Berapa minggu kehamilan dianggap berbahaya?

Kandungannya

Kehamilan bermula dengan penggantian beberapa peringkat. Setiap tempoh masa istimewa ini mempunyai ciri-ciri sendiri. Artikel ini akan memberitahu anda berapa minggu kehamilan dianggap berbahaya.

Masa yang paling berbahaya

Pada masa tertentu perkembangan intrauterin bayi, ibu masa depannya harus lebih perhatian terhadap kesihatannya. Tempoh ini dicirikan oleh perubahan tertentu yang berlaku dalam organisma kanak-kanak. Sekiranya pada masa ini wanita hamil tidak mengikuti cadangan doktor yang ditetapkan olehnya, maka ini boleh menyebabkan akibat yang sangat buruk. Tingkah lakunya mungkin menyebabkan pembentukan pelbagai kecacatan intrauterin dan kecacatan pada bayi.

Seluruh tempoh membawa kanak-kanak secara konvensional dibahagikan kepada beberapa tempoh. Bahagian ini dalam amalan obstetrik tidak sengaja. Dalam setiap trimester, perubahan khusus berlaku dalam tubuh ibu masa depan dan bayinya. Pengetahuan mengenai pola tertentu perkembangan intrauterin setiap tempoh tersebut menyumbang kepada fakta bahawa doktor dapat mengenal pasti perubahan patologi tertentu dalam masa. Keseluruhan tempoh perkembangan intrauterin dibahagikan kepada tiga trimester.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Trimester pertama

Tempoh ini bermula dengan hari pertama konsep yang berjaya dan berlangsung sehingga minggu ketiga belas. Terdapat beberapa minggu "kritikal" pada trimester pertama. Jadi Masa yang berbahaya adalah 4, 8 dan 12 minggu kehamilan. Ahli Obstetrik dan pakar ginekologi menasihatkan wanita hamil pada masa ini untuk memantau keadaan kesihatan mereka dengan teliti dan, jika boleh, elakkan daripada melakukan senaman fizikal yang kuat, serta kesan tekanan, kerana tempoh ini dicirikan oleh risiko keguguran spontan yang agak tinggi.

Pada minggu keempat, banyak ibu di masa hadapan tidak mengesyaki bahawa mereka mengharapkan bayi. Sesetengah wanita pada masa ini mungkin sakit dan mula mengambil antibiotik. Ini boleh mengakibatkan kesan negatif, kerana dalam tempoh ini organ-organ dalaman bayi mula diletakkan. Juga, bukan sahaja antibiotik, tetapi juga penggunaan alkohol dan merokok boleh membawa kepada akibat negatif.

Pada yang kedua

Tempoh ini bermula selepas 13 minggu dan berlangsung sehingga 27. Masa ini adalah sejenis "khatulistiwa" kehamilan. Pada masa ini, perkembangan janin janin juga agak intensif, tetapi ibu hamil berasa agak baik. Dalam tempoh kehamilan ini, ramai wanita telah menghilangkan tanda-tanda toksikosis dan mood stabil.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa hari berbahaya semasa trimester kedua. Menurut pakar, mereka jatuh pada minggu 16 dan 17. Pada masa ini, janin sudah agak tua dan mula memberi tekanan mekanik pada serviks. Obstetrik dan pakar ginekologi mencatatkan bahawa pada masa ini patologi seperti kekurangan serviks. Keadaan patologi ini adalah berbahaya kerana ia boleh menyebabkan keguguran atau pelepasan cecair amniotik pramatang.

Jika ibu hamil didiagnosis dengan kekurangan serviks untuk tempoh 16-17 minggu, maka dia ditetapkan cadangan khas.Dalam beberapa kes, wanita itu mungkin dimasukkan ke wad hospital untuk menyelamatkan kehamilan semasa.

Dia juga disyorkan untuk mengehadkan senaman dan tidak mengangkat objek berat.

Pada ketiga

Masa kehamilan ini adalah yang terakhir. Ia bermula, masing-masing, dari minggu ke-28 dan berterusan sehingga kelahiran langsung serbuk ke dalam cahaya. Pada masa ini, perubahan tertentu mula berlaku di dalam badan, yang mempersiapkannya untuk genera yang akan datang.

Biasanya, trimester ke-3 kehamilan yang sihat agak stabil. Walau bagaimanapun, dalam tempoh ini terdapat beberapa minggu berbahaya. Obesek pakar ginekologi mempertimbangkan tempoh kritikal seperti 29, 32 dan 34 seminggu. Mereka perhatikan bahawa pada masa ini intrauterine sering direkodkan hipoksia janin. Keadaan ini dicirikan oleh pengurangan bekalan oksigen ke badan bayi yang tumbuh di dalam rahim ibu, yang membawa kepada pembentukan perubahan patologi di dalamnya.

Risiko hipoksia intrauterin pada trimester kehamilan ketiga jauh lebih tinggi pada wanita yang mempunyai penyakit berjangkit. Lebih-lebih lagi, mereka boleh jatuh sakit pada awal permulaan kehamilan, dan akibat negatif dari penyakit menampakkan diri mereka hanya pada masa ini.

Hipoksia janin adalah satu keadaan yang memerlukan perhatian khusus doktor. Dalam usaha melahirkan anak untuk pergi tanpa sebarang akibat negatif, ibu hamil perlu merawat kesihatannya dengan berhati-hati.

Tempoh perkembangan janin yang kritikal

Proses perkembangan intrauterin agak rumit. Dalam masa beberapa bulan, kanak-kanak berkembang dari sel pembiakan wanita yang disenyawakan. Setiap hari perkembangan janin janin dicirikan oleh perubahan tertentu. Pakar-pakar pembiakan mengenal pasti beberapa tempoh kritikal perkembangan janin.

Yang pertama

Oleh itu, tempoh kritikal pertama berlaku pada permulaan kehamilan, iaitu, pada masa implantasi. Telur yang disenyawakan biasanya ditanam di dinding rahim. 6-7 hari selepas persenyawaan. Proses ini sangat terdedah. Malangnya, kes-kes implantasi terjejas dalam amalan obstetrik tidaklah biasa.

Keadaan ini juga berbahaya jika telur yang disenyawakan tidak ditanam ke dalam dinding rahim, tetapi ke dalam tiub fallopian. Keadaan ini membawa kepada perkembangan kehamilan ektopik, yang tidak mempunyai prospek pembangunan yang makmur. Alam semula jadi telah membayangkan kematian embrio yang tidak dapat dijumpai pada peringkat awal perkembangan mereka. Kehadiran beberapa patologi kromosom boleh menyebabkan daya tahan embrio.

Sekiranya terdapat patologi sedemikian, maka penolakan telur yang disenyawakan boleh terjadi pada peringkat implantasi, dan mengetahui tempoh kehamilan yang agak berbahaya, seseorang dapat menentukan masa ketika ia mengalir dengan lancar.

Embrio juga boleh "diusir" dari rahim, yang pada hari pertama selepas persenyawaan telah terjejas secara negatif oleh alkohol atau dadah, yang wanita itu mengambil pada masa ini, tidak mengetahui tentang kehamilannya.

Satu lagi tempoh yang dicirikan oleh risiko pembentukan pelbagai patologi adalah masa dari 4 hingga 8 minggu kehamilan. Pada masa ini, perkembangan aktif tisu plasenta bermula. Sekiranya ia dibaringkan dengan tidak betul, maka dalam masa kehamilan masa depan mungkin dilanggar. Patologi plasenta boleh menjejaskan proses perkembangan janin kanak-kanak.

Plasenta adalah unsur anatomi yang penting. Ia perlu bukan sahaja untuk memastikan darah yang tumbuh di rahim bayi mengandungi nutrien dan oksigen, tetapi juga untuk sintesis hormon. Ini "organ janin" "mensintesiskan beberapa bahan hormon yang diperlukan untuk kehamilan penuh. Sekiranya plasenta gagal menangani peranan ini dengan sebab tertentu, maka risiko mengalami perubahan patologi dan juga penamatan kehamilan secara tiba-tiba adalah tinggi.

10-12 minggu - satu tempoh apabila perubahan patologi pertama dalam fungsi tisu plasenta dapat nyata. Pakar pakar pergigian dan pakar sakit puan menyarankan pada masa ini untuk memberi perhatian khusus kepada kesihatan mereka untuk wanita yang mengandung kehamilan sebagai akibat teknik pembiakan in vitro. Ketidakseimbangan hormon, yang dihasilkan akibat pelbagai patologi plasenta, boleh menjadi ancaman keguguran.

Yang kedua

Tempoh kedua yang paling berbahaya adalah dalam jangka hayat. dari 15 hingga 20 minggu perkembangan pranatal bayi. Pada masa ini terdapat perkembangan aktif neuron - sel-sel sistem saraf pusat. Juga, tahap kehamilan ini dicirikan oleh hakikat bahawa bayi mula membezakan struktur asas otak. Kesan negatif dari pelbagai faktor boleh menyebabkan pembentukan pelbagai patologi sistem saraf.

20-24 minggu kehamilan adalah satu lagi tempoh berbahaya. Pada masa ini di dalam tubuh kanak-kanak mengembangkan sistem yang bertanggungjawab untuk peredaran darah dan pembekuan darah. Jika atas sebab tertentu, proses ini terganggu, maka bayi mungkin akan mengalami penyakit kongenital yang lebih lanjut dalam sistem peredaran darah.

Ketiga

Tempoh kritikal lain bermula dari minggu ke-28 dan bertahan sehingga 34 tahun. Pada masa ini, risiko hipoksia intrauterin agak tinggi. Keadaan ini boleh menjejaskan fungsi sistem saraf dan kardiovaskular dalam janin, yang kemudiannya boleh menyebabkan beberapa penyakit kongenital.

Mengetahui tempoh kehamilan yang agak berbahaya, anda boleh menentukan masa apabila ia mengalir dengan lancar.

Walau bagaimanapun, doktor mencadangkan ibu hamil untuk memantau keadaan kesihatan mereka setiap hari, dan bukan sahaja pada hari-hari perkembangan janin yang berbahaya. Tempoh kritikal hanyalah masa bersyarat apabila risiko pembentukan pelbagai patologi meningkat. Bagaimanapun, ini tidak bermakna keadaan patologi sedemikian akan muncul.

Sekiranya kehamilan tanpa komplikasi, maka dalam kes ini bimbang tentang perkembangan mana-mana patologi tidak berbaloi.

Tempoh kehamilan yang tidak selamat tidak. Kesan faktor-faktor yang merugikan boleh membawa kepada fakta bahawa patologi boleh muncul pada bila-bila masa. Untuk mengurangkan risiko kejadian mereka, pakar bedah pakar ginekologi menasihati ibu hamil untuk memantau rejimen hari dan rehat, diet, dan juga untuk menghadkan tekanan.

Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan