Sentuhan denyutan janin menjelang minggu: ciri dan norma dalam jadual

Kandungannya

Denyutan jantung janin adalah ciri penting yang membolehkan doktor dan ibu memahami betapa rasanya bayi dalam rahim. Mereka mula mengukurnya sebelum parameter kehidupan lain dan berterusan sepanjang kehamilan dan melahirkan anak. Dalam hal ini, ibu mempunyai banyak soalan mengenai kadar denyutan jantung.

Bagaimanakah jantung terbentuk?

Jantung bayi mula membentuk salah satu yang pertama. Wanita itu masih tidak menyedari bahawa dia sedang hamil, dan serbuk telah menjalani proses yang intensif organogenesis jantung dan kapal besar. Proses ini bermula pada minggu kedua kehamilan. (dari tarikh konsepsi).

Dalam embrio pada minggu pertama kewujudannya, dua kuman jantung terbentuk - tiub endocardial. Mereka secara beransur-ansur bergabung menjadi satu, tetapi dua lapisan. Pertumbuhan tiub yang paling pesat berlaku pada 3 minggu kehamilan (minggu pertama sejak permulaan haid). Walaupun saiz kecilnya, tiub jantung embrio mempunyai struktur yang agak rumit: ia mempunyai lima bahagian, di mana atrium, ventrikel, sinus vena akan terbentuk, terdapat bola arteri dan batang.

Hati kanak-kanak mendapat penampilan ciri pada 5 minggu dari hari pembuahan., iaitu, pada 7 minggu obstetrik. Pada ketika ini, hati sudah dibahagikan kepada bahagian kanan dan kiri, dipisahkan oleh dua bahagian.

Perlu diperhatikan bahawa pembentukan jantung tidak berlaku di mana organ ini biasanya terletak, tetapi di kawasan serviks. Apabila organ berkembang, secara beransur-ansur turun ke tempat dada nanti. Dalam perjalanan ke sana, hati berubah, dan jabatan-jabatan yang terbentuk dari atas berada di bawah.

Proses ini sangat rumit, dan oleh itu, apa-apa pelanggaran di dalamnya boleh menyebabkan patologi kasar, sebagai contoh, jantung akan kekal di kawasan serviks atau tidak diserahkan, dan kemudian ujungnya akan ditolak.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Pada 4 minggu perkembangan embrio, septum interventricular terbentuk, organ terbahagi kepada 2 bahagian. Pada minggu ke-6 perkembangan bayi, tetingkap bujur terbentuk dalam partition dan jantung menjadi tiga ruang. Pada minggu 7 bermula dan pada akhir minggu 8 proses pembentukan septum lain selesai dan hati menjadi empat ruang, seperti dalam setiap kita.

Fetus mula mengalahkan jantung pada akhir minggu ke-5 kehamilan, ini boleh diperbaiki dengan hasil ultrasound. Tidak ada cara lain untuk mendengar hati kecil yang mengetuk pada peringkat awal.

Tempoh 2 hingga 8 minggu tempoh embrionik (dari kehamilan 4 hingga 10 minggu) adalah kritikal.

Dengan apa-apa faktor teratogenik, pembentukan jantung dan saluran darah mungkin terjejas, yang dipenuhi dengan perkembangan kecacatan, kadang-kadang tidak serasi dengan kehidupan. Pengaruh seperti itu boleh menjadi tabiat berbahaya bagi wanita, keadaan alam sekitar yang buruk, faktor pengeluaran yang berbahaya, dan lain-lain.

Bila dan mengapa mengukur?

Dari akhir minggu ke-5 hingga saat melahirkan, kadar denyutan janin diukur pada setiap pemeriksaan ultrasound. Ini bukan penghormatan kepada tradisi, tetapi ciri penting keadaan bayi semasa pemeriksaan.Kekerapan yang mengetuk hati mengetuk dalam protokol ultrasound ditunjukkan oleh singkatan HR - kadar jantung.

Kaedah tambahan untuk mendengar hati kanak-kanak muncul pada tempoh kehamilan yang berlainan. Dari kira-kira 18 minggu kebidanan, echocardiography boleh dilakukan. Ultrasound doppler dan warna memberi idea bukan sahaja tentang bagaimana jantung berbentuk dan bagaimana ia mengetuk, tetapi juga bagaimana darah beredar di dalam kapal besar.

Dari pertengahan trimester kedua, kaedah auskultasi digunakan - mendengar dengan bantuan tiub obstetrik dengan akhir distal yang luas (stetoskop). Ini adalah di pejabat setiap pakar obstetrik-pakar sakit puan dan dengan prosedur pendengaran bermula, biasanya setiap resepsi yang dirawat oleh wanita hamil. Kaedah ini tidak membenarkan untuk mengira kadar denyutan jantung dalam nilai berangka, tetapi memberi doktor idea bagaimana rhythmically dan jelas mengetuk jantung kanak-kanak itu, dan juga mengandaikan persembahannya - apabila pukulan jantung ditemui di bawah pusar, wanita bercakap tentang persembahan kepala, dengan pukulan di pusar, ke kanan atau di sebelah kirinya, anggap pelupusan melintang dari serbuk, dan jika jantung berdebar terdengar di atas pusar, lebih besar kemungkinan bayi itu dalam pembentangan panggul.

Tetapi kaedahnya tidak terlalu tepat, terutamanya dalam hal polyhydramnios, apabila irama jantung kurang disentuh, semasa air rendah, semasa kehamilan adalah kembar atau triplet, dan juga jika ibu itu mempunyai obesitas atau ketika plasenta terletak di dinding depan.

Dari minggu ke-30 kehamilan kaedah lain boleh didapati - CTG (kardiotografi). Ia dilakukan kedua-dua mengikut tanda-tanda, dan untuk mengawal semua ibu hamil. Kaedah ini didasarkan pada pendaftaran dua indikator dengan sensor - pergerakan jantung dan janin direkodkan, dan hubungan antara pergerakan dan jantung berdebar-debar dimonitor (ini adalah khas bayi).

Dalam proses bersalin, ia juga sering diperlukan untuk mendaftarkan kadar jantung dan kontraksi dengan melampirkan sensorium alat CTG kepada ibu wanita hamil. Ini memantau keadaan janin dalam proses penghantaran

Di rumah, anda boleh mendengar bagaimana jantung bayi berdegup, seorang wanita boleh dalam beberapa cara, tetapi semuanya bertujuan semata-mata untuk memenuhi rasa ingin tahu - dia sendiri dan ayah masa depan. Seorang wanita memerlukan pengetahuan perubatan khas untuk memahami apa perubahan tertentu dalam irama bermakna berdenyut jantung kanak-kanak. Ini bukan mengenai situasi di mana kawalan rumah denyut jantung disyorkan oleh seorang doktor - dalam kes ini, menggunakan monitor janin mudah alih khas, yang memberikan ibu mengandung buat sementara supaya dia boleh mengikuti cadangan doktor.

Stetoskop obstetrik juga boleh digunakan untuk mendengar rumah selepas 24 minggu kehamilan., tetapi kaedah seperti ini tidak tersedia kepada wanita itu sendiri, kerana orang lain akan mendengar, misalnya, suaminya. Doppler janin, instrumen kecil dengan sensor ultrasonik, kini dijual pada hari ini. Anda boleh menggunakannya di rumah dari 13-14 minggu kehamilan.

Kesukaran utama adalah untuk mencari titik pendengaran, seperti menunjukkan amalan, ia tidak berfungsi dengan serta-merta. Anda boleh menggunakan phonendoscope biasa - selepas 32 minggu kehamilan, atau cuba mendengar jantung bayi melalui dinding perut, tetapi untuk ini, bayi harus ditempatkan dengan mudah - menghadap dinding abdomen.

Kadar jantung adalah petunjuk tentang doktor mana yang tidak mempunyai pendapat sebulat suara. Ia sering dipercayai bahawa ia tidak mempunyai ketepatan diagnostik yang tinggi, kerana sebab-sebab yang degupan jantung boleh melambatkan atau mempercepatkan dapat banyak, dan bahkan kegembiraan biasa ibu atau keadaan kesihatannya yang lemah tentu akan mempengaruhi kadar denyut jantung. Mengapa, kemudian, mengukur kadar denyutan jantung?

Pertama, untuk diagnosis kehamilan sendiri - pada minggu 5. Telur yang disenyawakan kecil mungkin tidak dapat dilihat di rahim, tetapi bunyi dan bunyi ciri tidak akan membenarkan doktor melihat serbuk.Kedua, otot jantung bayi merespon sebarang perubahan dalam keadaannya, yang mungkin penting sebagai sebahagian daripada penilaian komprehensif janin. Sebagai langkah bebas yang membolehkan anda membuat diagnosis, ukuran denyutan jantung tidak bertindak. Tetapi secara beransur-ansur melengkapkan maklumat yang boleh dikumpulkan semasa ultrasound, ujian makmal.

Tetapi dalam proses kelahiran bayi di hospital, pengukuran kadar denyutan jantung adalah petunjuk langsung terhadap keadaannya. Hipoksia akut dalam proses bersalin adalah sangat berbahaya bagi kanak-kanak itu, dan ramalannya akan bergantung kepada berapa cepat doktor mengetahui tentangnya dan memutuskan pengurusan masa depan kelahirannya.

Norma

Sebelum bercakap tentang taraf denyutan jantung, adalah penting untuk memahami bahawa dalam proses membentuk sistem kardiovaskular, jantung bayi mengetuk tidak sekata. Selepas 8 minggu irama biasanya menjadi lebih yakin, jelas.

Banyak dalam parameter ini secara individu. Sekiranya seorang wanita mengalami toksemia atau mempunyai selsema atau selsema, denyutan jantung bayi sentiasa meningkat, dan peperiksaan dalam tempoh ini akan memberi angka inflasi. Jika ibu berbaring di belakangnya untuk masa yang lama, akibatnya vena cava dipenggal oleh rahim yang mengandung, kadar denyut jantung dapat dikurangkan, tetapi setelah mengubah kedudukan tubuh, ia akan kembali normal lagi setelah beberapa saat.

Kanak-kanak dalam rahim tidur dan terjaga, dan di kedua-dua negeri ini dia mempunyai kadar jantung yang berbeza.. Pada peringkat kehamilan yang lebih awal, bayi agak emosional, dia mendengar banyak, merasa, mungkin mengalami ketakutan, dan otot jantung bertindak balas terhadap ini dan memberikan pembacaan laju denyut jantung.

Kadar untuk tarikh awal dan lewat adalah berbeza, seperti yang dapat dilihat dari jadual ini.

Jadual nilai normat kadar denyutan jantung - istilah awal

Minggu minggu

Jangkauan kadar jantung (berdenyut seminit)

5

80 – 103

6

101 -127

7

125 – 149

8

149 – 173

9

150 – 195

10

160-180

11

150 -180

12

148 – 177

13

145 – 173

14

146 – 169

Jadual nilai normat kadar jantung - separuh kedua kehamilan

Minggu minggu

Jangkauan kadar jantung (berdenyut seminit)

15 – 32

130 – 160

32 – 38

140 – 160

38 – 42

120 – 160

Bolehkah norma-norma ini dianggap kaku? Tidak, kerana sejumlah besar faktor boleh menjejaskan otot jantung serbuk. Penyimpangan sedikit denyutan jantung dalam satu arah atau yang lain sepenuhnya dibenarkan.

Sekiranya doktor mempunyai keprihatinan tertentu tentang kesihatan dan keadaan bayi berdasarkan hasil denyut jantung, dia pasti akan menetapkan ujian tambahan.

Penyimpangan dan penyebab

Namun, ketidakselarasan degupan jantung jantung kanak-kanak dengan norma purata tidak boleh tetapi menakutkan wanita. Mendengar dari doktor bahawa denyut jantung tidak sesuai dengan norma, ibu hamil mula bimbang, apa yang menimbulkan keadaan yang lebih banyak - semasa tekanan pada tubuh wanita terdapat peningkatan pengeluaran adrenalin dan kortison (hormon tekanan), yang tidak disedari oleh otot jantung anak. Oleh itu, mari kita dengan tenang mempertimbangkan kemungkinan penyimpangan dari norma.

Menurunkan kadar jantung

Bayi anda didiagnosis dengan bradikardia. Jantung berdegup lebih perlahan daripada yang diperlukan untuk tempoh kehamilan. Selalunya ini berlaku pada akhir, trimester ketiga, apabila bayi menjadi rapatapabila plasenta mula berumur dan lebih teruk untuk mengatasi pertukaran gas dan fungsi pemakanannya.

Bradikardi janin dianggap sebagai keadaan di mana kadar denyutan jantung berkurang kepada 110 denyutan seminit dan ke bawah. Sila ambil perhatian bahawa semasa CTG, kadar denyutan jantung akan jatuh ke nilai-nilai tersebut, tetapi kemudian ia kembali kepada nombor asal. Bradycardia - pengurangan kadar denyutan jantung yang berterusan, yang diamati sepanjang keseluruhan tinjauan.

Bradycardia sendiri tidak menunjukkan apa-apa penyakit tertentu, tetapi doktor memperlakukannya dengan sangat hati-hati, kerana ia selalu mengatakan bahawa keadaan anak itu sangat terganggu. Kadar denyutan janin yang perlahan boleh didengar jika seorang wanita mengetuai gaya hidup yang tidak sihat - merokok, mengambil alkohol dan bahan-bahan narkotik semasa kehamilan. Sering kali denyutan jantung bayi melambatkan kerana anemia ibu. (Ini adalah kerana sebab ini bahawa sisihan kadar denyutan jantung ke arah penurunan dilihat lebih kerap pada trimester ketiga).

Jika seorang wanita mempunyai sedikit atau tiada air, maka janin juga boleh terganggu. Pelanggaran jumlah cairan amniotik didiagnosis dengan mudah, dan seluruh kehamilan bagi wanita tersebut dipantau dengan teliti. Sebabnya mungkin seorang wanita yang mengambil ubat dengan kesan hipnosis, penyalahgunaan sedatif. Kadang-kadang bradikardia berterusan menunjukkan kecacatan kongenital.

Kekerapan perlahan pemukul jantung kanak-kanak selalu menjadi tanda yang mencemaskan, kerana ia menunjukkan bahawa bayi itu dalam keadaan decompensation, iaitu gangguan itu sekurang-kurangnya kronik, dan tubuh bayi tidak lagi memiliki sumber daya dan kemampuan untuk mengimbangi apa yang tidak diterima. Bradycardia mungkin mencadangkan hipoksia kronik intrauterin yang teruk (kebuluran oksigen) ketidaksuburan plasenta, infark plasenta, konflik Rh yang teruk dalam wanita Rh-negatif dengan anak Rh positif, asphyxiation mekanikal tali pusat (digerakkan di sekitar leher).

Reaksi doktor kepada bradikardia harus segera. Ia perlu untuk mewujudkan secepat mungkin sebab yang membawa kepada keadaan dan menghapuskannya.. Sekiranya tidak mungkin untuk membina atau menghapuskannya, seksyen pembedahan awal dijalankan untuk menyelamatkan nyawa kanak-kanak dan kepentingannya.

Satu-satunya kes di mana bradikardia bukan merupakan petunjuk untuk kemasukan ke hospital kecemasan adalah pengenalan kadar denyut jantung yang lebih perlahan disebabkan oleh gangguan peredaran sementara. (diperah vena cava, diperas oleh anak di dalam umbilical cord uterus). Biasanya seorang wanita diminta untuk berjalan dan berjalan selama setengah jam, untuk kembali dan menjalani peperiksaan sekali lagi. Bradikardia berkaitan fisiologi dengan peperiksaan berulang tidak disahkan.

Sekiranya keputusan HR rendah, wanita itu dimasukkan ke hospital, kerana keadaan dan keadaan bayi itu pada bila-bila masa memerlukan campur tangan perubatan.

Kadar denyut jantung meningkat

Kadar denyutan jantung janin kurang berbahaya daripada yang rendah. Sudah dikatakan bahawa ketakutan, tekanan mungkin penyebab hasil kajian tersebut. Tetapi walaupun ia bukan mengenai tekanan, selalunya hati yang menelan adalah tanda bahawa bayi itu sedang berjuang, keadaannya dipertimbangkan. Nilai denyutan jantung tinggi dipanggil tachycardia, mereka berkata mengenainya, jika kadar denyutan jantung melebihi 175 denyutan seminit. Penyimpangan juga harus stabil, berterusan. Pengecualian adalah tempoh 8 hingga 11 minggu kehamilan, apabila kadar denyutan jantung tinggi adalah kadar fisiologi.

Sebab peningkatan kekerapan mungkin menjadi kebiasaan buruk ibu, serta beberapa penyakitnya. Contohnya, dengan hiperfungsi kelenjar tiroid, apabila tahap hormonnya bertambah, perubahan dalam kadar jantung kedua-dua bayi dan ibunya mungkin diperhatikan. Dalam kes toksikosis yang teruk, jika muntah menjadi kebiasaan untuk wanita, kemungkinan dehidrasi meningkat, dan dalam hal ini, jantung bayi didengar dengan definisi takikardia. Penyebab tachycardia janin boleh menjadi penyakit jantung ibu, gangguan fungsi buah pinggangnya.

Seorang kanak-kanak mungkin mempunyai sebab peribadi sendiri untuk denyutan jantung yang kerap - pelanggaran struktur plasenta (kecacatannya), kehadiran jangkitan intrauterin, hipoksia pada peringkat awal.

Kelaparan oksigen, jika ia bermula baru-baru ini, secara sempurna diberi kompensasi oleh organisma kanak-kanak, memaksa kelenjar adrenal untuk bekerja sedikit lebih aktif. Walaupun keadaan pampasan, kadar denyutan jantung meningkat, sebaik sahaja selepas bradikardia itu berlaku, mereka mengatakan bahawa keadaan janin semakin buruk - dia berhenti bergelut dan mengimbangi kekurangan oksigen. Dengan tidak adanya bantuan mendesak, dia mungkin mati.

Harus diingat bahawa beberapa kelainan kromosom juga cenderung menjadi detak jantung yang terlalu kerap. Sebagai contoh, janin dengan sindrom Down sering mengalami tachycardia bersamaan.Tetapi untuk diagnosis keabnormalan kromosom untuk mendengar hati sedikit, kerana ini terdapat sistem diagnostik sendiri.

Anak lelaki atau perempuan

Bercakap mengenai denyutan jantung janin, sukar untuk tidak memisahkan diri dengan topik penentuan seks kadar denyut jantung masa depan. Walaupun hakikatnya adalah abad ke-21, ramai orang masih percaya bahawa kekerapan degupan jantung seorang kanak-kanak dapat menunjukkan hubungan seks janin. Mereka percaya kerana mereka mahu percaya, dan tidak mungkin untuk menentukan jenis kelamin bayi pada peringkat awal - imbasan ultrasound 15-16 minggu tidak dapat menjawab soalan jantina apa yang wanita sedang menunggu.

Pakar mengatakan bahawa tiada hubungan antara jantina bayi dan degupan jantungnya.. Serbuk seks terbentuk pada masa penggabungan sel-sel kuman ibu bapa. Sekiranya pasangan kromosom terakhir bertepatan dengan jenis XX - seorang gadis akan dilahirkan, jika XY adalah budak lelaki. Organogenesis jantung berlaku sama ada dalam embrio kedua-dua jantina., organ dan fungsinya berkembang sama rata dalam minggu, jika tidak doktor akan mempunyai dua jadual diagnostik - satu dengan denyutan jantung untuk lelaki, yang lain - dengan kadar denyutan jantung untuk perempuan.

Pada masa yang sama, forum wanita melimpah dengan mesej dan perbincangan isu ini, seolah-olah tidak ada yang mendengar pendapat pakar. Gadis itu dikreditkan dengan denyutan jantung yang lebih kerap, lelaki lebih jarang. Pada kanak-kanak perempuan, kata pakar mengenai cara menentukan hubungan seks, jantung berdetak dengan keliru, secara tidak jelas, dan pada lelaki berirama. Malah, irama keliru dan fuzzy degupan jantung jantung kanak-kanak hanya muncul dalam satu kes - jika kanak-kanak mempunyai kecacatan jantung kongenital.. Dan tidak ada perbezaan sama ada budak lelaki itu berada di dalam rahim atau gadis itu. Hati yang sakit sangat mengetuk dengan perbezaan dari yang sihat.

Sekiranya kanak-kanak itu sihat, maka jantinanya tidak penting - jantung akan memukul dengan rhythmically dan jelas kedua-dua lelaki dan perempuan.

Untuk mengetahui jantina, jika ini penting, perlu melakukan pemeriksaan ultrasound untuk tempoh selepas 14 minggu atau menderma darah sebagai sebahagian daripada ujian DNA pranatal yang tidak invasif.. Ultrasound memberikan jawapan dengan ketepatan 80%, ujian DNA - dengan ketepatan 99%.

Satu lagi Mitos umum tentang kadar denyutan jantung mengatakan bahawa semasa kehamilan selepas IVF dengan cryoprotocol, hati bayi mengalahkan lebih perlahan. Seperti yang dapat dilihat dari atas, ini tidak benar. Cryopreservation sel-sel kuman dan embrio mengurangkan daya maju mereka, tetapi tidak menjejaskan perkembangan embrio jika implantasi berjaya.

Ibu-ibu yang penuh perhatian mendengar hati remah-remah mereka semasa imbasan ultrasound atau di rumah sendiri dengan tenggelam hati mereka sendiri, kelembutan dan kedamaian muncul, tahap tekanan wanita pada masa itu menurun dan ini benar.

Bunyi jantung kanak-kanak adalah tanda yang tidak dapat dinafikan tentang kehidupan baru di dalamnya. Untuk mengetahui mengenainya adalah satu perkara, tetapi untuk mendengar adalah satu lagi.

Anda akan belajar bagaimana detak jantung direkodkan oleh hasil imbasan ultrasound pada minggu ke-7 dari beban, dalam video seterusnya.

Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri.Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan