahirkan, jika gejala berterusan.

Symphysitis

Jika seorang wanita sebelum ini didiagnosis dengan symphysitis, kelahiran atau seksi sesar (bergantung kepada keparahan divergensi simfisis), ditetapkan untuk tempoh yang lebih awal (38-39 minggu). Jika diagnosis symphysitis dibuat hanya sekarang, kemasukan ke hospital ditunjukkan kepada wanita. Di hospital, mereka akan membuat keputusan mengenai penghantaran, serta menyediakan rawatan gejala anti-radang dan analgesik.

Diagnosis boleh dilakukan oleh ultrasound simfisis, serta pengukuran parameter pelvis kecil.

Tanda-tanda melahirkan anak yang akan datang

Kebanyakan tanda-tanda penyampaian yang akan datang "bermula" pada wanita pada 38-39 minggu, tetapi kadang-kadang "loceng" pertama dapat dilihat hanya pada 40 minggu, terutama jika anak itu tidak tergesa-gesa untuk datang ke dunia kita. Terutama bimbang dengan menjangkakan "harbingers" wanita, yang datang kelahiran pertama. Mereka takut untuk tidak mengiktiraf mereka dan tidak membezakan mereka dari pendirian sementara.

Wanita sekunder sudah tahu apa, dan secara moral mereka bersedia untuk permulaan buruh. Mari lihat pada tanda-tanda awal aktiviti buruh dengan lebih terperinci.

Prekursor primiparous

Tanda yang paling tepat bahawa persalinan tidak jauh adalah kontraksi latihan (palsu). Mereka boleh membuat diri mereka diketahui dari semasa ke semasa, dan cepat lulus, jika seorang wanita menganggap kedudukan mendatar, dia boleh berehat untuk seketika.

Kemunculan latihan - bukan alasan untuk berlari ke hospital dengan beg di siap. Fakta bahawa mereka telah muncul harus dikomunikasikan dengan tenang kepada doktor dan ahli keluarga anda. Ini bermakna bahawa dari sudut ini semua orang bersedia untuk fakta bahawa tidak lama lagi bayi akan "meminta" di luar.

Penguncupan palsu nyata sebagai kesakitan menarik di belakang dan perut bawah dengan ketegangan jangka pendek di otot rahim. Ia datang dalam nada - peningkatan kesakitan, rahim mereda - rasa sakit hilang tanpa jejak.

Secara purata, kontraksi latihan primiparus bermula kira-kira lima hari sebelum penyerahan, tetapi ia berlaku lebih dari seminggu dari penguncupan palsu pertama kepada permulaan buruh.

Sekiranya terdapat pelepasan yang tidak biasa, dibincangkan di atas - berair atau mukosa, menarik bahagian bawah, dan sensasi ini tidak merosot semasa rehat, tetapi, sebaliknya, menjadi lebih kuat, mula ulangi dengan pergantungan masa tertentu (sekali setiap 20 minit, sekali setiap 10 minit), Anda boleh bercakap tentang hakikat bahawa kontraksi bermula. Ia adalah masa untuk pergi ke hospital.

Jika air telah dialihkan, dan tidak ada tanda-tanda kelahiran yang mendekati, ini tidak bermakna bahawa buruh ditangguhkan. Tempoh jangka panjang yang tidak teratur untuk bayi adalah sangat berbahaya, seorang wanita tidak boleh duduk di rumah dan menunggu kontraksi, anda perlu segera menghubungi ambulans dan pergi ke hospitaldi mana dalam ketiadaan buruh, ia akan dirangsang oleh ubat.

Menurunkan abdomen ke bawah, yang mana banyak wanita mengandung mensasarkan, tidak boleh dianggap sebagai prekursor untuk primiparas, kerana proses ini dapat berlangsung tiga atau empat minggu sebelum persalinan.

Ia juga tidak perlu menumpukan perhatian pada naluri yang disebut "bersarang", di mana ibu yang hamil, beberapa hari sebelum kelahiran, mula secara intensif melengkapkan rumahnya - untuk membersihkan, menghiasi, mengatur segala-galanya di tempat-tempat. Naluri sedemikian tidak nyata sama sekali, tidak semestinya dan tidak semestinya sebelum melahirkan anak.

Gejala hipnotis

Tanda-tanda kelahiran yang akan datang pada wanita yang mempunyai kehamilan ini adalah yang kedua atau ketiga, adalah sama, tetapi di sini tempoh masa awal mungkin lebih kurang. Oleh itu, ia tidak berbaloi untuk menunggu penguncupan untuk "bersurai", pada masa ini serviks, sudah "mengetahui" apa yang akan berlaku seterusnya, boleh dibuka secara meluas, dan percubaan akan bermula. Apabila kontraksi pertama perlu dihantar ke hospital.

Ramai wanita mendakwa bahawa sebelum penguncupan selama satu jam setengah, mereka dibuang ke dalam panas, kemudian menjadi sejuk, mereka mempunyai kebimbangan yang tidak berfaedah. Prolaps abdomen dalam kebanyakan wanita hamil berlaku semula sebelum lahir atau beberapa hari sebelum momen penting.

Bagaimana untuk mempercepatkan permulaan buruh?

Soalan ini menyangkut seorang wanita yang letih dalam sembilan bulan dan saudara-saudaranya. Katakanlah dengan serta-merta - mustahil untuk mempercepatkan melahirkan anak. Segala-galanya akan terjadi apabila perlu, alam tidak boleh tertipu. Tetapi beberapa tips mudah, menurut wanita, boleh digunakan, dalam beberapa kes bahkan mempunyai kesan.

Sekiranya serviks tidak dibuka, tidak meratakan, iaitu, tidak terdapat tanda-tanda kesediaannya, wanita itu disyorkan untuk melakukan hubungan seks dan tidak dilindungi supaya spermanya dapat masuk ke dalam alat kelamin. Seorang "jurulatih" yang sangat baik untuk leher adalah orgasme.

Cecair mani lelaki mengandungi bahan khas - prostaglandin, mereka akan membantu leher untuk menjadi lebih lembut dan mempercepat proses persiapan.

Kadang-kadang, untuk menyebabkan kontraksi, wanita pada amalan minggu ke-40 berjalan dan berjalan, serta squats. Jika tindakan sedemikian tidak menyebabkan ketidakselesaan, sakit, maka beban sederhana tidak dikontraindikasikan. Walau bagaimanapun, jangan bebankan diri anda secara berlebihan.

Kadang-kadang anda boleh mencari petua untuk minum minyak kastor. Seperti yang telah disebutkan, pembersihan usus adalah salah satu daripada gejala buruh yang mendekati. Gelung usus yang sihat menyumbang kepada permulaan buruh, tetapi dengan minyak kastor satu harus bersenjata sepenuhnya - ini adalah julap yang sangat kuat, jika seorang wanita berlebihan, ia boleh berakhir dengan teruk - terdapat cirit-birit yang teruk, dehidrasi, yang bukan sahaja tidak mempercepatkan melahirkan anak, tetapi juga dapat memanjangkan kehamilan.

Berkesan, menurut ulasan ibu-ibu, urutan puting dipertimbangkan. Apabila ia dilakukan di dalam tubuh wanita hamil, oxytocin dihasilkan, yang menyumbang kepada nada otot rahim dan permulaan buruh.

Dalam hal mempercepatkan tenaga kerja, para doktor adalah sebulat suara - jika tidak ada tanda-tanda perubatan untuk bersalin pada 40 minggu, jika tiada patologi yang terjadi pada bayi dan ibu, tidak perlu mempercepatkan apa-apa.

Surveys

Pada minggu 40, seorang wanita sedang menunggu lawatan berjadual ke klinik antenatal. Di sana, doktor akan menjalankan pemeriksaan ginekologi ke atas kerusi, di mana dia akan menentukan tahap kesediaan serviks untuk melahirkan anak.

CTG boleh dilakukan untuk mengetahui bagaimana perasaan bayi. Pemeriksaan ultrasound biasanya tidak ditetapkan pada masa ini, tetapi, jika ditunjukkan, kajian ultrasound juga boleh dilakukan di klinik.

Mandatori pada masa ini adalah urinalisis umum, berat badan rutin, pengukuran tekanan darah.

Stimulasi buruh pada minggu obstetrik 40-41

Merangsangkan kelahiran pada masa ini mungkin mengikut tanda-tanda. Ini termasuk hipoksia janin yang dikenalpasti, aliran darah uterus yang berkurang, aliran air berlebihan jika tidak ada kontraksi, dan beberapa sebab lain. Terdapat cara yang cukup untuk mendorong kelahiran dalam senjata perubatan.

Untuk kejadian kontraksi yang ditetapkan hormon - "Mifepristone", "Miropriston". Kira-kira dua hari selepas mengambil ubat ini, aktiviti generik aktif bermula.

Ubat-ubatan hormon mempunyai banyak kontraindikasi, dan oleh itu mereka jauh dari satu-satunya yang doktor boleh berpaling. Cara yang paling popular untuk merangsang buruh adalah "Oxytocin". Pra-sanitisasi saluran lahir, sebagai contoh, agen antimikrobial dalam bentuk suppositori faraj, seperti "Terzhinan".

Stimulasi berlaku di hospital.Kaedah dan ubat dipilih oleh doktor bergantung kepada keadaan. Adalah cukup bagi seseorang untuk membuat tusukan pundi kencing janin, dan bagi seseorang, ia perlu terlebih dahulu untuk menyediakan serviks dengan memperkenalkan tampon dengan sebatian hormon.

Sekiranya rangsangan itu tidak berkesan, buruh tidak bermula, maka wanita sedang menjalani bahagian caesar secara darurat.

Cadangan kepada ibu mengandung

Pada 40 minggu, anda tidak boleh mengambil ubat yang sebelum ini ditetapkan untuk menyelamatkan kehamilan. Walaupun rahim datang untuk nada, "Ginipral" dan "Magnesia"yang digunakan untuk membantu yang baik, kini boleh melakukan perkhidmatan yang tidak baik, berehat otot-otot rahim.

Untuk melegakan kesakitan, yang mungkin mengiringi perbezaan tulang pelvik, sakit belakang, anda boleh mengambil ubat-ubatan yang diuji generasi, yang termasuk «No-shpa». Antispasmodic ini boleh membantu sedikit dengan sakit gigi.

Minggu ini, seorang wanita perlu berhati-hati dan berhati-hati untuk tidak sakit dengan selesema atau jangkitan virus. Demam, hidung berair, batuk tidak akan dirugikan untuk kanak-kanak, anda tidak perlu bimbang mengenainya, tetapi mereka akan menjadi satu alasan yang sukar untuk meletakkan seorang wanita di sebuah hospital pemerhatian atau jangkitan di hospital bersalin.

Sekiranya tidur terganggu pada minggu ke-40, wanita itu berasa gugup dan gelisah dan pening, mengikut doktornya, anda boleh mengambil sedatif herba ringan. Untuk sembelit mari kita ambil ubat pencahar.

Buat jalan kaki, jangan bergerak dari rumah. Memandangkan hakikat bahawa melahirkan anak boleh bermula pada bila-bila masa, Adalah penting bagi wanita untuk sentiasa mempunyai pasport, polisi insurans perubatan, sijil kelahiran dan kad pertukaran wanita mengandung dalam dompetnya. Rumah-rumah di tempat yang terkenal perlu dikumpulkan dengan aksesori untuk hospital.

Apa sahaja yang berlaku, seorang wanita perlu bertenang pada minggu ini. Pencarian berterusan untuk gejala dan tanda-tanda melahirkan boleh membawa kepada perkembangan neurosis. Oleh itu, ia adalah bernilai berehat dan menunggu sedikit lagi. Kehamilan pada 40 minggu atau pada 41-42 minggu tidak dianggap sebagai pasca jangka. Bayi dalam stok masih mempunyai masa.

Untuk maklumat lanjut tentang apa yang berlaku kepada janin dan ibu masa depan pada usia 40 minggu, lihat video berikut.

39 minggu 41 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan