27 minggu 29 minggu

Perkembangan janin pada minggu ke-28 kehamilan

Kandungannya

Minggu 28 adalah masa bayi akan dilahirkan tidak lama lagi. Artikel ini akan menceritakan mengenai ciri-ciri perkembangan janin pada masa ini.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Ciri-ciri anatomi

Pada minggu ke-28 kehamilan, bayi sudah maju dengan baik. Kebanyakan sistem badan janin sudah berfungsi.

Saiz bayi juga berubah. Setiap hari kanak-kanak itu semakin berat. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa tempoh ini dicirikan oleh peningkatan berat badan yang lebih intensif dengan kenaikan ketinggian yang agak perlahan.

Untuk menilai seberapa baik bayi berkembang di dalam rahim, doktor menggunakan pemeriksaan ultrasound khas. Pakar menyebutnya fetometri. Istilah perubatan ini difahami secara ringkas: dalam bahasa Latin "janin" bermaksud "keturunan", dan "metrio" ditafsirkan sebagai "diukur". Oleh itu, oleh fetometri, doktor bermaksud kaedah penyelidikan, di mana parameter asas badan janin ditentukan.

Kriteria informatif yang paling penting adalah ketinggian dan berat bayi. Walau bagaimanapun, terdapat parameter perubatan lain dalam perkembangan intrauterin, yang boleh ditentukan oleh pakar yang melakukan fetometri. Nilai normal beberapa parameter yang dapat dikesan dari badan janin dibentangkan dalam jadual di bawah.

Kriteria yang disiasat

Norm pada 28 minggu kehamilan

Pertumbuhan

35-35.5 cm

Berat badan

900-1000 gram

Saiz biparietal (BPR)

61-79 mm

Panjang Tali Lengan

40-47 mm

Panjang tulang tulang belakang

46-54 mm

Panjang paha

50-57 mm

Panjang bahu

45-54 mm

Lilitan abdomen

21-28.5 cm

Lilitan kepala

24.6-28.5 cm

Saiz hadapan

84-99 mm

Selepas melakukan fetometri, pakar yang menjalankan peperiksaan memberikan kesimpulan kepada wanita hamil. Di dalamnya, dia menunjukkan semua nilai yang diperoleh daripada parameter yang dikaji dari janin janin.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kesimpulan kajian bukan diagnosis. Pakar perubatan yang memantau perjalanan kehamilan mesti merawatnya.

Bagaimana perkembangan bayi?

Mengelakkan siri perubahan dalam sistem saraf janin. Struktur korteks serebrum berubah setiap hari. Harian bilangan convolutions meningkat janin. Ciri ini membawa kepada hakikat bahawa kelakuan bayi menjadi lebih teratur. Fetus juga meningkatkan bilangan gerakan yang ia buat.

Menariknya, pada 28 minggu kehamilan, kanak-kanak sudah mempunyai impian. Keseluruhan tidur bayi boleh dibahagikan kepada beberapa peringkat berturut-turut. Mimpi itu terdiri daripada tidur cetek dan mendalam. Di peringkat tidur dangkal, mata seorang kanak-kanak biasanya ajar. Dengan tidur yang mendalam, kelopak matanya sudah pun ditutup sepenuhnya.

Perubahan dalam struktur korteks serebrum membawa kepada hakikat bahawa banyak impuls saraf yang berbeza muncul di dalamnya. Pada 28 minggu, ini bukan sahaja impak tindak balas untuk rangsangan yang datang dari persekitaran luaran. Sesetengah saintis percaya bahawa pada masa ini janin adalah pembentukan wataknya.

Perkembangan aktif korteks serebrum dan organ deria menyumbang kepada fakta bahawa janin sudah mempunyai sensasi sendiri. Oleh itu, bayi boleh menentukan rasa itu, bertindak balas terhadap lampu terang dan bunyi terlalu keras. Fetus juga mungkin mempunyai reaksi kepada ibu yang menghirup bau yang tidak menyenangkan. Ia secara saintifik menyatakan bahawa pada 28 minggu kehamilan, kanak-kanak mempunyai keupayaan untuk bertindak balas terhadap rangsangan sakit.

Perubahan menarik berlaku di dalam badan lelaki. Dalam beberapa kanak-kanak lelaki, buah zakar mula turun ke dalam skrotum, tetapi proses ini agak individu, dan tidak selalu bahawa buah zakar turun dari rongga perut ke dalam skrotum semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, pakar percaya bahawa tempoh terbaik untuk proses ini adalah masa perkembangan intrauterin.

Gadis-gadis sudah mempunyai set telur tertentu yang ada di ovari. Tanpa jumlah sel germinal wanita yang mencukupi, fungsi pembiakan seorang wanita tidak lagi mungkin. Itulah sebabnya para doktor mendapati bahawa sistem pembiakan wanita terbentuk dalam tempoh perkembangan intrauterin.

Bayi yang berada dalam persekitaran akuatik boleh menelan cairan amniotik. Proses ini sangat penting dan perlu untuk perkembangan penuh pencernaan pada kanak-kanak. Para saintis mendapati bahawa hari janin dapat menelan 500 ml cairan amniotik.

Dalam proses menelan bendalir, otot-otot dada memainkan peranan yang aktif. Pembangunan aktifnya diperlukan supaya selepas kelahirannya, bayi dapat membuat nafas pertama dalam hidupnya. Selepas menelan cecair amniotik, bayi biasanya mempunyai cegukan. Reaksi ini agak normal dan fisiologi.

Doktor mengatakan bahawa bayi yang dilahirkan pada minggu ke-28 kehamilan sudah berdaya maju, bagaimanapun, syarat-syarat khas dan peranti perubatan yang diperlukan untuk ini diperlukan untuk kejururawatannya. Hanya dengan penjagaan yang berhati-hati ini, bayi boleh bersiap sedia untuk kehidupan yang lebih bebas.

Apa rupanya?

Menjelang minggu ke-28 bayi yang "hidup" dalam perut ibu sudah cukup maju. Oleh itu, dalam satu kanak-kanak, banyak sendi sudah bergerak, dia secara aktif menggerakkan tangan dan kaki, boleh membengkokkan jari-jari kecil. Setiap hari, bayi kelihatan lebih seperti kanak-kanak kecil. Perkadaran tubuhnya berubah dan ciri wajahnya berubah. Pada badan bayi secara aktif tumbuh rambut. Pada minggu ke-27 kehamilan, pigmen khas mula muncul di dalamnya, yang menyebabkan pewarna rambut.

Kanak-kanak itu juga boleh berkedip. Matanya ditutup selama berabad-abad di luar, sehingga anak itu dapat membuka dan menutup matanya. Bayi juga telah menelan dan menghisap refleks.

Pergerakan

Aktiviti motor bayi pada peringkat kehamilan ini agak tinggi. Fetus boleh mengetuk dinding rahim dengan tangan dan kaki, menyebabkan sensasi tertentu pada ibunya. Seorang wanita merasakan bahawa bayi itu menolak atau menendang perutnya.

Lebih aktif kanak-kanak itu, semakin kuat aktiviti fizikalnya. Bayi yang tenang, seperti yang diperhatikan oleh doktor, ditolak dan dijadikan rahim secara signifikan kurang daripada kanak-kanak yang gelisah.

Pelbagai pelbagai faktor mempengaruhi aktiviti motor bayi. Hypoxia boleh menyebabkan peningkatan pergerakan aktif. Keadaan ini dicirikan oleh pengambilan oksigen yang tidak mencukupi ke dalam organisma kanak-kanak; dalam kes ini, fungsi pernafasan janin terjejas, yang menyebabkan peningkatan aktiviti motor.

Tekanan dan pengalaman negatif yang kuat terhadap ibu mempunyai kesan yang sangat buruk terhadap bayi. Semasa kehamilan, bukan sahaja fisiologi, tetapi juga hubungan psiko-emosi terbentuk antara seorang wanita dengan anaknya. Peristiwa kehidupan negatif yang wanita menderita pada masa ini mempunyai kesan buruk pada janin. Sekiranya bayi sangat ditekan, maka ketidakselesaan yang dialami oleh janin mungkin menjadi punca.

Apabila meningkatkan aktiviti motor, ibu hamil harus selalu berunding dengan doktornya. Doktor mesti menentukan kemungkinan pelanggaran dan membuat rancangan untuk memperbaiki keadaan umum wanita hamil dan bayinya.

Bagaimana ia terletak di rahim?

Lokasi bayi dalam rahim dipanggil previa. Untuk menilai kedudukan bayi di dalam rahim, doktor memeriksa di mana bahagian utama janin adalah (kepala, punggung, lengan dan kaki). Penilaian komprehensif mengenai lokasi bayi dalam rahim membolehkan doktor menilai dan membentangkan persembahan.

Pilihan yang paling baik, sebagai janin boleh terletak di rahim, adalah persembahan sakit kepala. Dalam kes ini, bayi betul dari sudut pandang fisiologi. Kepalanya di bahagian bawah, yang pertama menuju kanal lahir.

Susunan yang kurang baik dianggap sebagai kedudukan melintang. Dalam kes ini, janin terletak seolah-olah merentasi paksi longitudinal rahim. Pada masa yang sama, bahagian besar badan bayi terletak bersebelahan dengan garis longitudinal puncak tulang iliac. Apabila transverse previa risiko kecederaan kelahiran agak tinggi.

Juga pilihan yang agak tidak menyenangkan untuk lokasi janin dalam perut ibu adalah persembahan panggul. Dalam kes ini, bukan kepala janin, dan pelvis diarahkan terlebih dahulu ke arah kanal lahir. Dalam situasi seperti ini, semasa bersalin, mungkin ada komplikasi yang berbahaya dan juga kecederaan. Untuk mengelakkannya, doktor menggunakan kaedah pembedahan bantuan obstetrik - bahagian cesarean.

Untuk maklumat tentang bagaimana janin berkembang pada minggu ke-28 kehamilan, lihat video berikut.

27 minggu 29 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan