10 minggu 12 minggu

11 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu mengandung?

Kandungannya

Yang pertama, trimester kehamilan yang paling sukar akan berakhir. Minggu 11 adalah salah satu peringkat akhir pada peringkat ini. Semasa tempoh ini, peperiksaan pranatal pertama yang penting sedang menunggu wanita itu.

Berapa bulan?

Bercakap tentang minggu ke-11 kehamilan, itu bermakna enam hari dalam selang antara 10-11 minggu. Ke-11 berturut-turut dia berada dalam pemahaman doktor. Tempoh obstetrik selalu dua minggu lebih lama daripada yang sebenarnya, sejak undur adalah dari hari pertama tempoh haid yang terakhir. Bulan kebidanan adalah tepat 4 minggu, dan seluruh kehamilan adalah 40 minggu obstetrik.

Kini sudah 11 minggu, yang bermakna minggu ke-9 telah berlalu dari konsepsi.

Itulah berapa kali bayi berkembang di dalam rahim ibu. Minggu 11 adalah istilah terakhir kedua pada trimester pertama, dan dalam masa dua minggu wanita itu akan memasuki pertiga kedua istilah bayi. Sejak penangguhan haid, yang menjadi gejala utama pada permulaan kehamilan, 7 minggu telah berlalu.

9 minggu embrionik (atau 11 obstetrik) ialah bulan kalendar ketiga. Oleh itu, dengan doktor, yang wanita itu belum berkomunikasi untuk masa yang lama, tidak ada kesalahpahaman mengenai masa, lebih baik mendapatkan kebiasaan obstetrik, kerana semua ujian dan kajian berorientasi ke arah norma untuk minggu obstetrik. Setelah mengatakan kepada doktor bahawa anda mempunyai minggu kehamilan sembilan, anda akan menyesatkannya, kerana dengan standard perubatan, dia sudah kesebelas.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Perkembangan bayi

Tempoh pembentukan organ dalaman tertinggal. Bayi kini mempunyai semua organ, dan tugas minggu-minggu akan datang adalah untuk menyahpasang kerja dan interaksi mereka. Bayi itu berhenti menjadi embrio minggu lepas. Ekornya hilang, dan tulang ekor manusia biasa muncul. Dia adalah buah dan akan kekal sehingga kelahirannya.

Tempoh yang paling berbahaya, dari sudut pandangan kesilapan dalam meletakkan organ-organ dan kematian bayi akibat faktor luaran dan dalaman yang negatif, telah ditinggalkan, tetapi ancaman itu tidak sepenuhnya berakhir. Seorang wanita perlu berhati-hati. Anda boleh bernafas secara bebas apabila trimester kedua bermula. - Masa keemasan "keemasan". Selama 9 minggu perkembangan di perut ibu saya, bayi telah mencapai kejayaan yang besar.

Ketinggian dan berat badan

Bayi tidak berkembang secepat yang dilakukan semasa tempoh embrionik perkembangannya, tetapi pertumbuhannya tetap, setiap minit dan agak sengit. Tidak lama lagi, serbuk itu akan melambatkan lebih banyak lagi dan mula menaikkan berat badan, tetapi buat masa ini tangan dan kaki berkembang dengan cepat. Pertumbuhan serbuk dari mahkota ke tumit minggu ini purata 5-7 cm. Berat badannya adalah dari 9 hingga 15 gram.

Untuk membayangkan berapa saiz yang telah dicapai oleh kanak-kanak, ia cukup untuk mengingati rupa pir dalam saiz kecil.

Sistem saraf

Jabatan sistem saraf terbentuk, tetapi mereka perlu berkembang secara aktif sepanjang kehamilan dan bahkan selepas kelahiran bayi. Otak bayi mempunyai dua buah hemisfera, cerebellum dan medulla. Semua jabatan "pusat kawalan" ini berada di tempat mereka.

Setiap hari pada minggu ke-11, jumlah sel medulla berkembang pesat: kira-kira 250 ribu sel sehari. Minggu ini, terdapat beberapa sambungan neural refleks yang kukuh. Setiap jam antara sel-sel sistem saraf bayi beberapa cara komunikasi baru ditubuhkan. Otak masih belum dapat mengawal semua proses yang berlaku dalam tubuh yang kecil, tetapi dia sudah berusaha keras untuk mengatasinya.

Pada minggu kehamilan kehamilan ke-11 pada kanak-kanak, sistem saraf pusat dan persisian jelas dibezakan. Cerebellum mula berfungsi, tetapi pada masa ini adalah mustahil untuk mencapai koordinasi pergerakan, yang mesti memastikan - masa belum datang lagi. Ia adalah pada minggu ke-11 bahawa tuan bayi merasakan refleks, dan kini dia boleh menyentuh dirinya, tali pusat, dan senarai "hiburan" janin janin mengembang.

Pada minggu ke 11, sistem saraf remeh mula memberi respons kepada rangsangan luar. Sekarang dia dapat merasakan batuk ibunya atau gemetar jika ibu mengendarai kereta di atas benjolan besar. Sekitar akhir minggu ini, selera mulut di mulut mula berfungsi, dan bayi mula membezakan rasa cecair amniotik.

Organ dalaman

Organogenesis diselesaikan kira-kira 95%, yang bermaksud bahawa organ dalaman terbentuk. Minggu ini terus berkembang dan berkembang. Apabila mereka berkembang, organ menguasai fungsi baru, dan tidak lama lagi mereka akan mula bekerja dalam mod "dewasa".

Jantung seorang kanak-kanak mempunyai empat bilik, yang mudah ditentukan pada ultrasound sebagai kepingan empat ruang. Ia berdegup dengan yakin dan berirama. Kadar jantung pada minggu ke-11 adalah purata 165 denyutan seminit. Julat normal dianggap sebagai denyutan jantung dari 153 hingga 177 denyutan seminit.

Melalui pembuluh darah, pembentukannya hampir lengkap, darah yang ditekan oleh jantung masuk ke semua organ. Kapal plasenta juga mula berkuat kuasa sepenuhnya, sekarang dengan bantuan mereka bayi menerima vitamin, bahan berguna, mineral, oksigen dari darah ibu dan memberikan kembali kepada ibu produk metabolismenya, dan mereka diambil oleh buah pinggang ibu.

Pada minggu ke-11, hati tumbuh paling aktif. Beratnya kini sebanyak 10% daripada jumlah jisim janin. Sel-sel hati membahagikan pesat, kerana pada masa akan datang, organ ini perlu mengambil fungsi penting untuk memastikan perkembangan kanak-kanak itu lebih lanjut.

Pembentukan organ pencernaan berterusan: minggu ini usus "belajar" menjadi peristalsis, bermula secara beransur-ansur menurun. Ginjal menghasilkan dan mengumpul air kencing, pundi kencing dikosongkan sekali sejam.

Semua cecair yang disiarkan oleh kanak-kanak itu memasuki cairan amniotik, tetapi fakta ini tidak boleh menyebabkan kebimbangan kepada ibu hamil - membran amniotik mengemas kini komposisi air kira-kira sekali setiap 3 jam. Oleh itu, alam sekitar kekal steril dan selamat untuk bayi. Pankreas menghasilkan insulin, yang diperlukan untuk pecahan karbohidrat, dan kelenjar tiroid mula menghasilkan hormon tiroid yang menstimulasi.

Rupa

Kepala masih merupakan bahagian terbesar tubuh, kini kira-kira separuh daripada semua perkadaran. Bagaimanapun, ia telah memperoleh bentuk bulat sepenuhnya manusia. Demi keadilan, perlu diperhatikan bahawa dengan perkadaran sekarang semuanya bukanlah cara terbaik, bukan hanya berkenaan kepala besar, tetapi juga anggota badan. Pena bayi lebih panjang daripada kaki, semua anggota badan kelihatan lebih pendek daripada yang diperlukan, tetapi ini adalah fenomena sementara. Setiap hari, imej kanak-kanak itu mendapat lebih banyak ciri-ciri manusia.

Mata, yang sebelum ini berada di sisi kepala, bergerak ke kedua sisi hidung pada minggu ke-11, menduduki kedudukan yang tepat. Pada masa ini, retina terbentuk, iris diletakkan, lensa dan kornea tumbuh. Terdapat bibir dan hidung yang kelihatan di muka, ada telinga kecil yang tumbuh, dan tidak lama lagi bayi akan dapat mendengar. Pada kepala tumbuh rambut. Perut dan dada dipisahkan oleh diafragma.

Kanak-kanak mempunyai leher, bahu dan lengan bawah disorot, "bilah bahu" di hujung lengan dan kaki dibahagikan kepada jari. Minggu ini, bayi mula memerah mereka ke dalam kamera, cuba menyentuh dirinya dengan jari-jarinya, merebut tali pusatnya, jika dia "jatuh ke tangan."

Tisu tulang kanak-kanak berkembang secara intensif, oleh itu, sekarang, wanita harus menyediakan bayi dengan kalsium maksimum.

Kulit bayi menjadi lebih sensitif disebabkan oleh perkembangan saraf endapan, tetapi masih tetap sangat tipis, hampir telus, di mana seluruh rangkaian peredarannya kelihatan.

Paul

Kelenjar seks mula menghasilkan hormon seks: anak lelaki kini mempunyai testosteron mereka, dan anak perempuan - estrogen. Alat kelamin luar mula terbentuk daripada tubercles genital yang kini wujud di antara kaki. Walaupun lebam pada kanak-kanak lelaki dan perempuan kelihatan hampir sama, hampir mustahil untuk menangkap perbezaan. Tetapi pada penghujung 11 minggu, benjolan budak lelaki mula memanjang, berubah menjadi zakar, dan anak lembu muda - untuk menurun dan berubah menjadi labia.

Perubahan ini sangat kecil sekali sehingga hampir mustahil untuk memeriksa mereka pada ultrasound, walaupun kadang-kadang ada doktor dengan pengalaman profesional yang kaya, dengan penampilan tuberkel seksual pada minggu ke-11 dan sudut kecenderungan, secara intuitif meneka seks anak.

Sudah tentu, tiada siapa yang memberi jaminan. Dengan ketepatan yang hebat, kita boleh bercakap tentang bidang itu hanya selepas organ luaran terbentuk sepenuhnya. Ini biasanya berlaku pada 15 hingga 15 minggu kehamilan atau sedikit kemudian. Sementara itu, dengan persoalan menentukan seks doktor pada ultrasound adalah lebih baik untuk tidak melekat - kebarangkalian kesilapan terlalu besar, dan tidak ada doktor yang mahu menjadi salah.

Adalah mungkin untuk mengetahui seks tepat pada masa ini hanya dengan bantuan ujian DNA pranatal yang tidak invasif, yang membolehkan anda mengasingkan sel darah merah bayi dari sampel darah vena ibu. Mereka masuk ke dalamnya dari kira-kira 8 minggu kehamilan. Dari sel darah merah, serbuk menghasilkan DNA, yang memberikan jawapan yang lengkap dan tidak dapat disangkal mengenai persoalan mengenai keadaan kesihatan dan seks janin. Kajian semacam itu bernilai puluhan ribu rubel, tidak dilakukan di setiap klinik, tetapi hanya di pusat-pusat genetik perubatan.

Selepas menimbang semua kebaikan dan keburukan, penyelesaian yang lebih munasabah adalah menunggu beberapa minggu lagi dan mengetahui tentang jantina anak itu tepat pada waktunya.

Apa yang boleh dilakukan bayi?

Bermula dari 10 hingga 11 minggu, bayi akan memperoleh kemahiran baru setiap minggu. Otaknya, sistem saraf dan badan berubah. Sudah, bayi sedang tidur dan terjaga. Pada saat-saat terjaga, dia aktif menghiburkan dirinya, cuba menjelajahi dunia di sekelilingnya: menyentuh mukanya, membawa tangannya ke mulutnya, dan tidak lama lagi dia akan belajar untuk menghisap jari-jarinya. Pada minggu ke 11, bayi mula bergerak lebih aktif.

Sekarang dia tahu bagaimana untuk membuat pergerakan berenang dengan kakinya dan kakinya: dengan kakinya dia merapikan ketika bergerak, dan jika kaki menyentuh dinding rahim, remah itu reflexively ditolak dari mereka ke arah yang bertentangan.

Pada minggu 11, minuman bayi dan "menghirup" cecair amniotik, mereka mungkin atau mungkin tidak suka citarasa mereka. Bayi membuka mulut bukan sahaja untuk menghirup cairan amniotik yang lain. Yang menghairankan, minggu ini anak kecil belajar menguap. Dan remah-remah selalunya akan melakukan ini, kerana pergerakan seperti ini membantu perkembangan otot muka, rahang, dan organ pernafasan.

Ibu masih tidak merasakan semua pergerakan dan gerakan aktif bayi - saiz remah-remah membolehkannya bergerak bebas di rahim, hampir tanpa menyentuh dindingnya. Sentuhan adalah cahaya, hampir tidak dapat dilihat. Pergerakan akan dirasakan kemudian, apabila bayi lebih tua.

Bayi pada ultrasound

Mengimbas ultrasound minggu ini mungkin menjadi sebahagian daripada skrin pranatal yang pertama jika doktor menganggap perlu untuk menjadualkannya sekarang. Rujukan kepada pemeriksaan paling kerap diberikan dari 11 minggu penuh hingga 13 minggu, tetapi kaedah dan cadangan Kementerian Kesihatan tidak melarang menjalankan kajian walaupun pada minggu ke 11, apabila terdapat 10 minggu kehamilan penuh.

Ultrasound dilakukan secara transvaginally atau transabdominally. Sensor apa yang digunakan, doktor memutuskan, selagi visualisasi itu memuaskan. Pada ultrabunyi bayi sudah kelihatan jelas, anda juga boleh melihat profil wajahnya. Adalah penting di mana bahagian rahim bayi "diselesaikan": di atas, tengah atau lebih rendah. Lebih disukai kedudukan kedudukan atas dan tengah janin berbanding dengan keluar dari rahim.

Ia adalah pada minggu ke 11 bahawa tempoh kehamilan ditentukan dengan tepat, dengan peningkatan dalam ketepatan masa akan berkurang. Sekarang usia kehamilan serbuk dihakimi oleh ukuran coccyx parietal (CTR). Malah, ia adalah saiz dari coccyx ke temechka; seseorang tidak boleh mengelirukan KTR dengan pertumbuhan. Kadar penunjuk ini kini seperti berikut:

Saiz kopchiko-parietal (KTR) janin pada 11 minggu mengandung:

Purata kadar statistik KTR, mm

Julat yang dibenarkan, mm

Apa yang sepadan dengan tempoh kehamilan

33

28,0 — 39,2

10 minggu + 1 hari

35,2

29,5 — 40,5

10 minggu + 2 hari

36,7

31,0 — 42,5

10 minggu + 3 hari

38,3

32,5 — 44,0

10 minggu + 4 hari

39,9

34,0 — 45,6

10 minggu + 5 hari

41,5

35,5 – 47,2

10 minggu + 6 hari

43

37,0 — 49,1

11 minggu betul-betul

Pada ultrasound, yang merupakan sebahagian daripada pemeriksaan, penanda yang disebut sebagai kelainan kromosom perlu dipastikan - ciri-ciri perkembangan kanak-kanak dengan penyakit genetik yang tidak dapat diubati.

Penanda ini termasuk TVP (ketebalan ruang kolar) dan panjang tulang hidung. Pada kanak-kanak yang mempunyai kelainan kromosom, biasanya pada akhir trimester pertama terdapat pengumpulan besar cecair dalam lipatan kulit serviks, yang ditakrifkan sebagai lebihan TMA dari norma. Ia juga boleh menjadi muka yang rata, kerana kecacatan tulang muka disertai dengan hampir semua sindrom kromosom dan mutasi.

Kadar ketebalan ruang kolar pada minggu 11 ialah 1.5 mm. Tidak ada salahnya jika saiz ini "sesuai" dalam julat penunjuk dari 0.8 mm hingga 2.2 mm. Tulang hidung bayi masih kurang dari satu milimeter, biasanya tidak diukur pada minggu 11. Adalah cukup bahawa doktor melihat mereka pada dasarnya dan menunjukkan bahawa mereka divisualisasikan.

Saiz lain pada masa ini dianggarkan agak jarang. Tetapi jika ini berlaku, ia akan berguna untuk mengetahui norma-norma mereka untuk minggu ini:

  • BPR - 16-18 mm;
  • paha panjang - 6-7 mm;
  • diameter dada - 19-20 mm.

Panjang pemegang dan lilitan kepala tidak diukur.

Rasa ibu masa depan

Minggu ini tidak ada wanita yang tidak hamil sama sekali. Walaupun tidak ada toksemia, ia tidak menyakitkan dan mual, sekarang hampir semua wanita menjadi lebih pelupa dan tidak berpikiran. Keadaan ini dikenali sebagai "edema otak wanita hamil," dan ini tidak terlalu jauh dari kebenaran.

Di bawah tindakan hormon progesteron, yang dari jam pertama selepas pembuahan dihasilkan dalam tubuh ibu masa depan dalam kuantiti yang banyak, cecair berkumpul di dalam tisu, yang menyebabkan pembengkakan kecil, mereka mungkin tidak dapat dilihat secara visual. Hormon bertindak pada otak, menyebabkan emosi terlalu kuat ditindas pada tahap hormon.

Ini adalah mekanisme perlindungan yang direka untuk melindungi bayi dari serangan emosi yang kuat ibunya. Tidak bersalah, mengantuk, melupakan adalah kesan sampingan dari kesan sedatif sedemikian. Secara umum, mood wanita menjadi lebih stabil berbanding minggu sebelumnya. Hamil tidak selalunya menangis, marah. Kebanyakan wanita mengatakan bahawa mereka berasa benar-benar direndam dalam diri mereka, dengan tenang merenung semua perubahan yang indah dalam keadaan mereka.

Tanda-tanda toksikosis di kebanyakan wanita mungkin mula surut, yang dianggap sebagai pelepasan yang lama ditunggu-tunggu. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu bimbang jika toksikosis tidak berakhir dengan tergesa-gesa. Manifestasi hingga 13-14 minggu dianggap benar-benar normal.

Penyusunan semula hormonal masih tidak memberi kesan terbaik pada kesihatan, ramai wanita hamil minggu ini ada insomnia: ada yang diseksa oleh selera makan yang meningkat, yang lain - air liur yang berlebihan. Hampir setiap orang mempunyai kencing kerap.

Seorang wanita mula merasa benar-benar hamil, kerana ia menjadi lebih sukar untuk tidur di perutnya. Dari masa ke semasa, rahim yang menimbulkan menyebabkan kesulitan - seorang wanita mungkin mempunyai aduan bahawa belakang, sakit belakang boleh disebabkan oleh lebihan ligamen yang memegang organ ini. Dari semasa ke semasa, kesemutan dalam rahim, yang berkaitan dengan pemampatan plexus saraf, boleh dilihat.

Sakit kepala terus melanda wanita hamil. Kepala saya menyakitkan kerana latar belakang hormon yang berubah, tetapi secara beransur-ansur semuanya dinormalisasi dan dikompensasi, dan mungkin minggu ini wanita akan merasakan bahawa keadaan kesihatannya telah meningkat dengan ketara.

Menghadapi latar belakang kandungan progesteron yang tinggi dalam tempoh ini, cirit-birit, sembelit, pedih ulu hati dan peningkatan kembung perut dalam usus tidak dikecualikan. Mengurangkan manifestasi yang tidak menyenangkan dari "keadaan yang menarik" akan membantu pemakanan yang betul. Hidung berair, yang sering muncul pada minggu pertama kehamilan, tidak perlu menakutkan ibu hamil, jika tidak ada gejala lain: tidak ada kerongkong, tiada batuk.

Kesesakan hidung mempunyai sifat fisiologi, ia disebabkan oleh membengkak membran mukus, yang berlaku di bawah tindakan hormon kehamilan. Biasanya pada trimester kedua, pernafasan hidung dipulihkan.

Pada minggu ke 11, wanita yang pergi ke pemeriksaan saringan mungkin sangat gugup dan bimbang tentang diagnosis yang akan datang. Memandangkan bilangan ulasan, dan bukan yang paling positif, mood boleh teruk. Dalam tempoh ini, penting untuk bertenang, berpaling dari segala yang buruk dan percaya yang terbaik.. Adalah baik untuk mendapatkan sokongan saudara-mara dan rakan-rakan, untuk berkongsi dengan mereka ketakutan dan ketakutan anda.

Jika tidak ada orang-orang seperti di dalam lingkungan wanita hamil, anda boleh menghubungi psikolog yang menerima secara percuma di setiap klinik antenatal.

Perubahan dalam badan

Pada 11 minggu obstetrik, intensiti semua proses metabolik di badan wanita meningkat kira-kira satu perempat. Ini bermakna bahawa kalori sekarang dibakar lebih cepat, metabolisme bertambah baik. Oleh kerana plasenta "bermula" untuk melaksanakan tugasnya, jumlah darah beredar meningkat. Ini boleh menyebabkan pening kepala jangka pendek di dalam wanita, merasakan bahawa dia dilemparkan ke dalam demam jika tiada kenaikan objektif dalam suhu badan, peningkatan peluh, wanita lebih dahaga dan perlu minum.

Saiz uterus lebih dari dua kali ganda, kini kira-kira 10% daripada jumlah penuhnya pada akhir kehamilan. Organ pembiakan wanita mengisi keseluruhan kawasan panggul dengan rapat, dan ia mula naik di atas pangkuan. Oleh itu, wanita itu berasa amat berat, "kenyang" di bahagian bawah abdomen. Lokasi uterus kini menjejaskan bentuk perut wanita - ia meningkat 3-4 sentimeter di atas pangkuan, dan ini memberikan perut bulat yang menarik, walaupun secara visual wanita itu tidak kelihatan mengandung lagi.

Pakaian yang sesuai sebelum konsep sudah terlalu kecil dan sempit. Di pinggang seorang wanita menambahkan 2-3 sentimeter, pinggulnya "terdengar sedikit".Perut yang sedikit menonjol hanya dapat dilihat oleh wanita dan orang dekatnya. Selebihnya tidak dapat meneka bahawa di dalam wanita itu secara aktif mengembangkan kehidupan baru. Berat uterus sekarang melebihi 150 g dalam primiparous dan hampir 300 g dalam kehamilan kedua dan seterusnya.

Aduan yang dari semasa ke semasa menarik pinggang dan belakang, boleh dijelaskan oleh keseleo dan otot kerana pertumbuhan rahim. "Lumbago" dalam perineum juga dikaitkan dengan permulaan keluar dari rahim di luar pelvis.

Payudara hamil berkembang dengan kira-kira 2 saiz. Pada minggu ke-11, hakikat ini menyenangkan semua orang kecuali yang paling banyak mengandung, yang, selain perlu membeli seluar baru, bimbang tentang rasa sakit dan perasaan pengabaian dalam kelenjar susu. Banyak cawan yang meradang telah menjadi gelap pada wanita, bukit Montgomery muncul pada mereka, puting susu menjadi hipersensitif, kolostrum boleh dilepaskan dalam jumlah yang banyak.

Sensasi yang tidak menyenangkan di payudara harus berakhir tidak lama lagi, kerana tahap yang paling penting dalam penyusunan payudara untuk menyusu jatuh tepat pada trimester pertama.

Di tengah-tengah kehamilan, payudara tumbuh kurang, tisu kelenjar hampir tidak berubah jumlahnya, masing-masing, rasa sakit, gatal-gatal dan sakit belakang.

Berat badan pada minggu 11 biasanya lebih daripada 2 kilogram untuk keseluruhan tempoh. Peningkatan berat badan kini penting - doktor akan memberi perhatian kepada bilangan gram yang ditambah pada setiap kemasukan yang dijadualkan. Menjelang tarikh ini, beberapa ibu masa depan datang dengan keputusan minus. Ini biasanya diperhatikan pada wanita yang diseksa oleh toksemia yang teruk, yang menghalang mereka daripada memberi makan sepenuhnya.

Ia tidak perlu dibimbangkan, kerana kilo yang hilang pada trimester pertama akan cepat kembali dan menjadi peningkatan dari bahagian atas pada trimester kedua.

HCG hormon, yang dihasilkan dari jam pertama selepas telur yang disenyawakan telah dilekatkan ke rongga rahim oleh struktur chorion, menghampiri nilai maksimumnya minggu ini. Dia tidak mempunyai banyak masa untuk berkembang biasanya selepas 12-13 minggu tahap hormon gonadotropik mula menurun secara perlahan.

Tiada kesakitan pada masa ini tidak boleh dianggap normal, kecuali sakit kecil di bahagian bawah punggung, yang berpanjangan dan tidak diekspresikan. Dengan penampilan apa-apa sindrom kesakitan - sama ada perut, perut, buah pinggang atau organ lain yang menyakitkan - anda harus segera berjumpa dengan doktor, kerana sekarang beban pada badan betina begitu besar sehingga pemburukan penyakit kronik, yang mungkin dilupakan oleh wanita dalam masa yang lama.

Minggu ini, seorang wanita hamil mungkin menyedari peningkatan dalam rembesan daripada alat kelamin. Ia dikaitkan dengan perubahan hormon. Biasanya, mereka mempunyai naungan cahaya putih atau kekuningan dengan sedikit bau yang tidak enak. Kemunculan darah dalam pelepasan, coretan darah, rupa coklat "daub" dianggap sebagai keadaan patologi. Punca pelepasan hijau dan kelabu dengan bau yang tidak menyenangkan boleh berlaku dalam jangkitan saluran kelamin atau dalam proses keradangan purulen organ-organ pembiakan.

Pelepasan putih, menyerupai keju kotej, dengan bau adunan ragi boleh menunjukkan perkembangan sariawan. Penyakit yang tidak menyenangkan ini lebih kerap berlaku pada peringkat awal kehamilan, ketika hormon hanya mulai berubah, tetapi pada minggu ke-11 sariawan tidak biasa.

Analisis dan kaji selidik

Ujian minggu ini dilakukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan jika dia dilantik sekarang. Sekiranya masih ada satu atau dua minggu sebelum peperiksaan pranatal, maka hanya analisis air kencing boleh menjadi mandatori - diambil sebelum setiap lawatan berjadual ke doktor.

Jika lawatan ke klinik antenatal dijadualkan pada minggu ini, maka beberapa hari sebelum ia berhati-hati mengutip air kencing dan mengangkutnya ke makmal.

Kebanyakan wanita telah didaftarkan di klinik antenatal minggu ini dan kebanyakan peperiksaan yang telah dijadualkan untuk pendaftaran telah selesai. Tetapi doktor juga boleh menetapkan pemeriksaan individu jika dia menganggapnya perlu, sebagai contoh, ujian darah, jika seorang wanita mengadu kelemahan dan pening, atau imbasan ultrasound apabila sakit abdomen dan pelepasan tidak normal dari kemaluan muncul.

Pemeriksaan

Kajian yang disyorkan untuk semua wanita hamil pada trimester pertama, direka untuk mengenal pasti wanita yang berisiko tinggi untuk kebarangkalian mempunyai bayi dengan kelainan kromosom. Anomali seperti itu termasuk sindrom Down, Turner, Patau, Edwards, Cornelia de Lange. Kesemua mereka adalah keturunan, tidak dapat diubati, banyak, kecuali sindrom Down, adalah maut, iaitu, mereka membawa kepada kematian intrauterin bayi atau kematiannya dalam masa yang singkat selepas lahir.

Kajian ini dilakukan oleh semua orang, tetapi wanita yang berisiko jika mereka dapat hamil seperti bayi memerlukannya:

  • hamil selepas 35 tahun;
  • mempunyai kanak-kanak dengan kelainan kromosom;
  • mempunyai sejarah kelahiran mati, beberapa keguguran, kehamilan yang tidak dijawab;
  • mempunyai sejarah genetik "kompleks" - salah seorang saudara, termasuk saudara-mara pasangan seksual, suami, mempunyai penyakit keturunan;
  • berkahwin, menjadi hamil akibat incest.

Jika pemeriksaan dijadualkan pada minggu ke-11, wanita perlu melakukan imbasan ultrasound dan menderma darah dari urat. Semua ini perlu dilakukan dalam masa satu hari, supaya perbezaan masa antara kajian adalah minima, kerana hasil ultrasound mahupun data makmal pada komposisi darah secara individu tidak mewakili sebarang nilai.

Penilaian ringkas hanya membantu program komputer khas untuk mempertimbangkan risiko individu (umur, tabiat buruk, sejarah) untuk mengira risiko individu keabnormalan janin.

Sebelum menjalani pemeriksaan selama dua atau tiga hari wanita harus mengelakkan makanan berlemak, makan berlebihan, tekanan yang teruk, latihan berlebihan, kurang tidur. Semua ini boleh menjejaskan latar belakang hormon. Darah diambil dari urat pada waktu pagi, anda perlu datang ke perundingan dengan perut kosong. Pekerja makmal menggunakan kaedah biokimia untuk menentukan kepekatan hCG hormon dan protein khas yang muncul dalam plasma darah secara eksklusif semasa kelahiran anak, PAPP-A.

Hasil yang baik dipertimbangkan jika kandungan bahan-bahan ini pada minggu ke-11 kehamilan adalah sepenuhnya mematuhi norma piawai antarabangsa: 0.5-2.0 MoM.

Pada ultrasound, yang dijalankan pada hari yang sama, mereka tidak hanya menilai perkembangan keseluruhan serbuk, tetapi juga penanda patologi genetik. Oleh itu, ketiadaan tulang hidung pada masa ini secara automatik meningkatkan kemungkinan prognosis yang tidak baik, seperti peningkatan kadar ketebalan ruang leher. Norma-norma penunjuk ini dibentangkan dalam artikel ini di atas.

Kajian lain

Ujian dan peperiksaan lain pada masa ini dilantik hanya jika perlu dan disyorkan oleh doktor. Jika kehamilan berlaku selepas persenyawaan in vitro (IVF), ujian darah untuk hormon tiroid, serta kepekatan progesteron dan hCG, adalah wajib. Sekiranya kanak-kanak dikandung secara semulajadi, tidak perlu belajar latar belakang hormon.

Walau bagaimanapun, trimester pertama boleh berlaku terhadap latar belakang komplikasi, ancaman pengguguran. Kemudian doktor diwajibkan melantik pemeriksaan tambahan.

Masalah yang mungkin berlaku

Masalah yang mungkin muncul minggu ini agak berbeza. Pada amnya, tempoh yang membahayakan untuk kanak-kanak boleh dianggap lulus, tetapi tidak semua masalah ditinggalkan. Beberapa kesukaran yang dihadapi oleh wanita pada masa ini ditunjukkan di bawah.

Ancaman keguguran

Menurut statistik, lebih daripada 70% wanita mengandung menghadapi patologi kehamilan.Semakin tempoh kehamilan, semakin besar kesan buruk. Pada minggu ke-11, bahaya itu tidak begitu besar seperti yang dijangkakan, tetapi tanda-tanda keadaan mengancam yang mungkin tidak boleh diabaikan. Pertama sekali ia menyerang sakit dan rembesan. Seorang wanita mesti mengawal kedua-dua faktor ini dan dengan gejala yang membimbangkan, anda harus segera memaklumkan kepada doktor yang hadir.

Kesakitan penanaman mungkin menunjukkan ancaman, di mana terdapat keinginan yang besar untuk mengosongkan perut. Kesakitan di rektum adalah tanda pertama keguguran yang mengancam. Kesakitan itu sendiri adalah kekejaman, wanita mungkin merasakan bahawa rahim menjadi kaku, perasaan berat dalam perut meningkat. Inilah bagaimana nada yang meningkat ditunjukkan.

Pelepasan dengan ancaman gangguan spontan adalah yang paling sering berdarah.. Darah adalah berbeza: pelepasan mungkin merah jambu atau merah, coklat atau cahaya berwarna dengan darah. Kesejahteraan umum ibu masa depan semakin merosot. Tunggu, apabila "semuanya berjalan dengan sendirinya" tidak boleh, jika anda mahu menyelamatkan kanak-kanak itu. Rawatan, yang disediakan pada masa dan ditetapkan dengan betul, dalam 90% kes membolehkan anda mengelakkan keguguran, dan wanita memanjangkan janin sebelum masa yang ditetapkan dan melahirkan anak yang sempurna dengan sihat.

Tidak mustahil untuk membantu hanya jika keguguran bermula kerana fakta bahawa janin tidak berdaya maju disebabkan oleh anomali perkembangan kongenital kasar. Dalam kes ini, tidak kira betapa sukarnya doktor cuba, sifat "akan mengambil sendiri" - kehamilan yang ditakdirkan untuk "pecahan" akan terganggu. Dalam semua kes lain, ubat dapat membantu.

Ancaman, jika tidak disebabkan oleh kecacatan bayi, paling sering terjadi pada wanita yang memutuskan untuk menjadi ibu selepas 35 tahun, serta wanita yang menderita penyakit radang sistem reproduksi, sebelumnya melakukan beberapa pengguguran, sangat gugup, bekerja dalam industri yang berbahaya atau berlebihan secara fizikal beban sendiri (mengangkat beban, bermain sukan profesional, dan sebagainya).

Jarang sekali, ancaman pengguguran berlaku untuk kali pertama tepat pada minggu 11. Selalunya, ia berlaku lebih awal, tetapi ia boleh didiagnosis hanya sekarang, apabila seorang wanita pergi ke penerimaan dan ultrasound pada waktu pemeriksaan pranatal. Sekiranya tidak ada ancaman sebelum tarikh ini, kebarangkalian bahawa ia akan muncul sekarang adalah minimum.

Kehamilan pudar

Ini adalah salah satu yang paling misterius patologi kehamilan, kerana sebab-sebab yang mana bayi, yang tumbuh dan berkembang, tiba-tiba berhenti melakukannya dan mati, perubatan dan sains tidak difahami sepenuhnya. Antara versi paling umum adalah patologi genetik, anomali, kedua-dua kromosom dan berkaitan dengan warisan gen yang bermutasi.

Kesan faktor "berbahaya" juga dipertimbangkan - mengambil ubat, tabiat buruk, contohnya, merokok pada trimester pertama atau minum alkohol yang sistematik. Penyebab kematian bayi boleh menjadi jangkitan, virus, melonjak hormon tajam yang boleh berlaku pada wanita dengan gangguan endokrin.

Sekiranya ini berlaku sebelum ini, kemungkinan kambuhan dianggap agak tinggi.

Doktor, memerhatikan dekad wanita hamil, mengeluarkan corak yang menarik: selalunya janin berhenti dan berhenti berkembang pada 3-4 minggu, 8-10 minggu dan 16-18 minggu berbahaya. 11 minggu kehamilan dalam kategori berbahaya tidak jatuh, tetapi apa-apa boleh berlaku.

Untuk 2-4 minggu selepas kematian, ovum mungkin masih kekal di rahim, dan wanita tidak akan meneka bahawa bayi itu tidak lagi. Minggu ini kebenaran mungkin menjadi nyata - pada ultrasound, kehamilan beku akan dapat dilihat dengan serta-merta.. Fetus semacam itu jauh di belakang norma-norma untuk tempoh kehamilan, dan tidak ada tanda-tanda kehidupan: jantung kecil tidak mengetuk, aktiviti fizikal tidak tetap.

Rawatan dalam kes ini terdiri daripada penyambungan rahim, serta terapi berikutnya dengan antibiotik, dan, jika perlu, dengan persediaan hormon. Sampel tisu janin harus menjalani pengujian genetik untuk menentukan apakah kelainan kromosom telah menyebabkan hasil sedih sedemikian.

Gejala dan tanda-tanda kehamilan yang pudar mungkin tidak hadir jika wanita itu sendiri mempunyai sedikit tanda-tanda kehamilan. Tetapi jika semalam dia disiksa oleh toksikosis, sakit dari bau kentang rebus dan pasta gigi, dan hari ini dadanya tiba-tiba berhenti mencederakan, loya hilang, maka ini mungkin tanda tidak langsung kehamilan yang tidak berkembang. Diagnosis tepat tidak akan menyebabkan kesukaran untuk doktor, dalam tempoh ini pengguguran pengguguran mudah didiagnosis.

Jika janin membeku pada 8-10 minggu, maka kini mungkin kelihatan sakit menarik, "berdarah" berdarah, kerana janin mula menolak. Kekurangan bantuan tepat pada masanya boleh menyebabkan proses keradangan yang serius di dalam wanita, mabuk yang teruk, sepsis.

Pemeriksaan Bad

Sekiranya keputusan pemeriksaan pertama pada minggu kebogelan ini tidak memuaskan, risiko mempunyai anak dengan patologi perkembangan teruk akan meningkat, seorang wanita akan dinasihatkan untuk melawat ahli genetik. Doktor akan memeriksa semula data makmal dengan berhati-hati, dan, jika perlu, imbasan ultrasound akan diulang, tetapi pada alat kelas yang lebih tinggi, pakar.

Selalunya, pada minggu ke 11, somnologists tidak mengesan tulang hidung kerana saiznya yang kecil.

Dalam kes ini, selepas seminggu pada peranti lain, tulang hidung dapat dikesan dengan mudah, dan saiznya akan sepenuhnya sesuai dengan norma. TVP yang melebihi norma tidak selalu menunjukkan bahawa kanak-kanak mempunyai sindrom Down atau fakta lain yang tidak menyenangkan. Genetik tahu itu Selalunya, diagnosis disahkan apabila melebihi tidak sehingga 3 mm, tetapi sehingga 8-9 atau lebih milimeter.

Ujian darah juga boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor, termasuk ciri-ciri individu badan wanita. Itulah sebabnya dalam kes-kes ragu, wanita itu diberikan diagnosis invasif. Selepas 13 minggu, biopsi chorionic boleh dilakukan, dan sedikit kemudian, amniosentesis. Dalam kes pertama, zarah chorionic diambil untuk analisis dengan menggunakan jarum panjang melalui tusukan pada rongga perut, dan perairan amniotik dalam kes kedua. Menurut DNA bayi yang diperolehi daripada sampel ini, ia menjadi jelas sama ada dia mempunyai sindrom dan patologi di atas.

Untuk bersetuju atau tidak pada diagnosis sedemikian, hanya pesakit yang memutuskan. Sebelum membuat keputusan, dia mesti diberitahu mengenai semua kemungkinan risiko yang berkaitan dengan prosedur: kemungkinan jangkitan janin dan membran janin, keguguran, pudar kehamilan, trauma janin secara mekanik, dan sebagainya.

Sekiranya sumber-sumber kewangan membenarkan, adalah mungkin untuk menjalankan ujian DNA pranatal, yang benar-benar selamat untuk bayi dan ibu, dan tidak sekurang-kurangnya lebih rendah daripada kaedah invasif. Walau apa pun, jangan panik. Hasil pemeriksaan yang mengganggu bukanlah diagnosis atau hukuman.

Malah risiko tinggi 1: 100, yang ditunjukkan dalam kesimpulan, bermakna hanya 100 wanita yang mempunyai sejarah dan hasil kajian yang sama, hanya satu yang akan menghasilkan anak yang sakit.

Cadangan kepada ibu mengandung

Seperti pada minggu-minggu terdahulu, pada 11 minggu obstetrik, cadangan am tetap sama: berjalan di udara segar, mengelakkan situasi yang teruk, dan gaya hidup yang sihat. Untuk mengelakkan komplikasi dalam membawa bayi hanya akan membantu perhatian yang teliti terhadap kesihatan dan kawalan mereka sendiri untuk perubahan sedikitpun di negeri ini. Soalan paling kerap ditanya pada masa ini memerlukan penjelasan yang berasingan.

Seks

Secara umum, seks pada minggu ke 11 dengan kehamilan biasa tidak dilarang.Ia juga berguna, kerana seorang wanita yang berpuas hati dengan seksual tidak mengalami ketidakselesaan psikologi, dia lebih yakin dengan pesona feminin dan rayuannya. Walau bagaimanapun, sekarang pasangan itu perlu memilih pukulan untuk keseronokan intim, kerana seorang wanita sudah merasakan ketidakselesaan tertentu di abdomen bawah.

Pada masa ini, kedudukan di mana wanita di atas tidak sesuai, postur dengan penembusan mendalam juga dikecualikan. Seks harus kemas, tidak kasar dan lembut.

Sekiranya terdapat ancaman keguguran, kekurangan serviks, hakisan serviks, maka dengan hubungan seks lebih baik menunggu hingga arahan khusus doktor merawat. Dengan kemunculan kesakitan, tidak sekata untuk tempoh pelepasan ini, ia juga perlu untuk meninggalkan keakraban intim, kerana orgasme menyebabkan wanita itu mengetatkan otot-otot rahim, yang boleh menyebabkan keguguran.

Dalam tempoh ini, adalah tidak diingini untuk menggunakan mainan seks, gel dan pelincir semasa hubungan seks, dan juga mengamalkan seks anal.

Kuasa

Nutrisi yang rasional dan tepat akan membantu untuk mengelakkan kenaikan berat badan yang tidak normal, yang akan sangat memudahkan trimester kedua dan ketiga kehamilan, melahirkan anak dan tempoh selepas bersalin semula. Jika diet seorang wanita hamil belum dioptimumkan, maka Sekarang adalah masa untuk menyemak semula tabiat dan tabiat makan anda.

Pada minggu ini, kanak-kanak itu mendesak supaya wanita mendapat makanan yang tinggi kalsium dan magnesium adalah sayur-sayuran segar, susu dan produk tenusu, kacang, daging merah, beberapa jenis ikan rendah lemak. Dari makanan berlemak dan goreng, minuman berkarbonat, menyimpan jus manis dalam kotak dan gula-gula harus ditinggalkan. Banyak garam dan rempah adalah dilarang, walaupun tidak ada edema dan toksikosis.

Anda perlu makan sekurang-kurangnya lima kali sehari. Bahagian tidak sepatutnya besar. Jumlah bahagian itu sepadan dengan jumlah telapak tangan wanita, yang dilipat "bot". Setiap hidangan, kecuali petang, harus termasuk protein, lemak dan karbohidrat "lambat". Sebelum waktu tidur, makan haruslah mudah, sebagai contoh, segelas ryazhenka atau kefir atau buah apel segar buatan sendiri, dimasak tanpa gula sebelum makan.

Adalah penting untuk minum jumlah cecair yang mencukupi - sekurang-kurangnya 1.5-2 liter sehari. Ia harus air minuman bersih. Sup, minuman dan jus buah tidak termasuk dalam jumlah ini.

Perjalanan dan riadah

Sekiranya perjalanan telah dijadualkan pada minggu ke-11, maka tidak ada sekatan, dengan syarat wanita itu tidak mempunyai ancaman toksikosis teruk dan komplikasi lain. Terutama dengan berhati-hati anda harus memilih titik destinasi - perubahan terlalu cepat zon waktu atau zon iklim pada masa ini boleh menyebabkan kemudaratan yang besar kepada kesihatan ibu masa depan. Perjalanan yang berkaitan dengan penerbangan dengan kapal terbang, memerlukan perundingan terlebih dahulu dengan doktor yang hadir.

Jika seorang wanita tidak mengalami penurunan tekanan darah, dia tidak mempunyai tanda-tanda keguguran yang terancam, chorionic previa, tidak ada keguguran sebelum ini, dan kehamilan yang baik, penerbangan itu mungkin dapat diselesaikan.

Rawatan dan ubat

Kekebalan wanita hamil pada trimester pertama agak tertekan, dikurangkan. Ini menyebabkan progesteron, yang cuba menghalang tubuh ibu daripada menolak organisma baru yang kecil, yang sama separuh asing kepada ibu. Itulah sebabnya seorang wanita tertakluk kepada semua penyakit bermusim dan jangkitan lebih daripada sebelum hamil.

Adalah dinasihatkan untuk menjauhkan diri daripada ramai orang, menangguhkan melawat pusat membeli-belah, peristiwa besar sehingga masa yang lebih baik. Sekiranya seorang wanita, walaupun langkah berjaga-jaga, masih sakit, anda pasti akan memanggil doktor, walaupun wanita itu sering mengatasi sejuk dan ORVI sendiri.Sekarang, banyak ubat yang diharamkan, jadi rawatan SARS, selesema, tonsilitis dan penyakit lain harus dilakukan hanya dengan menggunakan alat-alat tersebut, termasuk kaum, yang akan diluluskan oleh doktor dan membenarkan, dengan mengambil kira hakikat kehamilan.

Pada minggu ke 11, adalah tidak diinginkan untuk mengambil antibiotik, ubat penghilang rasa sakit, antidepresan dan anticonvulsants, serta semua ubat yang mempengaruhi pembekuan darah. Tidak dianjurkan untuk merawat gigi dengan anestesia, minum imunomodulator.

Ulasan

Kajian tentang ibu-ibu masa depan mengenai minggu ke-11 kehamilan adalah berbeza. Ada yang mendakwa bahawa mereka telah mempunyai toksikosis, mereka mahu makan dan menikmati kehidupan, yang lain masih mengalami masalah mual dan usus.

Ada yang hanya pergi ke konsultasi, kerana mereka percaya pendaftaran itu perlu bangun tepat pada masa 12 minggu. Kenyataan ini salah, kerana permohonan pertama pada 12 minggu tidak dianggap sebagai pendaftaran awal.

Wanita itu tidak akan menerima suplemen sosial untuk dana bersalin kerana penentuan awal, dan penyaringan pertama akan diadakan dengan tergesa-gesa. Selebihnya peperiksaan akan beralih dalam masa untuk tempoh "selepas pemeriksaan". Pementasan awal membolehkan anda mengenal pasti patologi dan komplikasi pada peringkat awal dan, dengan itu, menghalang perkembangan mereka.

Mengenai apa yang berlaku pada minggu ke-11 kehamilan, lihat video seterusnya.

10 minggu 12 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan