8 minggu 10 minggu

9 minggu kehamilan: apa yang berlaku kepada janin dan ibu hamil?

Kandungannya

Bermula bulan kehamilan ketiga. Tidak ada keraguan tentang keadaan ibu: wanita itu telah berkembang, ramai yang hamil menghadapi kehamilan ini, walaupun ada toksikosis. Apa yang berlaku kepada bayi dan ibu minggu ini, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Berapa bulan?

Minggu ke-9 kehamilan bermakna bahawa dua bulan obstetrik, yang berlangsung selama 4 minggu, telah berakhir, yang ketiga telah bermula. Secara keseluruhannya, kehamilan itu berlangsung selama 10 bulan berbulan-bulan, dan oleh itu tidak sepertiga dari perjalanan yang panjang dan menarik ini masih belum disahkan.

Mengikut amalan dunia, pakar obstetrik menghitung masa kehamilan bukan dari konsepsi, seperti wanita itu sendiri, tetapi dari hari pertama haid yang terakhir. Dalam kata lain Obstetrik berbeza dari tempoh sebenar sekitar 2 minggu, kerana ovulasi biasanya berlaku di tengah kitaran.

Minggu ke-9 kehamilan mengikut piawai obstetrik adalah 7 minggu dari tarikh pembiakan, bayi itu tinggal di dalam perut ibunya selama lebih kurang satu setengah bulan, dan pada masa itu ia telah berubah banyak dan telah berkembang banyak. Agar tidak menjadi keliru dari segi, seorang wanita harus memahami itu semua dokumentasi perubatan dalam perundingan, semua peperiksaan, peperiksaan ultrasound dan ujian ditulis dan dijalankan dengan hanya menunjukkan tempoh obstetrik. Kini datang 8-9 minggu mengikut standard perubatan dan 6-7 minggu embrionik.

Sekiranya seorang wanita mempunyai 9 minggu dari kelewatan, maka kita bercakap tentang tempoh yang sama sekali berbeza - ini adalah 11 minggu dari tarikh konsepsi dan 13 minggu obstetrik.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Perkembangan bayi

Kanak-kanak telah berkembang dengan nyata. Sekarang dari ekor tulang belakang ke mahkota pertumbuhannya adalah kira-kira 20 mm, dan beratnya lebih daripada 3 gram. Bayi itu kelihatan seperti kacang polong, kerana ia belum menyingkirkan ekor, yang merupakan pelik kepada manusia dalam tempoh perkembangan embrio. Selepas minggu ini, bayi akan secara rasmi mengubah statusnya.

Dari konsep hingga 9 minggu, ia dianggap sebagai embrio, selepas 9 minggu ia secara rasmi akan dipanggil janin, sejak masa janin mengandung bermula.

Embrio sedang berusaha keras untuk mendekatkan diri dengan bentuk manusia, dan minggu ini ia secara aktif mengimbangi, terhenti menyerupai tongpole atau koma. Tidak lama lagi ekor janin akan hilang.

Sistem otak dan saraf

Dalam tempoh ini, otak aktif berkembang. Penanda buku beliau berjaya diluluskan sebelum ini, dan kini memulakan tempoh pertumbuhan dan penubuhan fungsi. Sesetengah penyelidik mendakwa bahawa bayi itu sudah dapat menghantar impuls dari otaknya kepada sistem saraf ibu. Inilah yang dikatakan oleh beberapa orang untuk menjelaskan perubahan selera makan dan pilihan makanan wanita hamil.

Walau bagaimanapun, ubat rasmi tidak mempunyai bukti yang cukup untuk proses ini. Ini hanya hipotesis.Tetapi ibu hamil tidak diharamkan untuk berfikir sedikit dan bayangkan bahawa ia adalah anak yang membuatnya mahu kek atau sekeping kapur.

Minggu ini cerebellum terbentuk. Ia bergantung kepada kebolehan motor, atau lebih tepatnya koheren dan koordinasi mereka. Kelenjar pituitari sedang berkembang, tidak lama lagi jabatan otak ini akan mula aktif mengambil bahagian dalam proses membangunkan hormon bebas yang pertama yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi yang normal.

Sistem saraf kanak-kanak sudah berfungsi, tetapi perkembangannya tidak berhenti sejenak. Ini akan meneruskan keseluruhan kehamilan, dan kemudian proses itu akan berterusan selepas penghantaran. 8-9 minggu sangat penting untuk perkembangan sistem saraf yang betul, kerana sekarang saraf tengkorak, saraf kranial dan sambungan saraf intervertebral terbentuk.

Apa-apa kegagalan dalam proses ini boleh membawa kepada penyakit serius sistem saraf pusat, jadi ibu hamil pada masa ini harus mengikuti semua cadangan dan melindungi bayi anda dari sebarang pengaruh negatif dari luar.

Organ dalaman

Pada minggu 9, lapisan tengah korteks adrenal terbentuk, yang akan mengambil bahagian aktif dalam sintesis pelbagai hormon. Hati dan saluran darah sudah terbentuk, mereka berfungsi. Minggu ini, buah hati "memperoleh" septum interatrial.

Pembentukan hampir semua organ dalaman telah selesai, dan sekarang terdapat "debugging" kerja mereka.

Minggu ini, hubungan seks kanak-kanak telah ditentukan, perkembangan organ-organ kelamin dalaman sedang teratur, pembentukan alat kelamin luaran bermula, tetapi setakat ini ia hanya sekelompok seksual seksual yang kelihatan sama seperti lelaki dan perempuan.

Minggu ini, bayi mula membentuk nodus limfa, memulakan perkembangan kelenjar susu pada kanak-kanak lelaki dan perempuan. Minggu ini, kelenjar tiroid mula berfungsi, dan buah pinggang tidak tetap di pinggir - ia sudah menghilangkan cecair dari badan serbuk.

Rupa seorang kanak-kanak

Kanak-kanak itu semakin menjadi manusia, tetapi setakat ini dia kelihatan agak pelik. Embrio mempunyai kepala besar, tangan pendek kecil, perut kecil.

Kepala kini menjadi bahagian terbesar badan. Muka bermula secara beransur-ansur memperoleh sifat manusia, bayi itu terhenti menjadi seperti orang asing. Pada minggu ke-9, mata mula beransur-ansur berkumpul, meluncur lebih dekat ke pusat muka. Mulut pendek mulai memanjang, spons dibentuk. Sudah, kanak-kanak cuba membina wajah, tetapi setakat ini, kerana otot-otot muka yang tidak mencukupi, ini tidak begitu baik baginya.

Tetapi pada minggu ke-9 dia mula kelihatan seperti leher, tidak lama lagi bayi akan mendapat peluang untuk memutar kepalanya. Pembentukan gegelung berterusan, cuping telinga minggu ini secara aktif diletakkan.

Pada masa ini, anggota badan mula memanjang, jari tumbuh pada pegangan. Tangan mereka sendiri memperoleh siku, dan anggota badan yang lebih rendah memperoleh hampir sama dengan kaki sebenar. Kuku jari, atau sebaliknya, jenisnya, dibentuk minggu ini, tetapi tidak pada jari-jari, di telapak tangan dan di kaki, mereka secara beransur-ansur akan "keluar" ke tempat yang sepatutnya.

Pembentukan sistem otot berterusan, tulang mula bertambah kuat, dan kini terdapat keperluan kandungan kalsium yang mencukupi dalam darah ibu masa depan. Bahu dan lengan menonjol, jumlah dada dan rongga perut meningkat, jantung tidak lagi membeku.

Apa yang boleh dilakukan bayi?

Minggu ini pencapaian utama adalah keupayaan untuk menulis. Sekarang bayi menelan cecair amniotik dan dengan kekerapan yang mengecewakan mengosongkan pundi kencing. Tidak perlu bimbang - air mengekalkan kemandulannya, kerana ia dikemaskini setiap 3-4 jam.

Dengan cara ini, kira-kira menelan perlu dikatakan secara berasingan. Dalam tempoh ini, bayi telah belajar untuk menelan kesempurnaan, kerana refleks menelan adalah salah satu yang pertama dibentuk pada manusia dalam tempoh embrio.

Pada 8-9 minggu kebidanan, kanak-kanak dapat memindahkan anggota badan, walaupun pergerakan seperti ini masih menyerupai pukulan kacau-bilau, sistem saraf dan otak tidak dapat menyelaraskan fungsi motor.

Placenta

"Tempat duduk bayi" menggantikan chorion, dan pada minggu ini, plasenta mula secara beransur-ansur mengambil alih fungsi korpus luteum, yang belum lagi menghentikan kegiatannya. Plasenta muda secara beransur-ansur mula mengikat organisme ibu dan organisme serbuk. Kord pusing semakin panjang dan tebal.

Bayi anda pada ultrasound

Siaran ultrasound biasanya tidak ditetapkan pada minggu ke-9, kerana masih ada masa sebelum kajian saringan pertama. Tetapi mungkin terdapat pelbagai petunjuk untuk diagnosis, di samping itu, hari ini, mana-mana wanita mengandung boleh membuat imbasan ultrasound di klinik berbayar hanya untuk melihat apa yang bayi telah menjadi dan berapa umurnya.

Petunjuk perubatan untuk pengimbasan ultrasound pada masa ini adalah seperti berikut:

  • patologi kehamilan;
  • percanggahan antara saiz rahim semasa pemeriksaan tempoh obstetrik;
  • spesifikasi tempoh kehamilan dan bilangan buah-buahan;
  • memantau perkembangan kehamilan selepas IVF.

Doktor diagnostik ultrasound pada masa ini, jika resolusi peranti dan keadaan membenarkan, akan dapat menunjukkan ibu pergerakan pertama bayi itu, yang belum dapat dirasakannya - bayi kecil, dalam rahim dia bebas. Pada masa ini, parameter asas diukur, yang memungkinkan untuk menilai perkembangan kanak-kanak yang betul. Parameter ini termasuk SVD - diameter dalaman purata ovum dan CTE - saiz coccyx-parietal.

Apa yang mereka harus normal - soalan yang sukar, kerana setiap kehamilan adalah unik dengan cara sendiri. Secara purata, peraturannya adalah seperti berikut.

Purata diameter dalaman ovum pada minggu kehamilan kehamilan ke-9

Saiz ovum oleh ultrasound, mm

Tarikh akhir (minggu + hari)

28

8 minggu + 1 hari

29

8 minggu + 2 hari

30

8 minggu + 3 hari

31

8 minggu + 4 hari

32

8 minggu + 5 hari

33

8 minggu + 6 hari

35

9 minggu betul-betul

KTR - jadual pada hari kehamilan minggu ke-9:

Saiz coccyx parietal (mm)

Istilah obstetrik (minggu + hari)

17

8 +1

18

8+2

19

8+3

20

8+4

21

8+5

22

8+6

23

9 minggu betul-betul

Kadar jantung, iaitu, kadar denyutan jantung, minggu ini boleh didengar dengan sempurna semasa imbasan ultrasound. Secara purata, ia adalah 175 denyutan seminit. Walau bagaimanapun, pilihan yang berbeza adalah mungkin - penunjuk dari 155 hingga 195 berdegup jantung kecil seminit masa dianggap normal.

Ia masih sukar untuk mengukur lengan, kaki dan kepala - bayi sangat kecil sehingga pengimbas tidak dapat memahami parameter anggota badan atau bahagian badan yang tepat.

Seks kanak-kanak itu tidak boleh dilihat pada masa ini. Tubercles seks adalah serupa dengan lelaki dan perempuan. Untuk mengetahui kemunculan kanak-kanak tentang apa yang dijangkakan seks, lebih baik pergi ke bilik ultrasound kemudian - selepas kira-kira 16 minggu kehamilan, bagaimana alat kelamin luaran akan terbentuk sepenuhnya, dan skrotum lelaki akan berbeza dengan jelas dari bibir gadis itu.

Apa perasaan ibu?

Pada minggu obstetrik, perasaan ibu hamil boleh berbeza-beza dengan ketara. Ada yang mempunyai toksikosis dengan semua "pesona" negeri ini, sementara yang lain mengalir dan merasa hebat. Pada masa ini, hormon progesteron "mengawal" semua orang. Ia dihasilkan dalam kuantiti yang besar demi memelihara kehidupan bayi - ia mewujudkan keadaan yang sesuai untuk perkembangannya dan sedikit sebanyak menghalang imuniti ibu sehingga ia tidak menolak janin sebagai setengah objek asing genetik.

Di bawah tindakan progesteron, penyusunan semula seluruh badan seluruh dunia bermula selepas konsepsi. Pada minggu ke-9 kehamilan, gejala dan tanda-tanda kehamilan adalah jelas.

Kehilangan bulanan, selera makan wanita bertambah, pada waktu malam suhu sedikit meningkat, dari mana pada pagi hari tidak ada jejak.

Semua proses yang berlaku dalam tubuh seorang wanita, kini mengambil sejumlah tenaga, rizab tenaga dan potensi yang berkurangan. Oleh itu, seorang wanita boleh berasa letih dan pecah pada waktu pagi. Dia semakin letih, melakukan kerja harian biasa, dia hampir selalu mahu tidur.

Kadang-kadang pening, sesetengah sakit, dan dari bau dan selera yang dahulunya disukai atau bertolak ansur. Pada waktu malam, ramai yang mengalami sakit kepala. Sembelit dan najis longgar mungkin berlaku. Semua ini adalah kesan sampingan progesteron, yang menjamin perkembangan normal kehamilan.

Jika seorang wanita dalam tempoh ini diseksa oleh toksemia yang teruk, ada sedikit yang tersisa untuk bertahan - lebih hampir kepada minggu 12-13, gejala toksikosis awal biasanya mereda.

Jika kini payudara adalah sakit, maka anda juga harus bersabar - semua perubahan besar dalam struktur kelenjar susu, yang sedang mempersiapkan bayi memberi makan, terutama dalam tiga bulan pertama kehamilan, maka itu akan menjadi lebih mudah.

Ramai wanita pada masa ini mengatakan bahawa payudara mereka meningkat sekitar 1.5-2 saiz, yang suami mereka biasanya menghargai. Saiz rahim kini dua kali ganda dari keadaan awal, berat badannya adalah kira-kira 100 gram untuk wanita yang akan menjadi ibu buat kali pertama, dan kira-kira 200 gram bagi mereka yang memutuskan untuk melahirkan anak kedua, ketiga atau seterusnya.

Rasa pada awal minggu 9 mungkin menjadi gelap oleh penampilan sejuk. Malah, kesesakan hidung dalam tempoh ini hampir tidak pernah berlaku dengan selsema, jangkitan virus pernafasan akut, jangkitan pernafasan akut, atau penyakit lain. Sekiranya tiada gejala lain penyakit ini, kami bercakap mengenai rhinitis fisiologi wanita hamil.

Membran mukus membengkak kerana pengumpulan cecair di dalam badan, menyebabkan pernafasan hidung pecah. Ini juga akibat kerja progesteron, dan tidak ada keperluan untuk merawat hidung berair itu. Jika hidung tidak bernafas sama sekali, anda harus berunding dengan doktor anda.

Disebabkan penyakit, kesesakan hidung, banyak wanita hamil tidak boleh tidur. Paradoks minggu ke-9 adalah wanita itu benar-benar mahu tidur pada waktu siang, tetapi dengan kedatangan malam mimpi itu tidak datang, tidak kira betapa ibu mengandung cuba mengira kambing dan anak domba. Ini adalah fenomena sementara, kebanyakannya hormon. Tidak lama kemudian, keadaan itu stabil.

Secara luaran, kehamilan belum dilihat secara obyektif.. Hanya kelihatan sangat berhati-hati akan dapat menentukan peningkatan pinggang dalam saiz lilit dan saiz payudara. Walau bagaimanapun, dalam kemunculan ibu masa depan, sesuatu yang sukar difahami muncul dalam istilah ini, beberapa misteri dan kerohanian muncul dalam bentuk wanita, matanya berkilau, ramai yang mengatakan bahawa mereka telah menjadi lebih cantik dan menarik.

Perubahan dalam badan

Di dalam wanita, ada perubahan kardinal. Tahap hormon yang dihasilkan oleh sel-sel chorion terus meningkat. Ia adalah orang yang, pada permulaan kehamilan, membenarkan dia menubuhkan faktanya - hCG pada kepekatan tertentu "noda" jalur kedua pada ujian, dan juga ditentukan dalam analisis darah vena.

Sekarang tahap hCG belum lagi maksima, ia akan mencapai puncaknya pada 12-13 minggu kehamilan, dan kemudian secara beransur-ansur mula menurun.

Rahim sudah mula dirasakan. Ia sama seperti saiz kepada limau gedang yang baik. Walau bagaimanapun, semasa pemeriksaan oleh pakar sakit puan tidak akan ragu-ragu - rahim hamil sudah jelas berbeza daripada yang tidak hamil. Ramai wanita di bawah pengaruh hormon mula melicinkan kulit, menjadi lebih bersih, cantik, rapi. Titik pigmen gelap mungkin muncul pada puting.

Sekiranya dalam tempoh dua bulan pertama ibu hamil sering berlari ke tandas untuk keperluan yang kecil, maka dari sembilan minggu keinginan untuk membuang air kecil menjadi lebih jarang, yang dilihat oleh wanita sebagai kelegaan yang penting. Sehubungan dengan pembentukan plasenta, jumlah darah yang beredar di badan meningkat, ini menyebabkan buah ginjal ibu, jantung, vesel dan hati ibu bekerja dalam mod yang diperkuatkan. Oleh itu walaupun senaman fizikal yang tidak penting boleh menyebabkan denyutan jantung yang cepat, sesak nafas.

Tubuh, di bawah "perintah" progesteron, mula menyimpan lemak untuk masa depan, yang merupakan sumber tenaga bagi tubuh wanita dan bayi yang sedang berkembang. Di samping itu, simpanan lemak pada perut, pinggang, pinggul sangat kecewa oleh banyak gadis langsing, yang menyatakan bahawa pinggang telah meningkat sebanyak 3-4 sentimeter, dan terdapat kenaikan 2-3 sentimeter pada pinggul.

Bayi kini memerlukan jumlah cecair yang mencukupi, dan dia akan mengambilnya dari tubuh ibu.

Kulit dan rambut wanita hamil pada minggu 9 mungkin menjadi lebih kering. Minggu ini terdapat risiko untuk membangunkan anemia.

Peruntukan

Jumlah pelepasan minggu ini kekal, seperti minggu sebelumnya, meningkat. Rembesan vagina dihasilkan lebih banyak disebabkan oleh penyesuaian hormon yang seluruh tubuh wanita sedang melalui. Biasanya, mereka telus, terang, katakan warna kekuningan cahaya. Pelepasan yang sihat dalam kehamilan yang tidak rumit pada minggu 9 adalah tidak berbau, kemasukan asing, kekotoran.

Tanda-tanda mengganggu adalah merah jambu, oren, dengan kekotoran darah. Mereka boleh bercakap tentang ancaman keguguran, masalah dengan serviks (hakisan, contohnya). Begitu juga, rahsia itu dianggarkan, yang mempunyai warna coklat, dan smear.

Pelepasan hijau dan coklat dengan bau yang tidak menyenangkan mungkin menunjukkan adanya jangkitan, termasuk seksual. Jangkitan janin, perkembangan keguguran boleh dielakkan jika tiba masanya untuk berunding dengan doktor dengan keluhan tentang keadaan tidak biasa untuk tempoh pelepasan ini.

Kemunculan gatal-gatal serentak dengan rembesan putih tebal yang mempunyai konsistensi keju kotej, ragi berbau atau susu masam, boleh menunjukkan bahawa seorang wanita mempunyai sariawan. Penyakit ini adalah pendamping yang kerap mengandung. Pastikan anda berunding dengan doktor tentang kaedah rawatan dan ubat-ubatan yang dibenarkan untuk wanita hamil.

Oleh kerana setiap kehamilan setiap wanita agak individu, pelepasan mungkin agak spesifik. Bagi seorang wanita, pelepasan berwarna merah jambu akan menjadi norma, sementara bagi yang lain mereka akan menjadi mungkin dengan patologi.

Semua rembesan, kecuali cerah, dinilai oleh kuantiti, bau dan simptom yang berkaitan. Jika mereka tidak mengganggu seorang wanita, dia tidak menyakiti apa-apa, maka dalam beberapa kes, daub hanya merupakan ciri individu. Tetapi untuk menjawab soalan itu, norma atau patologi, haruskah doktor, yang akan bergantung pada data diagnostik, sejarah dan hasil ujian wanita tertentu.

Sekiranya darah telah tiba-tiba hilang, ia tidak meramalkan apa-apa yang baik, kerana dalam 99% kes itu menunjukkan kebarangkalian keguguran yang tinggi, keguguran yang telah bermula, keguguran yang disebut berulang. Dalam keadaan ini, seorang wanita harus pergi ke hospital secepat mungkin. Adalah dinasihatkan supaya tidak membuang masa dan memanggil "ambulans".

Dalam kira-kira 60% daripada kes pendarahan pada tempoh kehamilan dengan penjagaan perubatan yang tepat pada masanya dan tepat, kehamilan dapat dikekalkan.

Sakit

Intensitas kesakitan di abdomen pada masa ini bukanlah norma. Rahim tidak begitu besar untuk memberi tekanan pada organ-organ jiran, dan masih jauh dari melahirkan, sehingga kesakitan disebabkan oleh perkembangan pelvis dan penyediaan otot. Oleh itu sebarang kesakitan perut pada suatu tarikh awal tidak boleh diabaikan. Anda pasti perlu memberitahu doktor anda tentangnya, kerana seringnya kesakitan yang menarik akan menyebabkan keguguran.

Sakit perut juga mungkin disebabkan masalah pencernaan. Sembelit, cirit-birit, kembung perut yang meningkat, yang mungkin berlaku semasa tempoh ini, tidak menyumbang kepada perut yang tidak menyakitkan. Untuk membezakan kesakitan yang berlaku apabila ancaman pengguguran spontan, dari kesakitan yang wujud dalam senak, anda perlu berhati-hati mendengar sifat sakit:

  • Dengan ancaman penamatan kehamilan, mereka menarik, sakit, hampir tetap, memberi di bahagian bawah, disertai dengan pelepasan yang tidak normal.
  • Dalam gangguan penghadaman, kesakitan lebih cepat dan pendek, ia hanya disetempat di kawasan perut, terutamanya di perut bahagian atas. Rembesan patologi tidak dipatuhi.

Minggu ini, seorang wanita mungkin mula merasakan sakit belakang. Ini tidak menghairankan. Semua hormon kehamilan yang sama - progesteron - menyebabkan melemahkan otot dan ligamen, berkaitan dengan rasa sakit dan rasa sakit yang mungkin muncul. Perut masih kecil dan pusat graviti tidak beranjak, tetapi pada waktu petang, seorang wanita dapat merasakan rasa sakit di bahagian bawah.

Kesakitan pada permulaan bulan kehamilan yang ketiga di bahagian belakang dan bahagian bawah boleh menjadi satu peningkatan pada penyakit kronik, terdahulu, seperti penyakit buah pinggang atau osteochondrosis. Alasannya adalah bahawa badan wanita sudah pada tahap awal membawa bayi berada di bawah tekanan yang serius, di mana organ-organ dan sistem-sistem di mana terdapat "malapetaka" adalah yang pertama untuk "menyerah".

Sakit kepala pada minggu 9 menunjukkan bahawa jumlah darah telah meningkat, dan tekanan pada dinding saluran darah meningkat sedikit. Kesakitan jenis ini amat ketara pada wanita yang mempunyai kecenderungan untuk hipertensi - meningkatkan tekanan darah.

Jika anda mengalami sakit kepala, anda harus mula mengawal tahap tekanan darah.

Tekanan diukur pada dua tangan secara bergilir, adalah mustahil untuk menyembunyikan fakta kenaikan itu - doktor harus tahu bahawa seorang wanita mempunyai kemungkinan untuk membangunkan preeklampsia - keadaan bahaya bagi bayi dan wanita.

Wanita hamil yang menakutkan pada 9 minggu bukan sahaja kesakitan, tetapi juga ketiadaannya. Sebagai contoh, dalam keadaan jika dada tiba-tiba berhenti mencederakan dan tanda-tanda kehamilan hilang, yang pada hari yang lalu. Dalam kes ini, kita boleh bercakap tentang pengguguran yang tidak berkembang dan tidak dijawab. Jika janin telah meninggal dunia, tubuh wanita tidak lagi berkembang mengikut "senario hamil." Anda perlu melakukan ultrasound dan pastikan bayi itu hidup.

Kadang-kadang kehilangan mual, nyeri dan mengantuk, serta sakit dada, hanya mengatakan bahawa masa toksemia dan pembentukan semula payudara sudah berakhir. Sekarang kehamilan akan berjalan dengan mudah dan semulajadi, sekurang-kurangnya sehingga trimester ketiga.

Masalah yang mungkin berlaku

Trimester pertama kehamilan, yang termasuk minggu 9 oleh standard obstetrik, dianggap sebagai yang paling berbahaya dari sudut pemeliharaan bayi. The crumb masih lemah dan terdedah yang boleh menjejaskannya secara negatif - dari keadaan kesihatan wanita menjadi faktor lingkungan dan psikologi.

Menurut statistik perubatan, kebanyakan keguguran berlaku dalam tempoh tiga bulan pertama kehamilan. Walaupun pelbagai masalah yang mungkin menunggu ibu dan bayi masa depannya pada masa ini tidak terhad kepada ancaman pengguguran spontan. Butiran di bawah.

Heksoma retrochorial

Terdapat satu patologi seperti satu atau lebih dalam setiap wanita keempat mengandung sehingga 11-12 minggu. Hematoma retrochorial adalah pengumpulan darah antara chorion dan membran janin jika terdapat detasmen kecil.

Patologi yang paling biasa terdapat pada wanita yang menderita penyakit berjangkit, penyakit radang sistem reproduktif, bekerja di industri berbahaya, di mana terdapat pendedahan kepada getaran kuat. Hematoma juga boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit sistem endokrin, penyakit autoimun di mana tubuh ibu menghasilkan antibodi terhadap janin.

Hemikoma retrochorial sering diperhatikan pada wanita yang mengalami tekanan yang teruk pada masa awal, serta pada wanita yang melakukan kerja fisik yang cukup keras. (berat angkat, contohnya). Untuk hematoma boleh menyebabkan pengambilan merokok dan alkohol, serta toksikosis teruk, jika ia mempunyai tempat wanita.

Dalam bentuk yang ringan, patologi tidak asimtomatik, ibu masa depan akan mengetahui tentang kehadiran hematoma seperti hanya semasa ultrasound. Lebih hematoma yang lebih luas dan serius dicirikan oleh kayu manis dari kemaluannya.

Hematoma adalah bahaya besar bagi pemeliharaan kehamilan. Sekiranya darah digantikan oleh rembesan coklat, para pakar mengesyorkan agar anda segera pergi ke hospital untuk menghapuskan kemungkinan pertumbuhan secara tiba-tiba dan peningkatan hematoma, detasmen luas dan kematian bayi dalam utero.

Rawatan paling sering bertujuan untuk menghentikan pertumbuhan hematoma dan penyerapannya. Ia boleh dijadikan pesakit atau pesakit luar - semuanya bergantung pada saiz hematoma dan tahap ancaman untuk menanggung anak.

Ancaman keguguran

Sehingga 70% wanita hamil dalam satu darjah atau yang lain menghadapi ancaman pengguguran pada peringkat awal, dalam kebanyakan kes adalah mungkin untuk mengekalkan kehamilan jika penyebab keadaan mengancam tidak dikaitkan dengan gangguan genetik pada bayi. Malangnya, dengan anomali kromosom, apabila janin tidak berdaya maju, alam semula jadi itu melakukan pemilihan semula jadi. Perubatan dalam perkara ini tidak berdaya.

Antara sebab-sebab lain yang ancaman boleh berkembang pada minggu ke-9 kehamilan adalah sejarah keguguran, umur seorang wanita (yang lebih tua ibu mengandung, lebih mungkin hasil buruk), merokok, tekanan yang teruk dan berpanjangan, mengambil ubat tertentu, kafein, pendedahan kepada latar belakang alam sekitar yang buruk. , penyakit kronik wanita, termasuk profil ginekologi. Kebarangkalian keguguran meningkat jika kehamilan sebelumnya berakhir dengan pengguguran.

Selepas IVF, kebarangkalian keguguran pada 8-9 minggu kehamilan adalah kira-kira 24%, dengan konflik awal Rhesus, kebarangkalian ini meningkat kepada 60%. Perubatan moden mempunyai banyak cara untuk mengekalkan kehamilan jika seorang wanita meminta bantuan tepat pada masanya.

Gejala-gejala ancaman adalah sakit nyala, pelepasan atipikal, terutamanya dengan kehadiran darah atau ichor. Ubat-ubatan sendiri tidak boleh diterima di sini.

Kehamilan yang belum dimajukan

Patologi ini juga dikenali sebagai keguguran yang gagal, kerana bayi, yang atas sebab tertentu berhenti tumbuh dan mati, masih tinggal di rongga rahim untuk beberapa waktu, dan wanita itu mungkin tidak tahu apa yang terjadi tidak dapat diperbaiki. Ia boleh berlaku pada bila-bila masa. tetapi yang paling berbahaya dari segi kemungkinan kematian janin adalah tiga tempoh: 3-4 minggu, 8-10 minggu dan 16-18 minggu. Oleh itu, minggu kebidanan ke-9 memasuki tempoh peningkatan risiko, dan seorang wanita harus sangat memperhatikan kesejahteraannya.

Penyebab yang paling biasa patologi ini adalah gangguan genetik - bayi mewarisi kromosom tambahan dalam salah satu pasangan, atau gen mutasi patologi telah terbentuk di dalamnya. Sangat kerap, kanak-kanak seperti itu tidak hanya tidak berdaya maju, tetapi mereka tidak boleh tumbuh dan berkembang secara normal walaupun semasa berada di rahim. Itulah sebabnya embrio selepas membersihkan rahim diambil untuk penyelidikan genetik.

Data yang diperoleh akan membantu pasangan pada masa akan datang untuk merancang kehamilan, dengan mengambil kira kemungkinan gangguan genetik. Ahli genetik akan membantu mereka dengan ini.

Alasan kedua yang paling biasa bagi kematian janin, menghentikan perkembangannya adalah penyakit berjangkit pada ibu. Ia boleh menjadi jangkitan genital dan jangkitan TORCH. Kadang-kadang dalam patologi ada bahagian "bersalah" dan pasangan wanita, jadi, dengan teratozoospermia (pelanggaran sifat morfologi spermatozoa), kehamilan boleh berlaku, tetapi ia berakhir dengan keguguran yang luar biasa pada masa awal. Pengaruh pada janin boleh dilakukan oleh ibu pada masa ini, jika mereka dikaitkan dengan perubahan iklim yang tajam, serta tabiat buruk.

Kemungkinan kematian janin adalah lebih tinggi pada wanita yang telah menjalani beberapa pengguguran sebelum ini.

Patologi biasanya dikesan pada ultrasound, kerana doktor tidak melihat tanda-tanda kehidupan janin.Obstetrik dan pakar ginekologi sering kali pertama untuk "mencari" kehamilan yang tidak berkembang, kerana rahim terasa ketinggalan tempoh yang dijangkakan. Sekiranya tinjauan itu tidak dijalankan, maka gejala pertama boleh menjadi pelepasan coklat berdarah, menarik kembali kesakitan akibat keguguran, kerana selepas 2-4 minggu selepas pudar janin mula menolak.

Tiada rawatan, uterus adalah tertakluk kepada kuret. Antibiotik ditetapkan. Kehamilan seterusnya perlu dirancang bersama doktor, banyak bergantung kepada sebab-sebab yang menyebabkan kematian bayi.

Kehamilan ektopik

Ia dikatakan mengenai patologi seperti apabila telur yang disenyawakan tidak tetap di rahim, tetapi di luarnya - di leher atau di dalam tiub. Kehamilan seperti ini ditakdirkan untuk terganggu oleh pembedahan, kerana kanak-kanak tidak boleh tumbuh secara normal dan berkembang di luar rahim, dan risiko kematian wanita meningkat, sebagai contoh, akibat pecahnya tiub rahim di bawah pengaruh embrio yang semakin meningkat.

Bolehkah mengesan patologi seperti itu pada minggu 9 hanya jika pemeriksaan ultrasound tidak dilakukan sebelum dan tidak ada pemeriksaan oleh pakar sakit ginekologi. Sesetengah wanita, telah membuat ujian pada hari-hari pertama penangguhan itu, dan memastikan bahawa terdapat dua jalur di atasnya, tidak tergesa-gesa untuk bangun dalam konsultasi untuk pendaftaran. Mereka mempunyai risiko pengesanan lewat kehamilan ektopik yang lebih tinggi. Ketika merujuk kepada seorang doktor, misalnya, pada 8-9 minggu, rahim tidak akan memenuhi tarikh akhir, doktor akan segera merujuk wanita itu ke ultrasound, dan ahli diagnostik-somnologist tidak dapat mengesan telur janin di dalamnya.

Pada minggu ke 9, kehamilan ektopik mungkin mempunyai gejala sendiri - demam, sakit di bahu, terutama apabila seorang wanita mengambil posisi mendatar, mual, cirit-birit dan sakit perut - di sebelah kanan atau di sebelah kiri (semuanya bergantung pada tempat tertentu dari ovum) , kemunculan pendarahan dari alat kelamin.

Kesakitan tajam, pemotongan, yang sukar ditanggung, dengan tekanan serentak pada rektum dan keinginan yang berminat untuk mengosongkan usus sekarang, pada minggu 9, menunjukkan bahawa tiub fallopi telah pecah. Seorang wanita memerlukan rawatan pembedahan kecemasan, hidupnya berada dalam bahaya.

Kaedah moden tindak balas pembedahan dalam kebanyakan kes membolehkan anda menyimpan tabung (kecuali jurang), kebarangkalian untuk hamil sekali lagi dan berjaya mengatasi bayi itu hebat.

Prognosis yang paling tidak baik adalah kehamilan serviks, apabila ovum diikat pada serviks. Dalam kes ini, selalunya anda perlu mengeluarkan sepenuhnya keseluruhan organ pembiakan.

Keterlambatan pertumbuhan intrauterin

Lazimnya, diagnosis seperti ini dilakukan pada masa mengandung yang lebih besar, apabila doktor dengan bantuan pemeriksaan ultrasound dapat mengukur berbagai parameter tubuh bayi. Pada 9 minggu kehamilan, diagnosis mungkin juga berbunyi, tetapi hanya jika ia adalah soal kelewatan utama yang sebenarnya dalam perkembangan bayi. Biasanya ia dikaitkan dengan patologi kromosom embrio, dan prognosis tidak menguntungkan.

Dalam erti kata lain, jika kanak-kanak berusia 20 minggu di belakang ultrasound dari norma-norma untuk tempoh 1-2 minggu, mereka berkata tentang keterlambatan pertumbuhan intrauterin tahap pertama, jika selama 3 minggu - kemudian pada tahap kedua. Dan pada minggu 9, hakikat itu sendiri boleh didiagnosis tanpa menyatakan darjah.

Contoh: pada minggu ke-9 kehamilan, KTR janin dan saiz ovum sesuai dengan hanya 6-7 minggu, manakala masa kehamilan diketahui pasti, tidak ada kesilapan, dan janin menunjukkan tanda-tanda aktiviti penting, iaitu, ia terus berkembang. Mungkin terdapat pilihan lain - telur janin akan sesuai dengan tempoh kehamilan, dan CTP janin akan jauh ketinggalan.

Dalam apa jua keadaan Kelewatan perkembangan bayi memerlukan pendekatan individu di pihak doktor. Penyebab yang paling biasa terletak pada anomali kromosom dan bukan kromosom, di mana kehidupan bayi dipelihara, tetapi pelbagai kecacatan organ-organ dalaman menghalangnya daripada makan secara normal, berkembang, dan berkembang.

Kira-kira 20% kanak-kanak yang mengalami gejala perkembangan lambat yang dikenal pasti awal dilahirkan mati atau mati dalam masa beberapa jam atau hari selepas kelahiran mereka.

Punca lain termasuk faktor persekitaran negatif, penyakit ibu, jangkitan, tabiat buruknya, dan pemakanan yang tidak mencukupi. Dengan sebab itu, para doktor dapat membantu dengan menyuntikkan wanita dengan vitamin, ubat, dan aliran darah uteroplacental. Bayi akan dapat membesar ke saiz yang dikehendaki.

Anembrionia

Patologi ini menimbulkan trauma moral dan psikologi yang kuat pada seorang wanita jika dia didapati bertahan selama 8-9 minggu. Selepas ujian itu, masa yang cukup lulus, wanita itu berjaya membiasakan diri dengan pemikiran kanak-kanak masa depan, dia mungkin telah datang dengan nama, menjaga kereta dorong, memilih booties dan guaman untuk pelepasan. Bagaimana keadaan yang tidak dijangka dan traumatik keputusan doktor mungkin tidak terdapat jejak embrio!

Ini biasanya, seperti kehamilan ektopik, pada masa ini terdapat pada wanita dengan rawatan awal ibu hamil kepada doktor pada minggu 9. Ultrasound menunjukkan pertumbuhan ovum, tetapi embrio sebenarnya tidak ada. Kehamilan seperti itu adalah jenis kehamilan yang tidak berkembang di mana implan berjaya, tetapi embrio tidak berkembang.

Penyebab fenomena aneh hampir selalu terletak pada gangguan genetik - kromosom tambahan, gen mutasi, dll. Kadangkala pada masa yang paling awal, sebaik sahaja selepas implantasi, wanita itu terdedah kepada radiasi, racun, toksin, mengalami tekanan yang teruk, mengambil dadah haram, merokok, dan sebab yang tidak diketahui, hormonnya berubah secara dramatik. Pada minggu ke-9, jika anembryonia dikesan, kemungkinan besar tidak lagi mungkin untuk menimbulkan sebab sebenar.

Seorang wanita akan menjalani pembedahan pembedahan, rawatan anti-radang berikutnya, selepas itu, dengan izin doktor, anda boleh cuba hamil lagi.

Dingin, selesema, ORVI

Melawan latar belakang imuniti yang dikurangkan, yang ditindas oleh hormon kehamilan untuk menyelamatkan nyawa seorang lelaki kecil yang tumbuh di dalam ibunya, ramai wanita jatuh sakit pada masa ini. Jika ibu hamil mempunyai jangkitan virus, misalnya, selesema atau ARVI, Pastikan anda menghubungi doktor di rumah dan memaklumkan kepadanya mengenai situasi "menarik" anda. Selepas rawatan yang ditetapkan, adalah penting untuk memantau ultrasound, untuk memastikan bahawa serbuk itu baik-baik saja.

Keguguran awal, keguguran yang dilewatkan tidak dicetuskan oleh virus itu sendiri, tetapi oleh demam tinggi yang dikaitkan dengan penyakit, rawatan tidak wajar dengan pengambilan ubat terlarang.

Selesema biasa tidak memerlukan rawatan khas. Cukup untuk melihat keamanan, cuti sakit, berbaring dan minum teh hangat dengan cranberry. Lihat doktor adalah wajar dalam kes ini.

Survei dan analisis

Jika seorang wanita didaftarkan sebelum ini, maka dia tidak mengharapkan apa-apa peperiksaan khas pada minggu ke-9 kehamilan. Sekiranya pada minggu ini bahawa lawatan ke rundingan itu dijadualkan untuk pendaftaran di dispenser, seorang wanita akan menerima senarai rujukan yang banyak untuk pelbagai ujian.

Darah untuk analisis umum dan biokimia, urinalisis umum, coagulogram (darah pembekuan assay), darah diambil dari vagina dan dikikis dari serviks, kolposkopi dilakukan (pemeriksaan serviks dengan kolposkop).

Di samping itu, wanita mengambil darah untuk jangkitan, termasuk jangkitan seksual, untuk hepatitis B dan C, sifilis, status HIV dan jangkitan TORCH. Menurut indikasi individu, mereka boleh melakukan imbasan ultrasound, mengambil darah untuk hormon, menentukan tahap hCG.

Yang kedua mungkin diperlukan untuk mengesahkan kehamilan berganda, mengecualikan atau mengesahkan fakta kehamilan yang tidak berkembang, ancaman keguguran.

Apabila membawa kembar, kepekatan hormon adalah 2 kali lebih tinggi, dan dalam semua keadaan yang mengancam dan kematian bayi dalam rahim - jauh lebih rendah daripada biasa.

Cadangan kepada ibu mengandung

Mengambil dan melahirkan bayi yang sihat akan membantu cadangan, yang mana pada minggu ke-9 kehamilan akan membantu mengelakkan komplikasi kehamilan yang tidak menyenangkan.

Kuasa

Walaupun seorang wanita mempunyai ketoksikan, ini bukanlah alasan untuk tempoh ini sahaja, contohnya, timun. Makanan dalam mana-mana perlu seimbang dan betul, kerana masalah penghadaman terhadap latar belakang progesteron yang mengamuk diperburuk oleh kesilapan dalam penyediaan diet.

Adalah disyorkan untuk makan pada masa ini sekurang-kurangnya 6 kali sehari dalam bahagian kecil, membuat makan ekstrem tidak kurang daripada 2.5 jam sebelum waktu tidur.

Minuman berkarbonat, kopi, teh yang kuat, potongan sejuk, keju cair, sosej, lemak babi, daging babi goreng, ikan asap dan makanan dalam tin harus dibuang tanpa izin dari peti sejuk supaya tiada godaan.

Sayur-sayuran dan buah-buahan segar, daging tanpa lemak (daging lembu, daging lembu, arnab, ayam belanda, ayam), bijirin, sayur-sayuran, minyak sayuran, roti bijirin (dalam kuantiti yang kecil) harus menggantikannya. Menu seperti itu akan membolehkan bayi menerima semua yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangannya dari darah ibu, dan wanita itu sendiri akan menjadi lebih mudah - cirit-birit dan sembelit akan berhenti, najis akan kembali normal, dan loya akan berkurangan.

Anda harus berbincang dengan doktor anda kemungkinan mengambil multivitamin untuk wanita hamil. Tidak lama lagi bayi akan mempunyai keperluan yang lebih tinggi untuk kalsium, magnesium, fosforus, kini terdapat keperluan untuk sejumlah besar asid folik. Bergantung kepada musim, musim, kawasan kediaman, vitamin boleh diberikan dari tarikh paling awal. Jika seorang wanita tidak menerimanya, sudah tiba masanya untuk bertanya kepada doktor anda.

Pakaian

Terlepas dari masa tahun, pakaian yang dikenakan oleh seorang wanita pada suatu tempoh awal harus dijahit kain alami, kulitnya tidak boleh terlalu panas dan keringat (sintetik menyumbang serta mungkin).

Pada minggu 9, anda mungkin perlu menukar coli. Sudah tiba masanya untuk menggantikan model biasa untuk bra khas untuk wanita hamil dengan "tali pinggang" yang luas dan sokongan yang lebih tetap untuk kelenjar susu.

Rutin harian

Sehingga cuti bersalin masih sangat jauh, dan seorang wanita tidak boleh melangkaui kerja dan belajar. Oleh itu, ia adalah kepentingannya sekarang untuk menubuhkan sendiri mod yang paling optimum hari ini. Sekiranya tidur malam terganggu, ia harus berunding dengan doktor untuk mula mengambil sedatif cahaya berdasarkan asas tumbuhan, yang mempunyai kesan sedatif. (motherwort, tablet valerian). Ini akan membolehkan seorang wanita menenangkan dan bertahan hidup "huru-hara" hormon sukar dengan sedikit kehilangan.

Sekiranya peluang itu membolehkan, anda boleh berehat sepanjang hari, tetapi tidak menjejaskan tidur malam. Ia adalah semasa tidur malam di dalam badan, banyak hormon dan enzim dihasilkan, bahan protein yang diperlukan untuk memastikan fungsi normal.

Seks

Seks pada minggu 9 tidak dikontrainikan jika tiada ancaman pengguguran. Lebih-lebih lagi, kebanyakan wanita menekankan bahawa keinginan seks berada di puncak mereka pada masa ini. Ini agak difahami - perut tidak ada di sana, tidak ada yang mengelirukan rakan kongsi dan tidak menimbulkan kebimbangan, keperluan untuk dilindungi atau, sebaliknya, untuk "menangkap" ovulasi, juga hilang.

Sekarang adalah masa untuk berehat dan menikmati hubungan intim yang penuh dan harmoni.

Di samping manfaat yang jelas untuk tubuh, terdapat hubungan seks dari masa ini dan manfaat untuk mood psikologi wanita hamil - wanita menjadi lebih seimbang, tenang, harmoni.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

Seorang wanita perlu melepaskan tabiat buruk dan pastikan mereka berada jauh dari bilik merokok yang tertutup. Rokok pasif menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada bayi, yang kini menjalani proses yang paling penting dalam pembentukan organ dan sistem.

Sekiranya minggu 9 jatuh pada musim kejadian besar-besaran influenza atau ARVI, anda tidak sepatutnya melawat tempat-tempat yang sesak.Wanita yang kerjanya dikaitkan dengan komunikasi dengan ramai orang semasa puncak kejadian harus menghubungi doktor untuk memberi cuti sakit untuk menghabiskan waktu ini di rumah selamat. Ramai doktor gembira dapat mengambil langkah sedemikian, kerana mereka memahami bahawa Lebih baik memberi amaran daripada merawat pesakit berisiko kepada ibu dan anak.

Berjalan di udara segar berguna dan perlu pada masa ini tanpa mengira musim, cuaca. Bayi memerlukan oksigen. Dia mendapatnya dengan darah ibunya, dan ibunya dapat memperkaya darahnya dengan oksigen, mengambil jalan kaki dan makan koktel oksigen.

Ulasan ibu masa depan

Ibu masa depan mengenai kehamilan 9 minggu mereka dalam pelbagai forum di Internet telah meninggalkan ulasan yang sangat berbeza. Ada yang menderita pada masa ini dari toksikosis terkuat, yang lain menikmati kedudukan baru mereka. Sesetengah ibu pada masa ini memulakan "buku harian kehamilan" di mana mereka merekodkan data am untuk setiap hari - berat badan mereka, tekanan, tahap suhu asas, penerangan terperinci mengenai semua gejala yang membimbangkan.

Buku harian sedemikian disyorkan oleh pakar obstetri sendiri, kerana rekod wanita di antara pelantikan yang dirancang membolehkan doktor menilai bukan sahaja perubahan yang telah berlaku sejak kunjungan terakhir wanita hamil, tetapi juga untuk melihat komplikasi yang mungkin, beberapa ciri kehamilan yang muncul di antara lawatan.

Mengenai apa yang berlaku pada minggu ke-9 kehamilan, anda boleh melihat dalam video seterusnya.

8 minggu 10 minggu
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan