2 minggu 4 minggu

3 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada embrio dan ibu hamil?

Kandungannya

Pada 3 minggu kehamilan, kebanyakan wanita masih tidak tahu tentang "posisi yang menarik" mereka. Nasib kanak-kanak juga diliputi dengan kerudung kerahsiaan. Sekiranya berlaku pembiakan, ia masih dapat dilihat sama ada implansama ada kehidupan baru dalam badan wanita akan terus berkembang. Apa yang berlaku kepada embrio dan ibu hamil pada masa ini, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Apakah istilah itu?

3 minggu kehamilan dalam pemahaman orang biasa dan pakar ginekologi adalah istilah yang berbeza. Doktor mengira tempoh membawa bayi dari hari pertama haid yang terakhir. Oleh itu, 3 minggu kehamilan hamil adalah 1 minggu selepas pembuahan atau minggu pertama selepas ovulasi. Bergantung pada masa permulaan ovulasi, peristiwa yang paling penting berlaku paling kerap pada minggu ketiga - konsep itu sendiri.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Dalam pemahaman orang ramai, minggu ketiga kehamilan adalah tiga minggu selepas konsepsi yang dimaksudkan, ini sudah menjadi tempoh penting di mana majoriti wanita mengetahui bahawa kehidupan baru sedang berkembang di dalamnya. 3 minggu pertama adalah sangat penting untuk embrio.

Jika kita bercakap tentang 3 minggu yang telah berlalu sejak waktu penundaan, maka ini sudah menjadi minggu ke-5 embrio kehamilan atau 7 obstetrik. Pada masa ini, tidak ada keraguan, ramai wanita hamil dalam tempoh ini datang ke klinik antenatal untuk mendapatkan akaun dispensari dan mula menguji.

Bercakap tentang minggu ketiga kehamilan, anda harus jelas menentukan apa yang kami maksudkan:

  • minggu ketiga dengan standard doktor;
  • minggu ketiga dianggarkan oleh seorang wanita yang kononnya atau mengetahui dengan betul hari pembuahan mungkin;
  • tiga minggu kelewatan.

Sejak titik terakhir, seperti yang kita ketahui, dikaitkan dengan tempoh kehamilan yang sama sekali berbeza, kita akan menerangkan secara terperinci mengenai minggu ke 3 dalam pemahaman ahli obstetrik dan pemahaman ibu masa depan.

Bagaimana embrio berkembang?

Apa yang berlaku kepada bayi dan ibu pada minggu kehamilan ini bergantung pada minggu apa yang dimaksudkan.

Obstetrikian

Sekiranya terdapat minggu obstetrik ketiga, maka wanita itu baru saja menetas, atau ia akan berlaku dari hari ke hari. Telur matang meninggalkan folikel, dan pada hari yang sama atau sehari kemudian, sementara ia mengekalkan keupayaan untuk menyuburkan, terdapat sel-sel sperma. Jika minggu obstetrik ketiga baru bermula, maka persenyawaan boleh berlaku atau telah berlaku. Jika minggu ketiga berakhir, maka kebarangkalian bahawa persenyawaan telah terjadi lebih tinggi.

Konsepsi berlaku di bahagian yang diperbesar daripada tiub fallopian, yang terletak paling dekat dengan ovari. Di sana bahawa ovum dibebaskan dari folikel menunggu pertemuan penting dengan sel reproduktif lelaki. Hanya sebilangan kecil spermatozoa yang mencapai bahagian tubuh wanita ini - kebanyakan mati dalam persekitaran asid vagina. Oleh itu, hanya yang paling kuat dan mudah alih yang boleh mencapai matlamat.

Kepala sperma mempunyai rongga yang dipenuhi dengan enzim. Mereka diperlukan untuk membubarkan shell dua telur padat dan menembusi dalam.Sel-sel lelakinya dibubarkan bersama, kerana kesan hanya satu sperma tidak akan mencukupi. Tetapi hanya satu masuk ke dalam - yang dapat mengatasi shell terlebih dahulu.

Ia jarang, tetapi juga mungkin bahawa dua atau lebih spermatozoa akan menembus telur. Dalam kes ini, embrio berkembang dengan gangguan kromosom kromosom kasar. Embrio sedemikian akan dihukum mati - sama ada dalam beberapa hari atau pada awal tempoh selepas implantasi. Dia tidak berdaya maju.

Secara keliru, ada yang percaya bahawa kembar identik dilahirkan dari dua sperma. Kembar muncul ketika dua telur disenyawakan atau zigot dipecah pada tahap menghancurkan ke dalam dua atau lebih bahagian.

Organisme multiselular secara beransur-ansur mula terbentuk dari telur. 1.5 hari pertama di dalam wanita tidak lagi sel telur, tetapi zigot adalah peringkat awal sel embrio embrio.

Dalam tiga hari akan datang minggu kehamilan ketiga kehamilan, proses mengejutkan berlaku dengan tubuh wanita - zigot mula pecah, blastomeres baru terbentuk. Pada masa yang sama, ia bergerak di sepanjang tiub lebih dekat ke rahim. Pergerakan ini memberikan kontraksi lapisan otot, yang tidak dapat dirasakan wanita dengan apa-apa cara, dan turun naik rambut kecil, tetapi sangat mudah alih di dalam tiub.

Pada hari kelima selepas persenyawaan, menjelang akhir minggu ketiga dalam istilah obstetrik, zigot menjadi blastocyst. Ini adalah bola yang terdiri daripada kira-kira 30 sel. Pada hari keenam dari blastocyst memasuki uterus, bahagiannya berterusan. Di bawah tindakan hormon progesteron, endometrium organ pembiakan wanita utama telah disediakan.

Pada minggu obstetrik berikutnya - keempat - implantasi blastokyst, yang diadakan di dinding uterus. Ini biasanya berlaku pada hari 7-8 selepas konsepsi. Tetapi implantasi mungkin lebih awal, dan kemudian ia akan menandakan berakhirnya minggu obstetrik ketiga.

Sekiranya ovulasi dengan kitaran 28 hari berlaku tepat pada masanya - pada hari ke-14, maka tepat pada 3 minggu obstetrik bayi melekat pada dinding rahim, di mana ia akan berkembang dalam tempoh sembilan bulan. Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, jika blastocyst tidak dapat diperbaiki dan badan ibu "menolak", maka selepas seminggu wanita itu memulakan tempoh yang dirancang.

Janin

Tiga minggu perkembangan embrio adalah minggu obstetrik kelima. Selepas penangguhan itu, ia mengambil masa hanya seminggu, dan ramai wanita, terutama mereka yang mempunyai kitaran yang tidak teratur, masih tidak tahu bahawa mereka akan menjadi ibu lagi, walaupun, kemungkinan besar, mereka sudah mempunyai pemikiran tentang kebarangkalian sedemikian.

Embrio berkembang dengan pesat. Minggu ini dia mempunyai sistem pernafasan, organ pencernaan, dan kencing. Mereka masih diletakkan di peringkat selular, tetapi proses ini berjalan dengan pantas.

Dalam saiz, embrio hampir tidak terkecuali saiz benih bijan. Panjangnya tidak lebih dari 4 mm, dan beratnya kira-kira 3 gram.

Minggu ini, bayi pertama mengisytiharkan haknya untuk merdeka dan dipisahkan dari struktur embrio yang lain, termasuk chorion, amnion dan kantung yolk. Minggu ini, bayi akhirnya "menentukan" dengan pengenalan seksual.

Jantina ditentukan dari masa pembiakan, tetapi hanya tiga minggu kemudian, sel-sel kuman utama mula membentuk: pada lelaki, jenis lelaki, dan pada perempuan, pada wanita. Ini prototaip oosit dan sperma masa depan menghasilkan kantung kuning telur.

Pada minggu kelima, pussy memperoleh akord, yang kemudian menjadi tulang belakang. Di kedua-dua belah pemotongan notochord bermula. Embrio itu sendiri kelihatan sangat pelik. Bahagian depannya akan menjadi kepala, dan bahagian belakang, lebih kurus - kaki. Dalam pada itu, ia kelihatan seperti koma. Tetapi di bahagian tengahnya otot jantung sedang aktif berkembang.

Mengenai pengimbas ultrasound resolusi yang baik, diagnostik yang berpengalaman akan dapat melihat denyutan kecil - ini adalah sejenis denyutan jantung, tanda tanpa syarat pertama kehidupan bayi.

Pembentukan sistem saraf bermula - pada masa ini, tiub saraf ditutup. Bahawa dia kemudian menjadi saraf tunjang. Pertumbuhan simetri dibentuk sepanjang tabung saraf - maka ini akan menjadi otot-otot belakang.

Apa perasaan ibu?

Perasaan seorang wanita juga bergantung pada jenis istilah yang tersirat ketika mereka bercakap tentang minggu ketiga.

Obstetrikian

Tiada apa-apa daripada biasa pada masa ini berlaku kepada seorang wanita. Sesetengah orang mendakwa bahawa mereka dapat merasakan ovulasi - disebabkan oleh penarikan cahaya pendek atau kesakitan cahaya dari kanan atau kiri - bergantung kepada sisi mana rehat folikel.

Peruntukan selama tempoh ovulasi dan beberapa hari sebelum menjadi lendir, mukosa, jumlah total mereka meningkat, wanita merasa kelembaban meningkat di perineum. Pada masa yang sama, alam semula jadi telah memberikan peningkatan libido - selera seksual mula meningkat.

Perasaan merasakan adalah mustahil secara fizikal. Walau apa pun, pendapat ini sebulat suara dicapai oleh pakar perubatan dan saintis. Tetapi sesetengah wanita mendakwa bahawa pada tahap bawah sedar, cukup mendalam, mereka memahami hanya beberapa jam selepas hubungan seks yang sesuatu yang penting telah berlaku.

Kesejahteraan wanita tidak berubah pada hari-hari pertama selepas pembuahan, manakala zigot dan kemudian blastocyst bergerak ke dalam rongga rahim. Gejala luar biasa yang pertama (tetapi tidak semestinya) hanya muncul pada masa implantasi, yang berlaku pada akhir 3 minggu atau pada 4 minggu.

Seorang wanita mungkin mengalami sensasi menarik kecil di perut bawah, kadang-kadang ada pendarahan implan yang dipanggil - pada lapisan atau seluar dalam sehari seorang wanita mungkin melihat sedikit darah, melepaskan dichorus. Sesetengah orang menganggap ini sebagai tempoh permulaan awal.

Pendarahan implan adalah bersifat satu kali, pada keesokan harinya wanita tidak mempunyai sebarang pelepasan yang tidak normal. Bukan semua orang dan tidak selalunya implantasi dijalankan dengan cara ini, dalam kebanyakan kes tiada apa yang berlaku pada tahap fizikal, dan wanita itu masih dalam kegelapan.

Perubahan fizikal pada tubuh ibu masa depan bermula dari masa implantasi, apabila tahap hCG mula meningkat - hormon yang dihasilkan oleh kulit kerang.

Di bawah tindakan hCG dan progesteron, yang juga mengambil bahagian dalam memastikan kehidupan yang kecil dan masih sangat rapuh di dalam wanita, suhu badan boleh naik sedikit pada waktu malam (sehingga 37.0 darjah atau sedikit lebih tinggi), simptom ringan indisposition, menggigil boleh berlaku. Pada waktu pagi, tanda-tanda ini, sebagai peraturan, hilang tanpa jejak. Seorang wanita boleh memutuskan bahawa dia mempunyai sejuk.

Progesterone, antara lain, menindas imuniti ibu, supaya tidak "menangani" dengan embrio sebagai penceroboh asing, benar-benar boleh menjadi "penyebab" permulaan penyakit. Imuniti lemah, dan dengan itu menjadi lebih mudah bagi seorang wanita untuk jatuh sakit. Tetapi penyakit sebenar dalam tempoh ini tidak begitu kerap. Dalam kebanyakan kes, apa yang diambil untuk kerengsaan adalah tindak balas badan wanita kepada serangan hormon dalam.

Sesetengah wanita mencatatkan bahawa pada minggu obstetrik ketiga, payudara mereka menelan, kelenjar susu meningkat sedikit. Walau bagaimanapun, fenomena ini adalah pelik kepada fasa kedua, iaitu "tidak hamil" biasa kitaran haid. Jika konsep tidak berlaku atau blastocyst gagal menyatukan, maka bulanan akan datang tepat pada waktunya atau sedikit terlambat.

Seorang wanita beberapa hari sebelum mereka mendapati bahawa dadanya telah berhenti mencederakan. Latar belakang hormon akan berubah, progesteron tidak lagi akan dihasilkan dalam jumlah besar, dan ini akan segera menjejaskan kesejahteraan umum dan sensasi dalam kelenjar susu.

Janin

Pada minggu ketiga perkembangan embrio, sensasi adalah semata-mata individu. Sesetengah meletup dan merasa hebat, sementara yang lain telah mula semua "pesona" toksikosis awal. Suasana seorang wanita berubah, walaupun dia belum pasti fakta tentang kehamilan. Wanita menjadi lebih sentimental, sensitif, mendalam. Suasana boleh berubah pada siang hari beberapa kali tanpa sebab yang jelas. Ini adalah bagaimana progesteron, dihasilkan dalam kuantiti yang banyak, menunjukkan dirinya.

Tugas utamanya adalah untuk membekalkan embrio dengan perkembangan normal, dan suhu tubuh yang tinggi, keinginan yang sangat kuat untuk makan hampir selalu, perubahan persepsi bau dan rasa adalah kesan sampingan penyesuaian hormon utama dalam tubuh wanita, yang dipicu oleh progesteron.

Pada minggu kebarangkalian kelima (ketiga embrionik), wanita berasa berasa mengantuk dan menjadi letih dengan cepat, ini juga disebabkan oleh proses yang intensif yang berlaku di dalam badan - mereka memerlukan sejumlah besar tenaga.

Kelenjar mamma diperbesar. Dada tumbuh kira-kira saiz disebabkan oleh percambahan tisu kelenjar di bawah pengaruh hormon seks wanita. Jadi payudara bersiap untuk memberi makan bayi. Ramai ibu di masa depan mengadu rasa sakit, rasa kenyang di dada, kesemutan dan gatal-gatal di kawasan puting susu.

Mual, muntah-muntah dan najis yang longgar mungkin muncul tepat pada masa ini, mereka bercakap mengenai permulaan toksikosis. Dia tidak "mula" sama sekali. Mungkin ada pelepasan coklat, daub. Walau bagaimanapun, kadang-kadang dengan kuat menarik bahagian belakang yang lebih rendah.

Tanda-tanda seperti ini tidak baik, lebih kerap mereka bukti ancaman penghentian kehamilan - wanita memerlukan konsultasi perubatan mandatori. Kemungkinan ubat-ubatan moden memungkinkan untuk menjimatkan kehamilan dalam kebanyakan kes.

Selepas IVF, minggu embrio ketiga adalah biasa jika terdapat satu janin di rahim. Sekiranya terdapat dua atau tiga bayi, maka sensasi wanita dapat lebih jelas.

Bagaimana untuk mendiagnosis kehamilan?

Ini adalah soalan utama yang berkaitan selama 3 minggu kedua-duanya dalam pemahaman perubatannya dan perkembangan bayi. Kami akan cuba menjawabnya.

Obstetrikian

Ketahui sama ada konsepsi berlaku pada 3 minggu oleh standard obstetrik, adalah mustahil. Doktor yang tidak berpengalaman, atau ujian yang paling sensitif di dunia, atau ujian darah, dan ultrasound tidak akan dapat memperlihatkan proses yang tersembunyi dengan selamat daripada matanya - misteri kelahiran seseorang yang baru. Walaupun seorang wanita menjalani persenyawaan in vitro, maka pada hari-hari pertama selepas itu, tiada satu pun kaedah diagnostik yang ada dalam bidang perubatan boleh menjawab soalan utama - sama ada embrio telah diambil akar.

Anda perlu bersabar dan tunggu seminggu lagi. Pada akhir minggu obstetrik ke-4, anda boleh mengambil ujian darah untuk hCG. Dalam wanita yang tidak hamil, tahap hormon gonadotropik ini adalah dari 0 hingga 5 unit. Selepas implantasi blastocyst, hormon itu mula merembes dan meningkat kira-kira dua kali setiap dua hari. Pengiraan mudah menunjukkan bahawa ia dapat mengatasi tahap 5 unit pada tahap kehamilan 2-4 hari selepas implantasi.

Oleh itu, ujian darah boleh secara teorinya menunjukkan kehamilan hanya pada 9-10 hari selepas pembuahan, pada 4 minggu obstetrik.

Walau bagaimanapun, semasa ovulasi lewat dan pada masa ini, juruteknik makmal tidak akan dapat membuktikan fakta konsep yang diadakan. Kita perlu menunggu sehingga 12-14 hari selepas tarikh ovulasi dijangka (di tengah kitaran).

Ujian ekspres dari farmasi, bahkan yang paling sensitif dan moden, misalnya, elektronik, kurang bermaklumat daripada ujian darah dari vena pada hCG. Ini kerana hormon memasuki air kencing dari darah, masing-masing, jumlahnya dalam darah selalu lebih tinggi dari pada cairan yang dikeluarkan oleh buah pinggang.

Dalam minggu ke-3 kalkulus obstetrik, sudah pasti awal untuk melakukan ujian.Hasil yang boleh dipercayai hanya dapat diperoleh pada hari pertama penundaan dan kemudiannya, iaitu pada 4-5 minggu obstetrik.

Ramai wanita mula "merendam" jalur ujian hampir 3-4 hari selepas pembuahan. Ia tidak masuk akal. Kepekatan hormon dalam air kencing, yang diperlukan untuk band kedua dalam zon ujian untuk noda, mesti sekurang-kurangnya 20-25 IU / ml.

Ujian dengan sensitiviti tinggi mungkin menunjukkan jalur kedua yang lemah sebelum penangguhan, yang akan menjadi lebih cerah apabila tahap hCG meningkat (kira-kira setiap dua hari).

Janin

Terdapat minggu obstetrik kelima, yang bermaksud bahawa tempoh bulanan telah ditangguhkan selama seminggu. Biasanya wanita sudah sedar tentang keadaan mereka, kerana ujian telah menunjukkan jalur kedua, ujian darah mengesahkan bahawa terdapat kehamilan dan sedang berkembang. Sekiranya seorang wanita masih menunggu permulaan haid, tetapi mereka tidak berada di sana, sudah tiba masanya untuk memilih satu daripada kaedah diagnosis, diperiksa dan mengetahui kebenarannya.

Ada pada masa ini memohon klinik antenatal untuk mendaftar. Dan sesetengah, terutama penasaran, berlari ke rekod untuk ultrasound, untuk menghilangkan semua keraguan. Pada 3 minggu embrionik, fakta kehamilan boleh disahkan oleh ultrabunyi, jika sudah tentu, diagnosis tidak dilakukan pada alat lama, resolusi yang tidak tinggi.

Doktor akan menunjukkan ibu masa depan pada monitor titik hitam - telur janin dan mengukur diameternya. Walaupun ini adalah satu-satunya saiz yang membolehkan anda menilai pematuhan usia kehamilan dengan norma-norma, pastikan bayi itu bertambah.

Analisis dan kaji selidik

Pada minggu obstetrik ketiga, tiada analisis diperlukan untuk wanita purata. Pengecualian adalah pasangan yang cuba hamil melalui teknik reproduktif dibantu moden, seperti IVF. Jadi wanita minggu ini akan menjadi sampel sampingan. Ia akan disenyawakan di luar tubuh ibu dan kemudian dipindahkan ke rahim pada hari ketiga atau kelima.

Pada minggu ketiga embrio, pemeriksaan khas juga tidak diperlukan jika wanita tidak tergesa-gesa mendaftar. Sekiranya dia melakukannya, dia akan diberi senarai ujian yang agak besar untuk dilakukan. Ini termasuk ujian darah umum, ujian air kencing, ujian darah biokimia yang canggih, ujian untuk semua penyakit berjangkit, HIV dan sifilis.

Seorang wanita akan diambil pada rahim vagina untuk analisis untuk menubuhkan komposisi dan keseimbangan mikroflora. Pemeriksaan ultrabunyi (ultrasound) akan dilakukan mengikut tanda-tanda - selepas IVF, selepas inseminasi intrauterin, jika ada tanda-tanda ancaman keguguran.

Masalah yang mungkin berlaku

Masalah dan pelbagai komplikasi boleh mengiringi minggu ketiga kehamilan, dengan cara apa pun ia boleh dikira.

Obstetrikian

Masalah utama pada konsep adalah ketiadaan konsepsi itu sendiri. Ovum mungkin tidak keluar dari folikel, ovulasi mungkin tidak berlaku. Sel-sel sperma boleh menjadi lemah, diubah secara morfologi, dan kemudian mereka tidak dapat mencapai sel wanita, dan jika mereka sampai di sana, risiko kehamilan genetik yang tidak sihat meningkat. Untuk semuanya menjadi normal, anda perlu kebetulan serentak banyak faktor yang menguntungkan.

Walaupun berlaku pembiakan, terdapat risiko yang sangat nyata terhadap embrio yang berhenti dalam pembangunan. Atas alasan yang tidak dapat dijelaskan dan tidak dapat difahami, zigot berhenti dalam pemecahan, dan blastokis ditolak oleh imuniti ibu. Implantasi mungkin tidak berlaku disebabkan oleh penyakit endometrium wanita dan penyakit radang dan infeksi lain dalam sistem pembiakannya, dan juga sebab-sebab yang masih menjadi misteri besar kepada sains.

Kadang-kadang terdapat fakta seperti kehamilan biokimia, di mana implantasi berlaku, tetapi perkembangan bayi berhenti selepas itu secepat mungkin. Dalam kes ini, ujian hCG atau ujian darah mungkin menunjukkan kehamilan, tetapi haid masih berlaku dengan sedikit kelewatan. Ramai wanita tidak sedar bahawa mereka mengandung.

Janin

Patologi kehamilan pada masa ini boleh berlaku agak banyak. Selalunya ia adalah tanda-tanda ancaman awal keguguran, kejadian hematoma retrochorial. Seorang wanita perlu dimaklumkan dan dipaksa untuk beralih kepada doktor untuk gejala-gejala seperti melihat kehijauan, coklat, merah jambu atau oren, menarik, seperti semasa haid, kesakitan.

Terlalu banyak, dengan rawatan perubatan tepat pada masanya, kehamilan dapat dikekalkan.

Implantasi sebelum ini tidak dapat berlaku di rahim, dan tiub atau serviks. Dalam kes ini, bercakap mengenai kehamilan ektopik. Pada masa ini, ia dapat menunjukkan tahap hCG, yang akan jauh di bawah norma untuk minggu kebidanan kelima. Dalam rongga rahim, mesin ultrabunyi kelas pakar tidak dapat mengesan telur yang disenyawakan.

Kehamilan adalah kehamilan yang telah berhenti berkembang, tetapi keguguran tidak berlaku. Dalam kes ini, telur yang disenyawakan hanya berhenti berkembang, dan tahap hormon HCG secara beransur-ansur berkurangan. Kedua-dua masalah ini dan kehamilan ektopik adalah sebab untuk rawatan segera dan pembedahan kecemasan untuk pengekstrakan embrio.

Jarang komplikasi lain dalam tempoh ini patologi seperti anembryony berlaku. Ini adalah ketiadaan lengkap embrio dalam telur janin. Anda boleh memasangnya pada ultrasound, tindakan seterusnya doktor tidak mempunyai kebolehubahan - hanya penyingkiran ovum oleh kaedah pembedahan, curettage dari rahim, ditunjukkan.

Cadangan

Wanita yang berada di minggu obstetrik ketiga boleh dinasihatkan untuk bersabar dan tidak tergesa-gesa untuk apa-apa kos untuk mengetahui sama ada kehamilan telah berlaku. Ini hanya akan membawa kepada tekanan dan kebimbangan yang tidak perlu, iaitu, mereka adalah salah satu penyebab keguguran yang paling biasa pada peringkat awal.

Wanita pada minggu ketiga konsep harus memperhatikan kesihatan mereka, untuk mencegah jangkitan, jangkitan dengan penyakit bermusim - influenza, ARVI. Sekarang pembentukan organ dan sistem bayi. Apa-apa kesan negatif virus dan bakteria boleh mengakibatkan kegagalan yang tidak dapat dipulihkan dalam proses kompleks dan penting ini, yang boleh menyebabkan kematian bayi, kecacatan kongenital, patologi organ dalaman.

Sekiranya permulaan kehamilan jatuh pada masa yang tidak menguntungkan dari sudut pandang epidemiologi tahun ini, anda harus mengelak dari mengunjungi kedai-kedai besar, tempat-tempat yang sesak. Doktor akan dapat mencadangkan vitamin mana untuk wanita hamil boleh diambil pada masa ini untuk menguatkan imuniti dan memberi kanak-kanak segala yang diperlukan untuk pembangunan yang sesuai dan harmoni pada tahap ini.

Seks tidak dilarang jika tidak ada ancaman gangguan. Sekiranya berlaku rembesan yang tidak normal, keseronokan intim harus ditangguhkan sehingga masa yang lebih baik.

Ramai wanita berminat sama ada ia mungkin terbang lebih awal di atas kapal terbang. Kontraindikasi perubatan tidak jelas tidak wujud. Walau bagaimanapun, lebih baik untuk menahan diri dari perjalanan udara selama sekurang-kurangnya 12 minggu kehamilan untuk wanita yang mempunyai riwayat keguguran awal lebih awal, dan kehamilan ini sekali lagi bermula dengan diagnosis "keguguran terancam".

Penerbangan tidak sesuai untuk ibu-ibu di masa depan dengan toksikosis teruk, kecenderungan menurunkan tekanan darah. Selebihnya anda boleh terbang, jika anda merasa sihat.

Alkohol dan nikotin juga boleh menyebabkan keguguran, serta kecacatan bayi. Sekarang, pada bulan pertama, sementara organ-organ sedang dibuang secara aktif, ada faktor negatif yang boleh mengakibatkan akibat tidak dapat dipulihkan untuk kanak-kanak. Oleh itu, wain dan rokok mesti ditinggalkan sepenuhnya.

Jangan mengambil apa-apa ubat tanpa izin pakar obstetrik-pakar sakit puan. Jika seorang wanita mempunyai keperluan yang berterusan untuk beberapa ubat, kemungkinan pengambilan lebih lanjut harus dibincangkan dengan doktor.

Dalam istilah yang paling awal adalah berhati-hati menjaga diet anda. Tidak perlu makan terlalu banyak atau kurang sihat.Lebih baik lagi, dari minggu ini, untuk memperkenalkan 5-6 hidangan sehari dalam porsi kecil, membuang mayonis, sosej dan sosej, coklat dan pastri yang dibakar, menggantikannya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, daging tanpa lemak, ikan dan susu yang baik. Memandangkan cuti bersalin masih jauh, ia patut membeli beberapa bekas makanan untuk membawa makanan untuk setiap hidangan dengan anda secara langsung untuk bekerja atau belajar.

Dalam minggu ketiga embrio, adalah penting bagi seorang wanita untuk tidak bersentuhan dengan toksin, sumber radiasi radioaktif, varnis, cat dan bahan kimia toksik. Oleh itu, jika kerja ibu masa depan dikaitkan dengan keadaan kerja yang berbahaya, anda harus memaklumkan kepada majikan mengenai kehamilan dengan membentangkannya sijil dari klinik antenatal. Keadaan kerja semasa mengandung harus diubah tanpa kehilangan pembayaran.

Untuk maklumat lanjut mengenai apa yang berlaku kepada embrio dan ibu mengandung pada minggu ketiga kehamilan, lihat video berikut.

2 minggu 4 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan