19 minggu 21 minggu

Perkembangan janin pada kehamilan minggu ke-20

Kandungannya

Semasa kehamilan ke-20, banyak metamorfosis yang menarik berlaku pada janin.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Bagaimanakah janin berubah?

20 minggu kehamilan adalah pertengahan trimester kedua yang sebenar. Pada masa ini, banyak organ dalaman bayi telah terbentuk, sementara yang lain meneruskan perkembangan dan pembezaannya.

Jantung dan kapal

Sistem kardiovaskular memainkan peranan yang sangat penting dalam tubuh kanak-kanak. Ini adalah terima kasih kepada fungsi mengepam jantung bahawa darah disampaikan kepada semua organ dalaman dengan nutrien dan oksigen yang dibubarkan di dalamnya. Tanpa aktiviti jantung penuh, perkembangan intrauterin yang baik pada bayi tidak boleh diharapkan. Jantung janin hingga 19-20 minggu sudah terbentuk. Selain itu, ia boleh mengepam kira-kira 29 liter darah setiap hari. Ini adalah perlu supaya semua organ-organ dalaman yang sedang berkembang secara intensif mendapat nutrien yang mencukupi.

Denyutan jantung janin adalah tanda klinikal yang paling penting diikuti oleh setiap pakar obstetrik. Kekerapan penguncupan jantung atau denyutan jantung adalah maklumat yang sangat penting untuk pakar. Ia menunjukkan betapa selesa janin berada dalam rahim.

Jika degupan jantung janin melebihi norma tertentu, maka doktor menyatakan kehadiran takikardia. Gelagat yang sangat rendah dipanggil bradikardia.

Kadar denyutan jantung ditunjukkan dalam jadual di bawah:

Kadar denyutan janin

Kadar jantung pada minggu ke-20 kehamilan

Kadar jantung

140-160 denyutan seminit

Setiap hari jumlah pembuluh darah dalam bayi meningkat. Proses ini diperlukan kerana keperluan tubuh badan semakin meningkat untuk menyediakan organ-organ dalaman dengan pelbagai nutrien. Menguatkan dinding vaskular. Secara beransur-ansur meningkatkan diameter urat dan arteri.

Saraf dan otak

Perubahan menarik mula berlaku di "komputer" utama badan. Di antara neuron, sel-sel otak khas, semakin ramai kenalan muncul setiap hari. Rangkaian interneuronal yang kompleks itu memberikan kerumitan tingkah laku bayi. Setiap hari perilaku janin berubah.

Otak di dalam badan melakukan fungsi koordinat asas. Adalah sangat penting untuk mengikuti perkembangan organ ini di dalam badan kanak-kanak. Itulah sebabnya semasa ultrasound pada minggu ke-20 kehamilan, pakar mesti menilai struktur utama otak. Dalam menjalankan kajian ini, mereka dapat menilai perkembangan bahagian-bahagian utama korteks serebrum, serta mengenal pasti sista dan kecacatan lain.

Sista dalam penyetempatan mereka mungkin berbeza. Mereka boleh berada di plexus choroid atau di tisu otak itu sendiri. Malangnya, beberapa patologi sedemikian kini didaftarkan.

Apabila sista otak dikesan pada tahap kehamilan ini, sangat penting untuk berjumpa dengan doktor anda tentang perkara ini.

Organ pencernaan

Kebanyakan organ dalaman yang terlibat dalam proses pencernaan dan pengeluaran makanan, telah terbentuk. Ada di antara mereka yang mula bekerja. Oleh itu, bayi mempunyai hempedu. Dalam komposisi kimianya, ia pastinya berbeza daripada hempedu orang dewasa, tetapi melakukan fungsi yang sangat penting. Terima kasih kepada hempedu, pembentukan najis asal.

Organ pencernaan bayi mempunyai dimensi tertentu yang dapat ditentukan oleh ultrasound. Oleh itu, dengan melakukan pemeriksaan ultrasound, seorang pakar boleh menentukan usus hiperekoik, saiz hati, dan parameter klinikal lain.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa proses pencernaan penuh bayi akan bermula hanya selepas ia dilahirkan. Bahagian pertama susu ibu akan "melancarkan" kerja keseluruhan sistem pencernaan. Pada minggu ke-20, hanya penyediaan organ-organ pencernaan yang serius untuk kerja masa depan mereka berlaku.

Sensasi pertama

Penganalisis saraf adalah alat penting dalam proses meneroka dunia. Pada minggu ke-20 kehamilan, bayi sudah bersedia untuk menjalani kehidupan yang lebih lanjut. Pada masa kelahiran, semua organ dan sistemnya sudah pasti terbentuk dan bersedia untuk melaksanakan fungsi mereka.

Seorang kanak-kanak dapat mendengar suara ibu bapanya. Para saintis ambil perhatian bahawa suara ibu mempunyai kesan menenangkan pada janin. Ia bukan sahaja mungkin, tetapi perlu, untuk bercakap dengan kanak-kanak ini pada masa ini. "Perbualan" sedemikian akan menyumbang kepada pembentukan hubungan psikososial positif antara ibu dan bayi. Sesetengah saintis percaya bahawa minggu 19-20 adalah masa yang tepat untuk mula membentuk telinga muzik untuk bayi.

Kali ini sangat bagus untuk mendengar muzik klasik. Sudah tentu, kanak-kanak itu tidak akan mengingati mereka dan tidak akan dapat menghargai mereka sepenuhnya, tetapi muzik klasik akan mempunyai kesan yang baik ke atas sistem sarafnya. Adalah lebih baik untuk memilih muzik yang lebih senyap dan lebih melodi, di mana tidak ada bunyi yang terlalu kuat.

Pada minggu ke-20 kehamilan, kanak-kanak sudah mempunyai keupayaan untuk membezakan antara citarasa yang berbeza. Dia melakukan ini dengan "mencuba" cecair amniotik. Malah, menelan sedikit cecair amniotik diperlukan untuk bayi membentuk sepenuhnya sistem kencingnya. Cecair amniotik adalah bahagian penting dalam kehidupan intrauterin. Semua pertumbuhan dan perkembangan dari masa konsepsi untuk kelahiran langsung berlaku dalam persekitaran akuatik khas. Sebab itulah sangat penting untuk menilai cecair amniotik semasa imbasan ultrasound. Pakar semasa tinjauan boleh menentukan jumlah cecair amniotik, serta mengenal pasti kehadiran sebarang kemasukan atau penggantungan.

Bayi pada usia 20 minggu dari kehidupan intrauterinnya boleh membuang air kecil. Ini menyumbang kepada pengemaskinian komposisi kimia cecair amniotik. Untuk bimbang tentang fakta bahawa kanak-kanak itu mungkin tercekik tidak berbaloi. Proses ini dikandung oleh sifat dan merupakan salah satu peringkat perkembangan janin yang paling penting.

Pergerakan aktif pertama bayi

Dengan tempoh masa pranatalnya, janin seharusnya sudah mempunyai sistem musculoskeletal yang terbentuk dengan baik. Perkembangan intensif tulang dan otot telah berlaku pada minggu-minggu sebelum kehamilan.

Janin sudah cukup berkembang. Tulang belakang terus berkembang. Jadi, dalam mobiliti serviks beliau meningkat dengan ketara. Ini menyumbang kepada fakta bahawa bayi mampu membuat banyak pergerakan kepala. Sistem otot yang dibangunkan kanak-kanak itu membantu dia bergerak. Ia sering berlaku bahawa ibu masa depan melihat pergerakan bayi pertama pada 20-22 minggu kehamilan. Tekanan seperti di perut menyebabkan banyak kegembiraan dalam wanita hamil dan membuatnya faham bahawa tidak lama lagi dia akan menjadi seorang ibu.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa aktiviti pergerakan bayi mungkin berbeza. Ia bergantung kepada pelbagai faktor.Misalnya, jika bayi kecil dan jumlah cecair amniotik agak besar, maka aktiviti fetal janin tidak akan sengit. Kanak-kanak yang tenang boleh bergerak sedikit kurang daripada gelisah. Dengan setiap minggu kehamilan, aktiviti lokomotif janin merupakan penunjuk yang semakin penting dalam perkembangan perkembangan intrauterinnya.

Sekiranya bayi itu terlalu kuat pada waktu siang, maka ini mungkin disebabkan oleh ketidakselesaan tertentu yang mengalami janin dalam rahim. Aktiviti fizikal yang terlalu bergelora janin - sebab untuk berunding dengan doktor anda.

Parameter badan

Ukuran janin adalah penanda yang sangat penting dalam intensiti perkembangan intrauterinnya. Setiap hari, kanak-kanak itu mendapat berat badan. Dengan tempoh kehamilan ini, ia sudah menimbang lebih banyak daripada pada minggu pertama selepas pembuahan. Ketinggian dan berat bayi pada minggu ke-20 dalam kehidupan intrauterinnya ditunjukkan dalam jadual di bawah:

Tanda klinikal janin

Norma

Pertumbuhan

25-30 cm

Berat badan

250-450 g

Penentuan parameter asas badan janin dilakukan menggunakan fetometri Kaedah ultrasound ini akan membolehkan doktor menilai saiz bayi janin dalam tempoh masa pranatalnya. Menugaskan memegang ahli fetometri obstetrik-ginekologi, yang mengawasi kursus kehamilan tertentu. Semasa peperiksaan ultrasound sangat menarik untuk memerhatikan tingkah laku bayi.

Kanak-kanak pada masa ini boleh menggerakkan tangan atau kaki, tersenyum, atau hanya berpaling dari sensor yang memeriksanya. Seorang anak yang tenang mungkin kelihatan seperti dia sedang tidur.

Lokasi janin

Penentuan kedudukan bayi dalam rahim sangat penting. Lebih banyak kanak-kanak itu menjadi semakin dekat dengan kelahiran, semakin penting lokasinya. Pada minggu ke-20 kehamilan, kedudukan janin dalam rahim adalah, sebagai peraturan, tidak stabil. Dengan kelahiran, bayi boleh melancarkan beberapa kali lagi.

Doktor berfaedah yang paling fisiologi percaya sakit kepala. Dalam kes ini, ketua kanak-kanak itu diarahkan ke pintu masuk ke pelvis kecil. Penyampaian ini sangat baik, kerana ia menyumbang kepada aliran mudah buruh. Apabila kepala bayi kepala previa akan bergerak terlebih dahulu. Dalam kes ini, "kelahiran" lanjut badan kanak-kanak akan menjadi lebih mudah.

Kurang memihak - penyampaian breek. Dalam kes ini, bayi berada dalam rahim seolah-olah "sebaliknya": dengan hujung pelvisnya menghadap ke arah pelvis kecil. Dengan pengaturan ini, kursus fisiologi normal tenaga kerja biasanya sukar. Dalam keadaan ini, risiko kerosakan kelahiran semasa kelahiran semulajadi semulajadi meningkat banyak kali. Sebagai peraturan, dalam kes ini, doktor menggunakan kaedah pembedahan bantuan obstetrik - bahagian cesarean.

Terdapat juga pilihan lain untuk kedudukan janin dalam rahim. Bayi mempunyai kedudukan melintang atau rendah. Dalam kes ini, perkembangan patologi tertentu adalah mungkin, perkembangan yang mesti diikuti oleh doktor.

Varian patologi lokasi bayi boleh menjadi kebocoran bahaya cecair amniotik. Kemunculan gejala yang tidak menguntungkan itu sepatutnya menjadi alasan untuk mendapatkan rayuan segera kepada doktor.

Rupa

Bayi kelihatan sangat lucu. Dia sudah mengingatkan beberapa ciri-ciri orang dewasa, tetapi dalam bentuk kecil. Dalam kanak-kanak, perkadaran tubuh berubah dengan ketara. Kepalanya tidak lagi kelihatan sangat besar terhadap tubuh. Tangan dan kaki dilanjutkan. Dalam kanak-kanak, kaki dan telapak tangan sudah jelas, di mana jari-jari kecil boleh dibezakan. Setiap daripada mereka mempunyai corak kulit yang unik, membentuk jejak. Bayi itu sudah membezakan hidung kecil, dahi, pipi. Mata di luar menutup kelopak mata mereka. Kening kecil tumbuh di atas celah mata. Fetus juga mempunyai silia pendek.

Hampir semua tubuhnya diliputi oleh rambut berkaki panjang. Struktur mereka agak tipis.Di luar, kulit ditutup dengan pelincir asal yang istimewa. Ia terbentuk dengan mencampurkan rahsia peluh dan kelenjar sebaceous, yang sudah berfungsi di dalam bayi, dengan epitelium yang disingkirkan. Warna pelincir asal, biasanya putih dengan sedikit warna kekuningan. Ia akan kekal pada kulit anak sehingga kelahirannya.

Adakah mungkin menentukan jantina kanak-kanak itu?

Ibu bapa masa depan biasanya tidak boleh menunggu untuk mengetahui siapa mereka akan dilahirkan: budak lelaki atau perempuan. Pada minggu 20 ia cukup mudah difikirkan. Sistem pembiakan janin pada tahap kehamilan ini hampir sepenuhnya terbentuk. Ini membawa kepada kemungkinan menubuhkan lantai semasa menjalankan ultrasound. Dengan pelbagai kehamilan, jantina setiap bayi ditentukan.

Perhatikan bahawa apabila menentukan jantina seorang kanak-kanak, seorang pakar ultrasound boleh membuat kesilapan. Ini berlaku terutamanya dalam kes kecekapan doktor atau semasa pemeriksaan peralatan ultrasound lama. Anda boleh menyemak semula hasilnya sedikit kemudian - semasa ultrasound yang akan datang.

Bagaimana janin berkembang pada minggu ke-20 kehamilan, lihat video seterusnya.

19 minggu 21 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan