19 minggu 21 minggu

20 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

Itulah pertengahan kehamilan. Minggu 20 melengkapkan separuh pertama perjalanan yang tidak selesa dan menarik, di mana akhir pertemuan yang lama ditunggu-tunggu dengan bayi akan berlaku. Wanita kini berada di puncak kesejahteraan, dia kelihatan hebat dan penuh semangat.

Beberapa hari antara minggu ke-19 dan ke-20 adalah masa pengalaman luar biasa pergerakan janin pertama, "hubungan" ibu dan bayi pertama. Beritahu lebih lanjut tentangnya.

Berapa bulan?

Bermula minggu ke-20 kehamilan ialah 19 minggu kebidanan. Mereka dipanggil obstetrik kerana undur adalah dari hari pertama tempoh haid yang terakhir. Malah, bayi itu wujud di dalam rahim ibu sekitar 2 minggu yang kurang - dari hari pembuahan pergi 18 minggu. Sekitar 16 minggu yang lalu, seorang wanita mengetahui tentang kelewatan itu dan mungkin yang pertama mengambil ujian kehamilan.

4.5 bulan telah berlalu dalam perhitungan kalendar biasa. Dengan standard obstetrik selesai kelima bulan kehamilan. Masih ada jumlah yang sama sebelum kelahiran, tetapi sekarang wanita akan menghadapi paradoks - masa akan mula mengalir dengan lebih perlahan, sejak trimester masa depan dirasakan dan dialami ibu-ibu masa depan agak sukar daripada yang kedua.

Pada masa yang sama, trimester kedua ialah tempoh yang paling baik dan aman. Minggu 19-20 adalah tempoh yang mengagumkan di mana fakta kehamilan tidak lagi tersembunyi, dan tidak perlu untuk itu. Ibu masa depan telah berjaya menyesuaikan diri dengan hakikat bahawa perubahan besar sedang menunggu dia tidak lama lagi. Dalam pada itu, kehidupan mengalir dengan sempurna. Wanita hamil didaftarkan di klinik antenatal, dia melepasi ujian yang diperlukan, dan tempoh dari 19 hingga 20 minggu tidak terkecuali.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Rasa ibu masa depan

Ia mungkin kelihatan kepada orang lain bahawa pada masa ini ada sedikit perubahan, kerana wanita itu terus menjalani hidup yang normal - kerja, belajar, terlibat dalam perniagaan sehari-hari. Walau bagaimanapun, hanya wanita hamil sendiri mengetahui apa proses yang mendalam dan menarik berlaku di dalam tubuhnya. Seorang wanita merasakan peningkatan kekuatan dan kekuatannya, dia mahu berada dalam masa, untuk melakukan segala-galanya, kerana tidak lama lagi ahli keluarga akan dilahirkan, yang pastinya akan menjadi yang utama.

Pada minggu ke-20, sensasi sentiasa dikemas kini, mari lihat bagaimana mereka boleh.

Kesejahteraan umum

Secara umum, seorang wanita yang berada dalam minggu kehamilan kehamilan ke-20 terasa baik. Graviti, yang akan disertai oleh trimester terakhir, belum lagi, dan toksikosis yang menyakitkan tidak lagi. Perut, walaupun ia tumbuh dengan pesat, tidak menyebabkan kesulitan yang besar.

Walau bagaimanapun, minggu ini seorang wanita mungkin melihat sesuatu yang baru dalam keadaannya: dari semasa ke semasa, terutamanya pada waktu malam, dia melemparkannya ke dalam panas, kemudian menggigil. Ini "pasang surut" adalah disebabkan oleh perubahan hormon yang datang dari hari pertama kehamilan.

Stirrings

Majoriti wanita hamil pada masa ini jelas merasakan pergerakan bayi mereka. Ini sememangnya salah satu saat yang paling menarik dan menyentuh sepanjang kehamilan.Sekiranya wanita itu belum merasakan pergerakan bayi itu, kini dia tertahan: dia mencari jawapan kepada soalan mengapa dia masih tidak merasakannya.

Pergerakannya sangat individu. Banyak bergantung kepada kehamilan wanita. Sekiranya kedua atau ketiga, maka dinding rahim menghulurkan lebih cepat, pergerakan menjadi lebih awal. Sekiranya kelahiran anak pertama dijangka, maka wanita akan merasakan tremmen cahaya yang pertama kemudian. Kembar atau kembar tiga ibu hamil mula merasakan aktiviti anak-anak mereka sebelum orang lain.

Sekiranya plasenta terletak di dinding belakang rahim, kebarangkalian pergerakan janin lebih awal. Jika "kerusi bayi" terletak di dinding depan, sensitiviti berkurangan.

Wanita yang tidak duduk diam, bergerak terus, bekerja, menjalani gaya hidup yang aktif, kemudian mula merasakan bayi mereka, kerana mereka tidak mempunyai masa untuk menumpukan perhatian kepada diri mereka dan perasaan mereka.

Pada 19-20 minggu, hampir 90% wanita hamil menyatakan bahawa mereka sudah jelas merasakan bagaimana bayi bergerak di perutnya. Tetapi ada orang-orang yang masih hidup hanya untuk menjangkakan keajaiban ini. Di kalangan wanita primitif, bayi boleh nyata hanya minggu depan atau minggu 22. Ini tidak dianggap sesuatu yang luar biasa atau tidak normal, anda hanya perlu bersabar.

Mereka yang sudah mempunyai kacau, ambil perhatian bahawa anak-anak lebih aktif pada waktu petang dan pada waktu malam. Ini tidak bermakna bahawa serbuk adalah burung hantu malam yang gemar. Hanya pada petang dan pada waktu malam, wanita itu berehat, bersandar, semua sentuhan halus dari serbuk dari dalam dalam keadaan ini lebih jelas dan jelas.

Keadaan emosi dan emosi

Minggu 20 "mengetuk" seorang wanita agak dari keadaan gembira diukur di mana dia telah berada di minggu sebelumnya. Ini disebabkan oleh kebimbangan mengenai pemeriksaan pranatal yang kedua.

Tetapi sekarang imej kanak-kanak divisualisasikan. Sekiranya sebelum ibu membayangkannya hanya dalam istilah umum, sekarang dia tahu apa yang kelihatan seperti puzozhitel, seks apa dia. Jika anda menggantung imbasan ultrasound di tempat yang menonjol, maka ia menjadi lebih mudah untuk berkomunikasi dengan serbuk.

Sesetengah wanita hamil telah lama menyedari bahawa mereka mula dengan cepat melupakan segala-galanya, mereka tidak berpikiran dan tidak dapat menumpukan perhatian sama sekali. Ini adalah perkara biasa, kerana ia melalui proses perencatan, yang menyebabkan kelalaian dan kekeliruan, badan cuba melindungi bayi, untuk melindungi dia dari emosi ibunya, yang tidak selalu positif.

Selalunya, pada minggu ke-20, seorang wanita mengalami kesukaran berkomunikasi dengan isi rumah, kerana tidak semua ahli keluarga bersedia untuk fakta bahawa keperluan untuk perhatian pada wanita hamil meningkat dengan dramatik. Sekarang ibu masa depan tidak memerlukan bantuan fizikal (untuk mengangkat, memindahkan, menyusun semula), tetapi sebaliknya penuh kasih sayang, sokongan yang hangat dan penyertaan, perasaan keselamatan yang lengkap.

Sekiranya pasangan dan keluarga yang lain tidak boleh, untuk apa jua sebab, membuatnya berhenti, wanita itu menjadi beralun, menangis, yang jelas tidak kondusif untuk hubungan yang kuat dan mesra dalam keluarga.

Jenis pelepasan

Antara minggu ke-19 dan ke-20, seorang wanita mungkin melihat bahawa pelepasan vagina telah menjadi lebih meluas dan lebih ringan. Dengan leukorea (rambut putih), ibu-ibu masa depan sering menghadapi. Sekarang kenaikan jumlah pelepasan adalah disebabkan oleh keperluan semula jadi badan wanita dalam menjaga mikroflora normal vagina. Untuk mengekalkannya dalam tempoh yang sangat penting, rangsangan meningkat, yang boleh menimbulkan banyak soalan untuk ibu-ibu masa depan.

Rasa leukorea tidak perlu. Dengan sendirinya, orang kulit putih, apabila mereka cahaya atau kekuningan, tidak disertai dengan gatal-gatal dan tidak mempunyai bau yang kuat, jangan menanggung bahaya dalam diri mereka sendiri. Kelemahan yang berkaitan dengan pelepasanadalah semata-mata kebersihan: seorang wanita mesti sentiasa memakai pad harian yang tipis (tampon tidak boleh digunakan semasa tempoh kehamilan bayi itu).

Amaran mengandung harus tidak selesa. Sekiranya terdapat sensasi terbakar yang menyakitkan dan gatal-gatal pada perineum, dan pelepasan berubah konsisten dan mula menyerupai dadih granular, maka dengan kebarangkalian yang tinggi kita boleh mengatakan bahawa thrush bermula.

Leucorrhoea berlimpah adalah persekitaran yang sangat baik untuk perkembangan pelbagai jenis patogen. Oleh itu, penyertaan jangkitan tidak dikecualikan. Jika pelepasan menjadi kehijauan, ia menunjukkan keradangan purba bakteria. Pelepasan merah jambu dan coklat adalah campuran darah, dan plak putih di dinding vagina dan organ kelamin luar adalah tanda jangkitan kulat.

Dalam semua kes, jika pelepasan normal berubah warna, bau, tekstur, wanita perlu berunding dengan doktor. Lebih cepat patogen dikesan, semakin cepat rawatan dan sanitasi saluran genital akan dijalankan. Risiko jangkitan janin juga akan dikurangkan.

Sakit

Jika sebelum ini ketiadaan kesakitan dianggap sebagai tanda kehamilan yang sihat yang normal, maka dari minggu ke-20 (dari "khatulistiwa" yang bersyarat ini) beberapa jenis kesakitan dianggap agak dapat diterima dan secara fisiologi terkondisi. Ini termasuk, pertama sekali, sakit di belakang dan lutut.

Beban pada kaki meningkat setiap hari, kerana berat badan wanita berubah dengan cara yang besar, dan pusat graviti beralih, yang menyebabkan aduan yang sakit belakang dan belakang terluka.

Alat yang cukup ketara dan ligamen, yang menjadikan uterus dalam kedudukan tetap. Organ ini tumbuh, ligamen perlu "menyesuaikan", mereka menebal dan menghulurkan, ini boleh menyebabkan kesemutan di perut bawah, di sebelah kanan dan kiri, serta kadang-kadang "lumbago" yang menyerupai kejutan elektrik.

Sekiranya punggung bawah tidak berterusan, dan rasa sakit sendiri tidak menyerupai serangan, kontraksi, maka tidak ada yang perlu dikhuatiri. Sekiranya rasa sakit yang kuat muncul dalam dubur, pelepasan yang tidak normal, wanita perlu segera berjumpa doktor, dan lebih baik memanggil ambulans.

Dari minggu ke-20, sesetengah wanita mempunyai kemunculan sakit yang tidak menyenangkan di tulang kemaluan. Perasaan ini dikaitkan dengan permulaan pelembapan tulang pelvis, di mana badan wanita hamil mula mempersiapkan untuk melahirkan anak.

Kesilapan sedikit daripada simfisis kemaluan boleh menyebabkan rasa tidak selesa yang ketara, terutamanya semasa perubahan kedudukan badan, semasa berjalan. Sekiranya ia menyakitkan sehingga sukar bagi seorang wanita untuk bergerak, anda harus berunding dengan doktor untuk mengetepikan permulaan symphysitis.

Kerana kekurangan kalsium, sekarang seorang wanita dapat mengalami sakit yang sangat kuat dengan kekejangan otot betis. Kaki kaki paling kerap pada waktu malam. Disebabkan oleh hipokalsemia fisiologi (janin yang semakin meningkat mengambil sebahagian besar daripada mineral ini dari ibu), masalah dengan gigi mungkin bermula. Sekarang, jika gigi menyakitkan, ia boleh dirawat walaupun menggunakan anestesia. Ini harus digunakan, walaupun gigi tidak sakit, pemeriksaan rutin dan pemulihan rongga mulut tidak akan mengganggu.

Sakit kepala pada minggu ke-20 kehamilan biasanya tidak tetap atau tetap biasa. Jika kepala menyakitkan dan kerap, ini tidak boleh dianggap sebagai norma, wanita pasti mesti mengendalikan tekanan darahnya: kemungkinan besar, kesakitan dikaitkan dengan kenaikannya.

Perubahan dalam badan

Perubahan dalam badan wanita pada 20 minggu adalah mustahil untuk tidak diperhatikan. Pinggang bukan sahaja meningkat dalam lilitan, garisnya hampir diratakan. Banyak wanita hamil dalam jenaka semasa yang mereka tidak lagi mempunyai pinggang. Tetapi bagi kebanyakan orang, pusar mula menonjol, dan ini sedikit menaikkan mood ibu masa depan.

Bagaimana rahim berkembang?

Organ pembiakan utama seorang wanita berkembang secara intensif, menambah kira-kira 1-2 sentimeter pada ketinggian setiap minggu.Ketinggian bahagian bawah rahim pada minggu 20 wanita yang berlainan mungkin berbeza. Biasanya, ia adalah dalam lingkungan 18-24 sentimeter. Selalunya, saiz ini, yang ditentukan menggunakan pita sentimeter dari titik di tengah sempadan tulang kemaluan ke puncak uterus, bersamaan dengan bilangan minggu, oleh itu, kebanyakan wanita mengandung "diukur" 19-20 sentimeter pada masa semasa.

Rahim berada di rongga perut, bahagian atas atasnya, dipanggil bahagian bawah, sekarang dekat dengan paras yang sama dengan pusar. Perut tumbuh secara aktif. Jika seorang wanita melawat doktor beberapa kali dalam seminggu, dia akan melihat bahawa ketinggian bahagian bawah rahim pada 19 minggu dan 3 hari akan menjadi kira-kira satu sentimeter kurang dari pada 19 minggu dan 5-6 hari. Sekarang rahim setanding dengan saiz bola yang baik.

Panjang serviks untuk kali pertama minggu ini ditentukan sebagai penunjuk daya majunya. Keseluruhannya, empat pemeriksaan berjadual yang dilaksanakan pada masa kehamilan dengan ukuran pengukuran panjang menggunakan pengimbas ultrasound. Pemeriksaan pertama dilakukan tepat pada minggu 20. Panjang purata leher normal sekarang ialah 40.3 mm. Sekiranya seorang wanita sedang menunggu anak pertama, mungkin lebih besar - sehingga 48 mm, jika kehamilan bukan yang pertama, lehernya sedikit lebih pendek - 40.1 mm. Keadaan patologi dianggap sebagai penyingkat serviks dalam tempoh ini sehingga 30 mm atau lebih.

Leher pendek - ancaman kelahiran pramatang, tetapi bayi tidak dapat hidup dengan sendirinya. Oleh itu, apabila patologi dikesan, seorang wanita dimasukkan ke hospital dan membuat keputusan - mengambil leher, menggunakan pessary, atau memohon rawatan dadah.

Pada minggu ke-20, semua kaedah ini secara teknikal mungkin; selepas 21 minggu, penutupan biasanya tidak dilakukan.

Seorang wanita pada 20 minggu biasanya merasakan rahimnya, dia boleh menentukan had atasnya jika dia berbaring di belakangnya. Selain itu, hampir semua ibu masa depan pada masa ini dapat menentukan nada rahim secara bebas dan juga membayangkan lokasi janin di dalamnya: perut sudah tidak simetri, bayi itu boleh terletak di lobus kiri atau kanan, dan juga sentiasa menukar lokasi kehelan.

Berat badan

Keperluan untuk mengawal berat badan kepada wanita kini akan diingatkan pada setiap pelantikan doktor yang dijadwalkan. Sekarang peningkatan yang tidak terkawal dalam berat badan mungkin satu-satunya gejala preeclampsia berbahaya bagi seorang wanita dan bayinya. Berat pada 20 minggu tiba cukup intens, kerana bayi semakin meningkat, dan jumlah cecair amniotik meningkat.

Dari apa yang membina wanita sebelum mengandung, akan bergantung kepada kadar peningkatan pada minggu ke-20:

  • kanak-kanak perempuan dan wanita nipis kini "dibenarkan" untuk menambahkan sehingga 6 kilogram pada berat awal mereka;
  • ibu-ibu masa depan dengan berat normal dan sedikit lebih kecil tidak boleh mendapat lebih daripada 5.8 kilogram;
  • wanita berlebihan berat badan, wanita dengan pelbagai obesiti mampu menambah berat badan awal mereka tidak lebih dari 3 kilogram kepada berat awal sebanyak 20 minggu.

Tekanan darah

Sekarang dalam tubuh wanita beredar kira-kira 40% lebih banyak darah berbanding sebelum ini. Semua ini mencetuskan beban yang ketara pada saluran darah dan jantung. Pada masa ini, seorang wanita mungkin mula mengeluh tentang pening kepala.

Kepala berputar biasanya disebabkan oleh penurunan tekanan darah. Pada minggu ke-20, ia paling kerap berlaku: tekanan sistolik berkurang dengan 4-5 milimeter merkuri dan tekanan diastolik berkurangan sebanyak 15 mm merkuri. Oleh kerana keperluan untuk mengepam lebih banyak darah, kadar jantung wanita hamil mempercepatkan: denyut nadi menjadi lebih kerap oleh sekitar 8-15 denyutan seminit.

Intervensi semacam itu tidak memerlukan campur tangan perubatan. Walau bagaimanapun, jika seorang wanita mula pingsan, mengalami rasa mual dan pening yang teruk, dia pasti perlu memaklumkan kepada doktor anda.

Penglihatan kabur

Selalunya pada minggu ke-20 kehamilan, wanita mula mengadu sedikit kemerosotan dalam penglihatan.Jika sebelum ini tidak ada masalah dengan organ penglihatan, maka tidak ada sebab untuk keseronokan: ketajaman penglihatan akan segera kembali. Penurunan sedikit dalam fungsi visual dikaitkan dengan peningkatan jumlah darah dalam tubuh wanita hamil. Oleh kerana kejatuhan tekanan, vesel retina sempit sedikit, kerana ketajaman penglihatan berkurangan.

Bagi sesetengah pihak, proses ini tidak disedari. Wanita yang memandu kereta atau bekerja dalam kedudukan yang memerlukan penglihatan yang baik dan ketepatan dalam melakukan kerja harus sangat berhati-hati.

Tanda regangkan

Jejak yang tidak menyenangkan pada kulit dalam perubatan mempunyai nama yang pasti - "striae". Dengan peningkatan perut, punggung, dan kelenjar susu, yang berlaku di tengah-tengah kehamilan, kulit tidak bersaing dengan kadar pertumbuhan, pecahan mikro elastin dan serat kolagen berlaku, dan bentuk tisu penghubung kasar di tapak jurang ini. Itu memberikan kesan kosmetik yang hodoh dalam bentuk jalur warna yang berbeza - dari merah jambu hingga ungu.

Selepas penghantaran, tanda regangan sukar untuk dibetulkan, striae sebahagian besarnya tidak tan, kerana mereka tidak mengandungi malatonin. Untuk tidak memakai kecacatan kosmetik sedemikian, anda perlu mengambil semua langkah untuk melambatkan pertumbuhan tanda regangan. Untuk melakukan ini, seorang wanita mengandung perlu mengesan berat badannya: bagi wanita yang telah memperoleh 20 kilogram semasa kehamilan, kemungkinan tanda regangan yang meluas jauh lebih tinggi.

Sudah tentu, anda boleh menggunakan krim kanak-kanak atau gel hypoallergenic dan krim lain. Perkara utama - untuk mengelakkan tindak balas alahan, kerana kulit wanita hamil pada 19-20 minggu sangat sensitif.

Nosebleeds

Kira-kira 15% ibu hamil mengadu tentang fenomena seperti pendarahan hidung spontan. Di tengah-tengah tempoh kehamilan akibat perubahan tekanan darah, serta peningkatan kerapuhan saluran membran mukus saluran hidung dari masa ke masa integriti mereka merosot. Hasilnya, seorang wanita boleh memulakan pendarahan secara tiba-tiba.

Doktor memanggil ibu-ibu masa depan untuk membezakan pendarahan hidung fisiologi dari patologi. Semulajadi berlaku paling kerap dengan perubahan mendadak dalam kedudukan tubuh, dengan cuai meniup hidung anda. Nosebleed patologi berulang dengan kekerapan yang dicemburui dan tidak mempunyai sebab yang jelas. Malah, mereka boleh mengiringi hipertensi, fungsi pembekuan darah terjejas, kekurangan kalsium dalam badan.

Untuk pendarahan seperti itu, berunding dengan pengamal am dan doktor ENT.

Dada

Kelenjar susu ibu hamil pada 20 minggu kelihatan sangat mengagumkan: mereka telah menjadi jauh lebih besar, puting mereka semakin kuat, sensitiviti mereka telah meningkat beberapa kali. Jika kolostrum mula menonjol pada masa kini, tidak perlu dikritik, tiada apa yang dahsyat berlaku. Ini agak fenomena semula jadi.

Colostrum adalah bahan yang sangat berkhasiat yang kaya dengan protein, lemak, karbohidrat dan garam mineral. Walaupun ia mempunyai tekstur tebal dan warna kekuningan. Pada trimester ketiga, kolostrum menjadi lebih telus, dan selepas melahirkan dalam beberapa hari menjadi susu ibu sepenuhnya.

Selalunya, kolostrum di tengah-tengah kehamilan muncul pada wanita yang telah melahirkan dan menyusukan bayi mereka: saluran mereka dibesarkan berbanding mereka yang tidak melahirkan.

Jika kolostrum kini agak bimbang, bocor dan pakaian kotor, anda harus menggunakan bra, yang dibuat khusus untuk ibu-ibu yang menyusu. Cawan-cawannya di dalamnya mempunyai "poket" khas untuk memasukkan yang akan menyerap kolostrum dan menghalang noda pada pakaian.

Sekarang anda perlu menjaga payudara anda dengan betul: memakai coli yang menyokong, cuci puting susu anda dengan air suam dua kali sehari, gunakan tanda regangan.

Perkembangan janin

Kadang-kadang anda boleh mendapatkan maklumat bahawa pada minggu ke-20 janin mempunyai jiwa. Ini adalah bagaimana sesetengah negara benar-benar percaya, tetapi Orthodoksi cenderung untuk mempercayai bahawa kanak-kanak itu mempunyai jiwa dari saat pembuahan.Isu ini kontroversi, dan ibu masa depan, jika dia berminat dengan mereka, akan dapat menumpukan minggu ini untuk meneroka sudut pandangan yang sangat berbeza.

Satu perkara yang pasti: Bayi itu sudah menjadi perasaan dan juga makhluk yang berfikir yang merasakan ibunya sangat halus dan kini mula memahami dunia di sekelilingnya.

Sepanjang tempoh itu, bayi itu pergi jauh dari telur yang disenyawakan kepada embrio, dan kemudian kepada janin. Sekarang datang tempoh janin perkembangannya, ini bermakna bahawa pipsqueak terbentuk sepenuhnya, kini ia hanya akan berkembang. Pada 18 minggu embrionik (ini adalah 20 obstetrik), bayi mencapai saiz janin betina. Ketinggiannya adalah sekitar 24-26 sentimeter, dan beratnya mendekati 350 gram. Bagaimana lubang hidup, beritahu kami lebih banyak lagi.

Rupa

Bayi cantik setiap hari. Dia tidak lagi kurus kerana ibu masa depannya boleh dilihat pada ultrasound pertama, dia membentuk lemak subkutan. Oleh kerana itu, tubuh bayi secara beransur-ansur memperoleh bentuk yang lebih bulat, yang pertama "semakin baik" pipi, perut. Tangan dan kaki masih nipis dan oleh itu kelihatan agak janggal. Kulit berhenti menjadi merah terang, kerana lapisan lemak subkutaneus secara beransur-ansur mula memisahkan rangkaian saluran darah dari lapisan kulit yang nipis. Kulit itu sendiri dari minggu ini menjadi empat lapisan, lebih tebal dan lebih kuat.

Dari kepala ke kaki, bayi dilapisi dengan lemak seperti keju. Tujuannya adalah untuk melindungi kulit daripada pendedahan berterusan kepada cecair amniotik. Pada kulit, pelincir dipegang teguh kerana rambut berambut tipis - lanugo, kini mereka menutup seluruh tubuh.

Secara beransur-ansur, apabila bayi itu tumbuh, ia akan membuang kedua lanugo dan pelincir asal. Lebih dekat dengan kelahiran, kulitnya akan menjadi licin, dan pelincir akan kekal hanya di mana ia benar-benar diperlukan - di tempat geseran fisiologi (di lipatan kulit, di pangkal paha, dalam siku siku dan di kelengkungan kaki di bawah lutut).

Bayi itu melihat 20 minggu lebih banyak berbanding sebelum ini. Kaki-kakinya, yang pada awalnya lebih pendek daripada lengan, telah tumbuh dewasa, kepala hampir memperoleh bentuk yang betul, dimensi secara beransur-ansur datang seiring dengan bahagian-bahagian tubuh yang lain. Oleh itu, bayi tidak lagi kelihatan seperti anak ayam - kini lelaki kecil dalam segala-galanya, hingga ke yang paling kecil. Oleh itu, dia mempunyai bulu mata dan alis, marigolds pada jarinya dan juga cap jari sendiri yang unik.

Wajah bayi tidak lagi akan mengalami metamorfosis yang signifikan. Telinga, yang pada asalnya di leher, telah lama bangkit ke tempat yang sepatutnya, pada minggu ke-20, alam menambah "sentuhan" terakhir: auricles memperoleh bentuk akhir yang terakhir. Mata bayi masih ditutup, tetapi kelopak mata menjadi semakin padat, dalam istilah semasa bayi mula mencuba untuk membukanya. Proses ini panjang, ia akan mengambil masa beberapa minggu, tetapi refleks berkedip sedang dibentuk sekarang.

Sekiranya seorang wanita pada 20 minggu membuat keputusan untuk tidak mengimbas imbasan ultrabunyi dua dimensi konvensional, tetapi untuk imbasan ultrasound dalam format 3D, maka dia akan dapat melihat semua ciri-ciri kanak-kanak pada monitor tanpa sebarang kesulitan tertentu: mereka adalah unik, mereka mempunyai segala-galanya yang diwarisi oleh bayi secara genetik. Dia mempunyai bentuk hidungnya sendiri, dahi, dagu. Dia sudah kelihatan seperti seorang ibu bapanya, dan mungkin nenek atau datuknya.

Organ rasa

Dari minggu ke-20 kehamilan, bayi mula lebih baik menavigasi persekitarannya. Sekarang dia membezakan dengan baik masa siang - malam dan siang, pagi dan petang. Rutin hariannya mungkin tidak sama dengan ibunya, contohnya, kebasukan serbuk boleh jatuh pada rehat malam ibu, tetapi buat masa ini ia tidak akan mengganggu wanita itu, kerana anak itu tidak menyebabkan rasa sakit dan perasaan yang tidak menyenangkan walaupun ketika bergerak aktif. Sekam malam keturunan mungkin kekal dan tidak kelihatan sama sekali untuk ibu yang sedang tidur.

Dunia untuk anak anda tidak akan sama, kerana dari 19 hingga 20 minggu organ pendengarannya mula berfungsi sepenuhnya. Sebelum tarikh ini, bayi juga mendengar, tetapi kebanyakannya hanya getaran yang menghasilkan pelbagai gelombang suara dan suara.

Kini dia dengan penuh semangat mula mendengar dunia seperti itu. Bunyi yang paling disukai untuknya, tidak syak lagi - dengki hati ibu saya, suaranya.

Kini, menurut ahli psikologi perinatal, sikapnya terhadap dunia sedang dibentuk - optimis atau pesimis. Dan di sini banyak bergantung kepada apa jenis cerita dongeng, dan lagu-lagu yang dia akan dengar dari ibu, bagaimana hubungannya dengan bapanya akan dibina, apa yang terdengar lebih kerap menjangkau telinga kecil di dalam rahim ibu.

Dia tidak dapat melihat janin lagi, walaupun semua reseptor organ penglihatan terbentuk sepenuhnya. Cahaya terang dan kegelapan malam - setakat ini dua kesan cahaya yang dapat dilihat oleh buah melalui mata tertutup. Tetapi dia telah mencapai kesempurnaan sejati dalam menentukan selera.

Oleh kerana reseptor papilla pada lidah terbentuk lebih awal daripada deria lain, kini kerja mereka telah dibahaskan: bayi itu pandai dalam apa yang ibu makan, nikmat gula-gula, tidak terlalu senang dengan masam atau masin. Dia menelan air amniotik, mereka mungkin mempunyai rasa yang berbeza, bergantung kepada apa yang wanita makan.

Sensasi taktil dibangunkan dengan baik, kanak-kanak, apabila tidak dapat dilihat, merasai segala-galanya di sekelilingnya untuk sentuhan, dan proses kognisi ini memberikannya kesenangan. Rasa bau kanak-kanak akan muncul selepas kelahiran, apabila dia mula bernafas melalui hidungnya.

Kekebalan

Dari minggu ke-20 kehamilan, imuniti bayi mula berfungsi hampir sepenuhnya. Sekarang ia lebih dilindungi di hadapan pelbagai ancaman dari luar. Pada masa ini, serbuk sangat lama. Sel pertama sistem imun mula terbentuk pada kira-kira 4-5 minggu. Bayi menerima jumlah imunoglobulin yang cukup dari darah ibu, dan penghalang plasenta melepasi mereka. Lebih-lebih lagi, dalam janin janin kira-kira 2 kali bilangan leukosit.

Sel-sel ini adalah bentuk yang tidak matang, mereka tidak dapat sepenuhnya mengambil bahagian dalam pengeluaran interferon dan immunoglobulin, tetapi setakat ini ini tidak diperlukan: kerap sekarang dan semasa bulan pertama selepas kelahiran dilindungi oleh imuniti ibunya. Walau bagaimanapun semua komponen sistem imun janin pada masa ini terbentuk.

Sistem saraf

Minggu ini, pembentukan bahan kelabu terus di dalam badan bayi - korteks serebrum dengan konvoi dan alurnya. Pengembangan dinamik sel saraf baru. Sebilangan besar neuron berasal dari sekitar ventrikel otak, dan juga dalam bahagian dalam korteks kawasan temporal kedua-dua hemisfera. Proses ini akan berterusan sehingga dan selepas melahirkan anak. Neuron muda ditemui walaupun pada orang dewasa, dipercayai bahawa mereka sebahagiannya memberikan keupayaan otak untuk mengimbangi fungsi yang hilang atau terjejas.

Neuron baru berhijrah ke korteks dan lapisan otak yang lebih dalam. Proses ini paling intensif sekarang dan akan tetap dinamik sehingga kehamilan minggu ke-29.

Oleh kerana serbuk menjadi lebih pintar dengan setiap saat, ini tidak dapat mempengaruhi kelakuannya. Pergerakan tangan, kaki, dan kepala hampir di bawah kawalan sistem saraf pusat. Refleks terus berkembang. Anak kecil itu sudah menelan, menghisap, meraih apa yang berada dalam jangkauan telapak tangannya, dan mampu menolak kakinya dari dinding rahim. Dia bertambah baik setiap hari.

Mengenai bagaimana pesakit janin berkembang, sains tidak banyak mengenali. Sesetengah pakar mengatakan bahawa sudah pada minggu 20 puzozhitel mempunyai impian, yang lain yakin bahawa ini mustahil. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa fakta yang terbukti oleh doktor. Oleh itu, lebih daripada 70% bayi di tengah-tengah kehamilan ibunya menghisap jari kanannya, dan hanya satu pertiga - kiri. Dalam 99% kes, kanak-kanak yang mengisap jari kanan di dalam rahim adalah tukang tangan kanan, sementara yang kiri telah dipilih oleh pihak kiri.

Jika perut ibu masa depan kini dipengaruhi oleh bunyi yang kuat yang dilalui melalui fon kepala, maka kebanyakan kanak-kanak mengaktifkan lobus temporal otak, dan dalam kes-kes yang jarang - cuping hadapan. Ini adalah bahagian-bahagian korteks yang kemudiannya akan memproses maklumat suara.

Oleh itu, sistem saraf bayi telah membangun "dengan mata" untuk habitat masa depan lelaki baru.

Organ dalaman, sistem tulang

Memahami bagaimana tubuh kecil berfungsi sekarang akan membantu ibu hamil untuk lebih cekap menangani isu pemakanan, kerana tugasnya pada tahap ini adalah untuk menyediakan anak lelaki atau anak perempuannya dengan segala yang diperlukan.

Pada minggu 20, pertumbuhan tulang adalah proses yang paling sengit. Sekarang kanak-kanak itu benar-benar memerlukan kalsium dan magnesium, serta besi untuk kerja jantung. Jika kalsium tidak mencukupi, bayi akan mula "mengambil" mineral dari tulang ibu, akibatnya kerapuhan mereka akan meningkat, masalah dengan sistem otot, gigi, pembentukan darah mungkin bermula.

Jantung bayi mempunyai semua jabatan, 4 kamera. Denyutan jantung janin tidak seperti ibu: kerap jantung lebih kerap. Kadar jantung pada minggu 20 dalam julat normal dari 150 hingga 170 denyutan seminit. Serbuk buah ginjal terlibat dalam pengeluaran air kencing, dan pundi kencing dan uretra menyumbang kepada penyingkiran dari tubuh anak.

Usus mula mula mengumpul najis asal - meconium. Semua kelenjar berfungsi, termasuk tiroid dan pankreas. Semua organ sudah boleh diperiksa oleh ultrasound.

Penentuan seks

Ciri-ciri seksual di mana kanak-kanak lelaki dibezakan daripada perempuan sebelum kelahiran dibentuk sepenuhnya. Pada ultrasound, doktor, jika bayi membenarkan untuk memeriksa tempat-tempat intim mereka, akan memberitahu dengan yakin siapa yang akan menunggu dalam masa terdekat - anak lelaki atau anak perempuan.

Pada lelaki, kemajuan testis ke kawasan pelvis bermula, dan dari sana ke skrotum. Ini adalah proses yang panjang, ia akan berlangsung sehingga akhir kehamilan.

Pada kanak-kanak perempuan, semua komponen sistem pembiakan sudah ada, dan di ovari terdapat lebih daripada lima juta telur - bekalan ini akan meningkat. Ia sepatutnya cukup untuk seluruh kehidupan wanita.

Hormon seks disintesis pada kanak-kanak lelaki, dan kanak-kanak perempuan akan mula memberi hormon sendiri sedikit kemudian, sementara paras hormon mereka sama dengan ibu, kanak-kanak perempuan mendapat hormon daripada darah ibu.

Bayi anda pada ultrasound

Dengan peredaran ultrasound pada minggu 19-20, bukan sahaja pertumbuhan janin dinilai, tetapi juga keunikan pembentukan semua organnya, supaya tidak melampaui kes-kes patologi genetik dan genetik kromosom. Sudah tentu, doktor mungkin melihat keabnormalan dalam perkembangan buah pinggang atau jantung anak, jika ada.

Umur kehamilan dan pematuhan dengan saiz bayi tidak lagi ditentukan oleh KTR, terdapat jadual pelbagai parameter. Minggu ini mempunyai makna berikut.

Standard fetometrik pada 19-20 minggu

BPR (saiz jurulatih), mm

LZR (saiz frontal-oksipina), mm

OG (lilitan kepala), mm

Pengeringan (lingkar abdomen), mm

44-47

58-62

158-170

134-144

Panjang paha (DBK), mm

Panjang Shin (DKG), mm

Panjang bahu (WPC), mm

Panjang lengan (DKP), mm

30-33

27-30

27-30

23-26

Penyampaian janin, walaupun ditentukan, belum bernilai yang hebat. Pelvik atau melintang - maklumat, lebih penting untuk minggu-minggu terakhir.

Pada masa ini, tidak seorang pun atau yang lain harus menanamkan seram suci ke dalam wanita hamil, kerana bayi itu belum begitu besar untuk menerima kedudukan tetap. Dia bergerak dan berkali-kali akan mengubah kedudukannya mengenai keluar dari rahim.

Bahaya dan Risiko

Tidak banyak bahaya pada minggu ke-20, tetapi mereka tidak boleh diabaikan. Ancaman keguguran kini minima, walaupun sebelum ini, akhir bulan kebidanan bulan kelima adalah tempoh yang agak tenang, di mana pengguguran spontan tidak mungkin. Walau bagaimanapun, komplikasi lain mungkin berkembang, dan wanita perlu bersedia untuk ini.

Komplikasi yang paling biasa pada separuh kedua kehamilan ialah preeklamsia. Gejala utamanya adalah edema. Mereka boleh luaran dan dalaman.Wanita luaran akan melihat dirinya sendiri: pertama, cincin tidak lagi mudah dikeluarkan dari jari, dan kemudian kasut yang biasa dipakai akan menjadi sempit.

Bengkak dalaman adalah lebih sukar untuk disangka. Itulah sebabnya kini sangat disyorkan untuk menimbang (dengan edema organ-organ dalaman, berat badan bertambah pada kadar patologi), pada minggu ke-20, wanita disyorkan untuk mengambil ujian untuk menentukan kemungkinan membina preeklamsia.

Kekurangan imuniti kini boleh menyebabkan selsema dan penyakit berjangkit. Kekurangan imun pada wanita kini fisiologis, mekanisme pertahanan alami tubuh ditindas oleh hormon sehingga tidak ada ancaman bagi perkembangan anak. Tetapi dia yang menjadi tanah yang subur untuk ARVI, selesema, cystitis dan penyakit lain.

Ubat, termasuk beberapa antibiotik, seperti Flemoxin, kini boleh diresepkan kepada seorang wanita, kerana mereka tidak akan membahayakan kanak-kanak dengan regimen dan dos yang betul. Kesan yang lebih dahsyat daripada selesema boleh menjadi pelanggaran aliran darah uteroplasi, yang kadang-kadang berkembang kerana suhu tinggi.

Masalah dengan kerja sistem penghadaman meluas. Seorang wanita kerana hakikat bahawa rahim mula menekan organ perut, boleh mula sembelit, cirit-birit, pedih ulu hati.

Sembelit lazim pula akan meningkatkan kemungkinan buasir. Menurut statistik perubatan, kira-kira 70% ibu mengandung mengalami separuh kedua kehamilan.

Selalunya, terhadap latar belakang peningkatan beban pada semua organ semasa kehamilan, penyakit lama sekali lagi "mengisytiharkan" diri mereka bahawa seorang wanita sudah dapat melupakan: kolitis, gastritis, ulser peptik.

Keletihan air dan kekurangan air yang ditubuhkan pada tempoh ini bukanlah diagnosis definitif, mereka hanya menerangkan kecenderungan untuk meningkatkan atau mengurangkan kuantiti cairan amniotik. Seperti wanita hamil akan diperhatikan dengan lebih dekat, dia akan perlu mengambil ujian lebih kerap dan melawat pakar obstetrik-ginekologinya.

Bahaya pada 20 minggu terletak pada hypocalcemia - kekurangan kalsium, dan anemia: tahap haemoglobin yang tidak mencukupi dalam tempoh semasa didiagnosis pada kira-kira 20% ibu hamil.

Analisis dan kaji selidik

Dari minggu ini, seorang wanita perlu melawat seorang pakar sakit puan tidak sekali sebulan, seperti dulu, tetapi dua. Tetapi ia akan berlaku selepas pemeriksaan kedua. Biasanya, ia dirancang untuk diadakan dari 18 hingga 21 minggu, minggu ini kira-kira separuh daripada wanita yang didaftarkan akan didiagnosis.

Satu kajian komprehensif termasuk imbasan ultrasound janin dan analisis biokimia darah. "Ujian Triple" - penentuan tahap hCG, estriol percuma dan alpha-fetoprotein. Ketiga-tiga zat dan kepekatan mereka adalah petunjuk penting kesihatan bayi.

Keputusan dari makmal akan ditambah dengan imbasan ultrasound. Tujuan diagnosis universal yang komprehensif ini adalah menentukan kumpulan risiko untuk kelainan kromosom. Pemeriksaan ini berbeza dari yang pertama dengan jangkauan kemungkinan diagnostik yang berkembang: kini doktor dapat membuat kesimpulan tentang bagaimana otak bayi dan saraf tunjang dimajukan, sama ada ia mempunyai tiub saraf patologi.

Mandatori pada minggu 20 dianggap ujian umum - darah dan air kencing. Jika mereka didapati mempunyai gula tinggi, doktor akan mengesyaki diabetes gestational, dan jika mereka mendapati protein dalam air kencing, wanita akan berisiko untuk mengembangkan gestosis.

Petua dan teknik untuk ibu hamil

Cadangan untuk ibu-ibu tetap sama - udara segar, makanan yang berkualiti tinggi, buruh yang lembut. Walau bagaimanapun, kini beberapa penyesuaian telah dibuat: berjalan kaki berjalan kaki kini tidak diingini, promenade malam di taman atau taman awam sepatutnya terhad dalam masa 10-15 minit. Antara tips lain yang akan membantu di tengah-tengah kehamilan adalah berikut.

  • Dapatkan bantal untuk wanita hamil: bentuk istimewanya akan membolehkan seorang wanita lebih selesa duduk untuk rehat malam di sebelah kiri atau kanan, tidur lebih baik, bangun kurang.
  • Untuk mengelakkan tanda regangan dan melegakan ketidakselesaan di bahagian belakang dan belakang, mula memakai pembalut ortopedik pranatal.
  • Jangan teragak-agak untuk memberitahu rakan sekerja dan sahabat secara terbuka bahawa mereka tidak menyentuh perut anda, yang tidak menyenangkan untuk anda: orang yang ingin menyentuh tum yang bulat wanita kini lebih daripada cukup.
  • Sudah tiba masanya untuk belajar bagaimana untuk keluar dari katil dengan betul: pertama anda perlu menghidupkan sebelah anda, kemudian menurunkan kaki anda, duduk dan hanya selepas jeda pendek mengambil kedudukan menegak. Ini akan mengelakkan pening, pengsan, hidung.
  • Seks tidak dilarang, terutamanya sejak keinginan seksual wanita mula meningkat minggu ini. Pasangan perlu memastikan bahawa tiada kontraindikasi (doktor perlu menjelaskan masalah ini), dan kemudian berhati-hati untuk tidak memberi tekanan pada perut, mengelakkan postur dengan penembusan yang mendalam.
  • Sekiranya ada tanda-tanda dan "masalah" yang membimbangkan, wanita mesti memaklumkan tentang doktor yang hadir, sama ada ia kerap, kencing kerap, atau sakit kepala.
  • Kini sangat penting untuk menyesuaikan diet anda - untuk mengelakkan produk, penggunaan yang tidak diingini, dan "bersandar" pada produk yang berguna dan perlu. Anda perlu makan pecahan, sekurang-kurangnya enam kali sehari. Sayur-sayuran dan buah-buahan segar - pencegahan sembelit yang sangat baik dan sumber vitamin. Daging lemak, minuman berkarbonat, tepung, manis, asin dan asap, serta makanan jeruk dan barang dalam tin tidak digalakkan.

Ulasan

Tema utama ulasan bahawa wanita hamil yang tersisa di Internet adalah gangguan dan diagnostik ultrasound. Sensasi baru yang telah muncul (atau belum muncul) sehubungan dengan sensasi pergerakan bayi membangkitkan banyak persoalan. Lebih banyak keraguan dan kebimbangan berkaitan dengan hasil pemeriksaan. Jika mereka ragu atau tidak memuaskan, wanita ditawarkan diagnostik invasif - cordocentesis atau amniosentesis.

Oleh kerana kaedah ini, walaupun tepat, boleh membahayakan kesihatan dan kehidupan bayi, wanita mencari cara alternatif untuk mengetahui sama ada bayi itu sihat. Kaedah sedemikian kini tersedia - ini adalah ujian DNA pranatal yang tidak invasif, yang mana hanya darah vena biasa wanita diperlukan. Sel-sel darah janin dijumpai di dalamnya, dan DNA diperoleh dari mereka, yang dapat menjawab semua soalan tentang kesihatan dan bidang janin.

Mengenai apa yang berlaku kepada wanita dan janin pada minggu ke-20 kehamilan, lihat video seterusnya.

19 minggu 21 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan