Bagaimana cara menghitung minggu kehamilan dan mengapa pengiraan mungkin berbeza?

Kandungannya

Orang ramai yang mengira masa mengandung biasanya tidak mengalami kesukaran. Tetapi wanita yang menjadi hamil untuk kali pertama, untuk sebahagian besar, menghadapi situasi di mana perhitungan mereka tidak bertepatan dengan yang perubatan, dan ini sering ditafsirkan sebagai kesilapan oleh pakar obstetrik. Mari belajar bagaimana mengira minggu kehamilan.

Cara untuk dikira

Mengira minggu kehamilan sangat penting bagi ibu hamil, dan untuk doktor, terutamanya kerana ia membolehkan anda mengesan perkembangan bayi dan perkembangan kehamilan, membandingkan mereka dengan standard umum. Juga, menentukan tarikh yang tepat akan membantu mengira hari di mana kelahiran bayi dijangka berlaku. Semua peperiksaan, analisis, pemeriksaan, semua jadual norma analisis dan data ultrasound dalam ginekologi dan obstetrik dikumpulkan dalam minggu obstetrik, yang biasanya berbeza dengan sebenar.

Untuk mengelakkan sebarang kekeliruan dan kekeliruan, seorang wanita disyorkan untuk membiasakan diri untuk mengira istilah dari awal dengan cara yang sama seperti doktor lakukan.

Adalah sukar untuk mengatakan sama ada istilah itu tepat. Kemungkinan besar tidak, kerana kaedah obstetrik adalah purata, tetapi ia adalah kaedah yang paling optimum. Tiada kaedah tepat kerana adalah mustahil untuk memikirkan masa konsepsi hingga ke hari ini. Seorang wanita subur hanya 24-36 jam sepanjang kitaran keseluruhan. Inilah tempoh ovulasinya. Itulah berapa bertahan telur matang. Spermatozoa mungkin sudah berada di saluran genital pada masa oosit itu meninggalkan folikel, atau mungkin sampai ke telur kemudian, tetapi sekali lagi tidak lewat daripada sehari selepas pembebasannya. Sekiranya keadaan dipenuhi, konsepsi datang.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Ovulasi dalam kebanyakan wanita berlaku di tengah kitaran, kira-kira 14 hari dengan kitaran 28 hari. Tetapi ia mungkin beralih dan berlaku kemudian, tekanan, ubat-ubatan, keletihan, selesema biasa dan sebilangan faktor lain boleh menjejaskannya, dan ia adalah mustahil pada prinsip untuk mengambil kira sepenuhnya.

Oleh itu, seorang wanita yang mengaku tahu betul-betul ketika bayi itu dikandung mungkin tersilap. Sekiranya seorang wanita menjalani kehidupan seks kaya biasa, maka pada dasarnya dia tidak dapat mengetahui masa sebenar konsepsi.. Ginekologi, walaupun semua perkembangan ubat-ubatan moden, juga tidak dapat menetapkan hari dan jam konsepsi, dan oleh itu menggunakan seragam yang lebih mudah untuk semua pengiraan minggu obstetrik.

Secara lalai Hari pertama minggu pertama kehamilan dianggap hari pertama kitaran di mana peristiwa penting berlaku - konsep bayi.. Iaitu, wanita pergi bulanan, dan sudah minggu pertama kehamilan. Itulah sebabnya mengapa lawatan ke doktor semasa membawa bayi bermula dengan soalan mudah mengenai tarikh haid yang terakhir - ini adalah bagaimana tarikh dibandingkan.

Juga Kehamilan boleh dikira oleh ultrasound, tetapi ini adalah cara yang kurang tepatKerana saiz janin boleh atas pelbagai sebab menjadi lebih kurang norma dalam tempoh yang sama dalam wanita yang berbeza.

Mari kita lihat kaedah asas.

Kalendar Obstetrik

Adalah kaedah ini yang dianggap paling betul, walaupun ia menyebabkan kebimbangan yang ikhlas kepada wanita hamil yang tidak berpengalaman - adakah mungkin untuk hamil ketika belum ada hubungan seks? Anda boleh. Dua minggu pertama tempoh obstetrik adalah bahagian pertama kitaran haid, ovulasi sebelum, dua minggu kedua - kehamilan sudah benar, tetapi belum jelas. Hanya pada akhir 4 minggu kehamilan ada kelewatan apabila anda boleh melakukan ujian, menjalani ujian darah untuk hCG. Jika mereka positif, doktor membuat keputusan yang sesuai berdasarkan tarikh haid yang terakhir - 4 minggu kehamilan. Malah, sejak permulaan kewujudan bayi, kira-kira 2 minggu telah berlalu pada masa ini. Minggu pembangunan dipanggil embrio, dan di dalamnya tempoh kehamilan tidak dipertimbangkan.

Minggu Obstetrik pada kehamilan 40 dan banyak lagi. Tarikh penghantaran jatuh pada akhir 40 minggu. Tetapi melahirkan boleh berlaku pada bila-bila masa dari minggu ke-37 hingga minggu ke-42, dan ini akan dianggap sebagai norma mutlak.

Minggu-minggu obstetrik mula mempertimbangkan kehamilan jauh sebelum ultrasound dicipta oleh manusia, dan pastinya tidak terdapat kaunter dan kalkulator dalam talian.

Terdapat beberapa cara untuk mengira tarikh penghantaran (dianggarkan semata-mata, perkiraan) menggunakan kaedah obstetrik:

  • (hari pertama haid dikurangkan tiga bulan) + 7 hari;
  • (hari pertama haid + 9 bulan) + 7 hari;
  • hari pertama haid ditambah 280 hari.

Yang mana antara mereka yang digunakan, doktor memutuskan untuk dirinya sendiri. Dan dia akan melakukannya ketika mendaftar di klinik antenatal, ketika ibu hamil beralih ke sana.

Satu bulan kebidanan bersamaan dengan empat minggu obstetrik, pada kehamilan tepat 10 bulan obstetrik, dibahagikan kepada tiga trimesters. Istilah dari saat konsepsi adalah kira-kira dua minggu kurang daripada obstetrik dan sekarang kita tahu mengapa ini begitu.

Sekiranya seorang doktor mengkaji seorang wanita, mengalihkan kalendar di tangannya dan berfikir, dia mengatakan bahawa dia sudah mempunyai 8 minggu kehamilan bukanlah kesilapan, tetapi secara harfiah berikut: 8 minggu kehamilan = 6 minggu dari masa konsepsi = betul-betul 4 minggu dari masa kelewatan bermula.

Kaedah ultrabunyi

Mesin ultrabunyi diprogramkan untuk minggu obstetrik, dan oleh itu jika imbasan ultrasound menunjukkan bahawa tempoh kehamilan adalah 7 minggu, ini bermakna kehamilan adalah tepat 7 minggu, dan tidak 9, seperti yang difikirkan sesetengah orang, memandangkan dua minggu obstetrik harus ditambah pada tempoh sebenar. 7 minggu untuk ultrasound = 5 minggu dari tempoh perkembangan embrio dan tidak ada yang lain.

Pengimbas ultrasound moden menghasilkan hasil dalam minggu dan hari, iaitu 7 minggu dan 5 hari atau 7 minggu dan 3 hari, yang membolehkan kita menentukan tempoh kehamilan yang telah dikira oleh pakar obstetrik.

Kaedah ultrabunyi untuk menentukan tarikh tepat adalah relevan untuk wanita yang tidak ingat tarikh permulaan haid yang terakhir, yang tidak mengetahuinya kerana ketidakpatuhan kitaran, kitaran menurun, dan juga selepas protokol IVF yang berjaya.

Hanya penting untuk mengetahui bahawa garis masa yang paling tepat untuk peperiksaan ultrasound hanya boleh dilakukan pada peringkat awal. Ini disebabkan oleh fakta bahawa semua embrio dalam tempoh embriogenesis (sehingga 9-10 minggu untuk tempoh obstetrik) berkembang pada kira-kira kadar yang sama.

Faktor genetik berkuatkuasa, satu program pembangunan individu: satu bayi yang ibu bapanya tidak tinggi ditakdirkan untuk menjadi kecil dan kecil tinggi, dan yang lain akan mempunyai pertumbuhan dan penunjuk yang mengagumkan dari pertengahan kehamilan.

Tarikh akhir di mana anda boleh memberi tumpuan kepada data ultrasound dari segi menentukan tarikh adalah 11-13 mingguPada masa ini pemeriksaan pranatal yang pertama dijalankan, matlamatnya bukan sahaja untuk mengesan kebarangkalian kelainan kromosom janin, tetapi juga untuk membetulkan tarikh akhir termasuk.

Umur kehamilan

Berikut adalah istilah obstetrik lain yang menimbulkan banyak persoalan bukan sahaja untuk ibu-ibu masa depan yang tidak berpengalaman yang mengharapkan kelahiran anak-anak sulung, tetapi juga untuk wanita yang telah melahirkan lebih awal - berapakah bermula dengan kehamilan, apa itu, mengapa dipertimbangkan sama sekali?

Istilah ini menyembunyikan istilah embrio yang sudah biasa dengan kita, iaitu, istilah dari saat penggabungan sel-sel kuman ibu dan bapa dan permulaan kehidupan kanak-kanak yang baru. Istilah tepat pada kehamilan hanya diketahui oleh mereka yang mengandung di bawah pengawasan doktor. - yang disemai pada hari ovulasi, disahkan oleh protokol ultrasound, yang telah dirawat dengan IVF (dalam kes ini, doktor tidak hanya mengetahui jam, tetapi juga jam mengetahui kapan dan bagaimana telur dan sel sperma bergabung, kerana ia berlaku secara in vitro) .

Ini tidak bermakna bahawa wanita hamil selepas IVF sepatutnya mempertimbangkan istilah ini dalam bersamaan gestational. Umur kehamilan, seperti yang lain, akan dikira dalam minggu obstetrik dari hari pertama haid yang terakhir, jika wanita mengenalnya, atau mengikut ultrasound, tetapi sekali lagi ketat dalam minggu obstetrik.

Kalendar dan kaunter dalam talian

Seorang wanita moden tidak memerlukan pengiraan yang panjang dan menyakitkan dengan pensil dan kalendar, menambah atau mengambil bulan untuk menghitung DA - tarikh jangkaan kelahiran. Hari ini terdapat pelbagai kalendar dan kaunter. Ia cukup untuk memasuki tarikh haid yang terakhir dan tempoh kitaran haid anda.dan kini hasilnya adalah istilah semasa, hari lahir yang dijangkakan, bilangan ordinal bulan, trimester, dan kebarangkalian kelahiran anak laki-laki atau perempuan (segala-galanya kecuali perkara ini adalah benar, item terakhir adalah untuk hiburan, ia menjadi kenyataan dengan kebarangkalian 50 / 50).

Beberapa meter dilengkapi dengan fungsi yang digunakan: mereka bukan sahaja menganggap segala-galanya, tetapi juga memberikan maklumat terperinci tentang bagaimana bayi berkembang pada minggu, ketinggian dan berat badan, dan piawai pembangunan. Kaunter adalah percuma.

Yang pasti atau tidak?

Dan akhirnya, ketepatan DA perlu dijelaskan. Tentukan hari tertentu, contohnya, 15 Mac. Ini tidak bermakna wanita akan melahirkan pada hari ini. Selain itu ketat di DA tidak lebih dari 5% wanita hamil melahirkan - seperti statistik perubatan. DA sendiri tidak wujud untuk ayah masa depan untuk menangguhkan segala perkara terlebih dahulu pada hari ini, dan bukan untuk ibu hamil untuk memeriksa dengan ramalan ahli numerologi dan kalender untuk memilih nama yang dilahirkan pada hari ini. DA adalah mercu tanda anggaran. Kelahiran itu sendiri akan berlaku apabila kedua-dua organisma ibu dan anak itu bersedia sepenuhnya untuk proses yang bertanggungjawab ini..

Sehingga 20% bayi dilahirkan pada 37-38 minggu, kira-kira 30% pada 38-39 minggu, 40% selepas 39 minggu, baki 10% bayi muncul sebelum 37 minggu atau selepas 40 minggu. Sehingga 42 minggu termasuk, melahirkan anak dianggap penting, kehamilan mempunyai status berpanjangan, tetapi tidak ditangguhkan, seperti yang difikirkan oleh ramai orang. Oleh itu, jangan ragu untuk menambah 2 minggu ke DA, atau tolak 2 minggu dari itu. Sepanjang bulan, anak itu boleh dilahirkan pada bila-bila masa.

Sekiranya anda mempunyai janin besar atau biasanya kitaran haid anda berlangsung lebih daripada 32 hari, maka ada kemungkinan bahawa kehamilan anda tidak terhad kepada 40 minggu. Jika kehamilan berbilang, atau anda mempunyai kitaran haid yang normal kurang dari 28 hari, kemungkinan penghantaran akan berlaku sebelum 40 minggu.

Dari video berikut, anda akan belajar bagaimana untuk mengira tarikh jangkaan penghantaran.

Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan