Bulan keenam Bulan kelapan

Bulan kehamilan yang ketujuh

Kandungannya

Bulan ketujuh kehamilan membawa ibu masa depan banyak masalah - sebelum pergi cuti bersalin anda perlu mempunyai banyak masa, termasuk membuat dokumen untuk keputusan. Tetapi bulan itu berakhir dengan minggu pertama bercuti, wanita mendapat peluang untuk berehat, dia tidak perlu bangun awal dan berlari untuk bekerja atau belajar, terutama kerana dia tidak lagi dapat berlari - menjadi agak sukar untuk membawa seorang anak, yang dimensi sudah menyerupai garpu kubis purata.

Maklumat Umum Terma

Bulan ketujuh membuka kehamilan trimester ketiga untuk ibu hamil. Sekarang dia memasuki peregangan rumah dan ramai yang mula menghitung masa sebelum penghantaran. Bulan termasuk 4.5 kalendar atau 4 minggu obstetrik. Sekiranya anda mengukur masa yang dilakukan oleh doktor - dalam minggu dan bulan obstetrik, maka 7 bulan akan sesuai dengan 26, 27, 28 dan 29 minggu. Jika anda mengira dalam bulan-bulan tersebut, maka dalam kehamilan anda mendapat 10 bulan tepat, di mana masing-masing ada 4 minggu.

Dalam minggu kalendar, lebih biasa kepada wanita, kehamilan berlangsung selama 9 bulan. Dan ketujuh ialah 27, 28, 29, 30 minggu dan beberapa hari dari 31 minggu.

Bulan ketujuh di dalam masyarakat telah lama dipanggil "kadang-kadang bersarang." Kini, seorang wanita mendapat lebih banyak masa luang berkaitan dengan cuti bersalin, ramai di peringkat ini mula membeli barang-barang kecil kanak-kanak comel, untuk melengkapkan rumah, nurseri, untuk membersihkan dan kemas.

Tempoh ini masih tidak membayangkan kemerosotan keadaan kesihatan yang ketara, dan oleh itu semua perkara diberikan kepada seorang wanita yang agak mudah dan membebankan, walaupun tanda-tanda keterukan yang pertama telah menyusul ibu hamil.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Perkembangan bayi

Bayi dalam rahim berkembang pesat dan mendapat berat badan, kini sangat penting, kerana lemak subkutaneus akan membantu bayi untuk menjaga tubuh hangat selepas kelahiran, bukan untuk mengatasi masalah. Ibu akan bergembira dengan bulat manis - pipi, pantat berisi, pen. Sementara itu, kanak-kanak kelihatan nipis, tetapi sudah hampir sama dengan bayi baru lahir.

Paru-paru secara aktif matang - bahan terkumpul dalam alveoli, yang akan membolehkan remah-remah bernafas sendiri setelah surfaktan kelahiran. Walaupun tidak mencukupi untuk pernafasan bebas, tetapi jika melahirkan berlaku dalam bulan ini, bayi itu mempunyai peluang untuk bertahan dan menjadi sihat. Proses-proses yang berlaku dalam perkembangan janin pada masa ini sangat menarik, dan ia patut dipertimbangkan dengan lebih teliti.

27 minggu

Masa apabila kanak-kanak itu menikmati berenang percuma dalam cairan amniotik dan rampasan kuasa berakhir. Dengan bermulanya minggu pertama trimester ketiga bayi berat sehingga hampir satu kilogram dengan peningkatan 37 sentimeter (secara purata). Terdapat kanak-kanak yang lebih besar, ada orang yang beratnya tidak mencapai 900 gram, tetapi semuanya, tanpa pengecualian, menjadi sempit di dalam rahim ibu. Untuk menjimatkan ruang. kanak-kanak itu berpose, yang sering disebut sebagai embrio berpose - lengan dilipat ke dada atau diseberang di atasnya, dagu ditekuk, belakang adalah "busur", kaki dibengkokkan pada sendi lutut. Dalam kedudukan ini, bayi perlu menghabiskan sepanjang masa sebelum lahir.

Mulai sekarang, ia menjadi agak sukar untuk menentukan jenis kelamin kanak-kanak pada ultrasound. Pose di mana bayi tetap membuat visualisasi organ alat kelamin luar yang sukar dan ketepatan menentukan jenis kelamin kanak-kanak itu dikurangkan dengan ketara.

Pada masa sekarang kanak-kanak telah meningkatkan fungsi visual. Ini disebabkan oleh pembentukan sambungan saraf dalam saraf optik. Sekarang buah tidak hanya dapat membezakan antara cahaya dan kegelapan, seperti yang dilakukannya sebelumnya, tetapi juga melihat bintik-bintik kabur warna. Dia sudah belajar untuk membuka matanya. Memfokuskan visi akan mula muncul hanya pada bulan pertama selepas kelahiran anak.

Sekiranya kelahiran berlaku sekarang, ramalannya agak baik - sehingga 75% kanak-kanak berjaya bertahan, tetapi tidak mungkin dilakukan tanpa bantuan perubatan resusitasi.

28 minggu

Di dalam tubuh kanak-kanak, semuanya berlaku sama seperti dalam tubuh orang dewasa, hanya paru-paru yang tidak berfungsi lagi. Namun, setiap hari, organ-organ dalaman kanak-kanak meningkatkan tugas fungsinya: jantung mengetuk dan membekalkan seluruh tubuh kanak-kanak dengan darah, buah pinggang menghasilkan sehingga setengah liter air kencing setiap hari, pundi kencing dikosongkan, pankreas menghasilkan insulin, dan sumsum tulang menghasilkan sel-sel darah Kelenjar ini adalah hormon seks, dan semua ini bijak dipandu oleh otak, yang telah memperoleh furrows dan gyri.

Adalah dipercayai bahawa Bayi memasuki tempoh perinatal perkembangannya sebelum bersalin. Ketinggiannya mencapai 38 sentimeter, beratnya berbeza dari 1100 hingga satu setengah kilogram.. Sukar untuk mengatakan betapa banyak buah yang perlu ditimbang - sekarang semuanya adalah individu semata-mata (ada kanak-kanak besar dan besar, terdapat kecil, kecil). Terdapat kecenderungan untuk perbezaan berat badan dengan seks - kanak-kanak lelaki menjadi sedikit lebih berat daripada perempuan.

Bulu mata bulu tumbuh dan pipi bulat. Belum lagi imam-imam yang gemuk, tetapi ia adalah masalah masa. Warna iris mata berubah dari biru ke yang disediakan oleh genom bayi. Sepuluh dari rambut lanugo yang tidak berwarna dan menutupi tubuh kanak-kanak itu sudah habis, selebihnya cenderung melakukan perkara yang sama. Dalam pelumasan lanugo dan keju, keperluan fisiologi kini hampir tidak ada - kulit telah menjadi lebih tahan lama, empat lapisan. Pelincir disimpan hanya di lipatan di bawah lutut, di pangkal paha, dalam siku dan di leher kali ganda. Jika kembar atau kembar tumbuh di dalam rahim ibu, maka sekarang ibu mengandung untuk cuti bersalin kerana dia mengikut undang-undang.

Sekiranya kelahiran berlaku sekarang, 90% kanak-kanak masih hidup tanpa akibat kesihatan yang ketara.

29 minggu

Kanak-kanak itu terus menjadi berat - sekarang dia boleh menimbang dari satu setengah kilogram dengan pertumbuhan dalam 39 sentimeter. Lemak subkutaneus kini kira-kira 5% daripada jumlah berat badannya, dan ini adalah hasil yang mengagumkan bagi serbuk. Kemungkinan hidupnya dalam kes kelahiran pramatang meningkat kepada 96-97%. Akibat dari melahirkan anak pada masa ini tentu saja sangat berbeza, tetapi bagi kebanyakan kanak-kanak semuanya berjalan lancar.

Pada tarikh ini peristiwa yang sangat penting berlaku - pembezaan korteks serebrum selesai, dan kini bayi berinteraksi dengan lebih sedar dengan dunia di sekelilingnya. Dia boleh menangkap tali pusat, menghisap jari, mengetahui lebih kurang 70 kemahiran refleks yang berbeza yang akan membantu dia terus hidup selepas melahirkan.

lahir pada minggu 29

30 minggu

Pada masa ini, semua wanita hamil dengan satu janin pergi cuti bersalin. Masa yang indah bermula apabila seorang wanita dapat menikmati kedudukannya, mengamalkan hobi kegemarannya, mempersiapkan kelahiran bayi. Kebimbangan pada masa sekarang adalah kedudukan bayi yang salah dalam rahim. Yang ditubuhkan pada minggu 30 biasanya sudah muktamad., dan jika kini bayi sedang duduk di atas imam atau berbaring, maka selepas sebulan setengah doktor akan menimbulkan persoalan untuk menetapkan seksyen caesar kepada wanita itu agar tidak mendedahkan kehidupan dan kesihatan anak kepada risiko kecelakaan kelahiran yang tidak munasabah.

Semuanya semakin dekat di dalam rahim.Pergerakan masih aktif, tetapi semua kanak-kanak sudah berpuasa. Pertumbuhan bayi purata pada 30 minggu - kira-kira 40-41 sentimeter, kanak-kanak itu berat dari 1600 gram.

31 minggu

Permulaan minggu ini berakhir bulan ketujuh. Menjelang tarikh ini, bayi itu datang dengan ketinggian 42 sentimeter, dia berat hingga 1800 gram, sudah ada kanak-kanak yang beratnya kurang dari 2 kilogram.

Tiada lipatan berganda pada kulit, hampir semua rambut adalah lanugo, sisa-sisa akan jatuh dalam minggu-minggu terakhir kehamilan, dan jika mereka tidak jatuh, anak akan menyingkirkan lanugo selepas kelahiran sendirian, tanpa bantuan ibu bapa dan pekerja perubatan.

Jika anda sebelum ini pulih perut, pipi, pop, kemudian pen dan kaki mula menjadi lebih baik. Telinga, yang diwakili oleh tisu kartilaginus yang agak lembut, pada masa ini agak mengeras dan berhenti berkerut di sisi, bersambung dengan kepala. Sekiranya bayi dilahirkan pada masa ini, maka mengikut tahap kelembutan zakar, ahli neonatologi akan menganggarkan tahap keterlambatannya. Mereka yang dilahirkan pada masa ini biasanya bertahan dengan baik tanpa akibat yang ketara untuk tubuh., tetapi penjagaan kesihatan resusitasi akan diperlukan tanpa gagal, kerana remah-remah masih akan dianggap pramatang, paru-parunya tidak cukup matang.

Bayi pada kehamilan bulan ke-7 sangat emosional. Mommies pemerhati sudah tahu apa yang suka menggigit dan apa yang tidak, ketika dia aktif, dan ketika dia tidur, apa yang menakutkan dia.

Aktiviti tidak lama lagi akan merosot, kerana tempat di dalam rahim tidak mencukupi, tetapi sementara ibu bapa dapat menikmati minit-minit yang tidak dapat dilupakan: remah dapat menumbuk kepalanya di perut sebagai tindak balas terhadap telapak tangan ayahnya, dia dapat bertindak balas dengan suara lembut ibunya.

Kesejahteraan ibu masa depan

Pada awal bulan ketujuh, seorang wanita tidak akan merasakan apa-apa perubahan kardinal dalam keadaan kesihatannya melampaui bulan lepas, tetapi pada separuh kedua tempoh ini semuanya akan berubah, dan anda perlu bersedia untuk ini.

Wanita sering mengadu peluh berlebihan.. Sesungguhnya, pada bulan ketujuh, berpeluh meningkat, terutamanya jika seorang wanita bergerak, berjalan banyak, bekerja, dan di luar musim panas. Mungkin mula membuangnya dalam keadaan panas, maka di dalam sejuk - perasaan ini masa depan ibu ingat pada trimester pertama, di peringkat awal kehamilan. Tetapi itu adalah disebabkan oleh tindakan hormon progesteron, kini sebabnya - peningkatan mendadak dalam jumlah darah yang beredar dalam badan wanita dan peningkatan metabolisme.

Pada masa ini, cecair mungkin akan berlarutan dalam tisu, dan kemudian pakar ginekologi semasa peperiksaan pasti akan melaporkan bahawa wanita itu mempunyai edema. dan akan menawarkan rawatan sokongannya di hospital atau di hospital hari. Bengkak tidak sukar untuk mengenali - pada waktu pagi muka kelihatan seperti topeng dari kaisar Cina dinasti Ming, dan dari cincin atau gelang di tangannya terdapat tanda jelas pada kulit. Kasut mungkin kelihatan sempit jika kaki anda bengkak.

Bengkak tidak boleh dianggap norma dan tidak cuba untuk meyakinkan diri sendiri bahawa "mereka mempunyai semua." Edema - tanda preeklampsia. Ini adalah nama untuk toksikosis lewat. Ia lebih berbahaya daripada yang awal kerana edema masih boleh menjadi dalaman. Preeklampsia boleh menyebabkan komplikasi kelahiran dan juga menyebabkan kematian seorang wanita dan janin.

Dari bulan ini, disyorkan untuk mengurangkan jumlah garam dan pengambilan cecair, laraskan pemakanan anda sendiri dan teliti memantau penambahan berat badan.

Peruntukan

Oleh kerana peningkatan jumlah darah dalam badan, peningkatan faraj meningkat. Ini adalah perkara biasa, tetapi hanya di bawah keadaan yang wanita tidak mempunyai sakit perut yang rendah, tidak ada pendarahan atau pelepasan coklat. Pelepasan sihat - putih atau telus, tidak berbau atau dengan sedikit bau kefir, tanpa gatal-gatal.

Sekiranya terdapat merah jambu, kuning air, pelepasan heterogen dengan pembekuan darah, pelepasan darah apa-apa keamatan, anda perlu memanggil ambulans - adalah mungkin wanita terancam kelahiran pramatang.

Dengan kehamilan yang tepat pada masanya, kehamilan boleh dipanjangkan dalam semua kes, kecuali kehadiran permulaan proses kelahiran dengan kontraksi dan pembuangan air.

Penyebab pelepasan berbau hijau atau kelabu pada masa ini - jangkitan. Pelepasan putih dengan gatal-gatal dan kekeringan - thrush. Jika sesuatu seperti ini bermula, anda perlu melawat doktor anda untuk mendapatkan rawatan untuk rawatan, kerana sebelum kelahiran saluran kemaluan harus bersih, bebas dari jangkitan, jika tidak, masalah bahagian caesar akan dianggap melindungi bayi daripada jangkitan.

Perut

Belly tidak dapat bersembunyi. Dia besar dan bahkan dalam pakaian longgar, sesiapa saja dengan mudah boleh menentukan bahawa wanita berada dalam kedudukan. Rahim naik di atas paras pusar dan menekan diafragma. Kerana ini, wanita itu mempunyai perasaan yang berterusan bahawa dia tidak mempunyai udara yang cukup, bahawa ia adalah sukar untuk bernafas. Rusa boleh mula menyakiti.

Nampaknya ibu masa depan bahawa perut sudah sangat besar, dalam mana-mana, untuk mengikat kasut atau tali kasut ikat, bantuan orang luar sudah diperlukan. Pada masa yang sama, ada wanita yang mengadu tentang perut yang terlalu kecil. Ia membuatkan mereka bimbang tentang perkembangan bayi. Tidak ada sebab untuk berfikir bahawa bayi itu buruk dalam perut kecil. Hanya Perut kecil mungkin kerana wanita mempunyai pelvis yang luas, terdapat pound tambahan, kekurangan air didiagnosis, janin kecil. Hanya berkongsi pengalaman anda dengan doktor - dia akan memberitahu anda jika semuanya baik dengan serbuk.

Bulan ini, banyak wanita yang mengalami konkrit latihan atau mengejek. (perut menjadi ketat, rahim datang dalam nada selama beberapa saat, dan kemudian berehat semula). Penguncupan sedemikian adalah fenomena yang sama sekali normal, sama ada ketiadaan kontraksi sedemikian. Kontraksi palsu tidak memberi kesan kepada sama ada tempoh penghantaran atau keadaan bayi. Adalah dipercayai bahawa dengan cara ini tubuh wanita sedang bersiap untuk melahirkan anak.

Perut perlu terus dilembapkan dan dipelihara dengan krim bayi yang gemuk atau dengan cara khusus untuk stretch mark - kulit terbentang terlalu cepat. Berat badan kini berkisar antara 200 hingga 400 gram seminggu, dan kebanyakan berat ini harus dikaitkan dengan berat anak anda.

Sakit

Meningkatkan beban pada tulang belakang. Menukar pusat graviti. Itulah sebabnya semakin banyak kesakitan, terutamanya jika anda berdiri atau duduk lama. Sesetengah wanita mula merosakkan tulang kemaluan. Pastikan anda memberitahu doktor anda. Percanggahan tulang pelvis sebelum bersalin adalah jenis mekanisme yang disediakan untuk memudahkan proses kelahiran, tetapi percanggahan yang berlebihan boleh membawa kepada simfisis.

Sensasi yang tersisa agak individu: payudara tumbuh, kolostrum boleh dikeluarkan. Sesetengah lagi mula mengalami insomnia, tetapi kini bukan kerana progesteron, tetapi kerana mereka hanya perlu tidur di sisinya, dan ia mungkin bermasalah untuk menggulung dari sisi ke sisi. Ramai menderita pedih ulu hati episodik dan cirit-birit (rahim meletakkan tekanan pada usus dan perut).

Perhatian khusus perlu dibayar kepada keadaan psikologi dan emosi mereka - dengan perkembangan kemurungan, kemungkinan kemurungan postpartum yang teruk meningkat dengan ketara, dan oleh itu adalah lebih baik untuk menghubungi ahli psikologi atau psikoterapi sekarang untuk membantu jika tidak ada mood lebih daripada dua minggu, jika apa yang menarik sebelum ini, berhenti menarik, jika anda tidak mahu apa-apa atau mempunyai ketakutan yang kuat terhadap melahirkan anak.

Apa yang dibenarkan dan apa yang dilarang?

Pada bulan ketujuh, adalah penting bagi seorang wanita untuk memberi perhatian khusus kepada pencegahan buruh preterm.

Larangan:

 • untuk menjadi saraf, untuk kekal dalam tekanan yang berpanjangan;
 • angkat beban dan mengganggu diri dengan senaman di gim;
 • mengalami getaran kuat;
 • melompat;
 • alkohol (walaupun sampanye, walaupun dalam jumlah yang kecil).

Sekarang yang dibenarkan, tetapi dengan sekatan.

 • Seks tidak dilarang jika wanita tidak mempunyai patologi kehamilan semasa, jika doktor tidak membantah kehidupan intim aktif pesakitnya.Kehidupan seks memerlukan sikap yang berhati-hati dan bijak di pihak pasangan - pose mestilah halus, adalah mustahil untuk menekan pada perut. Orgasm membantu meningkatkan keadaan emosi seorang wanita, dan juga menyediakan otot-otot rahim untuk melahirkan anak. Tetapi semuanya perlu bersesuaian. Ada kes-kes apabila orgasme membawa kepada tenaga kerja pramatang.
 • Rawatan. Seorang wanita boleh dirawat gigi, jika ada keperluan. Apa-apa rawatan sepatutnya dipersetujui dengan doktor pakar ginekologi, kerana dalam tempoh ini selesema, sakit tekak, selesema, cacar ayam dan herpes tidak begitu berbahaya untuk bayi itu sebagai rawatan yang tidak dibenarkan dengan ubat-ubatan dan ubat-ubatan rakyat.
 • Perjalanan. Penerbangan selama 7 bulan dibenarkan, tetapi hanya jika wanita tidak mempunyai patologi kehamilan, hipertensi. Ia tidak disyorkan untuk terbang ke negara-negara eksotik, kerana penyesuaian mungkin memerlukan kuasa yang terlalu banyak dari tubuh wanita. Sesetengah syarikat penerbangan dari tarikh ini sebelum mengakui "kedudukan" penumpang ke pesawat diminta untuk menunjukkan sijil, yang disahkan oleh setem doktor, bahawa doktor tidak membantah penerbangan dan tidak menganggapnya berbahaya. Apabila membeli tiket, semak soalan ini dengan wakil syarikat pembawa.
 • Anda boleh pewarna rambut anda dan membesar kuku anda, tetapi hanya dengan menggunakan formula yang paling selamat.
 • Panggilan untuk ambulans dalam bulan ke-7 kehamilan adalah perlu dalam kes-kes di mana pendarahan telah dibuka, pelepasan berair telah muncul (air), dikembangkan kontraksi tetap (perut menjadi ketat pada selang masa yang tetap, yang menjadi lebih pendek).
 • Cuba untuk mengelakkan kecederaan dan jatuh.. Sekiranya ini berlaku, segera dapatkan nasihat doktor untuk memastikan anaknya berfungsi dengan baik.

Anda dapat melihat perkembangan bayi pada kehamilan bulan ketujuh dalam video ini dengan jelas.

Bulan keenam Bulan kelapan
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan