30 minggu 32 minggu

Perkembangan janin pada minggu ke-31 kehamilan

Kandungannya

Setiap minggu kehamilan trimester ketiga adalah sangat penting, kerana tidak lama lagi, serbuk yang tumbuh di dalam perut ibu saya, akan dilahirkan. Artikel ini akan membincangkan ciri-ciri perkembangan janin pada minggu ke-31.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Ciri-ciri anatomi

Menjelang masa kehamilan, bayi sudah agak besar. Menariknya, dengan setiap hari berikutnya lebih banyak berat badan meningkat daripada panjangnya. Ciri ini disebabkan oleh penyediaan badan kanak-kanak untuk kelahiran yang cepat.

Parameter tubuh janin boleh ditentukan menggunakan ultrasound khas. Pemeriksaan janin, di mana pakar membuat pengukuran utama pada batang kanak-kanak, dipanggil fetometri. Dengan bantuan kajian ini, doktor menilai sejauh mana perkembangan bayi pranatal yang dihasilkan.

Semasa peperiksaan ini, doktor mesti menentukan berat dan ketinggian kanak-kanak. Ia juga mengukur saiz bahagian badan bayi tertentu. Nilai normal parameter klinikal yang dikaji dibentangkan dalam jadual di bawah.

Kriteria kajian

Norma pada usia 31 minggu

Pertumbuhan

38-40 cm

Berat badan

1400-1500 gram

Saiz biparietal (BPR)

74-87 mm

Panjang Tali Lengan

45-52 mm

Panjang tulang tulang belakang

52-59 mm

Panjang paha

55-64 mm

Panjang bahu

51-60 mm

Lilitan abdomen

24.8-30.1 cm

Lilitan kepala

27.4-31.5 cm

Saiz hadapan

94-109 mm

Bagaimana ia berkembang?

Perubahan yang cukup menarik mula berlaku di otak bayi. Organ ini boleh dibandingkan dengan komputer yang menyelaraskan kerja semua organ dan sistem penting. Dalam korteks serebrum, kanak-kanak itu kelihatan agak banyak ubat-ubatan dan convolutions. Struktur spesifik korteks serebrum menyumbang kepada hakikat bahawa setiap hari yang berlalu, bayi akan berkembang dengan lebih banyak lagi refleks. Mereka perlu untuk kanak-kanak supaya dalam beberapa minggu dia boleh menyesuaikan diri dengan persekitaran luaran yang baru.

Ciri-ciri dalam perubahan tingkah laku bayi juga disebabkan oleh hakikat bahawa di antara sel-sel saraf terdapat banyak kenalan khusus. Bilangan sinaps juga meningkat. Seperti sistem kompleks aktiviti saraf menyebabkan perkembangan perubahan tertentu dalam rasa diri kanak-kanak.

Organ-organ rasa yang terbentuk boleh bertindak balas terhadap pelbagai rangsangan. Seorang kanak-kanak yang beratnya hanya satu setengah kilogram sudah mampu mengalami pelbagai sensasi yang berbeza: dia dapat menentukan rasa, berpaling dari sumber cahaya yang kuat, atau bahkan tidak "jatuh cinta" dengan bau tertentu.

Eksperimen saintifik telah menunjukkan bahawa janin pada minggu 30-31 dapat bereaksi kuat dengan berbagai bau. Aroma aroma yang terlalu kuat, sebagai contoh, boleh menyebabkan ketidakselesaan pada janin. Dia akan "memberitahu" ibunya tentang ini - dia akan mula mendorong lebih keras.

Pada masa ini kehamilan, janin sudah mempunyai keupayaan untuk mengalami sakit. Ciri ini disebabkan oleh perkembangan saraf periferal yang agak baik.

Satu lagi manifestasi yang menarik dalam kehidupan janin ialah penampilan cegukan. Bayi cegukan selepas menelan cecair amniotik. Pada siang hari, dia mampu menelan 500 ml cecair. Ginjal bayi telah terbentuk dan berfungsi, yang bermaksud bahawa janin sudah dapat membuang air kecil.

Kemunculan cegukan pada bayi dapat dilihat oleh ibunya. Biasanya seorang wanita hamil terasa sedemikian sehingga anak itu menjadi tendangan atau menjadi sangat aktif. Reaksi seperti bayi agak normal dan menunjukkan kursus fisiologi perkembangan intrauterinnya.

Pelbagai sebab boleh menyebabkan peningkatan dalam aktiviti motor janin. Yang paling kerap ini adalah hipoksia tisu. Keadaan ini disertai oleh kelaparan oksigen organ-organ dan tisu-tisu dalaman, yang telah timbul akibat oksigen yang tidak mencukupi dalam darah. Fetus biasanya bertindak balas terhadap hipoksia teruk oleh peningkatan aktiviti motor. Jadi bayi cuba menarik perhatian ibu dan dengan itu melaporkan bahawa dia mengalami ketidakselesaan yang ditandai.

Jika seorang wanita hamil mula merasakan bahawa bayinya telah menjadi lebih kerap dan kuat untuk menendang, maka dia harus berbincang dengan doktornya. Mengikuti perkembangan kehamilan adalah sangat penting walaupun pada trimester ketiga. Apa-apa gejala buruk pada ibu masa depan seharusnya menjadi alasan untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Tarik nasihat perubatan apabila bocor cecair amniotik atau sakit teruk di bahagian perut tidak berbaloi.

Bayi yang dilahirkan pada minggu ke-31 sudah berdaya maju. Dia sudah mempunyai detak jantung sendiri, dan organ-organ dalaman utama telah terbentuk. Walau bagaimanapun, biasanya dalam bayi tersebut selepas kelahiran, pernafasan tidak sempurna. Untuk meninggalkan anak pada hari-hari pertama selepas kelahirannya, syarat perubatan khusus diperlukan.

Apa rupanya?

Kulit bayi setiap hari menjadi lebih ringan. Ini disebabkan pengumpulan bukan sahaja coklat, tetapi juga lemak subkutan putih. Jumlah lemak dalam badan kanak-kanak secara beransur-ansur meningkat. Ini perlu supaya bayi itu dapat dilahirkan dan tidak boleh dikalahkan.

Di muka anak sudah kelihatan pipi yang jelas. Setiap hari mereka menjadi lebih gemuk. Mata bayi menutupi kelopak mata. Dalam momen terjaga, mata janin adalah ajar. Pada saat-saat ketika anak tidur, kelopak mata hampir ditutup sepenuhnya.

Seorang kanak-kanak telah berdegup berhampiran siku. Setiap hari kulit bayi menjadi semakin licin. Tubuh kanak-kanak itu masih merangkumi lanugo - rambut berkaki khas. Kulit bayi masih ditutup dengan keriput, kerana dia masih dalam persekitaran akuatik.

Bagaimana ia terletak di rahim?

Semasa kehamilan, doktor beberapa kali menentukan bagaimana bayi itu "terletak" di rahim. Fakta adalah bahawa kedudukan janin adalah kriteria klinikal yang sangat penting. Penilaian yang tepat mengenai lokasi janin adalah penting untuk pemilihan kaedah penghantaran yang mencukupi.

Tidak semua pembentangan sama-sama berfungsi dengan baik untuk janin. Dalam sesetengahnya, penghantaran vagina bebas boleh menjadi sangat berbahaya kerana perkembangan beberapa komplikasi dan kecederaan.

Penyampaian janin yang paling anatomically yang menggembirakan di dalam rahim, doktor memanggil persembahan sakit kepala. Bersama beliau, kepala kanak-kanak berada di bahagian bawah. Dalam kes ini, ketika melahirkan anak, kepala janin melewatkan terlebih dahulu, dan dengan itu, yang lain, lebih kecil, bahagian-bahagian tubuh bayi menjadi lebih mudah dilahirkan.

Lokasi melintang buah dianggap kurang pilihan. Dalam keadaan ini, janin terletak bersebelahan dengan garis membujur rahim. Lokasi bahagian tubuh utama bayi melintasi kanal lahir sangat penuh dengan kesulitan ketika dilahirkan. Dalam kes ini, risiko kecederaan kelahiran agak tinggi.

Juga tidak begitu baik dari sudut pandang fisiologi adalah persembahan panggul. Dalam kes ini, janin terletak terbalik, dan pelvis bayi terletak pertama ke arah kanal lahir. Dalam kes ini, ketika melahirkan anak, pergerakan semula jadi janin melalui saluran kelahiran terganggu. Dalam keadaan ini, kanak-kanak itu mungkin "terperangkap" dalam saluran kelahiran semasa kelahiran.

Untuk mengelakkan komplikasi, doktor menggunakan cara penyampaian tambahan, yang telah dikenal sejak berabad-abad, - bahagian caesar.

Anda boleh mengetahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi semasa kehamilan ke-31 dalam video berikut.

30 minggu 32 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan