37 minggu 39 minggu

38 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

Pada minggu ke-38 kehamilan, ramai wanita hairan dengan mengumpulkan barang-barang di hospital bersalin, cuba belajar sebanyak mungkin tentang bagaimana penghantaran dan apa yang mereka harapkan.

Sebelum tarikh lahir ditunjukkan dalam kad pertukaran, ibu hamil mempunyai dua minggu lagi. Malah, melahirkan anak boleh bermula pada bila-bila masa. Memahami ini menjadikan wanita sangat resah dan sangat terdedah. Mengenai apa yang berlaku kepada bayi dan ibunya pada minggu 38, kami akan menerangkan lebih terperinci dalam artikel ini.

Berapa bulan?

Untuk masa kehamilan yang panjang, ibu hamil juga agak hilang dari segi istilah. Dia terbiasa dengan hakikat bahawa hitungan mundur dalam piawai obstetrik dan tidak dapat segera mengingat berapa bulan dalam kalendar biasa.

Ingat bahawa istilah obstetrik adalah tempoh sebenar janin, ditambah dua minggu.

Oleh itu, Kalkulus berasal dari hari pertama haid, sebelum pembuahan.

38 minggu kebidanan bermakna bayi wujud selama 36 minggu. Minggu ke-38 dalam istilah kalendar adalah tepat 8 bulan ditambah 2 minggu. Tempoh membawa bayi berlangsung selama 266 hari.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Bagaimana bayi itu?

Bayi pada minggu ke-38 bersedia untuk dilahirkan. Dia terbentuk sepenuhnya, dalam beberapa bulan kebelakangan ini dia telah "pulih", mendapat berat badan, dan sekarang, seperti ibunya, dia sedang menunggu organisme ibu untuk memberi "pergi ke depan" agar anda dapat memulakan jalan menuju dunia luar ini.

Saiz buah dan berat

Anggaran berat janin ditentukan oleh ultrabunyi menggunakan formula matematik yang tertanam dalam program peranti imbasan. Rata-rata, pada minggu ke-38 berat bayi kira-kira 3 kilogram dengan banyak ayunan berayun.

Terdapat serbuk, yang kini sudah mencapai 3800 gram, dan terdapat bayi yang lebih kecil, yang berat badannya hampir mencapai 2800 gram. Boys menimbang beberapa gadis lagi. Pada masa ini, ciri-ciri keturunan penampilan muncul: jika ibu dan ayahnya besar, bayi lebih berat, jika ibu bapa itu nipis dan pendek, maka anak itu tidak akan dapat berbangga dengan berat badan yang besar.

Pertumbuhan kanak-kanak pada 38 minggu hampir 50 sentimeter.. Ini juga nilai purata, kerana terdapat kanak-kanak yang ketinggian pada 38 minggu adalah 56 sentimeter, dan terdapat bayi-bayi yang telah tumbuh dari hanya leher hingga tumit ke hanya 48 sentimeter.

Ultrasound pada tempoh ini akan menunjukkan penunjuk fetometrik berikut:

  • saiz kepala bifari rata-rata - 94 mm;
  • saiz oksipital hadapan - 118 mm;
  • panjang femur - 75 mm;
  • diameter dada - 101 mm.

Sebenarnya, jika ia tidak akan dilahirkan lagi, akan terus berkembang, tetapi pada kadar yang lebih perlahan daripada minggu sebelumnya.

Sistem saraf

Pada masa ini, perkembangan aktif sistem saraf berterusan. Ia tidak akan selesai walaupun selepas melahirkan anak, kerana sistem saraf adalah satu-satunya sistem badan manusia, pembentukannya yang berterusan selepas tempoh pranatal. Dalam struktur otak dan saraf tunjang, tidak ada yang baru berlaku - fisiologi, pembentukannya selesai, tetapi setiap hari sambungan neural baru, impuls neuromuskular baru timbul.

Sudah, bayi mempunyai lebih daripada 70 gerakan refleks automatik.bahawa alam semulajadi menyediakan untuk hidup. Yang paling penting, bayi itu diberikan pengisaran, prehensile, dan menelan refleks.

Dia akan memperlihatkannya sebaik sahaja lahir.

Juga, kanak-kanak pada zaman ini telah belajar untuk memiliki anggota badannya: sekarang tangan dan kakinya tidak bergerak dan tidak membuang secara rawak, tetapi dikawal sepenuhnya oleh otak.

Kanak-kanak agak emosi. Dia membezakan antara bunyi yang biasa dan tidak dikenali, boleh ketakutan, berasa gembira, berehat, bimbang dan bimbang dengan ibu anda. Kawalan ke atas emosi anda pada masa ini sangat penting bagi seorang wanita.

Stirrings

Kadar pergerakan pada minggu obstetrik 38 tetap sama seperti sebelumnya - Sekurang-kurangnya 10 gerakan bayi akan ditetapkan oleh ibu hamil dalam 12 jam. Walau bagaimanapun, ramai wanita menyatakan bahawa bayi menjadi lebih "malas", lambat, dan jumlah gangguannya secara subjektif dikurangkan.

Sesungguhnya, bayi tidak lagi mempunyai peluang untuk bergerak dengan cepat dan bersungguh-sungguh seperti dahulu, kerana ia menduduki hampir seluruh ruang uterus, tidak ada ruang kosong untuk "manuver".

Minggu ini, wanita juga mengadu mengenai pergerakan yang menyakitkan anak lelaki atau anak perempuan mereka. Tidak ada yang luar biasa dalam hal ini - jumlah cairan amniotik berkurangan, "penyerap kejutan" semulajadi menghilang bersama mereka, dan kini bayi menyentuh dinding rahim secara langsung ketika bergerak, yang kadang-kadang tidak membuat wanita merasa paling menyenangkan.

Kekurangan pergerakan dalam masa 4-5 jam atau pergerakan yang aktif, menyakitkan, tajam, yang praktikal tidak merosot dalam masa 2-3 jam, adalah alasan untuk lawatan yang tidak dirancang secara mendesak kepada doktor.

Ia adalah melalui pergerakan kanak-kanak yang dapat memberitahu ibu bahawa dia tidak baik - tidak ada oksigen yang mencukupi, terdapat penyusupan tali pusat, dll.

Organ dan sistem

Acara utama kehamilan minggu ke-38 adalah penyempurnaan proses pengumpulan oleh paru-paru surfaktan bayi - bahan khas yang menghalang lekatan alveoli antara satu sama lain. Terima kasih kepada surfactant, bayi akan dapat membuat penyedutan penuh dan nafas pertama, dan paru-paru tidak akan bersama.

Selebihnya organ dan sistem siap sepenuhnya bekerja secara autonomi di luar tubuh ibu saya. Jantung memompa darah, ia masih mengetuk lebih kerap daripada ibu, tetapi ini benar-benar normal.

Kapal boleh sempit dan berkembang, menyesuaikan diri dengan ciri-ciri aliran darah. Perut kecil berfungsi dengan lancar, kerana bayi menelan sehingga 300 ml cairan amniotik setiap hari.

Di dalam usus, stok kotoran pertama - meconium asli berwarna hijau tepu disimpan.

Meconium akan keluar pada hari pertama selepas kelahiran anak itu menjadi cahaya, oleh itu kerja usus akan dilancarkan dalam keadaan baru. Buah pinggang bayi dan pundi kencingnya berfungsi seperti jam - bayi mengurut setiap jam setengah. Hati, limpa, pankreas dan pundi hempedu sepenuhnya berfungsi dengan fungsi langsung mereka.

Organ rasa

Organ-organ rasa bayi pada 38 minggu berkembang dengan baik. Sebuah serbuk boleh mendengar, dia mendengar dengan senang hati segala yang ada padanya. Dia tahu suara ibu dan ayah dan mengenali mereka dari pelbagai suara lain., waspada suara asing yang tidak dikenali, bunyi keras, tidak menyenangkan dalam timbre dan kelantangan, contohnya, slam pintu.

Anak anda mungkin menyatakan rasa tidak puas hati dengan kanak-kanak itu dengan cara yang berbeza.Ia semua bergantung pada sifat bayi, yang sudah dapat ditunjukkan. Sesetengah bunyi melampau menjadi takut dan tenang, secara naluriah cuba "bersembunyi", yang lain marah agak aktif, menyatakan emosi mereka dengan pergerakan aktif.

Lihat bayinya belum boleh. Lebih tepat, tidak dapat dilihat seperti yang kita lihat. Tetapi dia sempurna membezakan antara cahaya dan kegelapan, siang dan malam, kontur biasa, dan dia akan "membersihkan" fokus dan kejelasan pandangan pada bulan pertama selepas kelahiran. Banyak bayi pada masa ini mempunyai rutin harian mereka sendiri, ketika dia sedang tidur dan terjaga. Biasanya, pada minggu ke-38, ibu-ibu masa depan tahu rejim bayi mereka dengan baik.

Bau masih tidak boleh diakses, kerana bayi masih tidak bernafas melalui hidungnya, tetapi citarasa beliau berfungsi dengan sempurna. Dia membezakan dengan baik rasa cecair amniotik: jika ibu telah dimakan dengan manis, dia mula menelan mereka lebih aktif, dan jika bawang putih kurang aktif, sementara ia menyumbangkan grimasi jijik sama seperti orang dewasa.

Rasa sentuhan pada anak pada minggu 38 dikembangkan kepada "lima teratas". Pada hari-hari pertama selepas kelahiran dunia, cara sentuhan mengetahui dunia akan menjadi perkara utama untuk bayi - hubungan kulit dengan ibu yang biasa selama 9 bulan akan memberi dia rasa aman dan damai walaupun dalam situasi yang tidak dapat difahami dan menakutkan.

Metabolisme dan Kekebalan

Metabolisme bayi agak cepat, proses metaboliknya cepat. Seperti dahulu, plasenta kekal sebagai organ utama yang memberi makan dan menyediakan segala yang diperlukan pada minggu 38. Dia belum lagi aktif menjadi dewasa.

Tahap kematangan plasenta biasanya ketiga, tetapi ada wanita yang mempunyai "tempat duduk bayi" di sempadan 2-3 darjah matang.

Di dalam saluran uterus, bayi memasuki darah ibu melalui plasenta dengan semua bahan yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangannya, vitamin dan mineral, oksigen, dan belakang melalui saluran uterus ke dalam darah - produk metabolisme darah ibu: karbon dioksida dan keretakan. "Utilkan" mereka menjadi buah pinggang dan hati orang hamil.

Sistem kekebalan bayi terbentuk, ia berfungsi, tetapi imuniti masih lemah. Ibu pada minggu terakhir kehamilan memberikan bayi beberapa jumlah antibodi dengan darahnya, yang membentuk imuniti ibu yang disebut semula jadi, tetapi perlindungan ini hanya cukup untuk beberapa bulan pertama, maka imuniti sendiri akan mula "belajar" dari penyakit dan vaksin.

Rupa

Jika anda kini tidak biasa, tetapi ultrasound tiga dimensi, anda boleh melihat bayi yang comel, berisi. Bentuknya telah mendapat bentuk bulat yang cantik, dari bekas penipisan tidak ada kesan akibat pengumpulan lemak subkutan, proses ini terus berlangsung selama beberapa bulan terakhir.

Kulit bayi tidak lagi berkedut dan merah, lemak subkutaneus "menghilangkan" rangkaian saluran darah dari kulit, kini bayi mempunyai warna kulit merah jambu. Hanya tumit dan telapak tangan kanak-kanak itu tetap berkedut.

Lapisan pelincir asli putih tebal tidak lagi meliputi badan bayi, ia hanya disimpan dalam lipatan semula jadi - pada lipatan anggota badan dan di pangkal paha. Pelincir ini kini melaksanakan fungsi perlindungan - melindungi lipatan daripada menggosok.

Hormon ibu, terutamanya estrogen, yang secara aktif dihasilkan sebelum melahirkan anak dan menyediakan tubuh dengan penyediaan yang diperlukan untuk proses ini yang lebih bertanggungjawab, memberi kesan kepada kanak-kanak itu kebanyakannya hanya secara luaran.

Pada bayi kedua-dua jantina, kelenjar susu dikembangkan dan alat kelamin sedikit bengkak. - Skrotum lelaki dan perempuan 'labia. Ini akan cepat lulus selepas bayi dilahirkan.

Banyak bayi sekarang, pada 38 minggu kebidanan, mempunyai rambut tebal dan lucu, rambut lain di kepala lebih kecil. Ini adalah sifat individu, dan kedua-duanya dianggap sebagai norma.

Kanak-kanak terus tumbuh rambut dan kuku. Pada 38 minggu, tiada tanda pistol yang menutupi tubuhnya selama kehamilan.Lanugo menghilang, kulit menjadi licin dan bersih.

Ciri-ciri wajah bayi terbentuk sepenuhnya, otot-otot meniru yang sangat maju membolehkan serbuk untuk membina wajah dan grimasi yang paling pelbagai.

Tidak lama lagi, ibu akan dapat melihat mereka dengan matanya sendiri, kerana tabiat bayi merengut dalam mimpi terus selama beberapa bulan pertama kehidupan bebas.

Apa perasaan ibu?

Perasaan ibu masa depan pada minggu 38 tidak boleh dipanggil menyenangkan. Rahim telah berkembang begitu banyak sehingga ia menduduki seluruh rongga perut, dan bayi di dalamnya menduduki seluruh rongga rahim. Akibatnya, wanita itu berasa bengkak dan kekok, perut besar membuatnya sukar untuk menjalani kehidupan yang normal, bergerak, melakukan aktiviti harian. Rahim meresap diafragma, menyebabkan wanita bernafas.

Di bawah tindakan mood hormon "menari" - tenang untuk perpisahan kedua memberi laluan kepada air mata, wanita itu berasa terdedah, terdedah. Takut kelahiran yang akan datang juga menambah kebimbangan dan tekanan.

Ramai wanita mempunyai tidur malam yang terganggu minggu ini., mereka diseksa oleh insomnia. Pada siang hari, masa depan sentiasa mahu tidur, dia mengalami kelemahan, kadang-kadang dia tidak mempunyai selera makan. Mengantuk pada lewat petang digantikan oleh kecemasan, dan semuanya berulang sekali lagi, kerana tidak mungkin tertidur sepenuhnya.

Berat dalam 38 minggu obstetrik boleh menunjukkan penurunan berat badan, ia tidak perlu menakutkan - Perubahan hormon besar-besaran berlaku di dalam badan. Sebelum ini, progesteron "menguruskan" kehamilan, yang menyebabkan selera makan meningkat dan suhu rendah pada peringkat awal, tetapi kini tubuh dipenuhi dengan estrogen, tugasnya adalah untuk menyediakan seorang wanita untuk melahirkan anak. Hormon seks ini menyumbang kepada penyingkiran cecair berlebihan dari badan, yang disebabkan oleh penurunan berat badan.

Plasenta penuaan dan penipisan, yang menjadi lebih ringan, dan jumlah cecair amniotik, yang secara nyata menurun, juga memberi kesan kepada berat badan seorang wanita.

Payudara wanita hamil pada masa ini cantik, dituangkan, kerana banyak orang, apabila mereka menyentuh putingnya, kolostrum tebal dibebaskan, yang dalam beberapa hari selepas kelahiran akan berubah menjadi susu ibu sepenuhnya.

Jika tiada colostrum, tidak perlu risau, ini juga merupakan variasi norma, dan ia pasti akan muncul, tetapi selepas lahir.

Sakit

Seorang wanita pada 38 minggu sering lebih mudah untuk menjawab persoalan di mana dia tidak menyakitkan, daripada menggambarkan kesakitannya - terlalu banyak dari mereka, dan mereka agak berbeza.

Ibu masa depan pada masa ini sering mengadu sakit kepala yang bervariasi. Sebab-sebab fenomena ini boleh banyak. Seringkali kepala menyakitkan kerana tekanan darah tinggi.

Seorang wanita yang terdedah kepada hipertensi, adalah perlu untuk mengawal tahap tekanan darah mereka, dua kali sehari, mengukurnya pada kedua-dua tangan. Jika tekanan meningkat, anda perlu memanggil ambulans.

Sakit kepala pada wanita hamil pada masa-masa kemudian sering bersifat psikogenik - pengalaman, ketakutan, kebimbangan tidak boleh lulus tanpa jejak. Keadaan umum juga menjejaskan kekerapan dan intensiti sakit kepala - contohnya, insomnia, semasa sakit kepala siang hari, adalah fenomena yang agak difahami.

Selalunya, mumia masa depan pada peringkat kehamilan ini mengganggu payudara - puting sakit dan gatal. Ini tidak luar biasa, hanya supaya payudara bersiap untuk menyusu..

Rahim, yang telah menjadi sangat besar sehingga ia hampir tidak sesuai dengan rongga abdomen, mengalihkan pusat graviti, dengan hasilnya pada minggu ke-38 loin, belakang, tulang ekor menyakitkan.

Kesakitan di pangkal paha di kawasan tulang kemaluan dikaitkan dengan tindakan relaxin hormon. Tulang panggul melembutkan, ligamen menjadi lebih anjal. Ini sepatutnya memudahkan anak untuk melalui saluran kelahiran. Proses melembutkan dengan beban serentak pada tulang dan ligamen dari sisi rahim berat dan besar dikaitkan dengan kesakitan di kawasan simfisis kemaluan.

Sekiranya kesakitan adalah sederhana, tidak menghalang pergerakan, anda hanya perlu bersabar sedikit - selepas melahirkan segala-galanya akan kembali ke tempatnya. Sekiranya rasa sakit di perineum tajam dan tidak menentu, jika ia tidak membenarkan berjalan kaki, memanjat tangga, berdiri dan bertukar di atas katil, anda perlu memaklumkan kepada doktor anda supaya simfisis dikecualikan - perbezaan patologi simptom bersama.

Hampir semua wanita pada minggu ke-38 mengalami sakit belakang yang rendah, dari semasa ke semasa nada rahim diperhatikan, sakit perut kanan dan kiri muncul semasa haid. Ini adalah serangan latihan yang lulus dengan cepat jika anda mengambil kedudukan mendatar dan mempunyai rehat yang baik.

Kesakitan pergerakan janin kadang kala digabungkan dengan perasaan kejutan elektrik, wanita sering mencirikannya dengan ungkapan "pucuk pangkal". Sensasi yang luar biasa ini mungkin berlaku apabila bayi memerah nod saraf.

Sering kali pada minggu ke-38, gigi tiba-tiba mula menyakiti.

Semasa kehamilan, bayi mengambil sejumlah besar kalsium dari darah ibu, jadi enamel gigi boleh menderita.

Di bawah tindakan hormon yang dibebaskan sebelum bersalin, gusi boleh berdarah. Rawatan pergigian dalam tempoh ini adalah tidak diingini.. Tetapi jika sakit itu teruk, maka lebih baik untuk melawat doktor gigi dan merawat gigi masalah. Kaedah anestesia moden dalam pergigian dibenarkan, walaupun untuk wanita hamil.

Peruntukan

Biasanya, jumlah pelepasan pada minggu 38 mungkin sedikit meningkat, tetapi mereka harus tetap telus atau ringan, bebas daripada darah dan warna dan bau. Pad harian adalah petunjuk yang sangat baik mengenai status organ pembiakan, kerana ia sangat mudah untuk menjejaki perubahan dalam sifat rembesan.

Sekiranya pelepasan itu menjadi merah jambu, coklat, meleleh, jika lendir ada di dalamnya, ini boleh menunjukkan pembuangan gabus.. Jika gabus telah berpindah sepenuhnya, ia kelihatan seperti gumpalan lendir dengan garis-garis darah. Jika gabus bergerak di bahagian-bahagian, yang juga dianggap normal, maka mukosa perut berwarna merah muda akan diperhatikan selama beberapa hari. Kadang-kadang penghenti bergerak pergi sepenuhnya tanpa disedari apabila wanita mengosongkan pundi kencing atau dengan cairan amniotik.

Penyumbat adalah koleksi lendir yang menutup pintu masuk ke saluran serviks yang terletak di serviks. Perlindungan sedemikian diperlukan sepanjang kehamilan, bermula dengan jam pertama, untuk mengelakkan badan-badan asing, virus, bakteria menembusi rongga rahim melalui saluran serviks.

Apabila serviks siap untuk melahirkan anak, dalaman, dan kemudian pharynx luar mula terbentang. Pada tahap pengembangan pharynx dalaman, penghentian berhenti menjadi perlu, dan ia bergerak jauh.

Pelepasan abu-abu berwarna hijau dan kotor dengan bau hanyir tidak dianggap normal pada minggu ke-38, mereka bukanlah tanda kelahiran cepat sama ada.. Sebaliknya, rembesan tersebut mungkin menunjukkan adanya jangkitan pada saluran kemaluan. Jangkitan mesti dirawat sebelum penghantaran. Jika ini tidak dilakukan, wanita akan ditugaskan ke wad pemerhatian hospital bersalin, dan pada masa lahir kemungkinan kebarangkalian jangkitan janin akan muncul.

Putih, pelepasan cheesy, dengan bau ragi, yogurt, mungkin menunjukkan bahawa thrush bermula. Ini adalah fenomena biasa dalam kehamilan lewat.

Thrush berkembang pada latar belakang kebersihan atau (dan) disebabkan oleh tahap hormon yang berubah.

Gejala serigala juga perlu diberi masa untuk dirawat sebelum melahirkan. Untuk pemulihan saluran genital menggunakan penyelesaian dan lilin "Hexicon" dan ubat "Terzhinan". Ubat lain boleh disyorkan, semuanya bergantung kepada sebab-sebab penampilan pelepasan atipikal, oleh itu pilihan dadah adalah tugas doktor.

Kemunculan pelepasan, menyerupai air tidak berwarna tanpa bau, mungkin menunjukkan kebocoran cecair amniotik. Pengaliran air yang cepat adalah sukar untuk mengelirukan dengan sesuatu, biasanya kebocoran yang biasanya menimbulkan persoalan.Ujian farmasi untuk cecair amniotik dan pemeriksaan oleh pakar sakit puan akan membantu menentukannya dalam kes-kes ragu. Pelepasan berair - sebab untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Pencernaan

Pada 38 minggu, ibu hamil secara dramatik boleh mengubah selera makannya. Sekiranya anda sentiasa mahu makan sepanjang masa, kini mungkin terdapat ketidakpedulian lengkap kepada makanan, dan sebaliknya, nafsu makan dapat "memotong." Tetapi Dari wanita makan tengahari dan makan malam yang banyak adalah lebih baik untuk menolakLagipun, pada masa ini masalah pencernaan agak biasa.

Rahim yang diperbesar memampatkan gelung usus, akibatnya ibu hamil diganggu dengan cirit-birit, sembelit, dan rasa mual, dan gejala-gejala yang tidak menyenangkan ini boleh bergantian, menggantikan satu sama lain.

Gelung usus dipindah ke belakang, dimampatkan, peristalsis diganggu, pembentukan gas meningkat. Sering kali anda dapat mencari aduan seperti "Saya pergi ke tandas dengan cara yang besar dengan air mata di mata saya." Pembersihan pada masa ini benar-benar memberikan banyak masalah. Cirit-birit tidak kurang menyakitkan daripada sembelit. Dengan najis cecair, seorang wanita mungkin mengalami gejala dehidrasi.

Perut ditekan dari bawah. Kerana ini, dia sakit, ada pedih ulu hati. Ramai wanita mengandung berfikir bahawa pada masa ini rambut bayi tumbuh. Malah, penyebab pedih ulu hati terletak pada mampatan mekanik perut, akibatnya jus gastrik dilemparkan ke arah yang bertentangan - ke esofagus. Oleh sebab pundi hempedu diperah, aliran keluar hempedu adalah sukar, oleh sebab itu, wanita itu akan mengeluarkan, sakit, dan bahkan muntah dengan hempedu dapat diperhatikan.

Makanan pada minggu ke-38 kehamilan hendaklah pecahan, tidak besar, bahagian-bahagiannya harus kecil. Ia perlu menolak makanan berlemak dan asin, sejumlah besar daging, ikan dan produk tenusu, memberi keutamaan kepada hidangan sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin yang jarang berlaku.

Ini akan mengatasi sembelit, memudahkan penghadaman, mengurangkan pedih ulu hati dan loya.

Masalah yang mungkin berlaku

Gestosis

Komplikasi yang membahayakan dan tidak menentu pada kehamilan lewat adalah gestosis. Ia dikaitkan dengan kematian setiap bayi jangka ketiga yang ketiga pada minggu kehamilan yang terakhir. 15% daripada kes kematian ibu pada akhir tempoh bayi dan pada melahirkan anak juga dikaitkan dengan perkembangan gestosis.

Melahirkan preeclampsia bengkak pada kaki, lengan, muka. Sering kali, bengkak ini disertai dengan peningkatan tekanan darah, kemerosotan kesejahteraan umum, pengesanan protein dalam air kencing.

Edema tidak semestinya kelihatan pada mata kasar, kadang-kadang ia adalah dalaman dan dikaitkan dengan pengumpulan cecair dalam tisu, oleh itu tidak selalu dapat melihat gejala preeklamsia. Tetapi seorang doktor yang berpengalaman akan dapat menavigasi.

Sekiranya gestosis dikesan pada minggu 38, seorang wanita dimasukkan ke hospital. dan, sebagai peraturan, memutuskan isu penyampaian, supaya tidak membahayakan kesihatan ibu dan janin.

Pembentangan janin

Tidak ada kemungkinan bahawa seorang kanak-kanak yang menduduki posisi yang salah dalam rahim akan mengubahnya kepada yang betul - kepala. Bayi itu terlalu besar dan di rahim terlalu rapat untuk bayi menyerahkan, walaupun ini kadang-kadang berlaku.

Kawalan ultrabunyi untuk pembentangan panggul atau melintang biasanya dilakukan pada 37-38 minggu kehamilan, dan jika remah-remah masih kekal dalam kedudukan duduk atau terletak di rahim, maka pada 38-39 minggu satu bahagian cesarean yang dirancang akan dilakukan.

Pada kebanyakan bayi pada masa ini, kedudukan tubuh relatif terhadap keluar dari rahim adalah cephalic, iaitu, serbuk ketat yang ditekan dengan ketat ke keluar dari pelvis. Kedudukan ini sesuai untuk melahirkan semula jadi..

Pada masa ini, wanita itu sendiri dapat merasakan tekanan kepala janin - sensasi ini bukan yang paling menyenangkan, mereka timbul secara sporadis. Dengan wanita ketua tekanan mula merasakan keinginan untuk membuang air kencing.

Placenta, cecair amniotik

"Tempat kanak-kanak" masih menjalankan fungsinya, tetapi ia tidak melakukannya dan ia digunakan. Plasenta mula berumur. Dia ketebalan pada 38 minggu berkisar dari 27.5 mm ke 45.5 mm, purata - 34.07 mm. Jumlah cecair amniotik juga semakin kecil. Normal Rentang indeks cairan amniotik untuk tempoh ini adalah 65-269 mm, rata-rata 132 mm.

Jika jumlah air berkurangan, apabila ia tercemar dengan meconium, yang boleh dilihat pada ultrasound sebagai kekeruhan dan penggantungan di perairan, penghantaran segera akan ditunjukkan, kerana tanda-tanda tersebut menunjukkan hipoksia janin dan beberapa patologi lain.

Terdapat juga penghantaran yang dirancang atau seksi cesarean sekiranya penipisan plasenta, apabila kemasukan asing dikesan di dalamnya, dan juga melanggar aliran darah uteroplasi.

Buasir

Keadaan yang tidak menyenangkan dan sangat menyakitkan, di mana aliran darah dalam urat hemoroid terganggu, muncul dalam tempoh akhir dalam tujuh daripada sepuluh wanita. Ini disebabkan oleh tekanan rahim pada urat yang lebih rendah, yang mengakibatkan pelanggaran tekanan di dalam kapal.

Buasir luar atau dalaman, disertai dengan prolaps nod atau mengalir tanpa prolaps, dengan pendarahan dubur dan tanpa itu - terdapat banyak jenis penyakit pada wanita hamil.

Apabila gejala muncul - gatal-gatal dan kesakitan dalam dubur, pembuangan air, sembelit, pelepasan darah semasa pergerakan usus, sakit dubur ketika berjalan dan duduk, wanita harus selalu berunding dengan doktor.

Hari ini, terdapat banyak ubat yang membolehkan anda dengan cepat melegakan kesakitan dan keradangan di rektum, untuk menghentikan pendarahan. Adalah dinasihatkan supaya mempunyai masa untuk melakukannya sebelum dilahirkan.

Cystitis

Banyak wanita hamil pada minggu 38 mengadu sakit semasa kencing, kerap membuang air kecil di bahagian kecil. Fenomena ini sendiri mungkin berkaitan dengan tekanan rahim pada pundi kencing, tetapi penampilan memotong sakit akut tidak boleh diabaikan.

Penyebab cystitis dalam tempoh yang lama kehamilan boleh dikaitkan dengan kedua-dua fisiologi dan sejuk, dengan pengurangan imuniti, di mana membran mukus pundi kencing menjadi sangat mudah terdedah kepada jangkitan.

Fakta cystitis pada minggu kehamilan ke-38 sepatutnya diberitahu kepada doktor yang hadir.. Dia akan menetapkan ujian air kencing tambahan, termasuk analisis oleh Nechyporenko dan bakposev. Adalah penting untuk mengecualikan sifat fenomena yang menular. Gejala juga membantu mengeluarkan "Kanefron."

Harbingers bersalin

Masih ada masa sebelum tarikh jangkaan kelahiran, tetapi wanita pada masa ini sudah menunggu kemungkinan "prekursor", kerana permulaan buruh minggu ini sama sekali tidak jarang, dan pada tarikh yang dijangkakan kelahiran hanya kira-kira 7% bayi dilahirkan.

Dengan kehamilan kembar, melahirkan bayi boleh bermula dari minit ke minit, dengan kehamilan tunggal, kebarangkalian ini lebih rendah, tetapi ia juga mempunyai tempat untuk menjadi.

Wanita yang melahirkan buat pertama kalinya mengalami kerugian, kerana tanda-tanda permulaan buruh tidak diketahui oleh mereka, dan mereka yang beraneka ragam tidak selalu mempunyai masa untuk mencari galas mereka, kerana setiap kelahiran berbeza dari yang terdahulu, termasuk sifat gejala awal.

Mari lihat tanda-tanda dan gejala apa yang harus pergi ke hospital.

Gejala dalam primiparous

Gejala yang paling dibincangkan ialah prolaps abdomen. Sesungguhnya, dalam wanita yang tidak lama lagi akan melahirkan, perutnya turun, kerana bayi itu mengambil posisi "permulaan", setelah menekan kepala ke arah keluar dari pelvis kecil. Walau bagaimanapun, dalam keadaan primitif, tanda seperti ini tidak boleh dipercayai, kerana perut mumi masa depan jatuh jauh sebelum tarikh lahir. Sekiranya 38 minggu, perut mungkin sudah diturunkan, atau mungkin turun dari hari ke hari.

Kontraksi palsu (latihan) dianggap sebagai tanda yang lebih dipercayai untuk menghampiri buruh.. Pada wanita yang sedang bersiap untuk menjadi ibu buat pertama kalinya, mereka boleh bermula sekitar 5-7 hari sebelum melahirkan anak, kadang-kadang sedikit lebih awal. Latihan aktiviti generik adalah sifat individu, dan tidak ada satu standard di sini.

Punca-punca dan tujuan kontraksi palsu masih tidak begitu jelas terhadap ubat-ubatan, dan oleh itu versi "latihan" organisme sebelum cobaan sebenar yang akan datang dipilih sebagai asas. Mereka kelihatan seperti sakit hati di sebelah kiri dan kanan di bawah abdomen semasa haid., pada masa yang sama ketara menarik bahagian bawah dan sedikit "menekan" pada rektum.

Kontraksi semacam itu tidak mempunyai tempoh masa, tempoh, irama tertentu. Sekiranya seorang wanita merasakan bahawa rahim telah datang ke nada (keadaan ini wanita hamil sering disebut sebagai tanda "kamenyet perut"), terdapat rasa sakit yang merengsa, anda harus berbaring dan berehat.

Latihan pergaduhan selepas lulus rehat setengah jam, dan yang sebenar hanya meningkat.

Permulaan buruh yang tidak dapat dipertikaikan boleh dipertimbangkan pelepasan pucuk lendir dan air. Jika pembuangan berair atau serous telah muncul, anda perlu berkumpul dan pergi ke institusi obstetrik.

Jika bersalin tidak bermula dengan pencurian air, tetapi dengan kemunculan kontraksi, anda harus memastikan bahawa mereka tidak latihan, dan sebaik sahaja mereka dapat menetapkan cyclicality mereka (contohnya, serangan yang menyakitkan berlangsung 30 saat dan ulang setiap 10 minit atau lebih kerap), anda juga harus mengambil perkara dan dokumen yang dikumpulkan terlebih dahulu dan pergi ke hospital.

Tanda tidak langsung menunjukkan bahawa melahirkan anak akan bermula tidak lama lagi dianggap sebagai "naluri bersarang", apabila beberapa hari sebelum permulaan buruh, seorang wanita mula merasakan keinginan yang tidak dapat ditarik untuk keluar, meletakkan segala sesuatu di tempatnya, sekali lagi strok dan beralih semua lampin lampin dan pastikan untuk memindahkan piano di ruang tamu untuk berdiri dengan berbeza.

Jika naluri sebegitu tidak bangun, ini tidak bermakna bahawa melahirkan anak ditangguhkan.

Satu lagi tanda tidak langsung ialah rupa najis longgar. Sebelum melahirkan, tubuh bertujuan untuk menyingkirkan semua yang tidak perlu dan tidak perlu, dan, apabila mengosongkan usus, hormon khusus dihasilkan - prostaglandin, yang merangsang permulaan buruh, melembutkan serviks.

Gejala hipnotis

Di dalam kehamilan kedua dan di kalangan ketiga, gejala mungkin sama, tetapi dengan beberapa nuansa penting. Latihan latihan pada wanita yang sudah melahirkan, sebagai peraturan, bermula sebelum melahirkan anak - hanya beberapa hari.

Organ-organ pembiakan ibu masa depan "ingat" pengalaman terdahulu, dan semua proses persiapan untuk bersalin akan berjalan lebih cepat. Oleh itu, pada asasnya, pembukaan dalaman serviks pertama kali dibuka, dan hanya pembukaan luar, dan kadang-kadang memerlukan banyak jam antara kedua-dua proses tersebut. Pada wanita yang multihuman, hanya beberapa minit sahaja yang boleh dilalui di antara pembukaan os dalaman dan luaran, kadangkala mereka membuka hampir serentak.

Sekiranya tidak berlatih, tetapi kontraksi yang paling nyata bermula, seorang wanita yang tidak melahirkan untuk kali pertama tidak perlu menunggu kekerapan kontraksi ini menjadi sengit, kerana proses itu boleh berlaku terlalu cepat. Adalah lebih baik untuk pergi ke hospital bersalin segera untuk berada di bawah pengawasan perubatan sekiranya penghantaran cepat dan cepat..

Tanda-tanda tidak langsung pada permulaan kelahiran kedua atau ketiga sering kali muncul sebagai perasaan kecemasan yang tidak berfaedah, kegelisahan, ramai ibu hamil mendakwa bahawa beberapa jam sebelum melahirkan, mereka dibuang ke dalam panas atau sejuk, dengan menggigil dan pening kecil.

Analisis dan kaji selidik

Pada minggu ke-38 kehamilan, seorang wanita sedang menunggu temujanji berjadual dengan seorang pakar bedah pakar ginekologi yang memerhatikannya. Semasa resepsi, ibu masa depan akan ditimbang untuk menentukan berat badan (atau penurunan berat badan), mengukur tahap tekanan darah, memeriksa lengan dan kaki untuk kemungkinan edema, yang menunjukkan preeclampsia.

Jika kehamilan itu bermasalah, terdapat komplikasi tertentu, wanita itu akan ditawarkan CTG yang tidak berjadual. Cardiotocography akan membantu untuk mengetahui bagaimana bayi merasakan pada saat melahirkan anak. Sekiranya terdapat keraguan atau peranti akan menghasilkan keputusan yang menunjukkan keabnormalan pada janin, mereka akan menjalankan imbasan ultrasound Doppler (USDG).

Pemeriksaan ini akan menunjukkan bagaimana aliran darah uteroplacental dijalankan, sama ada bayi mempunyai oksigen yang mencukupi, nutrien, tidak ada perubahan patologi dalam struktur plasenta dan gangguan tali pusat.

Semua wanita tanpa pengecualian ditetapkan urinalisis pada minggu 38., analisis klinikal darah dan analisis yang mendapat nama "coagulogram". Kajian makmal ini akan membenarkan proses hemostasis - pembekuan darah, yang sangat penting pada malam melahirkan, untuk menilai kemungkinan trombosis atau pendarahan kelahiran yang luas, jika terdapat penyimpangan dalam faktor pembekuan.

Jika seorang wanita merasakan tanda-tanda, "harbingers" bersalin, doktor pada sidang ginekologi semasa lawatan berjadual akan mengadakan pemeriksaan manual dan pemeriksaan serviks untuk kesediaannya untuk melahirkan anak. Leher matang dilicinkan, dipendekkan, pembukaan sedikit dapat diperhatikan - dengan 1-2 jari, jika bersalin harus bermula pada keesokan harinya atau dua hari.

Adakah seks mungkin atau tidak?

Jika seorang wanita tidak mempunyai masalah objektif dengan membawa kehamilan dan doktor tidak melarang, mungkin dan perlu melakukan hubungan seks pada minggu 38. Hubungan seks, yang memberi kesenangan kepada kedua-dua pasangan, akan mengandung hanya untuk faedah. Orgasme membantu otot-otot rahim menjadi lebih elastik, "melatih" serviks, menggalakkan pelepasan hormon oksitosin, yang dalam kuantiti tertentu merangsang bermulanya tenaga kerja.

Seks yang tidak dilindungi adalah berguna sekali, dengan syarat pasangan seksual seorang wanita benar-benar sihat dan tidak mempunyai jangkitan seksual, termasuk yang tersembunyi. Air mani mengandungi hormon prostaglandin yang melegakan otot-otot serviks, membantu untuk mempercepatkan penyediaan tenaga kerja. Seks mempunyai kesan positif terhadap hubungan ibu bapa masa depan, meningkatkan pemahaman dalam keluarga, memberikan ketenangan dan meningkatkan mood.

Walau bagaimanapun, ia pasti dikontraindikasikan jika permulaan lekap mukus bermula pada minggu ke-38, atau ia hilang sepenuhnya.

Kelahiran selepas ini boleh bermula dalam beberapa hari. Pada masa ini, hubungan seksual tidak diingini kerana terusan serviks tidak lagi dilindungi, dan sebarang jangkitan boleh menembusi terus ke rongga rahim dan menyebabkan jangkitan intrauterin bayi.

Kelahiran pada 38 minggu

Kelahiran pada masa ini tidak dianggap pramatang, kanak-kanak itu matang dan bersedia untuk hidup bebas di luar perut ibunya. Menurut statistik, Aktiviti buruh minggu ini bermula pada kira-kira 35% wanita, iaitu, kira-kira setiap wanita mengandung ketiga dihantar ke hospital bersalin dalam tempoh ini.

Hasil kelahiran semulajadi secara normal, tanpa ciri-ciri.

Dalam beberapa kes minggu ini ada keperluan untuk merangsang proses kelahiran. Ini adalah perlu apabila wanita memecahkan air, dan kontraksi tidak bermula, jika terdapat tanda-tanda penyampaian dan tidak terdapat kontraindikasi terhadap melahirkan semula jadi.

Petunjuk untuk penghantaran dianggap tanda-tanda gangguan janin - hipoksia, ketidaksuburan plasenta, tanda-tanda kelainan pada ibu - rupa gejala preeklamsia, misalnya. Dalam kata lain jika kanak-kanak perlu "tergesa-gesa", jika ia tidak selamat dalam rahim, rangsangan tenaga kerja diberikan.

Ia dijalankan dengan ubat-ubatan, terutamanya ubat-ubatan hormonal, serta tusukan pundi kencing janin. Sekiranya keadaan tidak kritikal, masa berleluasa boleh ditetapkan rawatan yang bertujuan untuk kematangan serviks belum dewasa - pengenalan turunda dengan gel hormon, dan pada masa yang sama pemulihan saluran kelahiran. Semua tindakan ini betul-betul di hospital.

Seksyen caesarea pada tempoh ini dijalankan secara terancang untuk wanita yang mempunyai konflik Rh dengan bayi disebabkan oleh perbezaan antara faktor Rh atau kumpulan darah, wanita yang mempunyai kembar selepas IVF (kelahiran bebas dalam hal ini merupakan risiko besar). Sekiranya seksyen pembedahan semula berlaku, ia juga boleh dijadualkan untuk minggu ini atau minggu depan.

Cadangan kepada ibu mengandung

Sekiranya bayi itu tidak terburu-buru untuk dilahirkan, janganlah tergesa-gesa dia keluar dari luar. Istilah ini masih membolehkan dia berada di perut ibu saya sekurang-kurangnya 2-3 minggu, dan oleh itu jangan cuba menyebabkan penyebab kelahiran dan nenek melahirkan anak, termasuk pengambilan dos kuda minyak kastor, mengetuk untuk kehilangan nadi dan meletihkan "berjalan" di sepanjang tangga ke tingkat kesembilan.

Tidak kira betapa ibu sudah penat 8.5 bulan kehamilanbernilai sedikit kesabaran. Jika bayi tidak terburu-buru, maka lebih baik baginya.

Pada 38 minggu perlu mengumpul beg yang akan dibawa oleh wanita ke hospital. Jika ini belum dilakukan sebelum ini, sekarang adalah masa yang tepat. Ia semestinya termasuk baju untuk pakaian pesona, pakaian untuk bayi, barang kebersihan, lampin pakai buang, seluar khas untuk wanita yang sedang bekerja. Jangan lupa untuk meletakkan dokumen yang diperlukan dalam satu folder - pasport, polisi insurans perubatan, sijil kelahiran dan kad pertukaran.

Berjalan di udara segar berguna dan perlu untuk hamil.

Tetapi berjalan kaki minggu ini sepatutnya tanpa fanatik, tanpa membuat "maraton" panjangtanpa bergerak jauh dari rumah, sejak bersalin boleh bermula pada bila-bila masa.

Sekiranya anda perlu pergi lebih jauh dari suku seterusnya, anda perlu mengambil dokumen dengan anda., yang mungkin perlu semasa dimasukkan ke hospital di hospital bersalin (senarai di atas), dan letakkan beg terkumpul di tempat yang menonjol supaya saudara-mara atau rakan-rakan pada bila-bila masa dapat menyampaikannya kepada anda di hospital.

Sakit yang sakit, menusuk, menarik, bukan kontraksi yang benar, boleh dikeluarkan oleh seperti yang terkenal dan popular di kalangan ibu yang akan datang, sebagai "No-shpa"Tetapi jangan melebihi dos yang disyorkan oleh pengilang dan doktor anda.

Dalam situasi yang teruk, insomnia pada masa ini, anda boleh mengambil sedatif herba ringan, seperti tablet "Valerian". Semua yang lain ubat hanya boleh diambil seperti yang ditetapkan oleh doktor. Sekiranya jangkitan dikesan dan antibiotik ditetapkan, sebagai contoh, "Flemoklav Solyutab", Untuk menolak kemasukan mereka tidak perlu. Pada masa yang lama, ubat antibakteria tidak boleh membahayakan bayi, mereka berbahaya pada peringkat pembentukan organ dan sistem, dan sekarang semuanya telah terbentuk dan berfungsi pada kanak-kanak.

Seorang wanita tidak boleh memimpin gaya hidup "sofa", walaupun perutnya besar dan anda tidak mahu bergerak. Ia telah lama diperhatikan bahawa semakin aktif ibu bertindak sebelum penghantaran, lebih mudah proses kelahirannya dan pemulihan yang lebih cepat selepas melahirkan anak. Walau bagaimanapun, jangan terlalu bergairah. Seorang wanita kini memerlukan tenaga fizikal yang ringan dan ketiadaan ketegangan yang lengkap.

Ibu masa depan perlu memberi perhatian kepada kesihatannya sendiri, terutamanya jika akhir kehamilan jatuh pada musim sejuk, apabila terdapat peluang untuk mendapatkan jangkitan virus pernafasan akut bermusim, influenza, atau jangkitan lain. Ini penyakit boleh merumitkan minggu-minggu terakhir membawa bayi.

Kemungkinan besar, serbuk, mereka tidak membahayakan, tetapi imuniti wanita sebelum kelahiran akan menjejaskan dengan ketara. Di samping itu, apabila memasuki hospital dengan gejala-gejala dan penyakit seperti hidung, batuk, sinusitis, otitis, sakit tekak, dan lain-lain, seorang wanita dalam semua kes tanpa pengecualian ditempatkan di wad umum, tetapi di ward observational pesakit tidak disiasat, dan juga dengan jangkitan yang dikenalpasti.

Ulasan

Kebanyakan wanita yang meninggalkan maklum balas mengenai minggu ke-38 mereka dalam forum khusus untuk wanita hamil di Internet, berhujah bahawa keinginan untuk melahirkan dengan cepat mengatasi semua keinginan lain dalam tempoh ini. Ramai yang berpendapat bahawa pada pemikiran kelahiran awal ia menjadi agak sedih untuk mereka - tanpa perut, ia agak tidak biasa.

Selalunya, ibu-ibu masa depan menggambarkan keadaan mereka sebagai keletihan yang berterusan dan mengantuk.

Sudah jarang terdapat kes-kes apabila wanita dimasukkan ke hospital minggu ini untuk memelihara kehamilan. Biasanya, keperluan seperti itu timbul dengan ketiadaan leher rahim dan penolakan kategori seorang wanita hamil dari bahagian caesar. Bayi diberi peluang untuk tinggal sedikit lama di dalam rahim ibu supaya dengan bantuan ubat-ubatan adalah mungkin untuk mempercepatkan pembesaran leher.

Wanita yang diberikan ultrasound pada 38 minggu perhatikan bahawa mimicry bayi hanya memukul mereka - dia mempunyai banyak grimaces dan tersenyum dalam senjata bahawa seseorang boleh mengagumi mereka tanpa henti. Ada yang dicatatkan secara khusus pada ultrasound tiga dimensi pada masa ini, untuk kemudian membandingkan imej ultrasound dan video yang diterima daripada doktor dengan bayi sebenar yang akan dilahirkan.

Lebih lanjut mengenai minggu kehamilan ke-38, lihat video seterusnya.

37 minggu 39 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan