Kehamilan Bulanan

Kandungannya

Bulan-bulan kehamilan yang luar biasa, tidak seperti yang lain, dan setiap bulan ada banyak perubahan dengan bayi dan ibu. Kami biasa menganggap bahawa terdapat 9 bulan kehamilan, dan obstetrikian nombor 10, dan tidak ada yang luar biasa dalam hal ini: setiap bulan kebidanan mempunyai tepat empat minggu atau 28 hari, sedangkan dalam bulan kalendar adalah dari 28 hingga 31 hari.

Jika anda melihat kehamilan mengikut bulan, maka perubahan yang tidak kelihatan yang menanti ibu dan bayi anda dalam perjalanan ke acara yang penting - kelahiran anak akan menjadi lebih jelas.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Yang pertama

Bulan pertama kehamilan bermula apabila tiada kehamilan yang masih kelihatan - pada hari pertama haid, membuka kitaran baru, yang akan menjadi istimewa untuk wanita. Ia termasuk 4.5 minggu kalendar dari 1 hingga 4.5. Kebanyakan wanita tidak menyedari bahawa mereka berada pada bulan pertama, kerana ia berakhir apabila wanita itu hanya mempunyai kelewatan 2-3 hari.

Sekitar pertengahan bulan pertama, kehidupan baru dilahirkan - pembiakan berlaku. Dalam masa beberapa hari, bayi, yang diwakili oleh sel yang sentiasa membahagikan, bergerak ke dalam rahim, di mana ia perlu menyatukan dan mula berkembang. Ia bergantung pada bagaimana kejayaan implan adalah sama ada embrio akan berkembang lebih lanjut dan sama ada kehamilan akan berterusan. Setelah melekat pada dinding rahim seminggu selepas pembuahan, bayi mula menerima makanan dan oksigen dari darah ibu - chorionic villi menghasilkannya.

Pada akhir bulan pertama saiz embrio tidak melebihi 1 milimeter. Amnion terbentuk, yang mula menghasilkan persekitaran yang sangat akuatik di mana bayi akan tinggal sehingga kelahiran. Hati sedang dibentuk, tetapi ia belum memukul. Peletakan tabung saraf bermula, sel-sel seks janin dibentuk. Apa yang dia akan seks, ia diketahui dari masa konsepsi.

Tanda-tanda dan gejala kehamilan berlaku sebelum ini, mereka terlalu subjektif. Hanya dengan permulaan penangguhan, pada akhir bulan pertama kehamilan, anda boleh melakukan ujian dan menjalankan ujian darah untuk hCG.

Bergantung kepada betapa tinggi kepekaan individu wanita tertentu, sesetengah orang merasakan tempoh implantasi, mereka memerhatikan pendarahan implan, tetapi ini tidak biasa bagi semua orang. Sesetengah mungkin dapat melihat tanda-tanda awal kehamilan sebelum penundaan, dan biasanya dikaitkan dengan tindakan progesteron, yang dihasilkan dalam kuantiti yang banyak - terdapat sedikit kembung, suhu meningkat ke arah malam, kencing mungkin sedikit meningkat.

Yang kedua

Ia adalah bulan ini bermula pada 4.5 minggu dan berakhir pada 8 minggu, kelewatan tempoh bermula dan keadaan kesihatan ibu masa depan berubah. Tempoh organogenesis aktif janin adalah sangat bertanggungjawab dan penting, serta yang paling kritikal. Semua organ dalaman terbentuk, dan perubahan tidak berlaku setiap hari, tetapi setiap saat.

Pada 5 minggu, hati bayi kecil mula mengalah. Pada minggu 6, telur janin dan denyutan jantung kanak-kanak ditentukan oleh ultrasound. Pada masa ini sistem imun janin diletakkan, pembentukan struktur wajah bermula. Pada minggu 7, embrio jelas ditakrifkan di dalam ovum.Pada minggu ke 8, perkembangan sistem saraf bermula, pemisahan otak dan saraf tunjang berlaku. Menjelang akhir bulan kedua Ketinggian bayi mencapai 2.5 sentimeter.

Wanita dalam tempoh ini sering mempunyai toksikosis, dan bulan ini, kebanyakan ibu mengandung didaftarkan dengan perundingan. Dada mula sakit, dalam selesema, colostrum boleh sedikit dikumuhkan.

Ketiga

Bulan ketiga termasuk tempoh dari 9 hingga 13 minggu dan ia melengkapkan trimester pertama. Ia dianggap sebagai salah satu yang paling sukar bagi seorang wanita jika dia mengalami toksikosis, kerana dalam tempoh ini proses penampakan secara aktif dijalankan. Tetapi ia tidak lama menunggu untuk melegakan - pada minggu ke-13 dari masa kehamilan, plasenta akan mula berfungsi dengan sempurna dan wanita akan berasa lebih baik.

Menjelang akhir bulan mula berkembang perut. Dari 9-10 minggu, apabila pembentukan organ-organ dalaman bayi selesai, mereka mula memanggilnya bukan embrio, tetapi janin. Pada minggu 9, bayi itu mula menggerakkan tangannya, membuka mulutnya. Embrio kelihatan lebih pelik, tetapi sudah mulai menghilangkan ekor embrio, kaki membentuk.

Pada 9 minggu, permulaan gigi susu diletakkan, kelenjar pituitari terbentuk, neuron mula terbentuk. Pada minggu ke-10, hemisfer kanan dan kiri otak dipisahkan, bayi mula menelan cairan amniotik. Membentuk muka, telinga.

Tulang rawan lembut mula mengeras secara beransur-ansur, mineralisasi sedang berlaku, keperluan untuk kalsium tinggi.

Pada minggu ke-11, struktur mata kanak-kanak dan saraf optik terbentuk, dan dari 12 minggu, tulang hidung tumbuh, membentuk jari. Pembentukan organ kelamin luar. Menjelang akhir bulan ketiga, kanak-kanak itu mula menunjukkan kemahiran meniru pertama - mengerutkan kening dan tersenyum. Menjelang akhir bulan, kanak-kanak mencapai ketinggian 10-12 sentimeter dan beratnya sudah menghampiri 30 gram.

Pada akhir bulan ketiga dari 11 hingga 13 minggu, pemeriksaan pranatal yang pertama diadakan untuk mengenal pasti peningkatan risiko mempunyai bayi dengan kelainan kromosom.

Hingga 12 minggu adalah penting untuk memastikan untuk mendaftar. Ini dianggap sebagai pengeluaran awal, seorang wanita akan dibayar manfaat sekaligus dari negeri itu untuknya.

Keempat

Tempoh dari 14 hingga 17 minggu - permulaan trimester kehamilan kedua. Bulan ini dianggap sebagai yang paling ringan (janin masih kecil, dan toksikosis sudah lulus). Dari bulan ini, seorang wanita mampu apa yang tidak boleh diterima pada trimester pertama - senarai ubat-ubatan yang boleh digunakan sekiranya penyakit berkembang. jika perlu dengan langkah berjaga-jaga pewarna rambut andamerawat gigijika diperlukan.

Tetapi anda tidak boleh tidur di perut dan belakang, anda harus lebih berhati-hati memilih sikap tidur seks dengan suaminya dengan selamat.

Perkembangan janin di dalam rahim ibu memperlambat sedikit, dan sekarang semua organ yang terbentuk hanya berkembang. Bayi mula mendapat berat badan. Risiko dan bahaya utama ditinggalkan.

  • Pada minggu ke-14 rambut di kepala kanak-kanak mula tumbuh, semua buah-buahan masih berwarna, tiada pigmen warna. Kanak-kanak mempunyai cap jari sendiri, saraf optiknya masak, berkat yang janin belajar membezakan antara cahaya dan kegelapan.
  • Pada minggu 15 gyrus pertama muncul di dalam otak. Aktiviti fizikal bayi meningkat, hati mula bekerja, paru-parunya melakukan latihan pernafasan latihan, dan usus mula lemah kontrak, "berlatih" peristalsis.
  • Dari minggu ke 16 anak-anak mempunyai impian dan pembentukan otot selesai. Pada 16 minggu kanak-kanak itu mempunyai pendengaran, dia melihat bunyi-bunyi yang berkuasa tinggi, dia mempunyai jenis darahnya sendiri dan faktor Rh. Pada ultrasound dengan ketepatan yang hebat, anda boleh menentukan jenis kelamin bayi.
  • Pada minggu 17 janin untuk kali pertama memperoleh persamaan dengan saudara-mara, memperoleh sifat individu.

Kelima

Bulan kelima biasanya tidak menyebabkan masalah wanita. Sensasi yang tidak menyenangkan dalam tempoh ini - minimum, dan keseronokan kedudukannya - maksimum. Tempoh ini termasuk 18-21 minggu.. Mengurangkan risiko keguguran dan pudar kehamilan. Dalam pergerakan ibu masa depan, kelancaran khas muncul, perutnya tumbuh, tetapi ketika masih kecil.

Tanda regangan pertama mungkin muncul, dan oleh itu penting untuk memantau berat badan normal dan menjaga kulit perut, paha dan kelenjar susu.

Bayi mula memperoleh perkiraan normal - kini kepalanya tidak sama dengan separuh kawasan seluruh tubuh, ia tumbuh lebih perlahan daripada kaki, lengan, dan badannya. Semua organ dalaman berfungsi. Dari ke-19 hingga ke-20, tisu adiposa subkutaneus mula berkumpul, kerana ini, bayi kini akan "membesar dengan berat" lebih cepat daripada dia akan meningkatkan pertumbuhan. Dari tempoh ini, anda boleh mengharapkan pergerakan pertama. Kanak-kanak itu didorong secara intensif, tetapi kecil, dan oleh itu pergerakan janin pertama dalam rahim dirasakan sebagai sentuhan cahaya.

Satu pendengaran penuh dibentuk pada 20 minggu.. Kulit menjadi empat lapisan, proses jatuh lanugo bermula - rambut tipis yang menutup seluruh kulit untuk melindunginya. Refleks berkedip terbentuk.

Dari 20-21 minggu imuniti janin mula bekerja. Belahan bumi juga dibezakan - anak itu sama dengan tangan kanan atau kidal.

Menjelang akhir bulan kelima, kanak-kanak itu datang dengan berat 400-450 gram dan hampir 26-28 sentimeter tinggi.. Hampir semua refleks yang diperlukan untuk kelangsungan hidup muncul.

Dari 16 hingga 21 minggu, pemeriksaan pranatal kedua diadakan untuk mengenal pasti keabnormalan kromosom yang mungkin dari janin, serta kecacatan tiub neural.

Keenam

Bulan ini adalah bulan terakhir trimester kedua. Ia termasuk tempoh dari 22 hingga 26 minggu kehamilan serta beberapa hari dari 27 minggu. Itulah sebabnya maklumat mengenai akhir trimester kedua adalah sangat berbeza: ada yang mengatakan bahawa trimester selesai pada 26 minggu, dan yang lain - pada 27 minggu. Sekiranya tepat, ia berakhir pada 26.5 minggu.

Dari minggu ke-22, bayi yang paling banyak mencapai berat 500 gram, dan sekarang, jika kelahiran bermula, mereka akan menjadi kelahiran pramatang, bukan keguguran. Doktor gigi kini terpaksa menyelamatkan apa-apa kos. The crumb masih nipis, ia tidak mempunyai tisu lemak yang cukup dan paru-paru belum matang, dan oleh itu kelahiran harus dielakkan. Pada minggu 23, peluh dan kelenjar sebum kanak-kanak mula berfungsi, dan pilihan peribadi muncul - terdapat bunyi yang dia tidak suka lagi. Pada minggu ke-24, perangai janin agak jelas - mengikut pergerakannya, tingkah laku. Ramai wanita sudahpun menjalin hubungan penuh dengan bayi mereka.. Kematangan tisu paru-paru janin bermula minggu ini - bahan surfaktan fosfolipid terbentuk dalam alveoli.

Pada minggu ke-25, refleks janin disempurnakan. Pigmen itu mula dihasilkan, yang mewarna rambut bayi dalam warna yang telah ditentukan olehnya oleh program genetik yang ditetapkan pada konsep.

Pada 26 minggu, bayi biasanya akan terbalik dan ditetapkan dalam kedudukan ini sehingga kelahiran. Sebelum ini, dia boleh berputar dan berguling seperti yang dikehendakiinya, kini tidak terdapat ruang yang cukup di dalam rahim. Sembilan daripada sepuluh buah buah kini dalam persembahan utama. The gonads of boys (testicles) mula turun ke skrotum. Pada akhirnya bulan keenam Bayi semakin kuat. Dalam kes melahirkan pada 22 minggu, kebarangkalian kelangsungan hidup tidak melebihi 7-15%, dan sudah 26 minggu peluang dianggarkan pada 35-40%.

Perut tumbuh secara aktif, ia sudah mustahil untuk menyembunyikannya. Payudara menjadi lebih subur, besar, jumlah peningkatan pelepasan vagina. Sepanjang tempoh ini, ada yang mula mengalami serangan latihan (ketegangan otot uterus jangka pendek dan tidak tetap).

Ketujuh

Trimester terakhir bermula, yang memerlukan kesabaran dan daya tahan wanita. In bulan ketujuh 27, 28, 29, 30 minggu dimasukkan. Minggu-minggu terakhir sebelum dekri itu tidak mudah. Seorang wanita boleh memulakan insomnia, pedih ulu hati, sesetengah sudah mempunyai sesak nafas, kerana rahim mengambil 70% daripada rongga perut.

Bayi dalam rahim terus meningkatkan berat dan berkembang. Tisu paru-paru secara aktif matang - proses ini tidak berhenti seminit. Pada minggu ke-27, bayi menjadi sesak di rahim, dia menganggap fleksion berpose, di mana kaki ditekan ke perut, dan dagu ke dada. Dari peringkat ini lagi, seperti pada peringkat awal, menjadi sukar untuk menentukan seks kanak-kanak pada imbasan ultrabunyi - sekarang alat kelamin tidak dapat dibezakan dengan buruk kerana tali pusat mengalir di antara kaki.

Bayi itu telah meningkatkan penglihatan. Pada minggu 28, bulu mata bertambah dengan ketara dan pipinya dibulatkan. Kadar survival buah-buahan yang dilahirkan pada tempoh ini hampir kepada rekod 90 peratus untuk yang sangat awal. Proses pembezaan korteks serebrum selesai sepenuhnya.

Pada 30 minggu, wanita berada dalam cuti bersalin jika mereka hamil dengan satu bayi. Dengan berkembar, cuti bersalin yang lama ditunggu-tunggu boleh didapati dari 28 minggu.

Menjelang akhir bulan, kanak-kanak mencapai wajaran purata 1600-1800 gram dengan pertumbuhan 42 sentimeter. Lipatan kulit secara beransur-ansur terlicin, bayi berhenti menjadi merah terang, kebanyakan rambut lanugo jatuh.

Sekarang seorang wanita harus memberi perhatian khusus kepada berat badannya dan bengkak. Bengkak, peningkatan yang tidak normal, dan tekanan darah tinggi adalah tanda-tanda komplikasi trimester ketiga yang berbahaya - preeklampsia.

Perut besar mengubah pengedaran beban pada tulang belakang, wanita mempunyai gaya "itik" tertentu. Mempunyai hubungan seks mungkin jika tiada kontraindikasi dari pakar ginekologi, serta terbang di atas kapal terbang. Tetapi dalam mana-mana, dalam perjalanan, anda perlu meminta kebenaran daripada doktor yang hadir.

Kedelapan

Dalam tubuh seorang wanita memulakan proses persiapan pranatal. Terdapat perasaan keletihan. Membawa bayi menjadi lebih sukar. Bulan bermula pada akhir minggu ke-30 dan berakhir pada minggu ke 34 ditambah beberapa hari.

Bayi itu masih dilindungi oleh plasenta, proses penuaannya belum dimulakan. Dia aktif mendapat berat badan, setiap hari menjadi lebih dan lebih seperti bayi baru lahir. Kelahiran pada masa ini tidak lagi berbahaya seperti dahulu, tetapi disebabkan kematangan yang tidak mencukupi dari tisu paru-paru, risiko sindrom kesusahan masih wujud.

Pada minggu 31 adalah proses pematangan buah pinggang, paru-paru. Kulit memperoleh warna yang dibayangkan oleh genom - bayi berkulit gelap menjadi begitu, dan wakil-wakil bangsa Eropah mengekalkan kulit mereka merah jambu.

Dari minggu ke-32, aktiviti motor janin berkurangan, kerana hampir tidak terdapat ruang untuk pergerakan di rahim. Proses beransur-ansur mengurangkan jumlah cecair amniotik bermula.. Dalam tubuh ibu masa depan mula menghasilkan oxytocin dalam bahagian-bahagian kecil, yang akan membantu dalam masa permulaan kontraksi buruh.

33-34 minggu lepas pemeriksaan pranatal terakhir. Bayi seminggu menambah 300 gram, dan ini merupakan peningkatan rekod untuk keseluruhan tempoh perkembangan intrauterin. Pada akhirnya bulan kelapan memulakan proses penuaan plasenta. Menjelang akhir bulan, bayi itu datang dengan berat purata 2.3-2.9 kilogram dengan ketinggian 47 sentimeter.

Pergerakan ibu masa depan semakin berkurangan, kecemasan dan ketidakstabilan emosi muncul. Rahim merangkumi diafragma, tulang rusuk boleh mula menyakiti. Badan menghasilkan relaxin, yang melembutkan tulang dan ligamen, yang menyebabkan sakit di pubis dan tulang ekor. Ramai yang mengadu insomnia.

Kesembilan

Seorang wanita dan anaknya memasuki peregangan rumah. Ini adalah bulan terakhir kehamilan dan trimester ketiga. Melahirkan boleh berlaku pada bila-bila masa. Bulan kesembilan dianggap dari 35.5 minggu untuk penghantaran.. Dari 37 minggu, melahirkan anak tidak lagi menjadi pramatang, dan bayi masih belum matang.

Menyediakan untuk melahirkan anak bukan sahaja wanita, tetapi juga remehnya. Beliau "melambangkan" kemampuan penyesuaian, kerana dia tidak lama lagi harus mengubah habitatnya secara radikal. Pada 35 minggu, prolaps perut biasanya berlaku pada primiparous, kemudian - pada mereka yang melahirkan semula. Bayi kini menduduki tempat di bahagian bawah rahim dan dengan kepalanya mereka memberi tekanan pada tekak dalaman leher rahim, sehingga membawa kematangan dan pembukaannya lebih dekat.

Tulang-tulang tulang bayi itu kuat dan tegas, satu-satunya pengecualian adalah tulang-tulang tengkorak, yang sepatutnya kekal mudah bergerak dan agak lembut untuk kanak-kanak itu untuk berjaya melalui saluran kelahiran. Secara aktif tumbuh rambut dan kuku bayi. Dari minggu ke 37, pancaindera diselaraskan, yang akan mula berfungsi sepenuhnya sebaik sahaja kelahiran anak itu. Pengeluaran surfaktan hampir selesai.

Kira-kira satu pertiga daripada semua kelahiran berlaku pada minggu ke-38, tetapi kebanyakan bayi dilahirkan pada minggu ke-39-40. Sekiranya ini tidak berlaku, maka dengan 40 minggu penuh bayi mula mengalami kekejangan di rahim, dia mula menghasilkan hormon stres adrenalin. Sehingga 42 minggu, kehamilan tidak dianggap ditangguhkan, ia berpanjangan.

Seorang wanita mendengar dengan penuh perhatian pada dirinya sendiri sepanjang bulan, memantau rembesan, sensasi, mencari pelopor mungkin tenaga kerja yang akan berlaku.

Rahim hampir tidak tumbuh - ia mencapai puncaknya pada 36 minggu. Lebih dekat dengan kelahiran mukosa kelahiran dengan kekotoran berdarah boleh muncul - ini adalah bagaimana plak mukus yang dipanggil keluar dari saluran serviks. Selepas kejadian ini, serta apabila kebocoran air, wanita tidak disyorkan untuk melakukan hubungan seks dan mandi sehingga jangkitan tidak menembusi rongga rahim.

Terdapat pelbagai kesakitan - sakit di bahagian belakang dan belakang, rasa sakit di pubis, tulang ekor. Mood, keadaan emosi berubah. Selalunya diperparah oleh cystitis dan buasir, serta urat varikos. Kolostrum muncul di semua wanita hamil, sejurus sebelum kelahiran, ia menjadi lebih ringan, lebih cair. Susu hanya muncul 2-3 hari selepas kelahiran.

Pada bulan ini, seorang wanita tidak disyorkan untuk makan sejumlah besar produk dengan kandungan kalsium, supaya tidak menyebabkan mineralisasi tulang janin yang berlebihan.

Juga kontraindikasi, seperti dalam bulan lain, alkohol, kopi, merokok. Rambut lebih baik untuk tidak pewarna, kerana plasenta telah menjadi lebih nipis, sumbernya habis.

Mengetahui ciri-ciri kehamilan sebulan akan membantu seorang wanita memahami dengan lebih baik apa yang sedang berlaku dan membina kehidupan seharian dengan cara yang sama baiknya dengan dia dan bayi.

Seterusnya, tonton video pendek - kehamilan: dari konsepsi hingga ke melahirkan anak.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan