12 minggu 14 minggu

Perkembangan janin pada minggu ke-13 kehamilan

Kandungannya

Setiap hari, kehidupan intrauterin bayi adalah peristiwa yang benar-benar unik. Di dalam tubuh seorang lelaki, transformasi yang sangat penting berlaku.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Apa yang berlaku kepada kanak-kanak itu?

Pada awal trimester kehamilan kedua, kanak-kanak, yang berada di perut ibu saya, sudah cukup terbentuk. Banyak organ dalamannya sudah mula berfungsi. 13 minggu obstetrik adalah minggu pertama trimester kehamilan kedua.

Bayi berada dalam rahim yang diperbesarkan, yang mengambil banyak ruang di pelvis. Setiap hari saiz organ pembiakan ini terus bertambah. Apabila bayi itu tumbuh, sensasi spesifik pertama ibunya mula muncul.

Bayi mempunyai tali larynx dan tali vokal mula terbentuk. Organ-organ ini dipanggil pembentukan suara, kerana mereka terlibat dalam pembentukan bunyi. Bayi boleh menggunakannya pada minit pertama selepas kelahirannya, apabila ia membuat bunyi pertama.

Kanak-kanak mempunyai sensasi rasa pertama. Bayi dapat merasakan rasa cairan amniotik. Ia boleh menjadi manis, asin, atau pahit. Ini sebahagian besarnya dipengaruhi oleh fakta bahawa ibu makan bayi. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa keutamaan rasa pertama pada manusia terbentuk pada tempoh masa pranatal dan sangat bergantung pada pemakanan ibu semasa kehamilan.

Menelan cairan amniotik dalam tempoh masa janin kanak-kanak ini adalah fenomena fisiologi mutlak. Oleh itu, sistem kencing berkembang. Bayi menelan cairan amniotik sedikit, dan kemudian memperuntukkannya. Ini adalah perkembangan buah pinggang dan saluran kencing.

Parameter utama badan janin

Anak umur pranatal ini masih kecil. Saiznya menyerupai purata peach. Doktor menggunakan beberapa parameter untuk menilai parameter badan, yang utama yang dibentangkan dalam jadual di bawah.

Parameter klinikal

Norm pada usia kehamilan 13 minggu

Panjang badan

80 mm

Berat badan

20-30 gram

Menjelang 12-13 minggu perkembangan pranatalnya, kanak-kanak itu sudah mempunyai rupa "manusia" yang sebenar. Dia mempunyai badan yang agak panjang. Pada masa yang sama, lengan dan kaki tidak sesuai dengan kepala. Bayi boleh dibezakan dengan ciri-ciri individu. Seorang kanak-kanak pada waktu itu kelihatan lucu. Barisan dagu dan hidung menjadi lebih jelas. Kanak-kanak itu sudah boleh merengut dan tersenyum. Beliau membuat pergerakan aktif ini masih tidak sedar. Pembentukan refleks yang terkondisi akan berlaku pada bayi sedikit kemudian.

Rambut kanak-kanak muncul pada badan kanak-kanak. Mereka terletak di tempat-tempat di mana kening dan silia akan berkembang pada masa akan datang. Rambut berbulu terletak di kawasan dagu dan di atas bibir atas, serta di kepala. Dari minggu ke-13 kehamilan, dahi bayi mula membentuk dan berubah, dan pipi dan hidung perlahan-lahan bergerak ke hadapan. Kelenjar peluh mula muncul pada badan kanak-kanak.

Kulit bayi masih agak telus.Pembuluh darah jelas kelihatan melalui mereka. Dari masa ke masa, warna kulit akan berubah dan mengambil penampilan fisiologi yang lebih sihat.

Organ dalaman

Perubahan aktif berlaku di organ-organ penyembuh. Pankreas mula berfungsi secara beransur-ansur. Sel-sel yang membuatnya, mula mengeluarkan sedikit insulin - salah satu hormon paling penting yang diperlukan untuk penggunaan glukosa dalam badan.

Kelenjar tiroid bayi juga mula secara beransur-ansur mengeluarkan hormonnya. Iodin diperlukan untuk perkembangan normal organ ini, kerana ia adalah sebahagian daripada hormon.

Adalah sangat penting bahawa wanita hamil pada masa ini memakan jumlah iodin yang mencukupi. Dia biasanya mendapatnya dengan mengambil kompleks multivitamin yang ditetapkan oleh doktornya.

Usus aktif berkembang. Potongan pertama muncul di dalamnya, yang doktor memanggil peristalsis. Sudah tentu, usus benar-benar akan berfungsi selepas bayi dilahirkan dan ketika mereka makan makanan, namun manifestasi pertama sudah terlihat pada tahap perkembangan intrauterin anak ini. Vili kecil muncul di dalam usus, yang diperlukan untuk pencernaan makanan.

Menjelang minggu ke-13 kehamilan terdapat perubahan yang sangat serius dalam sistem peredaran bayi. Jadi, jantung kanak-kanak sudah terdiri daripada empat bilik dan pam kira-kira 23 liter darah setiap hari.

Hati yang kecil itu sudah pasti mengalah. Untuk menentukan penilaian kerja aktiviti jantung bayi, doktor menggunakan pengiraan denyutan jantung (HR). Penunjuk ini biasanya ditentukan semasa ultrasound. Kadar denyutan jantung bagi bayi umur janin ini ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Kadar jantung

Nilai normal (berdenyut seminit)

Kadar jantung

140-160

Sistem muskuloskeletal

Pada masa perkembangan pranatalnya, bayi telah membentuk anggota badan yang cukup baik. Terdapat jari pada setiap pemegang dan kaki, dan jari-jari besar biasanya lebih lama. Sesetengah kanak-kanak mula menyentuh wajah mereka dengan jari mereka, mengubah aktiviti ini menjadi permainan yang menarik. Menariknya, setiap jari kecil bayi sudah mempunyai corak kulit yang unik. Kanak-kanak terus aktif mengembangkan sendi. Pada 13 minggu, bayi sudah dapat menggerakkan tangan dan kaki. Kembar mula aktif "belajar" antara satu sama lain, menyentuh badan saudara lelaki atau perempuan. Sesetengah babes suka bermain dengan tali pusat mereka.

Pada masa ini kehidupan pranatal, bayi mempunyai permulaan kelenjar susu. Secara beransur-ansur tisu tulang rusuk mula terbentuk. Untuk perkembangan optimum sistem muskuloskeletal bayi, perlu mengambil pengambilan kalsium yang mencukupi ke dalam tubuhnya.

Ini mesti diingati oleh ibu kanak-kanak. Seorang wanita hamil pada peringkat kehamilan ini harus memasukkan produk susu yang lebih banyak untuk dietnya.

Sistem saraf

Kanak-kanak meningkatkan pergerakan aktif yang komited. Jadi mereka menjadi lebih teratur dan koheren.

Perubahan aktif berlaku di penganalisis saraf. Kanak-kanak boleh "mendengar" suara ibu dan ayah serta bertindak balas terhadap mereka. Ibu masa depan tidak dapat melihat perubahan itu, kerana kanak-kanak masih kecil. Walau bagaimanapun, ia sudah mungkin untuk mula bercakap dengan bayi, kerana ia mempunyai kesan positif terhadap pembentukan hubungan emosi antara ibu dan anaknya.

Penentuan seks

Pada peringkat kehamilan pada bayi perubahan aktif berlaku dalam sistem pembiakan mereka. Pada perempuan, sebagai contoh, telur mula muncul - sel-sel kuman betina. Pada masa yang sama, ovari mereka berada di pinggul. Tubercle genital berubah menjadi klitoris.

Bayi secara beransur-ansur membentuk kelenjar zakar dan prostat. Ciri-ciri seksual ini memungkinkan untuk menentukan seks kanak-kanak semasa ultrasound. Walau bagaimanapun belajar tentang rupa lelaki atau perempuan dalam 100% kes tidak akan berfungsi. Sekiranya bayi terlalu kecil atau berada dalam kedudukan yang "tidak selesa" untuk pemeriksaan, maka tidak mungkin pakar ultrasound untuk melihat lantai.

Banyak ibu yang tergesa-gesa untuk mengetahui hubungan seks bayi mereka dengan cara yang berbeza untuk menentukannya. Mereka cuba menentukan seks denyutan jantung kanak-kanak, dalam bentuk perut, mengikut pelbagai tanda kebangsaan. Harus diingat bahawa semua kaedah ini hanya menunjukkan, tetapi tidak tepat. Adalah mungkin untuk mengetahui jantina seseorang kanak-kanak dengan tepat pada minggu ke-20 kehamilan, apabila alat kelamin luaran dapat dibezakan dengan baik.

Bagaimana janin berkembang pada minggu ke-13 kehamilan, lihat video seterusnya.

12 minggu 14 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan