37 minggu 39 minggu

Fetus pada 38 minggu kehamilan: norma dan ciri-ciri

Kandungannya

Minggu ke 38 kehamilan adalah tepat 36 minggu perkembangan embrio serbuk. Itulah berapa kali ia tumbuh dan berkembang di dalam rahim ibu. Pada masa ini, bayi itu telah pergi jauh, mengulangi keseluruhan evolusi manusia.

Apa yang telah dia dan apa yang sedang berlaku kepadanya sekarang, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Berat dan ketinggian

Fetus pada minggu ke-38 kehamilan disediakan sepenuhnya untuk kehidupan bebas di luar abdomen ibu saya. ROdes boleh berlaku pada bila-bila masa, dan anda tidak perlu takut mengenainya - mereka tidak akan dipertimbangkan lebih awal, kerana bayi matang sepenuhnya.

Apakah ketinggian dan beratnya, sukar dijawab. Masa perkembangan embrio berlalu, apabila semua serbuk tumbuh pada kelajuan yang sama.

Sekarang saiz bayi adalah individu yang tersendiri dan bergantung kepada dua komponen: keturunan dan kesihatan.

Jika ibu dan ayah mempunyai bentuk padat dalam serbuk, maka serbuk tidak akan menjadi kecil. Jika ibu bapa kecil, maka bayi akan menjadi kecil. Oleh itu, berat janin, semasa berada di dalam rahim ibu, sukar untuk ditentukan, oleh itu, konsep seperti "anggaran berat" digunakan.

Ia menganggap programnya tertanam dalam pengimbas ultrasound. Mengikut saiz bahagian individu badan kanak-kanak, dia mula-mula memberi pendapat tentang kemungkinan jisim tubuhnya. Perhatikan bahawa kesilapan dalam kes ini adalah kira-kira 14% daripada jisim badan kanak-kanak naik atau turun.

Secara purata, bayi pada 38 minggu obstetrik berat lebih daripada 3 kilogram (3200-3600 g). Ketinggian ialah 48-50 cm. Buah yang besar dalam tempoh ini sudah menelan kira-kira 4 kilogram, dan pertumbuhannya boleh mencapai 55-56 sentimeter. Sekiranya kehamilan adalah sukar - dengan preeklampsia, konflik Rh, keterlambatan pertumbuhan intrauterin, berat mungkin kecil untuk tempoh tertentu - dalam 2600-2800 gram.

Fetometri pada ultrasound - norma

Ultrasound pada tempoh ini dilakukan untuk menjelaskan tarikh jangkaan kelahiran, untuk menilai tahap kematangan paru-paru bayi dan untuk mempelajari ciri-ciri plasenta, yang "berfungsi" pada had keupayaannya - penuaan yang tidak dapat dielakkan itu bermula.

Penunjuk fetometrik bayi pada masa ini adalah seperti berikut:

  • saiz kepala jurulatih (BPR) secara purata - 93-94 mm;
  • saiz oksipital hadapan (LZR) - 110-118 mm;
  • panjang paha - 74-75 mm;
  • panjang tulang - 64-65 mm;
  • lilitan perut - 330-336 mm;
  • lilitan kepala - 330-333 mm
  • diameter dada - 101 mm.

Pada minggu 37-38 tidak ada norma yang ketat, kerana perlembagaan juga sifat individu.

Dalam sesetengah bayi, panjang pinggul akan lebih tinggi daripada biasa kerana bayi telah mewarisi kaki panjang, dan yang lain mempunyai kepala kurang daripada norma, kerana semua orang dalam keluarga mempunyai kepala yang kemas, jadi data yang dipaparkan di atas hanya angka rata-rata.

Rupa

Pada minggu ke-38 kehamilan, bayi kelihatan seperti orang kecil yang terbentuk sepenuhnya. Itulah cara ibu akan melihatnya tidak lama lagi, tiada apa yang akan berubah dalam penampilannya.

Kulit remah-remah yang diperolehi warna naungan lembut, mereka tidak lagi merah atau berkedut.Kerut melicinkan kerana fakta bahawa untuk trimester ketiga bayi telah mengumpul sejumlah besar lemak subkutan, kerana sebab yang sama warna kulit telah berubah.

Pembuluh darah dengan kemunculan "lapisan lemak" telah menjadi jauh dari permukaan kulit, kemerahan dan grid saluran darah kini hampir tidak kelihatan.

Beberapa telapak tangan dan tumit tetap berkedut, tetapi mereka akan tetap begitu selepas melahirkan sekurang-kurangnya 1-2 bulan lagi. Baru-baru ini, seluruh tubuh seorang kanak-kanak dan mukanya diliputi pelincir asli yang tebal putih. Dia dilindungi nipis, seperti kulit, kulit dari kesan negatif dari pelbagai faktor. Sekarang tiada pelinciran. Ia kekal dalam kuantiti yang kecil hanya di mana terdapat peluang gesekan - di lipatan kulit di pangkal paha, di bawah lutut, di pedang kaki atas dan hanya sedikit di leher lipatan.

Dalam 98% kanak-kanak lelaki, pada minggu ke-38, buah zakar itu turun ke dalam skrotumFakta ini boleh disahkan oleh doktor ultrasound. Untuk selebihnya, buah zakar mungkin jatuh ke 40 minggu atau selepas bersalin.

Pada kanak-kanak perempuan pada minggu ke-38 kehamilan, labia minora ditutup dengan bibir yang besar.Ini adalah tanda utama pembangunan organ kemaluan luar yang betul pada janin wanita.

Kedua-dua labia dan skrotum boleh diperbesar sedikit, sejak saat ini sejumlah besar estrogen dihasilkan dalam organisme ibu - hormon yang membantu tubuh ibu untuk mempersiapkan kelahiran. Kesan sampingan hormon ini adalah pembengkakan sedikit kelamin dan kelenjar susu janin.

Jumlah rambut di kepala mungkin berbeza. Terdapat anak-anak dengan kepala rambut yang padat dan lucu, dan ada serbuk botak, ini adalah ciri genetik. Tetapi semua bayi minggu ini mempunyai kuku yang agak panjang dan tajam, dan mereka terus berkembang.

Lanugo - yang kecil yang menutup seluruh badan bayi, hilang sepenuhnya pada minggu 38. Kulit menjadi licin dan lembut.

Kerangka muka dan otot muka terbentuk sepenuhnya. Imej tiga dimensi ultrasound jelas menunjukkan yang mana ibu bapa kelihatan seperti kanak-kanak, dan jika anda membuat ultrabunyi empat dimensi, anda dapat menikmati pelbagai peredaran dan pergerakan wajah, yang sekarang telah menjadi "sempurna".

Perkembangan organ dalaman

Semua organ bayi terbentuk dan sudah berfungsi. Pengecualian hanya paru-paru, yang akan mula berfungsi sebaik selepas lahir. Mereka kini melengkapkan satu proses penting - pengumpulan surfaktan bahan khas, yang membolehkan paru-paru dapat berubah secara normal pada nafas pertama bayi.

Sistem kardiovaskular bayi berfungsi dengan lancar - denyutan jantung (HR) pada tempoh ini adalah purata 157 denyutan seminit (turun naik boleh diterima - daripada 146 hingga 168 denyutan seminit).

Pada kanak-kanak lelaki, jantung berdegup sedikit lebih perlahan daripada pada perempuan, walaupun fakta ini, disahkan oleh bidan dengan banyak pengalaman, tidak diiktiraf oleh perubatan rasmi. Heartbeat baik didengar oleh ultrasound, CTG, dan bahkan di rumah dengan phonendoscope konvensional.

Organ pencernaan bayi diselaraskan dengan satu sama lain.. Dia menelan cecair amniotik, perutnya mencerna mereka, dia memburai lebihan (begitu juga cegukan), selebihnya memasuki usus, yang telah terkumpul dan terus mengumpul meconium cal asli dalam warna hitam dan hijau. Ia adalah meconium yang keluar dari usus selepas kelahiran, oleh itu kerja organ-organ pencernaan dalam persekitaran baru untuk bayi akan dilancarkan.

Ginjal, hati, pankreas kanak-kanak dan organ-organ lain kerap melaksanakan fungsi mereka.

Sistem saraf

Sistem saraf masih tidak sempurna. Dan ia akan menjadi lama selepas kelahiran. Setiap hari, sambungan saraf baru muncul di otak, dan proses ini akan berterusan.

Bayi bergerak agak "bermakna"Semua pergerakannya pada tahap motor mengawal otak. Beberapa bulan yang lalu, kebanyakan pergerakan adalah huru hara.Di dalam arsenal anak-anak kecil ada beberapa selusin gerakan refleks yang diperlukan untuk seseorang, walaupun begitu kecil, untuk bertahan hidup.

Sempurna, bayi itu mempunyai haus, menelan dan menggenggam refleks. Dia merasa banyak dan sedar difahami: ini dapat menjelaskan tindak balas emosi yang ditunjukkan bayi pada 38 minggu kehamilan.

Mereka boleh mengalami ketakutan, kegembiraan, mereka boleh mengalami dan gugup dengan ibu mereka jika dia mengalami. Mereka mengenali suara asli dari pelbagai bunyi lain.

Organ rasa

Seorang kanak-kanak pada minggu ke-38 kehamilan, semasa tidak tidur, secara aktif meneroka dunia yang mengelilinginya di rahim. Dia membuka dan menutup matanya. Visi ini terbentuk, tetapi fungsinya masih tidak mencukupi., untuk melihat pemahaman normal perkataan ini, kanak-kanak itu akan bermula beberapa minggu selepas kelahirannya.

Sekarang dia hanya membezakan garis-garis terang dan bintik-bintik cahaya, jelas membezakan cahaya dari kegelapan dan sudah tahu pasti ketika di luar tumanya ibunya adalah hari dan ketika malam.

Telinga bayi berfungsi dengan baik. Dia mendengar suara ibu dan ayah, denyutan jantung ibu, peristalsis usus, mengalir aliran darah melalui kapal. Bunyi melampau, terutamanya kasar dan tiba-tiba, boleh menakutkan bayi, contohnya, bertepuk tangan, berdering, menyalak anjing keras. Sebagai tindak balas kepada orang biasa, dan oleh itu "selamat" bunyi dalam pemahaman tentang serbuk, bayi itu menenangkan, orang asing boleh menyebabkan dia mengalami peningkatan aktiviti fizikal atau membekukan dengan harapan - ini bergantung pada sifat bayi.

Bayi pada minggu 38 membezakan rasa dengan baik, selera makan berfungsi dan memberinya semua maklumat yang diperlukan mengenai rasa cecair amniotik, yang berbeza-beza bergantung kepada makanan yang digunakan oleh ibu.

Rasa sentuhan dalam bayi itu berkembang dengan baik, dalam rahim dia banyak belajar dengan sentuhan, dan selepas sentuhan sentuhan sentuhan dengan ibu untuk masa yang lama akan menjadi yang terbaik "menenangkan" untuk bayi.

Stirrings

Jumlah pergerakan normal pada 38 minggu boleh berkurang, kerana bayi sudah begitu besar sehingga ia mengambil seluruh rahim, tidak ada ruang untuk gerakan dan pergerakan. Ini tidak bermakna wanita harus berhenti mengikuti jumlah gangguan. Seperti dahulu perlu meraikannya dalam masa 12 jam. Pada masa ini, ibu mesti mengira sekurang-kurangnya 10 episod aktiviti..

Jika nampaknya bayi bergerak sedikit, ia telah tenang selama lebih dari 3-4 jam, masuk akal untuk memberitahu doktor tentangnya. Pergerakan aktif, terutamanya pada waktu malam, jika mereka membawa kesakitan kepada seorang wanita, jika mereka tajam, huru-hara, juga boleh menjadi tanda yang tidak menguntungkan hipoksia janin yang mungkin disebabkan oleh penuaan plasenta, disebabkan oleh rentetan tali pusat.

Jika bayi bergerak sangat atau, sebaliknya, bergerak sedikit, CTG, ultrasound harus dilakukan dan, bersama-sama dengan doktor, memutuskan apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Previa

Pada masa ini, kebanyakan bayi mengambil posisi yang paling sesuai untuk lahir - kepala. Dengan dia, ketua janin sudah ditekan dengan ketat ke keluar dari panggul, hampir menahannya, ia menyebabkan rasa sensasi yang luar biasa di dalam ibu - dia menarik bahagian bawah abdomen, mungkin ada "kesemutan" yang berbeza di bahagian abdomen yang lebih rendah, sering menggesa kencing.

Sekiranya bayi itu memberi banyak tekanan pada ujung saraf, wanita itu mungkin merasa seolah-olah dia "terkejut dengan arus."

Jika crumb minggu ini berada dalam persembahan panggul atau terletak di - dalam persembahan previa, maka hampir tidak ada kemungkinan revolusi di kedudukan kepala disebabkan oleh kenyataan bahawa terdapat sedikit ruang yang tersisa di rahim untuk pergerakan, dan jumlah cairan amniotik telah menurun dengan ketara. .

Pada minggu ke-38, mereka melakukan imbasan ultrasound, dan Sekiranya lokasi yang tidak disahkan disahkan, satu bahagian cesarean yang dirancang akan diberikanyang dilakukan pada minggu 38-39, atau seminggu kemudian. Di samping risiko kecederaan semasa melahirkan anak, jika anak itu tidak betul, persembahan apa-apa ancaman lain kepada bayi tidak dicipta.

Masalah yang mungkin berlaku

Apa yang berlaku kepada bayi pada 38 minggu kehamilan, kardiotografi, yang kadang-kadang diresepkan sebelum melahirkan pada masa ini, boleh memberitahu. Sekiranya menurut hasil kajian, bayi itu mempunyai tachycardia atau bradikardia, jika dia sering mempunyai cegukan, hipoksia tidak dikecualikan, wanita akan ditawarkan rangsangan penyampaian atau bahagian cesarean secepat mungkin.

Sekiranya ibu mengandung sudah berada di hospital, CTG akan dilakukan di sana, jika dia berada di rumah, prosedur itu akan disusuli dengan perundingan di tempat kediaman.

Buruh bebas boleh bermula pada masa ini. Di hadapan mereka, bayi biasanya mereda dalam masa beberapa hari dan mengurangkan aktiviti mereka. Kelahiran boleh bermula dengan kontraksi, dengan kebocoran atau pelepasan cecair amniotik, dari cecair lendir keluar dari saluran serviks.

Sekiranya pelepasan tidak berlaku pada masa ini, dan terdapat peningkatan sakit belakang di abdomen bawah, ibu hamil perlu memanggil ambulans. atau secara bebas pergi ke hospital. Menurut statistik, kira-kira 35% bayi tidak dilahirkan di DA (tarikh lahir yang dijangka, ditunjukkan dalam kad pertukaran), tetapi pada minggu ke-38 kehamilan. Ini benar-benar normal.

Maklumat lanjut tentang kehamilan pada 38 minggu boleh dari video berikut.

37 minggu 39 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan