30 minggu 32 minggu

31 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

Tempoh yang tenang dan diukur telah datang. Seorang wanita tidak perlu bangun pagi-pagi, untuk bekerja atau tempat belajar, tidak ada lagi keperluan untuk tergesa-gesa. 31 minggu hamil bertemu di rumah, dia pergi cuti bersalin. Sekarang ada lebih banyak masa untuk diri sendiri dan bersiap untuk penghantaran yang akan datang.

Berapa bulan?

Kehamilan trimester ke-tiga akhir berterusan. 30-31 minggu obstetrik bersesuaian 7 bulan kebidanan dan 3 minggu. Dalam masa kalendar biasa, 7 bulan telah berlalu. Menurut peraturan Negale, tempoh kehamilan dikira dalam bulan lunar. Dalam setiap daripada mereka - 28 hari atau 4 minggu betul-betul.

Minggu 31 adalah 29 minggu dari konsepsi dan 27 minggu dari hari pertama haid. Melahirkan boleh secara teoritis berlaku pada bila-bila masa, tetapi masih terdapat kira-kira 9 minggu sebelum hari lahir yang dijangkakan.

Tarikh dalam kad pertukaran ibu masa depan tidak bermakna sama sekali bahawa kelahiran akan berlaku pada hari ini. Hanya 5% bayi lahir di DA, selebihnya memilih masa yang berlainan untuk diri mereka sendiri - sebelum atau selepas tarikh yang ditetapkan.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Rasa seorang wanita

Menjelang minggu 31, seorang wanita mempunyai masa untuk merasakan bukan sahaja semua kesenangan kehamilan, tetapi juga kesulitannya. Sudah tidak ada kemudahan yang mudah, urusan harian mudah diberikan dengan kesukaran yang besar. Seorang wanita letih lebih cepat, pelbagai sakit dapat menyeksa dia. Semua sistem tubuh mula "menyambung" ke penghantaran awal, dan semua yang berlaku dengan bayi dan ibu pada masa ini adalah berkaitan dengan penyediaan awal ini.

Pergerakan janin

Bermula dari 31 minggu biasanya ditandai dengan penurunan aktiviti motor bayi. Kanak-kanak menjadi sesak, ada ruang yang kurang dan kurang di rahim, sekarang tanpa masalah, serbuk diberi hanya pergerakan kepala dan anggota badan. Rampasan lengkap sudah dibatasi oleh dinding rahim, mereka hampir mustahil.

Pada masa yang sama, pergerakan menjadi lebih kuat, wanita kadang-kadang merasakan tendangan dan pokes yang menyakitkan. Sekiranya bayi itu berada dalam pembentangan panggul, pergerakan lebih kerap dirasakan di abdomen bawah, dan wanita tanpa kesulitan tertentu menentukan di mana bayi mempunyai kepalanya, di mana imam, di mana kaki dan lengannya.

Kanak-kanak itu mematuhi rutin hariannya. Kebanyakan hari dia, tentu saja, menghabiskan dalam mimpi. Masa-masa yang gemetar mungkin tidak bertepatan dengan keadaan ibu. Pergerakan telah lama menjadi pergerakan biasa, kini bahasa komunikasi antara ibu dan anaknya. Bayi mula bergerak lebih aktif, jika dia tidak mempunyai oksigen dan pemakanan, jika ibu telah mengambil kedudukan yang tidak selesa. Seringkali, bayi "mengetuk" pada telapak tangan ibunya, yang diletakkan di atas perutnya. Dengan sifat pergerakan, ibu menyedari keadaan kesihatannya.

Kanak-kanak menunjukkan meteosensitivity yang tinggi. Pada hari-hari yang jelas ia lebih aktif daripada pada mendung dan hujan. Juga, emosi ibunya langsung memberi kesan kepadanya. Sekiranya seorang wanita gembira, dia gembira, bayi itu akan menerima hormon kegembiraan dan diaktifkan. Jika seorang wanita sedih, bimbang, dalam keadaan tekanan, bayi menerima hormon tekanan dan mengurangkan aktiviti.

Walaupun kewujudan kewujudan kewujudan, bakteria masih terus menunjukkan wataknya. Bayi bergerak dan ingin bergerak ke dalam rahim lebih kerap dan lebih tenang, lebih suka tidur.

Semua faktor-faktor ini, wanita mesti diambil kira apabila mengira perturbasi, yang harus dilakukan setiap hari pada minggu 31.

Bagaimana mengira pergerakan itu?

Pada minggu 31, data pergerakan janin disarankan untuk dimasukkan ke dalam jadual khas, yang diberikan di klinik antenatal. Sekiranya tidak diberikan, anda boleh menarik diri sendiri atau memuat turun dan mencetaknya.

Mengira pergerakan adalah perlu untuk meletakkan gambaran paling lengkap tentang keadaan bayi, kerana sebarang masalah segera mencerminkan aktiviti fizikalnya.

Sering kali, wanita membuat kesilapan besar dalam mengira setiap pergerakan secara berasingan. Sebelum meneruskan pengiraan, perlu diingat bahawa satu pergerakan adalah pergerakan tunggal dan satu siri pergerakan. Jika bayi diserahkan, dan kemudian "menendang" ibunya dengan tumitnya, ini adalah satu kacau. Sekiranya remah-remah hanya "menendang" ibu, dan tidak ada pergerakan lain, maka ini juga satu kacau.

Untuk mengira, anda boleh menggunakan mana-mana kaedah yang sedia ada. Dianggap yang paling popular Kaedah Pearson, yang rakyatnya disebut "Count to ten." Mula mengira pukul 8 atau 9 pagi Sebaik sahaja wanita itu secara mental memperbaiki kacau kesepuluh, dia mencatat di dalam jadual waktu yang diambil, dan sehingga penghujung hari, dia tidak akan kembali ke penghitungan. Jika sebelum pukul 21:00, jika pengiraan bermula pada pukul 9 pagi, atau sebelum jam 20, jika wanita itu mula mengira pukul 8 pagi, bayi akan menunjukkan 10 gerakan, semuanya baik-baik saja dengannya.

Kaedah Cardiff juga biasa berlaku di kalangan wanita hamil. Ia berbeza dari Pearson hanya apabila wanita itu memilih dirinya untuk menghitung gangguan. Jika janinnya lebih aktif pada waktu malam, dia mungkin akan mempertimbangkan pergerakan pada waktu malam, perkara utama adalah bahawa dalam 12 jam bayi juga harus menunjukkan 10 pergerakan.

Kurang biasa Kaedah Sadowski. Tetapi mereka juga boleh digunakan - secara berasingan dan sebagai tambahan kepada kaedah Pearson atau Cardiff. Seorang wanita mesti merakam pergerakan selepas makan. Sekiranya selepas makan malam yang lazat selama satu jam, anak itu ditolak 4 kali atau lebih, tidak ada sebab untuk bimbang.

Mengira pergerakan membolehkan wanita dengan cepat mengetahui bahawa bayi mengalami kesukaran. Sebagai contoh, jika ada kelainan tali di sekitar leher, konflik Rh memasuki tahap aktif, patologi plasenta berlaku, hipoksia boleh mengancam bayi. Kelaparan oksigen adalah proses berbahaya dalam otak yang berbahaya: kekurangan oksigen mencederakan sistem saraf janin. Hypoxia adalah punca kematian janin.

Jika bayi anda menjadi sangat aktif, pergerakannya menjadi huru-hara, kerap, menyakitkan dan gelisah, tahap awal hipoksia tidak dikecualikan. Dengan hipoksia yang teruk dan berpanjangan, kanak-kanak, sebaliknya, mengurangkan aktiviti fizikal mereka untuk "menyelamatkan" oksigen. Seorang wanita tidak boleh mengira pergerakan yang diperlukan.

Jika anda menyimpang dari norma dalam satu arah atau yang lain, wanita itu mesti dimaklumkan mengenai hal ini kepada doktor anda. Pada masa ini, keupayaan diagnostiknya lebih luas - dia kini boleh menetapkan CTG (cardiotocography) sebagai tambahan kepada ultrasound Doppler, yang akan menentukan kelajuan aliran darah di dalam saluran uterus.

Dengan hipoksia, yang menimbulkan ancaman kepada kehidupan dan kesihatan bayi, penghantaran awal mungkin disyorkan dengan melakukan seksyen cesarean.

Suasana ibu masa depan

Suasana wanita hamil pada minggu 31 lagi menjadi bergantung kepada hormon. Jika pada peringkat awal progesteron "menentukan" keadaan psikologi, maka kini estrogen mempengaruhi jiwa wanita. Semakin dekat dengan tarikh lahir, semakin banyak hormon ini dihasilkan dalam tubuh.Mereka menyumbang kepada peningkatan kebimbangan dan kecurigaan, kemunculan ketakutan.

Selalunya wanita minggu ini mengadu tentang ketakutan melahirkan anak. Dia boleh begitu kuat sehingga seorang wanita tidak dapat memikirkan apa-apa lagi. Nampaknya anda perlu bersukacita pada pertemuan yang dekat dengan bayi, tetapi tidak ada yang menyenangkan wanita itu, dan lebih banyak lagi dia membaca bahan tentang bagaimana proses melahirkan anak lahir, semakin kuat ketakutan ini.

Ketakutan ini dianggap normal, dan ahli psikologi mengesyorkan wanita hamil untuk belajar bagaimana untuk mengatasinya, supaya tidak menggigil bulan-bulan terakhir kehamilan sama ada kepada diri mereka sendiri atau kepada anak yang sudah mempunyai perasaan halus perubahan mood ibu. Sebagai tambahan kepada rasa takut akan kesakitan yang mungkin, wanita meneka di keadaan kanak-kanak itu. Walaupun ultrasound tidak menunjukkan sebarang kelainan, setiap ibu hamil kadang-kadang mempunyai idea bahawa dia boleh melahirkan bayi yang sakit.

Di samping itu, wanita dalam trimester ketiga bimbang tentang hubungan dengan suaminya, kerana dari pinggang hampir tiada apa-apa yang tersisa, dan kelemahan dan berat badan tidak menyumbang kepada seks yang aktif dan mudah. Wanita takut untuk melahirkan lebih awal dari masa ke masa, tidak sampai ke hospital bersalin, mereka takut bahawa mereka akan diberikan seksyen cesarean. Semua ketakutan boleh dan mesti diperjuangkan.

Pakar psikologi mencadangkan supaya tidak membaca tentang komplikasi dan kesukaran semasa bersalin, untuk berhenti berkomunikasi dengan orang yang menceritakan tentang pengalaman mereka atau yang lain dari pengalaman bersalin negatif. Sebaliknya, lebih baik untuk memberi tumpuan kepada pakaian bayi, mainan, kereta bayi dan buaian yang menyenangkan. Dan untuk mempersiapkan kelahiran tanpa saraf yang tidak perlu akan membantu pakar dalam kursus untuk wanita hamil, di mana ia adalah masa untuk mendaftar, jika ini belum dilakukan sebelum ini. Mereka akan mengajar anda untuk bernafas dan mendorong, mereka akan menceritakan tentang tanda-tanda awal aktiviti buruh.

Jika pada minggu ke 31, seorang wanita tidak dapat menahan emosinya, kemarahan melindunginya, dia berlegar secara berlebihan, anda boleh berunding dengan ahli psikologi yang menerima secara percuma di mana-mana klinik antenatal.

Sakit

Nyeri lemah dianggap normal bagi tempoh ini, kerana rahim telah menjadi besar, radas ligamentous diregangkan, beban pada tulang belakang, otot, anggota bawah badan meningkat. Kesakitan semacam itu tidak menunjukkan permulaan persalinan dan anda hanya perlu menerimanya, kerana kini mereka tidak mungkin meninggalkan wanita sehingga ketika bayi dilahirkan.

Pada permulaan kerja pramatang pada minggu 31, gejala-gejala ini menunjukkan:

 • sakit perut di perut, bertambah buruk dengan masa, diulang pada selang masa yang tetap;
 • pecah cecair amniotik;
 • penampilan pelepasan berdarah dari alat kelamin.

Semua sakit lain dianggap fisiologi dan tidak boleh mengganggu seorang wanita. Pusat graviti yang dipindahkan disebabkan perut besar menyebabkan ketegangan pada ligamen, otot dan tulang belakang lumbar. Hasilnya, belakang sakit, menarik bahagian bawah. Semakin lama seorang wanita terpaksa berada dalam kedudukan tegak, semakin banyak kesakitan. Tetapi mereka bukanlah sifat yang tajam, tetapi mereka boleh digambarkan sebagai membosankan dan sakit.

Dalam tubuh wanita hamil beberapa minggu yang lalu, relaxin dihasilkan. Hormon ini melegakan dan melembutkan ligamen dan tulang pelvis. Jadi pelvis kecil bersiap untuk bersalin. Proses-proses ini membawa kepada fakta bahawa tulang kemaluan menyakitkan.

Ketidakselesaan perlu mengalami penderitaan. Tetapi jika sakit di perineum menjadi akut dan tidak tertanggung, jika di antara kaki ia menyakitkan sehingga seorang wanita tidak boleh duduk dan berdiri, berjalan, mendaki tangga dan berguling dari sisi ke sisi, anda pasti perlu berjumpa doktor. Jadi terwujud Symphysitis adalah komplikasi yang berbahaya terutamanya kerana melahirkan semula jadi boleh mengakibatkan kecacatan wanita. Seringkali, apabila simfisis ditubuhkan, seksyen cesarean dilakukan.

Kram kaki malam - akibat daripada kekurangan kalsium dalam tubuh ibu. Rangka tulang bayi terus berkembang, tulang diperkuat. Atas sebab yang sama, seorang wanita boleh menjadi kuku rapuh.Sekiranya gigi telah mula menyakiti, kini anda boleh pergi ke pejabat doktor gigi: kebanyakan ubat penahan sakit sudah dibenarkan. Benar, rawatan itu rumit oleh ketidakupayaan untuk mengambil x-ray gigi.

Kehilangan lutut dan pergelangan kaki pada minggu ke-31 adalah akibat semula jadi dari berat badan yang tinggi.

Sakit kepala dikaitkan dengan beban besar pada kapal dan jantung, serta perbezaan tekanan darah.

Jika kepala anda menyakitkan dan kerap, anda harus berunding dengan doktor anda, kerana hipertensi, seperti hipotensi, bukanlah sahabat terbaik kehamilan dalam trimester ketiga.

Jenis pelepasan

Pelepasan dari alat kelamin - topik perbualan khusus dan sensitif. Pada minggu 31, mungkin ada lebih banyak daripada mereka, dan tidak akan ada patologi dalam hal ini. Di bawah tindakan estrogen, rembesan vagina menjadi lebih cair, berlimpah, tetapi biasanya ia masih ringan atau sedikit kekuningan, tidak berbau atau dengan bau susu yang lemah.

Jika jumlah pelepasan membimbangkan seorang wanita, anda boleh menggunakan pad sanitari harian yang tipis. Tampon untuk wanita hamil dilarang sama sekali. untuk rembesan faraj mesti keluar dan tidak terkumpul dalam saluran alat kelamin.

Jika pelepasan telah berubah dan menjadi putih dan tebal, selangkangan gatal, wanita pasti harus melihat doktor - darah tinggi, walaupun ia adalah penyakit yang kerap semasa hamil, harus dirawat sepenuhnya pada saat penyerahan.

Spotting boleh bercakap mengenai permulaan buruh preterm, gangguan plasenta. Anda tidak boleh teragak-agak, anda perlu segera menghubungi ambulans.

Pelepasan hijau atau abu-abu dengan bau yang tidak menyenangkan adalah tanda jangkitan bakteria. Jika pelepasan berair muncul, air mungkin melarikan diri. Pelepasan air yang lengkap adalah sukar untuk dikelirukan dengan apa-apa lagi, tetapi kebocoran sebahagiannya boleh tetap tidak diperhatikan untuk jangka masa yang panjang.

Perubahan dalam badan

Kadang-kadang seorang wanita pada minggu 31 mungkin merasa bahawa perutnya tidak berkembang lagi, tetapi perasaan ini bersifat subjektif dan salah. Perut terus berkembang. Jalan wanita menjadi sukar. Sukar untuk dia memakai kasut sendiri, ia hampir mustahil untuk membengkokkan untuk mengambil sesuatu dari lantai.

Uterus pertumbuhan

Rahim telah meningkat kepada saiz bola keranjang yang besar. Ketinggian rahim pada 31 minggu adalah dalam lingkungan 29-32 sentimeter.

Panjang serviks dalam norma lebih daripada 30 sentimeter. Cervix pendek mungkin menunjukkan ancaman kelahiran pramatang, kerana bayi sudah berat dan berat di leher dengan semua berat dari dalam.

Serviks yang dipendekkan pada masa ini memerlukan pemantauan berterusan. Sekiranya sebelum ini seorang wanita mempunyai jahitan pembedahan atau pessary obstetrik, maka dia perlu melawat doktor sekali seminggu untuk melihat tanda-tanda kemungkinan dilatasi serviks awal dalam masa. Ada yang menunjukkan tinggal di hospital.

Dari tempoh ini, rahim akan agak melambatkan pertumbuhannya. Sekarang bayi sedang berkembang secara aktif, ia menduduki hampir keseluruhan ruang dalaman rahim. Lebih dekat kepada puak-puak, ketinggian berdiri di bahagian bawahnya akan mula merosot sama sekali, kerana bayi akan mula turun, mengambil posisi "pra-pelancaran", setelah ditekan ketat terhadap kepala ke keluar dari pelvis kecil.

Di atas garis pusat, pada 31 minggu, rahim meningkat hampir 11 sentimeter. Dari symphysis kemaluan ke bahagian atas uterus - lebih daripada 30 sentimeter. Rahim mempunyai berat kira-kira 700 gram. Wanita menjadi sukar untuk bernafas, dia sentiasa kekurangan udara, kerana organ pembiakan memerah diafragma.

Sesak nafas dan pening, yang berlaku dengan sedikit usaha, dianggap normal untuk tempoh ini.

Organ-organ dalaman wanita itu dihancurkan dan dipindahkan. Rahim meletakkan tekanan pada perut, oleh itu wanita sering mempunyai pedih ulu hati. Mampatan pundi hempedu membawa kepada gangguan pengaliran keluar hempedu dan cirit-birit, mual.

Gelung usus, beralih ke belakang dan diperas oleh rahim, menyebabkan sembelit dan peningkatan pembentukan gas.Tekanan rahim pada pundi kencing menyebabkan kencing kerap. Pada 31 minggu, mungkin ada "kejutan" yang tidak menyenangkan - batuk atau bersin, ketawa boleh menyebabkan kebocoran air kencing tidak disengaja dalam wanita.

Pada resepsi yang dirancang, doktor harus mengukur dengan pita sentimeter ketinggian rahim dan jarak antara tulang pelvis. Jika rahim tumbuh pada kadar yang lebih perlahan, doktor mungkin mencadangkan retardasi pertumbuhan intrauterin. Advance VSDM - tanda buah yang besar, serta polyhydramnios.

Berat badan

Berat badan kepada 31 minggu secara purata adalah 11-13 kilogram. Dan berat badan ini terdiri daripada jisim kelenjar susu, rahim, janin, plasenta, cecair amniotik, serta peningkatan jumlah darah dalam tubuh wanita.

Peningkatan ini mungkin lebih atau kurang. Ia bergantung kepada jenis gaya hidup wanita yang memimpin, bagaimana dia makan, dan juga bagaimana tubuhnya dibina sebelum permulaan kehamilan.

 • Menjelang minggu ke-31, kanak-kanak perempuan nipis yang mempunyai jisim badan kecil boleh mendapat sehingga 12.3 kilogram.
 • Wanita dengan badan yang normal dan tidak ada masalah dengan obesiti - sehingga 10.5 kilogram.
 • Wanita yang mempunyai berat badan tambahan atau mempunyai obesiti pelbagai peringkat - tidak lebih dari 7 paun. Keuntungan berat 400 gram seminggu dianggap normal.

Berat badan berlebihan merumitkan proses bersalin dan tidak menyumbang kepada pemulihan pesat selepas mereka. Semua wanita tahu betapa sukarnya untuk menghilangkan pound tambahan selepas itu. Tetapi yang paling berbahaya dianggap tidak melebihi norma berat badan, dan lonjakan tajam - setiap kilogram seminggu atau lebih. Mereka boleh menjadi tanda untuk membangunkan preeklampsia - toksikosis lewat.

Penyakit ini sering berlaku pada wanita hamil dengan anak sulung, pada wanita berusia lebih dari 35 tahun, dengan kehamilan berganda, tetapi pada wanita lain komplikasi seperti itu tidak biasa. Sekiranya pembengkakan adalah luar, mereka dapati wanita itu sendiri. Tetapi pembengkakan yang paling berbahaya adalah dalaman. Ia adalah mereka yang kadang-kadang menunjukkan lompatan dalam berat badan.

Jika anda tidak mempunyai skala lantai di rumah anda, sudah tiba masanya untuk mendapatkannya. Ia tidak perlu untuk menimbang setiap hari, ia cukup mencukupi untuk melakukan seberat seminggu sekali pada hari yang sama, misalnya pada hari Khamis atau Selasa.

Berat akan berlaku di pejabat doktor pada setiap pelantikan berjadual. Sekiranya data anda berbeza dari berat di pejabat pakar sakit puan, ambil nota anda dengan doktor anda untuk melihatnya.

Latihan latihan

Kebanyakan wanita dalam 31 minggu adalah latihan pergaduhan. Mereka menunjukkan nada kecil rahim, wanita itu merasakan bahawa menarik bahagian belakang, abdomen bawah. Kontraksi seperti ini dalam beberapa wanita hamil berlaku sekali seminggu, pada yang lain - setiap hari. Terdapat wanita yang sering mengalami kontraksi palsu, dan ada yang tidak mengalami mereka sama sekali.

Kepada soalan berapa banyak latihan yang perlu dilakukan pada masa ini, tiada siapa yang akan menjawab, kerana tidak ada norma dalam sikap mereka. Mereka tidak menjejaskan pembukaan serviks, tidak membawa hari lahir lebih dekat, dan mereka dipanggil latihan agak bersyarat.

Fakta latihan otot-otot rahim tidak terbukti, kerana bagi wanita yang belum mengalami sebarang kontraksi latihan selama kehamilan, mereka melahirkan tidak ada yang lain kecuali mereka yang mengalami kontraksi palsu sepanjang masa.

Satu lagi persoalan biasa ialah berapa lama sebelum tenaga kerja muncul seperti kontraksi. Dalam wanita primitif, kontraksi palsu ditunjukkan lebih awal daripada ibu-ibu yang mempunyai pengalaman dan pengalaman. Pada wanita hamil dengan bayi kedua atau ketiga, latihan latihan paling sering bermula buat kali pertama sebelum penghantaran - dalam beberapa hari atau bahkan jam.

Perubahan lain

Dada seorang wanita pada minggu ke-31 kehamilannya mengagumkan dalam saiz dan bentuknya. Ia boleh mewujudkan jejaring darah yang berwarna biru. Payudara kelihatan dicurahkan, kolostrum boleh mula menonjol dari puting susu. Cecair nutrien ini mendahului pembentukan susu ibu.

Wanita yang sebelum ini menyusui mungkin mempunyai lebih banyak kolostrum kerana puting yang lemah dan saluran yang diluaskan. Sekarang anda perlu memberi perhatian khusus pada kebersihan puting susu - bilas kelenjar susu dengan air suam dua atau tiga kali sehari, tidak memerah colostrum. Jika anda bimbang tentang kebocorannya, anda perlu menggunakan sisipan bra khas yang akan menghalang noda pada pakaian dan seluar dalam.

Tompok pigmen pada kulit, jika mereka muncul lebih awal, berterusan dan tidak akan hilang di mana-mana sehingga tempoh selepas bersalin. Tetapi tempat baru tidak akan terbentuk pada masa ini. Walau bagaimanapun, seorang wanita tidak seharusnya berada di cahaya matahari yang terbuka, kerana kulitnya kini sangat sensitif terhadap kesan radiasi ultraviolet.

Kebarangkalian tindak balas alergi bertambah, dan oleh itu anda tidak perlu menggunakan kosmetik baru, jenama yang belum dipetik.

Seorang wanita mungkin dapat melihat penglihatan itu sedikit berkurangan. Ini adalah akibat semula jadi perubahan tekanan darah di dalam kapal intraocular. Ia tidak perlu untuk merawat miopia itu, ia dianggap sebagai fisiologi dan pas dengan sendirinya selepas melahirkan anak.

Kebanyakan wanita menekankan bahawa pada minggu 31, insomnia mula menyeksa mereka. Sangat sukar untuk memilih kedudukan yang selesa untuk tidur malam, kerana di antara pelbagai kedudukan seorang wanita mempunyai pilihan yang tidak baik - sama ada sebelah kanan atau kiri.

Perkembangan janin

Bayi pada kehamilan ke-31 kelihatan agak terbentuk dan sedia untuk dilahirkan. Sudah tentu, dia masih lebih kurus daripada bayi berjangka, tetapi pada umumnya dia sangat mirip dengan bayi yang baru lahir.

Dalam saiz, remah itu menyerupai satu tembikai besar. Ketinggiannya kini dalam lingkungan 40-42 sentimeter, dan berat badan - sehingga 1600-1800 gram. Kanak-kanak lelaki lebih berat daripada perempuan.

Dalam ciri-ciri keturunan penampilan telah dikesan dengan baik: bayi boleh tinggi atau pendek, berisi atau kurus.

Kedudukan janin pada minggu ke-31 kehamilan adalah dalam kebanyakan kes apa yang akan berlaku pada masa penghantaran. Sekiranya serbuk itu duduk pada imam dalam persembahan panggul atau merentas rahim dalam persembahan melintang, doktor akan menasihati wanita hamil untuk mempunyai gimnastik khas dan berdiri di kedudukan siku lutut, supaya bayi berpeluang untuk berpaling. Kebarangkalian ini masih wujud, tetapi ia adalah kecil. Jika bayi tidak bertukar, maka 1-2 minggu sebelum tarikh lahir yang dijangka, seksyen cesarean yang dirancang akan ditetapkan.

Jumlah bayi yang besar sekarang berada di kedudukan yang betul - kepala. Kepala mereka masih tinggi di atas pintu masuk ke pinggul, jika kepala pada 31 minggu mula jatuh, doktor mengatakan kebarangkalian tinggi kelahiran preterm.

Rupa

Kanak-kanak itu berhenti merah. Kulitnya memperoleh warna merah jambu yang halus. Kulit menebal, satu lapisan lemak subkutaneus muncul. Setakat ini, ia tidak sepertimana yang diperlukan untuk badan bayi dapat mengekalkan haba dalam keadaan di luar rahim ibu, tetapi tidak begitu sedikit bahawa remah-remah kelihatan nipis.

Kulit melicinkan, dan semua lipatan dan kedutan yang membuat bayi kelihatan seperti lelaki tua berkedut secara beransur-ansur hilang. Pipi cantik dan montok muncul, kaki dan pegangan telah pulih, tumit tumbuh dan sudah ada punggung kecil.

Sekiranya bayi itu ditakdirkan untuk dilahirkan sebagai si rambut coklat yang terbakar atau rambut berambut coklat, kini rambutnya mula gelap, pigmen terbentuk yang mewarna mereka. Bulu mata dan kening telah berkembang, semua ciri wajah telah terbentuk sepenuhnya.

Jika bayi ditakdirkan untuk dilahirkan dengan pipi di pipinya, maka percayalah, mereka sudah ada. Zakar menjadi lebih sukar dan hampir berhenti melekat. Walau bagaimanapun, tisu tulang rawan masih agak lembut. Sekiranya bayi kini dilahirkan, ia adalah dengan tahap melembutkan telinga yang doktor akan menilai tahap keterlambatan dan ketiadaannya.

Pose di mana bayi sekarang adalah satu-satunya yang mungkin.Memandangkan dia berasa sempit di rahim, dia menganggap kedudukan fleksi, meletakkan kakinya pada perutnya, membawa pemegang ke perutnya, dan dagunya - ke dadanya. Kedudukan ini membolehkan bayi itu "menyelamatkan" tempat di dalam rahim. Perkadaran badan disamakan, kepala mempunyai hampir bentuk yang tepat, kaki lebih panjang daripada lengan. Pada minggu ke-31, proses menyingkirkan lanugo, rambut berambut perang, yang meliputi seluruh badan dan memegang pelincir asal, sedang penuh.

Pelinciran itu sendiri juga menjadi kurang. Tidak lama lagi ia akan dipelihara hanya jika menggosok mekanikal adalah mungkin: di pangkal paha, di bawah lengan, di lipatan siku di tangan, di bahagian popliteal - pada kaki dan di bawah dagu.

Jika anda melihat bayi pada ultrabunyi tiga dimensi atau empat dimensi, maka pada minggu ke-31 kehamilan ia akan dapat dikatakan dengan ketepatan yang hebat seperti apa yang dia lihat, selain itu, serbuk pasti akan menunjukkan banyak: dia sudah banyak tahu.

Pembangunan sistem saraf

Proses pembezaan korteks serebrum pada minggu 31 berakhir. Tudung dan kerak kerak hampir terbentuk. Sekarang di tempat pertama adalah proses pembentukan sambungan saraf.

Potensi elektrik otak pada minggu 31 tidak hanya direkodkan, tetapi juga menjadi biasa.

Sekitar seperempat juta saraf dibentuk seminit, dan setiap sel syaraf ini mempunyai aplikasi sendiri. Neuron mendasari semua proses yang berlaku dalam sistem saraf, asas semua refleks yang telah dibongkar oleh remeh itu dan memperoleh hari ini.

Bayi itu telah menghisap dan menelan refleks, refleks menggelegak dibangunkan, ia boleh bertindak balas terhadap sentuhan pada kulit, ia ditolak oleh kaki dari halangan. Menjelang minggu ke-31 refleks pernafasan hampir terbentuk, dada bayi membuat pernafasan, walaupun tidak ada pernafasan penuh lagi.

Mata membezakan cahaya dan kegelapan, bayi tahu bagaimana untuk menjiplak, berkedip, dia mempunyai sensitiviti refleks. Otak mengawal bukan hanya fungsi motor badan bayi, tetapi juga organ-organnya.

Kanak-kanak itu bertindak balas terhadap bunyi-bunyi kuat dari luar. Bayi sudah terbiasa dengan bunyi dalaman (denyutan jantung ibu, bernafas, dan lain-lain), tetapi bunyi luaran yang menjejakkan kaki kepadanya menakutkannya.

Organ dalaman

Organ-organ dalaman bayi terbentuk sepenuhnya dan kini mereka hanya tumbuh dan bertambah besar. Jantung kecil yang paling maju, ia mula berfungsi sebagai yang pertama pada 5-6 minggu kehamilan dan sekarang menyediakan semua organ dan sistem bayi dengan darah, mengepam lebih dari 20 liter darah setiap hari.

Kira-kira setengah liter air kencing setiap hari dihasilkan oleh buah pinggang anak. Organ pencernaan praktikal "berlatih" interaksi. Usus sentiasa berkurang, villi muncul di dalamnya, pengumpulan calon asal "meconium", yang terdiri dari zarah lanugo, sel epitelium dan kekotoran empedu, yang masuk ke dalam usus, terus berlanjut. Oleh itu, meconium mempunyai warna hijau yang gelap, hampir hitam.

Meneruskan tisu paru-paru terus. Vesicles berongga-alveoli kecil mengumpul surfaktan. Bahan ini selepas kelahiran bayi tidak akan membenarkan alveoli melekat bersama dan memberikan peluang untuk bernafas sendiri. Jumlah surfaktan yang tidak mencukupi selepas kelahiran dapat menyebabkan perkembangan kegagalan pernafasan akut dan kematian anak.

Vitality

Kanak-kanak yang dilahirkan pada minggu ke-31, sangat bertahan hidup. Mereka sudah cukup berdaya maju, walaupun mereka tidak dapat membanggakan berat dan ketinggian yang lebih tinggi pada saat lahir. Bayi, yang dilahirkan pada minggu ke-31 kehamilan, pasti akan memerlukan bantuan doktor.

Bayi pramatang tidak dapat mengekalkan haba dengan berkesan, dia sering menghadapi masalah dengan pernafasan bebas. Itulah sebabnya bayi tersebut diletakkan dalam inkubator reanimasi, di mana terdapat bekalan oksigen, menyusu melalui siasatan, dan suhu dan kelembapan yang diperlukan dikekalkan.

Tugas doktor adalah untuk membantu kanak-kanak membesar sehingga 2 kilogram. Seorang kanak-kanak dengan berat badan tidak lagi menyebabkan ketakutan di kalangan doktor, dia tetap panas, makan, bernafas. Setelah berjaya, seorang wanita akan dilepaskan di bawah pengawasan seorang ahli pediatrik daerah dan pakar neurologi, kerana bayi pramatang sering mengalami masalah dengan sistem saraf.

Bayi pada ultrasound

Pemeriksaan ultrabunyi ketiga yang dirancang biasanya ditetapkan untuk tempoh 32-34 minggu, dan ketika masih ada waktu sebelum itu. Tidak ada peperiksaan ultrasound wajib pada minggu ke 31, tetapi boleh diberikan kepada seorang wanita yang mempunyai sejarah obstetrik yang teruk, kekurangan isthmic-serviks, dan risiko kelahiran pramatang. Dalam semua kes lain, imbasan ultrasound boleh dilakukan mengikut kehendak ibu mengandung di mana-mana klinik yang menyediakan perkhidmatan diagnostik sedemikian.

Sekiranya seorang wanita ingin mengetahui atau menjelaskan jantina bayi, maka tidak ada yang dapat menjamin ketepatan "ramalan" pada masa ini. Pose di mana remah itu kini sukar untuk mengkaji alat kelaminnya. Itulah sebabnya ia dipercayai trimester kedua adalah masa terbaik untuk penentuan jantina.

Di samping menilai ketebalan plasenta, indeks bendalir amniotik, jumlah kapal dalam tali pusat, metrik janin adalah penting diagnostik. Ia adalah tepat mengikut panjang tulang, saiz kepala dan abdomen yang doktor membuat kesimpulan tentang pematuhan perkembangannya dengan istilah.

Norma janin untuk janin pada 30-31 minggu kehamilan

BPR, mm

LZR, mm

Panjang femur, mm

Panjang tulang tibia, mm

Panjang lengan, mm

Panjang humerus, mm

Diameter dada, mm

Lingkaran kepala, mm

Lingkaran abdomen, mm

78-82

97-102

57-60

53-56

46-49

53-56

79-82

285-294

264 – 275

Organ-organ dalaman bayi dapat dilihat secara visual, doktor boleh memeriksa setiap dan membuat kesimpulan mengenai ketidakhadiran atau kehadiran kecacatan dalam perkembangan mereka.

Bahaya dan Risiko

Kebarangkalian kelahiran preterm pada minggu 31 dianggarkan kira-kira 7%. Ia lebih tinggi di kalangan wanita yang meletakkan diri mereka di bawah tekanan fizikal, berada dalam keadaan tekanan yang teruk, asap dan mengambil alkohol.

Risiko mempunyai bayi lebih awal adalah lebih tinggi bagi mereka yang mempunyai anak kembar atau kembar, dan juga untuk wanita hamil berusia 35 tahun. Untuk mengurangkan nada rahim, seorang wanita ditetapkan "No-Shpu" atau "Papaverine". Kedua-dua antispasmodik ini mengurangkan nada otot licin rahim.

Satu lagi bahaya 31 minggu kehamilan - mengurangkan imuniti. Dari awal kehamilan, imuniti wanita itu ditindas supaya embrio mempunyai peluang untuk berkembang dan berkembang di dalam rahim ibu. Menjelang minggu ke-31, perlindungan semulajadi badan wanita sangat lemah sehingga mana-mana virus dan bakterium menimbulkan bahaya.

Jika seorang wanita kini mengalami selesema atau ARVI, cacar air atau jangkitan lain, ia tidak akan menyebabkan banyak mudarat kepada kanak-kanak: ia dilindungi oleh imuniti ibu. Dia telah mula membina pertahanan imunnya sendiri, walaupun dia masih lemah.

Plasenta adalah halangan. Tetapi dia yang boleh menderita dalam kes suhu tinggi. Oleh itu, rawatan jangkitan selesema atau jangkitan virus, hidung berair, atau sakit tekak mesti semestinya berada di bawah pengawasan seorang doktor. Ubat-ubatan sendiri kini lebih berbahaya daripada penyakit itu sendiri.

Pada minggu ke-31 kehamilan, kerana beban berat pada kaki bawah dan tekanan rahim pada vena cava, gangguan peredaran darah boleh berlaku, yang membawa kepada pembesaran pembuluh varikos dan buasir. Penyakit yang tidak menyenangkan ini juga harus dirawat hanya dengan cara yang diberi kuasa oleh doktor. Farmasi menjual banyak venotonik dan buasir, tetapi tidak semuanya ditunjukkan kepada wanita hamil.

Analisis dan kaji selidik

Pada minggu ke-31 kehamilan, kebanyakan wanita menjalani CTG untuk kali pertama. Kardiotokografi dilakukan dalam perundingan wanita. Dua sensor yang melekat pada perut ibu masa depan, untuk jangka masa tertentu (sekurang-kurangnya setengah jam) merakam pergerakan bayi, nada rahim dan denyutan jantung bayi.

Hasilnya membolehkan kita membuat kesimpulan tentang keadaan bayi dan kesejahteraannya.Sekiranya kehamilan sukar, doktor boleh menjalankan CTG minggu ini setiap minggu atau setiap minggu. Bilangan tinjauan secara individu.

Jika minggu ini dijadualkan pengambilan rutin, maka wanita mesti lulus urinalisis. Protein dalam air kencing pada masa ini boleh membincangkan tentang perkembangan preeklamsia. Ujian darah tidak dijadualkan untuk minggu 31, kerana ibu hamilnya akan mengambil seminggu lebih awal ketika membuat dokumen untuk cuti bersalin. Jika seorang wanita mempunyai hemoglobin biasa, tahap glukosa tidak melebihi, ujian darah berikutnya akan diambil sebelum penghantaran.

Cadangan kepada ibu masa depan

Cadangan pada minggu ke-31 kekal standard: wanita ditunjukkan berjalan di udara segar, nutrisi seimbang dan kaya dengan vitamin dan mikro, kawalan berat badan, gaya hidup yang aktif. Secara berasingan, anda boleh perhatikan petua berikut yang berguna.

 • Pakai pembalut antenatal ortopedik yang menyokong. Ia akan membantu mengurangkan beban pada tulang belakang, otot belakang, belakang dan kaki.
 • Jika kaki dan lengan anda bengkak, kurangkan jumlah garam dalam diet anda, jangan minum cecair yang banyak sebelum tidur.
 • Seks tidak contraindicated kecuali doktor mempunyai pendapat yang berbeza mengenai perkara ini. Orgasme membantu untuk menyediakan otot rahim untuk bersalin, manakala sperma lelaki mengandungi prostaglandin, yang membantu serviks menjadi matang. Seks harus lembut dan menimbulkan selamat.
 • Penerbangan pada usia 31 minggu mungkin, tetapi seorang wanita pasti perlu membincangkan rancangan perjalanannya dengan doktor. Dari dia, anda perlu mengambil sijil dengan meterai institusi perubatan: diperlukan di semua syarikat penerbangan selepas 28 minggu kehamilan.
 • Untuk cepat menghadapi sakit kepala, seorang wanita perlu berbaring dan berehat di dalam bilik yang gelap, yang berventilasi dengan baik. Mengurangkan kesakitan malam di tulang kemaluan akan membantu tidur dengan bantal khas untuk wanita hamil.
 • Pruritus di bahagian pinggul, perut, dada - tanda kelebihan kulit. Sekiranya perut dan paha anda gatal pada minggu ke-31, sakit kepala anda, anda boleh menggunakan minyak sayuran hangat. Pergerakan kemasnya disapu ke kawasan gatal selepas mandi.
 • Jangan mengabaikan peluang untuk menghadiri kursus untuk ibu mengandung, mereka bekerja dengan setiap klinik antenatal. Anda boleh melakukan ini bersama dengan pasangan anda: ia juga berguna untuk ayah masa depan untuk belajar bagaimana untuk menjaga bayi yang baru lahir dan bagaimana anda boleh membantu isteri anda pada awal masa selepas bersalin.

Ulasan hamil

Pada minggu ke-31 kehamilan, ramai ibu hamil berfikir tentang kehilangan berat badan, jika lebih daripada biasa.

Dari tempoh ini, anda boleh menguruskan hari puasa, di mana seorang wanita akan mengambil hanya keju kotej, produk susu yang ditapai atau bubur soba tanpa mentega dan susu.

Ramai minggu ini mengadu bahawa tidak ada selera makan. Ini memberi kesan terutamanya kepada wanita yang membawa bayi besar, kerana rahim sangat meresap organ-organ pencernaan dan menyebabkan gejala gangguan pencernaan.

Ramai orang terus membeli barangan dan mainan kanak-kanak pada minggu ini: ia menetapkan wanita dengan cara yang positif dan membolehkan anda berfikir tentang apa yang baik. Wanita yang tidak menganggap pembelian awal mas kahwin anak-anak yang menjadi pertanda buruk baru-baru ini menjadi semakin banyak.

Ibu-ibu masa depan ambil perhatian bahawa pada minggu ke-31, keadaan kesihatan mereka bertambah sedikit, dan ini disebabkan oleh cuti bersalin dan peluang untuk berehat lebih banyak dan melakukan apa yang mereka mahu.

Mengenai apa yang berlaku kepada janin dan ibu mengandung pada minggu ke-31 kehamilan, lihat video berikut.

30 minggu 32 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan