2 minggu kehamilan dari tarikh konsepsi: gejala dan tanda, perkembangan embrio

Kandungannya

Dua minggu selepas konsepsi, seorang wanita mungkin tidak tahu bahawa kehidupan baru berkembang di dalam dirinya. Walau bagaimanapun, jika kanak-kanak itu dialu-alukan dan lama ditunggu-tunggu, pada masa ini, terima kasih kepada kaedah diagnostik moden, ibu hamil sudah boleh memikirkannya. Apa yang berlaku pada minggu kedua selepas pembuahan dengan ibu dan embrio, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Apakah istilah itu?

2 minggu kehamilan sebenar (iaitu, selepas konsep) - ini sudah 4 minggu kehamilan hamil. Ramai wanita pada permulaan masa mengandung mempunyai kekeliruan kerana fakta bahawa tarikh yang ditetapkan oleh pakar sakit puan di klinik antenatal tidak sama dengan pengiraannya sendiri. Agar tidak terkeliru, sudah cukup untuk memahami bahawa istilah obstetrik dan istilah sebenar (janin) adalah dua perkara yang berbeza.

Istilah obstetrik dikira dari hari pertama haid terakhir wanita. Sebenar - dari hari pembuahan atau dari hari ovulasi yang sepatutnya, yang biasanya jatuh ke tengah-tengah kitaran. Sekiranya kitaran wanita adalah 28 hari, maka konsepsi itu kemungkinan besar 14-15 hari, jika kitaran itu adalah 30 hari, maka pembuahan kemungkinan besar pada 15-16 hari.

Oleh itu, 2 minggu selepas pembuahan sudah 4 minggu obstetrik. Kelewatan itu belum bermula, beberapa hari tinggal sehingga haid yang dijangka akan datang, tetapi jika berlaku pembuahan, maka di dalam wanita ada proses yang menarik dan sangat kompleks, tanda-tanda kehamilan yang pertama kali muncul, yang akan dijelaskan di bawah.

Perhatikan juga itu dengan kelewatan bulanan 2 minggu, tempoh kehamilan adalah 4 minggu embrionik atau 6 obstetrik. Sekarang tidak ada kekeliruan. Semasa kehamilan, tempoh itu akan diukur menurut piawai obstetrik, tarikh penghantaran juga akan dikira mengikut piawaian obstetrik.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Gejala dan tanda awal

Dengan kehamilan yang lama ditunggu-tunggu, seorang wanita secara harfiah setiap hari minggu ini cuba mencari sekurang-kurangnya beberapa tanda yang menandakan dia kini berada dalam kedudukan yang "menarik." Walau bagaimanapun, mari kita cepat mengecewakan - gejala mungkin tidak hadir sama sekali. Tidak semua wanita pada masa ini mengandung dimanipulasi.

Bercakap mengenai tanda-tanda tidak jelas dan tidak dapat dinafikan 2 minggu selepas konsep tidak mungkin, kerana gejala utama adalah tidak adanya haid yang lain, dan penangguhan hanya boleh dibincangkan mengenai minggu depan.

Pada permulaan minggu kedua selepas pembuahan, terdapat peristiwa yang penting dan dalam banyak cara - implantasi blastocyst. Selepas pembuahan, yang berlaku di bahagian lebar tiub fallopian, telur yang disenyawakan menjadi zigot. Ia sentiasa dihancurkan, tidak bertambah dengan saiz, tetapi meningkatkan bilangan sel yang lebih kecil. Blastocyst sfera "tiba" ke dalam rahim pada 6-8 hari selepas konsepsi yang berjaya. Perkara yang paling penting untuknya sekarang adalah untuk memulihkan villus di belakang dinding rahim, menyusup dan memulakan pertumbuhan aktif. Proses ini dipanggil implan.

Seorang wanita mungkin tidak merasakan proses ini, dan dapat mengenalinya dengan beberapa tanda, yang, sekali lagi, tidak diperhatikan oleh semua orang. Yang paling menarik ialah pendarahan implan yang dipanggil. Pada awal minggu kedua, seorang wanita boleh merasakan sensasi menarik kecil di kawasan lumbar. Ramai menganggap mereka sebagai prekursor haid. Pada 6-8 hari selepas pembuahan (atau sedikit kemudian, jika ovulasi terlambat), seorang wanita mungkin melihat sedikit smear darah atau berdarah di pad atau seluar dalam sehari. Daub ini cepat berlalu.

Pada masa yang sama, sesetengah wanita percaya bahawa terdapat kegagalan dalam kitaran haid dan tempoh haid yang akan datang bermula lebih awal. Tetapi pendarahan tidak bertambah, dan gasket akan sangat bersih pada keesokan harinya. Sekiranya implantasi tidak berjaya (dan ini berlaku dalam 40% kes), maka pada akhir 2 minggu selepas ovulasi, simptom yang biasa dan biasa dari haid menghampiri akan muncul, minggu akan berakhir dengan tempoh bulanan.

Dengan sifat mereka, mereka tidak akan berbeza dari biasa, begitu ramai wanita tidak mengesyaki bahawa mereka mengandung.

Jika implantasi berjaya, secara literal selepas beberapa jam, sel-sel chorion mula menghasilkan bahan tertentu - hormon gonadotropik, lebih dikenali sebagai hCG. Tahapnya akan meningkat dalam darah dan air kencing secara beransur-ansur, "membesar" setiap dua hari. Akibatnya, menjelang akhir minggu kedua, kemungkinan untuk menentukannya dengan bantuan pemeriksaan laboratorium darah vena wanita, serta ujian pesat sensitif yang boleh dibeli di mana-mana farmasi.

Pada minggu kedua perkembangan embrio, wanita itu berada di bawah pengaruh hormon progesteron. Ia mula dihasilkan sejurus selepas ovulasi, tidak kira sama ada konsep itu berlaku. Jika ia berlaku dan implantasi berjaya, kepekatan progesteron meningkat dengan ketara. Hormon ini diperlukan untuk mencegah kematian embrio. Ia mewujudkan keadaan optimum untuk perkembangannya - ia mengetatkan endometrium rahim, menghalang imuniti ibu, yang mungkin menganggap embrio sebagai objek alien dan memusnahkannya.

Oleh kerana penurunan imuniti pada minggu ini, seorang wanita mungkin merasakan sedikit pendedahan. HCG dan progesteron dalam sepasang boleh menyebabkan suhu malam naik ke nilai subfebril (37.0 - 37.8 darjah). Pada masa yang sama, seorang wanita pada waktu malam akan berasa sejuk sedikit, perasaan mungkin kelihatan bahawa pipinya "terbakar". Ramai dalam tempoh ini percaya bahawa selesema telah bermula. Tetapi pada waktu pagi suhu kembali menjadi normal dan mula bangkit semula ke arah petang.

Ramai wanita mendapati bahawa payudara mereka sedikit bengkak, puting menjadi lebih sensitif. Tetapi simptom semacam itu dianggap agak semula jadi bagi wanita yang tidak hamil dalam fasa kedua kitaran haid, oleh itu, ia tidak boleh dianggap sebagai sahih. Pada akhir minggu ini, wanita yang mempunyai kecenderungan untuk toksemia mungkin mengalami manifestasi pertama - jika tidak, bau dan rasa yang biasa akan dilihat, sesetengah daripada mereka, yang sebelum ini tidak menyebabkan sebarang penolakan, boleh menyebabkan rasa sakit, mual. Pada waktu pagi, sensasi ini pada wanita biasanya meningkat.

Di bawah tindakan hormon progesteron, wanita menjadi mood yang berubah-ubah. Ramai yang lazimnya "melupuskan "nya pada sindrom pramenstruasi (PMS). Mekanisme kejadian memang sama - dalam kedua-dua kes, progesteron adalah "menyalahkan" dalam keadaan emosi yang tidak stabil. Ini ditunjukkan dalam peningkatan sensitiviti, sentimeniti, dan di beberapa tempat dan peningkatan kerengsaan.

Seorang wanita boleh bergerak air mata oleh gambar-gambar bayi di Internet, dan selepas 15 minit dia menangis kerana dia mempunyai masa untuk bertengkar dengan rakan sekerjanya, rakan lama dan suaminya.

Dari masa implantasi, semua proses di dalam tubuh wanita mula mengalir lebih kuat, tenaga untuk semua organ dan sistem mula diperlukan lebih banyak kali. Oleh itu, seorang wanita boleh merasa keletihan, mengantuk, keletihan.

Progesteron, sebagai tambahan kepada tindakan di atas, dalam istilah terawal boleh menyebabkan peningkatan selera makan.Jadi hormon "peduli" tentang bekalan lemak dan nutrien yang mencukupi untuk perkembangan bayi. Seorang wanita mungkin menyedari bahawa dia hampir selalu mahu makan.

Perkembangan embrio

Bayi sehingga 9 minggu kehamilan akan dipanggil embrio. Selepas tempoh ini, ia akan menjadi buah. Sekarang kuman adalah kira-kira saiz biji popi. Ia adalah kira-kira satu milimeter dalam saiz, beratnya kurang daripada setengah gram. Anak lelaki atau anak perempuan pada masa ini kelihatan seperti buah beri kecil yang bulat dengan jerawat-jerawat pada permukaan blastocyst sfera yang masuk ke dalam morula. Semua ini boleh dilihat hanya di bawah mikroskop kuasa super.

Tiga lapisan muncul dalam struktur embrio - luar, tengah dan dalaman. Minggu depan, lapisan luar kuman (sekumpulan sel) akan mula berubah menjadi prototaip kulit, rambut, sistem saraf, otak dan saraf tunjang. Lapisan kuman pertengahan tidak lama lagi akan memberikan asas bagi buah pinggang, jantung, dan keseluruhan sistem kardiovaskular. Risalah dalaman akan berubah menjadi organ pencernaan dan paru-paru.

Penghancuran sel berlaku setiap minit, prosesnya sengit. Kini seluruh sistem organ-organ tambahan embrio memberi makan bayi. Alam juga menjaga mereka. Chorion kini diperlukan untuk fiksasi dalam rahim dan sintesis hCG hormon. Kemudian chorion itu akan menjadi plasenta - organ utama pemakanan kanak-kanak sepanjang tempoh kehamilan. Amnion tidak lama lagi akan menjadi pundi kencing janin. Ia akan dipenuhi dengan cecair amniotik, ia akan menjadi mudah dan menyenangkan untuk kanak-kanak berkembang dan berkembang.

Kantong kuning telur kini menjadi "kedai makanan", sedikit kemudian ia akan diselesaikan, kerana plasenta akan mula terbentuk dan fungsi pemakanan bayi yang semakin meningkat akan berbohong sepenuhnya.

Minggu ini dianggap sebagai salah satu yang paling penting dalam perkembangan bayi. Sekarang prototaip selular semua organ dan sistem masa depannya sedang dibentuk, dan bagaimana bayi akan sihat dan berdaya maju bergantung pada bagaimana proses ini berjalan.

Sekarang, dalam minggu kedua konsepsi, bayi mula menerima oksigen. "Dapatkan" chorionnya dari darah ibu. Dalam masa seminggu, peletakan semua organ bayi akan bermula. Sementara itu, dia hanya "menetap" di rahim, dengan syarat dia dapat bertapak di dalamnya.

Diagnosis awal

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui hakikat kehamilan dalam tempoh yang singkat ini.

Ujian darah yang paling boleh dipercayai dan tepat untuk hCG. Anda boleh menyewanya di mana-mana klinik. Oleh kerana hormon ini mula dihasilkan selepas implantasi dan meningkat setiap 48 jam, arti menderma darah pertama kali muncul hanya 10-12 hari selepas ovulasi. Pada ketika ini, kepekatan hormon gonadotropik chorionik dalam darah wanita akan melebihi ambang "tidak hamil" 0-5 IU / ml. Oleh itu, 3-4 hari sebelum permulaan penangguhan, ujian darah boleh menunjukkan kehadiran kehamilan, dengan syarat ovulasi berlaku tepat pada masanya, tidak ditangguhkan.

Jika ujian darah adalah negatif selama 10-12 hari, maka masuk akal untuk mengulangi peperiksaan dalam 2-4 hari. Dengan ovulasi dan implantasi lewat, kepekatan hormon akan cukup untuk diagnosis. Derma darah harus pada waktu pagi, pada perut kosong, di malam hari menghapuskan makanan berlemak dari diet. Hasilnya biasanya siap dalam beberapa jam, analisis seperti itu rata-rata untuk Rusia dalam kisaran 300-600 rubel.

Anda boleh menunggu sedikit dan pada hari pertama kelewatan anda boleh melakukan ujian cepat farmasi biasa. Yang mana yang patut dipilih ialah persoalan anggaran keluarga. Kini terdapat jalur biasa, kaset dan ujian elektronik. Walau bagaimanapun, jangan berfikir bahawa mereka semua, tanpa mengira kos, akan dapat menunjukkan kehamilan pada awal minggu kedua. Konsentrasi hCG pertama kali meningkat dalam darah, dan hanya kemudian kesan hormon muncul di dalam air kencing. Ini bermakna ujian kehamilan, yang boleh dilakukan dengan mudah di rumah, kurang bermaklumat pada peringkat awal daripada ujian darah.

Sesetengah ujian dengan kepekaan 10-15 IU / ml mula menunjukkan "hantu" yang lemah pada jalur kedua 2-3 hari sebelum tarikh dijangkakan permulaan haid yang akan datang, tetapi ini bukan fakta. Untuk mendapatkan hasil yang lebih dipercayai, anda harus menunggu hingga akhir minggu kedua selepas pembuahan. Mengendalikan ujian rumah harus sesuai dengan arahan yang disarankan untuk ujian, tanpa melanggar syarat pengumpulan air kencing dan waktu untuk menilai hasilnya.

Jika pada akhir minggu ini ujian menunjukkan keputusan negatif, ini tidak bermakna bahawa tidak ada kehamilan. Sekiranya persoalan itu pada dasarnya dijumpai sekarang, anda perlu menderma darah untuk hCG.

Tidak ada apa-apa yang perlu dilakukan pada ultrasound pada masa ini. Sekalipun pembuahan berlaku, blastocyst tenggelam ke dalam rahim dan berjaya mendapatkan pijakan di dalamnya, untuk melihat rumpun sel kecil, yang pada dasarnya adalah anak anda sekarang, tidak juga doktor kelayakan tertinggi mahupun pengimbas ultrasound gred pakar yang paling sensitif.

Wanita yang paling ingin tahu yang ingin cepat memastikan bahawa kehamilan telah datang, harus menderita lagi 7-10 hari, dan hanya kemudian pergi ke ultrasound. Terdahulu, 5-6 minggu obstetrik (ini adalah 3-4 minggu dari konsep), tidak mungkin untuk melihat embrio.

Masalah yang mungkin berlaku

Walaupun masa kehamilan masih sangat kecil, masalah boleh timbul agak besar. Sekiranya serbuk tidak berakar atau ditolak oleh organisma ibu beberapa hari selepas implantasi, wanita itu hanya akan mempunyai tempohnya, mungkin sedikit lewat. Perubatan keguguran tidak dianggap secara rasmi. Dalam kes ini, mereka bercakap tentang kehamilan biokimia, di mana, selepas ujian positif untuk hCG, namun haid berlaku, kehamilan, seperti kata orang, "gagal".

Banyak faktor yang boleh menjejaskan ini - kesilapan genetik dalam persenyawaan, di mana embrio tidak berdaya maju, tindak balas imun organisma ibu, proses keradangan dalam rahim dan organ pembiakan lain, jangkitan, termasuk jangkitan seksual, jangkitan virus, mengambil ubat tertentu, alkohol, ubat .

Jika ujian menunjukkan kehamilan dan pada minggu kedua darah dari organ-organ kemaluan pergi, dan pembuangan berbeza dari haid yang biasa, beberapa ujian darah perlu dilakukan pada hCG dengan perbezaan 2-4 hari. Tidak ada cara lain untuk mengetahui jika embrio masih hidup pada masa ini, kerana ia masih belum dapat dilihat pada ultrasound. Dengan kehamilan yang berkembang, tahap hormon akan meningkat dengan ketara, dan jika ia tidak berkembang atau terganggu, ia akan mula jatuh.

Kesalahan total boleh berlaku pada masa ini - embrio tidak akan diperbetulkan di rahim, di mana semua keadaan untuk perkembangan wujud, dan di luarnya - di dalam tiub, di serviks. Kemudian tahap hCG akan tumbuh kurang secara intensif, selepas seminggu atau dua telur ultrasound dalam rahim tidak dapat dikesan. Diagnosis kehamilan ektopik akan dibuat hanya selepas pengesahan ultrasound.

Dalam keadaan ini, wanita akan diberikan bantuan pembedahan kecemasan untuk mengeluarkan embrio. Doktor akan cuba memelihara organ-organ sistem pembiakan wanita supaya dia boleh hamil lagi, tetapi ini tidak semestinya mungkin. Sebagai contoh, dalam kehamilan serviks, seringkali diperlukan untuk menghilangkan seluruh rahim, dan pada tiub sering embrio dikeluarkan bersama dengan tiub.

Jika pada masa yang singkat ada tanda-tanda keguguran yang diancam, maka biasanya tidak mungkin untuk mengekalkan kehamilan seperti itu, kerana fakta itu sendiri adalah sukar untuk mengesahkan, dan sebab-sebab yang embrio tidak berakar adalah kurang dipelajari oleh ubat.

Pakar obstetrik dan pakar sakit puan yang berpengalaman, bergantung kepada amalan mereka sendiri, berpendapat bahawa kebanyakan penolakan itu disebabkan oleh keturunan genetik yang lebih rendah, kerana bayi itu tidak dapat berkembang lagi. Alam "termasuk" mekanisme pemilihan semulajadi.

Cadangan

Sekiranya kehamilan disahkan pada 2 minggu selepas pembuahan, wanita perlu lebih prihatin terhadap kesihatannya.Jika dia merokok, sudah tiba masanya untuk mengucapkan selamat tinggal kepada tabiat buruk. Larangan yang sama juga dikenakan terhadap alkohol, kerana sekarang dan dalam beberapa minggu akan datang organ-organ dalaman serbuk akan dibentangkan. Penjagaan harus diambil pil dan ramuan.

Lebih baik pada peringkat awal untuk melakukan tanpa ubat sama sekali, tetapi jika ini adalah untuk sebab tertentu mustahil, seorang wanita memerlukan perundingan segera dengan doktornya yang menetapkan ubat-ubatan untuk petunjuk tertentu, tentang kemungkinan penggunaannya lebih lanjut berdasarkan keadaan baru. Fakta kehamilan adalah keadaan yang berat yang tidak boleh diabaikan.

Biasanya, pada masa ini wanita tidak boleh mengehadkan dirinya untuk kesenangan yang menyenangkan - dalam hubungan seks, perjalanan. Kecuali, tentu saja, terdapat keguguran biasa sebelum ini. Apabila sejarah terbeban adalah lebih baik untuk memerhati kedamaian seksual. Sudah tentu, anda harus merancang diet seimbang, cuba menjadikannya lebih pecah dan seimbang.

Tetapi masih terlalu awal untuk pergi ke konsultasi - doktor tidak akan dapat menentukan fakta kehamilan semasa peperiksaan, kerana rahim masih kecil, jadi pendaftaran akan ditolak buat sementara waktu. Seorang wanita disarankan untuk datang sedikit kemudian, pada kira-kira 5-6 minggu.

Semua yang berlaku sekarang dengan ibu masa depan adalah mengejutkan dan tidak selalu menjelaskan. Anda tidak sepatutnya cuba untuk membawa misteri kelahiran hidup di bawah pangkalan saintifik. Adalah lebih baik bagi seorang wanita untuk berehat, menikmati kedudukan barunya. Tekanan saraf untuk perkembangan embrio tidak kurang berbahaya daripada alkohol dan nikotin.

Menurut statistik, kira-kira 30% keguguran pada peringkat awal dikaitkan dengan pengalaman ibu masa depan. Bayi akan tumbuh dan memukau dia setiap minggu. Perkara utama adalah untuk bertenang.

Mengenai apa yang berlaku pada minggu ke-2 kehamilan, lihat di bawah.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan