Berat dan parameter lain janin pada usia 34 minggu

Kandungannya

Pada masa lalu sebelum kelahiran, saiz badan kanak-kanak sudah cukup besar. Secara aktif membesarkan bayi dengan cepat mendapatkan berat dan bertambah panjang. Menentukan parameter asas saiz badan janin pada usia 34 minggu adalah sangat penting. Ia membantu para doktor mengesan pelbagai pelanggaran dengan tepat pada masanya.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Ciri-ciri perkembangan bayi

Tempoh akhir kehamilan adalah sangat penting. Kali ini - semacam persediaan untuk bersalin. Ini membawa kepada hakikat bahawa perubahan dalam kerja banyak sistem organ berlaku di kedua-dua ibu dan bayinya.

Dengan 34-35 minggu kehamilan, badan janin sudah terbentuk cukup. Sistem saraf, kardiovaskular dan pencernaannya sudah mula menunjukkan kerja mereka. Sudah tentu, mereka akan sepenuhnya berfungsi hanya selepas kelahiran seorang kanak-kanak.

Menjelang tarikh ini, perkembangan pranatal bayi di dalam badannya mula berlaku perubahan kualitatif. Oleh itu, nisbah antara tisu otot dan adipose berubah. Jumlah yang terakhir adalah kira-kira 7-8% daripada jumlah berat badan kanak-kanak.

Tisu adipera perlu supaya pada masa akan datang, selepas kelahiran anak, sistem thermoregulatory berfungsi dengan baik. Ia adalah kerana ini bahawa bayi tidak berlebihan pada minit pertama selepas kelahirannya.

Perubahan pada peringkat perkembangan janin ini berlaku di dalam sistem lokomotor juga. Oleh itu, batu-batu tiub menjadi lebih panjang dan padat. Setiap hari struktur tulang anggota badan berubah.

Untuk memastikan tulang anaknya menjadi baik dan menjadi padat, Ibu mengandung harus makan banyak makanan yang diperkaya dengan kalsium.

Pada masa ini kehamilan, bayi sering menukar posisi mereka ke dalam rahim. Itulah sebabnya mengapa doktor memberitahu ibu hamil bahawa kedudukan anak itu boleh berubah. Semakin aktif bayi, semakin besar kemungkinannya ia akan mengubah lokasinya di rahim.

Beri nilai bagaimana anak bergerak, boleh setiap ibu. Pakar percaya pada tahap kehamilan ini, bayi harus bergerak dan menolak sekurang-kurangnya 10 kali dalam masa 12 jam. Biasanya aktiviti kanak-kanak meningkat semasa bunyi cerah atau rangsangan luaran yang berlebihan.

Bayi untuk tempoh ini perkembangan pranatal dan luaran. Ini boleh dilihat semasa ultrasound. Ia mengubah warna kulit - mereka sudah pucat merah jambu dan licin. Seluruh badan kanak-kanak diliputi pelincir asal.

Jumlah rambut pada badan bayi pada tahap perkembangan intrauterin ini menjadi kurang. Pewarna mereka juga berubah. Mereka menjadi lebih tidak kelihatan.

Tanda-tanda ini boleh dikenal pasti oleh pakar yang melakukan imbasan ultrasound. Lebih baik kajian ini dijalankan oleh doktor yang cukup berkelayakan dan berpengalaman. Dalam kes ini, kebolehpercayaan keputusan akan lebih tinggi. Pada peringkat perkembangan intrauterin ini ia juga sangat penting untuk menilai kematangan paru-paru.

Dalam tempoh ini, tisu paru-paru sudah terbentuk sepenuhnya. Fungsi aktifnya hanya mungkin selepas kelahiran bayi.

Kematangan paru-paru pada janin adalah penunjuk klinikal yang sangat penting.Jika paru-paru matang, maka selepas lahir, bayi akan dengan mudah membuat nafas pertamanya dengan sendirinya. Dalam hal ketidakmampuan tisu paru-paru, diperlukan resusitasi pulmonari yang intensif. Ia dijalankan oleh ahli neonatologi pada minit pertama selepas kelahiran anak.

Jika bayi agak besar, ini menyebabkan hakikat bahawa rahim meningkat dengan kuat. Ini menyumbang kepada pemisahan sedikit diafragma. Keadaan ini membawa kepada fakta bahawa ibu mengandung bernafas.

Di samping fungsi aktif sistem saraf pada kanak-kanak, pada tahap perkembangan intrauterin, pelbagai emosi juga muncul. Selalunya anda dapat melihatnya semasa ultrasound. Kanak-kanak boleh tersenyum atau sebaliknya, berpaling dari sensor.

Para saintis juga percaya bahawa bayi dapat "melihat" mimpi pada usia 33-34 minggu. Sekiranya ibu mengandung terlalu bimbang atau bimbang pada masa ini, bayi juga dapat mengalami pengalaman ini.

Semasa peperiksaan ultrasound, doktor menentukan bukan sahaja parameter asas janin, seperti berat dan panjang badannya. Ia adalah sangat penting untuk menilai keadaan membran janin. Patologi plasenta boleh membawa kepada fakta bahawa dalam melahirkan seorang wanita akan mempunyai patologi tertentu.

Jumlah cecair amniotik juga merupakan parameter yang sangat penting untuk dianggarkan. Polyhydramnios atau air cetek - patologi yang semestinya memerlukan campur tangan perubatan.

Sekiranya mereka dinyatakan dengan kuat, mungkin juga diperlukan untuk mengosongkan seorang wanita hamil di hospital untuk menerima rawatan yang kompleks. Dalam beberapa kes, jika keadaan ibu dan bayi masa depan sangat tidak menyenangkan, maka dia mungkin berada di hospital sebelum melahirkan anak.

Berat dan norma lain parameter fetus

Anda boleh menentukan saiz bayi semasa ultrasound. Dalam karyanya, pakar ultrasound sering menggunakan meja khas.

Ia mengandungi nilai purata norma parameter asas janin, sepadan dengan tempoh tertentu perkembangan intrauterin. Jadual ini, yang digunakan pada minggu ke-34 kehamilan, dibentangkan di bawah:

Anggaran parameter

Norma

Panjang badan janin (cm)

44-46

Berat badan janin (dalam gram)

2250-2300

Apabila menggunakan jadual ini adalah sangat penting untuk diingati bahawa nilai-nilai yang diberikan adalah purata. Jika bayi lebih kecil saiznya, ini sama sekali bukan tanda patologi. Dalam sesetengah kes, ini hanya ciri struktur individu.

Dengan kehamilan berganda, bayi boleh mempunyai saiz yang berbeza. Satu kanak-kanak sering kecil, dan yang kedua besar. Doktor mengatakan bahawa Dalam amalan, kes-kes apabila kedua-dua bayi kira-kira berat badan yang sama sangat jarang berlaku.

Sebagai peraturan, satu bayi berkembang dengan lebih cepat dan lebih intensif daripada yang lain. Ciri ini menentukan hakikat bahawa berat badan setiap anak akan berbeza.

Semasa kajian pada masa ini kehamilan, doktor juga semestinya menilai penunjuk asas lain struktur janin janin. Salah satu daripadanya adalah saiz bipariate. Norma pada tahap ini adalah 7.9-9.3 cm.

Penunjuk lain yang boleh dikenal pasti ialah saiz frontal-okipital. Norma kriteria ini adalah 10.1-11.9 cm. Lidah kepala anak pada masa perkembangan prenatalnya adalah 29.5-33.9 cm.

Mengenai apa yang sepatutnya berat janin pada 34 minggu kehamilan, lihat video berikut.

Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan