7 minggu

Perkembangan janin pada kehamilan 6 minggu

Kandungannya

Setiap hari, bayi dalam rahim tumbuh dan berkembang. Pada peringkat awal kehidupan embrio, perubahan anatomi yang sangat menarik mula berlaku.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Apakah istilah itu?

Pada minggu kehamilan kehamilan yang ke-6, embrio kecil telah berkembang selama sebulan. Kali ini sepadan dengan 4 minggu dari tarikh konsepsi.

Perbezaan dalam istilah ini adalah disebabkan oleh pilihan sistem pengiraan yang berbeza. Ginekologi dan doktor kepakaran lain menggunakan istilah Bulan Obstetrik dan Minggu Obstetrik.

Angka kalendar dari saat konsepsi agak berbeda: itu akan kurang dari periode obstetrik. Agar tidak dikelirukan, semasa mengandung, ibu hamil perlu menggunakan istilah yang sama yang digunakan oleh doktor.

Apa yang berlaku kepada bayi?

Dengan tempoh masa kanak-kanak pranatal, bayi masih sangat kecil. Walau bagaimanapun, ia secara aktif berkembang: pada masa ini banyak proses penting pembentukan dan penyisipan organ-organ dalaman, yang disebut organogenesis, berlaku.

Proses biologi ini berjalan secara beransur-ansur. Trimester pertama adalah tempoh organogenesis utama. Peletakan awal organ-organ dalaman berlaku dalam tempoh ini. Untuk perkembangan terakhir mereka, ia akan mengambil beberapa minggu lagi, dan untuk beberapa bulan lagi.

Bayi yang berkembang menyumbang kepada fakta bahawa ibu masa depan mempunyai sensasi dan gejala yang berbeza di dalam tubuh. Fisiologi badan wanita semasa kehamilan berbeza dengan ketara. Semasa kehamilan pertama dan seterusnya, gejala mungkin berbeza.

Perkembangan janin

Pada minggu keenam, embrio kecil secara aktif tumbuh dan berkembang. Di luar embrio meliputi lapisan kulit nipis.

Salah satu struktur anatomi yang paling penting kehamilan adalah corpus luteum. Ia terdapat di dalam badan wanita sepanjang tempoh gonadotropin chorionic tinggi (hCG). Doktor mencatatkan bahawa dalam beberapa kes, ia mungkin berterusan sehingga tempoh pranatal.

Pada minggu keenam, kanak-kanak terus aktif membentuk struktur anatom dalaman utama. Jadi dalam embrio, unsur-unsur yang paling penting dalam sistem saraf mula terbentuk. Menjelang minggu keenam mengandung, unsur-unsur struktur otak dan kolum tulang belakang mula terbentuk. Perkembangan akhir struktur anatomi ini akan berlaku sedikit kemudian.

Dalam embrio, tisu tulang rawan mula terbentuk. Secara beransur-ansur, asas dibentuk untuk pembentukan tulang rawan, tulang dan tendon. Pada masa akan datang, tulang belakang akan terus terbentuk dan akan mengambil kedudukan fungsian yang betul.

Dengan tempoh kehamilan ini, penganalisis saraf, mata, dan telinga mula terbentuk. Mereka akan berfungsi sepenuhnya, sudah tentu, lebih lama kemudian. Juga dengan tempoh kehamilan ini, organ-organ utama sistem pencernaan dan pernafasan mula terbentuk: permulaan hati, paru-paru, perut, pankreas mula terbentuk.

Pada minggu keenam kehamilan, embrio mula terbentuk dan kuman alat kelamin. Jantina bayi boleh didapati sedikit kemudian, apabila tanda-tanda seksual terbentuk.

Pada tarikh ini, juga mula membentuk unsur struktur pertama lengan dan kaki. Mereka terletak di bahagian-bahagian daerah toraks badan embrio kecil dan kelihatan seperti tubercles kecil. Di dalam embrio ekor umur embrio dan celah gill hilang. Secara beransur-ansur, bayi mula melihat wajah "manusia" sebenar.

Satu ciri penting dalam usia kehamilan ini ialah permulaan peletakan organ-organ sistem imun. Pada masa ini, kelenjar timus mula terbentuk, yang kemudian menjadi peserta penting dalam imuniti kanak-kanak.

Agar embrio kecil berkembang dan berkembang sepenuhnya, ia memerlukan komponen nutrisi. Dia mendapat mereka dengan bantuan organ penting kehamilan, yang dipanggil tali pusat.

Kapal darah melepasi tali pusat. Antara ibu dan bayi sepanjang kehamilan keseluruhan, sistem aliran darah am berfungsi. Ia adalah kerana ini bayi menerima semua nutrien dan oksigen yang diperlukan yang penting untuk aktiviti pentingnya.

Dalam bayi umur embrio ini, tali pusat, diikat pada kawasan ekor, mula bergerak ke perut. Ini adalah perlu untuk memastikan bahawa proses perkembangan intrauterin secara optimum, dan pemakanan bayi tidak terganggu.

Organ yang sama penting kehamilan adalah plasenta. Apabila embrio berkembang, saiz "kerusi bayi" juga meningkat. Dengan tempoh kehamilan ini, plasenta secara beransur-ansur mula melekat pada dinding rahim. Dalam sistem kardiovaskular embrio, perubahan penting mula berlaku pada tahap kehamilan ini. Oleh itu, aktiviti jantung mula nyata. Jantung embrio pada minggu keenam mengandung masih sangat kecil: saiznya adalah kira-kira 0.5 cm.

Ciri-ciri seperti sistem kardiovaskular bayi juga menentukannya Tanda-tanda berdegup pertama muncul. Anda boleh menentukannya semasa ultrasound.

Untuk menilai bagaimana fungsi jantung kanak-kanak, doktor menggunakan penunjuk klinikal khas. Ia dipanggil kadar jantung atau denyutan jantung. Untuk menentukannya, bilangan rentak jantung bayi ditentukan dalam masa satu minit. Semua nilai yang diperolehi mestilah direkodkan dalam kesimpulan peperiksaan ultrasound, dan kemudian dalam dokumentasi perubatan.

Kadar denyutan janin adalah penunjuk klinikal yang tidak kekal semasa kehamilan. Dalam setiap tempoh kehamilan terdapat norma-norma tertentu dari nilai-nilai kriteria ini mengenai aktiviti penting janin.

Adalah sangat penting bahawa bilangan sebatan jantung kanak-kanak berada dalam jarak normal. Ini menunjukkan bahawa badan bayi tidak berasa tidak selesa. Doktor akan menentukan kadar denyutan jantung sehingga hujung kehamilan.

Sekiranya bilangan denyutan jantung melebihi norma umur, maka keadaan klinikal ini dipanggil tachycardia. Jika kadar denyutan jantung menurun, doktor bercakap mengenai kehadiran bradikardia.

Pakar menunjukkan itu Nilai denyutan jantung normal untuk tempoh 6-7 minggu adalah 110-130 kontraksi dalam 60 saat. Sebagai contoh, jika embrio pada tempoh ini mempunyai denyut jantung sebanyak 156-160 denyut seminit, maka dalam keadaan sedemikian, takikardia akan ditubuhkan pada minggu keenam kehamilan.

Jika semasa peperiksaan ultrasound, pakar ultrasound mendedahkan apa-apa penyelewengan dalam irama jantung, dia akan membuat nota ini dalam kesimpulannya. Dalam keadaan sedemikian, ibu yang mengandung harus berunding dengan pakar obstetrik-ginekologinya.

Doktor akan dapat menilai sebab mengapa embrio mempunyai keabnormalan seperti dalam aktiviti jantung. Juga, doktor akan membuat satu set cadangan untuk wanita hamil untuk rejimen harian dan, mungkin, menetapkan terapi ubat untuk menormalkan keadaan.

Apa rupa bayi?

Untuk menentukan rupa embrio, pelbagai kaedah diagnostik digunakan. Anda boleh "melihat" kanak-kanak pada peringkat kehamilan ini menggunakan kaedah ultrasound. Peperiksaan ini meluas dalam amalan perubatan. Setiap hari, ratusan ribu ibu hamil diuji.

Ultrasound boleh dilakukan dalam beberapa cara. Pada peringkat awal kehamilan, sebagai peraturan, doktor lebih suka kaedah transvaginal. Dalam kes ini, doktor yang menjalankan kajian itu mungkin lebih baik memeriksa embrio dan semua komponen janin.

Terdapat beberapa kontraindikasi untuk kaedah transvaginal. Apabila mereka dikesan, doktor akan mengesyorkan memilih kaedah transabdominal apabila pemeriksaan dilakukan melalui dinding abdomen anterior.

Banyak wanita hamil tertarik dengan persoalan sama ada mereka memerlukan beberapa jenis latihan khas sebelum melakukan pemeriksaan ultrasound untuk menggambarkan bayi lebih baik. Tidak, latihan ini tidak diperlukan.

Kehamilan awal adalah tempoh yang sangat penting untuk ultrasound. Adalah sangat penting bahawa pada tahap perkembangan intrauterin bayi, kajian ini dijalankan oleh pakar yang berpengalaman dan berkelayakan. Dalam kes ini, hasil peperiksaan ultrasound akan lebih dipercayai. Doktor harus dapat melakukan penyelidikan dalam kehamilan tunggal dan berganda.

Pada awal minggu keenam kehamilan, embrio yang hidup di perut ibu menyerupai huruf "C". Pandangan umum kanak-kanak pada masa ini semasa pemeriksaan ultrasound menyerupai kacang.

Semasa kajian, doktor mesti menilai beberapa parameter klinikal. Mereka perlu memahami betapa perkembangannya.

Salah satu parameter klinikal ialah ukuran coccyx parietal (CTE). Pada masa ini, norma penunjuk ini adalah kira-kira 4 mm.. Saiz ovum adalah kira-kira 2.2 cm.

Penunjuk klinikal yang sama penting ialah jumlah cecair amniotik. Untuk perkembangan bayi sepanjang perkembangan pranatalnya adalah persekitaran akuatik yang sangat penting. Ia adalah cecair amniotik.

Pada tahap kehamilan ini, jumlahnya masih tidak penting - beberapa mililiter. Pada masa akan datang, jumlah cecair amniotik hanya akan meningkat. Ini adalah perlu bagi kanak-kanak untuk berkembang sepenuhnya dan berkembang di perut ibu.

Untuk mengkaji embrio pada tahap kehamilan ini adalah mustahil untuk menggunakan banyak kaedah penyelidikan. Salah satu ujian dilarang itu adalah x-ray.

Kajian sinar-X tidak dijalankan untuk wanita hamil. Pendedahan radiasi tinggi kepada tubuh seorang kanak-kanak dan seorang wanita semasa peperiksaan boleh menyebabkan kemudaratan. Oleh itu, sinar-X mempunyai kesan negatif terhadap aktif membahagikan sel. Ini dengan ketara meningkatkan risiko mutasi yang mungkin, terutamanya semasa organogenesis.

Atas sebab yang sama, komputer tomografi semasa kehamilan juga tidak dilakukan. Kajian semacam itu hanya dibenarkan untuk alasan perubatan yang ketat. Jika ibu hamil atas sebab tertentu akan menjalani x-ray, maka dia pastinya akan memberi amaran pakar bahawa dia hamil.

Satu lagi kaedah penyelidikan yang digunakan oleh doktor selama berabad-abad adalah pemeriksaan kesihatan klinikal rutin. Walau bagaimanapun, pada tahap kehamilan ini, doktor hanya dapat menilai keadaan organ pembiakan wanita dan tanda-tanda kehamilan.

Patologi apa yang boleh dilakukan pada tempoh ini?

Minggu-minggu pertama kehidupan embrio bayi adalah tempoh yang sangat penting. Pada masa ini, kebarangkalian keguguran agak tinggi.

Sangat penting untuk memantau kesejahteraan mereka dalam tempoh ini untuk wanita yang beresiko tinggi. Ini termasuk ibu-ibu masa depan dengan sejarah ginekologi yang dibebankan.

Jika seorang wanita atau salah seorang saudara dekatnya telah mengalami keguguran pada peringkat awal atau pengguguran spontan, risiko penyakit tersebut sangat tinggi. Ini dipanggil sejarah ginekologi yang dibebankan.

Juga, anda harus mengawasi dengan teliti kesihatan ibu mengandung yang mempunyai sebarang penyakit organ-organ pembiakan. Wanita selepas IVF juga perlu merawat dengan teliti apa-apa sensasi di dalam badan mereka.

Ia adalah keadaan klinikal yang sangat tidak menyenangkan, apabila tiba-tiba seorang wanita menghilangkan semua tanda-tanda kehamilan. Dalam keadaan sedemikian, sangat penting untuk menilai keadaan janin.

Pada masa ini, penunjuk klinikal yang paling penting adalah degupan jantung. Sekiranya tidak boleh didengar, doktor perlu menilai sama ada perjalanan lanjut kehamilan adalah mungkin, sama ada embrio masih hidup di dalam rahim wanita.

Dengan ketiadaan degupan jantung bayi, perundingan dengan ahli kandungan ginekologi sangat penting. Juga, doktor akan dapat menilai dan detak jantung tunggal yang dikesan semasa ultrasound.

Salah satu patologi yang paling berbahaya adalah pendarahan di plasenta atau dinding rahim. Ia boleh menyebabkan kekurangan gizi pada embrio kecil. Dalam kes ini, ibu mengandung sangat penting untuk mendapatkan bantuan perubatan tepat pada masanya.

Perkembangan pendarahan di dinding rahim boleh menyebabkan kemunculan gejala buruk pada wanita. Oleh itu, seorang wanita mungkin merasakan sakit menarik di bahagian bawah abdomen. Keamatan sindrom kesakitan dalam kes ini, sebagai peraturan, meningkat. Mengambil analgesik tidak membawa wanita melegakan banyak dan tidak meningkatkan kesihatannya dengan ketara.

Satu lagi tanda yang perlu dibimbangkan ibu masa depan adalah penampilan ciri pelepasan berdarah dari faraj. EJika seorang wanita mula berdarah dari saluran kemaluan, dia harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Keadaan ini boleh menyebabkan pengguguran spontan.

Mengenai apa yang akan dijangkakan pada minggu ke-6 kehamilan, lihat video berikut.

7 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan