18 minggu 20 minggu

Perkembangan janin pada minggu ke-19 kehamilan

Kandungannya

Setiap tempoh kehamilan adalah satu peristiwa yang unik, dan minggu ke-19 kehamilan tidak terkecuali. Pada tahap ini kehidupan intrauterin, transformasi yang cukup penting berlaku di dalam badan bayi. Banyak organ dalaman telah terbentuk, sementara yang lain masih terus membangun aktif mereka.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Sistem muskuloskeletal

Perubahan penting menjalani struktur tulang. Tulang kecil buah menjadi kurang rapuh. Perkembangan intensif tulang membawa kepada hakikat bahawa kanak-kanak terus memanjangkan lengan dan kaki.

Otot bayi juga mengalami beberapa perubahan. Meningkatkan keanjalan dan keupayaan mereka untuk meregangkan. Perubahan sedemikian menyumbang kepada fakta bahawa janin meningkatkan bilangan pergerakan yang mungkin dilakukan olehnya. Aktiviti motor bayi semakin sengit.

Kanak-kanak boleh bergerak, bermula dari dinding rahim, mereka juga dapat menghidupkan kepala mereka. Yang terakhir berlaku disebabkan peningkatan pergerakan fisiologi pada tulang belakang serviks.

Kanak-kanak flexes dan memperluaskan pemegang, boleh menyentuh tali pusat atau muka dengan jari-jarinya. Jika kembar berkembang di rahim, maka pada masa ini mereka, sebagai peraturan, mula secara aktif "belajar" antara satu sama lain.

Jantung dan saluran darah

Sistem peredaran janin pada minggu 18-19 mempunyai beberapa ciri menarik. Jadi, hati kecil seorang kanak-kanak mampu mengepam hampir 30 liter darah. Dalam strukturnya, ia agak mengingatkan orang dewasa dan terdiri daripada empat kamera. Penguncupan otot jantung secara aktif menyumbang kepada fakta bahawa bayi mempunyai denyutan jantung yang sebenar.

Doktor menentukan kekerapan degupan jantung, kerana penunjuk ini sangat penting. Semasa kehamilan, hati bayi dinilai berulang kali. Nilai yang diperoleh dari kadar denyut jantung (HR) janin mesti direkodkan dalam rekod perubatan wanita hamil. Ini membolehkan para doktor mengesan dinamika dan membuat kesimpulan tentang kesejahteraan perkembangan intrauterin bayi.

Denyutan jantung janin harus berada dalam julat normal. Ini menunjukkan bahawa jantung kanak-kanak bekerja dengan normal, dan tubuhnya tidak mengalami hipoksia - kelaparan oksigen dari tisu dan organ dalaman.

Ia adalah mungkin untuk menentukan kadar jantung bayi pada segmen kehidupan intrauterin ini dengan cara yang berbeza. Mungkin yang paling tepat ialah pengiraan kadar denyutan jantung semasa ultrasound.

Dokter ginekologi juga boleh menentukan petunjuk klinikal ini, mendengar bagaimana jantung kecil janin berfungsi dengan bantuan alat khas - stetoskop. Titik terbaik untuk mendengar denyutan jantung dipilih secara individu. Ia bergantung kepada bagaimana janin terletak di dalam rahim.

Selalunya irama jantung didengar berhampiran pusat atau sedikit di bawah. Jika seorang wanita menanggung kembar, maka degupan jantung harus didengar dari setiap bayi secara individu.Penentuan irama jantung adalah kemahiran penting yang harus dialami setiap pakar obstetrik-ginekologi yang berpengalaman.

Kekerapan degupan jantung bayi membantu para doktor untuk mengesan pelbagai patologi intrauterine di peringkat awal pembentukan mereka pada waktu yang tepat. Setiap tempoh kehamilan dicirikan oleh standard kadar jantung janin sendiri. Untuk minggu kehamilan ke-19, penunjuk 140-160 denyutan seminit dianggap normal.

Perubahan aktif pada tahap ini mula berlaku di dalam saluran darah. Oleh itu, diameter mereka secara beransur-ansur meningkat, dan oleh itu lumen. Pembuluh darah dan arteri janin kelihatan sempurna melalui kulit yang kurus dan halus.

Ginjal dan organ kencing

Perubahan menarik mula berlaku dalam sistem kencing. Ginjal bayi sudah terbentuk, serta saluran kencing utama.

Kanak-kanak, dalam cairan amniotik, boleh menelannya, dan kemudian - dan memperuntukkan. Ciri ini tidak hanya penting untuk pembangunan keseluruhan sistem perkumuhan air kencing, tetapi juga membawa kepada pembaharuan biasa persekitaran "akuatik" bayi. Oleh itu, cecair amniotik mungkin berubah beberapa kali pada siang hari.

Sistem saraf

Bilangan hubungan istimewa antara sel-sel otak dalam serbuk mula meningkat. Ini menyumbang kepada fakta bahawa bayi itu muncul refleks pertama tanpa syarat, serta perilaku yang rumit.

Manifestasi emosi terang yang pertama, sebagai peraturan, dikesan semasa pemeriksaan ultrasound. Kanak-kanak itu sudah boleh tersenyum pada ibunya dan doktor, mengerutkan kening sedikit di dahinya atau membuat wajah. Emosi sedemikian menyebabkan ibu bapa masa depan, sebagai peraturan, agak banyak perasaan positif yang terang. Adalah penting untuk ingat bahawa bayi mereka tidak melakukannya dengan tujuan. Sesetengah kanak-kanak berpaling dari sensor ultrasound semasa ultrasound, jadi mustahil untuk melihat manifestasi emosi.

Ia juga berlaku semasa ultrabunyi nampaknya seolah-olah kanak-kanak sedang tidur. Pada masa yang sama dia berada dalam keadaan tenang dan tidak membuat gerakan aktif.

Pada peringkat kehamilan ini, pembangunan saraf tunjang berterusan. Perkembangan ini menyumbang kepada hakikat bahawa pergerakan aktif bayi semakin banyak diselaraskan dan diselaraskan setiap hari.

Pergerakan pertama

Aktiviti ribut bayi di perut ibunya dan saiz yang agak besar menyumbang kepada fakta bahawa ibu mengandung sensasi pertama di dalam perutnya. Acara ini untuk wanita sangat menyentuh dan, sebagai peraturan, diingati sepanjang hayatnya.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Tidak semua ibu di masa depan dapat merasakan bayi mereka pada tahap kehamilan ini. Ia bergantung kepada banyak faktor. Biasanya, kanak-kanak yang agak aktif dan mudah bergerak adalah pelik, anak-anak yang tenang mungkin tidak menaruh perhatian kepada ibu mereka.

Setiap kehamilan adalah satu peristiwa yang unik. Kesamaan mutlak simptom dalam kes ini tidak pernah berlaku. Sebagai contoh, semasa kehamilan pertama, bayi mula menolak pada minggu ke-18 ke-19 kehamilan, dan di kedua - selepas 22. Adalah penting untuk diingati bahawa ini adalah ciri yang sangat individu yang tidak dapat diramalkan terlebih dahulu.

Parameter badan

Saiz bayi adalah tanda klinikal yang sangat penting, ia mesti dibimbing oleh doktor yang memantau perkembangan kehamilan tertentu. Petunjuk ketinggian dan berat bayi membolehkan pakar untuk mengesan intensiti perkembangan intrauterinnya dalam rahim.

Setiap tempoh kehamilan dicirikan oleh norma-norma tertentu. Parameter klinikal ini biasanya ditentukan semasa imbasan ultrasound. Nilai-nilai yang diperolehi ditunjukkan dalam sijil perubatan pakar, yang dikeluarkan kepada tangan wanita hamil selepas tamat ujian. Parameter utama yang dikaji dan norma mereka ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Tanda klinikal janin

Nilai normal untuk minggu kehamilan ke-19

Pertumbuhan

21-25 cm

Berat badan

230-250 g

Selalunya berlaku selepas pemeriksaan ultrabunyi, seorang wanita hamil masuk ke dalam panik atau mula bimbang bahawa bayinya kurang berat dari yang seharusnya pada tarikh ini. Segera ia harus diperhatikan bahawa ini tidak berbaloi. Berat bayi, seperti ketinggiannya, adalah satu parameter individu.. Tidak semua perkembangan kanak-kanak berlaku dalam lingkungan umur yang ditetapkan.

Jika berat atau ketinggian kanak-kanak kurang daripada nilai yang ditetapkan untuk tempoh tertentu, doktor pasti akan memberi perhatian kepadanya. Selepas ini, perkembangan janin memerlukan pemerhatian yang lebih teliti. Sebagai peraturan, berat anak selepas beberapa minggu kehamilan kembali normal.

Lokasi

Kedudukan anak dalam perut ibu saya boleh sangat berbeza. Untuk menentukan bagaimana bayi berada di rahim, anda boleh menggunakan pemeriksaan obstetrik ultrasound atau klinikal.

Adalah penting untuk diingat bahawa kedudukan janin semasa tempoh kehidupan intrauterinnya biasanya tidak kekal.

Ia sering berlaku bahawa janin yang aktif dan agak mudah mengubah kedudukannya di rahim. Kanak-kanak boleh diletakkan dengan cara yang berbeza. Doktor menganggap salah satu lokasi fetus yang paling berfungsi secara fizikal dalam rahim untuk menjadi sakit kepala. Dalam kes ini, kepala bayi terletak di arah tekak dalaman rahim.

Ketua previa membolehkan janin bergerak dengan betul melalui saluran kelahiran semasa buruh. Dalam kes ini, ketua bayi, yang mempunyai saiz terbesar untuk bersalin, bergerak lebih awal, yang lebih tepat, menurut pakar. Selepas laluan kepala melalui kanal lahir, seluruh tubuh kanak-kanak itu "dilahirkan" lebih mudah.

Sebagai tambahan kepada persembahan sakit kepala yang normal, terdapat lokasi lain janin yang kurang baik. Oleh itu, bayi mungkin mempunyai kedudukan melintang dalam rahim. Dalam kes ini, kepalanya tidak lagi terletak pada fonaksin fallopian dalaman. Dalam kes ini, kelahiran bebas bayi tanpa apa-apa kesan terhalang.

Bayi kelihatan

Konfigurasi badan bayi dalam tempoh kehidupan intrauterin ini berbeza-beza. Tubuh anak menjadi lebih lama, lengan dan kaki juga ditarik keluar. Perkadaran kepala agak berbeza. Kanak-kanak itu sudah kelihatan seperti seorang lelaki, tetapi hanya dalam bentuk kecil.

Di muka mata bayi jelas berbeza, mereka kelihatan agak besar. Di luar, mata menutup kelopak mata. Bayi itu sudah mempunyai silia pendek dan bahkan kening.

Hampir seluruh badan janin merangkumi pelincir asal. Rahsia peluh dan kelenjar sebum terus terlibat dalam pendidikannya. Di permukaan kulit, ia bercampur dengan sel-sel kulit yang terkelupas, yang menyebabkan pembentukan pelincir khas. Pelumas ini sangat penting untuk bayi, kerana ia perlu untuk melindungi dari kesan banyak faktor negatif dan mikrob.

Kanak-kanak itu sudah jelas kelihatan kontur hidung dan juga dagu. Auricles terbentuk. Bayi sudah boleh membuka dan menutup mulutnya. Juga, janin telah menelan gerakan, kerana ia menelan bahagian-bahagian kecil cecair amniotik.

Pada jari-jari kecil kanak-kanak sudah mempunyai corak tersendiri - ahli memanggil cap jari corak ini. Pada setiap pemegang dan kaki terdapat kuku kecil.

Bolehkah saya mengetahui lantai?

Tentukan kelahiran anak lelaki atau perempuan, pada peringkat kehamilan ini sudah mungkin. Ini kerana organ genital luar utama janin pada minggu ke-19 mengandung telah terbentuk.

Ibu bapa masa depan sering berminat dalam soal sama ada kesilapan dalam menentukan hubungan seks pada tempoh ini. Kesilapan dan kesilapan dalam mendirikan lantai sebenarnya masih boleh dilakukan. - ini sebahagian besar bergantung kepada pengalaman dan kelayakan pakar yang melakukan imbasan ultrasound.

Mengenai apa yang berlaku kepada janin dan ibu masa depan pada minggu ke-19 kehamilan, lihat video berikut.

18 minggu 20 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan