Minggu 9 11 minggu

10 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

Kehamilan 10 minggu adalah masa yang menakjubkan. Pada masa ini metaformos yang luar biasa berlaku dengan bayi dan ibunya. Setiap hari minggu ini di dalam wanita hamil menjalani proses yang intensif, mengulangi keseluruhan proses evolusi. Dalam artikel ini, kita akan memberitahu tentang istilah ini dengan lebih terperinci.

Berapa bulan?

9-10 minggu kebidanan, yang akan dibincangkan, boleh dianggap oleh wanita secara berbeza. Mereka yang mengira ovulasi sebagai tarikh anggaran bayi yang dianggarkan kini berada pada minggu 8. Ia adalah 8 minggu atau dua bulan lunar yang telah berlalu sejak pertemuan telur ibu dan spermatozoon bapa.

Di klinik antenatal, di mana ibu mengandung mungkin telah memohon untuk pendaftaran atau bercadang untuk melakukannya pada hari-hari yang akan datang, tarikh akhir akan ditunjukkan mengikut tradisi, yang lazim digunakan dalam latihan obstetrik perubatan dari hari pertama haid yang terakhir.

Oleh itu, 8 minggu kehidupan sebenar janin adalah 10 minggu oleh standard obstetrik. Agar tidak terkeliru dari segi, lebih baik tumpuan pada data obstetrik, kerana kedua-dua keputusan ujian dan norma ultrasound semasa seluruh kehamilan akan dikira dengan cara ini - dari hari pertama tempoh haid yang terakhir, yang mendahului permulaan kehamilan. Minggu kesepuluh adalah pertengahan bulan ketiga kehamilan.

Jika seorang wanita telah lulus 10 minggu dari penangguhan, maka dia harus membaca bahan-bahan mengenai tempoh yang berbeza, kerana dia sudah mempunyai 14 minggu obstetrik atau 12 minggu dari konsepsi.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Perkembangan bayi

Acara utama minggu ini ialah perubahan status. Bayi tidak lagi menjadi embrio. Sekarang dia adalah janin, itulah bagaimana doktor akan memanggilnya dari sekarang, sejak tempoh janin mengandung telah bermula. Bayi kini menghasilkan sel darahnya sendiri. Ia sudah mungkin untuk menentukan jenis darahnya dan gabungan Rh.

Anak lelaki atau anak anda berat kira-kira 5 gram dan tumbuh dengan cepat. Oleh itu, pada awal minggu ke-10, panjangnya dari kepala ke ujung tulang belakang rata-rata 23 mm, dan pada akhir minggu ini ia hampir 38 mm.

Dengan perubahan status, bayi telah kehilangan ekor embrio. Sekarang ia adalah tailbone. Dalam semua aspek lain, dia lebih dan lebih seperti seorang lelaki kecil, penampilannya berubah setiap hari. Dimensi keseluruhan buah pada masa ini membolehkan anda membandingkannya dengan plum kecil.

Rupa

Sesuatu yang asing dalam imej kanak-kanak masih dipelihara. Sebagai contoh, dia mempunyai kepalanya yang besar. Dia adalah bahagian terbesar badannya setakat ini, tetapi minggu ini dia memperoleh bulat, tidak lagi menjadi bujur.

Diameternya pada tempoh ini adalah lebih dari satu setengah sentimeter.Sekarang terdapat pembentukan aktif ciri-ciri wajah muka kanak-kanak - mulut dibentuk dengan spons, mata hampir berpindah ke posisi yang mereka telah diasumsikan (sebelum ini mereka berada di sisi kepala). Mata tetap ditutup selama berabad-abad, tidak lama lagi akan belajar bagaimana untuk membuka remah mereka.

Leher, pembentukannya yang bermula hanya seminggu yang lalu, sudah ada, dan bayi itu dapat mengalihkan kepalanya ke kanan dan kiri. Pada minggu ke 10, jabatan hidung dan telinga luar, auricle itu sendiri, berkembang. Otot Mimik lemah, tetapi kanak-kanak itu secara aktif "melatih" mereka, membuka dan menutup mulut. Di kepala pada masa ini, rambut pertama mula tumbuh.

Pen dan kaki boleh dilihat pada ultrasound, jika anda melakukan radas kajian dengan resolusi yang baik dan baik. Mereka mempunyai jari-jari kecil, kuku mereka hampir "berdiri" di tempat yang diberikan kepada mereka secara semula jadi (mereka bermigrasi dari telapak tangan dan kaki, di mana seminggu lebih awal mereka dibentuk sebagai meterai kain).

Sistem tulang telah berkembang secara aktif dari minggu ini. Sekarang keperluan kalsium meningkat dengan ketara Seorang wanita perlu berhati-hati untuk memastikan terdapat makanan yang cukup dalam dietnya yang mengandungi mineral ini.

Rongga abdomen dan rongga dada telah meningkat, organ-organ dalaman tidak lagi menonjol di luar batas-batas badan kanak-kanak, diafragma dibentuk minggu ini.

Sistem saraf

Otak dan saraf tunjang terbentuk, rangkaian saraf plexus dan nod aktif berkembang. Pembezaan berlaku di otak pada minggu kehamilan kehamilan ke-10 - kini hemisfera dipisahkan dari cerebellum, dibentuk seminggu sebelum ini, medulla juga terpencil.

Setiap perubahan minit berlaku dalam struktur otak, hemisfer yang besar berkembang. Setiap hari bilangan sel otak meningkat kira-kira satu perempat daripada satu juta.

Sambungan saraf pertama mula terbentuk. Proses ini berterusan. Sistem saraf adalah salah satu daripada sedikit di dalam tubuh, pembentukan yang berlaku tidak hanya dalam tempoh pranatal, tetapi juga untuk masa yang lama selepas kelahiran anak.

Dari minggu ke 10, sistem saraf telah sepenuhnya dibahagikan kepada pusat dan periferal. Cerebellum telah terbentuk - ia bertanggungjawab untuk penyelarasan pergerakan. Walau bagaimanapun, sehingga koordinasi masih jauh. Minggu ini, bayi akan belajar memegang pegangan ke muka dan tidak lama lagi menyedari bahawa anda boleh menghisap jari. Sementara itu, refleks menghisap adalah di peringkat pembentukan.

Organ dalaman

Pembentukan semua organ pada minggu ke-10 hampir selesai. Sekarang setiap mereka "tuan" pelbagai keupayaan berfungsi sendiri. Jantung kanak-kanak mempunyai septum atrium, ia berfungsi dengan yakin, berirama. Ciri denyutan jantung pada tempoh ini ialah 170 denyutan seminit. Variasi dari 160 kepada 179 kejutan dibenarkan.

Kanak-kanak mempunyai kelenjar tiroid minggu ini, melambai buah pinggang dan pundi kencing dengan "kemahiran "nya, air kencing sudah terkumpul di buah pinggang dan dibawa keluar ke cairan amniotik. Komposisi air tetap steril, kerana ia dikemaskini setiap 3-4 jam.

Minggu ini kerongkong dipisahkan dari trakea, kini ia akan menghubungkan rongga mulut dan perut, dan organ pencernaan bayi akan mula "berlatih" kerja mereka.

Apa yang boleh dilakukan bayi?

Pada minggu ke 10, bayi belajar untuk membengkokkan dan melepaskan anggota badan. Terdapat banyak ruang dalam rahim, ia berasa bebas di dalamnya. Sekiranya kaki menyentuh dinding kandung kemih janin, remah-remah boleh menolaknya dan berenang ke arah yang lain. Dari hari ke hari, bayi akan belajar untuk membezakan rasa, kerana pada masa ini rasa lidahnya membentuk reseptor.

Menjelang akhir minggu ini, kulit yang tipis dan hampir telus janin akan menjadi sensitif kerana pembentukan ujung saraf di atasnya. Dari saat ini, bayi akan mula "mengumpulkan" pengalaman sensasi sentuhan.

Apa yang boleh dilihat pada ultrasound?

Pengimbasan ultrasound pada minggu ini tidak dianggap wajib, tetapi mungkin dilakukan untuk alasan medis atau sendiri akan hamil. Di rahim, bilangan janin ditentukan jika kehamilan berganda.

Pada kanak-kanak, aktiviti penting direkodkan - denyutan jantung dan pergerakan. Pemeriksaan ultrabunyi mungkin diperlukan jika doktor perlu menjelaskan tempoh kehamilan, kerana pemeriksaan pranatal pertama akan berlaku, yang perlu dilakukan pada titik masa yang ditetapkan (dari 10-11 hingga 12-13 minggu).

Tambahan pula, ultrasound disyorkan pada 10 minggu untuk wanita yang mempunyai komplikasi tertentu - ancaman keguguran, kecurigaan keterlambatan pertumbuhan intrauterin, dan sebagainya. Ibu-ibu masa depan yang khusus ingin pergi ke diagnosis untuk melihat bagaimana bayi telah menjadi, bagaimana dia telah berkembang.

Minggu ini, tempoh kehamilan dan pematuhan bayi dengannya ditentukan oleh parameter seperti purata diameter dalaman ovum (SVD) dan ukuran coccyx parietal (CTE). Wanita yang sedang menjalani imbasan ultrasound minggu ini akan berminat dengan apa yang penunjuk dianggap normal untuk tempoh ini.

Diameter purata ovum pada minggu ke-10

Umur kehamilan

SVD, mm

9 minggu + 1 hari

36-37

9 minggu + 2 hari

38

9 minggu + 3 hari

39

9 minggu + 4 hari

40-41

9 minggu + 5 hari

42

9 minggu + 6 hari

43

10 minggu betul-betul

44

Saiz Kopchiko-parietal pada minggu ke-10 kehamilan

Tempoh kehamilan (minggu dan hari)

KTR norma, mm

Julat nilai KTP yang dibenarkan, mm

9 +1

23,7

18,6 — 28,8

9 +2

25

19,9 — 30,2

9 +3

26,4

21,2 – 31,6

9+4

27,8

22,5 — 33,1

9+5

29,2

23,8 — 34,6

9+6

30,7

25,2 — 36,1

10 minggu betul-betul

32,1

26,6 — 37,6

Kantong kuning telur, yang praktikal menyerahkan segala tanggungjawabnya untuk memberi makan bayi dan sintesis hormon, plasenta muda, mula berkurang. Pada minggu ke 10, saiznya kira-kira pada tahap 5 mm.

Ketebalan plasenta muda pada masa ini juga boleh diukur buat kali pertama. Saiznya yang normal untuk tempoh ini ialah kira-kira 13 mm., tetapi nilai-nilai lain yang berkisar 9 hingga 17 mm akan dianggap sebagai penunjuk yang agak normal.

Seks kanak-kanak

Serbuk gender ditakrifkan. Ia sudah berkembang sama ada di dalam wanita atau di jenis lelaki. Minggu ini berterusan pembentukan organ kelamin luar kelenjar alat kelamin, yang pada lelaki dan perempuan kelihatan sama. Oleh itu tidak ada gunanya bertanya semasa ultrabunyi tentang apa jenis seks bayi itu. Malah diagnostik yang sangat berpengalaman tidak dapat menjawab soalan ini sehingga dia melihat tanda-tanda seksual luar, dan ini hanya akan berlaku pada minggu ke-16 kehamilan.

Ia secara teorinya mungkin untuk mempertimbangkan seks pada 12-13 minggu, tetapi tidak seorang doktor boleh menjamin ketepatan "ramalan" ini: alat kelamin terlalu kecil, dan budak lelaki itu dapat dengan mudah keliru dengan gadis itu dan sebaliknya.

Kaedah menentukan jantina melalui denyutan jantung bukanlah salah satu daripada yang berasaskan saintifik. Jantina tidak menjejaskan kerja sistem kardiovaskular.

Rasa ibu masa depan

Rasa hamil minggu ini mungkin mula stabil. Sekiranya sebelum ini diseksa oleh toksikosis, tetapi sekarang manifestasi dan gejala-gejala mula beransur-ansur menurun, ia menjadi lebih mudah. Saiz rahim pada masa ini telah meningkat lebih daripada 2 kali nilai awalnya. Kini organ wanita reproduktif utama menjadi sempit di rongga perut, dan seorang wanita boleh mula merasakan sesuatu yang baru dari minggu ini. Rasa kenyang ini di kawasan pelvis.

Rahim masih dalam pelvis, ia sudah menjadi sesak, ia mula naik di atas sendi kemaluan. Seorang wanita mula mengalami dorongan yang lebih kerap untuk buang air kencing. Selebihnya sensasi wanita masih agak ringan dan tidak membebankan.

Rahim mempunyai berat kira-kira 150 gram, jika kehamilan pertama, dengan kehamilan kedua dan setiap rahim pada masa ini agak berat - kira-kira 230 gram.

Oleh kerana peningkatan jumlah darah yang beredar di dalam badan, mungkin terdapat pening kepala. Jika mereka tidak disertai dengan kehilangan kesedaran, tidak berlaku terlalu kerap, tidak ada sebab untuk bimbang. Di bawah tindakan progesteron, hormon yang dihasilkan dalam kuantiti yang banyak, tidur mungkin terganggu, sementara wanita mengalami kesulitan tidur pada waktu malam, akibatnya dia merasa lemah pada siang hari.

Alam semulajadi diatur bahawa pada awal permulaan, ketika janin paling rentan, tidur wanita menjadi lebih mengganggu dan sensitif, dia "menjaga" anak sepanjang waktu.

Ramai ibu hamil mengadu tentang impian mimpi buruk minggu ini kehamilan. Semua proses yang sedang berlaku di dalam badan memerlukan perbelanjaan tenaga yang besar, jadi rasa keletihan, keletihan masih menemani kehamilan untuk tempoh 10 minggu, tetapi tidak lama lagi tubuh boleh "mengimbangi" untuk kekurangan tenaga, dan pada trimester kedua, yang tidak jauh , keadaan kesihatan ibu masa depan akan menjadi lebih baik.

Sesetengah wanita minggu ini mengadu bahawa dari semasa ke semasa mereka menarik abdomen bawah mereka. Ini mempunyai sebab fisiologi dan semulajadi sepenuhnya - ligamen yang memegang rahim yang tumbuh mula menghulurkan, ini sebenarnya yang menyebabkan sensasi tidak menyenangkan.

Penambahan berat badan untuk minggu ini adalah antara satu setengah setengah kilogram, tetapi wanita itu mahu makan hampir sentiasa - inilah bagaimana hormon progesteron muncul, salah satu tugasnya ialah untuk mewujudkan rizab dalam organisme ibu untuk metabolisme makanan dan tenaga kedua-dua wanita dan wanita bayi Jika anda membabi buta mengikuti "arahan" progesteron, kenaikan mungkin lebih banyak, tetapi ia akan dianggap patologi.

Suasana ibu masa depan mula "bertolak". Sekiranya sebelum ini tidak stabil, dengan perbezaan yang kerap dan tindakbalas yang berbeza, kini wanita mula menemui tenang, walaupun masih jauh dari masa yang tenang ini.

Pada minggu ke-10, kemungkinan keguguran masih ada, risiko tidak lagi sama seperti beberapa minggu yang lalu, tetapi mereka wujud, dan pemikiran ini tidak memberikan banyak ibu mengandung peluang untuk berehat dan menikmati kedudukan mereka sepenuhnya.

Banyak wanita hamil dalam tempoh ini mengalami sejuk, sebab-sebab yang tidak dapat ditegakkan. Wanita itu tidak sakit, tidak menahan selesema, dia tidak mempunyai selesema dan penyakit ENT, dan pernafasan hidung masih sukar. Ini berlaku pada akhir trimester pertama agak kerap.

Sebab sebenar rhinitis kehamilan, seperti yang digelar oleh pakar, terletak pada perubahan hormon. Kedai progesteron sia-sia bukan sahaja tisu berlemak, tetapi juga air. Kelembapan yang berlebihan boleh membina tisu. Inilah yang kadang-kadang membawa kepada preeklampsia awal, dan agak kerap - untuk terjadinya edema saluran hidung, kepada selesema biasa.

Perubahan dalam badan

Pada peringkat fizikal, pembulatan bentuk menjadi ketara. Secara visual, wanita itu, tentu saja, masih tidak kelihatan mengandung, tetapi perutnya agak bulat disebabkan oleh fakta bahawa rahim mula naik di atas pangkuan.

Selain bulat yang bagus, rahim yang tumbuh sering menyebabkan sensasi yang kurang menyenangkan minggu ini - ia memerah saluran darah yang hebat. Ini membawa kepada kemunculan buasir, yang dapat menyampaikan banyak sensasi yang menyakitkan dan tidak menyenangkan.

Ia tidak disyorkan untuk merawatnya dalam apa jua keadaan, kerana ubat-ubatan yang kini boleh digunakan tanpa risiko merosakkan bayi adalah sangat sedikit - doktor harus memilih ubat tertentu. Wanita perlu makan sedemikian rupa untuk mengelakkan sembelit.

Waistline mula lancar. Tetapi iri hati semua payudara memperoleh bentuk dan saiz yang menakjubkan. Ia meningkat sebanyak 1-2 saiz, kelihatan "dituangkan", elastik. Minggu ini mungkin muncul di bahagian puting kecil puting susu, yang dipanggil nodul Montgomery.

Pada perut banyak, pada minggu ke-10, yang lebih menegak lebih gelap daripada seluruh kulit muncul, jalur menegak yang muncul disebabkan oleh sintesis melatonin yang dipertingkatkan di dalam badan. Selepas kelahiran, jalur akan hilang, dan payudara akan memperoleh saiz yang sama.

Sekarang payudara boleh mengganggu ibu masa depan agak kuat. Dia sedang bersiap sedia untuk menyusu, tisu kelenjar tumbuh.

Kesakitan, pembakaran, sakit dan gatal-gatal pada kelenjar susu menyebabkan banyak kerosakan saraf. Tidak ada cara untuk meringankan keadaan ini, anda perlu bersabar dan tunggu sedikit lagi - pada trimester kedua, dada hampir tidak dapat dicederakan kerana semua reorganisasi yang paling besar dalam kelenjar susu berlaku pada pertigaan pertama istilah bayi

Dalam pada itu, adalah berfaedah untuk mengambil bra yang selesa dan besar, anda boleh memilih model untuk wanita hamil dan menyusu dengan segera - dengan poket khas di bahagian dalam cawan untuk pad dada. Anda mungkin perlu mengemas almari pakaian anda - pinggul anda lebih luas, pinggang anda lebih besar, pakaian kini perlu selesa dan praktikal, tidak mengikat perut dan tidak menahan pergerakan.

Di peringkat hormon, semua proses dalam tubuh wanita hamil pada 10 minggu masih dikawal oleh progesteron, estrogen dan hCG - chorionic gonadotropin manusia. HCG mula disintesis oleh sel-sel chorion segera selepas blastocyst melekat pada rongga rahim (7-9 hari selepas pembuahan).

Sekarang kepekatan hCG hampir mencapai maksimum. Ia akan berkembang hingga 12 minggu, dan kemudian secara beransur-ansur mula menurun. Kini kepekatannya adalah dalam lingkungan 20900-291000 mU / ml. Kadar progesteron untuk tempoh ini adalah 23-27.6 ng / ml.

Hormon ini perlu bagi kanak-kanak untuk mewujudkan keadaan terbaik untuk pertumbuhan dan perkembangan. Kekurangan progesteron meningkatkan risiko pengguguran spontan.

Dalam tubuh wanita, progesteron kini "bertanggungjawab" untuk perubahan mood, pengumpulan lemak dan air, dan selera makan. Hormon ini mengawal daya maju otot rahim dan plasenta, tidak membenarkan serviks dibuka lebih awal, dan otot-otot uterus berkontrak, menjaga mereka santai.

Walau bagaimanapun, disebabkan oleh kesan hormon seperti ini, ramai ibu mengandung kelihatan hebat pada 10 minggu - kulit mereka menjadi halus, halus, bersih, tanpa jerawat, menakjubkan, khusus hanya untuk wanita hamil, bersinar misteri muncul di mata, seorang wanita menjadi lebih cantik.

Sakit - fisiologi dan patologi

Sakit perut kecil dalam tempoh ini mungkin agak normal. Mereka tidak berbeza tajam dan berkuat kuasa, sedang menarik diri, tidak kekal. Kesakitan sedemikian dikaitkan dengan ciri-ciri fungsi kehamilan tempoh ini - rahim sentiasa berkembang, pertumbuhan ini tidak berhenti sebentar, otot dan ligamen menghulurkan.

Ia perlu untuk membunyikan penggera apabila sakit di perut disertai dengan rembesan atipikal yang aneh, memotong, disetempat di bahagian bawah abdomen, memberikan di bahagian bawah dan di bahagian rektum. Dengan kesakitan sedemikian tidak dapat diterima.

Anda perlu mengambil kedudukan mendatar, menghadkan aktiviti motor dan panggil ambulans, kerana sakit semacam itu boleh menjadi tanda ancaman keguguran atau keguguran yang telah bermula.

Pinggang dan belakang pada 10 minggu menyakitkan dari semasa ke semasa dan sebenarnya tidak ada yang salah dengan itu. Beban pada semua otot di bawah tindakan peningkatan progesteron santai, tulang pelvis mula menyediakan terlebih dahulu untuk buruh yang akan datang, sehingga mungkin terdapat ketidakselesaan di kawasan tailbone.

Tulang belakang, belakang dan pinggang tidak menyakitkan sepanjang masa, tetapi hanya apabila wanita itu berdiri tegak untuk waktu yang lama, duduk di kedudukan yang sama. Untuk mengeluarkan sensasi yang tidak menyenangkan, anda harus memanaskan badan, berjalan, berbaring sedikit, menukar kedudukan badan. .

Selalunya bahagian belakang dan pinggang mula teruk pada lewat petang, selepas hari yang sibuk. Ramai wanita mengatakan bahawa pada minggu 10 sakit kepala. Kesakitan ini perlu memberi amaran dan menjadikan wanita hamil lebih perhatian terhadap kesihatannya dan semua perubahan. Jumlah darah dengan kemunculan plasenta telah menjadi lebih, tekanan pada dinding saluran darah telah meningkat. Jika sebelum ini seorang wanita mempunyai kecenderungan untuk meningkatkan tekanan darah, kini anda memerlukan kawalan yang kuat ke atas tahapnya - anda perlu mengukur tekanan setiap hari pada dua tangan.

Sekiranya sakit kepala muncul di latar belakang tekanan darah yang sama sekali normal, ia berkaitan dengan perubahan hormon. Ia perlu untuk menderita sedikit, latar belakang hormon akan mula berubah tidak lama lagi, sakit kepala akan surut.

Progesteron dalam kuantiti yang banyak, malangnya, tidak menyumbang kepada penghadaman normal. Sembelit, cirit-birit, peningkatan pembentukan gas, senak - semua gejala ini diketahui oleh wanita hamil. Sakit juga boleh disebabkan oleh gangguan makan. Jangan mengelirukan mereka dengan komplikasi kehamilan.

Sakit perut yang disebabkan oleh masalah dengan organ-organ pencernaan adalah berbeza - mereka paling sering tertumpu di bahagian atas abdomen, seorang wanita mungkin mempunyai perasaan bahawa "perut bertukar", sindrom nyeri boleh memotong di sebelah kanan atau kiri dan disertai dengan rasa kecelakaan usus .

Penyebab kesakitan patologi, di mana seorang wanita memerlukan rawatan perubatan, mungkin seperti berikut:

 • Ancaman keguguran - sakit, bertambah buruk, tertumpu di bahagian bawah perut, memancar ke belakang, belakang, rektum. Diiringi oleh rembesan.
 • Kehamilan ektopik - Sakitnya tajam, kuat, tidak tertanggung, disertai dengan loya, kehilangan kesedaran, pembuangan darah dari alat kelamin.
 • Pembacaan penyakit kronik - seorang wanita boleh memburukkan lagi latar belakang beban pada seluruh pyelonephritis, urolithiasis, osteochondrosis, gastritis, kolitis, jika lebih awal dia mempunyai mereka.

Sudah jelas bahawa sukar bagi seorang wanita untuk memahami sama ada sakitnya normal atau patologi pada masa awal.

Oleh itu, dengan kemunculan kesakitan, diletakkan di mana-mana bahagian badan, terutamanya di belakang dan perut, anda perlu menghubungi doktor anda dan berunding dengannya tentang sebab-sebab kesakitan dan cara untuk mengurangkannya.

Peruntukan

Biasanya, pelepasan pada minggu kehamilan hamil agak meningkat secara kuantitatif. Ini disebabkan hakikat bahawa rahim mula melepasi pelvis. Walau bagaimanapun, ciri kualitatif pelepasan vagina sepatutnya sama seperti sebelumnya - cahaya, putih atau susu, serta kekuningan, tidak berbau dan kekotoran. Pemilihan mana-mana warna atau teduh lain dianggap tidak normal dan merupakan sebab untuk pergi ke doktor.

Pelepasan hijau yang menggelegak dengan bau yang tidak menyenangkan mungkin menunjukkan kehadiran jangkitan bakteria asal. Warna yang berbeza dari rembesan vagina hijau memberi staphylococcus, gonococci dan E. coli.

Pelepasan putih tebal dan likat, mempunyai struktur dan konsistensi yang licin, menunjukkan bahawa seorang wanita mempunyai sariawan dan kolpitis. Dengan jangkitan bakteria dan sariawan, wanita sering mengalami kegatalan, pembakaran, dan ketidakselesaan di perineum.

Darah dalam pelepasan dapat nyata dengan cara yang berbeza. Ia semua bergantung pada patologi dan jumlah darah. Oleh itu, pelepasan itu boleh menjadi merah jambu, oren, mukosa dengan garis-garis darah, succinic berair atau darah tulen.

Brown "daub" - juga salah satu pilihan untuk kehadiran darah dalam saluran kemaluan. Pelepasan seperti ini boleh menjadi tanda mengancam keguguran, gangguan plasenta, patologi pada bahagian leher rahim. Oleh itu, apa-apa tanda-tanda kehadiran darah dalam pelepasan, walaupun jelas tidak kelihatan, harus dianggap oleh wanita sebagai alasan untuk mendapatkan rawatan perubatan segera.

Pada sesetengah wanita (ini berlaku agak jarang) pelepasan berdarah normal berlaku. Sebagai contoh, pada hari haid biasa tiba di luar kehamilan, setetes darah boleh dilihat pada pad harian pada minggu ke-10.

Anda perlu berbincang dengan doktor tentang perkara ini, tetapi jika wanita ini mempunyai keistimewaan seperti ini, maka dia harus bersedia untuk fakta bahawa sepanjang 9 bulan, ketika dia membawa anak itu, organisme "oleh memori lama" akan berdarah pada hari bulan itu. Pada dasarnya tidak akan berlaku. Bahaya untuk bayi dan ibu bukan fenomena. Ilmu meyakinkan menjelaskannya setakat ini gagal.

Pelepasan kuning, disertai dengan gatal-gatal dan ketidakselesaan pada masa ini, mungkin menunjukkan kehadiran jangkitan genital. Kelabu dan pelepasan coklat paling kerap bercakap mengenai proses pembengkakan organ-organ pembiakan wanita. Jangan teragak-agak untuk berunding dengan doktor.

Pelepasan adalah ciri diagnostik yang penting. Sebarang jangkitan pada saluran kemaluan, proses radang boleh menjadi faktor kematian bayi, jangkitan intrauterinnya.

Perubatan moden mempunyai alat dan kaedah yang mencukupi untuk merawat mereka walaupun semasa mengandung.

Masalah dan bahaya yang mungkin berlaku

Tempoh bahaya yang semakin tinggi belum berakhir, untuk mengatakan bahawa ancaman untuk bayi dan ibunya telah berlalu sebelum terlalu awal. Bayi kini memerlukan perlindungan ibu, organogenesis (pembentukan semua organ) lengkap, tetapi sistem kekebalan tubuh tidak berfungsi lagi, dan oleh itu ada faktor negatif yang boleh menjejaskan serbuk.

Kami akan menceritakan tentang bahaya yang paling kerap yang mungkin menunggu wanita hamil pada minggu ke 10 oleh langkah-langkah kebidanan.

Heksoma retrochorial

Patologi semacam itu pada minggu ke-10 tidak dikesan sekerap seperti dalam tempoh yang terdahulu, tetapi ia tidak dikecualikan. Dia mewakili pengumpulan darah antara chorion dan membran janin. Ini menjadi mungkin jika terdapat detasmen. Penyakit heksoma retrochorial paling sering dijumpai pada wanita hamil yang mempunyai penyakit berjangkit yang tidak dilindungi, yang mempunyai selesema, selesema, dan jangkitan virus pernafasan akut pada tempoh yang terdahulu.

Sering kali, seperti diagnosis terhadap keputusan ultrasound boleh meletakkan wanita yang mempunyai penyakit peradangan kronik organ kelamin dalam.

Detasmen dengan pembentukan hematoma mungkin berlaku apabila mengangkat berat, pendedahan kepada getaran kuat, yang melanggar tahap hormon, dengan tekanan yang kuat dan berpanjangan. Sekiranya seorang wanita hamil tidak dapat melepaskan tabiat buruk (merokok, pengambilan alkohol), maka kebarangkalian untuk membangunkan hematoma seperti itu meningkat sepuluh kali lipat.

Seringkali, hematoma retrochorial berkembang pada wanita yang telah mengalami toksikosis awal yang kuat dengan muntah-muntah dan muntah yang longgar.

Gejala dalam patologi tidak mungkin, maka ia akan menjadi jelas pada ultrasound. Kadang-kadang hematoma kelihatan merah jambu atau cairan kecut dari alat kelamin. Bahaya utama adalah detasmen dan kematian janin yang lebih lanjut sekiranya hematoma meningkat.

Rawatan itu dilakukan di hospital ginekologi, jika hematoma cukup mengesankan dalam saiz, atau di rumah, jika kecil. Seorang wanita ditunjukkan dadah hemostatik, agen yang tidak membenarkan meningkatkan rahim, vitamin dan rehat lengkap sebelum resorpsi hematoma.

Unjuran bergantung kepada saiz rongga yang dipenuhi dengan darah. Dalam kebanyakan kes, kehamilan boleh dikekalkan.

Toksikosis

Toksisosis yang kuat, yang ditunjukkan oleh ketidakupayaan fizikal untuk makan, muntah dan pencernaan sepenuhnya, pada 10 minggu - fenomena tidak begitu kerap. Sekarang, toksikosis sudah cukup bahaya - kanak-kanak setiap hari memerlukan lebih banyak nutrien, vitamin, mineral untuk pertumbuhan lebih lanjut. Oleh itu, toksikosis yang kuat, yang tidak lulus atau tidak berkurangan sehingga 10 minggu, adalah yang terbaik dirawat di hospital.

Seorang wanita yang tidak boleh makan sepenuhnya kerana mual dan muntah akan diberikan penyelesaian vitamin intravena, ubat yang akan meningkatkan aliran darah uteroplasi.

Dalam semua kes lain, wanita disyorkan untuk makan sedikit, tetapi sering supaya bayi tidak "kelaparan". Tidak lama kemudian, gejala-gejala toksemia perlu mereda, untuk kebanyakannya, ini sudah berlaku, untuk selebihnya, kelegaan datang sebelum 12-14 minggu kehamilan.

Kehamilan pudar

Embrio adalah kehamilan di mana janin, untuk apa jua sebab, berhenti tumbuh, berkembang dan mati. Tidak boleh diperbaiki boleh berlaku pada bila-bila masa kehamilan, bagaimanapun, terdapat tempoh di mana fading janin dianggap paling mungkin. Minggu obstetri kesepuluh merujuk kepada tempoh tersebut.

Risiko kematian mendadak bayi adalah paling tinggi pada 3-4 minggu, dari 8 hingga 10 minggu, dan dari 16 hingga 18 minggu kehamilan.

Sebab-sebab di mana bayi berhenti berkembang, ubat tidak jelas sepenuhnya. Yang paling mungkin ialah versi genetik.. Semasa pengambilan, patologi kromosom, triplody, mungkin timbul, oleh kerana itu, semasa perkembangan kanak-kanak, patologi tidak sesuai dengan kehidupan yang dibangunkan semasa perkembangan walaupun di peringkat embrio. Ia tidak boleh berkembang lagi, kesilapan genetik adalah menyeluruh dan tidak dapat diatasi.

Penyebab lain termasuk penyakit berjangkit ibu, bentuk patologi spermatozoa (teratozoospermia) dalam bapa, pelbagai faktor yang merugikan - ekologi, racun, toksin, radiasi, ubat-ubatan, tabiat buruk ibu masa depan, sebilangan besar pengguguran dalam sejarah ginekologi.

Pada minggu ke 10, patologi ini mungkin tidak terperinci dalam apa cara sehinggalah pemeriksaan ginekologi. Rahim wanita itu ketinggalan zaman, yang merupakan asas untuk pelantikan ultrasound yang tidak berjadual. Diagnostik menyatakan kekurangan aktiviti penting janin - ia tidak mempunyai aktiviti fizikal dan tidak mengetuk jantung.

Selepas 2-4 minggu selepas kematiannya, janin boleh mula menolak, maka gejala pertama akan menunjukkan pendarahan coklat dan menarik sakit di perut bawah.

Pada tahap yang lebih awal, seorang wanita secara teorinya boleh meneka bahawa sesuatu telah salah. Ramai yang mendakwa bahawa mereka merasakan bahawa semua gejala dan tanda-tanda kehamilan yang sudah ada sebelum ini telah hilang sepenuhnya pada satu hari yang "indah", dada mereka berhenti sakit, suhu basal mereka menurun.

Rahim adalah tertakluk kepada kuretage wajib. Sampel-sampel tisu janin diambil untuk analisis genetik untuk cuba menentukan apa sebab-sebab yang menyebabkan tragedi.

Maklumat ini diperlukan untuk memulakan perancangan untuk kehamilan yang akan datang selepas rawatan anti-radang, tetapi telah diselaraskan untuk kemungkinan risiko.

Ancaman keguguran

Menurut statistik, ancaman pengguguran menunjukkan dirinya pada peringkat awal di sekitar 7 daripada 10 wanita hamil. Tetapi data-data ini tidak sepatutnya menjejaskan ibu masa depan, kerana dalam 90% daripada semua kes, doktor berjaya berjaya mengatasinya dan menyelamatkan bayi. Pengecualian adalah kes-kes ancaman yang timbul daripada penyakit genetik. Sekiranya bayi tidak berdaya maju dengan definisi, ubat tidak berkuasa.

Kebarangkalian keguguran adalah lebih tinggi, lebih pendek tempoh kehamilan. Biasanya pada 10 minggu obstetrik, risiko tidak lebih besar seperti sebelumnya.

Yang paling terdedah kepada keguguran dalam tempoh ini adalah wanita yang mengalami keguguran pada awal minggu ini, serta wanita yang hamil melalui persenyawaan in-vitro.

Pada risiko dan ibu-ibu yang berusia lebih dari 35 tahun Sesungguhnya, dengan peningkatan usia, kemungkinan keguguran pada trimester pertama lebih tinggi.

Keadaan yang mengancam ditunjukkan oleh penampilan kesakitan di abdomen bawah, tidak biasa untuk pelepasan minggu ini dari alat kelamin, serta kemerosotan kesejahteraan umum.

Analisis dan kaji selidik

Senarai ujian dan peperiksaan pada minggu ke-10 bergantung kepada apabila seorang wanita didaftarkan untuk mengandung di klinik antenatal. Sekiranya dia melakukan ini sebelum bermulanya 10 minggu, kini dia boleh berehat dan menyesuaikan diri dengan pemeriksaan pranatal yang pertama, yang dijadualkan pada minggu depan atau dua minggu kemudian.

Jika ibu hamil belum mendaftar, minggu ini adalah masa untuk melakukannya untuk mendapatkan masa untuk mempersiapkan kajian saringan.. Apabila mendaftar seorang wanita lulus peperiksaan penuh dan terperinci. Dia akan diberi arahan pada rujukan pertama kepada pakar sakit puan, dan dia akan menjalani ujian dan menjalani ujian diagnostik sepanjang minggu.

Analisis mandatori untuk pendaftaran termasuk:

 • Ujian darah dan air kencing umum;
 • ujian darah biokimia;
 • urine bakposev;
 • ujian darah untuk status HIV dan sifilis;
 • ujian darah untuk hepatitis B dan C;
 • Ujian darah untuk penentuan antibodi untuk cacar air, sitomegalovirus, rubela, herpes - jangkitan TORCH yang dipanggil;
 • ujian darah untuk menentukan jangkitan, termasuk yang tersembunyi (chlamydia, mycoplasma, dan lain-lain);
 • ujian darah untuk menentukan kumpulan darah dan hubungan Rh, jika seorang wanita mempunyai darah Rh-negatif, maka ujian darah vena tambahan dibuat untuk kehadiran antibodi yang tidak spesifik yang mungkin menunjukkan permulaan ibu Rh dan janin;
 • smear kandungan vagina dan mengikis dari serviks;
 • coagulogram - penentuan faktor pembekuan darah;
 • kolposkopi.

Minggu ini, wanita boleh diberi hari pemeriksaan pranatal pertama, di mana mereka menjalani ujian darah untuk hCG dan protein plasma PAPP-A, dan juga melakukan ultrasound janin. Objektif kajian ini adalah mengenal pasti wanita yang berisiko untuk keabnormalan genetik janin.

Bertolak untuk lulus tinjauan ini tidak berbaloi.

Cadangan kepada ibu mengandung

Mengelakkan banyak komplikasi pada minggu ke-10 akan membantu mengikuti cadangan doktor dan mengikut peraturan mudah.

Mod

Seorang wanita memerlukan tidur sepanjang malam, jadi semua malam bergeser, jika kerja berkaitan dengan mereka, harus ditinggalkan, hamil yang sah mempunyai hak untuk berbuat demikian. Adalah penting bagi seorang wanita untuk mencari masa pada waktu siang untuk berbaring dan berehat sedikit. Sekiranya tidur terganggu, anda harus berunding dengan doktor anda dan bersama-sama memilih sedatif sedatif mudah secara semulajadi.

Hypodynamia - wanita hamil Rusia. Oleh itu, dalam rutin harian, anda perlu mengambil masa untuk berjalan kaki singkat di udara segar. Promenades malam akan membantu untuk menormalkan proses tidur yang tertidur dan meningkatkan kualiti tidur.

Kuasa

Pada minggu ke 10, adalah penting untuk makan secara rasional dan sepenuhnya, makan sekurang-kurangnya 5-6 kali sehari, tetapi dalam bahagian kecil, tidak makan berlebihan. Seorang wanita harus menolak dari daging asap, produk jeruk, goreng, berlemak, pedas. Jumlah garam adalah wajar untuk mengurangkan hingga 5 gram sehari, untuk mengelakkan terjadinya edema.

Di dalam diet perlu cukup sayuran dan buah-buahan segar. - Ia berguna untuk bayi dan pencegahan sembelit yang sangat baik dan rupa buasir.

Ia adalah tidak diingini untuk minum minuman berkarbonat, terdapat banyak manis - ia akan membantu menghapus kemungkinan berlakunya diabetes gestasi.

Jangan lupa bahawa dengan 10 minggu secara mendadak meningkatkan keperluan untuk kalsium. Jumlah produk tenusu, keju cottage, herba dan kacang segar perlu dimasukkan ke dalam diet.

Seks

Pada minggu ke 10, tidak terdapat kontraindikasi yang jelas kepada kehidupan intim yang sengit. Mengehadkan aktiviti seksual hanya sekiranya berlaku pengesanan pengguguran terancam dan untuk jangka masa rawatan jangkitan yang dikenal pasti pada saluran genital.

Sekiranya wanita hamil itu sihat, doktor tidak mempunyai kebimbangan mengenai keadaan bayi dan ibu, maka seks akan memberi manfaat. - ia membantu wanita untuk memperbaiki moodnya, meningkatkan peredaran darah di organ panggul.

Perut pada masa ini tidak mengganggu, tidak lagi perlu untuk melindungi diri sendiri, daya tarikan seksual wanita berada pada paras yang cukup tinggi, dan oleh itu keselesaan intim minggu ini dapat memberi kesenangan kepada kedua belah pihak.

Sukan

Kegiatan fizikal yang berlebihan pada masa ini tidak dialu-alukan, kerana mereka boleh menyebabkan pengguguran, tetapi berenang akan mendapat manfaat.

Jika seorang wanita tidak pernah terlibat di dalamnya sebelum ini, sudah tiba masanya untuk mendaftar dalam kumpulan aerobik akuatik khas untuk wanita hamil, untuk melakukan yoga. Ini akan membantu mengelakkan kenaikan berat badan, serta menyediakan otot-otot badan wanita untuk buruh yang akan datang.

Vitamin

Kompleks vitamin, yang dibuat secara khusus untuk wanita hamil, akan membantu mengimbangi kekurangan nutrien atau nutrien lain dalam tempoh ini. Benar, pakar-pakar berhati-hati dengan wanita mengandung dari vitamin sendiri.

Semua kompleks adalah berbeza dalam komposisi, dan lebihan vitamin tertentu tidak kurang berbahaya daripada kekurangannya.

Doktor akan membantu anda memilih ubat berdasarkan keputusan ujian darah biokimia yang menunjukkan vitamin dan mineral dan berapa banyak terkandung dalam darah ibu masa depan.

Ulasan

Kajian ibu-ibu tentang kehamilan minggu ke-10 terutama berkaitan dengan masalah sensasi baru yang menyebabkan rahim berkembang. Ramai yang mengatakan bahawa ia menjadi tidak selesa untuk berbaring di belakang anda, untuk duduk lama di tempat kerja. Tiba-tiba, pada masa ini wanita datang kepada idea bahawa tiba masanya untuk menukar almari pakaian mereka - semua tali pinggang dan jalur elastik mula "tekan".

Sesetengah ibu mengandung sudah mengambil gambar-gambar tummies mereka yang bulat. Pada asasnya, "tums" mula muncul pada masa ini dalam gadis-gadis nipis. Kebanyakan ibu pada masa ini telah melawat ultrasound.

Setiap pemikiran yang mengganggu, dan pada wanita hamil mereka sering muncul, boleh menjadi alasan untuk memeriksa, "semuanya baik-baik saja dengan serbuk". Pendedahan yang berlebihan kepada ultrasound tidak dialu-alukan kerana Kesan radiasi ultrasound pada janin tidak difahami sepenuhnya.

Mengenai apa yang berlaku kepada janin dan ibu mengandung pada minggu ke-10 kehamilan, lihat video berikut.

Minggu 9 11 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan