Bagaimana dan bagaimana bayi makan di dalam rahim?

Kandungannya

Sebaik sahaja sel telur memenuhi sel sperma, proses intensif pengubahsuaiannya bermula. Pertama zigot terbentuk, maka blastokista, pada akhir peringkat embrio, janin (janin) bermula. Bayi berubah setiap hari, dan metamorfosis ini memerlukan sejumlah besar tenaga dan nutrien. Bagaimana dan bagaimana bayi dalam rahim ibu makan pada tahap yang berbeza dalam pembangunannya, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Ciri pemakanan

Makanan bergantung pada peringkat perkembangan bayi. Di mana-mana peringkat, kanak-kanak memerlukan oksigen, mineral asas, vitamin, glukosa, hormon. Bahan-bahan ini menyediakan proses metabolik, pertumbuhan dan pembahagian sel dalam tisu dan organ, pertumbuhan tulang dan tisu otot. Itu hanya mendapat bayi bahan-bahan ini pada peringkat kehamilan yang berlainan dengan cara yang berbeza.

Trimester pertama

7-10 hari selepas persenyawaan, blastocyst, di mana sel telur telah tumbuh, mencapai rahim dan "tertanam" dalam lapisan fungsional endometrium. Pada peringkat ini, embrio mempunyai jumlah kalori yang agak kecil, yang terkandung dalam cairan sitoplasma sel-sel kuman lelaki dan wanita. Selepas implantasi, villi chorionic secara beransur-ansur mula menjalin hubungan dengan pembuluh darah endometrium rahim. Jadi bermula kelahiran organ penting - plasenta.

Tetapi sementara tidak ada "tempat yang kebudak-budakan", tugasnya dilakukan oleh chorion. Embrio mempunyai "kedai makanan" yang berasingan - kantung kuning, yang terbentuk dari vesicle endoblastik kira-kira dua minggu selepas pembuahan. Sampai 6 minggu kehamilan, "penyimpanan" nutrien ini lebih besar daripada saiz embrio dan semua struktur embrio lain. Pada akhir trimester pertama di kantung kuning tidak perlu, kerana peranan pencari nafkah mengambil plasenta.

Jeruk kuning menghasilkan protein penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Jika saiz beg tidak mencukupi atau ia berhenti berfungsi sebelum plasenta memasuki, janin boleh mati. Bayi pada peringkat perkembangan ini menerima oksigen, vitamin dan mikro penting yang diperlukan dari darah ibu melalui khalayak chorionik.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Pada trimester kedua dan ketiga

Pada 12-14 minggu kehamilan, plasenta muda mula berfungsi bukannya chorion. Ia menyediakan bayi dengan nutrisi, melindungi ia, menghasilkan beberapa hormon yang penting untuk meneruskan kehamilan, dan juga bertindak sebagai "nightman", membawa produk sisa bayi kembali ke tubuh ibu.

Proses ini agak rumit. Untuk dimasukkan ke dalam darah ibu bayi, tepu dengan oksigen, vitamin dan mineral, memenuhi vena. Urea, karbon dioksida, kreatinin dan kreatinin dihapuskan melalui plasenta melalui dua arteri dari bayi. Produk metabolisme digunakan oleh buah pinggang dan hati ibu.

Dalam pemahaman biasa kita, kanak-kanak tidak makan pada masa ini, dia mendapat semua yang dia perlukan segera dalam darah. Tetapi janin dengan sempurna "melatih" sistem pencernaan - menelan cairan amniotik bersama dengan nutrien yang terkandung di dalamnya, serta sel epitel kupas, rambut lanugo."Kekotoran" ini tidak dicerna dan disimpan dalam usus janin dalam bentuk najis hijau gelap, yang dipanggil "mekonium".

Sejak pembentukan refleks menelan, bayi mula menulis, air kencing mengalir kembali ke perairan amniotik dan mengambil bahagian dalam proses pembaharuan mereka. Komposisi air dibersihkan setiap 3.5 jam.

Bagaimana dengan diet ibu kepada anak?

Embrio pada kehamilan awal tidak membezakan antara rasa dan tidak mempunyai keistimewaan gastronomi. Walau bagaimanapun, dari trimester kedua, bayi mula "memahami" apa yang dimakan oleh ibunya. "Gema" selera hadir dalam cairan amniotik, yang bayi itu menelan dengan tekun. Apabila selera berkembang, bayi mula membezakan antara manis dan pahit, masam dari asin. Sememangnya, walaupun pada usia ini, kanak-kanak lebih suka gula-gula. Itulah sebabnya selepas mengaduk sekeping coklat yang dimakan oleh ibu, janin menjadi lebih aktif.

Sekiranya seorang wanita memakan terlalu banyak gula-gula, beban glukosa akan jatuh tidak hanya pada pankreasnya sendiri, tetapi juga pada pankreas anaknya - ia juga akan menjadi sukar baginya untuk menghadapi banyak gula. Bukan sahaja berat wanita hamil itu sendiri, tetapi juga metabolisma lipid bayinya bergantung kepada banyaknya makanan berlemak.

Plasenta, yang merupakan penghalang yang boleh dipercayai, menyerap garam seberapa banyak yang mungkin, sebahagian daripada bahan-bahan toksik, tanpa melepasi mereka kepada bayi. Tetapi kemungkinannya tidak terbatas, "tempat kanak-kanak" dengan diet tidak sihat wanita dan penggunaan dadah yang berlebihan, alkohol akan cepat menjadi tua dan kehilangan beberapa fungsi, yang boleh menyebabkan fakta bahawa kanak-kanak itu tidak menerima bahan yang paling berguna dari tubuh ibu.

Diet wanita perlu seimbang, kaya dengan vitamin, "karbohidrat lambat", protein, lemak dan fruktosa. Mesti hadir kalium, kalsium, magnesium, besi. Sekiranya sesuatu di dalam diet wanita tidak dijawab, ia akan menjejaskan kanak-kanak, tetapi tidak serta-merta. Alam telah diatur supaya bayi untuk masa yang lama dapat "mengimbangi" untuk bahan-bahan yang hilang dengan membawa mereka dari tubuh ibu.

Oleh itu, dengan jumlah kalsium yang tidak digunakan oleh ibu dengan makanan, kanak-kanak akan "mengambil" bahan ini daripada ibu bapa., sebagai akibatnya, gigi, rambut, kuku akan menjadi rapuh, rapuh, dan kakinya pada waktu malam akan menjadi kejang, disebabkan oleh pelanggaran fosforus dan metabolisme kalsium.

Dengan kekurangan zat besi, ibu masa depan mungkin mengalami anemia, akibatnya, bayi tidak akan mendapat cukup oksigen dalam darah dan akan mula mengalami hipoksia, suatu keadaan yang lebih berbahaya bagi perkembangannya dan juga kehidupan.

Pernyataan bahawa seorang wanita hamil perlu makan dua orang, secara salah, dari sudut pandangan perubatan, malah berbahaya. Kanak-kanak menerima dari darah ibu seperti apa yang diperlukannya, jumlah vitamin C yang sama besar atau vitamin E dia tidak dapat diserap. Tetapi jumlah makanan yang banyak menyumbang kepada keuntungan berat badan patologi dalam wanita hamil, bayi, yang penuh dengan masalah dalam melahirkan anak, toksikosis lewat (gestosis), dengan semua akibat yang berikutnya.

Apa yang berlaku dengan toksikosis?

Apa yang berlaku kepada bayi, jika ibu mempunyai toksemia, dan dia tidak boleh makan sama sekali, kebimbangan setiap wanita hamil yang berada dalam situasi yang tidak menyenangkan. Toksikosis dengan gangguan makan biasanya berlaku pada kehamilan awal. Pada masa ini, bayi itu "diberi makan" oleh kantong kuning, dan ketiadaan pemakanan yang normal dan sihat di bahagian ibu bapa boleh melakukan sedikit bahaya kepada kanak-kanak itu. Sedikit kemudian, bayi, seperti dalam hal kekurangan zat tertentu, akan mendapat apa yang diperlukannya dari tubuh ibu.

Toksikosis adalah sederhana, di mana muntah tidak berlaku setiap jam, tidak begitu berbahaya untuk ibu dan janin. Tetapi muntah, muntah yang kerap, ketidakupayaan untuk makan dan minum, terjadinya bengkak atau penurunan berat badan yang sangat cepat adalah gejala yang mengejutkan di mana kemasukan ke hospital sering ditunjukkan kepada seorang wanita.Di hospital, dia akan diberi vitamin dan mineral yang diperlukan secara intravena atau titisan, supaya bayi tidak memerlukannya.

Untuk kebolehannya yang terbaik, seorang wanita harus berusaha untuk makan walaupun dengan toksikosis - bahagian kecil, makanan yang sihat dan kaya vitamin. Toksikosis adalah kes di mana kualiti lebih baik daripada kuantiti.

Kompleks multivitamin yang direka khusus untuk ibu mengandung akan membantu menyediakan bayi dengan bahan-bahan yang diperlukan untuk pembangunan dan pertumbuhan. Mereka mengandungi bahan-bahan yang diperlukan dalam jumlah yang memenuhi keperluan harian tubuh wanita, dengan mengambil kira keperluan anak yang semakin meningkat.

Mengenai pemakanan semasa kehamilan, serta apa yang menentukan kesihatan bayi yang belum lahir, lihat video berikut.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan