Pemeriksaan kedua

Pemeriksaan pertama semasa mengandung: masa dan piawaian

Kandungannya

Kajian saringan pertama semasa kehamilan adalah peringkat penting dan sangat penting. Dia cemas ditunggu oleh semua ibu yang akan datang, kerana peperiksaan ini harus menjawab soalan utama - adakah semuanya OK dengan anak? Bila dan bagaimana diagnosis dijalankan, serta apa keputusan yang boleh dianggap normal, akan dibincangkan dalam artikel ini.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Apa itu?

Pemeriksaan pranatal pada masa-masa jadi menakutkan wanita hamil yang sesetengahnya enggan menjalani ujian tersebut. Ini difasilitasi oleh banyak forum untuk wanita dalam "posisi yang menarik", di mana semua "kengerian" pemeriksaan dan pengalaman ibu diterangkan dengan terperinci.

Malah, tidak ada yang salah dengan kaji selidik ini. Pemeriksaan adalah kajian komprehensif yang bertujuan untuk mengenal pasti potensi risiko kepada wanita menghasilkan bayi dengan gangguan genetik.

Kompleks ini terdiri daripada kajian ultrasound dan kajian makmal darah vena seorang wanita hamil.

Diterjemahkan dari bahasa Inggeris, "pemeriksaan" adalah "pemilihan", "penyaringan", "penyortiran". Istilah ini digunakan dalam bidang ekonomi, sosiologi dan bidang lain, ubat tidak terkecuali. Wanita hamil adalah kategori khas pesakit yang memerlukan pendekatan khas dan peperiksaan perubatan yang lebih menyeluruh. Adalah penting untuk memahami bahawa pemeriksaan itu sendiri tidak mendedahkan sebarang penyakit, dan tidak ada diagnosis yang boleh dibuat kepada ibu atau anaknya yang belum lahir.

Pemeriksaan komprehensif ini hanya mendedahkan antara jumlah jisim ibu-ibu masa depan wanita yang mempunyai risiko untuk menghasilkan bayi dengan kecacatan perkembangan kasar, keabnormalan genetik yang lebih tinggi daripada yang lain. Risiko tinggi melahirkan bayi dengan patologi bukanlah hukuman, dan dalam kebanyakan kes bayi itu baik-baik saja, tetapi wanita sedemikian perlu diperiksa lebih teliti.

Secara keseluruhannya, untuk tempoh membawa kanak-kanak, seorang wanita akan mempunyai tiga pemeriksaan seperti itu - dalam 1 trimester, dalam 2 dan 3 trimester. Pemeriksaan pertama semasa kehamilan dianggap paling penting dan bermaklumat.

Tidak lama dahulu, beberapa dekad yang lalu, agak sukar bagi pakar obstetrik untuk menentukan jenis kelamin anak yang belum lahir, dan patologi perkembangan bayi kadang-kadang menjadi rahsia di belakang tujuh anjing laut sehingga lahir. Sejak tahun 2000, pemeriksaan saringan sejagat ibu mengandung telah diamalkan di negara kita, dan ini telah mengurangkan bilangan bayi yang dilahirkan dengan penyakit yang serius seperti Down syndrome, sindrom Turner.

Diagnosis adalah benar-benar percuma untuk pesakitSemua wanita yang telah mendaftar untuk mengandung menerima rujukan kepadanya. Hasilnya bukan panduan untuk tindakan segera. Jika kemudian disahkan bahawa kanak-kanak itu benar-benar sakit, wanita akan diberikan arahan untuk menamatkan kehamilan mengikut tanda-tanda perubatan.

Mengambil kesempatan daripada peluang ini atau menyelamatkan dan menghasilkan bayi "khusus" - hanya wanita itu sendiri yang akan membuat keputusan, tidak ada yang akan memaksanya membuat keputusan.

Matlamat

Tujuan utama pemeriksaan antenatal adalah mengenal pasti wanita hamil. Sifat tentu saja lebih bijak dan lebih canggih daripada manusia dan semua pencapaiannya, dan oleh itu tidak seorang pun, bahkan doktor yang paling berpengalaman, tidak satu diagnosis moden dapat meramalkan segala malformasi bayi yang mungkin. Oleh itu, senarai masalah yang "dikira" semasa proses pemeriksaan pertama hanya terhad kepada beberapa penyakit dan keadaan yang serius. Pemeriksaan pertama, khususnya, mendedahkan kemungkinan patologi tersebut.

  Sindrom Edwards

  Ia adalah salah satu kecacatan kongenital yang paling teruk. Sebab kejadiannya terletak dalam trisomi 18 kromosom. Kebarangkalian perkembangannya mempunyai hubungan yang jelas dengan usia wanita hamil - pada wanita berusia lebih dari 40 tahun risiko memiliki anak dengan diagnosis seperti itu lebih tinggi. Secara umumnya, penyakit ini tidak dianggap biasa, dengan ibu yang "berkaitan dengan usia", risiko adalah kira-kira 0.7%.

  Ini tidak bermakna bahawa sindrom Edwards hanya boleh diancam oleh bayi wanita mengandung dengan prasyarat kerana usia mereka, dan cukup gadis muda mempunyai kromosom yang berlebihan dalam 18 pasang, terutama jika mereka mempunyai diabetes.

  Pada bayi, terdapat berat lahir yang rendah, ubah bentuk tulang muka dan tengkorak, mereka mempunyai pembukaan mulut yang luar biasa kecil, telinga yang sangat berubah, dan saluran pendengaran dapat sepenuhnya tidak hadir. Dalam 60% kes terdapat kecacatan jantung. Hampir setiap kanak-kanak dengan sindrom Edwards mempunyai kaki yang sangat melengkung, sawan kejang yang diperhatikan, terdapat keabnormalan dalam perkembangan cerebellum. Kanak-kanak sedemikian retarded mental, patologi dikelaskan mengikut jenis oligofrenia.

  Majoriti bayi dengan sindrom ini mati dalam tempoh tiga bulan pertama dari saat lahir. Hingga tahun ini boleh hidup hanya 3-5% kanak-kanak. Patologi tidak boleh diubati, tidak tertakluk kepada pembetulan.

  Sindrom Turner

  Nama lengkap penyakit ini ialah sindrom Shereshevsky-Turner. Abnormalitas kromosom berlaku dalam kromosom X. Bayi tersebut lahir pendek, dengan infantilisme seksual, dan juga beberapa mutasi fizikal. Kehamilan dengan bayi sedemikian hampir selalu berlaku di latar belakang. toksikosis teruk dan ancaman gangguan berterusankelahiran adalah yang paling awal.

  Penyakit ini disertai bukan sahaja oleh ketiadaan atau kemerosotan kelenjar kelenjar, tetapi juga oleh pelbagai kecacatan tulang - falanges jari-jari mungkin tidak hadir, sendi siku melengkung, metatarsal lebih pendek, ada masalah dengan tulang belakang. Seperti kebanyakan penyakit kromosom, sindrom ini mempunyai kecacatan jantung dan kapal besar. Kerentanan mental berkembang pada jenis infantilisme, kecerdasan kebanyakan kanak-kanak dipelihara.

  Sindrom Cornelia de Lange

  Ia adalah penyakit keturunan di mana mutasi gen Nipbl. Oleh sebab itu, kanak-kanak telah cacat tulang tengkorak dan muka, tidak ada jari yang cukup pada pegangan, ada keterlambatan mental yang teruk. Dalam sindrom, masalah dengan fungsi visual dan auditori sering diperhatikan, keabnormalan yang teruk menjejaskan buah pinggang, sistem kardiovaskular, hati, dan sistem pembiakan.

  Kanak-kanak mempunyai kecenderungan kejang kejang, kanak-kanak tidak dapat mengawal pergerakan mereka sendiri, dan sering menyebabkan kecederaan kepada diri mereka sendiri. Mengikut jenis gangguan mental adalah ketidakseimbangan dengan masalah mental yang paling mudah.

  Hanya dalam 20% daripada bayi tersebut, penyakit itu terus berlaku tanpa manifestasi psikomotor kasar, tetapi kanak-kanak seperti ini dicirikan oleh patologi perkembangan tulang dan organ dalaman.

  Sindrom Cornelia de Lange

  Sindrom Down

  Ini adalah patologi kromosom yang paling biasa, di mana terdapat kromosom tambahan dalam 21 pasang. Dalam erti kata lain, karyotype bayi mempunyai 47 kromosom, sedangkan anak yang sihat perlu mempunyai tepat 46. Kanak-kanak seperti ini mempunyai wajah yang berubah-ubah - ia adalah rata, lehernya pendek, belakang kepala diratakan.Empat dari sepuluh bayi yang dilahirkan dengan sindrom ini mempunyai cacat jantung dan vaskular, dan tiga bayi mempunyai strabismus kongenital.

  Tidak tanpa sebab, genetik percaya bahawa kebarangkalian menghasilkan bayi dengan Down syndrome lebih besar pada wanita dengan usia yang semakin meningkat. Sebagai contoh, seorang wanita hamil muda berusia 24 tahun mempunyai risiko asas 1: 1500, jika ibu mengandung sudah 28-29 tahun, risiko meningkat kepada 1: 1000. Wanita hamil lebih dari 35 harus ingat bahawa risiko mereka adalah 1: 214. Selepas 45, kebarangkalian yang tertinggi adalah 1:19.

  Ini bermakna bahawa salah satu dari 19 kanak-kanak yang dilahirkan pada wanita selepas 45 tahun dilahirkan dengan diagnosis yang mengecewakan.

  Kecacatan tiub neural (anencephaly)

  Kecacatan sedemikian boleh "membina" kerana kesan berbahaya atau toksik pada organisme ibu pada awal permulaan ketika bayi dilahirkan. Sains mengetahui istilah ini dengan pasti - ini adalah tempoh antara minggu ke-3 dan kehamilan yang keempat.

  Kecacatan muncul Kemunduran otak otak atau ketiadaannya yang lengkap, kadang-kadang hilang dan tulang tengkorak. Oleh itu, bayi tidak mempunyai kepala. Kecacatan ini adalah 100% maut. Kebanyakan bayi mati dalam rahim, ada yang berjaya hidup untuk melahirkan, tetapi mereka tidak ditakdirkan untuk kehidupan yang panjang dan bahagia.

  Kematian berlaku pada jam pertama selepas kelahiran, kurang kerap kanak-kanak boleh "tahan" selama beberapa hari.

  Sindrom Smith-Lemli-Opitz

  Keadaan kekurangan kongenital enzim tertentu ialah 7-dehidrocholesterol reduktase, yang bertanggungjawab untuk penghasilan kolesterol. Akibatnya kekurangan kolesterol semua organ dan sistem mula menderita di peringkat sel, kerana bahan itu sangat diperlukan untuk sel hidup. Keterukan penyakit dalam kanak-kanak ditentukan oleh sifat kekurangannya.

  Dengan sedikit penyelewengan, kanak-kanak itu mengalami masalah mental yang sederhana, dan dengan kekurangan yang serius, penyakit disertai dengan kecacatan kasar pada tahap fizikal dan mental.

  Keanehan bayi baru lahir ini - otak berkurangan ramai yang menderita autisme, tulang dan tendon mereka cacat, terdapat kecacatan pada organ dalaman, dan penglihatan dan pendengaran boleh merosot. Kekurangan gen DHCR7 membawa kepada kekurangan enzim penting.

  Penyakit itu sendiri jarang, tetapi sindrom itu dimasukkan ke dalam pemeriksaan sebab - setiap orang dewasa ke-30 adalah pembawa gen DHCR7 yang bermutasi. Dan satu-satunya soalan ialah sama ada ibu atau bapa akan memberi gen ini kepada anaknya, atau tidak.

  Triplody bukan molar

  Gangguan genetik kasar yang dikaitkan dengan perubahan dalam bilangan kromosom dalam pasangan mana-mana, berlaku secara spontan, "menurut kehendak Alam Alam." Ibu dan ayah tidak boleh dipersalahkan kerana hakikat bahawa bukan 23 pasangan, kanak itu meletakkan 46 atau 69. Tidak ada cara untuk hidup dengan karyotype seperti itu, jadi kebanyakan janin mati walaupun dalam rahim, tetapi variasi mungkin - serbuk dilahirkan, tetapi mati selepas beberapa jam, serbuk dilahirkan dan mati dalam beberapa hari.

  Patologi boleh berlaku walaupun kedua-dua ibu bapa adalah benar-benar sihat dan bukan pembawa penyakit keturunan.

  Percubaan berikutnya untuk hamil kanak-kanak dalam pasangan ini boleh menjadi agak berjaya, kebarangkalian pengulangan triplodia bukan molar sangat rendah.

  Sindrom Patau

  Perkembangan penyakit ini membawa kepada kromosom tambahan pada pasangan 13, jadi ia juga dipanggil trisomi 13 kromosom. Doktor melihat hubungan yang jelas antara terjadinya kelainan kromosom dan usia ibu. Risiko meningkat dengan peningkatan usia mengandung.

  Sindrom ini berlaku dengan kecacatan perkembangan kasar - kanak-kanak telah menyimpang tulang muka, otak mempunyai saiz yang sangat kecil. Boleh menjadi organ penglihatan, pendengaran atau kurang berkembang. Seringkali ada cyclopia yang disebut, apabila anak itu hanya mempunyai satu mata, terletak di tengah dahi. Mungkin terdapat banyak celah tulang muka.

  Sindrom ini disertai dengan kecacatan organ-organ dalaman, serta gangguan yang tidak dapat dikesan dalam sistem saraf pusat. Ramai kanak-kanak mati pada bulan pertama selepas kelahiran, hanya beberapa yang berjaya hidup hingga umur 5-7 tahun, dan mereka adalah idiot yang mendalam, belajar atau menjaga diri, dan minat terhadap bayi itu sepenuhnya dikecualikan.

  Selepas pengenalan pemeriksaan wajib, bilangan anak yang dilahirkan dengan penyakit ini, berjaya mengurangkan dengan ketara. Jadi, sehingga tahun 2000, salah satu daripada 700 bayi dilahirkan dengan Down Syndrome, dan selepas doktor belajar untuk menimbulkan risiko, hanya satu dari 1200 bayi yang baru lahir menderita penyakit itu, dan kebanyakan ibu bapa sendiri memutuskan demikian, kerana akhir-akhir ini Sikap terhadap anak-anak yang "cerah" dalam masyarakat telah berubah, dan sesetengah ibu secara sedar mengekalkan kehamilan, walaupun mengetahui bahawa mereka mesti mempunyai bayi istimewa seperti itu.

  Diagnosis pranatal tidak mendedahkan patologi, tetapi hanya beberapa tanda kecacatan yang mungkin, kaedah diagnostik lain dapat menentukan kebenaran, yang akan dibincangkan di bawah.

  Kumpulan risiko

  Salah satu daripada patologi di atas boleh berlaku sama sekali dalam mana-mana wanita, tetapi terdapat kumpulan risiko yang dipanggil. Mereka termasuk ibu-ibu masa depan, yang kebarangkalian masalah genetik janin lebih tinggi daripada yang lain.

  Oleh itu, di antara mereka adalah:

  • lewat heteroseksual (jika mengandung lebih dari 35 tahun);
  • wanita hamil yang pernah mengalami keguguran disebabkan oleh kelainan kromosom janin, serta wanita yang melahirkan kanak-kanak dengan penyakit keturunan;
  • gadis dan wanita dengan sejarah lebih daripada dua keguguran, satu demi satu;
  • wanita hamil yang disebabkan oleh ketidaktahuan atau sebab-sebab lain pada permulaan kehamilan, terus mengambil ubat ubat yang dilarang diambil ketika membawa anak;
  • wanita hamil daripada saudara terdekat;
  • wanita hamil daripada sperma penyumbang;
  • wanita yang tidak mempunyai maklumat mengenai kesihatan bapa kanak-kanak itu dan tidak mempunyai hubungan dengannya;
  • wanita yang bekerja dalam keadaan berbahaya, terutamanya jika kerja mereka dikaitkan dengan pendedahan radiasi, serta wanita yang lelaki bekerja dalam keadaan sedemikian dan terdedah kepada radiasi;
  • wanita dengan sejarah keluarga yang mempunyai saudara mara dengan penyakit genetik, dan juga wanita yang mempunyai saudara mara.

  Sekiranya seorang gadis pada usia muda mengandung anak yang dikehendaki dari lelaki yang sihat, maka risiko anomali lebih rendah, tetapi mereka tidak dapat dikesampingkan sama sekali. Oleh itu, adalah penting untuk tidak menolak menjalani pemeriksaan sedemikian.

  Walaupun pemeriksaan adalah mandatori untuk semua orang, semua prosedur dijalankan hanya dengan persetujuan wanita hamil, jika tidak ada, maka tiada siapa yang akan dipaksa untuk memeriksa ibu masa depan, walaupun dia berisiko.

  Tarikh

  Pemeriksaan pranatal pertama dilakukan dalam tempoh yang ditetapkan - dari 11 ke 13 minggu kehamilan. Perlu difahami bahawa seorang wanita boleh menerima rujukan untuk ujian dan ultrasound pada minggu kesebelas (10 minggu kebidanan penuh) dan pada minggu keempat belas (dalam 13 minggu penuh). Kemudian, tinjauan saringan trimester pertama tidak dijalankan, kerana kandungan maklumat beberapa penanda dan penunjuk adalah tinggi hanya dalam tempoh yang ditetapkan.

  Minggu-minggu obstetrik bukanlah minggu-minggu yang berlalu sejak pembuahan, seperti yang difikirkan sesetengah wanita hamil. Kali ini berlalu dari hari pertama haid yang terakhir. Oleh itu, minggu obstetrik adalah istilah dari konsep + kira-kira 2 minggu. Ini bermakna bahawa pada masa pemeriksaan janin akan kira-kira 9-11 minggu dari konsepsi.

  Rujukan dikeluarkan oleh doktor yang mempunyai seorang wanita hamil yang berdaftar. Sekiranya seorang wanita didaftarkan selepas 13 minggu, pemeriksaan pertama untuk itu tidak dijalankan, dan keseluruhan tanggungjawab untuk patologi yang tidak dapat dikesan dalam bayi itu jatuh ke bahunya.

  Persediaan

  Tempoh di mana pemeriksaan pertama dijalankan tidak lama, dan oleh itu tidak mudah bagi doktor untuk memeriksa bayi kecil. Pelbagai perkara boleh menjejaskan keputusan peperiksaan - dari suhu ibu kepada tabiat buruk seperti merokok atau minum alkohol. Jika seorang wanita hamil tidak mendapat tidur yang cukup, dia sangat gugup, menderita akibat toksikosis, ini juga boleh menjejaskan keputusan akhir, terutama parameter ujian darah.

  Persediaan untuk kajian pertama termasuk penilaian keseluruhan kesejahteraan. Seorang wanita mesti memberitahu doktor tentang bagaimana perasaannya, sama ada tidurnya mencukupi, sama ada terdapat tanda-tanda keletihan, penyakit berjangkit, atau selesema.

  Agar hasil ultrabunyi menjadi lebih tepat, dan doktor boleh memeriksanya dengan lebih baik, wanita itu dapat mengosongkan usus dan pundi kencing beberapa jam sebelum melawat bilik ultrasound. Untuk menghapuskan gas usus perlu mengambil dos. "Simethicone" atau "Espumizana». Sekiranya terdapat banyak gas, usus bengkak boleh meremas organ pelvis, yang seterusnya menjadikannya sukar untuk didiagnosis.

  Ultrasound pada tempoh ini paling sering dilakukan dengan cara transvaginal, dan oleh itu tidak perlu mengisi pundi kencing terlebih dahulu.

  Yang paling teliti bersedia untuk ujian darah, kerana Apa-apa faktor boleh mempengaruhi penyelidikan biokimia. Beberapa hari sebelum pemeriksaan, diet yang berlebihan disyorkan untuk wanita, yang sepenuhnya tidak termasuk makanan berlemak dan goreng, rempah dan makanan salai, terlalu asin dan makanan jeruk. Untuk mengurangkan perut dalam usus, juga perlu menahan sebilangan besar sayur-sayuran mentah, dari kubis dalam apa-apa bentuk, dari kekacang dan produk tenusu lemak, dari roti dan gula-gula.

  Anda tidak boleh makan sebelum prosedur. Hidangan terakhir harus tidak lebih dari 6 jam sebelum ujian.

  Prosedur untuk

  Pemeriksaan trimester pertama bukan sahaja paling informatif mengenai tiga pemeriksaan pranatal, tetapi juga yang paling ketat. Ia mesti dilakukan dalam urutan tertentu. Adalah penting bahawa kedua-dua ujian makmal dan diagnostik ultrasound dilakukan pada hari yang sama dengan perbezaan masa yang kecil.

  Pada waktu yang ditetapkan (biasanya pada pagi ini, kerana anda perlu pergi ke perut kosong), wanita itu pergi ke konsultasi dan pertama kali pergi ke pejabat pakar obstetrik-ginekologinya. Di sana dia sedang menunggu untuk mengisi borang diagnostik khas di mana data yang diperlukan untuk unjuran genetik dimasukkan. Lebih banyak fakta akan ditunjukkan dalam bentuk, lebih tepat ramalan akan.

  Maklumat diagnostically penting termasuk umur wanita dan pasangannya, berat wanita hamil, ketinggian, sejarah obstetrik. Pastikan anda memasukkan semua kehamilan yang sebelum masa sekarang, serta hasilnya. Sekiranya terdapat keguguran, maka anda harus menunjukkan sebab mengapa ia berlaku, jika ia dapat diketahui dengan pasti dan disahkan oleh hasil biopsi.

  Jika seorang wanita pernah mempunyai anak-anak dengan sindrom kromosom, kecacatan kongenital, maklumat ini juga ditunjukkan, seperti kehadiran saudara-saudara dengan penyakit keturunan.

  Jika seorang wanita hamil merokok atau menggunakan alkohol atau ubat-ubatan, fakta ini juga harus diperhatikan, kerana tabiat buruk seperti itu tidak dapat mempengaruhi komposisi darah. Semua penyakit kronik yang ibu mengandung dalam bentuk diagnostik dimasukkan ke dalam bentuk diagnostik.

  Selepas itu, wanita hamil dihantar ke ultrasound atau ke bilik rawatan. Tidak ada cadangan yang jelas untuk apa yang perlu dilakukan, paling sering dalam rundingan wanita Rusia bermula dengan diagnostik ultrasound, dan kemudian segera mengambil darah dari wanita hamil untuk analisis biokimia. Ultrasounds boleh dilakukan bukan sahaja secara transvaginally, tetapi juga transabdominally, oleh sensor di bahagian atas abdomen, jika wanita mempunyai bengkak nipis dan pandangan melalui dinding abdomen anterior tidak sukar.

  Sensor vagina dilihat melalui dinding faraj di dalamnya; kaedah ini paling sesuai untuk trimester pertama secara amnya dan bagi wanita yang mempunyai ancaman keguguran khususnya, kerana ia membenarkan, sebagai tambahan kepada kanak-kanak itu, memeriksa terperinci keadaan kanal serviks.

  Darah diambil dari urat dengan cara tradisional. Semua instrumen dan tiub adalah pakai buang, steril. Hasil ultrasound diberikan kepada wanita dengan segera, hasil tes darah laboratorium harus menunggu beberapa hari atau bahkan minggu.

  Seorang wanita menerima kesimpulan umum mengenai pemeriksaan dengan risiko yang dikira dari kelainan janin selepas ujian darah selesai, kerana imbasan ultrasound tidak dianggap secara berasingan daripada data makmal.

  Apa yang boleh dilihat pada ultrasound?

  Pada ultrasound semasa pemeriksaan pertama, seorang wanita akan dapat melihat bayinya. Bagi ramai - ini adalah pertemuan pertama dengan serbuk. Seorang kanak-kanak yang telah berhenti menjadi embrio dan menjadi janin akan dapat menggembirakan ibunya dengan degupan jantung yang kuat dan berirama, untuk menunjukkan betapa dia telah belajar untuk bergerak, walaupun dia masih tidak merasakannya. Pada ultrasound pada akhir trimester pertama, anda boleh menentukan bilangan buah, daya maju mereka, ciri pembangunan.

  Saiz janin membantu anda menavigasi tarikh yang tepat dan mengira tarikh anggaran penghantaran.

  Pengimbas ultrabunyi resolusi tinggi pada masa ini menunjukkan profil kepala dan muka janin, lengan dan kaki, jari, orbitnya. Doktor akan dapat memeriksa plasenta, tali pusat, menilai keadaan rahim dan tiub, cecair amniotik. Beberapa penanda patologi genetik akan membantu menyimpulkan sama ada bayi mempunyai kemungkinan penyakit kromosom kongenital.

  Dengan kajian yang menguntungkan dan mesin yang baik, doktor secara teorinya dapat mengetahui jenis kelamin kanak-kanak itu, tetapi tiada apa yang menjamin, kerana perbezaan seks antara lelaki dan perempuan semasa tempoh kehamilan tidak begitu ketara.

  Penentuan seks tidak termasuk dalam senarai pertanyaan yang menarik kepada doktor semasa pemeriksaanitulah sebabnya seorang wanita perlu membayar perkhidmatan ini pada kadar untuk penyediaan perkhidmatan berbayar kepada organisasi perubatan di mana dia didiagnosis. Satu-satunya pengecualian adalah kes-kes di mana kesejahteraan genetik bayi bergantung kepada jantina. Sebagai contoh, hemofilia hanya berlaku pada lelaki.

  Sekiranya seorang wanita adalah pembawa penyakit ini, maka kebarangkalian penghantarannya kepada anaknya tinggi, dan oleh itu pengenalan seks mempunyai nilai diagnostik.

  Tafsiran hasil ultrasound

  Segala-galanya yang doktor-diagnostik melihat pada monitor pengimbas ultrasound didaftarkan dalam protokol penyaringan penyelidikan. Ia menunjukkan maklumat asas mengenai bayi. Dimensi-dimensi utama yang memungkinkan untuk menilai kesihatan bayi, dan juga tarikh penentuan tepat adalah ukuran coccyx parietal (pemotongan visual dari tulang ekor ke kepala kepala dengan lanjutan terbesar), saiz bipariate (jarak antara tulang temporal, saiz melintang kepala), dan lilitan kepala bayi. Dinilai denyut jantung, serta aktiviti janin janin.

  Tanda-tanda yang paling spesifik yang boleh menjadi tanda-tanda tidak langsung dalam kecacatan perkembangan kotor dari segi genetik adalah TVP - ketebalan ruang kolar dan panjang tulang hidung. Perhatian khusus diberikan kepada dua parameter ini. Kadar dan ralat yang dibenarkan untuk pemeriksaan pertama adalah seperti berikut.

  Saiz cupetal kepingan (KTP) - nilai purata:

  Nilai berangka CTE, mm

  Berkenaan dengan tempoh kehamilan (minggu + hari)

  33

  10+1

  34-35

  10+2

  36

  10+3

  37

  10+4

  38

  10+5

  39

  10+6

  40-41

  11 minggu betul-betul

  42

  11+1

  43-44

  11+2

  45-46

  11+3

  47

  11+4

  48

  11+5

  49-51

  11+6

  52

  12 minggu betul-betul

  53-54

  12+1

  55-57

  12+2

  58-59

  12+3

  60-61

  12+4

  62-63

  12+5

  64-65

  12+6

  66-67

  13 minggu betul-betul

  68-69

  13+1

  70-71

  13+2

  72-73

  13+3

  74-75

  13+4

  75-78

  13+5

  79-81

  13+6

  Pengurangan dalam CTE mungkin menunjukkan bahawa istilah wanita itu disampaikan dengan kesilapan, ini boleh, khususnya, disebabkan ovulasi lewat. Sekiranya indikator saiz ini jauh di belakang norma sedikit, tidak ada yang membimbangkan tentang ini, hanya doktor akan memerhatikan perkembangan kanak-kanak dengan lebih dekat.Walau bagaimanapun, jika percanggahan dengan piawaian timbul lebih daripada 10 hari dari tempoh sebenar dan ditunjukkan dengan pengukuran pada ultrasound, maka kita boleh membincangkan tentang keterlambatan pertumbuhan janin, serta kemungkinan masalah genetik di mana pembentukan kanak-kanak itu perlahan, tidak betul.

  Bikari saiz (BPR) - norma dan pilihan:

  Tempoh kehamilan (minggu obstetrik)

  BPR - kadar purata, mm

  BPR - getaran yang dibenarkan, mm

  10-11 minggu

  Tidak ditentukan

  Tidak ditentukan

  11-12 minggu

  17

  13-21

  12-13 minggu

  21

  18-24

  13-14 minggu

  24

  20-28

  Saiz biparien pada pemeriksaan pemeriksaan pertama tidak ditentukan oleh semua doktor dan tidak dalam semua kes. Pada minggu kesebelas, saiz ini agak sukar untuk ditarik balik. Ketinggian yang kuat dalam saiz ini dari norma usia kehamilan sering menunjukkan kelembapan dalam perkembangan kanak-kanak akibat faktor-faktor buruk yang mempengaruhi bayi dan ibu - tabiat buruk, penyakit kronik wanita, kekurangan plasenta, pemakanan yang buruk ibu, serta ubat-ubatan, racun dan toksin - Semua ini boleh mengakibatkan pengurangan pertumbuhan intrauterin.

  Lebihan segmen melintang antara tulang temporal kadang-kadang berkata mengenai masa kehamilan yang salah. Keadaan ini berlaku pada wanita yang mengalami kitaran yang tidak teratur, tidak ingat tarikh haid yang terakhir, serta wanita dengan ovulasi awal.

  Lingkaran kepala - normal:

  Istilah obstetrik

  Lingkaran kepala adalah normal, mm

  Gas ekzos - getaran normal yang diterima, mm

  10 minggu

  Pengukuran tidak dilakukan, data tidak tersedia.

  Pengukuran tidak dilakukan, data tidak tersedia.

  11 minggu

  63

  53-73

  12 minggu

  71

  58-84

  13 minggu

  84

  73-96

  Kadar jantung - purata:

  Obstetrik (minggu penuh)

  Kadar purata HR

  HR - julat mungkin normal

  10 minggu

  170

  161-179

  11 minggu

  165

  153 -177

  12 minggu

  162

  150-174

  13 minggu

  159

  147-171

  Penanda kelainan kromosom - TVP dan tulang hidung:

  Tempoh dalam minggu + hari

  TVP-normal, mm

  TVP - pilihan standard, mm

  Panjang tulang hidung - normal, mm

  Panjang tulang hidung - pilihan, mm

  10+0 -10+6

  1,5

  0,8 -2,2

  1,1

  1,6-2,7

  11+0 – 11+6

  1,6

  0,8-2,4

  2,3

  1,8-2,9

  12+0 – 12+6

  1,6

  0,8 -2,5

  2,4

  1,8-3,1

  13+0 – 13+6

  1,7

  0,8 -2,7

  2,7

  1,9-3,4

  14+0

  1,8

  0,8 -2,8

  3,5

  2,7-4,2

  Ketebalan ruang kolar adalah saiz leher kali ganda dari kulit ke tisu otot dan tulang. Banyak kelainan kromosom yang dicirikan oleh edema, dan ia berada di zon permukaan belakang leher yang paling mudah untuk diperiksa. Penunjuk dianggap hanya relevan semasa penyaringan pertama.

  Sebaik sahaja wanita itu bergerak ke minggu kebidanan kelima belas (14 penuh), tidak ada lagi makna dalam jumlah lipatan leher leher.

  Bagi ibu-ibu masa depan, yang sangat bimbang tentang TVP, fakta-fakta menarik boleh disebut sebagai jaminan - tidak setiap lebihan saiz TVP menunjukkan bahawa kanak-kanak itu sakit. Jadi, hanya 7% kanak-kanak, yang TVP pada masa ini berada di atas norma (dalam masa 3.5-3.8 mm), kemudian didiagnosis dengan sindrom Down. Tetapi apabila melebihi norma sebanyak 8 mm, jika TBP adalah 9-10 mm, lebih separuh daripada kanak-kanak semasa pemeriksaan tambahan sakit dengan satu atau satu lagi sindrom kromosom.

  Tulang hidung pada awal pemeriksaan (10-11 minggu) mungkin tidak diukur sama sekali, mereka terlalu kecil, jadi doktor hanya boleh menunjukkan bahawa tulang yang ditentukan ditentukan. Tetapi sejak 12 minggu saiznya adalah tertakluk kepada perumusan yang lebih tepat.

  Disebabkan fakta bahawa banyak penyakit genetik dan sindrom cenderung meratakan wajah, ubah bentuk tulang muka dan tengkorak, panjang benih hidung mempunyai nilai diagnostik yang penting.

  Ibu mengandung tidak perlu bimbang dan gugup jika tulang hidung sedikit kurang daripada norma, mungkin, pada ibu sendiri, ayah masa depan anak itu juga mempunyai hidung kecil yang kemas. Penyimpangan ketara, serta ketiadaan lengkap tulang hidung (aplasia) - sekali lagi tidak menjadi sebab panik. Keputusan ini memerlukan peperiksaan tambahan, adalah mungkin bahawa pada imbasan ultrasound yang seterusnya, di pusat lain, pada alat yang lebih moden, doktor akan dapat melihat tulang hidung, dan saiznya akan sepenuhnya sesuai dengan norma.

  Walaupun hasil ultrasound tidak memberi inspirasi kepada ibu masa depan dengan keyakinan, mereka tidak sepatutnya dianggap secara berasingan daripada ujian darah, kerana komposisinya juga sangat bermaklumat.

  Penyahkodan analisis biokimia

  Tidak perlu seorang wanita masuk ke dalam timbunan nombor yang mana juruteknik makmal menunjukkan untuk menunjukkan jumlah bahan dalam darah. Segala-galanya lebih mudah - ada piawai yang diterima umum, yang dikira dari median, jadi pembantu makmal selalu menunjukkan hasil dalam MoM, sebaliknya. Ini menyamai keputusan makmal yang berbeza yang menetapkan piawaian berangka yang berbeza untuk kandungan sesuatu bergantung pada jenis peralatan dan reagen yang digunakan dalam analisis.

  Oleh itu, dalam darah seorang wanita hamil semasa pemeriksaan pertama, kepekatan dua bahan ciri tempoh kehamilan diperiksa. Ini adalah hormon yang dihasilkan kerana kehadiran dalam uterus chorion - hCG, serta protein plasma PAPP-A, yang juga mencirikan "kedudukan menarik" wanita itu.

  Kecacatan genetik dicirikan oleh gambar makmal yang berbeza - dengan beberapa patologi latar belakang hormon menurun, dengan yang lain kepekatan protein plasma berkurangan atau meningkat. Ini adalah turun naik dalam jumlah hormon kehamilan hCG dan protein PAPP-A yang berfungsi sebagai penanda.

  Seperti dalam diagnostik ultrasound, hanya prasyarat yang ditentukan, diagnosis tidak ditetapkan.

  Kehadiran hCG hormon dan protein plasma PAPP-A dianggap normal dalam darah wanita. dalam jumlah 0.5-2.0 MoM. Sekiranya hCG lebih tinggi daripada biasa, dianggap sebagai risiko membina patologi genetik, khususnya sindrom Down, dinaikkan. Penurunan hormon mungkin menunjukkan bahawa kanak-kanak itu mungkin akan mengalami sindrom Edwards.

  Pada masa yang sama, tahap hormon yang meningkat mungkin dalam wanita hamil yang mempunyai anak yang sama sekali normal, atau sebaliknya, kembar atau kembar - bilangan kanak-kanak meningkatkan kadar hCG secara proporsional.

  Sekiranya kandungan PAPP-A berada di bawah normal, ia juga dianggap sebagai tanda yang berisiko tinggi berisiko bayi yang dilahirkan, dan ia juga boleh "memberi isyarat" kekurangan zat makanan, kekurangan vitamin, hipoksia dan masalah lain. Tetapi peningkatan protein PAPP-A tidak bermakna apa-apa patologi, dalam mana-mana keadaan, kepekatan protein yang tinggi bukanlah kelainan pada kelainan kromosom.

  Ia boleh berlaku pada wanita yang berlebihan berat badan, wanita hamil yang merokok, selepas penyakit terdahulu, dan juga wanita yang mempunyai prasyarat untuk menanggung janin besar.

  Data biokimia ditafsirkan dalam kompleks - Adalah penting untuk menilai keseimbangan antara hCG im rarp-a. Satu parameter ditingkatkan atau berkurangan - ini adalah satu tahap risiko, jika norma-norma itu dilanggar sekali dalam dua - risiko meningkat. Penanda patologi yang ditemui untuk ultrasound - risiko lebih tinggi.

  Bagaimana risiko ditentukan?

  Saya ingin segera memberi amaran kepada ibu-ibu yang akan datang - untuk cuba secara bebas mentafsirkan analisis dan keputusan ultrasound - senaman dan harapan yang tidak bersahaja. Dan perkara itu bukanlah sukar untuk seorang wanita tanpa pendidikan khas untuk membandingkan fakta-fakta kajian, tetapi bukanlah seseorang yang terlibat dalam mengira risiko, tetapi komputer dengan program tayangan khas.

  Ia mengandungi semua data yang diperolehi - tentang keperibadian dan penyakit seorang wanita, mengenai berat badan dan umurnya, mengenai fakta-fakta penting lain, data ultrasound dan penyelidikan biokimia makmal kompleks. Berdasarkan gambaran keseluruhan dibuat "Profil".

  Komputer "membandingkan" dan membandingkan "potret" ini dengan banyak profil lain, termasuk profil wanita yang berisiko, dan menghasilkan pecahan matematik - ini adalah kemungkinan perkembangan kecacatan tertentu dalam wanita ini.

  Pengiraan risiko dibuat pada bentuk khas, diperiksa oleh pakar, ahli genetik sekiranya berlaku, dan dipindahkan ke klinik antenatal, yang menghantar ujian dan data awal ke pusat genetik ke pusat genetik.

  Risiko adalah individu, untuk dua wanita yang mempunyai nombor yang sama umur akan ditunjukkan pada borang tersebut. Sekiranya ditunjukkan bahawa risiko Sindrom Down pada janin ialah 1: 950, ini bermakna kebarangkalian patologi adalah rendah. Ambang dianggap sebagai kebarangkalian 1: 350. Sebilangan 1: 100 bermakna risiko kecacatan kelahiran yang sangat tinggi.

  Jika risiko adalah rendah

  Jika keputusan diperoleh yang dianggap sebagai risiko rendah, maka tidak ada yang perlu dikhuatiri. Doktor mengatakan bahawa kehamilan sedang berkembang secara normal, bayi itu konsisten sepenuhnya dengan tempoh kehamilannya. Dalam kes ini, wanita itu akan pemeriksaan keduayang berlangsung dari 16 hingga 21 minggu kehamilan.

  Dalam selang antara peperiksaan, tiada langkah diagnostik khas berlaku, kecuali seorang wanita boleh diberi arahan untuk menjalani ujian air kencing umum sebelum lawatan lain ke pakar ginekologi obstetrik.

  Jika risiko tinggi

  Risiko kromosom kromosom yang tinggi bukanlah diagnosis, jadi seorang wanita dihantar untuk mendapatkan konsultasi genetik. Pakar ini memeriksa semula data pemeriksaan sekali lagi, berbincang dengan ibu mengandung, mengenal pasti risiko tambahan dan memberi arah kepada prosedur diagnostik invasif.

  Pada masa ini, biopsi villi chorionic dilakukan. Melalui tusukan dengan jarum panjang di bawah pemerhatian berterusan, ultrasounds diambil untuk menganalisis zarah-zarah chorionik. Di makmal, selepas itu dengan ketepatan yang tinggi - 99.9% ditentukan jika kanak-kanak mempunyai satu atau lain sindrom genetik, kecacatan tiub neural. Juga sedikit kemudian, amniosentesis dapat dilakukan - cairan amniotik diambil untuk analisis.

  Semua prosedur invasif menimbulkan bahaya tertentu kepada janin, dan juga perubatan moden, keadaan kemandulan dan doktor berpengalaman tidak dapat menjamin bahawa selepas mengambil bahan untuk penyelidikan, tidak akan ada pembuangan air, jangkitan membran janin, kematian janin, keguguran.

  Untuk meneruskan prosedur atau tidak, wanita itu memutuskan.

  Terdapat juga diagnosis bukan invasif ketepatan yang tinggi - Ujian DNA. Intinya mengandung fakta bahawa seorang wanita mengambil ujian darah, di mana sel darah merah anak ditentukan dari sekitar 8 minggu kehamilan. Sel-sel kanak-kanak ini diasingkan dari jumlah jisim dan DNA mereka diperiksa, semua maklumat tentang bayi disulitkan di dalamnya - patologi yang tersedia, jantina. Kelemahannya ialah teknik ini tidak tersedia untuk semua wanita, kerana kosnya dianggarkan pada puluhan ribu rubles. Penyelidikan baru ini tidak termasuk dalam set perkhidmatan perubatan insurans.

  Sekiranya ujian DNA yang tidak invasif mengesahkan patologi, maka seorang wanita hamil masih perlu menjalani ujian invasif dengan tusukan, kerana dia hanya boleh mendapatkan rujukan untuk menamatkan kehamilan selepas diagnosis mengecewakan disahkan menggunakan biopsi chorion atau amniosentesis.

  Ketepatan penyelidikan

  Ketepatan pemeriksaan pranatal 99 atau 100% tidak boleh dibanggakan, seperti kaedah diagnostik yang paling tidak invasif. Ketepatan ultrasound adalah 75-85%, ujian darah lebih tepat, tetapi kurang bermaklumat. Kesilapan dalam tafsiran hasil tidak dikecualikan. - tidak semua pakar dapat fleksibel dan serius menganalisis data yang diterima dari program komputer.

  Hanya kaedah invasif yang traumatik dan berbahaya yang boleh membanggakan ketepatan yang tinggi, tetapi mereka harus menggunakan hanya dalam kes-kes yang paling melampau.

  Ibu mengandung tidak boleh mengharapkan dari kajian saringan apa-apa jawapan yang tepat dan tidak jelas kepada soalan-soalan yang dihadapi oleh setiap wanita hamil. Keputusan bukan diagnosis atau kesimpulan akhir. Ia begitu berlaku bahawa pemeriksaan tidak menunjukkan penyimpangan, dan bayi yang sakit dilahirkan. Dan seorang wanita yang telah mendapat banyak rambut putih pada saraf tanah, sementara seluruh kehamilan pergi ke pelbagai ahli genetik dan ultrasound, dilahirkan agak normal kanak-kanak.

  Sekiranya pemeriksaan pertama adalah baik, yang kedua mungkin buruk. Ia berlaku dan sebaliknya. Ini tidak bermakna bahawa pada trimester pertama terdapat bayi biasa, dan pada pertengahan kehamilan ada sesuatu yang berlaku kepadanya.Dalam menjalankan kajian diagnostik skrining, sebagai tempat lain, faktor manusia adalah hebat - Kebanyakan hasilnya bergantung pada tahap latihan dan sikap bertanggung jawab pakar untuk pekerjaan mereka, serta ketepatan kata-kata juruteknik makmal. Fakta kesilapan yang tidak terpakai tidak dikecualikan.

  Dalam apa jua keadaan, ibu mengandung harus menjaga dirinya sendiri, jangan risau tentang perbezaan kecil antara statistik statistik dan hasilnya, dan semoga mempercayai doktor yang merawatnya.

  Dalam majoriti kes, kebimbangan tentang pemeriksaan saringan adalah sia-sia, dan air mata yang berlebihan dan mood yang buruk boleh merosakkan kanak-kanak.

  Untuk maklumat lanjut mengenai isu ini, anda boleh mengetahui dengan menonton video di bawah.

  Pemeriksaan kedua
  Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan