Trimester pertama Trimester ketiga

Ciri-ciri trimester kehamilan kedua

Kandungannya

Terdapat wanita hamil yang tidak menyedari permulaan trimester kedua - kehamilannya mudah diperoleh, dengan mudah, tanpa sebarang sensasi yang tidak menyenangkan. Tetapi menurut statistik, dalam 8 daripada 10 wanita masih mengalami toksikosis, dan oleh itu majoriti masih mengharapkan permulaan trimester kedua, sebagai keselamatan. Bayi kedua membawa bayi biasanya membawa kelegaan.

Bilakah ia bermula dan berakhir?

Untuk menjadi selesa untuk menjejaki tempoh kehamilan, pada abad yang lalu, konsep "trimester" diperkenalkan dalam obstetrik. Hanya tiga daripadanya, masing-masing bersamaan dengan tiga bulan. Trimester kedua bermula pada minggu ke-14 kehamilan dan berakhir pada 27 minggu. Sekiranya kita mengambilnya pada minggu, maka ia adalah 14 minggu, jika lebih biasa untuk seorang wanita dianggap bulan, maka trimester kedua meliputi bulan keempat, kelima dan keenam bulan kehamilan dan sedikit menangkap ketujuh.

Dari sudut pandangan doktor, ini adalah tempoh sistemogenesis, apabila sistem tubuh badan kanak-kanak secara aktif menyesuaikan diri dengan kerja yang penuh. Obstetrik menamakan janin sederhana trimester kedua (janin).

Wanita hampir sebulat suara memanggil tempoh "masa keemasan" ini - kesakitan, kesulitan dan kegembiraan yang ketiga dalam jangka masa bayi telah ditinggalkan, bahaya dan risiko utama janin juga telah berlalu, tetapi pada masa yang sama masih cukup lama sebelum lahir. Ia tidak sukar untuk membawa kehamilan, tidak begitu sukar - bayi tidak begitu besar sehingga ibu dapat mengalami ketidakselesaan fisik. Sebaliknya, remah itu tidak terlalu kecil, dan pada masa ini wanita itu membuat hubungan pertama dengannya - dia mengambil pergerakannya dan belajar meneka mood dan keadaannya.

Bayi tidak lagi terdedah kepada pengaruh negatif dari luar, kini dia berada di bawah perlindungan yang boleh dipercayai dari plasenta yang terbentuk dan sedia ada, ini membuka peluang baru untuk ibu hamil - beberapa ubat yang dilarang pada trimester pertama dibenarkan.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Perkembangan bayi

Fetus dari minggu ke-14 tidak berkembang secara intensif seperti pada permulaan kehamilan, dan perubahan dalam badannya tidak lagi begitu besar. Berat mendapat di tempat pertama - ini sangat penting untuk kelangsungan hidupnya. Pengumpulan tisu lemak subkutaneus bukan sahaja akan membolehkan kanak-kanak itu kelihatan seperti bayi yang comel dan berat badan, tetapi juga memberikan peluang untuk mengekalkan haba badan secara bebas supaya sistem hipotermia tidak berlaku.

Jantung bayi mengetuk dengan rhythmically, dengan jelas, mengepam sehingga 24 liter darah setiap hari, tetapi setakat ini beban di jabatannya tidak seimbang: sebelah kanan lebih aktif daripada kiri. Bahagian kiri akan menjadi sama dengan hak hanya pada akhir tempoh perkembangan intrauterin, apabila plasenta sudah tua dan aliran darah tidak begitu kuat. Sehingga 50% jumlah jumlah darah bayi masuk ke otak, selebihnya melalui aorta ke badan rendah bayi.

Perkembangan paru-paru terus berlaku. Bayi itu menerima oksigen dari darah ibu, tetapi paru-paru kecil sudah membuat pernafasan pernafasan pertama. Sesetengah pakar percaya bahawa cara ini refleks pernafasan ditubuhkan, manakala yang lain percaya bahawa pergerakan aneh paru-paru adalah perlu bagi kanak-kanak untuk mempromosikan proses metabolisme sel. Alveoli dibentuk oleh minggu 22-23, dan proses yang paling penting tidak lama lagi bermula - pembentukan bahan khas surfaktan - phospholipid, yang akan menyelubungi alveoli, menghalang mereka daripada melekat bersama selepas bayi membuat nafas bebas pertama.

Semakin lama bayi itu tinggal di rahim, semakin tinggi kemungkinan surfaktan akan berkumpul cukup. Dalam buruh pramatang, kegagalan pernafasan menimbulkan bahaya yang besar.

Bayi pada trimester kedua memperoleh imuniti sendiri, masih lemah, tetapi sudah dapat mengusir beberapa ancaman dan bahaya. Keseluruhan trimester terus membina struktur buah pinggang. Jumlah medula terus meningkat dan korteks serebrum terbentuk.

Sekiranya kita menganggap peringkat utama perkembangan bayi anda pada trimester kedua, adalah perlu diperhatikan beberapa peristiwa.

14 minggu

Pada trimester kedua, bayi memasuki lebih kecil - beratnya tidak melebihi 50 gram. Rambut tumbuh, dan banyak bayi mempunyai banyak dari mereka. Semua kanak-kanak, tanpa mengira program genetik yang ditetapkan oleh ibu bapa mereka, adalah blond semulajadi setakat ini. Pigmen, pewarna bulu mata dan rambut, akan muncul kemudian. Pembentukan jari selesai, dan kini bayi mempunyai cap jari sendiri yang unik dan unik. Kanak-kanak itu melatih pergerakan meniru - dia mengecam dan tersenyum.

15 minggu

Tubuh bayi itu tebal dengan pelumas seperti keju asli. Kulit terlalu nipis dan tidak bertentangan. Otak memperoleh gyrus pertama. Peristalsis usus dibentuk, najis hijau gelap - meconium - sudah didepositkan di dalamnya. Bayi akan pergi ke tandas selepas lahir pada hari pertama. Buah-buahan lelaki mula dikekalkan dalam hubungan seks dengan testosteron hormon mereka sendiri.

16 minggu

Hanya dalam beberapa minggu, bayi hampir tiga kali ganda beratnya - kira-kira 120-140 gram seberat buah pada masa ini. Otot oculomotor berkembang, bola mata mula bergerak. Terdapat bulu mata. Pendengaran utama terbentuk: selagi hanya telinga tengah dibangunkan, bahagian dalamnya tidak berfungsi sebagaimana mestinya, oleh itu bayi hanya mendengar getaran dari gelombang bunyi.

Tubuh anak menghasilkan semua sel darah, dan pada masa ini juga mempunyai hemoglobin sendiri. Alat kelamin luaran kelihatan jelas - mungkin untuk menentukan jantina seorang kanak-kanak semasa pemeriksaan ultrasound.

17 minggu

Bayi sepanjang masa sehingga titik ini kurang daripada plasenta, dan kini dia telah mengatasi saiznya. Dari tarikh ini, berat badan akan menjadi keutamaan bagi bayi. Pendengaran yang lebih baik, terdapat peluang untuk menangkap bunyi frekuensi tinggi. Pergerakan kanak-kanak menjadi lebih kompleks, otak secara beransur-ansur mula menguasai mereka, tetapi pada umumnya mereka kekal huru-hara.

18 minggu

Janin mencapai berat lebih daripada 210 gram dengan pertumbuhan 22 sentimeter, perkadaran badan mulai teratur - kepala besar kini tumbuh lebih perlahan daripada seluruh tubuh, yang akan membolehkan kanak-kanak kelihatan berkadar pada saat lahir. Kaki tumbuh lebih cepat daripada lengan, dan kini buat kali pertama dalam keadaan intrauterin, mereka menjadi lebih panjang daripada anggota atas.

19 minggu

Minggu ini, seorang wanita yang sudah mempunyai pengalaman ibunya mula merasakan gangguan, dan primiparas masih tidak merasakan sesuatu yang luar biasa - sehingga 22 minggu ini benar-benar normal. Pendengaran janin bertambah baik, struktur telinga dalam sepenuhnya terbentuk dan berfungsi.

20 minggu

Menjelang pertengahan kehamilan, bayi itu datang bersama beratnya hampir 350 gram dan berkembang kira-kira 24-26 sentimeter. Kulit menjadi lebih tahan lama, dan proses beransur-ansur menghilangkan pelincir seperti lanugo dan keju bermula.

Refleks berkedip sedang dilatih, walaupun kanak-kanak itu tidak tahu bagaimana untuk membuka dan menutup mata sepenuhnya. Pergerakan pada masa ini merasakan 90% wanita hamil buat kali pertama.

21 minggu

Sistem saraf aktif terbentuk - sambungan saraf ditarik dari semua organ ke otak, sementara impuls masih tidak tepat, tidak sekata, tetapi sudah dapat didaftarkan. Pergerakan janin aktif, serbuk telah mempunyai sesuatu seperti rejim mereka sendiri.

22 minggu

Dari minggu ini, janin memperoleh status baru - tempoh perinatal perkembangannya bermula. Jika bayi dilahirkan sekarang, ia tidak akan dianggap sebagai keguguran. Penyerahan akan menjadi pramatang, tahap pra-matang adalah teruk, tetapi kemungkinan kelangsungan hidup masih akan terjadi. Proses-proses intensif berlaku di paru-paru di mana pengeluaran surfaktan bermula.

23 minggu

Peningkatan berat badan terus berlanjut, tetapi kini sukar untuk membandingkan saiz janin tertentu dengan piawaian - dari titik ini pada semua kanak-kanak akan semakin berbeza antara satu sama lain. Menurut program genetik yang ditetapkan oleh ibu bapa, ada yang lebih besar, yang lain lebih kecil. Terdapat sistemogenesis kelenjar endokrin, khususnya, kelenjar peluh dan sebum mula berfungsi.

24 minggu

Gegaran dalam rahim semakin kuat, tetapi setakat ini tidak perlu mengira pergerakan. Purata berat badan kanak-kanak adalah 600 gram. Otak terus membina massa.

25 minggu

Proses adaptasi dalam organisma kanak-kanak bermula - pada tahap yang paling berbeza kanak-kanak belajar sains sukar untuk hidup. Banyak keriput pada kulit bayi yang telah luntur. Dalam kes kelahiran dalam tempoh ini, peluang untuk hidup, menurut WHO, dianggarkan pada 16%. Impian bayi.

26 minggu

Kanak-kanak mula jatuh dan berputar kurang kerap. Tempat di rahim menjadi lebih kecil, dan sekarang ia adalah paling mudah untuk berada di kedudukan semula jadi - kepala ke bawah. Jika janin tidak menyerahkan, peluang untuk pembalikan bebas masih ada.

Bermula untuk mengeraskan gegelung, yang masih diwakili oleh tisu rawan yang agak lembut. Pituitari bayi mula menghasilkan hormon pertumbuhan. Sekiranya terdapat beberapa daripada mereka, maka pengeluaran surfaktan juga akan melambatkan - ini adalah sebab utama ketidakupayaan paru-paru dalam bayi jangka panjang (ini juga berlaku).

Testicles lelaki turun ke dalam skrotum. Ovari anak perempuan dari trimester pertama terletak di pinggul.

Sekiranya bayi dilahirkan pada masa ini, peluang untuk hidup adalah dianggarkan pada 35%, risiko kecacatan juga berkurangan.

27 minggu

Dengan berat 1 kilogram, janin 37 sentimeter tidak sesuai dengan pertumbuhan penuh rahim. Dia mula mengambil kedudukan yang bengkok di mana dia akan tinggal sehingga kelahirannya. Dari saat ini menjadi agak sukar untuk menentukan jenis kelamin kanak-kanak pada ultrasound, terutamanya jika dia meletakkan pemegang di antara kaki yang bengkok, atau kord pusar di sana. Saraf optik sedang diperbaiki. Terlibat sehingga 75% kanak-kanak yang dilahirkan minggu ini. Risiko kecacatan tidak melebihi 7-9%.

Kesejahteraan wanita

Dengan permulaan trimester kedua mula aktif pertumbuhan abdomen. Jika pada minggu ke-12 rahim hampir tidak meninggalkan batas pelvis kecil dan naik ke rongga perut, menjelang akhir trimester, ia mengambil masa sehingga 70% ruang di dalam rongga perut, dan organ dalaman mula mengalami kesulitan tertentu. Tetapi ini hanya pada akhir tempoh. Ia selalu bermula dengan mudah: ia melewati toksemia, ia tidak begitu kerap sakit, dan pada minggu ke-16, mual biasanya melewati sepenuhnya.

Jika seorang wanita makan dengan betul, cirit-birit, pedih ulu hati dan sembelit pada trimester kehamilan kedua adalah fenomena yang jarang berlaku.. Jika pada peringkat awal gejala tidak menyenangkan itu disebabkan oleh tahap progesteron yang tinggi di dalam tubuh ibu yang sedang hamil, dan dalam tekanan mekanikal trimester ketiga organ-organ pencernaan rahim besar dan berat akan membawa kepada gejala seperti itu, maka tidak ada alasan untuk gejala yang tidak menyenangkan.

Kencing manis yang kerap berlaku akibat pendedahan progesteron., dan jika sekarang wanita mula merasakan keinginan untuk mengosongkan pundi kencingnya, dengan kebarangkalian yang tinggi, kita bercakap tentang cystitis.Kesesakan hidung, yang tidak dikaitkan dengan hidung berair seperti itu, juga retreats - ia adalah "kesan sampingan" progesteron, yang terkumpul cecair dalam badan, menjadikan membran mukus lebih longgar dan edematous.

Pada trimester kedua, disebabkan peningkatan jumlah darah yang beredar di kalangan wanita, tekanan menurun sedikit, dan ini adalah perkara biasa. Tetapi sudah pada akhir tempoh tekanan rendah menjadi normal sekali lagi, kembali ke keadaan yang khusus kepada seorang wanita sebelum permulaan kehamilan.

Fetus masih kecil, tetapi pertumbuhan rahim masih boleh dirasakan. Dari 16-17 minggu, wanita merasakan rahim dalam kedudukan duduk, ketika cuba mengubah kedudukan tubuh dari minggu ke-20 kehamilan, sakit belakang yang lemah dapat diperhatikan, kanan dan kiri di perut bawah - sehingga meregangkan ligamen yang menjaga rahim berkembang di tengah-tengah kedudukan. Mengubah bentuk rahim.

Pelepasan biasanya menjadi sedikit lebih banyak daripada mereka pada trimester pertama. - untuk mengekalkan keseimbangan mikroflora vagina, serviks menghasilkan lebih banyak rembesan.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa pelepasan normal adalah cahaya, putih atau kekuningan, tidak berbau dan seragam dalam konsistensi.

Jika pelepasan itu menjadi berdarah, coklat, ia boleh menjadi tanda yang membimbangkan keguguran lewat atau kelahiran pramatang, tanda masalah dengan plasenta. Dengan pelepasan kehijauan atau kelabu, keradangan purulen dan jangkitan intrauterin harus dikecualikan. Sekiranya pelepasan berwarna putih dan licin, disertai dengan gatal-gatal yang teruk, trak telah bertambah buruk, rawatan yang sesuai diperlukan.

Sakit kepala biasanya luar biasa untuk trimester kedua, dan hanya pada akhirnya wanita dapat melihat bahawa dia mempunyai sakit kepala pada waktu malam. Dalam kes ini, adalah penting untuk mengawal tahap tekanan darah - peningkatannya mungkin merupakan salah satu tanda-tanda preeklamsia.

Insomnia boleh disebabkan oleh keperluan untuk tidur hanya dalam satu pose di satu pihak. Sama ada di perut, atau di belakang dalam trimester ini sudah mustahil untuk tidur. Mengurangkan tidur akan membantu bantal khas untuk wanita hamil. Anda boleh membelinya atau menjahit sendiri.

Payudara di tengah-tengah kehamilan biasanya tidak menyakitkan. Peringkat utama penyediaan kelenjar susu untuk menyusukan bayi diselesaikan pada trimester pertama, dan tahap akhir akan berlaku hanya dalam tempoh yang akan datang. Dada besar hanya menyumbang kesakitan fizikal - belakang dapat merasakan sakit, kerana pusat graviti tidak hanya berubah kerana perut tumbuh, tetapi juga kerana anda perlu memegang dada, yang telah berkembang hampir 2 ukuran.

Pada separuh kedua trimester kedua, wanita mungkin memulakan latihan - ketegangan jangka pendek otot rahim, tidak menghampiri penghantaran. Mereka tidak sistematik, mereka tidak biasa, asal mereka masih belum jelas sepenuhnya kepada sains. Adalah dipercayai bahawa ini adalah cara sistem saraf wanita bersedia untuk bersalin - perbuatan refleks.

Dan juga pada akhir trimester kedua, beberapa wanita mencatatkan bahawa pubis dan tailbone mereka menyakiti. Dari saat ini, tubuh mula menghasilkan hormon khusus, relaxin, yang melembutkan ligamen dan tulang untuk mempersiapkan pelvis untuk pengembangan fisiologi dan perbezaan dalam perbuatan generik.

Anda perlu merujuk kepada doktor hanya apabila kesakitan sangat kuat dan menghalang anda daripada duduk, berjalan dan berdiri.

Masalah dan komplikasi yang mungkin berlaku

Walaupun trimester kedua dianggap selamat, seorang wanita perlu tahu dengan tepat apa kesulitan dan bagaimana mengenali mereka.

Kekurangan plasenta

Plasenta merupakan organ penting bagi bayi. Masalah dengan plasenta semasa kehamilan biasa biasanya tidak berlaku. Kekurangan plasenta adalah keadaan berbahaya yang berkaitan dengan bekalan darah terjejas ke "tempat kanak-kanak". Jika ia kronik, maka ini membawa kepada kelewatan perkembangan janin. Secara perlahan-lahan berkembang air cetek.Menghadapi latar belakang kekurangan oksigen, bayi mengalami hipoksia, aktiviti motornya berkurang.

Selalunya, komplikasi berkembang pada wanita dengan tumor dalam rahim dan ovari, pesakit dengan endometritis, pada wanita dengan hipertensi kronik, penyakit buah pinggang, dengan plasenta yang rendah dan kelaziman "bayi". Yang paling berbahaya ialah ketidakcukupan plasenta dalam tempoh 22 hingga 27 minggu, apabila kanak-kanak secara aktif membentuk korteks serebrum. Kesannya boleh berbeza-beza - dari kematian janin hingga keutamaan mental dan mentalnya.

Memandangkan ini, masa terbaik untuk diagnosis dianggap 22-24 minggu kehamilan - pada masa ini adalah disyorkan untuk melakukan ultrabunyi dengan doppler. Dalam dos kecil, aspirin, yang dilarang dalam trimester pertama, "Curantil", "Actovegin", "Trental" dan ubat-ubatan lain, termasuk persediaan vitamin, digunakan dalam rawatan.

Gestosis

Dari separuh kedua trimester kedua, wanita harus sangat memperhatikan kesihatan mereka - tanda-tanda preeklamsia mungkin. Ini adalah komplikasi yang berbahaya yang menduduki salah satu tempat utama bagi penyebab kematian wanita dalam melahirkan anak dan kelahiran mati pada anak-anak. Jika toksikosis awal menyakitkan dengan muntah-muntah dan dehidrasi berbahaya, maka terlambat (yang preeklampsia) adalah triad gejala: edema (luaran dan dalaman), tekanan darah tinggi dan kehadiran protein dalam air kencing.

Gestosis lebih berbahaya daripada toksikosis. Sering kali, wanita tidak memberi perhatian kepada hakikat bahawa cincin di tangannya tidak mencukupi, dan kasut yang biasa dipakai sedikit ketat. Tetapi yang paling berbahaya ialah edema dalaman, yang tidak kelihatan dengan mata kasar. Apabila gestosis mengganggu kerja organ dalaman, selalunya - hati, buah pinggang, otak, paru-paru.

Preeklampsia yang teruk pada akhir trimester kedua mungkin memerlukan penghantaran awal, yang berbahaya bagi bayi.

Keguguran Lewat

Sebagai peraturan, pada trimester kedua, risiko keguguran berkurangan, tetapi kebarangkalian ini tidak dikecualikan sepenuhnya. Sebab-sebab di mana ini boleh berlaku banyak - dari kecacatan janin yang bayi itu dapat bertahan pada trimester pertama, tetapi yang mengganggu fungsi tubuhnya pada tahap sistemogenesis, gangguan pada keadaan plasenta, ketidakseimbangan serviks.

Tanda-tanda - kesakitan teruk di bahagian bawah abdomen, di belakang, pelepasan luar biasa (biasanya berdarah). Biasanya ini didahului dengan peningkatan nada rahim. Peperiksaan menunjukkan perubahan kekerapan atau ketiadaan degupan jantung janin. Wanita itu berasa lemah, pening, dia pucat, tekanannya rendah. Lebih cepat wanita memanggil ambulans, semakin besar kemungkinan kehamilan itu dapat diselamatkan., jika kita tidak bercakap mengenai kematian janin. Sekiranya bayi masih hidup, taktik menunggu diambil sebagai asas.

Jika air bocor, cuba buatkan kehamilan. Wanita itu berada di wad steril, dia diberikan penyelesaian tocolytics, dan rehat tidur yang ketat ditunjukkan. Berjaya adalah pemeliharaan kehamilan sehingga 34 minggu. Membran janin yang rosak mempunyai peluang untuk melekat bersama mereka, dan kebocoran akan berhenti.

Jika sudah tidak mungkin atau tidak praktikal untuk mengekalkan kehamilan (bayi mempunyai kecacatan yang teruk), merangsang kelahiran melalui cara semula jadi. Kemudian rongga rahim juga dikikis dengan kuret. Jika usia kehamilan melebihi 22 minggu, seorang pakar pediatrik akan hadir semasa kelahiran jika bayi itu masih hidup - maka semua penjagaan resuskitatif yang diperlukan akan disediakan.

Kekurangan serviks

ICN - disfungsi serviks. Daripada berfungsi sebagai sembelit yang boleh dipercayai untuk organ pembiakan sepanjang keseluruhan melahirkan anak, leher, akibat kelemahannya, mula melancarkan, melembutkan dan membuka sedikit lebih awal dari masa ke masa. Patologi boleh dikenalpasti dari minggu-minggu pertama trimester kedua. Paling kerap didiagnosis ICN sehingga 22 minggu kehamilan.

Rawat keadaan boleh dan haruslah, dan ubat-ubatan moden telah belajar untuk melakukannya secara berkesan - leher ditetapkan dalam kedudukan statik sama ada dengan suturing pada 18-22 minggu, tetapi jika perlu, operasi dilakukan lebih awal, atau dengan mengenakan pessary obstetrik. Keluarkan jahitan dan pessary pada 37-38 minggu kehamilan, atau dengan permulaan buruh, jika bermula lebih awal.

Penyakit viral

Jangkitan virus tidak lagi menjadi bahaya besar bagi wanita dan janin jika mereka tidak disertai demam tinggi. Jika seorang wanita mempunyai herpes pada bibir dan suhu 37.0 darjah, tiada rawatan diperlukan. Tubuh ibu akan menghadapi masalah ini. Tetapi pada selsema dan jangkitan virus pernafasan akut dengan demam dikehendaki menerima antipiretik - Demam tinggi boleh mengganggu aliran darah uteroplacental dan membawa kepada kekurangan plasenta. Boleh digunakan dalam dos yang boleh diterima "Paracetamol, Tetapi aspirin perlu dielakkan.

Bayi itu dilindungi dengan selamat oleh plasenta, ia mempunyai imuniti asas sendiri, dan oleh itu tidak perlu mengambil ubat antivirus, terutama kerana ubat-ubatan tersebut tidak boleh bermegah.

Painkillers juga mungkin, tetapi tidak semua - doktor akan memilih ubat yang sesuai bergantung kepada jenis, intensiti dan sifat kesakitan. Ramai wanita menggunakan antispasmodic no-shpu sebagai analgesik.

Soalan yang kerap ditanya

Marilah kita mengkaji soalan-soalan yang paling kerap berlaku mengenai wanita hamil di tengah-tengah tempoh membawa.

Antibiotik

Pada trimester pertama, doktor dinasihatkan untuk mengelakkan ubat-ubatan antibakteria, kerana ketika membentuk organ-organ bayi, ubat-ubatan ini boleh membawa kepada kecacatan yang serius. Kini serbuk badan terbentuk sepenuhnya. Antibiotik adalah dibenarkan, tetapi tidak berbahaya - mereka tidak akan menyebabkan kerosakan kasar, tetapi boleh menyebabkan gangguan fungsi dan organ-organ.

Antibiotik tempatan tidak dilarang - jatuh di hidung dengan sinusitis purulen, sebagai contoh, salap antibiotik pada luka dengan tanda jangkitan, dan sebagainya. Pengambilan sistemik sekumpulan ubat seperti ini masih perlu diambil dengan serius. Doktor mungkin menetapkan antibiotik kumpulan penicillin atau macrolides untuk sakit tekak, pneumonia, pyelonephritis, tuberkulosis, klamidia dan penyakit lain yang mengancam jangkitan bakteria sistemik.. Tetapi selalu risiko pendedahan antibiotik pada janin dinilai dari segi manfaat yang terapi antibiotik dapat dibawa ke ibu. Jika penyakitnya mengancam kanak-kanak lebih daripada antibiotik, rawatan akan ditetapkan.

Antibiotik ototoxic (gentamicin), yang menyebabkan gangguan pekak dan pendengaran pada kanak-kanak, serta quinolones, agen antibakteria sintetik, masih dilarang.

Penerimaan antibiotik secara bebas tanpa pengetahuan doktor adalah dilarang sama sekali.

Seks

Pada trimester kedua, wanita biasanya meningkatkan libido, dan tidak ada larangan pada kehidupan intim, tetapi hanya dengan syarat bahawa doktor tidak mempunyai bantahan. Doktor akan membantah jika seorang wanita mempunyai hipertonik rahim, ancaman pengguguran keguguran, kelahiran pramatang, jika pessary digunakan atau jahitan diletakkan di serviks. Seorang wanita hamil yang sihat yang keadaannya tidak membimbangkan dapat menikmati kehidupan seks yang penuh.

Memandangkan pada permulaan trimester kedua, pertumbuhan abdomen bermula, pasangan perlu memilih dengan lebih berhati-hati postur - elakkan mereka yang mana penembusan sedapat mungkin, serta mereka yang mana pasangan boleh memerah rahim dengan berat badannya.

Jika selepas seks perut menyakitkan, terdapat pelepasan yang tidak normal, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan.

Perjalanan

Perjalanan ke laut atau ke pergunungan pada trimester kedua tidak dilarang, seperti yang tidak dilarang, dan penerbangan melalui udara.Hanya dari 27-28 minggu, sesetengah syarikat penerbangan mula meminta ibu mengandung untuk mendapatkan bantuan daripada doktor yang menghadiri penerbangan itu selamat untuk wanita. Sekiranya anda seorang pemilik perut gembira, maka sijil tersebut harus diambil pada tarikh yang lebih awal untuk mengelakkan salah faham semasa menaiki penerbangan anda.

Ia tidak disyorkan untuk terbang untuk wanita yang kehamilannya rumit.diterangkan di atas. Walaupun dengan salah seorang daripada mereka, doktor tidak akan bersetuju untuk memberikan sijil, izin untuk terbang.

Pada pendapat wanita, pakar ginekologi, secara umum, sangat enggan memberikan maklumat sedemikian kepada wanita hamil yang sihat, kerana penerbangan itu sendiri sering tidak berbahaya, tetapi aklimatisasi selepas perubahan zon waktu dan zon iklim.

Survei dan analisis

Dari pertengahan trimester kedua (kira-kira dari minggu ke-20), anda perlu melawat doktor lebih kerap - sekali setiap dua minggu. Pada setiap resepsi, mereka mesti ditimbang, memeriksa pergelangan tangan dan pergelangan kaki wanita untuk edema, tekanan darah diukur. Ini adalah cara untuk mengesan tanda-tanda preeklampsia, jika ia muncul, seawal mungkin. Di samping itu, wanita sebelum setiap lawatan ke doktor melepasi urinalisis lengkap, supaya tidak terlewat penampilan protein di dalamnya.

Mengendalikan panjang dan kedudukan serviks. Ulangi ujian darah untuk HIV dan sifilis. Ultrasound Doppler boleh dijalankan bukan sahaja pada waktu yang dijadualkan untuk pemeriksaan pranatal yang kedua (dari 16 hingga 21 minggu), tetapi juga pada masa lain, jika maklumat ini diperlukan bagi doktor untuk memastikan anak dan ibunya OK.

Wanita yang sebelum ini mengenal pasti masalah dengan hemostasis boleh diberikan coagulogram dengan penentuan wajib faktor fibrinogen. Wanita disarankan untuk melakukan analisis hormon tiroid yang merangsang tiroid sekarang. Norm TSH bermakna bahawa kanak-kanak tidak mempunyai masalah dengan hormon pertumbuhan, dan ia berkembang mengikut syarat-syarat.

Apabila tanda-tanda gestosis didapati, rawatan ditetapkan untuk sebarang tempoh. Sekiranya pada awal trimester kedua terdapat prasyarat untuk perkembangan preeklamsia (wanita terdedah kepada hipertensi, protein didapati dalam air kencing, dan sebagainya), maka terapi pencegahan dilakukan pada masa kehamilan 15 hingga 20 minggu.

Cadangan

Secara umum, membawa bayi pada trimester kedua adalah pengalaman yang agak mudah dan menyeronokkan. Untuk menjadikannya lebih menyeronokkan akan membantu nasihat pakar yang mudah dan berkesan, yang pada masa ini patut didengar.

Kuasa

Pada separuh pertama trimester kedua, proses penggabungan tulang bayi aktif. Dia mengambil banyak kalsium dari tubuh ibu. Wanita cuba mempelbagaikan diet mereka dengan makanan dengan kandungan kalsium tinggi dan berfikir bahawa mereka melakukan ini untuk bayi. Malah, mereka melakukannya secara eksklusif untuk diri mereka sendiri - bayi akan dalam mana-mana mengambil kalsium sebanyak yang dia perlukan, walaupun dengan kos osteoporosis dari ibu. Oleh itu, kalsium diperlukan, tetapi diperlukan untuk wanita. Sebanyak yang diperlukan. Jika kuku menjadi rapuh, sakit gigi dan pecah, rambut pecah, meningkatkan jumlah kalsium dalam menu anda. Sekiranya tidak terdapat tanda-tanda hipokalsemia, sudah cukup untuk memasukkan produk tenusu dalam diet., keju kotej, sayur-sayuran segar dan ikan laut.

Dari separuh kedua trimester kedua, mereka mengurangkan jumlah lemak, tetapi menambah jumlah karbohidrat ringan yang sihat. Bayi mula aktif menaikkan berat badan, peningkatan selera ibu, dan peningkatan berat badan yang tidak normal dan obesiti tidak dikecualikan ketika menghancurkan lemak, dan ini dapat merumitkan trimester ketiga dan melahirkan anak.

Wanita ini mempunyai keperluan yang tinggi untuk mencerna karbohidrat (bijirin, bijirin), protein haiwan dan sayur-sayuran yang cepat. Ia perlu setiap hari untuk dimasukkan ke dalam sayur-sayuran dan buah-buahan segar.

Makanan perlu 5-6 kali sehari, bahagian kecil. Seorang wanita tidak seharusnya mati kelaparan, tetapi dia tidak boleh makan terlalu banyak, cuba untuk makan "selama dua" sama ada.

Sepenuhnya dilarang: goreng dan asap, asin dan acar, kopi, bir dan minuman beralkohol lain, menyimpan gula-gula dan jus dalam pek, minuman berkarbonat. Anda tidak boleh makan makanan dalam tin, makanan segera. Adalah lebih baik untuk makan buatan sendiri, direbus, direbus, dibakar dan dibakar. Kehadiran minyak sayuran dan sayur-sayuran segar akan berkesan mencegah sembelit dan pemburukan buasir. Kekurangan rempah dan garam yang banyak akan menghalang pembentukan edema kehamilan.

Vitamin

Ramai orang berfikir bahawa multivitamin bagi wanita hamil sangat membantu dalam trimester pertama. Ini adalah satu besar dan kadang-kadang khayalan. Semasa tempoh pembentukan organ dan sistem janin, lebihan vitamin tertentu boleh menyebabkan kecacatan, dan oleh itu pada trimester pertama ubat tersebut hanya ditunjukkan untuk wanita yang mempunyai hipovitaminosis dalam ujian darah biokimia mereka, dan wanita yang tidak mencukupi.

Semuanya berubah pada trimester kedua. Kekebalan wanita selama beberapa bulan telah ditekan dengan tekun pada tahap hormon, dan walaupun wanita yang sihat dengan pemakanan yang baik mula mengalami kekurangan nutrisi dan mineral tertentu. Penambahan berat badan yang aktif untuk bayi disertai dengan peningkatan keperluan untuk vitamin, dan oleh itu, mengambil multivitamin dari trimester kedua sangat wajar.

Pakar pakar kandungan obstetrik anda akan membantu anda memilih ubat yang tepat.. Alat sedia ada berbeza dalam komposisi, dos, komponen.

Ia adalah perlu untuk memilih produk yang mengambil kira keperluan individu untuk bahan-bahan tertentu, serta mengambil kira sikap tidak bertoleransi individu bagi komponen tertentu. Masih terdapat keperluan yang tinggi untuk wanita dalam asid folik, dalam vitamin B, dalam vitamin E, D, K.

Aktiviti fizikal

Tidak perlu mengurangkan aktiviti fizikal mereka, melainkan sebaliknya disyorkan oleh doktor. Jika seorang wanita terlibat dalam sukan sebelum kehamilan, anda harus menolak mengangkat berat, melompat ke dalam air, atau jatuh. Untuk yang lain Aktiviti fizikal yang mencukupi bukan sahaja akan membantu mengekalkan suasana hati dan nada badan keseluruhan, tetapi juga membantu dengan berkesan menyediakan semua kumpulan otot untuk buruh akan datang.

Untuk trimester ketiga yang lebih ringan dan penyediaan otot-otot yang tepat pada masanya, adalah penting untuk memberi perhatian kepada semua kumpulan otot, tetapi terutama pada otot-otot pelvis. Dalam tugas ini, kompleks latihan Kegel, yoga untuk wanita hamil akan membantu. Walaupun seorang wanita tidak pernah terlibat dalam kecergasan atau sukan, sekarang layak untuk menguasai latihan untuk wanita hamil.

Semasa bersenam, wanita perlu menambah perut dengan perban. Pengecasan tidak bermakna melompat dan latihan abdomen. Tetapi tip yang dibenarkan, lentur, putaran badan dengan pelvis tetap, bersenam menggunakan fitball.

Tidak kira betapa olahraga ibu masa depan adalah, setiap hari anda perlu mengambil jalan-jalan di udara segar. Dalam trimester ini, kerja rumah adalah mudah dilakukan, adalah sangat mungkin untuk mengatur perjalanan membeli-belah untuk mencari mas kahwin untuk bayi, anda boleh melakukan susunan bilik kanak-kanak.

Penjagaan diri

Seorang wanita masih boleh mandi - ia tidak berbahaya sekiranya tiada kebocoran air atau pelepasan premis plak mukus dari serviks. Pruritus disebabkan oleh peregangan kulit pada permukaan sisi kelenjar susu, perut, tidak memerlukan rawatan, tetapi perlu melembabkan dengan krim anak-anak atau cara khusus untuk stretch mark. Mereka meningkatkan keanjalan kulit.

Anda boleh pewarna rambut andatetapi disarankan untuk mengelakkan penggunaan kosmetik dengan sejumlah besar kekotoran berbahaya.. Lebih baik menggunakan pewarna semulajadi. Jika ini tidak mungkin, lebih baik untuk mengelak daripada pewarnaan.

Payudara akan kelihatan lebih baik selepas bersalin, jika seorang wanita sudah mula memakai bra khusus dengan tali lebar dan cawan pendukung yang boleh dipercayai.Jika kolostrum dilepaskan (yang tidak biasa untuk orang yang berbilang), maka anda boleh memilih payudara untuk ibu-ibu yang menyusu sekaligus - ia mempunyai poket mudah untuk liner yang boleh ditukar ganti supaya kolostrum tidak mengotorkan pakaian anda.

Tetek perlu secara beransur-ansur mulai menyiapkan untuk menyusu - basuh payudara dan lap dengan tuala keras, tetapi cuba untuk tidak merangsang puting terlalu banyak - ini boleh menyebabkan pembebasan oxytocin, yang boleh mencetuskan kelahiran pramatang.

Rembesan vagina yang lebih banyak perlu dikukuhkan dengan langkah kebersihan diri. Ia perlu dicuci 2-3 kali sehari, cuba mengelakkan menggunakan sabun dengan sejumlah besar bahan tambahan minyak wangi. Pada siang hari, anda perlu menggunakan tuala wanita - tampon faraj pada mana-mana peringkat kehamilan adalah dilarang. Gasket akan membantu anda melihat walaupun sedikit perubahan warna, tekstur dan bau rembesan vagina.

Penyamakan wanita mengandung adalah kontraindikasi, Anda juga tidak perlu melawat mandi dan sauna - terlalu panas boleh menyebabkan kelahiran pramatang atau gangguan plasenta dan kematian bayi.

Pakaian dari trimester kedua seharusnya selesa, longgar, tidak pergerakan panas. Ia harus dijahit kain asli - jangan lupa bahawa dari minggu ke-14 kehamilan kelenjar peluh mula berfungsi dengan lebih aktif, berpeluh meningkat. Pakaian bernafas akan membantu mengelakkan terlalu panas dan bau badan yang tidak menyenangkan. Cuba jangan memakai seluar dan skirt dengan jalur elastik dan tali pinggang yang ketat yang boleh memerah perut. Sekiranya terdapat kecenderungan urat varikos, kini anda perlu mengambil dua pasang mampatan (hospital) stoking.

Seorang wanita perlu memantau berat badannya, beratnya disyorkan mingguan. Ini penting bukan sahaja untuk mengesan kenaikan, tetapi juga pada masa untuk melihat lebihan patologi berat badan, yang boleh menjadi tanda edema dalaman dan preeklampsia.

Aturan kelakuan

Dari trimester kedua, seorang wanita memerlukan lebih banyak tidur. Rata-rata Pakar mengesyorkan membawa tempoh tidur malam hingga 9-10 jam, atau tidur pada waktu malam selama 8 jam dan menambah 2 jam istirahat hari, jika boleh. Dalam mimpi, seorang wanita menghasilkan hormon yang lebih berbeza yang kini penting untuk dua orang. Kurang tidur boleh membawa kepada akibat yang sangat menyedihkan.

Walaupun masa yang paling berbahaya telah berlalu, ia masih bernilai menjauhkan diri dari tempat-tempat yang sesak, terutamanya semasa musim sejuk, terutamanya di ruang terkurung. Risiko mengidap cacar air, influenza dan jangkitan virus lain di dalamnya sangat tinggi.

Jangan sembuh sendiri masalah yang tidak berkaitan langsung dengan kehamilan. Pemulihan rakyat boleh membahayakan. Oleh itu, nasihat untuk mengambil "Papaverine", jika menarik perut atau jus bawang merah dalam hidung, jika ia tidak bernafas, boleh berubah menjadi tragedi.

Pada trimester kehamilan kedua, lihat video berikut.

Trimester pertama Trimester ketiga
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan