Bulan kedua

Bulan pertama kehamilan

Kandungannya

Bulan pertama kehamilan tanpa keterlaluan boleh dipanggil yang paling bertanggungjawab dan tegas. Perkara utama ditentukan - sama ada kanak-kanak dan bagaimana pembangunannya akan bermula. Sangat bergantung kepada mengetahui apa dan bagaimana berlaku dalam tempoh ini, dan pada tingkah laku wanita yang betul.

Maklumat am

Bulan pertama kehamilan boleh dipertimbangkan masa dari konsep serbuk, dan kemudian ia akan menjadi bulan pertama embrio perkembangannya. Tetapi dalam obstetrik adalah kebiasaan untuk melakukan semua perhitungan dalam minggu obstetrik dari hari pertama yang terakhir kepada konsep haid. Oleh itu, Bulan pertama termasuk 4 bulan atau 4.5 kalendar minggu.

Perlu diketahui bahawa minggu kehamilan pertama sepadan dengan minggu di mana wanita masih pergi bulanan. Dan 4.5 minggu adalah kira-kira 3-4 hari sejak permulaan penangguhan haid seterusnya.

Oleh itu, bulan pertama, banyak seks yang adil dibelanjakan dalam kegelapan. Tetapi jika kehamilan itu dikehendaki dan dirancang, maka kemungkinan kewujudan bayi, yang hingga akhir 1 bulan tidak akan disahkan secara pasti, wanita itu akan menganggap dan bertindak lebih berhati-hati.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Apa yang berlaku kepada bayi?

Bulan pertama kehamilan bukan sahaja permulaan kehidupan baru, tetapi juga meletakkan asas untuk kesejahteraan masa depannya, kerana kebarangkalian persenyawaan bergantung pada kesihatan dan gaya hidup wanita. implan, dan set DNA genetik akan menentukan sekarang semua yang akan menjadi ciri penghuni baru planet Bumi - jantina, rambut dan warna mata, kulit, yang diwarisi daripada nenek moyang penyakit dan bakat.

Semasa bulan pertama pembentukan janin bergerak pada kadar yang sangat pantas, dan terdapat proses organogenesis. Embrio terbentuk, tetapi perasaan ibu yang berkaitan dengan permulaan kehamilan tidak selalu bermula bulan ini.

Dalam setiap kitaran wanita, selepas haid yang akan datang, beberapa folikel mula matang dalam ovari wanita, tetapi selepas beberapa hari, pemimpin yang tidak dipertikaikan, folikel dominan ditentukan. Bahawa dia akan berkembang lebih aktif daripada yang lain. Pembangunan selebihnya akan dihentikan oleh hormon khusus yang dihasilkan semasa fasa kitaran ini. Folikel dominan adalah koyak dan melepaskan sel telur yang matang dan siap untuk persenyawaan. Ini berlaku pada minggu kedua kitaran (dalam minggu kedua kehamilan kehamilan). Di kebanyakan wanita, ovulasi berlaku pada kitaran 14-15 hari dengan kitaran klasik 28 hari..

Telur yang dikeluarkan sangat malas, tidak aktif, dan daya majunya terhad kepada hanya satu hari. Sekiranya pada masa ini spermatozoa tidak mendapatnya, oosit wanita itu mati dan tubuh akan menghilangkannya dalam dua minggu lagi semasa haid baru.

Sel-sel sperma boleh menunggu oosit dalam saluran kemaluan, jika hubungan seksual sebelum ovulasi dalam 2-3 hari, kerana sel-sel lelaki lebih selamat. Sperma boleh mempunyai masa untuk sampai ke telur pada hari ovulasi, jika hubungannya langsung pada hari ini.

Daripada puluhan ribu sperma menang satu.Dia berjaya melepaskan telur telur, selepas itu menguatkan sel telur sehingga sel sperma lain tidak dapat menembus ke dalam. Mereka tidak lagi perlu, kerana proses penting telah bermula di dalam oosit - perpaduan nukleus sel-sel bapa dan ibu. Terdapat pertukaran maklumat genetik. Pada saat-saat ini diputuskan siapa anak itu harus - lelaki atau perempuan, sama ada dia akan berambut pirang atau coklat, tinggi atau pendek, di mana dia akan mempunyai tanda lahir dan sama ada dia akan mempunyai bakat untuk bermain biola. Pada masa yang sama, maklumat disebarkan tentang penyakit genetik, jika ibu bapa mempunyai mereka.

Sel telur kehilangan statusnya dan kini dipanggil zigot. Ia mula bergerak lancar ke dalam rongga rahim di sepanjang tiub di mana persenyawaan berlaku. Ia menyumbang kepada getaran mereka dari vila tiub fallopian.

Zygote adalah organisma bersel tunggal yang bertujuan untuk berpisah dengan status sedini mungkin - selepas 30 jam ia terbahagi menjadi dua, dan selepas 10 jam - menjadi 4 sel baru. Selepas beberapa hari, sel-sel menjadi 250, dan sebagainya. Setelah melewati peringkat morula, embrio menjadi bulat, menyerupai bola blastokis, dimensi yang tidak melebihi 0.1 mm.

Minggu kehamilan ketiga kehamilan sepadan dengan minggu pertama perkembangan embrio. Implantasi berlaku hari ini. 4-5 hari selepas pertemuan oosit dan sperma yang besar, embrio turun ke rahim dan mengapung di sana sehingga satu persegi satu dinding melekat. Ia sudah mempunyai lapisan dalaman, yang dipanggil nod germinal, dan lapisan luar, yang akan bertanggungjawab untuk implantasi. The vieti lapisan luar melonggarkan endometrium dengan tindakan enzim tertentu, sel endometrial rosak, dan telur dapat terjun ke rahim. Villi segera mula memakan serbuk, menyambung dengan saluran darah kecil ibu.

Hampir segera selepas bayi diperbaiki, pembentukan struktur embrionik yang intensif akan bermula.. Bayi memperoleh kelopak germinal dari mana organ akan dibentuk. Menjelang akhir bulan pertama, bayi kelihatan seperti titik kecil dengan dunia dalaman yang kaya (secara semula jadi, di peringkat selular). Ukurannya pada akhir bulan pertama tidak lebih dari 1 mm.

Dari konsep yang sangat, progesteron dihasilkan dalam jumlah besar dalam tubuh, yang membantu endometrium menjadi lebih subur dan memudahkan tugas implantasi. Beliau kini bertanggungjawab terhadap banyak proses - ia bergantung kepada tahap progesteron sama ada kehamilan akan berterusan, sama ada bayi akan mempunyai pemakanan yang cukup untuk pembangunan dan pertumbuhan.

Inilah tonggak bulan pertama.

 • 1 minggu - haid selesai, rongga uterus dibersihkan daripada endometrium, yang telah berkembang pada kitaran terakhir dan tidak diperlukan, kerana konsepsi atau implantasi tidak berlaku. Pengeluaran hormon folikel-stimulasi bermula.
 • 2 minggu - Sel telur matang dan meninggalkan folikel pada akhir minggu. Ovulasi dan konsepsi berlaku.
 • 3 minggu - zygote, dan kemudian morula dan blastocyst turun ke dalam rongga rahim. Pada akhir minggu, implantasi berlaku, embrio mula menerima nutrien dan oksigen dari darah ibu.
 • 4 minggu - amnion dan chorion dibentuk. Yang pertama akan menjadi pundi kencing janin, yang kedua akan beransur-ansur berubah menjadi plasenta. Kelopak Germinal telah muncul: dalaman adalah untuk menjadi organ pencernaan dan kencing, tengah adalah asas jantung dan saluran darah, alat kelamin, tulang dan otot, dan luaran akan menjadi kulit anak.
 • 4.5 minggu - jantung secara aktif terbentuk. Daripada kedua-dua tubular endokardial, satu terbentuk, peletakan bahagian organ utama bermula. Ia akan mengambil sedikit masa - tidak lebih dari seminggu, dan jantung kecil, manakala ruang dua, akan mula berkontrak, mengalahkan. Peletakan sel genital bermula. Akord terbentuk, yang membahagikan tubuh ke sisi kanan dan kiri, serta tiub neural, yang ditakdirkan untuk menjadi otak dan saraf tulang belakang sedikit kemudian.

Kesejahteraan wanita

Minggu kehamilan pertama tidak membawa sensasi baru kepada kehidupan wanita. Terjadinya pendarahan haid yang biasa, rahim pembersihan diri, mengeluarkan cecair berdarah dengan zarah endometrium yang ditolak. Latar belakang hormonal tetap normal, ciri fasa pertama kitaran wanita, norma ujian darah dan air kencing umum tidak berubah.

Minggu kedua mendahului ovulasi dan berakhir dengannya. Pada malam ovulasi, seorang wanita mungkin mempunyai keinginan seksual yang kuat - mekanisme peningkatan libido diberikan oleh alam semulajadi apabila wanita itu subur, iaitu, ia dapat mengandung kehidupan baru.

Biasanya di tengah kitaran, wanita mengalami tanda-tanda ovulasi berikut.

 • Pelepasan dari alat kelamin menjadi lebih melimpah, likat, wanita itu merasakan sensasi kelembapan yang tetap di rantau organ kelamin luar. Sering kali, konsistensi seperti ini dibandingkan dengan protein ayam mentah dengan konsisten - jika anda membuka jari anda, rentetan benang akan kekal.
 • Libido meningkat.
 • Pada masa pecahnya folikel terdapat kesakitan yang agak boleh dibezakan ke kiri atau kanan abdomen bawah, di kawasan ovari.
 • Suhu asas, yang selepas haid disimpan pada 36.5 darjah, membuat lompatan tajam hingga 37.1-37.3 darjah.
 • Rasa bau menjadi lebih teruk, payudara sedikit meningkat, kepekaannya meningkat. Alasan kedua ialah perubahan hormon.
 • Mungkin ada kembung sedikit, kerana estrogen menyebabkan pengekalan cecair dalam badan.

Perancangan kehamilan biasanya tanpa kesulitan menentukan dalam ovulasinya. Untuk bantuan itu boleh datang jalur ujian untuk menentukan ovulasi, yang boleh dibeli di mana-mana farmasi.

Minggu ketiga berlalu sama ada dalam kejahilan yang lengkap atau dengan cemas menunggu hasilnya.. Wanita itu tidak tahu sama ada konsep itu berlaku. Tetapi walaupun dia pasti tahu tentang itu, pertimbangkan diri anda hamil lebih awal, sehingga telur yang disenyawakan ditanam di rahim. Minggu ini proses ini berlaku. Kali ini oleh pakar obstetrik dipanggil tempoh pra-implantasi.. Seorang wanita secara praktikal tidak dapat meningkatkan kemungkinan implantasi - tidak ada ubat atau teknik tingkah laku sedemikian yang akan membantu menyelamatkannya dalam saiz separuh milimeter jika badan wanita tidak mengambil bayi itu.

Pada akhir minggu ketiga, wanita yang meragukan mula mencari tanda-tanda implantasi yang mungkin.

Tanda-tanda implantasi

Pendapat para doktor mengenai perkara ini benar-benar tegas: implan tidak mempunyai tanda-tanda dan tanda-tanda ciri-ciri terang. Segala sesuatu yang berlaku, berlaku pada tahap mikroskopis yang halus sehingga hampir tidak dapat dirasai. Tetapi wanita sendiri berhujah bahawa proses ini dapat dirasakan jika tahap kepekaan dan penerimaan mereka sendiri membolehkan (semuanya bergantung kepada sistem saraf).

Jadi, pada akhir 3 - permulaan minggu kehamilan kehamilan ke-4, kemungkinan tanda-tanda seperti ini mungkin berlaku.

 • Lemah, sakit belakang dan bahagian bawah belakang - menarik dan pecah. Wanita yang tidak selesa sedikit cenderung menyalahkan keletihan, kerja keras, perubahan cuaca, dan sebagainya.
 • Kesakitan abdomen yang rendah, seperti sebelum haid. Sekiranya seorang wanita tidak memberi tumpuan kepada perasaannya, tetapi sibuk dengan kerja, belajar, sesuatu yang lain, maka dia tidak boleh memberi perhatian kepadanya.
 • Suhu boleh naik (sedikit lebih tinggi dari 37.0 dan kebanyakannya pada sebelah petang). Wanita itu "membakar" muka, ada sejuk, atau dia dibuang dari sejuk ke panas - ini adalah kesan sampingan tahap tinggi progesteron, yang kini "bekerja" demi makanan dan memelihara kehidupan bayi. Ramai pada tahap ini percaya bahawa mereka telah menangkap sejuk di suatu tempat. Tetapi pada waktu pagi suhu kembali menjadi normal, dan pada petang akan datang ia naik semula, dan sebagainya sehingga kelewatan.
 • Sakit kepala, pening kepala yang sedikit mungkin berlaku, rasa mengantuk dan kelemahan, wanita biasanya menyifatkan ini untuk keletihan.
 • Selalunya wanita mengatakan bahawa pada hari implantasi mereka merasakan rasa logam yang tidak menyenangkan di dalam mulut mereka, seolah-olah satu duit syiling besi diletakkan di bawah lidah mereka.

Biasanya, rembesan ovulasi menjadi terhad, terdapat tempoh yang disebut "kering". Oleh itu, sifat pelepasan tidak akan memberitahu anda tentang apa-apa konkrit, kecuali jika pendarahan implan berlaku (mengikut statistik, ia berlaku pada kira-kira 30% wanita). Untuk menerangkan fenomena misteri ini, ubat telah lama cuba, namun setakat ini tidak berjaya.

Pendarahan sedikit bermula pada hari implantasi.. Pelepasan kecil, darah merah tidak berlaku, hanya beberapa tetes gelap, dekat dengan warna coklat. Di peringkat fisiologi, ini disebabkan oleh pelanggaran integriti kapilari kecil endometrium dalam proses pembubaran sel-sel shell dengan vila ovum.

Pendarahan paling sering dianggap sebagai gejala implantasi hanya oleh orang-orang yang telah menunggu kehamilan ini untuk masa yang lama dan pandai dan juga membaca tentang gejala dan tanda-tanda. Majoriti wanita percaya bahawa disebabkan oleh saraf atau masalah di tempat kerja, kitaran gagal, jadi haid bermula seminggu lebih awal daripada tarikh jatuh tempo mereka. Ia tidak mengelirukan orang biasa, membingungkan orang lain - Selepas kira-kira sehari, pad kebersihan menjadi bersih, tiada pelepasan. Seminggu kemudian, jangan datang setiap bulan.

Pendarahan implan tidak berbahaya bagi ibu dan janin. Ini diketahui dengan pasti. Sekiranya ia tidak berlaku, ia juga tidak menunjukkan penyimpangan.

Selepas implantasi, ia mula menghasilkan hCG hormon. Setiap dua hari ia berlipat ganda. Sudah 4-6 hari selepas implantasi (pada akhir 4 minggu obstetrik atau beberapa hari sebelum penangguhan), tanda-tanda awal kehamilan, yang disebabkan oleh perubahan dalam tahap hormon, mungkin secara teoritis muncul.

Gejala awal kehamilan

Selepas implantasi di tubuh wanita, nisbah tenaga hormon mula berubah. Progesteron dan chorionic gonadotropin (hCG) adalah utama. Yang pertama sudah ada dalam kuantiti yang banyak, peningkatan kedua dalam darah secara beransur-ansur, dan ia menjadi ketara untuk jalur ujian dalam air kencing hanya pada hari pertama penundaan (4 minggu obstetrik penuh).

Jika ovulasi terlambat atau implantasi agak lambat, maka kemungkinan ujian tidak akan memberikan jawapan yang tepat pada hari pertama penundaan. Lebih dipercayai ialah ujian darah untuk menentukan tahap hCG (hormon dihasilkan oleh villi chorion janin). Darah berada dalam kepekatan yang boleh dibezakan untuk kaedah makmal seawal 3.5 minggu obstetrik (3-4 hari sebelum penangguhan).

Pada akhir bulan pertama kehamilan, tidak ada perubahan dalam keadaan kesihatan, dan tanda-tanda awal "situasi yang menarik" mungkin sudah muncul - ini adalah persoalan semata-mata individu, bergantung kepada kehalusan organisasi sistem saraf wanita tertentu.

Progesteron, yang telah menyelesaikan tugas untuk menyediakan endometrium untuk implantasi, mengambil beberapa fungsi penting lain - ia mula mengekalkan cecair dalam badan dan menggalakkan pengumpulan lemak (rizab pemakanan dalam kes kelaparan, disediakan untuk wanita mengandung secara semula jadi), juga bertindak sebagai imunosupresor - menindas kekebalan wanita, supaya sel-sel imun yang sihat tidak menolak secara sederhana embrio, kerana hanya separuh dari tubuh wanita, separuh kedua DNAnya adalah bapa.

Keadaan hormon yang berubah-ubah membawa kepada fakta bahawa bekalan darah ke organ-organ pelvis kecil menjadi sengit, dan semua membran mukus di dalam badan menjadi lebih gembur. Oleh itu, hidung berair yang mungkin tiba-tiba bermula, atau keadaan umum, mempunyai penjelasan yang sangat munasabah. Sekiranya seorang wanita tidak merasakan apa-apa, ini juga merupakan variasi norma.

Tanda-tanda kehamilan yang paling biasa yang bermula pada bulan pertama, walaupun sebelum kelewatan atau segera selepas itu, masukkan situasi berikut.

 • Mengantuk dan keletihan - seorang wanita berasa terkejut kerana kekebalan dan peningkatan kos tenaga yang diperlukan oleh proses dalaman yang berlaku dengan bayi dan dengannya.
 • Perubahan ayunan - kesan sampingan progesteron adalah kesannya terhadap jiwa. Sedikit ditekan fungsi sistem saraf pusat. Kerana ini, wanita telah mengalami perubahan mood.
 • "Pricking" dan "lumbago" dalam rahim dan serviks dikaitkan dengan kelonggaran otot-otot rahim, yang disebabkan oleh tindakan progesteron.
 • Fenomena hormon baru yang mula berkuat kuasa boleh menyebabkan peningkatan kepekaan puting susu kelenjar. Dada meningkat sedikit dan kadang-kadang malah menyakitkan. Perut mungkin agak membengkak, di bawah tindakan progesteron sering mula sembelit atau pedih ulu hati.
 • Urinasi boleh menjadi lebih kerap dan tidak dapat dikawal yang berlebihan (biasanya dalam mimpi) muncul.

Merasakan bahawa badan "pecah" jika sakit tekak dan suhu melebihi 38.0 darjah - bukan tanda kehamilan, tetapi tanda penyakit, selesema atau sejuk. Seperti itu terdapat bahaya, kerana imuniti, seperti yang disebutkan di atas, ditekan oleh progesteron.

Kesakitan lumbal, menarik balik - sensasi agak normal, jadi badan menyesuaikan diri dengan keadaan kerja yang baru. Seorang wanita menjadi lebih sensitif terhadap bau. Ada kes-kes apabila seorang wanita di dalam bilik tersumbat hilang kesedaran dalam tempoh awal hanya kerana tubuhnya terlalu banyak dengan perubahan yang telah bermula.

Beberapa pada akhir bulan pertama mula mengalami mual dan toksemia, yang membawa kepada fakta bahawa norma-norma dalam analisis berubah - peningkatan hematokrit, sebilangan besar leukosit, dan lain-lain.

Apa yang boleh dan tidak dapat dilakukan pada masa ini?

Pada bulan pertama kehamilan, seorang wanita boleh menjalani kehidupan yang normal. Biasanya ia berlaku, kerana ramai yang tidak tahu bahawa mereka hamil. Jika seorang wanita mengandung dan mengandung di dalam hatinya menunjukkan kemungkinan dia hamil, maka anda tidak boleh melakukan perkara yang tidak masuk akal, yang kemudiannya anda dapat menyesal.

Alkohol (walaupun bir dan wain) bukanlah sahabat terbaik untuk pembentukan organ janin yang sihat.. Walau bagaimanapun, jika anda melihat keadaan dari sudut pandang perubatan, maka tidak ada yang mengerikan jika seorang wanita, tidak mengetahui mengenai kehamilan, mengambil alkohol pada bulan pertama (ini adalah pengambilan yang jarang dan meterai, dan bukan penggunaan mabuk dalam jumlah besar setiap hari). Sehingga 4 minggu kehamilan, apabila chorion terbentuk, bayi tidak akan merasakan kesan alkohol sama sekali, kerana ia tidak menerima apa-apa dari darah ibu, memakan kantung kuning telur.

Selepas 4 minggu, ketika seorang wanita melihat dua jalur pada ujian, penting untuk segera menyerah merokok dan alkohol, karena pada saat ini embrio sudah menerima banyak bahan dari darah ibu, dan plasenta, yang dapat menjadi penghalang dan perlindungan, belum ada - belum terbentuk .

Tindakan progesteron dapat menyebabkan ketidakstabilan emosional, perubahan mood, rasa panik, tetapi seseorang harus mengendalikan diri sendiri, menghilangkan stres dengan betul, supaya tidak mengumpulnya menjadi masalah kronik.

Sekiranya kehamilan berlaku selepas pemansuhan OC (kontraseptif oral), tidak ada yang salah dengannya. Borang kontraseptif tidak menjejaskan keadaan bayi pada 1 bulan kehamilan, walaupun wanita itu mengambil kontrasepsi kecemasan, tetapi terlambat atau tidak tepat, dan kesan ubat tidak datang.

Seks dibenarkan kepada semua orang kecuali wanita yang memindahkan pemindahan embrio ke rahim semasa protokol rawatan IVF. Anda boleh terbang di atas kapal terbang tanpa sekatan, jika tidak menyebabkan ketidakselesaan. Ia tidak dilarang untuk merawat gigi lagi, tetapi ia sudah tidak diingini. - adalah lebih baik untuk melakukan ini pada peringkat perancangan kehamilan atau untuk menunggu pertengahan tempoh, apabila kedua-dua keadaan kesihatan akan menjadi lebih baik dan risiko untuk kanak-kanak akan berkurangan.

Penggunaan antibiotik pada bulan pertama kehamilan tidak dilarang, tetapi tidak digalakkan. Dhanya keadaan apabila ubat itu diresepkan oleh doktor dan diambil dengan penyakit yang tanpa antibiotik boleh membahayakan wanita bahkan lebih. Risiko keabnormalan perkembangan janin terhadap latar belakang antibiotik wujud, tetapi tidak begitu hebat seperti sebelumnya, kerana antibiotik generasi baru telah muncul, tidak semuanya teratogenik (berbahaya untuk janin).

Gangguan mungkin kerja usus terhadap latar belakang tindakan progesteron tidak memerlukan rawatan perubatan - sudah cukup untuk menyesuaikan diet supaya cirit-birit atau sembelit hilang. Sekiranya seorang wanita berdiet dan tiba-tiba menjadi hamil, dia mendapati ketika dia sudah lulus bulan pertama, anda perlu tenang dan mula makan dengan betul - seimbang, meningkatkan jumlah vitamin dan protein.

Seperti halnya alkohol, diet anda, walaupun anda sedang menjalani diet ketat untuk menurunkan berat badan, dan makan beberapa lemon, tidak berbahaya untuk bayi sebelum 4 minggu kehamilan, sehingga ia mulai menerima nutrisi dari darah ibu.

Masalah yang mungkin dan cara untuk menghalangnya

Bulan ini, banyak masalah, seperti kehamilan itu sendiri, pergi tanpa disedari. Oleh itu, semasa pertemuan sel genital ibu bapa, kesilapan genetik boleh berlaku, dan kemudian kelainan kromosom, tidak semua yang serasi dengan kehidupan, tidak dapat dielakkan. Ini adalah sebab yang paling biasa mengapa kehamilan tidak berpanjangan dan untuk yang embrio mati selepas implantasi tanpa sebab yang jelas, ia hanya berhenti berkembang. Dalam situasi ini, seorang wanita memulakan tempohnya, mereka hanya datang selepas kelewatan yang singkat dan boleh menjadi sedikit lebih banyak daripada biasa. Seorang wanita mungkin tidak tahu bahawa dia mengandung.

Keabnormalan kromosom yang tidak membawa kepada kematian embrio (Down sindrom dan beberapa yang lain) belum didiagnosis - Tidak ada satu cara untuk mengetahui sama ada bayi itu sihat atau tidak, sekurang-kurangnya sehingga kehamilan 10-12 minggu.

Implantasi boleh berlaku tidak di mana alam semula jadi dimaksudkan, tetapi dalam perjalanan ke rahim - di dalam tiub atau di serviks selepas ia memasuki rongga. Ini adalah kehamilan ektopik. Pada masa ini, ia tidak berbeza dengan yang biasa, hanya ujian menunjukkan jalur yang sedikit kemudian, dan ujian darah untuk hCG menentukan tahap hormon yang dikurangkan untuk tempoh semasa. Ia terlalu awal untuk mendiagnosis dengan ultrasound - telur bayi terlalu kecil untuk dipertimbangkan.

Tetapi ada tanda-tanda yang boleh menyebabkan kecurigaan. Selalunya, kehamilan ektopik berkembang pada wanita yang telah mengambil ubat untuk merangsang ovulasi untuk jangka masa yang lama, dan telah berkali-kali melakukan pengguguran dengan penyakit radang organ-organ panggul.. Sakit teruk yang teruk di bahagian pelvis atau abdomen mungkin muncul. Dalam kes ini, gambaran gejala utama mungkin muncul dalam bulan kehamilan kedua.

Kehamilan beku berlaku pada masa yang singkat disebabkan terutamanya oleh keabnormalan genetik janin, tetapi pengaruh faktor berbahaya juga boleh menyebabkan pemberhentian aktiviti kehidupan dan perkembangan embrio. Dalam kes ini, janin kekal di rahim untuk beberapa waktu - 2 hingga 4 minggu. Kemudian rahim menolaknya mengenai jenis keguguran. Keguguran pada masa ini biasanya tidak dikenali dan diambil sebagai haid yang tertangguh.

Disebabkan penurunan imuniti, penyakit berjangkit kedua-dua virus dan bakteria tidak dikecualikan - angina, selesema, dan lain-lain. Wanita yang mempunyai kecenderungan sembelit boleh membesar atau memburukkan buasir.

Cadangan

Tips untuk wanita cukup mudah.

 • Memimpin cara hidup yang biasa, kerana kehamilan bukan patologi, bukan penyakit, ia tidak memaksa anda untuk tidur dan menghabiskan sembilan bulan di dalamnya.
 • Cuba untuk mendapatkan tidur yang cukup - kini anda memerlukan sekurang-kurangnya 9 jam sehari untuk rehat malam yang baik.Selepas dua jalur ujian, jika kerja anda berkaitan dengan syif malam, mintalah pengurusan anda untuk menukar jadual anda kerana keadaan anda. Mereka tidak berhak menolak.
 • Tambah lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan untuk diet anda. Berikan kopi dan teh yang kuat, banyak gula dan coklat. Sekarang elakkan makanan alergenik.
 • Berjalan dan berjalan lebih banyak.
 • Berada dengan baik - anak anda masih belum dapat merasakan keadaan emosi anda, tetapi dengan darah hormon, dia menganggap hormon tekanan anda (adrenalin, kortison, dan lain-lain).

Dengan kemerosotan mendadak, sakit, pendarahan, demam, panggil ambulans dan cuba menunggu pasukan perubatan dalam kedudukan terlentang.

Bulan kedua
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan