14 minggu 16 minggu

Perkembangan janin pada minggu ke-15 kehamilan

Kandungannya

Setiap hari baru kehidupan bayi di perut ibu disertai dengan banyak perubahan yang memberi kesan bukan sahaja pada rupa bayi, tetapi juga organ dalamannya.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Bagaimanakah janin berubah?

15 minggu kehamilan adalah pada trimester kedua - ini adalah masa apabila banyak metamorfosis telah berlaku kepada bayi: struktur tubuhnya telah berubah, organ-organ dalaman telah mengaktifkan kerja mereka.

Kulit

Kulit bayi masih sangat nipis, di mana saluran darah dilihat melalui telaga. Secara beransur-ansur, struktur lapisan kulit berubah. Kerja aktif jantung kanak-kanak menyumbang kepada fakta bahawa kulitnya menjadi warna merah jambu yang terang. Selepas beberapa ketika, mereka akan menjadi semakin padat dan memperoleh warna fisiologi.

Jantung dan saluran darah

Sistem kardiovaskular bayi pada minggu kehamilan kehamilan ke-14 hingga ke-15 sudah terbentuk dengan baik. Misalnya, jantung kanak-kanak sudah berdegup, dan, seperti orang dewasa, ia sudah mempunyai empat kamera. Hati bayi berdegup agak aktif: organ pam kira-kira 25-28 liter darah setiap hari.

Untuk menilai prestasi sistem kardiovaskular bayi, doktor menggunakan kriteria klinikal khusus - kadar denyut jantung (HR). Ia diukur, sebagai peraturan, semasa ultrasound. Kadar penunjuk penting ini ditunjukkan dalam jadual.

Kadar jantung

Kadar jantung

Kadar jantung

120-150 denyutan seminit

Sistem saraf

Sistem saraf aktif berkembang di dalam badan bayi. Perubahan yang sangat penting berlaku di dalam otak. Kanak-kanak secara aktif mengembangkan kulit kayu - inilah yang memungkinkan untuk bercakap, berfikir, melakukan apa-apa tindakan. Bilangan hubungan interneuronal antara neuron (sel otak) semakin meningkat setiap hari. Grooves and gyrus muncul dalam korteks.

Pengembangan aktif penganalisis saraf membawa kepada hakikat bahawa bayi mempunyai sensasi rasa pertama. Pakar maklum bahawa bayi dapat merasakan rasa cairan amniotik dalam tempoh kehidupan pranatal mereka. Ia bergantung kepada makanan yang ibu hamil dikonsumsi. Cecair amniotik boleh menjadi masin, pahit atau manis. Dalam bahasa kanak-kanak, citarasa sudah ada, yang diperlukan untuk mengenali rasa yang berbeza.

Seorang kanak-kanak pada minggu ke-15 dalam kehidupan intrauterinya mula membezakan suara. Pada masa ini, doktor mencadangkan agar ibu bapa di masa depan mula bercakap dengan anak mereka, kerana ini membantu mewujudkan hubungan psiko-emosi yang baik di antara mereka. Pada wanita hamil pada masa ini, sebagai peraturan, sensasi spesifik pertama mula muncul di dalam tubuh.

Darah kanak-kanak sudah mempunyai hormon tertentu. Misalnya, lelaki juga mempunyai testosteron - hormon seks lelaki utama.

Organ-organ rahsia

Kelenjar peluh dan sebum telah berfungsi pada bayi pada minggu ke 14-15, saluran mereka terletak pada kulit. Sesetengah kelenjar endokrin juga berfungsi. Sebagai contoh, kelenjar tiroid mula mengeluarkan hormon pertama. Kelenjar pituitari juga diaktifkan.

Organ-organ saluran gastrointestinal

Bayi itu sudah mempunyai pundi kencing hati dan hempedu. Bile juga terbentuk, yang merupakan zat paling penting untuk pencernaan. Dia masuk ke dalam usus bayi, mengambil bahagian dalam pembentukan cala - meconium asal. Pencernaan penuh akan muncul pada anak hanya selepas kelahirannya dan selepas minum bahagian pertama susu ibu.

Semasa tempoh pranatal, bayi sudah mempunyai usus. Dindingnya mampu memotong, yang ahli memanggil peristalsis. Pergerakan peristaltik usus dipertingkatkan apabila empedu memasukinya. Villi sudah terbentuk di dinding usus, yang diperlukan untuk penyerapan nutrien.

Sistem ekskresi

Pada masa ini, kehidupan pranatal kanak-kanak telah membentuk buah pinggang dan unsur saluran kencing. Bayi secara bebas boleh menelan cairan amniotik. Fluida ini akhirnya berakhir di buah pinggang dan dihapuskan. Proses ini sangat penting, kerana perlu untuk pembangunan penuh sistem kencing. Bayi pada tahap kehamilan ini sudah dapat membuang air kecil.

Ramai ibu hamil bimbang jika cairan amniotik kanak-kanak ditelan, bayi akan tercekik. Mengejar perkara ini tidak berbaloi, kerana pengambilan cairan amniotik adalah tindak balas fisiologi yang diperlukan untuk pembangunan penuh bayi.

Pengambilan cairan amniotik yang aktif juga menyumbang kepada hakikat bahawa otot pernafasan janin sedang bertambah baik. Dalam proses ini, penyertaan tambahan dilakukan oleh otot-otot intercostal. Proses ini juga perlu bagi peningkatan dan perkembangan sistem pernafasan.

Paru-paru

Bayi terus membina tisu paru-paru. Pada saat lahir, paru-paru harus dibentuk dengan baik. Ini perlu supaya bayi dapat menghidupkan nafas pertamanya dengan sendirinya. Dalam tempoh ini, kanak-kanak terus membentuk batang bronkial.

Larynx dan glottis sudah terbentuk. Semasa perkembangan intrauterin, organ pembentuk suara ini berada dalam pernafasan yang tidak aktif. Untuk kali pertama mereka akan bekerja pada saat bayi dilahirkan.

Sistem muskuloskeletal

Tulang-tulang anak semakin padat. Setiap hari struktur tulang berubah. Banyak sendi sudah agak mudah alih. Kanak-kanak itu mula secara aktif "mengkaji" tubuhnya - dia membungkuk dan mengimbangi lengan dan kakinya, boleh menghidupkan, membuka dan menutup mulutnya. Sesetengah bayi mula menyentuh muka mereka dengan jari mereka.

Perkembangan aktif sistem saraf dan otot muka menyumbang kepada fakta bahawa kanak-kanak itu mempunyai manifestasi emosi yang pertama: kanak-kanak dapat tersenyum, mengerang dan bahkan menguap.

Parameter badan

Perkembangan aktif kanak-kanak menyumbang kepada hakikat bahawa perkadaran tubuhnya berubah: kaki bayi menjadi lebih panjang dari lengan, dan tubuh anak itu panjang lebar.

Pertumbuhan bayi yang aktif membantu meningkatkan saiz badan. Untuk menilai keamatan perkembangan intrauterin, doktor menggunakan beberapa kriteria klinikal asas. Salah seorang daripada mereka adalah berat badan dan ketinggian bayi. Nilai normal penunjuk klinikal ini ditunjukkan dalam jadual.

Anggaran parameter

Norm pada usia 15 minggu

Pertumbuhan janin

10-11 cm

Berat buah

70-80 gr

Lokasi

Semasa mengandung, cara janin di rahim juga dinilai. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kedudukan bayi pada masa ini mungkin tidak sepenuhnya muktamad - kanak-kanak yang sangat aktif boleh bertukar beberapa kali dan menukar kedudukan asalnya kepada kelahiran.

Evaluasi bagaimana janin terletak di rahim, menggunakan ultrasound. Pemeriksa boleh menentukan posisi janin dalam rahim dengan tepat. Salah adalah dianggap sebagai anak yang melintang dan serong.

Bayi kelihatan

Pada tahap kehamilan ini, bayi kelihatan agak "manusiawi": wajahnya sudah terbentuk, anda boleh membezakan dahi, hidung dan pipi. Talian Chin agak berbeza. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa pembentukan akhir kontur muka akan berlaku agak lewat.

Sesetengah bayi pada masa ini perkembangan intrauterin kelihatan kening dan silia - mereka sangat kecil dan halus. Mereka muncul di tempat di mana rambut tumbuh sebelum ini. Sesetengah pakar percaya bahawa walaupun dengan warna silia dan kening, anda boleh menilai apa yang kanak-kanak itu: gelap atau berambut perang.

Bayi telah membentuk telinga, yang masih sangat lembut dalam ketumpatan mereka.

Adakah mungkin menentukan jantina?

Pada peringkat kehamilan ini, ibu bapa masa depan dapat mengetahui sama ada mereka mengharapkan seorang lelaki atau perempuan. Pada kanak-kanak, pada minggu ke-15 kehidupan intrauterin mereka, tanda-tanda jantina biasanya terbentuk.

Mengikut ciri-ciri jantina luar, pakar ultrasound juga boleh bunyi seks kanak-kanak.

Adalah penting untuk diingati bahawa definisi seks pada minggu ke-15 kehamilan belum benar-benar tepat, kerana kebarangkalian kesalahan dalam penentuannya dan faktor "manusia" yang terkenal dalam hal ini cukup tinggi.

Mengenai apa yang berlaku kepada bayi dan ibu pada minggu ke-15 kehamilan, lihat video seterusnya.

14 minggu 16 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan