36 minggu 38 minggu

Perkembangan janin pada usia 37 minggu

Kandungannya

Beberapa minggu sebelum pertemuan ibu bapa masa depan dengan bayi mereka. Bayi akan dilahirkan dalam masa kurang dari sebulan. Artikel ini akan menceritakan tentang ciri-ciri perkembangan janin pada minggu 37.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Apa rupanya?

Dalam penampilan, seorang kanak-kanak pada 37 minggu sama sekali sama dengan bayi yang baru lahir. Fetus sudah, seperti seorang lelaki kecil, telah membentuk semua ciri asas muka. Dan wajah janin mempunyai beberapa ciri unik yang melekat hanya kepadanya. Di muka bayi, anda boleh dengan jelas menentukan hidung dan dahi. Struktur anatomi ini kelihatan agak besar, tidak rata, seperti dahulu. Di sisi muka terdapat telinga. Bentuk dan saiz telinga setiap kanak-kanak adalah individu. Kanak-kanak mempunyai pipi yang cukup gemuk. Ciri ini disebabkan oleh hakikat bahawa di bawah kulit bahagian pipi di muka adalah tisu adipose. Jumlahnya dan menyebabkan plumpness pipi individu.

Menjelang minggu ke-37 di kepala seorang anak mempunyai banyak rambut. Juga terus tumbuh kening dan bulu mata. Tetapi pada badan bayi setiap hari garis rambut menurun. Pada masa yang sama, rambut bulu lembut lembut mudah jatuh sendiri. Ini menyumbang kepada hakikat bahawa kulit secara perlahan menjadi semakin licin. Kulit licin masih tidak boleh dipanggil. Ia mempunyai banyak keriput. Mereka muncul di kulit janin kerana ia sentiasa dalam cairan amniotik.

Ini kedutan bayi akan hilang sepenuhnya selepas dia dilahirkan. Kulit janin masih agak nipis dan lembut.

Warna kulit berwarna merah jambu. Gris yang asal yang meliputi bahagian luar badan bayi memberikan warna kelabu khas kepada kulit.

Kadar badan dalam janin pada minggu 37 jauh berbeza dengan perkadaran badan pada separuh pertama kehamilan. Kepala anak sudah cukup besar, tetapi tidak kelihatan raksasa yang berkaitan dengan bahagian tubuh yang lain. Tangan dan kaki bayi telah berkembang dengan baik.

Ciri yang menarik dalam tempoh ini adalah struktur tulang tengkorak. Mereka masih agak lembut. Ciri ini diperlukan untuk janin. Ini adalah kerana "kelembutan" khas tulang tengkorak yang boleh dilahirkan oleh seorang kanak-kanak. Jika tengkorak janin terlalu keras, maka pergerakan kepala melalui kanal lahir tidak mungkin atau disertai oleh lesi besar-besaran. Tetapi alam semula jadi telah memberikan pilihan lebih fisiologi yang lebih baik. Ketumpatan tulang tengkorak janin akan berubah. Jadi, selepas rupa serbuk pada cahaya, mereka akan menjadi lebih padat.

Pergerakan

Pada minggu 36-37, pipsqueak telah berkembang sedikit. Seorang kanak-kanak yang beratnya lebih daripada dua setengah kilogram agak sukar untuk membuat pergerakan yang kerap dan aktif. Dengan setiap minggu kehamilan berikutnya, kanak-kanak akan menukar kedudukannya dan bergerak ke arah pelvis ibunya. Semakin dekat dengan tenaga kerja, yang lebih rendah akan menjadi kepala bayi ke kanal lahir.

Semakin besar janin, semakin sukar bagi dia untuk bergerak dalam rahim ibu yang sudah dekat. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menggerakkan lengan dan kaki. Pergerakan ini biasanya agak dirasai oleh ibunya. Pada saat-saat semacam itu, wanita biasanya merasakan bahawa bayinya terlalu keras.

Buah ini biasanya sangat aktif pada siang hari. Pada waktu malam, dia tenang dan tidur. Sering kali pada waktu malam, ibu hamil hanya merasakan bahawa bayinya "tenang" dan praktikalnya tidak bergerak. Walau bagaimanapun, ia tidak biasa untuk bayi itu hanya "mengelirukan" siang dan malam. Dalam keadaan ini, dia dapat bangun ibunya, yang akan merasakan pengaduk bayi itu tiba-tiba meningkat di perutnya.

Sekiranya seorang kanak-kanak tenang dan tiada faktor yang menyebabkannya menjadi perhatian, maka pada minggu ke-37 dia, sebagai peraturan, tidak seperti yang aktif seperti dahulu.

Sekiranya bayi itu sentiasa "bergerak" dan dalam setiap cara yang mungkin cuba menggulung, maka ini adalah sebab untuk berunding dengan doktor. Pergerakan aktif sedemikian boleh membahayakan kanak-kanak yang agak besar dengan perkembangan patologi tertentu.

Ciri-ciri anatomi

Hingga ke 36-37 minggu kehamilan, bayi dengan cepat berkembang dan berat badan meningkat. Sekarang dia melakukannya lebih perlahan. Tahap kehamilan ini bukan tempoh yang penting untuk meningkatkan saiz badan bayi. Lebih penting lagi, serbuk badan yang disediakan untuk kemunculan dunia dan perubahan habitat yang akan berlaku.

Mengukur saiz janin pada 37 minggu juga mungkin. Ini mudah dilakukan, kerana bayi telah saiz badan yang agak besar. Mengendalikan pengukuran tepat struktur anatomi utama janin dilakukan melalui penggunaan teknik ultrasound. Setiap minggu kehamilan disifatkan oleh nilai normal tertentu dari petunjuk yang ditentukan. Jadual di bawah menunjukkan norma untuk parameter yang boleh ditentukan.

Kriteria kajian

Norm dalam minggu kehamilan ke-37

Pertumbuhan

47-48 cm

Berat badan

2600-2700 gram

Saiz biparietal (BPR)

86-98 mm

Panjang Tali Lengan

51-60 mm

Panjang tulang tulang belakang

58-68 mm

Panjang paha

65-76 mm

Panjang bahu

58-69 mm

Lilitan abdomen

29.9-36 cm

Lilitan kepala

30.6-35.3 sm

Saiz hadapan

106-127 mm

Bagaimana ia berkembang?

Untuk kehidupan bebas bayi dalam persekitaran luaran, sangat penting bahawa semua organ dalamannya terbentuk dan berfungsi. Bayi yang dilahirkan pada 37 minggu adalah berdaya maju jika dia mempunyai pernafasan yang mencukupi dan peredaran darah. Hati dan saluran darah kanak-kanak sudah terbentuk, tetapi bekalan darah organ-organ dalaman janin masih dicapai melalui sistem aliran darah uteroplasi umum bersama ibunya. Sesungguhnya jantung dan saluran darah bayi akan mula berfungsi hanya selepas kelahirannya.

Kriteria klinikal penting yang membolehkan anda menilai kerja aktiviti jantung dalam janin adalah kadar denyutan jantung. Ujian diagnostik mudah ini membolehkan anda menilai bukan sahaja kerja sistem kardiovaskular pada janin, tetapi secara tidak langsung memahami apa yang berlaku dengan bayi.

Sekiranya seorang kanak-kanak mengalami ketidakselesaan semasa berada di rahim, ia akan menyebabkan kadar denyutan jantungnya berubah (HR).

Doktor mengenal pasti beberapa pilihan untuk pelanggaran degupan jantung:

  • takikardia (keadaan ini dicirikan oleh kadar denyutan pesat);

  • bradikardia (dalam keadaan ini, kadar denyutan jantungnya adalah normal).

Normacardia adalah pilihan klinikal apabila jantung bayi berdegup dalam usia normal. Keadaan ini menunjukkan bahawa kanak-kanak terasa rasanya dalam rahim dan tidak mengalami sebarang ketidakselesaan. Kadar denyutan jantung pada masa ini ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Kadar jantung

Nilai normal pada minggu 37

Kadar jantung

130-150 denyutan seminit

Pernafasan bebas adalah mustahil tanpa kerja penuh paru-paru. Untuk mengelakkan alveoli pulmonari daripada "melekat bersama" semasa bernafas, bahan khas diperlukan - surfaktan. Ia mula muncul dalam tisu paru-paru pada peringkat akhir kehamilan. Jumlah surfaktan yang mencukupi diperlukan supaya selepas kelahirannya, kanak-kanak boleh mengambil nafas pertama.

Setiap hari bilangan refleks meningkat. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh perkembangan korteks serebrum yang baik. Keupayaan untuk bertindak balas kepada rangsangan luar adalah kriteria yang paling penting untuk penyesuaian bayi kepada keadaan hidup yang baru. Refleks menelan sangat penting. Ia terbentuk pada serbuk beberapa minggu yang lalu, tetapi terus bertambah baik setiap hari. Oleh itu, bayi sudah menelan cairan amniotik dengan mudah. Selepas itu, dia biasanya cemas. Hiccup adalah fenomena fisiologi dan juga sebahagian proses pembangunan intrauterin kompleks.

Satu lagi refleks penting yang baru terbentuk dalam janin adalah menghisap. Ia ditunjukkan oleh fakta bahawa kanak-kanak itu, semasa masih dalam rahim, mula menghisap ibu jari hampir sepanjang masa. Refleks menghisap adalah perlu supaya pada masa depan bayi boleh, pada tahap naluri, menghisap susu ibu sendiri.

Perkembangan deria dalam bayi menyumbang kepada fakta bahawa janin kelihatan cukup banyak sensasi. Dia sudah dapat bertindak balas terhadap cahaya terang dan bunyi, membezakan selera tertentu, secara beransur-ansur bayi itu mempunyai sensitiviti sentuhan dan rasa sakit. Tempoh akhir kehamilan adalah sangat penting. Pada masa ini, ibu mengandung mesti memastikan memantau apa-apa gejala di dalam tubuhnya.

Adalah penting untuk diingat bahawa bermulanya kerja untuk pelbagai sebab mungkin jauh lebih awal daripada tarikh akhir. Oleh itu, kebocoran cecair amniotik yang kuat atau sakit sengit di dalam perut harus menjadi alasan untuk berunding dengan doktor. Adalah lebih baik untuk selamat dalam keadaan seperti itu daripada tidak menerima bantuan perubatan tepat pada waktunya.

Semasa setiap kehamilan mempunyai ciri-ciri sendiri. Jadi, dalam beberapa kes, proses perkembangan janin janin agak terganggu. Dalam kes ini, kanak-kanak itu mengalami kelewatan perkembangan berdaftar. Doktor boleh menentukan patologi ini, yang memantau perjalanan kehamilan dan mengetahui ciri-cirinya.

Bagaimana ia terletak di rahim?

Doktor mesti menilai pembentangan janin. Kriteria klinikal ini sangat penting. Ia menyediakan pakar-pakar dengan maklumat tentang bagaimana sebahagian besar bayi terletak di dalam rahim. Pilihan taktik untuk rawatan obstetrik lanjut bergantung kepada lokasi kepala, lengan dan kaki, dan punggung anak.

Penyampaian yang paling baik dari sudut pandang fisiologi ialah sakit kepala. Laluan bayi melalui kanal lahir dalam kes ini agak normal. Pada masa yang sama, kepala pertama memasuki saluran kelahiran. Dia yang pertama kali masuk ke dunia, dan di belakangnya semua bahagian tubuh yang lain. Apabila sakit kepala previa biasanya risiko trauma kelahiran dan kerosakan adalah minimum.

Penyampaian kurang baik adalah pelvik. Dalam keadaan ini, lebih dekat dengan saluran kelahiran bukan kepala janin, tetapi pelvisnya. Kedudukan "sebaliknya" seperti bayi boleh menyumbang kepada kemunculan pelbagai komplikasi berbahaya semasa melahirkan semula jadi.

Dengan persembahan yang sihat, punggung bayi lebih dekat dengan saluran kelahiran. Dalam kehidupan seharian mereka mengatakan bahawa kanak-kanak itu "duduk di pope." Dengan persembahan senggugut, perkembangan kecederaan dan kecederaan kelahiran juga agak tinggi. Melahirkan anak semulajadi bebas dalam kes ini boleh berbahaya dengan perkembangan beberapa komplikasi bagi ibu dan bayinya.

Pilihan taktik bantuan obstetrik adalah individu. Untuk ini, seorang doktor yang memantau perjalanan kehamilan tertentu menilai gabungan pelbagai faktor.

Sekiranya risiko kecederaan dan kecederaan kelahiran cukup tinggi, maka kaedah pembedahan bantuan obstetrik - seksi cesarean - akan digunakan sebagai pilihan manfaat obstetrik.

Mengenai apa yang berlaku dalam minggu kehamilan ke 37, lihat video seterusnya.

36 minggu 38 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan