33 minggu 35 minggu

Perkembangan janin pada usia 34 minggu

Kandungannya

Lelaki kecil itu akan dilahirkan tidak lama lagi. Sebelum peristiwa kehidupan yang penting ini, hanya beberapa minggu sahaja. Artikel ini akan membincangkan tentang ciri-ciri perkembangan janin pada minggu ke-34.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Apa rupanya?

Kemunculan anak pada masa ini berbeza sedikit. Jadi janin lebih seperti bayi baru lahir. Dahi dan hidungnya tidak kelihatan seperti biasa dan sudah jelas. Pecah bayi menjadi lebih berisi. Ini menyumbang kepada pertumbuhan deposit lemak di bawah kulit.

Lapisan tisu berlemak muncul di bahagian lain badan janin. Ia terkumpul terutamanya di bahagian perut, punggung, anggota badan. Menjelang kehamilan minggu ke-34 dalam tubuh kanak-kanak sudah kira-kira 6% daripada lemak.

Adalah sangat penting bahawa tisu lemak terus terbentuk. Ia melindungi tubuh kanak-kanak daripada kesan negatif persekitaran luaran. Sebaik sahaja bayi itu dilahirkan, dia akan segera memerlukan lemak subkutan untuk tidak membekukan sahaja.

Di samping lemak coklat yang berlaku pada janin pada masa ini, ia juga mempunyai warna putih. Tisu adipose coklat sangat penting. Ia lebih mudah untuk memetabolisme dan memberikan haba badan dalam bentuk tenaga yang besar.

Kaki janin tidak berkembang secepat pada minggu kehamilan sebelumnya. Tugas utama trimester ketiga adalah untuk menetapkan berat janin dan pembentukan akhir semua organ penting, dan bukan peningkatan sederhana dalam panjang.

Pengumpulan lemak di bawah kulit kanak-kanak menyumbang kepada perubahan dalam bahagian badan. Pada badan kanak-kanak itu kelihatan kacak comel. Siku siku dan popliteal sudah terbentuk. Pada setiap pemegang terdapat jari-jari kecil, falang akhir yang menutup kuku. Setiap hari ketumpatan marigold kecil meningkat, dan mereka menjadi semakin padat.

Kulit bayi kelihatan merah jambu dengan warna kelabu yang sedikit kerana pelincir asli seperti keju. Jumlah rambut berkabus (lanugo) berkurang dengan setiap hari kehamilan berturut-turut. Walau bagaimanapun, rambut tumbuh di kepala agak intensif. Pertumbuhan bulu mata dan kening juga berterusan.

Kanak-kanak mempunyai banyak kedut pada kulit, kerana ia sentiasa dalam persekitaran akuatik. Selepas kelahiran, kulit menjadi lebih licin dan licin.

Pergerakan

Aktiviti motor janin pada tahap kehamilan ini agak berbeza. Kanak-kanak telah berkembang cukup lama dan bahkan berjaya mendapat berat badan. Saiz yang agak besar janin menjadikan pergerakan aktifnya sukar di rahim.

Bayi pada masa ini biasanya menendang kaki di sepanjang dinding rahim. Dia boleh melakukannya secara intensif. Itulah sebabnya ibunya berasa bahawa kanak-kanak itu menolak keras. Untuk menilai aktiviti motor, doktor menggunakan peraturan khas. Penunjuk purata ini membolehkan kita untuk menganggarkan betapa selesanya bayi dalam rahim.

Jika atas sebab tertentu bayi menjadi lebih kuat dan lebih ditendang, maka ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa dia sedang mengalami ketidakselesaan tertentu.Peningkatan yang signifikan dalam aktiviti motor janin adalah satu peristiwa penting untuk berunding dengan pakar obstetrik-pakar ginekologi yang memantau perjalanan kehamilan.

Adalah dipercayai bahawa dalam 12 jam bayi mesti membuat sekurang-kurangnya 10 kejutan aktif. Doktor mendapati bahawa petunjuk ini juga rata-rata. Aktiviti motor janin dianggap sangat individu.

Dalam perkara ini, perkara utama yang perlu diingat ialah Sekiranya seorang wanita hamil mula melihat pengurangan atau kenaikan ketara dalam perut bayi di perutnya, maka dia pasti akan membincangkan isu ini dengan doktornya. Juga, seseorang tidak boleh teragak-agak untuk mendapatkan bantuan perubatan jika ibu yang hamil mengalami sakit perut hebat atau kebocoran cairan amniotik. Pada tahap kehamilan ini, risiko melahirkan anak agak tinggi. Adalah lebih baik untuk selamat dalam keadaan sedemikian dan muncul pakar.

Ciri-ciri anatomi

Tempoh akhir kehamilan atau trimester ketiga adalah tempoh yang sangat penting. Pada masa ini, janin janin mesti menyediakan sepenuhnya untuk kehidupan bebas di luar rahim. Agar bayi dapat hidup dan berkembang secara bebas dalam persekitaran luaran, sangat penting bahawa semua organ dalamannya terbentuk dengan baik dan berfungsi.

Menjelang tarikh ini, kanak-kanak sudah dewasa. Untuk mengukur saiz tubuhnya, doktor melakukan peperiksaan ultrasound khas. Melalui kaedah diagnostik mudah ini, seorang pakar dapat memperoleh maklumat yang sangat berharga mengenai perkembangan janin.

Parameter asas yang ditentukan semasa kajian adalah panjang badan kanak-kanak dan beratnya. Sebagai tambahan kepada petunjuk asas perkembangan kanak-kanak, pemeriksa boleh mengukur saiz bahagian besar badan bayi. Beliau membuat semua ukuran yang diterima dalam bentuk kesimpulan, yang semestinya kekal dalam kad perubatan wanita hamil.

Setiap peringkat kehamilan dicirikan oleh norma-norma tertentu dalam parameter yang ditentukan dalam kajian ini. Jadual kadar data petunjuk klinikal ditunjukkan di bawah.

Kriteria kajian

Norm dalam minggu kehamilan ke-34

Pertumbuhan

43-45 cm

Berat badan

2200-2400 gram

Saiz biparietal (BPR)

80-93 mm

Panjang Tali Lengan

49-56 mm

Panjang tulang tulang belakang

56-63 mm

Panjang paha

61-70 mm

Panjang bahu

56-65 mm

Lilitan abdomen

27.7-33.6 cm

Lilitan kepala

29.6-34 cm

Saiz hadapan

10-12 mm

Bagaimana ia berkembang?

Tubuh kanak-kanak di 33-34 minggu kehamilan hampir siap sepenuhnya untuk kerja-kerja di hadapan. Sistem kardiovaskular dan saraf bukan sahaja terbentuk, tetapi juga berfungsi dengan aktif. Bayi, yang telah "hidup" dalam perut ibu selama beberapa bulan, mempunyai perasaan sendiri. Penampilan mereka menyumbang kepada perkembangan deria. Mereka bertindak sebagai penganalisis yang digunakan oleh tubuh untuk membentuk sikapnya sendiri terhadap kesan faktor alam sekitar.

Keupayaan untuk menyesuaikan diri adalah kemahiran yang paling penting yang diperlukan oleh janin agar ia dapat hidup secara bebas di luar rahim. Tanpa perkembangan sistem saraf sepenuhnya, kapasiti penyesuaian tidak terbentuk.

Salah satu sensasi penting yang janin dapat merasakan pada minggu 34 ialah persepsi pelbagai bunyi. Bayi, yang beratnya hanya beberapa kilogram, sudah cukup membezakan suara ibu bapanya.

Selain itu, suara paus pada masa perkembangan intrauterin ini lebih seperti kanak-kanak daripada ibunya. Masalahnya ialah pada tahap perkembangan penganalisis pendengaran ini, janin mempunyai kecenderungan terbaik untuk bunyi rendah dan pekak.

Juga, bayi mampu membezakan antara cahaya dan kegelapan. Kanak-kanak itu sudah boleh membuka atau menutup matanya. Pada waktu petang, ketika janin yang paling aktif, mata bayi terbuka. Pada waktu malam, kelopak mata ditutup rapat.

Sinar cahaya terang yang jatuh ke mata seorang anak, menyebabkan tindak balas tindak balas tindak balasnya. Dalam kes ini, janin segera menutup mata. Dalam sesetengah kes, jika insolasi cukup ketara dan tahan lama, maka ia menyumbang kepada ketidakselesaan pada bayi. Kanak-kanak boleh menunjukkan "rasa tidak puas" dengan peningkatan aktiviti motor.

Keupayaan untuk merasakan timbul pada kanak-kanak beberapa minggu lalu. Bagaimanapun, selera di lidah terus berkembang. Bayi dapat merasakan rasa cairan amniotik. Menelan cairan amniotik adalah sejenis latihan bukan sahaja untuk sistem pencernaan janin, tetapi juga untuk perkembangan otot pernafasannya.

Selepas bayi "mabuk" cecair amniotik, dia biasanya cegukan. Hiccups dalam janin adalah fenomena fisiologi.. Ia juga perlu untuk bayi supaya otot pernafasan dan "tren" diafragma untuk kehidupan bebas yang akan datang.

Menjelang minggu ke-34 kehamilan, bayi sudah mempunyai keupayaan untuk merasakan rangsangan sakit. Ini kemungkinan tindak balas terhadap kesakitan muncul pada janin disebabkan oleh sistem saraf periferal yang sudah maju. Bayi yang lahir pada usia 34 minggu adalah berdaya maju. Daya tahannya adalah disebabkan oleh kehadiran detak jantung janin dan peredaran darah, serta keupayaan paru-paru untuk bernafas secara mandiri.

Setiap hari tisu paru-paru bayi berkembang. Batang bronchopulmonary menjadi lebih berdaun. Secara beransur-ansur lumen dan diameter bronchi yang berkaliber berbeza berubah.

Adalah penting bahawa dalam vesikel pulmonari - alveoli dalam janin bahan khas terbentuk - surfaktan. Ia perlu supaya paru-paru semata-mata tidak "melekat bersama" semasa bernafas. Malangnya, tidak ada nafas diri tanpa bahan ini. Hati kecil bayi itu sudah mempunyai struktur yang hampir sama dengan orang dewasa, tetapi ada satu perbezaan yang agak penting.

Terdapat lubang kecil di jantung janin antara atria. Ia diperlukan untuk janin untuk menjalankan aliran darah dalam tempoh kehidupan intrauterinnya. Lubang ini perlu ditutup dengan sendirinya selepas kanak-kanak dilahirkan dan mula bernafas secara bebas.

Lokasi di rahim

Kedudukan janin dalam rahim adalah penunjuk yang sangat penting. Semakin dekat kelahiran, semakin penting faktor ini. Mengenai janin yang terletak di rahim, pilihan bantuan obstetrik bergantung.

Lokasi janin di rahim, doktor memanggil previa. Terdapat lebih banyak pilihan untuk persembahan. Ia ditentukan oleh mana bahagian terbesar badan bayi terletak. Doktor akan menghargai di mana kepala, pelvis dan anggota janin. Selepas itu, mereka sudah menyimpulkan tentang kelaziman bayi.

Versi yang paling baik dari kedudukan anak dalam rahim - persembahan sakit kepala. Dengan susunan ini, kepala bayi berada di bahagian bawah. Semasa kelahiran, dia akan bergerak terlebih dahulu melalui saluran kelahiran. Selepas kepala dilahirkan, seluruh tubuh akan dilahirkan lebih mudah, kerana saiznya lebih kecil. Dalam kes ini, risiko kemungkinan kecederaan kelahiran dengan faedah obstetrik yang betul semasa buruh cukup rendah.

Persembahan pelvik kurang baik. Dalam kes ini, akhir pelvis janin diarahkan terlebih dahulu ke arah kanal lahir. Penyampaian jenis ini berbahaya kerana semasa kelahiran pelbagai kecederaan dan kecederaan sering berlaku.

Untuk meminimumkan risiko kecederaan sedemikian, doktor terpaksa menggunakan kaedah pembedahan obstetrik - cesarean.

Penyampaian payudara adalah lokasi janin yang tidak menguntungkan di dalam rahim. Dalam kes ini, bayi itu "masuk" ke dalam pelvis ibunya dengan punggungnya. Kepalanya berada di atas.Susunan "terbalik" seperti bayi dalam rahim menjadikannya hampir mustahil untuk dia dilahirkan tanpa menyebabkan trauma kelahiran. Kebanyakan wanita yang menetas bayi mereka dalam persembahan breech mempunyai seksyen cesarean.

Dengan persembahan melintang, bayi itu merentasi garis membujur saluran terlahir. Dalam kes ini, kelahirannya yang bebas tanpa henti adalah mustahil. Sebagai kebaikan obstetrik, doktor terpaksa melakukan seksyen cesarean.

Untuk maklumat tentang bagaimana janin berkembang pada usia 34 minggu, lihat video berikut.

33 minggu 35 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan