20 minggu 22 minggu

Perkembangan janin pada minggu ke-21 kehamilan

Kandungannya

Setiap minggu kehamilan disertai dengan beberapa peristiwa menarik yang berlaku di dalam badan bayi yang sedang berkembang. Pembangunan janin berterusan pada minggu 21. 21 minggu kehamilan adalah satu peristiwa penting dalam perkembangan intrauterin bayi. Menjelang tarikh ini, kanak-kanak telah membentuk banyak organ vital penting, serta penganalisis saraf, di mana dia akan mempelajari dunia. Sensasi pertama janin.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Mendengar

Pada tahap kehamilan ini, janin mempunyai keupayaan untuk mendengar pelbagai bunyi. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa ini hanya permulaan pendengaran. Fetus masih belum dapat memahami dan menganalisis ucapannya, kerana otaknya belum cukup dibangunkan untuk ini. Bagaimanapun, bayi dapat mendengar bunyi yang berbeza dan mengenali suara ibu bapanya. Banyak kajian saintifik telah menunjukkan bahawa suara ibunya mempunyai kesan menenangkan pada bayi.

Suara terlalu kuat dan menjengkelkan menyumbang kepada hakikat bahawa bayi mula menolak atau bergerak dengan kuat pada perut ibu saya, melodi yang menyenangkan, sebaliknya, memperbaiki kesejahteraan bayi dan mempengaruhi secara positif perkembangan sistem sarafnya.

Pakar mengesyorkan ibu bapa di masa depan menjalankan "dialog" dengan bayi mereka. Anda boleh memberitahu cerita dongeng kanak-kanak, bercakap dengannya. Sudah tentu, bayi itu masih tidak memahami ucapan yang dia dengar, namun kesannya terhadap sistem sarafnya akan disediakan.

Terdapat kajian saintifik yang mengesahkannya Perbualan yang kerap dengan anak, yang masih dalam rahim, mempunyai kesan positif terhadap pembentukan hubungan psiko-emosi antara ibu dan bayi.

Visi

Walaupun soket mata terbentuk dan juga bola mata, bayi itu sebenarnya tidak dapat melihatnya lagi. Walau bagaimanapun, dia sudah dapat membezakan antara cahaya kilat terang yang berbeza. Sebagai contoh, para saintis menyedari bahawa apabila lampu bersinar terang pada wajah seorang anak, walaupun melalui perut, dia segera berpaling dari sinar-sinar yang membutakan.

Di luar, fizikal palpebral merangkumi kelopak mata. Kulit mereka sangat nipis dan halus. Saiz mata dan kelopak mata masih tidak seimbang. Apabila kelopak mata kuat menutup mata bayi, nampaknya anak itu sedang tidur.

Rasa

Dalam bahasa kanak-kanak, sudah ada proses mikroskopik khas - puting. Ia adalah terima kasih kepada mereka bahawa dia dapat membezakan antara citarasa yang berbeza. Bayi boleh melakukan ini hanya dengan menelan cairan amniotik.

Harus diingat bahawa cecair amniotik mungkin mempunyai citarasa yang berbeza. Pada suatu hari ia adalah cecair yang manis dan cukup menyenangkan, di lain yang asin, yang boleh menjadi sedikit pahit. Rasa cairan amniotik sebahagian besarnya dipengaruhi oleh makanan yang ibu hamil makan.

Kanak-kanak, menelan sedikit cecair amniotik, dapat mengenali citarasa mereka. Dalam beberapa kes, dia suka bayi, tetapi pada orang lain, sebaliknya, ia tidak menyenangkan.

Para saintis ambil perhatian bahawa janin dapat menelan 400 ml cairan amniotik pada siang hari. Proses ini menyumbang kepada fakta bahawa cecair amniotik sentiasa dikemas kini. Pengambilan cecair, dan kemudian pembebasannya, adalah peringkat paling penting dalam pembangunan sistem kencing bayi.

Pergerakan pertama

Perkembangan intensif sistem muskuloskeletal dan kerja sistem saraf menyumbang kepada fakta bahawa janin muncul aktiviti motor. Anak itu bukan sahaja menggerakkan tangannya atau membungkuk kakinya, tetapi juga mula memalingkan kepalanya. Selain itu, buahnya mampu menggulung.

Bayi boleh ditolak oleh dinding rahim. Pergerakan aktif sedemikian, sebagai peraturan, sudah cukup dirasakan oleh seorang wanita hamil. Semakin aktif bayi, semakin rasanya merasakan ibunya.

Selalunya, pergerakan pertama wanita hamil janin melekat terlalu penting. Sudah tentu, aktiviti motor bayi sangat penting, tetapi masih tidak menjadi faktor penentu dalam perkembangan fisiologi perkembangan janin.

Sesetengah bayi boleh menjadi agak tenang oleh alam semula jadi, yang kemudian, sebagai peraturan, menunjukkan dirinya dalam watak mereka selepas lahir. Yang lain adalah fidget. Walaupun semasa perkembangan pranatal, bayi yang gelisah menyebabkan banyak kebimbangan kepada ibunya, terus menendang perutnya.

Pelbagai jenis pelbagai faktor, mulai dari pemakanan ibu mengandung kepada penyakit kompleks, mempengaruhi aktiviti motor bayi.

Adalah sangat penting bahawa doktor berpengalaman dan berkelayakan mengawasi perjalanan kehamilan. Dia yang akan dapat menilai sama ada aktiviti motor bayi itu normal dan sama ada terdapat sebarang patologi.

Parameter badan

Setiap hari, bayi, yang "hidup" dalam perut ibu saya, tumbuh dan berkembang. Pakar sering membandingkan buah dengan beberapa objek atau buah. Ini menjadikan ibu-ibu mengandung membayangkan saiz bayi mereka dalam tempoh tertentu dalam perkembangan intrauterin. Fetus pada usia 21 minggu boleh dibandingkan dengan pisang yang agak besar.

Petunjuk yang paling penting mengenai keamatan perkembangan pranatal seorang kanak-kanak dianggap sebagai parameter asas tubuhnya - berat dan ketinggian. Penunjuk ini semestinya diukur semasa pemeriksaan ultrasound. Nilai normal bagi parameter asas bayi pada minggu ke-21 kehamilan ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Tanda klinikal janin

Norma

Pertumbuhan

26-30 cm

Berat badan

370-450 gram

Kaedah yang membolehkan anda untuk menganggarkan saiz janin dipanggil fetometri. Pada terasnya, ini adalah pemeriksaan ultrasound khusus. Apabila melakukan tinjauan sedemikian, sebagai tambahan kepada ketinggian dan berat bayi, pakar menentukan kriteria klinikal yang lain. Salah satunya ialah saiz biparien (bpr). Pada tahap kehamilan ini, kadarnya ialah 4.5-5.6 cm. Parameter yang selebihnya dikaji, yang juga ditentukan semasa tinjauan, ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Kriteria yang disiasat

Nilai normal pada usia 21 minggu

Saiz hadapan

6.1-7 cm

Lilitan kepala

16.7-20 cm

Lilitan perut

13.8-17.6 cm

Panjang tulang femur

3.2-4 cm

Panjang humerus

3-3.7 cm

Panjang Tali Lengan

2.4-3.3 cm

Panjang tulang tulang belakang

2.9-3.7 cm

Perlu diingatkan bahawa ibu hamil tidak boleh panik jika bayinya seberat sedikit daripada yang seharusnya pada usia itu. Parameter tubuh bergantung pada banyak faktor, yang sebahagiannya tidak sama dengan konsekuensi patologi.

Hanya doktor yang memantau perkembangan kehamilan tertentu boleh menentukan keabnormalan dalam perkembangan bayi pranatal. Penilaian sedemikian dilakukan secara komprehensif, dan bukan hanya untuk satu nilai yang diperolehi daripada fetometri yang dijalankan.

Lokasi di rahim

Semasa perkembangan pranatal, bayi mungkin terletak di dalam rahim dengan cara yang berbeza. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa sebelum kelahiran, dia boleh mengubah kedudukannya beberapa kali dari 20-21 minggu obstetrik. Ini biasanya berlaku dengan bayi yang tidak sihat atau kehadiran patologi tertentu semasa kehamilan.

Pilihan yang paling baik untuk lokasi janin, doktor percaya sakit kepala. Dalam kes ini, ketua kanak-kanak itu menghadapi pintu masuk ke pelvis.Dengan pilihan ini, lokasi janin kelahirannya, sebagai peraturan, berlaku secara fisiologi - secara semulajadi dan tanpa sebarang komplikasi. Semasa buruh, kepala melewati saluran kelahiran, diikuti oleh bahagian-bahagian badan yang lain. Dalam kes ini, melahirkan anak, sebagai peraturan, teruskan dengan selamat.

Sakit kepala previa

Pilihan yang kurang baik adalah persembahan pelvis. Dalam keadaan ini, bukan kepala janin, tetapi akhir pelvisnya terletak di pintu masuk ke pelvis kecil.

Kelahiran semulajadi bebas bayi dengan pembentangan sedemikian adalah penuh dengan perkembangan pelbagai patologi, termasuk yang sangat parah. Kematian bayi Perinatal dengan persembahan pelvis pada masa ini, malangnya, masih tetap tinggi. Untuk mengelakkan risiko komplikasi yang mungkin berlaku semasa bersalin, doktor dengan persembahan pelvis janin lebih suka bahagian caesar.

Persembahan panggul

Rupa

Seorang kanak-kanak yang "hidup" di perut ibunya, sudah kelihatan seperti seorang lelaki yang sebenar, tetapi hanya sangat kecil. Dia sudah dapat membezakan ciri-ciri individu - dahi yang rata, hidung kecil, pipi, dagu. Gerbang janin juga terbentuk pada janin.

Di sisi muka terdapat telinga kecil, yang terletak cukup dekat ke leher. Pada badan dan di kepala bayi terdapat rambut yang sangat nipis dan berbulu. Juga, dia telah membentuk silia kecil. Mata di luar ditutup dengan kelopak mata yang nipis.

Bahagian tubuh janin juga berubah secara beransur-ansur. Jadi, kepalanya tidak lagi kelihatan besar. Anggota badan terus berubah. Setiap tangan dan kaki mempunyai jari-jari kecil dengan marigolds.

Kulit janin di luar ditutup dengan bahan khas - pelincir asal. Rembesan peluh dan kelenjar sebum, dicampur dengan epitel disekat, menyertai pembentukannya. Gris asal biasanya mempunyai warna kekuningan yang terang.

Adakah mungkin menentukan jantina kanak-kanak itu?

Ketahui jika seorang lelaki atau seorang perempuan akan dilahirkan, ia sudah mungkin pada masa ini. Adalah sangat penting bahawa kajian seperti itu dijalankan oleh pakar yang berpengalaman - dalam kes ini, kebarangkalian kesilapan agak berkurangan. Dalam kes kehamilan berganda, seorang pakar harus menentukan jenis kelamin setiap bayi secara berasingan.

Kemungkinan menentukan hubungan seks adalah disebabkan oleh fakta bahawa janin pada masa ini kehidupan intrauterinnya telah membentuk organ genital utama. Kanak-kanak lelaki juga membentuk kelenjar prostat, dan anak-anak perempuan sudah mempunyai telur.

Mengenai apa yang berlaku kepada ibu dan bayi pada minggu ke-21 kehamilan, lihat video seterusnya.

20 minggu 22 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan