10 minggu 12 minggu

Perkembangan janin pada minggu ke-11 kehamilan

Kandungannya

Masa gestasi awal adalah sangat penting. Pada masa ini, perubahan yang sangat menarik berlaku dalam organisma pertumbuhan janin.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Ciri-ciri fisiologi

Minggu 11 adalah praktikal akhir dari trimester pertama kehamilan. Perkembangan janin janin hingga saat ini sangat aktif. Banyak organ dan sistem dalaman telah hampir terbentuk. Pada masa akan datang, mereka akan terus memperbaiki dan membezakannya.

Pada 10-11 minggu kehamilan kehamilan, perubahan khusus berlaku bukan sahaja dengan bayi, tetapi juga dengan ibunya. Seorang wanita mempunyai banyak perubahan dan sensasi baru. Sebagai peraturan, pada masa kehamilan ini, ibu hamil sudah merasakan hubungan rapat dengan bayinya. Saiz tummies hamil pada 11 minggu kehamilan sudah berubah. Bagaimanapun, apabila kanak-kanak itu tumbuh, lingkaran abdomen ibunya terus meningkat.

Jika ibu hamil menanggung beberapa bayi pada masa yang sama, maka lilitan perutnya sedikit lebih besar daripada dengan kehamilan tunggal.

Kedudukan bayi agak selesa. Buah dalam gelembung penuh dengan cecair amniotik. Pada tahap kehidupan pranatalnya, kanak-kanak itu mula membuka dan menutup mulutnya. Ciri ini diperlukan untuk perkembangan intrauterin seterusnya.

Ramai ibu takut bahawa bayi boleh tercekik dengan cecair amniotik. Untuk bimbang tentang perkara ini tidak berbaloi. Organisme baru secara semula jadi disesuaikan dengan kehidupan di persekitaran akuatik semasa perkembangan intrauterinnya. Menelan cecair amniotik diperlukan untuk pembentukan sistem perkumuhan selanjutnya. Jadi kanak-kanak belajar untuk membuang air kencing secara bebas.

Pada masa ini, kanak-kanak terus membentuk rangka. Setiap hari ketumpatan dan struktur tulang diperkukuhkan. Pada masa ini, sangat penting bahawa ibu hamil mengambil kalsium yang mencukupi.

Elemen ini diperlukan untuk menguatkan tisu tulang. Jumlah yang mencukupi dikandung dalam produk susu yang ditapai. Seorang wanita yang sedang menunggu bayi perlu memasukkannya ke dalam menu hariannya.

Menjelang minggu ke-11 kehamilan, kanak-kanak telah aktif mengembangkan sistem saraf, serta penganalisis. Ramai bayi pada tahap kehidupan intrauterin mereka sudah mula merasakan dan mendengar. Pada masa ini ibu masa depan sudah boleh bercakap dengan bayi anda. Pengembangan aktif penganalisis saraf menyumbang kepada hakikat bahawa kanak-kanak dapat merasakan pengalaman ibu.

Sekiranya seorang wanita sentiasa teruja, maka ia boleh menjejaskan keadaan bayi.

Pada peringkat kehamilan ini, kanak-kanak sudah mula menunjukkan rasa bau. Jadi, bayi mungkin berasa bau yang terlalu keras. Ini membawa kepada fakta bahawa aktiviti motor kanak-kanak meningkat.

Setiap hari kehamilan, bayi semakin berkembang. Ini menyumbang kepada hakikat bahawa hubungan antara ibu dan anak hanya meningkat. Suasana yang tenang dan sikap positif ibu mempunyai kesan positif terhadap perkembangan intrauterin bayinya.

Kanak-kanak cuba membuat gerakan aktif dengan tangan dan kakinya yang kecil.Sebagai peraturan, mereka masih mempunyai amplitud yang kecil. Pada masa akan datang, bilangan pergerakan yang dilakukan hanya akan meningkat.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa ibu mengandung masih tidak merasakan bagaimana bayinya bergerak.

Kanak-kanak usia pranatal ini mula mempelajari diri mereka sendiri. Mereka boleh menyentuh wajah mereka. Tindakan menarik seperti itu sering diperhatikan oleh pakar ultrasound semasa peperiksaan. Untuk melihat wajah bayi semasa kajian sedemikian mungkin jika dia tidak berpaling dari muka ultrasound.

Tingkah laku yang sangat menarik dari kembar pada tahap kehamilan ini. Kanak-kanak mula perlahan-lahan belajar antara satu sama lain. Mereka menyentuh diri dan "jiran" dengan hidung, mereka dapat merasakan satu sama lain. Menariknya, mereka boleh tersenyum atau membuat gementar.

Pada janin pada masa ini hati, pankreas dan usus mula berfungsi secara beransur-ansur, proses metabolik pertama berlaku.

Hati pada peringkat ini sudah cukup besar dari segi kawasan yang diduduki di dalam badan kanak-kanak. Bayi mempunyai pergerakan contractile pertama usus. Ini bukan peristalsis sebenar. Ia hanya dibentuk dan akan mula berfungsi sedikit kemudian.

Anatomi

Pada tahap kehamilan ini, perkembangan pranatal bayi mempunyai beberapa ciri menarik. Tubuhnya tumbuh lebih cepat daripada kepala. Seorang kanak-kanak pada tahap kehidupan ini telah secara aktif membentuk sendi besar. Juga, bayi sudah mempunyai jari-jari kecil. Pada masa yang sama, ibu jari sudah agak berbeza dalam bentuk dan saiz dari selebihnya.

Pada masa ini, ekor kanak-kanak hilang sepenuhnya. Kanak-kanak itu sudah hampir kelihatan seperti lelaki. Dengan setiap hari kehamilan baru, struktur tubuhnya hanya akan bertambah baik. Pada peringkat kehamilan ini, tangan seorang kanak-kanak berkembang agak lebih intensif daripada kaki. Pada usia 11 minggu, bayi secara aktif mengembangkan peletakan marigold kecil, serta asas-asas gigi.

Pada tahap kehamilan ini adalah perkembangan aktif otak janin. Jabatan utamanya terus membentuk dan membezakan. Dalam kelenjar pituitari, permulaan hormon pertama mula terbentuk. Setiap hari jumlah sel saraf berkembang pesat.

Pada 11 minggu, sambungan antara sistem saraf dan otot diperbaiki. Oleh itu, saraf memastikan kerja otot. Interaksi yang lebih baik ini, semakin banyak pergerakan yang dibuat.

Pada peringkat kehamilan ini, banyak organ dalaman janin sudah mula berfungsi secara beransur-ansur. Wajah dan ciri-cirinya berubah. Ia menjadi lebih panjang. Lendir kanak-kanak itu memperoleh kontur tertentu, tetapi mungkin masih tetap rata.

Telinga anak juga berubah. Pada masa ini, pembentukan auricle cartilaginous secara aktif mengambil tempat. Bentuk telinga bayi masih tidak dapat disimpulkan. Dia akhirnya terbentuk sedikit kemudian.

Pada bayi usia pranatal ini, alat kelamin luaran lelaki dan gadis sudah jelas berbeza.

Pada masa ini perkembangan pranatal kanak-kanak itu mempunyai diafragma hampir sepenuhnya terbentuk. Sistem otot ini diperlukan untuk pemisahan dada dan perut. Juga, otot-otot ini terlibat dalam pernafasan.

Satu ciri menarik dalam tempoh ini adalah permulaan pembentukan iris. Fetus mula meletakkan pigmen visual. Pada masa akan datang, ia akan menentukan warna mata kanak-kanak itu. Bayi mempunyai silia kecil dan kening.

Pada masa ini kehamilan adalah pembentukan sistem imun bayi. Dalam aliran darah kanak-kanak, limfosit pertama mula muncul. Sel-sel imun ini melindungi tubuh daripada kemasukan pelbagai jangkitan. Imuniti bayi akan terus bertambah baik. Perubahan spesifik berlaku dalam saraf tunjang. Di sana anak itu mula muncul sel darah merah - sel darah merah.

Parameter

Saiz janin pada 11 minggu kehamilan masih sangat kecil. Beratnya kira-kira 10 -12 gram.Pertumbuhan anak pada peringkat kehamilan ini adalah sekitar 6-9 cm.

Menjelang akhir trimester pertama kehamilan, bekalan darah janin dilakukan melalui sistem aliran darah yang biasa dengan ibu. Setiap hari dia terus bertambah baik. Ini perlu supaya bayi mendapat nutrien dan oksigen yang mencukupi untuk pertumbuhan penuhnya.

Pada masa kehamilan ini, kanak-kanak itu telah mempunyai penanda buku sistem kardiovaskular. Hati yang kecil sudah lebat. Ini boleh ditentukan dengan menjalankan kaedah penyelidikan khas.

Norma pada ultrasound

Peperiksaan ultrasound semasa kehamilan adalah kaedah diagnostik yang penting. Ia membolehkan anda mengenal pasti pelbagai patologi organ-organ pembiakan dalam wanita hamil, dan juga menggambarkan parameter-parameter janin. Untuk menilai perkembangan bayi, pakar menggunakan pelbagai kriteria klinikal.

Salah satunya ialah ukuran coccyx parietal. Pada peringkat KTR kehamilan ini kira-kira 5 sentimeter. Setiap hari kehamilan, ia terus meningkat.

Semasa peperiksaan ultrasound, doktor mesti menilai tanda-tanda penyakit genetik dan kromosom. Ia amat penting untuk menjalankan kajian ini untuk wanita dengan sejarah patologi ini.

Jika seseorang dari saudara terdekat ibu masa depan mempunyai penyakit genetik, maka dia pasti akan memberi amaran kepada doktor tentang perkara ini.

Juga pada peringkat kehamilan ini, pakar ultrasound semestinya menilai jumlah cairan amniotik. Sekiranya terdapat terlalu banyak daripada mereka, maka aliran air yang tinggi ditentukan. Mengurangkan jumlah cecair amniotik dipanggil air rendah. Kedua-dua keadaan klinikal ini tidak menguntungkan bagi janin.

Pada tempoh kehamilan ini, jumlah cecair amniotik, yang mencukupi untuk perkembangan janin yang optimum, adalah sekitar 30-35 ml. Dalam komposisi kimianya, cecair ini menyerupai plasma darah. Anak itu, menelannya, dapat merasakan rasanya, yang lebih sering asin.

Melantik ultrasound pada minggu ke-11 kehamilan, doktor mungkin ibu hamil yang sedang menunggu beberapa bayi pada masa yang sama. Kehamilan berganda boleh berlaku dengan komplikasi. Untuk mengenal pasti pelbagai patologi setiap bayi, kajian ini sedang dijalankan.

Parameter klinikal yang sama penting ialah tempat lampiran bayi dan plasenta. Pakar ultrabunyi dengan teliti meneliti tapak kanak-kanak ini. Dia menilai ketumpatan, saiz dan saluran darah plasenta.

Doktor sedang mengkaji saiz rahim. Pada tahap kehamilan ini, dia masih berada di kawasan pelvis. Pada masa akan datang, ia akan tumbuh dan meningkat lebih tinggi. Ini akan menyumbang kepada pertumbuhan kanak-kanak yang aktif.

Dalam wanita langsing, rahim yang diperbesar kelihatan sebagai tuberkel kecil yang menonjol di bahagian bawah abdomen. Dengan setiap minggu kehamilan berikutnya, abdomen ibu hamil akan terus meningkat.

Mengenai apa yang berlaku pada minggu ke-11 kehamilan dengan wanita dan janin, lihat video berikut.

10 minggu 12 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan