12 minggu 14 minggu

13 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu mengandung?

Kandungannya

13 minggu kehamilan selesai trimester pertama dan membuka yang kedua. Ini adalah masa perubahan besar dalam perasaan ibu masa depan dan tahap baru dalam perkembangan bayi. Minggu ini dianggap paling bermaklumat untuk kajian pranatal yang pertama, yang dipanggil "pemeriksaan".

Berapa bulan?

Menjelang minggu kehamilan ke-13, wanita sudah mengetahui dengan baik bagaimana masa mengandung dikira. Doktor selalu meletakkan tempoh lebih lama daripada kira-kira dua minggu yang sebenar. Ini adalah tempoh obstetrik, dan perbezaan dalam 14 hari adalah masa berlalu dari hari pertama tempoh haid terakhir sebelum mengandung ke ovulasi yang dijangkakan.

Sekiranya minggu kehamilan ke-13 telah bermula, ini bermakna Sekarang betul-betul 12 minggu mengikut piawaian perubatan untuk menghitung tempoh kehamilan, iaitu, 12-13 minggu akan berlaku, dan dari konsepsi diluluskan 10-11 minggu. 11 minggu embrio bersesuaian dengan obstetrik 13. Bulan lunar keempat bermula (dalam setiap mereka tepat 4 minggu). Dalam istilah kalendar, ia mengambil masa hampir tiga bulan.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Perkembangan bayi

Tempoh janin perkembangan bayi dalam ayunan penuh. 3 minggu telah berlalu sejak dia berhenti menjadi embrio dan menjadi janin. Dengan permulaan tempoh ini, bayi setiap hari menjadi lebih dan lebih seperti seorang lelaki kecil. Dia tidak lagi mempunyai ekor - dia menjadi tulang belakang. Pembentukan organ dalaman selesai - kini mereka hanya akan berkembang.

Sekarang kanak-kanak itu menyerupai bawang yang baik. Ketinggiannya adalah dalam lingkungan 7-10 cm. Bayi itu beratnya lebih dari 20 gram sekarang.

Rupa

Bayi kelihatan sangat kurus dan berkedut. Ini disebabkan oleh fakta bahawa walaupun dia tidak mempunyai tisu lemak subkutan. Kulit sangat nipis, lihat melalui mereka kapilari dan saluran darah yang lebih besar. Rambut pucuk tumbuh di kepala bayi, mereka masih berwarna terang untuk semua kanak-kanak, kerana pigmen yang pewarna rambut dalam satu atau lain warna belum dikembangkan.

Kepala bayi masih cukup besar dalam hubungannya dengan tubuh. Ia purata separuh daripada jumlah kawasan buah. Kesan tidak seimbang ini akan hilang dengan masa, dan pada masa lahir badan bayi akan menjadi lima kali lebih besar daripada kepala.

Mulailah menilai perkadaran lengan dan kaki. Terdahulu, pegangannya pendek, tetapi kini minggu ini mereka semakin meningkat panjang, dan kaki mula berkembang. Baki bawah masih jauh lebih pendek daripada yang lebih tinggi.

Jari dan jari kaki dibentuk sepenuhnya, masing-masing dimahkotai dengan kuku kecil. Kanak-kanak telah menyelesaikan pembentukan telinga, dan dari minggu ini dia mula mendengar, tetapi setakat ini telinga adalah lebih bersifat getaran, kerana pembentukan telinga dalam masih berterusan.Pada kira-kira 20 minggu kehamilan, proses ini akan selesai, dan gelombang bunyi akan mula berubah menjadi bunyi biasa bagi setiap kita.

Mata, yang sebelumnya terletak di sisi kepala, telah berpindah ke tempat yang sepatutnya. Kelopak mata telah terbentuk - sekarang mereka rapat menutup organ penglihatan. Terdapat hidung di muka, dan beberapa kanak-kanak yang, oleh prasyarat kaum atau genetik, adalah pemilik hidung yang luar biasa, tulang ini sudah begitu besar sehingga profil dengan struktur yang jelas dan jelas dapat dilihat dengan mudah.

Leher sudah terbentuk - bayi boleh menghidupkan kepala. Semua organ dalaman terletak di tempat mereka, tiada apa yang kelihatan dari rongga perut. Rumpai muncul rupa untuk memperoleh ciri-ciri individu.

Organ dalaman

Oleh kerana semua mayat sudah terbentuk, sekarang proses pertumbuhan mereka sedang berjalan, dan juga mereka "belajar" untuk bekerja dengan betul, menjadi lebih kompleks, berkembang. Pundi hempedu menghasilkan hempedu pada minggu ke-13, dan pankreas mula menghasilkan insulin dua minggu lebih awal. Usus secara rhythmically dikurangkan, dan ini adalah hampir motil yang sebenar, walaupun pada hakikatnya bayi dalam keadaan biasa belum makan.

Dalam strukturnya, hati yang kecil sekali mengulangi jantung orang dewasa: ia mempunyai empat kamera, tetapi ia mengetuk lebih cepat. Kadar jantung (HR) minggu ini adalah 140 hingga 170 denyutan seminit. Pada siang hari, jantung janin memancarkan kira-kira 23 liter darah. Ginjal bekerja dengan kapasiti penuh: mereka menghasilkan air kencing, mengumpulnya, dan sistem kencing membawa mereka ke luar ke cairan amniotik. Kanak-kanak sering menulis: hampir satu jam.

Sistem saraf

Sistem saraf terus bertambah baik. Di peringkat fisiologi, ia diletakkan sepenuhnya, terdapat otak dan saraf tunjang, tetapi di sini proses fungsional masih di peringkat awal. Impuls dari ujung saraf mengambil saraf tunjang untuk masa sekarang, tetapi tidak lama lagi otak akan mula melakukannya. Sementara itu, ia adalah pembentukan tisu otak, dan proses ini sangat cepat: 250 ribu sel baru terbentuk di otak janin pada minggu ke-13 setiap hari.

Saluran khas komunikasi antara otot dan sistem saraf terus terbentuk. Bayi itu sudah mempunyai beberapa kemahiran refleks dalam senjata: dia menggerutu, refleks menghisap dan menelan sudah dipelajari, tangannya dipenuhi dengan penumbuk, dia mempunyai refleks menggenggam. Rasa tunas sudah "mengambil" rasa: Jika seorang ibu makan manis, anak itu pasti akan melihat perubahan dalam rasa air - dia akan menelan cairan amniotik ini lebih mudah.

Jika airnya pahit, kerana ibu makan bawang dan bawang putih, maka rasa tidak akan sangat menyenangkan bagi bayi - dia tidak akan menelan mereka.

Pergerakan bayi semakin aktif. Kebanyakan masa dia berada dalam keadaan tidak aktif, yang menyerupai mimpi. Dalam tempoh terjaga, bayi "bersenang-senang": ia merangkul dirinya, bermain dengan tali pusat, mengkaji wajahnya dengan sentuhan dan terapung. Moms tidak merasakan apa-apa pergerakan lagi - terdapat ruang yang cukup dalam rahim.

Jantina

Membentuk alat kelamin luar bayi. Kelenjar kemaluan kanak-kanak lelaki telah diperpanjang, kini zakar kecil. Dan perempuan pada minggu ini, tubercles genital mula membengkok dan mengecut, beralih ke labia.

Tetapi masih agak sukar untuk mengetahui jenis kelamin - perbezaan saiz dalam saiz kecil. Seorang doktor yang berpengalaman, tentu saja, akan dapat melihat perbezaan jika imbasan ultrasound dilakukan pada peranti dengan resolusi yang baik, dan bayi itu terletak dengan mudah untuk diperiksa. Tetapi doktor belum lagi dapat memanggil jantina anak sebagai jaminan - kebarangkalian kesilapan pada masa ini cukup besar.

Pada minggu kehamilan ke-13, perubahan yang paling global berlaku dalam sistem kemaluan wanita. Ovari mereka turun ke pinggul, mereka sudah mempunyai kira-kira 2 juta telur. Pada lelaki, pembentukan kelenjar prostat berterusan.

Sistem tulang

Oleh kerana kelenjar tiroid telah dikembangkan dengan sungguh-sungguh selama beberapa minggu yang lalu dan telah mula berfungsi, deposit kalsium telah bermula di tulang-tulang bayi, dan mereka menjadi lebih kuat. Yang pertama mula menguatkan tulang tengkorak dan tulang belakang, diikuti oleh tulang anggota badan. Minggu ini, bayi itu muncul rusuk.

Sekarang, keperluan untuk kalsium untuk ibu dan janin sangat baik. Jika bayi merindukannya, dia akan mula mengambil kalsium dari tulang ibu. Akibatnya, wanita akan merosot kualiti dan jenis kuku, rambut, gigi. By the way, permulaan susu susu bayi sudah terbentuk sepenuhnya, dan kini mereka akan menunggu di sayap.

Sistem pernafasan

Sistem pernafasan dalam kanak-kanak sudah dikembangkan. Minggu ini, dia mula cuba bernafas. Sangkar tulang rusuk mengembang sehingga tidak teratur, tetapi dengan setiap hari berlalu, kontraksi pernafasan akan menjadi lebih teratur. Selepas kelahiran bayi pada tahap intuitif akan tahu bagaimana untuk bernafas.

Glottis masih ditutup. Pita vokal pada minggu ke-13 secara aktif terbentuk supaya selepas lahir bayi mengumumkan kelahiran suara yang kuat. Dalam paru-paru, surfaktan, bahan penting untuk pernafasan, belum dihasilkan dan tidak terkumpul. Bayi akan mula bersiap untuk pernafasan bebas di tengah trimester ketiga.

Apa yang boleh dilakukan bayi. Walaupun buahnya masih sangat kecil, ia secara aktif mengembangkan kemahirannya. Sekarang serbuk bertindak balas terhadap rangsangan luar. Jika ibu mula batuk atau bercakap dengan seseorang pada nada tinggi, maka bayi akan mendapat getaran khas, dan dia akan merasakan perubahan dalam mood ibunya.

Ia masih tidak diketahui bagaimana anak-anak pada masa itu berjaya merasai ketakutan, kesakitan dan kegembiraan. Tetapi banyak kajian yang membabitkan kategori wanita hamil yang akan melakukan pengguguran pada tempoh ini menunjukkan bahawa kanak-kanak itu sangat merasakan semua emosi ibu, merasakan kesakitan. Jika dia cedera, dia membuka mulutnya dengan senyap diam, dan jika ia menakutkan, dia cuba "menyembunyikan", mengecut.

Para saintis percaya bahawa Hubungan antara ibu dan bayi kini didasarkan pada perubahan dalam komposisi darah ibu. Apabila emosi berubah, latar belakang hormonnya berubah secara halus, itulah yang dirasakan oleh kanak-kanak.

Pada minggu ke-13, kanak-kanak itu membuat sedikit kegilaan - otot wajahnya sudah cukup dibangunkan untuk ini. Dia belajar meletakkan kepalanya ke mulutnya dan cuba menghisapnya, dia pandai menguap, menyekap, dan mengalami kesulitan selepas tidur. Ia adalah keseronokan istimewa baginya bermain dengan tali pusatnya sendiri: dia merebutnya dan merasakannya.

Bayi pada ultrasound. Satu imbasan ultrasound minggu ini dilakukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan pranatal, jika ia belum dilakukan sebelum ini. Tarikh tutup yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan untuk acara diagnostik ini membolehkan pemeriksaan minggu ini. Ultrasound ini boleh menjadi "pertemuan" pertama ibu dan bayi masa depannya. Sekarang pada pemantauan pengimbas ultrasound, sudah mungkin untuk memeriksa secara terperinci profil serbuk, muncung, kening, tangan kecil, kaki, untuk mendengar denyutan jantung. Semua ini menjadikan wanita merasa gembira.

Doktor semasa kajian menilai daya maju bayi, saiznya dan mengaitkannya dengan jadual khas, mengikut mana yang mungkin untuk menilai tempoh kehamilan yang tepat dan ciri-ciri perkembangan janin.

Masih bermaklumat tetap KTR (ukuran coccyx parietal), pada dasarnya, mewakili segmen antara tulang dan kelabu. Sesetengah doktor tidak mengukur CTD minggu ini, kerana ia menjadi lebih bermaklumat dari sudut pandang menentukan tempoh BPD - bipariented (saiz transversal kepala bayi) yang diukur antara tulang temporal.

Minggu ini sudah mungkin untuk mengukur panjang tulang paha, tetapi tulang kaki dan bahu masih kecil sehingga tidak praktikal untuk mengukurnya. Tidak diukur dan SVD - diameter ovum, kerana dua minggu lalu ia melebihi 50 mm dan menjadi terlalu besar untuk diukur.

Untuk 12 minggu penuh dan enam hari berikutnya, norma berikut adalah ciri:

Jadual nilai purata fetometri pada minggu ke-13 (12-13 minggu)

BPR, mm

LZR, mm

Panjang paha, mm

Panjang Shin, mm

Panjang bahu, mm

Panjang lengan, mm

21-24

Tidak ditentukan

7,3-9,4

Tidak ditentukan

Tidak ditentukan

Tidak ditentukan

Mereka yang telah diukur dengan KTR akan berminat untuk mengetahui sama ada bayi mereka memenuhi standard purata. Nilai-nilai ini untuk minggu 13 adalah:

KTR pada minggu ke-13 kehamilan

Nilai KTR, mm

Apa sepadan dengan

52-54

12 minggu betul-betul

53-55

12 minggu dan 1 hari

52-57

12 minggu dan 2 hari

58-59

12 minggu dan 3 hari

60-61

12 minggu dan 4 hari

62-63

12 minggu dan 5 hari

64-65

12 minggu dan 6 hari

66-67

13 minggu betul-betul

Lingkaran abdomen pada bayi pada tempoh ini rata-rata dari 61 hingga 69 mm.

Plasenta telah pun memikul tanggungjawab sepenuhnya untuk pemakanan dan perlindungan kanak-kanak itu, dan sekarang, jika keperluan itu timbul, wanita boleh mengambil ubat-ubatan yang tidak disyorkan sebelumnya, kerana organ-organ dalaman embrio sedang dibuang dan penghalang pelindung tidak hadir. Ketebalan plasenta pada tempoh ini adalah dari 15 hingga 18 mm, tetapi belum diukur oleh ultrasound, kerana ketebalannya akan mempunyai nilai diagnostik yang tidak lebih awal daripada pada minggu ke-20 dan kemudian

Rasa ibu masa depan

Sensasi seorang wanita minggu ini samar-samar - di satu pihak, dia gembira dan berbangga dengan perut yang semakin meningkat, dan pada yang lain dia datang pemahaman bahawa kanak-kanak itu serius, dan, dengan itu, semua kebimbangan yang berkaitan muncul: ada kekuatan, pengalaman, wang yang cukup untuk untuk mengembangkannya. Terutama dengan kuat tentang ini biasanya membimbangkan wanita yang hamil dengan anak sulung mereka.

Sejak trimester pertama boleh dianggap lengkap, hormon-hormon ini agak "menenangkan". Progesteron dan estrogen telah terkumpul di dalam badan wanita dalam kuantiti yang mencukupi, kini pengeluaran mereka tidak terlalu mengandung. Oleh itu, ibu masa depan mula meninggalkan tanda-tanda toksemia, selera makannya bertambah baik, tidur malamnya menjadi lebih sengit, dan dia mempunyai sedikit tidur mengantuk. Secara umum, keadaan kesihatannya bertambah baik, tanda-tanda indisposition menyebabkan dia berasa kurang dan kurang.

Sekiranya pada trimester pertama, wanita mengalami peningkatan air liur, kini air liur mula menghasilkan kurang sedikit. Pening dan loya secara beransur-ansur hilang.

Perut berkembang dengan ketara. Tumis dan pinggul sudah kelihatan bulat, dan ramai wanita tidak lagi boleh menyembunyikan kedudukan mereka. Pada masa ini, walaupun wanita takhayul, yang takut melaporkan keadaan mereka lebih awal, tidak lagi takut untuk mendedahkan maklumat penting ini dan membawa fakta kehamilan mereka kepada rakan-rakan, rakan sekerja dan saudara-mara. Memahami hakikat bahawa ancaman keguguran dan tempoh kritikal berakhir menjadikan wanita lebih yakin dan tenang.

Perut yang semakin meningkat mula menuntut perubahan dalam tabiat seorang wanita. Tidur di perut kini tidak selesa, dan untuk hubungan seks seseorang terpaksa memilih jawatan baru. Banyak wanita menyatakan bahawa mereka telah menjadi tidak selesa untuk masa yang lama untuk berbaring di belakang mereka - rahim yang semakin meningkat mula memerah vena cava inferior. Minggu ini, wanita itu sudah memahami bahawa perkara-perkara yang dia pakai sebelum kehamilan tidak lagi berkumpul di pinggang, ketat di pinggul dan payudara.

Sudah tiba masanya untuk menukar almari pakaian anda ke yang lebih luas, dan coli biasa harus ditukar kepada kancing yang lebih luas dengan tali bahu lebar yang akan memegang dada yang semakin meningkat.

Suasana yang sebelum ini dicirikan oleh ketidakstabilan, kini mula "bertolak", seorang wanita menjadi lebih seimbang dan tenang, tetapi dia boleh melupakan dan bertaburan. Semua metamorfosis ini disebabkan oleh kesan latar belakang hormon baru di otak: segala-galanya dalam tubuh wanita menyesuaikan diri dengan keperluan kanak-kanak. Bayi kini memerlukan ibu yang tenang dan damai.

Namun wanita itu masih tetap sensitif.Minggu ini anda tidak boleh berkomunikasi dengan orang yang suka bercakap tentang pengalaman sukarela mereka untuk mengandung dan kehamilan, untuk menerangkan dalam cat semua kengerian proses kelahiran dan kemungkinan bahaya. Pengalaman orang lain terlalu dekat dengan hati wanita hamil, terutama jika mereka membawa anak pertama mereka. Kisah sedemikian boleh menyebabkan tekanan, air mata, ketakutan dan kebimbangan yang tidak perlu.

Ia juga tidak perlu untuk "meninggikan" diri anda tentang penyaringan yang akan datang. Tidak kira betapa takut wanita mengandung lain dari halaman forum, tidak ada yang salah dengan diagnosis ini. Sekiranya anda memahami intipati dengan betul, keseronokan akan menjadi minimum.

Konflik dan pertengkaran domestik harus dielakkan. kerana bayi sudah boleh bertindak balas terhadap faktor tekanan dari luar. Sekiranya tidak ada yang berkomunikasi dengan keyakinan, sekarang seorang wanita boleh beralih kepada psikologi yang melakukan pelantikan percuma di mana-mana klinik antenatal.

Rahim yang tumbuh mula meretas secara mekanik usus, sebab itulah sekarang masalah yang paling mendesak wanita hamil adalah sembelit. Meningkatkan kesejahteraan akan membantu pemakanan yang betul. Ia juga akan menyelamatkan wanita dari satu masalah lagi pada permulaan trimester kedua - buasir mungkin. Pada awal minggu ke-13, ibu hamil boleh memberi perhatian kepada hakikat bahawa dia mempunyai kekejangan di dalam otot betisnya. Oleh itu, kekurangan kalsium menunjukkan dirinya, keperluan yang pada masa ini meningkat dengan ketara.

Minggu ini, wanita yang memantau tekanan darah mereka mungkin mendapati tekanan darah mereka menurun. Ini adalah perkara biasa, kerana kini dalam tubuh terdapat satu lagi sirkulasi darah (uteroplacental). Biasanya, sedikit hipotensi semula jadi menyebabkan gejala tidak menyenangkan.

Jika tekanan berada di bawah norma, maka ia dapat menunjukkan kelemahan, pening, kehilangan kesedaran. Pastikan untuk berunding dengan doktor anda.

Progesteron hormon, yang "cuba" untuk keseluruhan trimester pertama, terus mempunyai kesan sistemik ke atas badan wanita. Sekarang lebih kerap dia menjadi "penyebab" kencing kerap. Kadang-kadang wanita terus mengadu bahawa mereka sakit kepala pada waktu malam. Kerana kesan hormon pada sistem penghadaman, seorang wanita mungkin mengalami pedih ulu hati, selesema dan buang najis yang longgar. Dan sifat progesteron untuk mengekalkan cecair dalam tisu boleh menyebabkan rhinitis fisiologi wanita hamil, rinitis seperti tidak memerlukan rawatan yang berasingan, kerana ia melewati dengan sendirinya.

Sensasi kendur kecil di punggung bawah dan belakang pada minggu ke-13 boleh dianggap agak dapat diterima, kerana rahim berkembang, dan ligamen memegang peregangan. Jika loin menyakitkan dan ia menarik, dan ia tidak bertahan lama, dan juga tidak disertai dengan rembesan yang tidak normal, maka tidak ada yang perlu dikhuatiri.

Penjagaan perubatan kecemasan perlu dirujuk jika kesakitan teruk, semakin meningkat, kekejangan.

Pada minggu ke-13, ia menjadi lebih mudah untuk membawa dada yang lebih berat dan lebih besar. Kelenjar susu ibu berhenti mengganggu wanita itu: sakit, gatal, gatal. Pertumbuhan aktif tisu kelenjar digantikan oleh penyediaan saluran untuk menyusu, tetapi proses ini tidak disertai dengan sakit, walaupun colostrum mungkin mula menonjol. Sekiranya dada anda tidak tercedera pada minggu ini, maka anda harus sabar dan tunggu lagi 7 hari - biasanya pada minggu ke-14, gejala-gejala yang tidak menyenangkan merosot sepenuhnya.

Perubahan dalam badan

Perubahan utama dalam badan wanita saat ini adalah pertumbuhan intensif tubuhnya pada rahim. Saiz rahim telah meningkat hampir 4 kali, panjang rahim telah berkembang sebanyak 10 sentimeter. Dalam wanita berbilang, rahim lebih berat, ia tumbuh dengan lebih cepat, dan oleh itu gejala visual utama kehamilan - perut - juga ditunjukkan dengan lebih cepat. Pada wanita yang membawa kembar, perut sudah mengesankan.

Mengubah dan lokasi rahim. Dia melepasi pelvis, kini berada di rongga perut.Ketinggian normal di bahagian bawah rahim pada minggu 13 adalah kira-kira 11-12 sentimeter.

Rahim menjadi lebih lembut, lebih elastik, normal, tidak datang dengan nada, yang menjamin pertumbuhannya, dan peningkatan jumlah pelepasan vagina. Anda tidak perlu takut mengenainya.

Cahaya, putih atau kekuningan pelepasan, yang mempunyai bau masam yang lemah, dianggap normal untuk tempoh ini. Walau bagaimanapun, wanita harus sangat waspada dan menonton watak mereka - apa-apa perubahan dalam warna, bau, dan konsistensi rembesan vagina boleh menjadi tanda patologi.

Hijau dan abu-abu, serta pelepasan warna coklat dengan konsistensi berbuih dengan bau yang tidak menyenangkan dapat menunjukkan kehadiran jangkitan, termasuk seks. Pelepasan tebal warna putih, disertai oleh bau ragi dan gatal-gatal pada perineum, mungkin menunjukkan bahawa seorang wanita mempunyai sariawan. Ini berlaku pada minggu ke-13 jarang, kerana thrush adalah sahabat awal dan lewat kehamilan, tetapi kemungkinan ini tidak sepenuhnya dikecualikan.

Jumlah darah yang melancarkan hari ini dalam tubuh ibu masa depan, telah meningkat kira-kira 2 kali. Kini beban pada paru-paru, buah pinggang, jantung seorang wanita telah berlipat ganda. Hal ini dapat dilihat oleh peningkatan penyakit kronik organ-organ ini, jika penyakit tersebut berada pada wanita sebelum kehamilan. Tetapi wanita hamil yang sihat pada masa ini merasakan degupan jantung yang meningkat. Dengan senaman yang sedikit, timbul rasa sakit.

Dada kini besar dan sangat cantik. Ia tidak dimanjakan walaupun oleh tubercles Montgomery yang menonjol dari bulatan di sekeliling puting beliung dan kegelapan bulatan itu sendiri. Tetek boleh bertukar putih. Ini berlaku apabila puting-puting terjejas oleh seluar dalam dan sedikit colostrum, yang, pengeringan, mencipta warna putih. Dari minggu ini anda perlu setiap petang untuk mencuci puting dengan air suam untuk mengelakkan keradangan dan penyumbatan bergerak.

Berat badan pada minggu 13 mungkin berbeza. Secara umumnya, ia dianggap normal jika dari 2 hingga 4 kilogram ditambah kepada berat badan awal wanita. HCG hormon kehamilan berada pada tahap maksimum, puncaknya. Dari hujung minggu ini, tahap hormon ini akan mula beransur-ansur berkurang, dan proses ini akan berlangsung sehingga kelahiran.

Seorang wanita yang mengandung sekarang tanpa komplikasi, kelihatan sangat menarik. Dalam penampilannya kelihatan misteri, kerohanian dan daya tarikan. Rambutnya bersinar, kuku tumbuh lebih cepat, kulit menjadi lebih lancar dan sihat. Sesetengah wanita mula mengembangkan bintik-bintik pigmen di belakang, leher, tangan minggu ini. Freckles pada wanita sering menjadi lebih cerah, tetapi ini juga tidak merosakkan kecantikan feminin yang luar biasa mereka.

Komplikasi yang mungkin

Senarai masalah dan risiko yang boleh mengancam ibu hamil pada minggu kehamilan kehamilan ke-13 telah dikurangkan dengan ketara. Kebarangkalian keguguran kini rendah, seperti kebarangkalian peredaran janin yang mendadak. Tetapi mustahil untuk menghapuskan sepenuhnya risiko sedemikian. Berikut adalah senarai komplikasi yang boleh dihadapi oleh wanita hamil pada minggu 13.

Keterlambatan pertumbuhan intrauterin

Mengikut keputusan ultrasound pertama minggu ini, lag dalam perkembangan bayi mungkin muncul. Sekiranya tiada kesilapan dibuat dengan masa kehamilan, doktor pasti akan cuba mencari sebab sebenar pertumbuhan janin yang perlahan. Sedang sedikit tidak ada kena mengena dengan kelewatan itu, tetapi jika parameter bayi 2 minggu kurang daripada norma, doktor bercakap mengenai kemungkinan rangsangan pertumbuhan intrauterin IUGR.

Dengan kelewatan simetri, apabila semua perkadaran bayi dikurangkan berbanding dengan norma sama, pertimbangkan pilihan seperti kegagalan plasenta atau patologi tali pusat, akibatnya bayi hanya menerima kurang nutrien dan oksigen.Pembangunan janin yang tertangguh dapat dilihat pada hipertensi ibu, menderita hipertensi, penyakit jantung dan vaskular, serta pada wanita yang mengalami masalah kronik dengan sistem pernafasan.

Dalam kes kelewatan asimetrik, apabila saiz tertentu tidak jelas sama dengan yang lain, yang paling mungkin adalah versi kecacatan perkembangan bayi, termasuk yang genetik. Alasannya bukan sahaja terletak pada penyakit kromosom, misalnya, dalam Sindrom Down, tetapi juga dalam kecacatan struktur ginjal, jantung, jika semasa meletakkan organ-organ ini sesuatu yang salah.

Sebab bahawa bayi tumbuh lebih perlahan daripada rakan sebayanya boleh menjadi pemakanan yang tidak mencukupi wanita, kekurangan vitamin dalam tubuhnya, dan tabiat buruk: merokok, alkohol, bahan narkotik.

Selalunya dengan kelembapan, bayi "bertindak balas" kepada ibu penyakit berjangkit pertama.

Kehamilan yang belum dimajukan

Pengguguran pengguguran atau pengguguran yang tidak dijangka boleh berlaku pada bila-bila masa sehingga 28 minggu. Dengan peningkatan kemungkinan penurunan hasil sedemikian berkurangan. Doktor mendapati bahawa selalunya janin berhenti perkembangannya dan meninggal pada tempoh awal - dari 3 hingga 4 minggu, kemudian semasa peralihan dari embrio ke fasa perkembangan janin - dari 8 hingga 10 minggu. Tempoh ketiga "berbahaya" bermula dari 16 dan berlangsung sehingga 18 minggu. Walaupun hakikat bahawa minggu ke-13 tidak termasuk dalam tempoh ini, kebarangkalian janin fetus juga nyata pada masa ini.

Gejala tidak mungkin. Dalam kes ini, hanya 2-3 minggu selepas kematian bayi, tanda-tanda pertama boleh muncul: daub coklat, sakit berduri, semua tanda-tanda keguguran. Jika darah tulen telah hilang, maka ini mungkin menunjukkan keguguran berlaku. Tetapi kebanyakan pengguguran tidak dijumpai dikesan pada imbasan ultrasound yang sedang dilakukan minggu ini.

Apa-apa faktor-faktor buruk yang pernah dialami oleh seorang wanita boleh menyebabkan kematian seorang kanak-kanak: jangkitan, mengambil ubat-ubatan yang tidak dibenarkan semasa mengandung, kecacatan plasenta, tabiat buruk, "melompat" secara tiba-tiba dalam hormon.

Kekurangan serviks

Patologi seperti itu dikatakan jika serviks wanita mula memendekkan dan melicinkan lebih awal daripada masa yang ditetapkan. Tugas bahagian ini organ wanita genital semasa kehamilan adalah dengan rapat menutup pintu masuk ke rahim, tidak membenarkan kanak-kanak itu meninggalkannya lebih awal daripada tarikh akhir. Sekiranya terdapat kekurangan rahim serviks, terdapat ancaman pengguguran. Jika sekarang leher tidak menghadapi tugasnya, kanak-kanak itu akan mati, kerana dia masih tidak dapat hidup sendiri, di luar rahim.

Tiada simptom patologi, seorang wanita mungkin tidak merasakan sesuatu yang luar biasa, dan hanya pada imbasan ultrasound pada 12-13 minggu seorang doktor dapat mengesan perubahan patologi dalam serviks. Penyebab fenomena ini boleh berbeza-beza dari ciri-ciri kongenital leher rahim kepada perubahan trauma yang disebabkan oleh pengguguran atau operasi ginekologi yang berkaitan dengan perkembangan mekanik serviks. Selalunya, patologi berkembang pada wanita yang telah mengalami melahirkan anak yang teruk.

Rawatan pemendakan serviks agak banyak. Leher pendek, sudah tentu, tidak boleh memanjangkan, tetapi ia boleh diperbaiki dengan menyelit atau memasang pessary obstetrik. Dalam kebanyakan kes, seorang wanita berjaya berjaya membawa bayi ke tarikh akhir.

Sindrom hypercoagulation

Pembekuan darah atau sindrom hypercoagulation minggu ini dapat dikesan oleh hasil koagulum - analisis yang menentukan pembekuan darah. Ia ditetapkan untuk wanita hamil semasa mendaftar. Darah tebal seorang wanita boleh disebabkan oleh peningkatan tekanan pada semua organ dan sistem, terutama pada jantung dan saluran darah. Jika seorang wanita telah diseksa oleh toksikosis teruk dengan muntah dan mabuk semasa trimester pertama, maka risiko keberkesanan hypercoagulability adalah tinggi.

Pada permulaan trimester kedua, hypercoagulation boleh berlaku di setiap wanita kedua, dan dalam kebanyakan kes dia dianggap sebagai variasi norma. Tubuh wanita hamil bermula secara beransur-ansur dan terlebih dahulu untuk mempersiapkan kelahiran. Untuk mengelakkan pendarahan berat, sistem pembekuan darah mula bekerja dalam keadaan baru.

Pada pengesanan pertama, doktor akan menetapkan kawalan ke atas keadaan darah. Sekiranya peningkatan koagulabiliti dikesan pada masa akan datang, maka wanita akan ditetapkan rawatan. Darah tebal boleh berbahaya terutamanya disebabkan oleh kemungkinan peningkatan trombosis dan penuaan pramatang plasenta.

Pada minggu ke-13, ia tidak bernilai membunyikan penggera, hypercoagulation yang dinyatakan boleh menjadi fisiologi.

Analisis dan kaji selidik

Jika pemeriksaan telah berlalu seminggu lebih awal, tiada ujian akan dijadualkan minggu ini. Sekiranya rujukan untuk diagnosis pranatal dikeluarkan pada minggu ke-13, wanita itu perlu menderma darah dari vena dan membuat imbasan ultrasound dalam satu hari - ini adalah syarat wajib untuk pemeriksaan pertama.

Objektif kajian ini adalah mengenal pasti wanita berisiko dari segi kebarangkalian mempunyai bayi dengan kelainan kromosom. Dalam darah seorang wanita hamil, perkadaran hCG hormon dan protein plasma PAPP-A akan dinilai. Pada ultrasound, sebagai tambahan untuk menilai perkembangan dan pemeriksaan keseluruhan organ-organ dalaman janin, akan memberi tumpuan kepada penanda-penanda anomali kromosom - tanda-tanda penyimpangan visual. Sindrom Down dan beberapa penyakit lain, risiko yang dinilai semasa pemeriksaan, contohnya, cenderung untuk menebal ruang kolar - lipatan di belakang leher.

Kebanyakan patologi genetik dicirikan dengan meratakan dan ubah bentuk tulang muka, dan ini dapat dikesan oleh ultrabunyi pada saiz tulang hidung.

Kadar ruang kolar dan panjang tulang hidung dalam bayi yang kononnya sihat pada masa ini adalah seperti berikut:

Umur kehamilan

TVP, mm

Panjang tulang hidung, mm

12-13 minggu

0.8-2.5 (secara purata, 1.6)

2.0-4.2 (purata 3.1)

Tahap darah hCG dan PAPP-A boleh dinilai oleh makmal dalam unit pengukuran yang berlainan, dan nilai piawai dalam makmal berbeza mungkin berbeza antara satu sama lain. Untuk memudahkan penggunaan kepekatan, dinyatakan dalam unit median - MoM. Nilai normal ialah HCG dan PAPP-A pada tahap 0.5-2.0 MoM.

Sendiri, keputusan ultrasound dan ujian darah sedikit untuk dikatakan. Hanya ringkasan maklumat yang memproses proses komputer khas memberikan gambaran tentang kemungkinan kelahiran anak yang sakit. Ia dinyatakan dalam pecahan - 1: 3000 atau 1: 350. Fraksi ini bermaksud bahawa peluang untuk melahirkan anak dengan anomali kromosom tertentu dalam wanita dengan petunjuk yang sama adalah 1 dalam 3000 atau 350 kelahiran. Risiko yang tinggi dianggap sebagai risiko di rantau 1: 100.

Pemeriksaan "buruk" - apa yang perlu dilakukan?

Sekiranya pemeriksaan menunjukkan peningkatan risiko kelahiran bayi yang sakit, maka anda tidak boleh panik, kerana hasil diagnosis pranatal adalah hanya prognosis, dan bukan diagnosis. Mana-mana "penemuan" negatif pada ultrasound atau di makmal - asas lawatan ke genetik. Pakar ini akan sekali lagi memeriksa semua data dan boleh mengesyorkan seorang wanita menjalani pemeriksaan tambahan, yang akan dapat menjawab dengan tepat ketepatan soalan sama ada kanak-kanak itu mempunyai kelainan kromosom dan anomali.

Dalam keadaan seperti itu, diagnosis invasif disyorkan - biopsi chorion, sedikit kemudian - amniosentesis. Dengan bantuan jarum panjang yang khusus melalui tusukan di dinding abdomen anterior, cecair amniotik (untuk amniosentesis) atau zarah chorionic diambil untuk dianalisis. DNA menentukan sama ada kanak-kanak mempunyai anomali.

Kaedah ini sangat bermaklumat, tetapi tidak selamat untuk ibu dan janin. Prosedur ini boleh menyebabkan jangkitan membran janin, keguguran, kecederaan mekanikal kepada kanak-kanak. Perubatan moden menawarkan alternatif - ujian DNA yang tidak invasif.

Dalam sampel darah vena pada ibu masa depan, sel-sel darah merah janin dijumpai, yang mula turun dari usia 8-9 minggu kehamilan, di mana DNA bayi diperolehi. Prosedur ini tidak berbeza dengan ujian darah biasa dan tidak membahayakan janin dan ibu, tetapi mahal - beberapa puluhan ribu rubel.

Selepas diagnosis tambahan menunjukkan gambaran sebenar, wanita itu sendiri dan orang dekatnya akan memutuskan apa yang akan berlaku bersebelahan dengan kehamilan ini.

Jika bayi mempunyai patologi, maka wanita disyorkan untuk menamatkan kehamilan untuk sebab-sebab perubatan. Tetapi dia mempunyai hak dan sengaja menolaknya. Dalam kes ini, kehamilan terus berlanjutan, seperti biasa, dan jika perlu, ibu dan bayi mendapat terapi sokongan.

Cadangan kepada ibu masa depan

Seperti pada trimester pertama, semua cadangan asas kekal sah, pemeliharaan yang akan membantu seorang wanita untuk berkomunikasi dengan tenang dan melahirkan bayi yang sihat. Ini adalah berjalan kaki setiap hari di udara segar, diet yang sihat, gaya hidup yang sihat. Minggu ini anda boleh menambah senarai cadangan hanya beberapa mata.

Kalsium

Oleh kerana keperluan untuk mineral ini bertambah dengan permulaan pertumbuhan tulang janin, kini bermanfaat untuk berbincang dengan doktor anda tentang kemungkinan tambahan kalsium tambahan. Jangan membelinya di farmasi dan mula minum sendiri. Jika seorang wanita tidak mempunyai kekurangan kalsium, tindakan seperti ini boleh menyebabkan kelebihan mineral, yang penuh dengan komplikasi dengan ginjal dan metabolisme.

Doktor melihat hasil analisa biokimia darah seorang wanita, dia tahu betul berapa kalsium dalam darahnya. Jika perlu, jumlah tambahan mineral, dia akan mencadangkan suplemen kalsium dan menunjukkan dalam apa dos yang perlu diambil.

Semua wanita hamil perlu memasukkan makanan kaya kalsium dalam diet mereka minggu ini. Ini termasuk keju kotej, susu, produk tenusu, ikan laut, sayur-sayuran segar, bayam, kacang. Dalam kebanyakan kes, ini membolehkan anda mendail jumlah yang diperlukan bahan penting tanpa ubat farmasi.

Seks

Seks minggu ini tidak dikontraindikasikan jika wanita itu tidak mempunyai ancaman persembahan serantau mengenai chorion dan komplikasi lain yang boleh menyebabkan keguguran kanak-kanak. Jangan malu, kerana persoalan sama ada anda boleh menjalani kehidupan seks yang aktif pastikan anda meminta terma ini kepada doktor anda. Jika segala-galanya adalah normal, maka dia tidak akan menentangnya.

Seks membantu wanita berasa lebih baik: menstabilkan latar belakang emosi dan psikologi, memperbaiki hubungan keluarga. Tetapi sekarang anda perlu mempertimbangkan dengan teliti perasaan anda sendiri dan pilihan postur. Semua jawatan dengan penembusan yang mendalam dan penggunaan pelincir kini dilarang.

Kuasa

Jika seorang wanita mengalami sakit perut atau ada rasa sakit di sebelah kiri atau hipokondrium kanan, adalah penting untuk berunding dengan doktor pada waktunya dan menyesuaikan pemakanan. Pada minggu 13 anda tidak boleh makan soda, goreng, asin, berlemak, merokok dan jeruk. Semakin banyak diet ibu masa depan akan menjadi sayuran dan buah-buahan, semakin baik. Usus mula dimampatkan oleh rahim yang tumbuh dan memerlukan serat, yang tidak akan menyebabkan sembelit dan buasir.

Penyakit dan dadah

Jika semua langkah keselamatan tidak membantu, dan wanita itu sakit sejuk atau ORVI pada minggu ke-13, anda tidak perlu risau. Bayi sudah terbentuk, kemungkinan bahawa suhu dan ubat-ubatan yang diambil akan mempunyai kesan negatif terhadapnya tidak setinggi pada trimester pertama. Plasenta sudah mengatasi fungsi penghalang. Ini tidak membatalkan perundingan dengan doktor, dan semua ubat harus diambil hanya seperti yang diarahkan.

Minggu ini anda boleh pergi ke doktor gigi dan menyembuhkan semua gigi masalah, jika perlu. X-ray juga diharamkan, tetapi anestesia lembut sudah diterima.

Ulasan wanita

Sekitar 13 minggu kehamilan, wanita meninggalkan banyak maklum balas dalam forum khusus di Internet. Kebanyakan mereka berdedikasi untuk meningkatkan kesejahteraan. Beberapa minggu ini mula menyimpan diari wanita hamil, di mana mereka meletakkan berat badan mereka, tekanan darah, suhu basal. Semua data ini akan membantu doktor, yang sejauh ini melihat wanita sekali sebulan pada resepsi berjadual, lebih baik untuk membayangkan apa yang berlaku kepada ibu masa depan pada bulan ini.

Gambar ultrasound yang muncul dari minggu ini dalam album keluarga, ibu yang berpengalaman menasihati meminta doktor untuk media elektronik, kerana kertas "foto" bayi dengan cepat kehilangan warna dan kejelasan imejnya kerana kualiti kertas.

Gambar elektronik adalah jaminan bahawa imej remah-remah pada minggu ke-13 kehamilan akan tetap bertahun-tahun dan akan mengingatkan orang tua sembilan bulan menunggu, satu pertiga daripadanya sudah berada di belakang.

Mengenai apa yang berlaku pada minggu ke-13 kehamilan, lihat video seterusnya.

12 minggu 14 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan